Gość: EkoEuroObywatel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 11:05 Wieką czystkę to trzeba zrobić w administracji rządowej, bo mimo dwuletniej już kadencji nadal udaje głupa, że nie wie co jest przyczyną patologii w odpadach... klik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Danny Do gimnazjalisty, który przeprowadził rozmowę. IP: 77.242.238.* 08.06.10, 17:48 Partykułę by z czasownikami piszemy zawsze razem, np. płaciliby. I nie "Gazecie", tylko „Gazecie” - to że na klawiaturze jest jakiś znaczek, to nie oznacza, że trzeba go błędnie używać. Nauczcie się wreszcie pisać po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Do gimnazjalisty, który myślał, że rozmawia 09.06.10, 01:28 Gość portalu: {Danny} napisał(a): ...Partykułę by z czasownikami piszemy zawsze razem, np. płaciliby. I nie "Gazecie", tylko „Gazecie”... Pięknie powiedziane, {Danny}. Był[a] {Danny} szybsza/-y, bo już się czaiłem... Choć, niestety, w strefie internetu pisownia rozłączna króluje - pardon - bezkróluje... --- Co mogą zyskać w zmianach takich "odpadowych" przepisów tacy jak ja? Niczego nie podrzucam, 110 % odpadów selekcjonuję u siebie [te 10 % liczę w postaci odpadów, jakie wyzbierałem z okolic swej śródleśnej osady*] - zostaje mi trochę popiołu. Mam u siebie b. pojemny kompostownik - szkło/ plastik/ złom zwykły/ złom kolorowy/ papier [gazety przeczytane trafiają do makulatury] - ja naprawdę nie produkuję śmieci! [**] Nawet zwykły serek topiony oddzielam od papierowegj naklejki, unikam kupowania napojów w kartonach. Takie wychowanie domowe - u rodziców się nauczyłem. U nich założyliśmy trzy kompostowniki, opalamy się zimą gazem - nie mamy odpadów! No, może policzyłbym rodzicom różne sprzęty elektryczno- elektroniczne - ale wywiozłem je do punktu darmowej zbiórki w Casto#amie, a i sąsiada namówiłem, by dołożył swoje :) Patrząc na propozycje wyszczegółowione w artykule wychodzi mi, że ja, moja rodzina, do [wreszcie] prawidłowej godpodarki opłatami przez nasze gminy dopłacałbym :) */ Mam zacząć żałować, że z betonowych płyt, jakie znalazłem w okolicznym lesie mym, zrobiłem ścieżki na działce; żałować mam też tego, że znalezione w tym lesie lodówki po eks-sąsiadach, sterty plastików itp. żelastwa oddałem złomiarzom? Sąsiad mój, podobnie zakręcony ekologista jak ja, zaczyna żałować, że selekcjonuje swe odpady - przyjeżdżająca po nie do niego firma te woreczki - pracowicie przez sąsiada poselekcjonowane - chwyta i charakterystyczną parabolą wali w jeden pojemnik samochodu. !!! Jak doczekam (wzorem Japonii*** - tam co dzień po inny, też innego koloru, plastik jeżdżą!), że codziennie w miastach [na wsiach i posiółkach - niech stracę - co dwa dni] będzie przyjeżdżać po odrębne, różne odpady [pardon: SUROWCE] firma wywozowa - to w kompletną, przemyślaną, dopieszczoną w szczegółach politykę państwa w kwestii surowców z odzysku u-wie-rzę... Najchętniej bym też zaczął selekcjonowac sąsiadów - a tych nie selekcjonujących swych odpadów, utylizowałbym... :))) ***/ Ja naprawdę rozróżniam politereftalan od polietylenu i polistyrenu! Dar61 P.S. Od +/- 1988 roku stosuję akumulatorki ładowalne zamiast baterii, stąd ich w powyższej mej wyliczance zabrakło. P.S.2. **/ Z sąsiadami przymierzamy się do założenia własnej, dla naszej osady, oczyszczalni ścieków. Nota bene preparaty bakteryjne do wspólnego szamba 1. raz wsypałem już, policzę... tak! - już w 1995 roku! D61 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZENA Re: Do gimnazjalisty, który przeprowadził rozmowę IP: *.dynamic.qsc.de 20.06.10, 17:24 Szowinizm i konserwatyzm jezykowy w tym kraju szukuje bardziej niz bledy piszacych ludzi.Powiedz