Gość: .. IP: *.opera-mini.net 07.04.10, 19:38 To dziwna firma, chcialem kiedys wyrobic pare dodatkowych kart dla pracownikow i nie da sie - ponoc za male obroty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michał Makro Cash - Hurtownia ???? hmmmm no nie wiem IP: *.toya.net.pl 07.04.10, 20:49 mam karte makro i robie tam zakupy do domu ale tylko dlatego że przy okazji zakupów dla firmy - ale czy ceny maja hurtowe z tym bym polemizował - a niby narty i sprzęt sezonowy typu kosiarka to też dla sprzedawców detalicznych ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Makro jest droższe od Tesco, Auchan i Carefura IP: *.ibd.gtsenergis.pl 08.04.10, 10:34 Kiedyś jeździłem do Makro bo się opłacało. Teraz omijam ten sklep ze względu na drożyznę!!! Już nie raz się przekonałem, że słodycze, nabiał są dużo tańsze w innych hipermarketach. O mięsie nie wspomnę bo zawsze w makro było droższe lecz czasami lepsze gatunkowo. To śmieszne żeby w "hurtowni" bo tylko kupuje się na pakiety, zgrzewki, kartony, było drożej niż w detalu. Gdyby mieli dobre ceny nie baliby się spisywania. A tak sami takim zachowaniem nas utwierdzają , że mają coś do ukrycia i boją się konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Makro jest droższe od Tesco, Auchan i Carefur IP: *.nplay.net.pl 08.04.10, 10:59 Właśnie. W moim mieście w Makro jest znacznie drożej niż w byle Tesco. Aż się dziwię, że ktoś tam jeszcze kupuje. Kwestia czasu aż się zawiną z rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Hurtownia? z cenami wyższymi niż supermarkety? ;)) IP: 194.156.44.* 08.04.10, 11:08 ta.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek02 Re: Hurtownia? z cenami wyższymi niż supermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 11:57 Makro ma rzeczywiście najwyższe ceny na rynku hurtowni i supermarketów, tylko dlaczego ludzie tam kupują i ta sieć sklepów nie padła jeszcze na zbity pysk? Odpowiedzi są proste: - sprzedaje w dużych paczkach. Dla wiekszości może to się wydać kuriozalne, ale są tacy co wolą przepłacić za towar byle był w dużej poręcznej paczce po po przyjeździe na przedmieścia do swojego domu mogą go łatwo zrzucić do garażu - robi wokół siebie aurę "elitarności". Utwierdza ludzi, że jak dostaną kartę to są tymi lepszejszymi klientami. Słabe jednostki nabierają się na taki PR, a skoro takich jednostek jest dużo to i sklep funkcjonuje. - dodatkowo dzieli jeszcze wewnętrznie klientów na tych z kartami vip i zwykłych. A to łechce ego tłuszczy. Bo kto nie chciałby trafić do elyty ViP? A Makro tylko liczy kaskę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankrut Re: Hurtownia? z cenami wyższymi niż supermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 13:50 żeby byłośmieszniej to do makro (przynajmniej w Łodzi) trza zasuwać z gotówką bo tenźe sklep/hurtownia nie przyjmuje płatności jaką kolwiek kartą płatniczą. widocznie robią wałki na księgowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
m-dabrowski Re: Hurtownia? z cenami wyższymi niż supermarkety 08.04.10, 14:16 Wątpię. Po prostu przy płatności kartą Makro musiałoby dodatkowo zapłacić prowizję za transakcję. Przy takich obrotach wyszłaby spora sumka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankrut Re: Hurtownia? z cenami wyższymi niż supermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 15:45 po pierwsze : kasjerka moźe przyjądź fałszywy banknot po drugie: płać za ochronę podczas transportu gotówki do banku po trzecie: płać prowizję od wpłaty gotówki w kasie banku po czwarte: płać za ubezpieczenie gotówki w trakcie transportu po piąte: prowizja za rozliczanie płatności kartą będzie napewno niźsza niż trzy powyższe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV* Re: Hurtownia? z cenami wyższymi niż supermarkety IP: *.146.140.223.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.04.10, 21:00 > po pierwsze : kasjerka moźe przyjądź fałszywy banknot Znikoma szansa, zerowa właściwie. Klient w Makro nie jest anonimowy! - za duże ryzyko żeby fałszywki wciskać. Po drugie i ważniejsze, akceptacja kart nie oznacza zaprzestania przyjmowania gotówki. W Polsce nie wolno odmówić przyjęcia zapłaty za cokolwiek, w biletach NBP. > po drugie: płać za ochronę podczas transportu gotówki do banku Patrz wyżej. I tak płacą i płacić muszą. Zapewne bardziej ryczałt, niż % od chronionej kwoty. > po trzecie: płać prowizję od wpłaty gotówki w kasie banku To dziwne, bo ja nie płacę. I wiem, że w wielu bankach, nie tylko moim, prowizja od wpłaty gotówkowej wynosi 0. > po czwarte: płać za ubezpieczenie gotówki w trakcie transportu To ubezpieczenie jest kosztem firmy ochroniarskiej, nie sklepu. > po piąte: prowizja za rozliczanie płatności kartą będzie napewno > niźsza niż trzy powyższe Brednie. Lub innymi słowy: zostań nowym CEO Makro, skoro wiesz lepiej od aktualnego. Odpowiedz Link Zgłoś
koxiarz Re: Hurtownia? z cenami wyższymi niż supermarkety 08.04.10, 14:46 Gość portalu: bankrut napisał(a): > żeby byłośmieszniej to do makro (przynajmniej w Łodzi) trza zasuwać > z gotówką bo tenźe sklep/hurtownia nie przyjmuje płatności jaką > kolwiek kartą płatniczą. widocznie robią wałki na księgowaniu. A jak ty sobie wyobrażasz rozliczanie z firma która ma w nazwie "cash and carry"? To na prawdę nei jest przypadek bo taki jest zamysł: płać kartą i zapewnij sobie swój własny transport Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Nienormalni prawie jak Tusk i PO !!! 08.04.10, 15:52 Nienormalni prawie jak Tusk i PO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrzyt ..uje Z MAKRO są drogie, i tyle IP: *.acn.waw.pl 08.04.10, 16:39 ..uje Z MAKRO są drogie, i tyle boją się, ..ają ze strachu, żeby ludzie nie przestali kupować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek I dlatego do tych szmaciarzy juz nie chodzę IP: 213.155.183.* 07.04.10, 20:57 Wole Selgros czy zwykle detaliczne. Makro z czasem upadnie ... i dobrze. Natomiast prawo nalezałoby zmienić, żeby takie numery, jakie wyczynia Makro, były zabronione Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: I dlatego do tych szmaciarzy juz nie chodzę IP: *.89.116.178.static.crowley.pl 08.04.10, 09:55 Artykul jest dosc tendencyjny. Jak ktos idzie do hurtowni, ma w koszyku pudelko zapalek a w reku kartke i spisuje ceny to od razu widac ze cos nie tak. Tez bym takiego przegonil. Jak ktos prowadzi dzialalnosc to wie co i jak dziala i ile kosztuje, a ceny sa na wszystkich polkach i nie ma problemu z dowiedzeniem sie ile co kosztuje, co kilka polek sa dodatkowo czytniki kodow do sprawdzania cen. Makro nie jest dla detalistow a hurtownikow. To ze hurtownicy przy okazji kupia cos i dla siebie to inna sprawa i tylko plus dla makro. Jak dla mnie artykul mocno *sugerowany* przez konkurencje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: I dlatego do tych szmaciarzy juz nie chodzę IP: *.stk.vectranet.pl 08.04.10, 10:06 Bo jak prowadzisz działalność to już niby ceny cie nie interesują? Jak dla mnie to bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Re: I dlatego do tych szmaciarzy juz nie chodzę 08.04.10, 10:20 Bredzenie to mało powiedziane. Z artykułu wynika, że hurtownia NIE MUSI podawać cen !!! Czy kogoś porąbało ? Hurtownię czy stanowiacych przepisy ?! Dziki kraj, jak jeden powiedział... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: I dlatego do tych szmaciarzy juz nie chodzę 08.04.10, 10:34 stasieczek5 napisał: > Bredzenie to mało powiedziane. > Z artykułu wynika, że hurtownia NIE MUSI podawać cen !!! > Czy kogoś porąbało ? > Hurtownię czy stanowiacych przepisy ?! > Dziki kraj, jak jeden powiedział... **************************** Hurtownie branżowe podają ceny, bo jak inaczej detalista miałby cokolwiek kupować? A Makro, nie dość, że bierze za gotówkę, to nie ma nawet cennika. To po prostu śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: I dlatego do tych szmaciarzy juz nie chodzę 08.04.10, 12:51 Na szczęście nie ma przymusu kupowania w makro, więc jak cos sie nie podoba to jazda do innego sklepu, zamiast bredzić. Jak ktos lubi mieć prawo do ceny wywieszonej przy towarze to niech jedzie do Tesco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: I dlatego do tych szmaciarzy juz nie chodzę IP: *.acn.waw.pl 08.04.10, 14:40 o co wam chodzi w warszawskich halach Makro ceny sa przy kazdym artykule inna sprawa,ze czesto sie zdarza,ze mijaja sie z tym co trzeba zaplacic w kasie.Zreszta wybranie Makro jako zrodla zaopatrzenia firmy swiadczy o glupocie kupujacego,albo o tym,ze ma za duzo pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: I dlatego do tych szmaciarzy juz nie chodzę IP: 80.87.38.* 08.04.10, 10:10 skoro tak uważasz to dlaczego piszesz pod różnymi nickami zamiast się przyznać do etatu w Makro albo zaprzyjaźnionej firmie PR? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Makro tylko z nazwy jest dla hurtowników IP: 195.47.201.* 08.04.10, 10:11 Makro samo się reklamowało i rozsyłało do domów zachęty - do domów nauczycieli, prawników i innych prowadzących choćby jednoosobową działalność. Nie dajmy się wiec zmylić, że teraz - na potrzeby ograniczania konkurencji przez ukrywanie cen, nagle piszą, że są hurtownią. Odpowiedz Link Zgłoś
pjanu Re: Makro tylko z nazwy jest dla hurtowników 08.04.10, 11:20 A najdziwniejsze jest to, że od założenia firmy nie minął nawet miesiąc, a już dostałem zaproszenie do odbioru karty. Ciekawi mnie jak legalnie zdobyli namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Makro tylko z nazwy jest dla hurtowników IP: 212.109.135.* 08.04.10, 12:11 Od urzędu miasta / gminy. Rejestr podmiotów gospodarczych jest informacją udostępnianą publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: I dlatego do tych szmaciarzy juz nie chodzę 08.04.10, 10:27 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Artykul jest dosc tendencyjny. Jak ktos idzie do hurtowni, ma w koszyku pudelko > zapalek a w reku kartke i spisuje ceny to od razu widac ze cos nie tak. Tez bym > takiego przegonil. > Jak ktos prowadzi dzialalnosc to wie co i jak dziala i ile kosztuje, a ceny sa > na wszystkich polkach i nie ma problemu z dowiedzeniem sie ile co kosztuje, co > kilka polek sa dodatkowo czytniki kodow do sprawdzania cen. Makro nie jest dla > detalistow a hurtownikow. To ze hurtownicy przy okazji kupia cos i dla siebie t > o > inna sprawa i tylko plus dla makro. > Jak dla mnie artykul mocno *sugerowany* przez konkurencje... jak dla mnie twoj komentarz wyglada na pisany w ramach obowiazkow sluzbowych :) skoro "jesli ktos prowadzi dzialalnosc, to wie, co ile kosztuje", w takim razie po co w makro ulotki z promocjami? ktore w dodatku mozna bez problemu obejrzec i poczytac na stronie makro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: I dlatego do tych szmaciarzy juz nie chodzę IP: *.cdma.centertel.pl 08.04.10, 11:05 Przede wszystkim trzeba udowodnić, że spisywanie cen może być wykorzystanie jako jedna z metod konkurencji! Tak jak oskarżenie o gwałt, bo mam coś w spodniach gotowe do gwałtu. Wolno mi pisać sobie na kartce co mi się podoba! Żona kazała mi kupić 600 jaj, 20kg mąki (tort dla teściów na niedzielę) to sobie piszę. A ochroniarzowi wara od moich zapisków! Mogę też sobie notować planowane zakupy, kurde, po co to w ogóle tłumaczyć!! I jeszcze dać się wylegitymować - głupota,za co?! Natychmiast telefon na policję! Odpowiedz Link Zgłoś
slowenia Re: I dlatego do tych szmaciarzy juz nie chodzę 08.04.10, 11:25 > Jak ktos prowadzi dzialalnosc to wie co i jak dziala i ile kosztuje, a ceny sa na wszystkich polkach No właśnie już nie ma - napisano, że zdjęli... Odpowiedz Link Zgłoś
mantero Makro - hurtownia??? 08.04.10, 10:35 Ja ostatnio trafiam do Makro, bo mam po prostu po drodze. Ale nie licząc pojedynczych przypadków taniej jest w popularnych sieciach handlowych. I wiem to dlatego, że chodzę i sprawdzam ceny. Niech się w dupę ugryzą z tym swoim zakazem, skoro ściemniają na całego, że ceny hurtowe mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokosek Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: 81.219.132.* 07.04.10, 21:42 yyy.wydaje mi się że dyrektor makro też nie kupił by nic jak by nie znał ceny więc niech pościągają wszystkie ceny to klientów na pewno nie zobaczą w swoich halach. A tak na marginesie to pewnie z 50% klientów makro robi zakupy do domu a nie do firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toster Makro Cash nie ujawnia danych? Bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 22:25 Makro jak każda duża spółka jest zobligowane do ujawniania przychodów, gdyż publikuje sprawozdania finansowe w Monitorze Polski "B". Te za 2008 r. są w MP "B" nr 2100 poz. 11709 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Makro Cash nie ujawnia danych? Bzdura IP: 212.244.18.* 08.04.10, 10:45 Nie tylko każda duża spółka ujawnia lecz również mała. Tylko że trzeba wówczas osobiście odwiedzić jej sąd rejestrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
winiary2 Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 07.04.10, 22:41 Nie kupować u nich, to upadną. Niezależnie jaki typ klientów obsługuje firma to powinna szanować klientów, jeśli nie szanuje musi umrzeć. A wraz z nią głupi właściciele którzy dla zysku zniszczą miejsca pracy i samą firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
opinia_publiczna_online Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 00:15 Temat jest źle opisany. Czy ochroniarz ma prawo wglądu w osobiste notatki klienta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaah Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.kielce.vectranet.pl 08.04.10, 10:11 Ten "poszkodowany" to jakaś mega fujara. Nie dość, że dał sobie zabrać listę zakupów, to jeszcze wylegitymował się ochroniarzowi. Co się z tymi ludźmi dzieje w obliczu "władzy"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Łodzi Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 09:37 Dziwne jest, że Makro wciąż istnieje. Też swego czasu bywałem (w Łodzi), ale arogancja obsługi i kierownictwa spowodowała, że potem omijałem badziewny sklep szerokim łukiem. Tego nie wolno, tamtego nie wolno, a zawartość koszyka sprawdzali wszystkim jeszcze po odejściu od kasy. Są inne sklepy, gdzie zasady sa normalne. A mimo to Makro-Syf wciąż funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sue Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 09:38 Jestm w Makro codziennie i nie raz spisywałam ceny towarów. Nikt nigdy mnie nie upomniał. Mam złotą kartę i co parę dni dostaje exele z cenami interesujących mnie towarów na maila. Nikt tu nic nie ukrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamira Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.superkabel.de 08.04.10, 09:44 Makro to dziadowska firma,juz dawno powinna przestac istniec,kiedys zadali kwitow,czy skladki ZUS,sa oplacane,i ostatni PIT,oni chcieli wiedziec wszystko.A przedsiebiorca,ktory robi tam zakupy hurtowe,nie musi znac cen???to moze obudzic sie z reka w nocniku,bo okaze sie,ze Makro jest drozsze niz inna hurtownia.To sa jakies totalne bzdury,i niech wezma sie za nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.ip.netia.com.pl 08.04.10, 09:46 Tak, to na pewno spisek Żydów i cyklistów z Gazety mający na celu doprowadzenie blaskomiotnej sieci Makro C&C do bankructwa, żeby Agora mogła ją podkupić i wprowadzić dodatkowe kryterium odpowiedniej długości nosa niezbędnej do wstępu na halę. A wszyscy komentujący są podkupieni. Aha, aha. Odpowiedz Link Zgłoś
totoli Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 09:57 Z NIEUKRYWANĄ RADOŚCIĄ STWIERDZAM, ŻE JESTEŚ NAJWIĘKSZYM DEBILEM ŚWIATA Gość portalu: k. napisał(a): > Tak, to na pewno spisek Żydów i cyklistów z Gazety mający na celu doprowadzenie > blaskomiotnej sieci Makro C&C do bankructwa, żeby Agora mogła ją podkupić i > wprowadzić dodatkowe kryterium odpowiedniej długości nosa niezbędnej do wstępu > na halę. A wszyscy komentujący są podkupieni. Aha, aha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.stk.vectranet.pl 08.04.10, 10:08 > Z NIEUKRYWANĄ RADOŚCIĄ STWIERDZAM, ŻE JESTEŚ NAJWIĘKSZYM DEBILEM ŚWIATA Nie uczyli w szkole co to ironia? Odpowiedz Link Zgłoś
sydio Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 10:13 i z czego tu się cieszyć? Współczuć należy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: 217.153.172.* 08.04.10, 10:52 Z nieukrywaną radością stwierdzam, że: a) Caps Lock nie świadczy o tym, że masz rację; b) Nie rozpoznał(a/o)byś ironii nawet gdyby ugryzła Cię w dupsko. Ergo, tytuł oddaję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: 217.153.56.* 08.04.10, 11:18 a ja z nieukrywaną radością stwierdzam, że piszesz o sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: 188.110.235.* 08.04.10, 12:22 Za kilka dni zrozumiesz, ze zrobiles z siebie mega-durnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient Macro Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.89.116.178.static.crowley.pl 08.04.10, 09:49 Swiete slowa. Ja robie podobnie i nigdy nie bylo problemow w hali Makro w Warszawie. Z obsluga bywa roznie, ale ze swieca szukac przemila pania na kasie w jakimkolwiek markecie, wiec nie popadajmy w paranoje. Te z kas dla zlotych klientow, przynajmniej sie sprawnie uwijaja i nie stoi sie godzinami az wszystko policzy. A sprawdzanie koszykow po odejsciu od kas (juz tego nie ma) nie wzielo sie z nikad. Gdyby kombinujacy na kazdym kroku Polacy byli uczciwi to nie trzeba byloby pilnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WESZPOLAK Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 10:01 Słyszałeś może o czymś takim jak IP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkele niezywe Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 10:07 to sie nazywa EPIC FAIL buhahahhahha Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 10:29 > Z obsluga bywa roznie, ale ze swieca szukac przemila pania na > kasie w jakimkolwiek markecie Mnie się udało spotkać przemiłą panią nawet w Tesco. A na co dzień robię zakupy w markecie, w którym panie są miłe z definicji i potrafią zaprowadzić nawet na drugi koniec hali, żeby pokazać, gdzie co można znaleźć. Sklepy tej sieci są nawet w Warszawie, choć zdecydowanie łatwiej je odnaleźć w zachodniej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krejzi_dejzi Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.chello.pl 08.04.10, 12:25 Akurat nieuczciwosc Polakow nie ma tu nic do rzeczy: bylam w Makro w Berlinie (nazywa sie tam Metro) - koszyki byly sprawdzane; - sklep typu Makro w Toronto (nazywa sie Costco) - koszyki rowniez byly sprawdzane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IP Gościu, ty pracujesz w Makro !!!!! IP: *.ipm.pl 08.04.10, 12:30 Więc nie pisz d.ebilizmów , bo tylko ośmieszasz swoja firmę !!!!! Jak szkopy wykryją twój komp to wylecisz z roboty!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.ibd.gtsenergis.pl 08.04.10, 10:42 I tu jest pies pogrzebany , że ci co mają złote to mają exele, a cała reszt a która robi im myślę że ponad 60% obrotu niech się buja i kupuje, ale nie spisuje żeby czasem nie pójść do konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.chello.pl 08.04.10, 09:41 makro kiedyś było tanie, teraz już nie, taniej jest w zwykłych sieciach detalicznych, ludzie jeżdżą tam z przyzwyczajenia, jedynie alkohole są tańsze, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.ip.netia.com.pl 08.04.10, 09:47 > ...jedynie alkohole są tańsze Które, jak wiadomo, są absolutnie niezbędne do funkcjonowania każdej firmy. W ilościach hurtowych. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 09:58 Zobacz co się dzieje w święta na stacjach benzynowych, Polak jak sobie nie golnie wódy to nie usiedzi w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aopaz Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.10, 10:08 W każdym twoim poście jest coś o Polakach. Masz jakiś kompleks? Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 10:45 Ty, no popatrz a może to przez to, że żyje w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.A163.priv.bahnhof.se 08.04.10, 12:30 Może przez to, że nigdy poza tą Polskę nie wyjechałeś i wydaje Ci się,że wszystko co złe to tylko Polacy i tylko w Polsce?? Pewnie będziesz w szoku ale za granicą też się pije i też duuużo ludzi ma problemy z powiedzeniem sobie stop. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 14:50 No oczywiście ruskie nas w tym wyprzedzają :) Odpowiedz Link Zgłoś
zibi_scj55 Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 10:06 Alkohole są tańsze dla posiadaczy zezwolenia na sprzedaż alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwaczek Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 09:41 Ubaw po pachy!!! Mój kumpel pracuje w MC&C. I czym się zajmuje? Szpiegowaniem konkurencji typu Selgros, Real itd. Jeździ od sklepu do sklepu i porównuje ceny. Makro już dawno przestało być opłacalne. Jest jak wszędzie: coś jest taniej, coś jest drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.acn.waw.pl 08.04.10, 09:58 Makro i Real to częsć jednego koncernu - Metro. Obie firmy maja w w Warszawie swoje centrale w jednym budynku, tak więc "szpiegowanie" Realu przez twojego kolegę jest trochę bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaah Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.kielce.vectranet.pl 08.04.10, 10:20 Poza tym Makro podobno jest dla przedsiębiorców i ma ceny hurtowe. Po co w takim razie porównuje ceny detaliczne z Reala? Coś mi tu nie gra... Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 10:31 wydaje ci sie. firmy moga byc czescia jednej grupy i miec siedziby w tym samym budynku, ale to nie znaczy, ze prowadza wspolna polityke handlowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: 109.243.27.* 08.04.10, 11:08 Otóż to. Saturn i Media Markt też należą do jednego koncernu, notabene do tego samego co Makro, a był okres gdy w reklamach Saturna negatywnie pokazywano Media Markt i odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: 212.109.135.* 08.04.10, 12:37 To przecież zwykła gra PRowa pod klienta, żeby mu się wydawało, że to konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 11:29 > Makro i Real to częsć jednego koncernu - Metro. Obie firmy maja w w > Warszawie swoje centrale w jednym budynku, tak więc "szpiegowanie" > Realu przez twojego kolegę jest trochę bez sensu. Zdziwiłbyś się. Firmy może mają jednego właściciela ale i tak są dla siebie konkurencją. Tak samo jak 2 Tesko będące w jednym mieście konkurują ze sobą. Kierownik takiego Tesko A chce mieć lepsze wyniki niż ten z Tesko B, a najlepiej by było jakby tego drugiego zgnoił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 09:45 To może jeszcze wydać zarządzenie, że Klient z Kartą Wstępu na halę sprzedaży wpuszczany jest po uprzednim zawiązaniu oczu, zatkaniu uszu i z zawiązywanymi rękami ? Aaaaa... i jeszcze asortyment towaru w koszyku jest zależny od humoru Kierownika obiektu, kupujący zobligowany jest do zakupów towaru w każdej, nawet niewystawionej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 09:59 Od kiedy kupiłem u nich spawarkę droższą o 50 zł jak w ... już tam nigdy nie wstąpię . Najpierw trzeba zdobyć kartę , żeby kupić drożej - paranoja . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesio Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.icpnet.pl 08.04.10, 09:48 Nie kupuję w Makro wolę Selgros!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: 77.236.28.* 08.04.10, 09:50 Makro jest opłacalne - dla właściciela sieci:) w 2008 r. zysk netto wyniósł prawie 301 mln zł:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: entuzjasta Makro Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.10, 09:59 A ja lubię makro Tak spokojnie tam nie ma tłoku można se ogladać oczywiście w ograniczonym stopniu i bez rzeczowej informacji (kiedyś obsługa próbowała wmówić mi że taki wtyk z tyłu laptopa to do zewnętrznej anteny wifi okazał się być zasilaniem :p ) ale można a kupuje tam gdzie taniej a u nich jest z reguły o 20 - 30% drożej a nawet w zwykłej hurtowni mały kolorowy bloczek był po 4zł a u nich 20,99 to mnie powaliło bo to już przegięcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rre Re: ochroniarz wylegitymowal jakim prawem?? IP: 194.156.48.* 08.04.10, 11:24 art. 36 Ustawy o ochronie osób i mienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: ochroniarz wylegitymowal jakim prawem?? IP: 212.109.135.* 08.04.10, 12:45 O nie, mylisz się, to jest klasyczny przypadek przekroczenia uprawnień przez pracownika ochrony. Legitymować to on może w celu ustalenia uprawnień do przebywania na terenie obiektu informując jednocześnie o przyczynach legitymowania. Tu oczywiście taka sytuacja nie występuje i ochrona nie miała prawa do sprawdzenia dokumentów tego klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rre Re: ochroniarz wylegitymowal jakim prawem?? IP: 194.156.48.* 08.04.10, 15:27 Kłóciłbym się. Jeżeli wstęp do Makro mają tylko posiadacze kart klienta, a karty sa imienne, to legitymowanie jest niczym innym jak czynnością zmierzająco do ustalenia uprawnień osoby do przebywania na chronionym obszarze lub obiekcie. I żeby było jasne - legitymowanie w takiej sytuacji uważam za bzdurę, ale uważam, że formalnie jest to możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 09:52 Ale to proste po co się ścierać i denerwować ma MC. Oni nie muszą wywieszać cen i racja a wy nie musicie tam kupować czy ktoś was zmusza ? Jest tyle innych możliwości. A co do zachowania ochroniarza to niech on sobie w d... pogrzebie a nie w cudzych notatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Z tego wynika że Macro to arabski targ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 09:54 Warunki sprzedaży towaru podlegają, co do każdego towaru, spontanicznym negocjacjom. Tak swoją drogą podpowiem , że od lat trenuję pamięć w ten sposób ze staram się zapamiętać ceny towarów w różnych sklepach. Wyniki mam takie , że po obejściu sklepu potrafię wskazać na różnice cen wszystkich towarów jakie kupuję do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Z tego wynika że Macro to arabski targ 08.04.10, 10:35 > po obejściu sklepu potrafię wskazać na różnice cen wszystkich > towarów No to na emeryturze będziesz rządził. Pojedziesz za darmo komunikacją na drugi koniec miasta kupić długopis 12 groszy taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Klienci sami sobie winni 08.04.10, 09:55 Nie jest winą Makro, że co drugi ich klient to typowy polaczek-drobny prekręciarz, który kombinuje karte na lewo żeby taniej kupić pietruszkę do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aopaz Re: Klienci sami sobie winni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.10, 10:07 Według ciebie ten, kto chce kupić taniej, to drobny przekręciarz? Gratuluje. A ty gdzie robisz zakupy niepolaczku? Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Klienci sami sobie winni 08.04.10, 10:48 A umiesz czytać więcej niż jedno zdanie? Co drugi ma lewą kartę wziętą na męża/żone/kochankę/stowarzyszenie/kumpla albo cokolwiek innego. Nie dziwie się makro, że takim cwaniakom każą pokazywać PIT'a albo jakikolwiek inny dowód, że powinni tu być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Klienci sami sobie winni IP: 217.153.172.* 08.04.10, 11:00 > ...że powinni tu być. Jedyne osoby, które POWINNY być w Makro to jego pracownicy. Cała reszta z tego czy innego powodu CHCE tam być, a co za tym idzie, dać firmie swoje pieniądze. Ale jak nie, to nie. Pies im mordę lizał. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Klienci sami sobie winni 08.04.10, 11:33 > A umiesz czytać więcej niż jedno zdanie? Co drugi ma lewą kartę wziętą na męża/ > żone/kochankę/stowarzyszenie/kumpla albo cokolwiek innego. Nie dziwie się makro > , że takim cwaniakom każą pokazywać PIT'a albo jakikolwiek inny dowód, że powin > ni tu być. A potem jak ktoś napisał wcześniej to samo makro wysyła gazetki z propozycją założenia jednoosobowej firmy by klienci mogli u nich kupować. Czy tak? Kto tu jest cwaniakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Klienci sami sobie winni 08.04.10, 11:54 Kolego, na karcie jest napisane, że Firma może ją unieważnić bez podania przyczyn. Niech po prostu tak zrobią, bez zbędnego szykanowania klientów. Nie miej też pretensji do ludzi, że kombinują tak by mieć z tego jak największy zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tops Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.ip.netia.com.pl 08.04.10, 09:56 olać makro i już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.10, 09:56 Podstawowym, niezbędnym dokumentem o obrocie między podmiotami gospodarczymi jest faktura. Firma wystawiajaca paragony prowadzi de facto sprzedaż detaliczną. A więc Makro, dokumentując sprzedaż paragonami, i istocoe oprócz sprzedaży hurtowej prowadzi również sprzedaż detaliczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konri Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.xdsl.centertel.pl 08.04.10, 09:57 Koleżanka kupiła w makeo cukierki marcepanowe wawela 1kg za 23 albo 26 zl. W tesko kupilem takie same za 18 Odpowiedz Link Zgłoś
pinionzek Re: Makro Cash 08.04.10, 10:01 makro już jakiś czas temu utraciło swoją konkurencyjność. choć niektóre rzeczy nadal mają stosunkowo tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ytst Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.centertel.pl 08.04.10, 10:06 Mogłeś kupić tak samo zapakowane, od tego samego producenta, nawet z tym samym kodem kreskowym - ale wierz mi - nie kupiłeś takich samych. Niskie ceny w Tescach i innych shitmarketach nie biorą się z kosmosu. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi_scj55 Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 10:15 "Mogłeś kupić tak samo zapakowane, od tego samego producenta, nawet z tym samym kodem kreskowym - ale wierz mi - nie kupiłeś takich samych.Niskie ceny w Tescach i innych shitmarketach nie biorą się z kosmosu." Producenci robią produkt pod cenę jaką może dać dana sieć. Zaniżanie jakości należy do powszechnie stosowanej metody. Czasy kiedy pilnowało się własnej marki dawno się skończyły. Teraz byle sprzedać, nie ważne co w środku. Konsumenta wytresowano by jadł oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowejek Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.147.206.171.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.04.10, 12:30 Weź się kopnij w czoło i pomyśl w jaki sposób logistycznie rozwiązać coś takiego. Jakość dla producenta jest niezmiernie ważna bo jak konsument zobaczy, że kupił gówno to już więcej po taki produkt nie sięgnie. Co więcej produkty robione pod marką sieci np tesco, aro itd często są identyczne jak te markowe. Jedyną różnicą jest opakowanie, a wnętrze jest identyczne. Produkty te są tańsze niż markowe bo odpadają całe koszty marketingu, dystrybucji, reklamy i są robione pod konkretne zamówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.lanet.net.pl 08.04.10, 17:01 Przetestuj psie jedzenie. Albo raczej daj psu do przetestowania. Pies przyzwyczajony do jedzenia jednej firmy, kupowanego w sklepie, tego z marketów nie zje. Do psiej karmy w wersji marketowej dodawane są wypełniacze w dużej ilości. Podobnie rzecz ma się z wieloma innymi produktami; żeby dostosować ceny do marketowych wymogów, producent używa składników gorszej jakości, inaczej musiałby dokładać z własnej kieszeni. Owszem, to nieetyczne, ale to "zasługa" klientów. Po diabła latacie całymi rodzinami na zakupy do marketów? Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 16:59 zibi_scj55 napisał: > Producenci robią produkt pod cenę jaką może dać dana sieć. Zaniżanie > jakości należy do powszechnie stosowanej metody. Czasy kiedy > pilnowało się własnej marki dawno się skończyły. Teraz byle > sprzedać, nie ważne co w środku. Konsumenta wytresowano by jadł > oczami. Nie masz pojęcia o produkcji i logistyce, to się nie wypowiadaj. Chyba, że jesteś błaznem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J - 23 Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.chello.pl 28.05.10, 09:04 Zgadzam się. Widziałem na własne oczy jak w w zakładach mięsnych JAN DAR robiono kiełbasę podwawelską w promocji dla TESCO. Polegało to na tym, że mielono wszystkie przeterminowane zwroty. Smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klientka Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 14:49 ciastka Jeżyki; makro ok.3,80 Tesco, Biedronka; 2,99 Myślę,żę gdybym miala trochę więcej czasu to poszukałabym w glowie ok. 20 podobnych przykladów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca IP: *.eimg.pl 08.04.10, 09:58 Jeśli chodzi o sprawdzanie zawartości koszyka po odejsciu od kasy to się czepiacie.W "wolnym "kraju USA np. w sieci Costco też tak robią. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 11:59 W Selgrosie też sprawdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelka.4 Ankieter ds. monitoringu cen 08.04.10, 09:59 A w Makro jest takie stanowisko - Ankieter ds. monitoringu cen. U siebie zabraniają a u innych spisują. Tak było zawsze. Wycieranie dat ważności na nabiale, chowanie przez pracowników artykułów z lepszych promocji. Cała historia. A wizytacje - matko jakbyście wiedzieli to śmiech na sali. Teraz tam syf i drożyzna. Selgross pobił ich na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Ankieter ds. monitoringu cen 18.05.10, 12:19 > A w Makro jest takie stanowisko - Ankieter ds. monitoringu cen. > U siebie zabraniają a u innych spisują. dokładnie tak. Wydzwaniają po firmach "konkurencyjnych" dla siebie w terenie, zdobywają dane o cenach, by samamu dać ciut niżej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f to dziwne... ceny makro są publicznie dostępne... IP: *.chello.pl 08.04.10, 10:00 na ich stronie internetowej... Odpowiedz Link Zgłoś
cajmero Makro Cash kontra mikroprzedsiębiorca 08.04.10, 10:00 Prowadzę działalność handlowa-chemia i AGD. Z firmą M_C zerwałem dawno. Ceny u nich sa czasem wyzsze, jak w REALU i innych sieciach, obsługa traktuje klientów jak enerdeowscy celnicy, brak dbałości o klienta i łaska, łaska. Wolę zdecydowanie zakupy w innych sieciach. Mieszkam w mieścinie oddalonej ok.130km od M_C i jak przyjeżdżałem to ...szału nie było. Drogo, niezbyt atrakcyjny, szary. Olej pan takie traktowanie, żyjemy w Polsce i to powinien pan zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś