ampolion 14.04.08, 02:08 Kto sluchal? Bo ja wylacznie (z wyjatkiem Matysiakow). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman-in-love Re: Wolna Europa 14.04.08, 10:03 (Własnie myślałam o załozeniu takiego wątku.) Oczywiście, nawet nauczyłam się słyszeć selektywnie poprzez zagłuszarkę. Słuchałam wiernie z dziesięć lat. Myślę, że i teraz bardzo by sie przydało. Moją faworytką była Alina Grabowska. Bardzo mnie zdumiewało, że dowiaduję się o tym, co dzieje się dwie ulice od mojego domu via Monachium. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Wolna Europa 14.04.08, 12:10 Za późnej komuny nabyłam radzieckie radio z przeceny. Odbiornik ten był reklamowany przez Wolną Europę, bo miał wszystkie możliwe zakresy krótkich fal. A zawsze jakieś pasmo pozostawało niezagłuszane (co godzinę inne, dla utrudnienia), żeby esbecy mogli słuchać i nagrywać. Ale już kolejność tych "niezagłuszań" była codzień taka sama, nie trzeba było więc szukać po wszystkich zakresach, tylko o równej godzinie zmieniało się na pewniaka zakres na właściwy. Odpowiedz Link
hajota Re: Wolna Europa 14.04.08, 13:28 Najbardziej ceniłam Fakty-Wydarzenia-Opinie. Pamiętam też jak dziś początek audycji dla rolników: "Tym, którzy żywią i bronią - chłopom polskim - szczęść Boże!" Odpowiedz Link
syswia Re: Wolna Europa 18.04.08, 06:14 przez jakis czas moj ojciec nagrywal swoje 5 minut dla tej audycji dla rolnikow ... byl dziennikarzem Odpowiedz Link
luccio1 Re: Wolna Europa 14.04.08, 14:30 Słuchałem na "pionierze" - miał fale krótkie od 16 m począwszy, a tam najmniej zagłuszali. "Fakty-wydarzenia-opinie" jak najbardziej. Alina Grabowska, i jej starsza koleżanka Jadwiga Mieczkowska (obie prawniczki). "Hubert Grzymała", relacjonujący sport - w tym kolejne osiągnięcia alpinizmu, himalaizmu... (dopiero pod koniec PRL dowiedziałem się, kim był naprawdę - konstruując sobie pseudonim, wziął własny herb za nazwisko, imię dobrał od patrona myśliwych...). "Panorama Dnia" - jako sygnał fragment symfonii patetycznej Berlioza. Marek Lehnert był kiedyś korespondentem rzymskim (i watykańskim) RWE. No i najwcześniejsze dzieciństwo: z RWE słuchaliśmy jesienią 1962 transmisji otwarcia Soboru Watykańskiego II. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Wolna Europa 14.04.08, 15:59 Była też "Odwrotna strona medalu", którą prowadził Wiktor Trościanko. Dopiero po latach poznałem jego drugą twarz (miał kontakty z wywiadem PRL - twierdził, że prowadzi "rozmowy polityczne" - w imię nadrzędnego interesu narodowego...). Odpowiedz Link
woman-in-love Re: Wolna Europa 14.04.08, 17:11 Była też ciekawa audycja rozpoczynająca się od słów: "jeślibym o nich zapomniał - Ty Boże zapomnij o mnie". Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Wolna Europa 14.04.08, 18:26 No a potem peerelowki agent numer jeden, czyli Kapitan Czechowicz, imienia nie pamiętam :-))) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Wolna Europa 14.04.08, 19:32 Po ujawnieniu się agenta Czechowicza powstała nawet piosenka o nim. Może ktoś pamięta? "...on robił zdjęcia aparatem marki Druh, napracował się za dwóch..." Odpowiedz Link
hajota Re: Wolna Europa 14.04.08, 19:34 O tak! Pamiętam, jak występował w telewizji Była nawet piosenka, ale znam tylko pierwszy wers: Andrzej Czechowicz, Mata Hari z MSW... i kawałek refrenu: Glory, glory, ale jaja już Czechowicz się zaczaja. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Wolna Europa 14.04.08, 20:44 O tę właśnie piosenkę chodzi, to o aparacie marki Druh jest właśnie z niej. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Wolna Europa 14.04.08, 20:34 Słowa, czytane niegdyś na uroczystościach katyńskich w Londynie, jeszcze w latach 50., przez Zygmunta Nowakowskiego. Były znakiem rozpoznawczym wszystkich audycji o Katyniu i Polakach pomordowanych na wschodzie. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Wolna Europa 15.04.08, 16:36 No a: "Jeślibym o nich zapomniał - Ty, Boże na Niebie, zapomnij o mnie!" - to Mickiewicz: "Księgi Narodu i Pielgrzymstwa Polskiego". Odpowiedz Link
luccio1 Re: Wolna Europa 15.04.08, 16:40 Słuchałem, prócz polskiej, także Wolnej Europy w wersji czeskiej i słowackiej (prowadzący audycje mówili po swojemu, zależnie czy był to Czech, czy Słowak). Zagłuszali okresowo słabiej niż program polski! Schemat audycji był podobny ("Udalosti a nazory" - odpowiednik "Faktów, wydarzeń, opinii"). Słuchałem też "Swobody" po rosyjsku. Odpowiedz Link
ampolion Re: Wolna Europa 17.04.08, 01:01 Dziwne, ale ja nie pamietam zadnych zagluszen. Sluchalem w drugiej polowie lat 50tych i pierwszej lat 60tych. Mialem radio niemieckie Juvel, tez wszystkie krotkie, srednie i dlugie fale. Odpowiedz Link
woman-in-love Re: Wolna Europa 17.04.08, 12:44 To miałeś szczęście. Ja słuchałam jeszcze Londynu i bardzo dobrej audycji Radio France Internationale. Polskie odcinki łapałam rano i wieczorem, były krótkie, ale pełne treści, dowcipu i elegancji. Odpowiedz Link
skrzydlate Re: Wolna Europa 26.04.08, 13:24 miałam specjalistyczne hipersuperheterodynę radyjo kupione specjalnie za granica do celów szpiegowsko-wolno-europejskich ;) Odpowiedz Link
luccio1 Re: Wolna Europa 17.04.08, 17:30 Pamiętam jeszcze program Madrytu po polsku (czasem udało się złapać bez zagłuszania). Tyle, że emisja programu zakończyła się w r. 1975, chyba jeszcze za życia gen. Franco. Kierował tym programem Józef Łobodowski, poeta, znany już przed wojną na skalę lokalną (Lublin) - potem w Wolnej Europie. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Wolna Europa 18.04.08, 14:38 Wolna Europa miała też rubrykę "Wiadomości zakazane" - przykłady faktów, informacje o których cenzura całkowicie wycięła (zatem były nie do usłyszenia w Polskim Radiu i nie do przeczytania w gazetach, z którymi miało się do czynienia na co dzień). Odpowiedz Link