mi jeszcze ze mam sie kierowac w ortografi nie istniejacym przedwojennym akcentem to poplacze sie ze smiechu.Jak mozna tresc artykulu sprowadzic do bledow ortograficznych ?Czy ktos jest intelektualnym idiota poniewaz nie radzi sobie z regulami ktore sa poprostu tak nieprzejrzyste jak polskie prawo?A co jest z jezykiem jako zyjacym cialem podlegajacym ciaglym zmiana? Cala ta historie ciaglego fanatycznego porawiania kogos i zarzucania mu braku wiedzy i inteligencji + natychmiastowe skreslanie czlowieka i tego co napisal mozna okreslic tylko tak:FASZYZM JEZYKOWY Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Czy jest drugi tak zeszmacony kraj gotowy oddać 09.06.10, 09:41 bez słowa sprzeciwu swoje złoża naturalne innym państwom? Abstrahując oczywiście od tego na ile prawdziwe są te rewelacje o łupkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 12:44 Brawo ale to nic nowego, w mojej wsi/ Bystra k. Bielska Białej /prawie taki sam system działa od 4 lat. I nawet nie ma z tym większych problemów. Też załatwiliśmy to przy pomocy referendum, przy okazji jakiegoś oficjalnego ogólnopaństwowego głosowania. Pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Podobał mi się tekst o schizofrenii 20.06.10, 12:46 Podobał mi się tekst o schizofrenii. Ta schizofrenia jest szersza i dotyczny nie tylko śmieci ale niemalże każdego aspektu życia w Polsce. Chcemy mieć infrastrukturę jak Niemcy a podatki jak Haiti, chcemy żeby wszyscy wokół byłi uczciwi a sami kantujemy. Narzekamy na urzędy a kiedy sami zostajemy urzędnikami, to zachowujemy się tak jak robią to urzędnicy. Polska potrzebuje przede wszystkim zmiany mentalności społeczeństwa. Bez tego, nawet najlepsze przepisy nie pomogą, bo uczciwi ludzie po prostu nie będą się oszukiwali na wzajem i niezależnie od systemu wszystko będzie działało. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 10/10 20.06.10, 13:32 dolozylabym jeszcze specificzny stosunek do obowiazujacego prawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Albo się przeprowadzam do Legionowa IP: *.strong-pc.com 20.06.10, 13:04 albo niech Pan Prezydent zostanie burmistrzem u mnie :) gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z_Legionowa Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowie IP: 80.48.123.* 20.06.10, 13:10 Jako mieszkanka Legionowa najuprzejmiej proszę prezydenta Smogorzewskiego, by wyszedł choć raz w życiu do lasu pod Legionowem. Sterty śmieci leżą w wielu miejscach. Prezydent chwali się sukcesem, ale uwierzyć mu mogą tylko ci, którzy Legionowa nie znają. Syf w lesie jak był od lat, tak jest do dziś. A zimą rzeczywiście ciężko niekiedy oddychać, bo mieszkańcy domów jednorodzinnych twórczo ogrzewają się wszystkim, co jest pod ręką :((( Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowi 20.06.10, 13:30 Jaki jest interes w wywożeniu śmieci do lasu jak płacisz niezaleźnie od tego ile śmieci naprodukujesz? Bo chyba o to chodzi, że każdy płaci od głowy? Czy nie zrozumiałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też z Legionowa Re: Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowi IP: 109.243.171.* 20.06.10, 13:42 Faktycznie, w lesie jest makabryczny syf, śmieci wcale nie ubywa. Mam też działkę leśną i co jakiś czas zbieram śmieci, które mi tam wrzucają. Dlaczego ludzie to robią? Pojęcia nie mam. Nawiasem mówiąc, wcześniej wywożenie śmieci było tańsze (teraz jest "od głowy") i częstsze, u mnie np. 1-2x w tygodniu. Jest teraz pewnym problemem częstotliwość odbioru tych śmieci-moim zdaniem jest to zbyt rzadko (średnio 3 x miesiącu w tym 1 raz na odpady segregowane). Wcale nie jest to tak wielki sukces jak odtrąbia pan Smogorzewski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też z Legionowa Sorki IP: 109.243.171.* 20.06.10, 13:55 Bo napisałam, ze dawniej było taniej (samemu trzeba było podpisać umowę z firmą zabierającą śmieci). Nie było taniej, sprawdziłam. Teraz 4os rodzina, która nie segreguje śmieci to koszt 60 zł, natomiast wcześniej 100zł (za odbiór raz w tygodniu.) Odpowiedz Link Zgłoś
