88i88 28.03.10, 18:49 gelly do tej pory zasłynął podrabiając innych . Od Smarta po RolsRoyce - fotka Jakość i bezpieczeństwo - te słowa już nie będą kojarzyć się z Volvo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zzz :( IP: 94.75.118.* 28.03.10, 19:54 źle się dzieje w państwie duńskim... Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: :( 28.03.10, 20:22 Gość portalu: zzz napisał(a): > źle się dzieje w państwie duńskim... W dunskim dzieje sie swietnie. Pala cygara, pija z rana drinki i luz, olewaja wszystko. To Szwedzi sie lupneli. Volvo szans nie mial- paliwozerczy i juz nie ta jakosc, co kiedys! Odpowiedz Link Zgłoś
net_friend Re: :( 28.03.10, 20:42 I po co ta demagogia? Volvo przeszło z rąk do rąk. Amerykanie szukali pieniędzy, Chińczycy technologii. A Szwedzi zrobili chyba najlepszy interes, sprzedając makrę wiele lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Volvo i tak skończyło się w 1999 roku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.10, 20:51 kiedy kupił je Ford. Samochody z lat 80 i 90 to były legendy, a później to już były fordy z droższym wyposażeniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cofer wstyd teraz będzie tym jeździć , to tak jakby być IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.10, 21:09 właścicielem składaka Tata albo motorynki Wierchowina-5 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ni Hao ciekawe czy zmienią znak VOLVO na jakieś krzaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.10, 21:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki wstyd to JAGUAR jako droższa wersja TATY.... IP: *.chello.pl 29.03.10, 01:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nostalgiczny Re: wstyd to JAGUAR jako droższa wersja TATY.... IP: 81.219.95.* 29.03.10, 08:05 SYRENKOOOOOO, WRACAAAAAAAAAAAAAAAAJ!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małe sprostowanie Sprzedają tylko logo producenta aut osobowych IP: 83.230.121.* 29.03.10, 14:06 Logo na ciężarówkach pozostanie przynajmniej przez jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danielc81 Re: :( IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.10, 20:46 Czas pokaże co z tego będzie. Toyota 70 lat temu też zaczynała od nieudolnego kopiowania amerykańskich samochód. Ich "samochody" psuły sie po 100 km. A teraz teraz mówimy o słynnej niezawodności Toyoty .. Z drugiej trony : demotywatory.pl/1282455/Rzeczy-podrozuja-tysiace-kilometrow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: :( IP: 94.75.118.* 28.03.10, 21:12 ta toyota, która sama przyspiesza? Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Raczej Amerykanie, ktorzy nie wiedza gdzie jest ha 29.03.10, 00:27 mulec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sek Niemcy też 100 lat temu byli symbolem tandety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 09:35 podobnie jak potem Japończycy a jeszcze później Korea. Chiny nie są bez szans w przemyśle samochodowym. Z drugiej strony jak Rosja 30 lat temu kupiła licencje na fiaty tak dalej je tłucze. Pytanie ile w Chinach socjalizmu a ile kapitalizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Czepiac sie Rosjan w sytuacji kiedy sami niczego 29.03.10, 13:30 swojego w sektorze samochodów osobowych nie produkujemy jest więcej niż śmieszne. Swoja licencje Fiata 124 ZSSR kupił dużo lepiej niż my nasza Fiata 125 z silnikiem już wtedy pewnie 40 lat temu przestarzałym. Zmodernizowali i przystosowali do sowieckich warunków drogowych w swoim Fiacie 124 dużo więcej od tego co zrobiliśmy z nasza 125. Re: Niemcy też 100 lat temu byli symbolem tandety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Chiński koncern Geely przejął Volvo IP: *.acn.waw.pl 28.03.10, 21:35 mam nadzieję, że to nie będzie koniec volvo Odpowiedz Link Zgłoś
bratnig Re: Chiński koncern Geely przejął Volvo 29.03.10, 19:42 A dlaczego ma być koniec? Dalej będzie to marka niezależna, auotonomiczna, realizująca swoją strategię produktową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Chiński koncern Geely przejął Volvo IP: *.centertel.pl 28.03.10, 21:38 No volvo to bardzo dobre auta. Chwale sobie bo juz takimi jezdziłem, Zamierzam teraz kupic sobie autko tej marki, no niestety nie powiem zeby były one tanie, a ja nie chce starego śrupa tylko coś nowszego no i musze wziąć kredyt przynajmniej na połoe samochodu, doradzcie coś? Gdzie najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryb Re: Chiński koncern Geely przejął Volvo IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.10, 23:36 tak zrobil caly zachod, wzial kredyt, bo starymi srupami nie chcial jezdzic i zyl ponad stan, a teraz widzimy co sie dzieje, sam zakup volvo przez Chiny to tez przyczyna kryzysu... Nie stac Cie, nie lansuj sie. Kup sobie 240tke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielaczek Re: Chiński koncern Geely przejął Volvo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 16:40 Jak Ci sie dobrze jezdziło starszym V. to sobie kup nowsze :) Co nie znaczy że auto będzie podobne. Jak masz połowe siana na kupce, to pochodz, popatrz, moze jakiegos brokera odwiedź i bedziesz miał jaśniej w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewybredny Re: Chiński koncern Geely przejął Volvo IP: *.as.kn.pl 29.03.10, 22:39 Mysle ze nie stracisz gdy wybierzesz GEtin, ma specjalne kredyty samochodowem. Podobna sa juz nawet liderem w tej kwestii. Kredyt jest elastyczny, a formalnosci malo, ja nie bralem ale znajomy tak i byl zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
perk Chiński koncern Geely przejął Volvo 28.03.10, 21:41 Gorszego wlasciciela niz Ford Volvo miec nie moglo. Od tej pory moze byc tylko lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flukcojkwerke Re: Chiński koncern Geely przejął Volvo IP: 213.76.128.* 29.03.10, 08:04 perk napisała: > Gorszego wlasciciela niz Ford Volvo miec nie moglo. Od tej pory moze byc tylko > lepiej. Otóż mógł mieć gorszego właściciela np. GM Odpowiedz Link Zgłoś
bratnig Re: Chiński koncern Geely przejął Volvo 18.06.10, 14:17 Co było to było trzeba patrzeć do przodu. Marka ma się dobrze, wchodzić będzie mocniej na nowe rynki, auta sa solidne , bezpieczne i dobrze się sprzedają. Ta transakcja może Volvo wyjść tylko na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albertodacosta Menadzerowie - prostytutki... IP: *.radom.vectranet.pl 28.03.10, 21:42 Obecni menadzerowie w wielkich koncernach to prostytutki. Dla jednych i dla drugich najwiekszym marzeniem jest dobrze sie komus sprzedac, kto bedzie ich chcial. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el kleska IP: *.chello.pl 28.03.10, 22:12 nieudolni amerykanscy "spece' od zarzadzania rozkladaja kolejna legende, a wiecznie usmiechniete chinskie hieny do kolekcji dodaja kolejna zlotodajna kure. bez wysilku maja historie, legende, prestiz, technlogie i tysiace ludzi - jakie to chinskie. zal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: kleska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.10, 22:37 hehehe nieudolni amerykanscy? a to volvo bylo zawsze amerykanskie? prawda jest taka, ze dawno temu marke rozlozyli sami szwedzi ale tak sie konczy socjalizm - szwedzi dlugo jechali na premii jaka byl praktycznie brak zniszczen podczas II WS, ale powoli szmal sie konczy, a rozbuchany socjalizm zarzyna kolejne skandynawskie marki :P oni teraz musza ciac koszty, przenosic produkcje do innych krajow (=obnizac jakosc), bo w szwecji socjalisci potrzebuja coraz wiecej szmalu na zasilki :-D ostatnio szczegolnie dla muslimow hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: kleska IP: *.152.128.42.dsl.dynamic.eranet.pl 28.03.10, 23:11 kolejna karta w historii motoryzacji zostaje nieodwołalnie zamknieta-po land roverze, jaguarze, saabie itp czas przyszedł na "SZWEDZKA" niezawodnosc w postaci volvo, duzo juz zepsul ford ale chiny to bedzie gwozdz do trumny pewnie bedzie jak z siemensem ktorego wykupil benq-zgarnal technologie i zlikwidowal siemensa raz na zawsze(komorki) :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flukcojkwerke Re: kleska IP: 213.76.128.* 29.03.10, 08:08 Akurat SAAB ma się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stachu Re: kleska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.10, 08:59 Taaaa gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,7709836,Firma_Spyker__ktora_uratowala_Saaba_ma_wielkie_straty.html Odpowiedz Link Zgłoś
abrodner Re: kleska 29.03.10, 12:24 Przyszłość SAAB'a jest świetlana, przy środkach jakie zdobył dla niego Spyker, stanie na nogach, zoptymalizuje koszty pod produkcję ~120tys. aut rocznie i sam dźwignie sprzedaż Spykerów dzięki udostępnieniu technologi i sieci sprzedaży. Ośrodek naukowy SAAB'a dostarcza rozwiązania wielu markom, a teraz będzie to robił na swój rachunek, a nie rachunek GM. SAAB może teraz kupować podzespoły na "wolnym" rynku, więc będzie to robił optymalnie( np. za GM-owy silnik Ecotec, SAAB musiał płacić GM dziesięć razy więcej, niż wynosi koszt produkcji oryginalnego Saabowego Ecopower). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogromcadebili Re: kleska IP: *.autocom.pl 29.03.10, 02:21 zawsze się znajdzie jakiś nawiedzony idiota doszukujący się w każdej klęsce socjalizmu. Durniu patentowany - volvo zarżnęli nieudolni głupi półanalfabeci z USA: twojej świątyni kapitalizmu!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: kleska 29.03.10, 04:05 Gość portalu: pogromcadebili napisał(a): > zawsze się znajdzie jakiś nawiedzony idiota doszukujący się w każdej > klęsce socjalizmu. Durniu patentowany - volvo zarżnęli nieudolni > głupi półanalfabeci z USA: twojej świątyni kapitalizmu!!!!!!!!!!!!! To zanczy ze Szwedzi sprzedali kiedys Amerykanom swietnie prosperujaca spółke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Szwedzi sprzedali Volvo by zainwestować... w Volvo IP: 83.230.121.* 29.03.10, 14:17 Prawda jest taka, że nisza rynkowa dla Volvo malała, więc Szwedzi skupili się na tym, co im dobrze idzie: produkcji ciężarówek. Teraz są liczącą się stroną w koncernie który niemal zmonopolizował produkcję ciężarówek i autobusów w Europie. Nie ma o bredzić o socjalu czy życiu na kredyt - po prostu pozbyto się mało dochodowych marek a to ci, co chcieli się lansować tymi markami się przejechali (czytaj Ford). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: kleska IP: *.telia.com 29.03.10, 15:54 W Szwecji jest KAPITALIZM tak samo jak w Chinach. Żadnego Socjalizmu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: kleska 29.03.10, 04:04 Gość portalu: el napisał(a): > nieudolni amerykanscy "spece' od zarzadzania rozkladaja kolejna > legende, a wiecznie usmiechniete chinskie hieny do kolekcji dodaja > kolejna zlotodajna kure. bez wysilku maja historie, legende, > prestiz, technlogie i tysiace ludzi - jakie to chinskie. > zal... Gdyby to dopiero Amerykanie "rozlozyli legende", to kiedys szwedzi nie musieliby tej legendy sprzedawac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flukcojkwerke Re: kleska IP: 213.76.128.* 29.03.10, 08:35 Sytuacja jak zwykle jest nieco bardziej skomplikowana. Podejrzewam, że w przełomowym momencie produkowanie małej ilości trwałych i nie łatwo dających się zaszufladkować aut, stało się nieopłacalne( ludzie zaczęli wymieniać swoje wozidła co 3-4 lata, więc potrzebowali więcej-taniej-tandetniej). Volvo i SAAB potrzebowali inwestora, który wprowadziłby ich w ten dziwny świat. Nagle fajne auta trzeba było na siłę wcisnąć w jakieś segmenty rynkowe bleee.. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: kleska 29.03.10, 08:42 Dyskutujecie, dyskutujecie, a średnio macie pojęcie o czym. 1. Tak, Volvo sprzedało Fordowi dobrze prosperującą spółkę. Dlaczego? Bo nie może trzymać wielu srok za ogon. Mało wiecie o tej firmie, ale zdajcie sobie sprawę, że dla tego koncernu samochody to tylko dodatek. Poza tym zerknijcie ile Ford za Volvo zapłacił. 2. Właścicielem znaku towarowego Volvo dalej jest AB Volvo. Znak jest wspólny dla wszystkich produktów i ani Ford ani Chińczycy nie mogą doprowadzić do spadku wartości marki. To z tym Ford sobie nie radził i dlatego tyle stracił na tym biznesie. 3. Chińczycy potrafią produkować z niesamowitą jakością, jeśli tylko chcą i ktoś im za to płaci / ewentualnie im się to opłaca. O to się nie bójcie. Swoją drogą po raz kolejny artykuł na wyborczej jest mało konkretny i nie pokazuje wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: kleska 29.03.10, 14:43 idepozapalki napisał: > Dyskutujecie, dyskutujecie, a średnio macie pojęcie o czym. > > 1. Tak, Volvo sprzedało Fordowi dobrze prosperującą spółkę. Dlaczego? Bo nie > może trzymać wielu srok za ogon. Mało wiecie o tej firmie, ale zdajcie sobie > sprawę, że dla tego koncernu samochody to tylko dodatek. Poza tym zerknijcie il > e > Ford za Volvo zapłacił. No patrz, a dziesiatki tysiecy koncernów na swiecie chwyta coraz wiecej nowych srok za ogon, kupując nowe spółki prowadzące dzialalnosc operacyjna w najrózniejszych dziedzinach, i nikomu nie przeszkadza "trzymanie wielu srok za ogon", a wrecz przeciwnie - im wiecej tych srok, tym lepiej. Tak wlasnie z pojedynczych spółek tworzą się koncerny. > 2. Właścicielem znaku towarowego Volvo dalej jest AB Volvo. Znak jest wspólny > dla wszystkich produktów i ani Ford ani Chińczycy nie mogą doprowadzić do spadk > u > wartości marki. To z tym Ford sobie nie radził i dlatego tyle stracił na tym > biznesie. > > > 3. Chińczycy potrafią produkować z niesamowitą jakością, jeśli tylko chcą i kto > ś > im za to płaci / ewentualnie im się to opłaca. O to się nie bójcie. Tak oczywiscie. I z tego powodu dobrze sprzedajace sie kiedys laptopy ThinkPad IBM, stracily 30% rynku, po odkupieniu segmentu laptopów przez chińskiego Lenovo... Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: kleska 29.03.10, 22:52 Wybacz, ale pracuję akurat w tym koncernie i miałem przyjemność zadać to pytanie człowiekowi, który podjął decyzję o sprzedaży Volvo Cars Fordowi. Gdybyś wiedział lepiej czym jest AB Volvo i na jakim profilu produkcyjnym się koncentruje wiedziałbyś, dlaczego tak napisałem. Idąc dalej: tym właśnie Volvo różni się od wielu innych koncernów, że koncentruje się na pewnych elementach, odpuszczając sobie mało istotne. Z Volvo Cars nie było zbyt wielkiego przychodu, poza prestiżem. Zostało CE, Penta, Busy, Renaul Trucs, Mac Trucks, Nissan India, Lingong, Trucs, IT, BS, Logistics... SS, RS... wymieniłem chyba wszystkie części koncernu, aczkolwiek nie jestem pewien ;) A, jeszcze Aero. Widzisz już jak małą częścią tego koncernu było Volvo Cars? Pewnie nie wiesz też, że początki Volvo to właśnie maszyny rolnicze, a nie samochody były początkiem Volvo? A co Twojego przykładu z Lenovo - pasuje jak pięść do jeża. Czytałeś to co pisałem o tym, że trademark Volvo zostaje własnością Volvo AB? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: kleska 29.03.10, 23:15 idepozapalki napisał: > A co Twojego przykładu z Lenovo - pasuje jak pięść do jeża. Czytałeś to co > pisałem o tym, że trademark Volvo zostaje własnością Volvo AB? Lenowo zachowalo prawo do marki thinkPad przez kilka lat, mimo to sam fakt sprzedazy czesci koputerowej IBM Chinczykom spowodowal spadek zaufania klientow do ThinkPadów i znaczna utrate rynku. I o to chodzilo - o twoje twierdzenie jak to Chinczycy potrafia swietnie rozwijac produkt, abstrahując juz od Volvo w tym kontekscie. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: kleska 29.03.10, 23:51 Źle mnie zrozumiałeś. Ja napisałem, że Chińczycy potrafią produkować z dobrą jakością, jeśli tylko chcą i im na tym zależy. Tam to kwestia pieniędzy. Sprawy Lenovo nie znam, ale może chodziło właśnie o to, żeby sprzedaż tej marki powoli spadała, robiąc miejsce innej? Tutaj jest nieco inaczej, bo tzw "Iron mark" jest wspólny dla całego AB Volvo. Jeśli w wyniku działalności chińczyków wartość marki spadnie - zapłacą karę. I to z tym głównie nie radził sobie Ford. Ich mentalność produkcyjna nie bardzo była w stanie nadążyć za standardami szwedzkimi, również w kwestii projektowania nie byli w stanie kontynuować konceptów Volvo. Z luksusowych (jak na swój segment), bezpiecznych i wygodnych limuzyn, skierowanych do określonego odbiorcy starali się zrobić auta masowe, dla każdego, nawet jedno sportowe... to się nie przyjęło. Klient Volvo nie chciał stać się klientem Forda ze znaczkiem Volvo. Na końcu tego wątku znajdziesz też posty poświęcone pseudodziennikarzowi, który ten artykuł popełnił. Dwa, bo pierwszy jakoś długo się nie pojawiał i myślałem, że poleciał. Ten artykuł po prostu nie pokazuje całości sytuacji, a tytuł "Chińczycy przejęli Volvo" jest po prostu bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
bratnig Re: kleska 06.04.10, 18:03 Dokładnie tak jak piszesz. Właściciele Volvo zdają sobię sprawę jaką specyfiką charakteryzują się ich klienci i jak często identyfikują się z marką, myślę, że nie ma opcji żeby Chińczycy to chcieli popsuć i od tego odejśc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Co jest grane? "Ożywienie" pełną gębą a ci sprzeda IP: *.bialystok.vectranet.pl 28.03.10, 22:33 z taką stratą? Jaki jest prawdziwy stan gospodarki na świecie? Czy w momencie "wychodzenia z kryzysu" i widocznych "zielonych pędów" podejmuje się taką decyzję? Czy raczej dobrze to już było a teraz to tylko może być coraz gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Co jest grane? "Ożywienie" pełną gębą a ci sp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.10, 22:41 tam gdzie mamy socjalizm (usa, euro-kolchoz) nadal nie jest za dobrze za to chiny w ogole nie mialy recesji, teraz moga kupowac za psi grosz co im sie podoba, bo socjalizm zawsze konczy sie bankructwem i wykupem majatku za psi grosz przez krwiozerczych kapitalistow (ostatnio maja oni skosne oczka) :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kav Chiński koncern Geely przejął Volvo IP: *.146.109.63.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.03.10, 22:48 Mam Volvo i przymierzałem się do wymiany na nowy model, ale jednak już nie kupię samochodu tej marki. free tybet! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOB Re: Chiński koncern Geely przejął Volvo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 03:11 Tak samo. Szwedzki produkt kojarzył mi się z bezpieczeństwem, niezawodnością, ekologią, elegancją. Miałem w planach za 2 lata zmienić swoje S40 na nowe S60 lub XC60, w zależności od wyników finansowych. Chyba jednak kupię jakieś Audi albo BMW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flukcojkwerke Re: Chiński koncern Geely przejął Volvo IP: 213.76.128.* 29.03.10, 08:13 Od kiedy S40 to szwedzki produkt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kav Re: Chiński koncern Geely przejął Volvo IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.10, 11:37 Ja wlasnie z XC60 rezygnuje i przymierzam sie do Furda Kuga, ale czekam na lepsze silniki ktore maja sie pojawic w kwietniu Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Chiński koncern Geely przejął Volvo 29.03.10, 15:00 > Chyba jednak kupię jakieś Audi albo BMW Dopóki i ich nie wykupią Chińczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
sumer55 wygadujące na VOLVO i chinolu głupli: Ci co 28.03.10, 23:31 siedzą w branży od dawna wiedzą, że: 1. Amerykanom nigdy się nie udało zglajszlachtować VOLVO, tzn. inkorporować VOLVO do FORD. 2. tym sposobem udało mu się uniknąć losu SAABa 3. drodzy towarzysze chińscy wręczą przedstawicielom VOLVO kluczyki Geely, dodadzą kilka baniek i za kilka lat będziemy mieć jednego z głównych graczy na rynku motoryzacyjnym w Europie, USA no i w Chinach. 4. Jakości VOLVO nic nie zagrozi, jestem wręcz gotów się założyć o każde pieniądze: kompentencja w sferze projektowania, inżynierii jak również zarządzania są znakomite. Pogratulować chinolom: zawsze wierzyłem w ich mądrość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volvo Fan 740, 940 Polar, potem ostatnie prawdziwe Volvo 850 IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.10, 15:17 Jakość Volvo szlag trafił dawno temu, kiedy kupili go Amerykanie. 740, 940 Polar, potem ostatnie prawdziwe Volvo 850. Na tym koniec jakości Volvo. V70 to już była porażka i skarbonka bez dna w użytkowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Szkoda. IP: 82.132.139.* 28.03.10, 23:35 Szkoda, bo mam ogromny sentyment do tej marki. Jeżdżę 850-tką, 2,5l 10v benzyniakiem 140KM z 1996r. Ma 387,000 km i wciąż śmiga cudnie! Wygoda i niezawodność. To auto praktycznie się nie psuje (poza pierdółkami typu klapka przeciwsłoneczna, czy zamek do schowka). Po autobahnie do 200km/h idzie pomimo 2 ton wagi własnej! W jeździe po mieście dość dynamiczne i zwrotne, pomimo "krowiastej" urody. "No kocham ten wóz" jak powiedział Czesio :-) Malkontenci zarzucają spalanie (przy mojej nodze średnie wynosi 11,5l/100km), ale ja nie wierzę w dobre auta, które mało palą :P Wiem też, że jak kiedyś padnie (pewnie po pół milionie km :D ), to nowszej volvicy już nie warto będzie kupować... Ludzie! Co kupić? Czy są jeszcze niezawodne marki/modele, które bez większych usterek będą w stanie 10x okrążyć nasz Glob? Wątpię. A marce Volvo życzę wiecznego odpoczynku ;( Odpowiedz Link Zgłoś
bratnig Re: Szkoda. 29.03.10, 19:55 Skoro podobnie jak ja masz sentyment do tej marki, to powinieneś doskonale wiedzieć, że Volvo będzie produkowane dalej w Europie i oprócz zastrzyku finansowego i mocniejszego wejścia na wschodzace rynki wschodnie, nic nie straci na swoim prestiżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lastboyscout Dzisiaj Volvo jutro Ameryka IP: *.philippberger.de 28.03.10, 23:58 Kołchoz amerykański przechodzi powoli w ręce chińskie. Amerykanie się skarżą na coraz gorsze i gorsze warunki pracy. Nie mogą konkurować z chińczykami. Benzyna drożeje, coraz więcej ustawia się w kolejce po tanie zupki. A co robi rządowa propaganda. Drukuje mase zielonej waluty i wciska ludziom kity że coraz lepiej. Bezrobocie rośnie, szkoły i biblioteki są zamykane, ludzie bankrutują. Jedynie republikanie ze swoją Tea Party mają się coraz lepiej. Lata okradania własnego kraju pomagają im teraz przetrwać kryzys. Rodziny republikanów smieją się w twarz ciężko pracującym amerykanom. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Chiński koncern Geely przejął Volvo 29.03.10, 00:05 Aaa Sprzedam Polskę (najlepiej chińczykom)... Tusk Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek.z.targowka Re: Chiński koncern Geely przejął Volvo 29.03.10, 08:35 > Aaa Sprzedam Polskę (najlepiej chińczykom)... > Tusk No to się spóźnił, Plaska już dawno została sprzedana. Rozejrzyj się, czyją własnością jest najbliższy sklep, stacja benzynowa, zakład produkcyjny, energia elektryczna etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2-pswiecki Szwecja prowadziła konsekwentnie politykę socjal- IP: *.aster.pl 29.03.10, 00:28 demokratyczną.I można pomyśleć, aż się boję, że to jej rezultaty.Pewnie strata przy sprzedaży lepsza dla US,niż import ideologii.Dlaczego rozwody tyle kosztują? Są tego warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2-pswiecki Wikingowie będą jeść pałeczkami.To po co im Volvo? IP: *.aster.pl 29.03.10, 00:33 Rower wystarczy.Nie mylić z Roverem. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 I tak oto świat schodzi na psy 29.03.10, 08:13 Dziwi mnie tylko, że największy komunistyczny kraj pochłania coraz to bardziej łakome kąski wypracowane w krajach kapitalistycznych. Wytłumacz teraz przeciętnemu Chińczykowi, że komuna to przeżytek. Amerykanie też żyli w świadomości, że nie ma na świecie lepszego kraju niż USA, niestety, h.. bąbki strzelił, siedzą u Chińczyków w kieszeni po uszy zadłużeni. I po co komu to było? Co za syf!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minister Chiński koncern Geely przejął Volvo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.10, 08:18 Jestem przekonany, że Chińczycy nie zaszkodzą Volvo. Kooperacja może wyjść obu stronom tylko na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
bratnig Re: Chiński koncern Geely przejął Volvo 31.03.10, 10:52 Zadajmy sobie pytanie, czym ma zaszkodzic? Skoro produkcja zostaje w Europie, a firma zyskuje zastrzyk finansowy? Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Kiedy na carskim dworze tej "żmiji" orkiestra... 29.03.10, 12:29 miroo napisał: > ...składała się z 1000 muzyków, "Zachód" jeszcze po drzewach chodził. Marsz s powrotem do jaskini, zachodnia "cywilizacjo"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Za 10 lat Volvo to będzie największą marka premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 08:46 Za 10 lat Volvo będzie największą marka premium na świecie. A to dlatego, że jakość BMW czy Lexusa, a cena niższa (bo wyprodukowane w Chinach). Z japończyków też się kiedyś śmiali. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpinor Re: Za 10 lat Volvo to będzie największą marka pr 29.03.10, 12:32 "Z Japończyków też się kiedyś śmiali" - ale nie bez powodu. Jak zaczną Chińczycy robić samochody choćby na poziomie Koreańczyków będzie to ich wielki sukces. Póki co droga jeszcze daleka. Według mnie szkoda Volvo, bo to naprawdę świetna marka była, ale już od dawna staczająca się w dół. Oby ten wielki interes z Chińczykami nie był przysłowiowym gwoździem do trumny tak zasłużonej marki. Odpowiedz Link Zgłoś
bratnig Re: Za 10 lat Volvo to będzie największą marka pr 31.03.10, 10:55 Geely nie planuje żadnych poważnych restrukturyzacji w Volvo, a jest szansą na opłącalną ekspansję na wschodzące rynki wschodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiliGili Geely - jak to się właściwie wymawia? IP: *.xdsl.centertel.pl 29.03.10, 13:11 Bo mi się wydaje, że to się wymawia "Gili" jeśli gili gili to będzie do śmiechu, ciekawe czy w autoryzowanych serwisach też będzie Giligili radości do rozpuku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swan to jest kurde koniec nas świata... Dzikusy z Indii IP: 89.174.254.* 29.03.10, 13:12 wydłubali nam z korony klejnot jaguara a chińczycy biorą volvo.... Niedługo wszyscy będziemy u nich robić za miskę ryżu bądź wypasać ich wilebłądy Odpowiedz Link Zgłoś
abrodner Re: to jest kurde koniec nas świata... Dzikusy z 29.03.10, 23:23 Może to będzie taka sprawiedliwość dziejowa, coś jak chichot historii. Odpowiedz Link Zgłoś
pernus Casus IBM - LENOVO 29.03.10, 13:26 no i co? taki świetny interes chińczycy zrobili kupjując od IBM produkcję pc-tów? Europa nie chce ich Lenovo, mają kiepskie wyniki, i jakość daleka od dawnego IBM. Nie mówiąc o technologii i innowacji. Myslę, że spece od strategii branżowej w motoryzacji widzą koniec obecnej motoryzacji i sprzedają to co sprzedać się da. A inwestować będzie Ford w nowe technologie - silniki elektryczne albo jakieś super nowe co o nich jeszcze nie wiemy. Tu rozegra się bitwa o dalsze lata. Volvo, Saab , Jaguar, itp to dawno zgasłe gwiazdy - miały byc dla forda dojnymi krowami a obecnie to juz tylko zdechłe psy. To przecież klasyk marketingu. Ford kupił volvo dla dobrej elektroniki i paru wynalazków. Reszta przeszła do volvo od forda. Porównać wystarczy mondeo, focus i modele S itd. Podobnie Mazda. Jaguar był też zglobalizowany z forda. Czyli co kupują chińczycy? stare ( bo na dzis)rozwiazania forda. A nowe projekty? Nowe technologie? A kasa na rozwój? A gdzie ekologia? Bardzo niskie normy emisji? Mój mondeo TDCI przy silniku 2,0 spala średnio 7,5 l/100km. To obecnie jest już dużo. A niedawno była to rewelacja. Rozumiem tych , którzy wspominają stare czasy - volvo był pojazdem kultowym. Ale szwedzi przejedli rozwój, idą ciekawe czasy. Na koniec , uważam , że nie wszystko jest na sprzedaż - jak widać GM nie sprzedał perły czyli opla. Ford forda też jeszcze nie :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr Re: Casus IBM - LENOVO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.10, 14:59 > Mój mondeo TDCI przy silniku 2,0 spala średnio 7,5 l/100km. To obecnie jest już dużo Bo TDCI to beznadziejny i najbardziej zacofany turbodiesel na rynku. A w volvo mieli na tyle oleju w glowie, ze male turbodiesle biora od Francuzow. W moim Volvo V50 mam 2-litrowy HDI i zebym nie wiem, jak szalal, wiecej jak 6 litrow mi nie spali. 1,5 litra mniej od mondeo (a wazy tyle samo). Do medrkow, co sie odgrazaja, ze "chinskiego" volvo nie kupia - nowi wlasciciele i tak maja gdzies szrociarski rynek w Polsce. Na luziku beda puszczac pol miliona autz logo volvo. U siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejkowalewski za 5-7 lat zaczną wyrzynanie konkurencji. 29.03.10, 13:42 Zrobią to co zrobili z elektroniką, przemysłęm lekkim, zabrali się za rolnictwo, meble. teraz w koncu czas na samochody... A w całęj Europie i Stanach zastanawiają się jak zmniejszyć deficyt, bezrobocie, nakręcić rozwój gospodarczy. Tak jakby nie widzieli, że to wszystko jest w Chinach i juz nigdy nie wróci... Lepiej to już było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat BMW od dawna produkuje w Chinach.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 13:54 modele X1, 1 i 3 i jakoś nikt nie płacze nad ich jakością.. Myśle, że nie zaszkodzi to też Volviakom. Odpowiedz Link Zgłoś
red_bear Hu-J-intao 29.03.10, 14:12 Take a volvo-cookie ;-) PanDa BanDa Są dwa rodzaje ludzi dobrych: ci, co umarli, i ci, co się jeszcze nie narodzili... Odpowiedz Link Zgłoś