opinia_publiczna_online Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowie 20.06.10, 13:13 Pieniądze nie śmierdzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alpepe Re: Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowi IP: *.pools.arcor-ip.net 20.06.10, 13:38 Dawno nie czytałam wywiadu z tak mądrym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowi IP: 109.255.149.* 20.06.10, 18:24 lubu dubu, lubu dubu... zapomniales sie przedstawic drogi legionowksi urzedniku Odpowiedz Link Zgłoś
marja209 Re: Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowi 02.11.10, 14:21 Gość portalu: alpepe napisał(a): > Dawno nie czytałam wywiadu z tak mądrym człowiekiem. To nie człowiek jest mądry, tylko wywiad mądrze zredagowany. I w ogóle nie wiem czy mądrze, bo prędzej propagandowo. Świadczą o tym uwagi "Z Legionowa" i "też z Legionowa" m.in. o śmieciach w lesie. Jasne, że z punktu widzenia pojedynczego człowieka to zawsze trochę inaczej wygląda - chodzi o skalę postrzegania, ale jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GęśWacka Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowie IP: *.icpnet.pl 20.06.10, 14:12 "Czteroosobowa rodzina oszczędza ponad 10 zł w porównaniu z tym, co było wcześniej." Czteroosobowa rodzina będzie miała ekstra 10 zł na ćwiartkę, a to wychodzi po 125 gram na łeb. Na zdrowie... Odpowiedz Link Zgłoś
roxy361 Re: Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowi 20.06.10, 15:26 baliśmy się tych zmian w naszym miescie(Legionowo)teraz jestesmy bardzo zadowoleni, nawet mój ,wydawałoby sie, niereformowalny sasiad wyrzucajacy smieci gdzie popadnie i spalający nawet pampersy, dał sie przekonac, rzeczywiście w miescie jest czysciej a te smieci w lesie to niestety od wlascicieli działek rekreacyjnych w rejonach Legionowa- wracając z weekendu wyrucają je gdzie popadnie, najczesciej do lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Re: Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowi 22.06.10, 14:28 Przydział gorzałki w gramach zależy od trunkowości każdej z tych 4 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowie IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.10, 15:17 Jeszcze tylko przy najbliższych wyborach prezydenta miasta trzeba zrobić czystkę i będzie git malina! Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowie 20.06.10, 15:21 "...jak przez ostatnie 20 lat, kiedy tylko miarkowaliśmy politykę śmieciową..." Ta polityka śmieciowa była raczej markowana (a nie miarkowana) Panowie Dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kipeski artykul - Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowie IP: *.chello.pl 20.06.10, 15:21 Po przeczytaniu nie wiem kogo dotyczy zmiana, domyslam sie ze wlascicieli domkow jednorodzinnych ale moze sie myle. Brakujejasnego opisu jak bylo dla kogo i jak zostalo zrobione, komu. Ogolnie mix, ktos zle zredagowal na kolanie artykul. brrrr kasznka wyszła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni99 Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowie IP: *.chelm.mm.pl 20.06.10, 16:01 największymi brudasami, fletuchami i ... złodziejami naszych pieniędzy są włąściciele mecedesów ( nowych) willi i bardzo bogaci. To oni najwięcej wysypuja śmieci do naszych osiedlowych śmietników ! I dobrze, że szukacie zmian i zmuszenia tych szczególnie nowobogackich do oddawania śmieci dla firm, a nie zwiekszania kosztów na osiedlach gdzie mieszkają czaem i bardzo biedni ludzie ! I dla nich dodatkowe obciążenia to bardzo duża sprawa. Dla tych nowobogackich nadobywateli powinno się znaleźć podatek od nieruchomości ( pozycja śmieci ) i powinni opłacać go od małej ilości produkowanych przez siebie śmieci ! U mnie w dwuosobowej rodzinie dziennie jest jedna torba śmieci ( taka reklamówka standardowa )! I nowobogaccy oraz Ci mało produkujący śmieci powinni być dodatkowo obciążani na rzecz Gminy która ewentualnie powinna zasilić osoby właśnie pokrzywdzone przez tych leni i centusiów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowi IP: *.hsd1.wa.comcast.net 20.06.10, 16:46 Lecz glowe. Bogactwo kluje w oczy? To idz sam do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 jesli ludzie sa naprawde bogaci, to czemu 20.06.10, 16:57 nie chca placic za wywoz smieci? Przeciez to tylko promil ich dochodow. Powinni byc "dumni" z tego, ze ktos ich obsluguje i wywozi ich smieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakoby Re: jesli ludzie sa naprawde bogaci, to czemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 17:15 Tak to już jest,że pieniądze to nie wszystko. Sam mieszkam w bloku i w miarę tylko sortuję swoje śmieci ale: Mam w rodzinie nieco bogatszego. Byłem u niego - dom w ogrodzie,garaż (lekki standart dla lepszych) i tutaj niespodzianka - spieszył się biedaczek i musiał mnie zostawić do rana samego. Miał tylko jedną proźbę: Wychodząc weź worek ze śmieciami, klucz sąsiadce oddaj, a jadąc przez las, wywal przez okno te smieci w krzaki... Śmieci dowiozłem do domu i wyrzuciłem do własnego śmietnika obok bloku.Wstyd mi było bo przywiozłem nie swoje śmieci ale co ja biedny miałem zrobić. Już do niego nie jeżdżę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gural Re: jesli ludzie sa naprawde bogaci, to czemu IP: 109.255.149.* 20.06.10, 18:27 proŹbę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też A skąd ten pomysł IP: 109.243.171.* 20.06.10, 17:24 że nie chcą płacić? Przecież wszyscy właściciele domów jednorodzinnych płacą. I ci z pięknych willi i ci z rozpadających się ruder. Skąd konkluzja, że to oni mają problem a nie ludzie, którzy palą oponami i piją browar w lesie zostawiając tam przy okazji śmieci. Może to właśnie jest problem tak chętnie zwalanych na tych "bogatych". Bogaty czyli posiadający dom i samochód. Dżizas... Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Re: Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowi 22.06.10, 14:34 Gość portalu: mb napisał(a): > Lecz glowe. Bogactwo kluje w oczy? To idz sam do roboty. Niestety, potwierdzam zapis antoniego. Obrazek sprzed kilku lat: Akademia Medyczna, na podwórko rano przyjeżdza do pracy drogim samochodem Pan Profesor, Pan Ordynator. Z samochodu wyjmuje worek śmieci i wrzuca je do szpitalnego śmietnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetetka5 Re: Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowi IP: *.dialog.net.pl 27.02.11, 07:46 ja też dorzucę coś o bogatych: pewnego razu wyrzucałem papier do pojemnika nań usytowany na moim osiedlu. Ponieważ pojemnik był już bliski zapełnienia, papierowe śmieci leżały tuż po otworem do ich wrzucania. Moją uwagę zwróciło tekturowe pudełko, w ktorym jakiś internetowy sklep dostarczył zamówiony towar. Na pudełku był adres i telefon odbiorczyni tego towaru. Otóż pani mieszka na osiedlu szeregowców, oddalonym od mojego osiedla ponad kilometr. Szeregowce te były sprzedawane przez dewelopera po około milion za sztukę. Żeby było śmieszniej, to aby podrzucić to pudełko (i być może przy okazji inne śmieci) pani musiała specjalnie przyjechać na moje osiedle, ponieważ jest ono usytuowane w taki sposób, że prowadzą do niego tylko dwie ślepe uliczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Te Jedna reklamówka śmieci dziennie IP: 109.243.171.* 20.06.10, 17:26 Na 2 osoby? Jak można być takim flejtuchem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowie IP: 82.139.179.* 20.06.10, 16:03 '';!--"<XSS>=&{()} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macaho Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowie IP: *.net.stream.pl 20.06.10, 16:15 Popieram prezydenta Legionowa, zapraszam na Zielony Slask gdzie powietrze jest duzo czystsze niz w okolicach Wawy. I jest DUUUZO wiecej lasów niż w okolicach Warszawy gdzie wiekszosc ludzi pali smieci w piecach lub wyrzuca je do lasow. Pozdro dla lasów Chotomowskich i Legionowskich gdzie baardzo czesto jezdze na rowerze choc nie jestem stamtad... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 gratuluje panu burmistrzowi, w Krakowie za IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.06.10, 17:53 najmniejsz pojemnik, wywozony raz na 2 tygodnie, z domkow, trzeba placic 39 zl na miesiac, ludzie masowo dowoza swoimi SUVami i BMW za 200 tys zl worki smieci noca na osiedla spoldzielcze i tam je wyrzucaja, my juz mamy przed blokiem zamykany smietnik, bo dookola sa domki pelne "biednych" ludzi z Toyotami Land Cruiser i Range Roverami, ktorych nie stac na pojemnik za 80 zl. W bloku place cos ok. 18 zl za 3 os. rodzine, mamy malo smieci i blok sortuje polowe do zoltego kontenera, o ile wiem domki sortowac nie moga i stawka 39 zl jest najnizsza, tak wiec Legionowo jest daleko do przodu. U nas w Krakowie jest tak ze wszystkim - drogo,marnie i straszne zadecie,ze to 8 cud swiata i mieszkancy powinni 7 razy do Mekki modly wznosic za to,ze maja to szczescie mieszkac w grodzie Kraka. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxxl13 Piękna laurka... 20.06.10, 19:47 Prezydent wystawił sobie piękną laurkę... czyżby zbliżały się wybory? Kiedyś śmieci wywożono co tydzień. Teraz co dwa tygodnie, więc latem pojemniki śmierdzą na kilometr. Pod ich pokrywami kłębią się tysiące białych robaków... Istny SYFILIS. Pytania w "referendum" były tak ułożone, że nie było możliwości optymalnego wyboru. Pojemniki są wyliczane w zależności od liczby osób na posesji. Żeby otrzymać dodatkowy pojemnik trzeba pisać specjalne podania i udowodnić w nich, że taki pojemnik mi się należy... Ogólnie do dupy, a syf w lasach tak jak był tak jest i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Brawo! 20.06.10, 22:21 Nareszcie ktoś dostrzegł jak to działa i wyciągnął wnioski. Szkoda, że np. w Łodzi jest dokładnie na odwrót, tzn. władza dorzuca swoje podatki do wywozu śmieci czyniąc go jeszcze droższym. Efekty widać w lasach i przy drogach. Plus - to również są pieniądze - wszędzie na potęgę są zazbrajane i zamykane niczym sejfy - ŚMIETNIKI. Żeby sąsiedzi nie podrzucali śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boni Facy To smutne i żenujące... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 12:12 To smutne i żenujące, że aby posiadać unijne narzędzia i mechanizmy zarządzania gospodarką odpadami komunalnymi - pp pięciu latach obecności we Wspólnocie - polskie gminy muszą pytać się o zgodę swoich mieszkańców w referendach - klik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sójka Pozamiatane, czyli wielka czystka w Legionowie IP: *.ip.netia.com.pl 24.06.10, 19:52 Jestem dumna z mojego Prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś