Dodaj do ulubionych

Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em...

IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.09.10, 22:24
W końcu ktoś pisze, kto żyje za moje pieniądze. Bo w jakim normalnym kraju po 15 latach pracy można brać przez ok. 40 lat emeryturę, i to dość przyzwoitą, bo naliczaną w bardzo oszukańczy sposób.
Obserwuj wątek
    • grosz-ek Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... 17.09.10, 23:17
      Szok i przerażenie!
      6 mld dla emerytów, z których większość jeszcze sobie dorabia i 7 mld dla ludzi na służbie ...
      Chore Państwo dzięki "chorym" politykom. I jeszcze Miller ma czelność zabierać głos, gdy My - jako podatnicy - musimy to sfinansować ...
      • Gość: "niestaćnasod55lat Nie stać nas na to IP: *.chello.pl 18.09.10, 07:15
        abstrahując od tematu - żyję już na tym świecie 55 lat i od dzieciństwa słyszę ten slogan, na który ja i znajomi dostają już wysypki. Najbardziej mnie rozśmieszyło gdy uzywała go ... sekretarka (w odniesieniu do Państwa). Ale za to młoda, wyedukowana w nowoczesnym, na światowym poziomie systemie edukacyjnym :DDD. Nawiasem: a jednocześnie stać na wojenki prowadzone w interesie prywatnych w gruncie rzeczy koncernów, ciągłe i kosztowne "reformy", prowadzone po to oczywiście "by zyło się lepiej" itd. itp.
        • dzielanski Pewnie mniej by Cię to śmieszyło... 18.09.10, 10:12
          Pemnie mniej by Cię to śmieszyło, gdybyś tak jak ta sekretarka musiał konkurować na rynku pracy z młodocianymi emerytami - znacznie gorzej wykwalifikowanymi od niej, ale za to gotowymi pracować za każdą stawkę (bo przecież dla nich pensja z pracy to tylko część dochodu).
          • Gość: mk Re: Pewnie mniej by Cię to śmieszyło... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.10, 10:20
            no, psują rynek młodzi, sprawni emeryci - znam takiego: "ja nie muszę pracować, ja tam chodzę, bo się nudzę"
            • Gość: Ja Re: Pewnie mniej by Cię to śmieszyło... IP: *.171.196.157.static.crowley.pl 18.09.10, 10:27
              Nie do ZUSu nierobów tylko każdy zawód który ma przywileje powinien mieć oddzielny system. Jak system będzie niewypłacalny to po prostu zbankrutuje. Sami będą błagać żeby ich do ZUSu wziąć.
              • Gość: euro67 A co z gornikami? IP: *.acn.waw.pl 18.09.10, 11:33
                W wieku 40 lat emerytura? Nie! Praca do 60 lat nad ziemia + dodatek za lata w koplani.
                • Gość: rco Re: A co z gornikami? IP: 109.243.19.* 18.09.10, 14:34
                  zgadzam się!!!!! Ci na górze powinni zapier....alać do 60tego!!!! niech ten PRAWDZIWY górnik ma wczesniejsza emeryture!!! z drugiej strony, dlaczego węgiel jest tak kurew....sko drogi???!!!!
            • Gość: janek Re: Pewnie mniej by Cię to śmieszyło... IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 18.09.10, 13:26
              emerytuea po 15 latach pracy nie powinna istniec
              • Gość: miki Re: Pewnie mniej by Cię to śmieszyło... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 14:14
                te pierd...ne lewusy w niezłew g...ó..wno nas wpędziły
                żyrardowski elektryk w mundurowe emerytury
                a inny "filipińczyk" w iran i afganistan
                rudy głupek nie jest lepszy
                kiedy i czy ta farsa się skonczy?
                • Gość: historyk Pominales Kaczora. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 16:17
                  prodcenta 34letnich emerytowanych agentów
                  i killera transplantologii
          • Gość: pal666 Re: Pewnie mniej by Cię to śmieszyło... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.09.10, 15:05
            Oszacujmy skale problemu: w armii jest ok. 100 tys ludzi. Zapewne kilka tysięcy z tej grupy co roku odchodzi z armii na emeryturę. Pytanie: ilu ich jest w skali kraju i czy rzeczywiście ich "tania" oferta pracy zagraża "cywilom" i psuje rynek pracy ? Czy - nawet jeżeli są skłonni pracować za mniejsze pieniądze - są przygotowani do każdej pracy ? Czy zagrażają fachowcom ? Specjalistom od sprzedaży, marketingu, inżynierom, operatorom sprzętu ciężkiego, sekretarkom, itp. ? Jaki rozsądny pracodawca, szukając specjalisty skusi sie na niefachowca, ale za to "taniego" ? I wreszcie, czy - poza nimi - ktoś chce pracować w ochronie ?
            Ergo: czy rzeczywiście emeryci wojskowi są zagrożeniem dla rynku pracy ? To otwarte pytanie, choć ja uważam, że ten problem to kolejna góra, która urodziła mysz.
            • Gość: podatnik Re: Pewnie mniej by Cię to śmieszyło... IP: *.uznam.net.pl 02.12.10, 07:00
              Gość portalu: pal666 napisał(a):

> Oszacujmy skale problemu: (...)

Już ci wyjaśniam: problem jest olbrzymi, bo jest jawną niesprawiedliwością, w związku z czym niszczy lojalność obywateli w stosunku do własnego państwa, powoduje poczucie krzywdy, poczucie bycia oszukiwanym i wykorzystywanym (to prawda). To pogarsza stosunki społeczne, wzmacnia wszelkie postawy szkodliwe dla systemu (chęć kombinowania, unikania podatków etc.) a więc uderza w podstawy państwowości. Ergo szkody są olbrzymie a Polska jest państwem klasowym, z niesprawiedliwością zapisaną w prawie, państwem niemoralnym i ...tak często zwyczajnie głupim. Jest bardzo źle.
        • Gość: piotr Re: Weto Kwasniewskiego na zmiany . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 10:44
          Ustawę o emeryturach mundurowych zawetował Kwaśniewski kiedy był prezydentem .
          Prezydent o najwyższych notowaniach , z największym poparciem . Więc o co chodzi .
          • Gość: kij Re:Solidarnośc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 11:45
            Na tym polega SOLIDARNOŚC - żeby jedni pracowali na drugich .
            Zeby Solidarność Spawaczy płaciła na Solidarnośc Górnicza ,
            żeby Solidarność Murarzy płaciła na Solidarnośc Nauczycieli
            żeby Solidarność Mechaników płaciła na Solidarnośc Mundurową .
            A dlaczego nikt nie płaci na Solidarność Spawaczy , Murarzy ....???
            Bo są słabi - i na tym polega SOLIDARNOŚĆ .
            • Gość: ja Re:Solidarnośc IP: 86.46.28.* 18.09.10, 13:48
              i to jest najbardziej trafna wypowiedz !!!
              • Gość: Jasio W końcu ktoś o tym napisał... IP: *.chello.pl 18.09.10, 14:29
                Ja nie chodzę do urzędu zarejestrować się jako bezrobotny gdy zdarza mi się być bez pracy bo się WSTYDZĘ swojej było nie było niezaradności i nie chce się tam pojawiać a jeden z drugim po 15 latach siedzenia za biurkiem ma emeryturę...Też już przepracowałem 15 lat! I nie chce emerytury chce pracować, ale na lepsze państwo a nie na innych!

Oczywiście nie można uogólniać nie każdy mundurowy ma lekką pracę, ale też nie każdy z nich naraża swoje życie.
                • Gość: NIKT Re: W końcu ktoś o tym napisał... IP: *.informel.pl 18.09.10, 16:51
                  Mistrzu,
                  po 15 latach mundurowi (trepy, psy itd., itp.) mając uposarzenie średnio liczmy ok. 3500 netto, zaś zgodnie z ustawą mogą dostać emeryturę 40 procent co daje 1400 netto plus dodatki ok. 200 netto minus podatek ( z bezrobotną żoną i dwójką dzieci) "emeryturę" ok. 1300 zł . Czy Wy moi kochani "współludzie" macie Nas za idiotów!!! My służymy, a Wy pracujecie (zazdrościcie - czego!!!) i tak jak większość obywateli tego kraju zazwyczaj po 30-stu latach pracy idziemy na emeryturę!!! Jestem oficerem z 24-letnim stażem i nie tylko ja, ale mnóstwo moich towarzyszy broni nie wybieramy sie do tego "raju" zwanym emeryturą bez pełnej wysługi , jeśli sił i zdrowia nam starczy (śr. życia mundurowych na emeryturze po 30 latach wysługi to 3 do 5 lat) . Zazdrośników zapraszam do służby w MON, MSWiA !!!
                  • Gość: Barritus Skoro niemal nikt nie odchodzi po 15 latach... IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.10, 17:36
                    ...to tym bardziej nie ma co bronić tego przywileju!Czytam tu na forum,że nieomal nikt z policji nie odchodzi ze służby po 15 latach więc nie rozumiem dlaczego skoro jest on tak nieistotny jest broniony jak niepodległości.Skoro dotyczy on tak niewielkiej liczby policjantów,reszcie nie powinno zależeć na jego utrzymaniu.
                    Przykro mi, ale to się kupy nie trzyma.
                    • Gość: Źmior Re: Skoro niemal nikt nie odchodzi po 15 latach.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 19:58
                      Bo to nie "przywilej" tylko po przepracowaniu 15 lat trafiasz do systemu emerytalnego służb mundurowych. Przed 15 teoretycznie należysz do ZUS ale nikt za Ciebie nie odprowadza składek do ZUS. Dodatkowo to w 1999r był okres, że nowstepujący do służby byli zatrudniani jak "zwykli" pracownicy, emerytura po 65 roku życia. Pytanie dla dociekliwych dlaczego rząd wycowfała się z tego pomysłu, czyżby nie było wtedy zbyt wielu chętnych do służby?

Jeszcze jedno. Rząd proponuje zmiany w ustawie emerytalnej służb mundurowych porównując ją do pozostałych pracujących jakoś zapominając o zaproponowaniu zrównania uposażeń za pracę w godzinach nocnych, dni wolne od pracy, nadgodziny. O wykreśleniu z zakresu obowiązku tego frazesu "Ja, obywatel Rzeczypospolitej Polskiej, świadom podejmowanych obowiązków policjanta, ślubuję: służyć wiernie Narodowi, chronić ustanowiony Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej porządek prawny, strzec bezpieczeństwa Państwa i jego obywateli, nawet z narażeniem życia. ..."

Jak równać to we wszystkich aspektach zatrudnienia a nie pitolić o 15 letnich emerytach.
                      • Gość: zete Re: Skoro niemal nikt nie odchodzi po 15 latach.. IP: 95.178.76.* 18.09.10, 21:18
                        Pracownicy Służby Państwowe składający przysięgę podczas podejmowania pracy, to nie tylko policjanci.Wszyscy pracują nie mrugnięcia okiem dwa razy dłużej. Często, jeśli nie częściej , w bardziej odpowiedzialnej pracy. Nikt nie będzie miał do policji pretensji jeśli za wypracowane nadgodziny dostanie dodatkowe płace. Ale na litość boga(!!!!!) nie 15 lat i wymagania dodatkowych płac. Po drugie... zacznijcie się w końcu uczyć, studiować. Przecież komisariaty to siedlisko prostactwa!!!
                        • Gość: Wariat Re: Skoro niemal nikt nie odchodzi po 15 latach.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.10, 07:09
                          Nie wiesz o czym piszesz, sama płatność za nadgodziny rozłoży budżet na łopatki. Przykład: miałem trzy dyżury 12 godzinne oraz w miesiącu mam 16 h nadgodzin. Licząc dyżur płatny po 20 zł a nadgodziny po 15 zł mam dodatkowo w miesiącu 960 zł!!!

Co do prostactwa, a jak myślisz z kim policjanci maja do czynienia, z wykładowcami wyższych uczelni? NIE z marginesem tego społeczeństwa gdzie jak nie przeklniesz na k../s../itd to cie nie zrozumieją!!! Chyba ma tu zastosowania zasada "Z kim przestajesz, takim się stajesz"

Co do nauki, po rozpoczęciu służby twój czas wolny nie jest twój, nie możesz bez zgody szefa podjąć dodatkowej pracy, nie możesz studiować - a najczęściej zgody nie uzyskasz bo potrzeby służby.
                        • Gość: post Re: Skoro niemal nikt nie odchodzi po 15 latach.. IP: *.mnc.pl 22.09.10, 16:04
                          Paradoks niewykształconego policjanta. Ludzie, 80% osób nowych funkcjonariuszy ma wyższe wykształcenie a pozostałe studiuje. A dlaczego .... bo nie ma pracy ma rynku, a ta którą oferują prywaciaże to kpina.
                          Inna kwestia to, że zdecydowana większość osób zatrzymanych jest pochodzenia patologicznego i nie rozumie naszego ojczystego języka. Faktem jest, że wykształenie wsród policjantów rośnie a wśród społeczeństwa, które z różnych powodów trafia na komisariaty maleje. Także prostactwo rośnie wśród zatrzymanych obywateli.
                        • Gość: Jacho Re: Skoro niemal nikt nie odchodzi po 15 latach.. IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.10, 10:03
                          Sam jesteś prostakiem i przez to nie rozumiesz poruszanych tutaj problemów.
                          Podejmij więc dyskusję z kimś na twoim poziomie intelektualnym.
                    • Gość: Jacho Re: Skoro niemal nikt nie odchodzi po 15 latach.. IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.10, 10:01
                      Barritus nie zrozumiesz tego puki sam nie zaczniesz służyć w policji.
                      Przez 15 lat służby policjant jest pod stałą presją zwolnienia go za "cokolwiek" i przełożeni w tym okresie wożą się po tobie jak po psie. Przez ten okres psychicznie się wykańczasz. Gdy jednak skończysz 15 lat służby to z niej nie odchodzisz dla marnej 1300, zł emerytury tylko brniesz dalej, lecz już z tą świadomością, że zawsze możesz powiedzieć szefowi ( gdy cię wkurzy ), żeby spadał na drzewo i napisać raport o przeniesienie na emeryturę. I to ta świadomość i chęć uzyskania większej emerytury powoduje to, że zostaje się w służbie na kolejne lata z tym pocieszeniem, że w każdej chwili możesz odejść. Po dogłębnym przemyśleniu poruszanego przez ciebie problemu - to się jednak kupy trzyma.
                  • Gość: Artur Re: W końcu ktoś o tym napisał... IP: *.toya.net.pl 18.09.10, 17:53
                    Dokładnie, ma Pan rację!!! Ci ludzie tego nie rozumieją, myślą że my mamy " raj na ziemi". Nikt nie bierze pod uwagę naszą służbę w weekendy, święta. Jeśli nam tak zazdrościcie- to przecież są wolne etaty...zapraszamy
                    • Gość: zete Re: W końcu ktoś o tym napisał... IP: 95.178.76.* 19.09.10, 22:17
                      Szkołę nalezy skończyć zanim podejmie sie pracę. Później to tylko kosmetyka. A co pudrować jak twarzy nie ma???
                    • Gość: podatnik Re: W końcu ktoś o tym napisał... IP: *.uznam.net.pl 02.12.10, 07:06
                      Nie tylko wy pracuje cie w weekendy i w święta. To po pierwsze. A po drugie nie zazdrościmy wam, tylko wkurza nas to, że musimy na was pracować tak dużo. Rząd zabiera nam już 70% dochodu, bo rolnikom się należy, mundurowym, księża też potrzebują. A nam do pierwszego nie starcza, to wtedy okazujemy się "niezaradnymi pacanami" i straszy się nas komornikiem, prawem i czym tam jeszcze. Polska to podłe państwo i czy to dziwne, że tej podłości nienawidzimy? O co kaman?
            • Gość: Gość Re:Solidarnośc IP: 109.243.137.* 20.09.10, 23:08
              Więc zlikwidujmy szkoły, wojsko i policję wtedy będzie żajeb...cie. Tak?
      • Gość: karol Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.spray.net.pl 18.09.10, 10:55
        jest sprawa dyskusyjna, czy podatnik ma utrzymywac ofe. bo tak to jesy gdy budzetowka placi skladke emerytalno-rentowa?
      • Gość: pioioioj Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.chelmnet.pl 18.09.10, 12:19
        Uważam, że jeśli chcą i muszą, niech przechodzą na emeryturę, ale z zakazem pracy w resorcie budżetowym. To nie do pomyslenia, że policjanci czy wojskowi pracują za grube pieniądze w Straży Miejskiej na dobrze opłacanych stanowiskach. Może jednak dać zarabiać ludziom, dla których praca to jedyny dochód? Podobnie jest w oświacie. Emeryci pracuja nadal, i sa jeszcze dodatkowo nagdradzani za to, że zarabiaja podwójnie i zajmuja moiejsca pracy dla chcących spróbować tego "łatwego chleba":(
        • zablokowany-obrazliwy-nick Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych 18.09.10, 12:55
          Gość portalu: pioioioj napisał(a):

> Uważam, że jeśli chcą i muszą, niech przechodzą na emeryturę, ale z zakazem pra
          > cy w resorcie budżetowym.

Kolego, nie tylko w budżetówce dorabiają mundurowi, gro emerytów mundurowych pracuje w firmach ochroniarskich za śmieszna kasę, bo oni to robią z nudów.
          • Gość: pal666 Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.09.10, 15:42
            nie wiem, czy Cię dobrze zrozumiałem, ale chciałbyś pracować w ochronie a emeryci mundurowi blokują Ci tę możliwość ?
      • Gość: glina Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.10, 19:19
        piolicjanci tez placa podatki .wezcie sie za szara strefe gdzie biliony przechodza bez podatku.!!!
    • Gość: C Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 195.205.171.* 18.09.10, 02:04
      Komendanci są powoływani, więc po odwołaniu zachowuje wynagrodzenie przez okres 6 miesięcy, jeśli w tym czasie nie odejdzie to otrzymuje niższe stanowisk z niższym wynagrodzeniem, jeśli ma układy to dostanie wyższy dodatek co wyrówna mu stratę. Komendanci komisariatów, czyli na samym dole najczęściej odchodzą, rzadko który ma układ, wybiera się go by gonił do roboty, a jak się nie sprawdza, to odwołuje. Jeśli jest to duży komisariat, to w policji wyżej zaszeregowani są komendanci powiatowi (zastępca powiatowego to równorzędna grupa zaszeregowania), komendanci wojewódzcy i szefostw w KGP (rozporządzenie), nikt nie zapewnia stanowiska, można odejść, albo zostać na niższym stanowisku, ale z mniejszą odpowiedzialnością.
      Szef wcale nie podwyższa wynagrodzenia do maksimum dodatków przed odejściem na emeryturę, mają to nieliczni, większość odchodząca po 25 latach dostaje 200-500zł, co przekłada się na 66% do emerytury, wtedy jest na poziomie 30% tego co mógłby dostać więcej zgodnie z przepisami.
      Policjanci nigdy nie płacili ZUS i nikt tego nie zmieniał, płacili składki do OFE, po zmianach nie płacą i o ta kwotę zostało obniżone wynagrodzenie (państwa nie było stać????)
      Więcej rzetelności.
    • Gość: sztychnicki Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.chello.pl 18.09.10, 07:25
      "Zwykły Polaku"
      Czy pomyślałeś o tym , że większość z nich po przejściu na emeryturę idzie do pracy, nie ważne jakiej i za ile. Z emerytury płacą podatki,składkę zdrowotną, z pracy dodatkowej to samo + składkę emerytalną+ składkę wypadkową. Czyli płacą 2x tyle co ty, a ty jeszcze narzekasz!Twoje kalkulacje dotyczące długości pobierania świadczeń przez emerytów mundurowych oraz ich "przyzwoitości" też mijają sie z prawdą.Oszukańczy sposób ich naliczania ? to już przesadziłeś. Proponuję poszukać informacji na temat zdrowych rencistów "utrzymywanych przez ZUS"oraz tego ilu osobom wstrzymuje się wypłacanie świadczeń w ramach kontroli przebywania na zwolnieniach lekarskich. Może tam są pieniądze wypracowywane i wpłacane przez "mundurowych emerytów"
      • marter7 Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych 18.09.10, 10:34
        sztychnicki,
        nieźle kantujesz w tych wyliczeniach. Porównaj zwykłego człowieka i emeryta mundurowego dostających tyle samo kasy netto - ile płacą, a ile dostają od Państwa
      • hooligan1414 brednia chorego łba 18.09.10, 12:53
        Czy nie pomyślałeś o tym, że 99% tych "asów" idzie na posady państwowe, na ogół zbędne, robione specjalnie pod ich doopy? I że te twoje "składki" to takie przekładanie kasy z kieszeni do kieszeni? po prostu z budżetu do budżetu - i tyle. tylko kto ma zarabiac na apanaże tych buhajów?
        • Gość: ??? brednia chorego łba "hooligan1414" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 17:48
          Czyli tak, wpierda....eś na mój koszt, puszczałeś bęgale by załapać się na państwową posadę? Na to wygląda. W d...pie mam też twój zafajdany stopień, gdy ktoś nas napadnie użyźnisz zdjęcie lub zeżrą cię wszy w jakimś obozie.

"mam 34 lata, wykonuję wolny zawód odprowadzając rokrocznie do budżetu grube tysiące zł w formie podatków, ZUSu i innych pierdół. Jestem ponadto oficerem rezerwy Wojska Polskiego - w przypadku wojny jestem mobilizowany pierwszego dnia (stanowisko - szef logistyki batalionu zmechanizowanego) - będę Was zasłaniał własna piersią od agresora - ramię w ramię z zawodowymi - tak samo będę rozliczany z rozkazów, tak samo zginę marnie
          Tam gdzie w polu biały krzyż .... To czym tak summa summarum różnię się od obecnych zawodowych? Chyba tylko tym, że lepiej, tzn. celniej strzelam. W starych krajach UE rezerwiści maja takie suweniry i apanaże że głowa mała – chyba mamy równać do lepszych, co?"
          • hooligan1414 sperma strzeliła ci w dekiel 18.09.10, 20:44
            panie "uważny" - kręcisz się jak owsik w kupie. rozróżniasz oficera rezerwy od zawodowego, psi menclu? nigdy nie chciałem zostać zawodowym, poszedłem dla czystei idei (jak się okazało - fałszywej) kasyz tego miałemniewiele więcej niż szeregowy z poboru
    • Gość: kol Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 07:42
      Do roboty gamonie trzeba było się uczyć,dalej głosujcie na rudego
      • Gość: ROLFF Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.krosno.vectranet.pl 18.09.10, 18:25
        BO WIDZISZ GOŚCIU TU NIE TRZEBA IŚĆ DO SZKOŁY TYLKO DOBRZE KOMBINOWAĆ, ŻEBY BYŁO LEKKO W ŻYCIU, A NIE TYLKO P,I,E,R,D,O,L,I,Ć, JAK NIE POMYŚLISZ TO NIE MASZ
    • Gość: ~glock Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.10, 07:47
      Najliczniejszą służbą mundurową nie jest Policja tylko wojsko 120.000 etatów i budżet na poziomie 25,7 mld złotych!!!!
    • Gość: były wyborca PO Tusk to kłamca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 07:56
      Tusk tylko kłamie i nic nie robi ,kiedy miał się już zabrać za darmozjadów mundurowych i ich przywileje ,to mówił że nie może bo Kaczyński zawetuje a teraz kto panu zawetuje ?Komorowski
      • Gość: ever Re: Tusk to kłamca IP: 109.243.117.* 18.09.10, 10:40
        Tusk przed wyborami napisał list do pracowników służb mundurowych, w którym osobiście zapewnił, że w razie zwycięstwa Komorowskiego nie odbierze im przywilejów emerytalnych.
        • radon13 Bo im nie odbierze 18.09.10, 11:36
          Reforma dotyczy nowo przyjmowanych ! I MUSI byc przeprowadzona.
          • Gość: ever Re: Bo im nie odbierze IP: 109.243.117.* 18.09.10, 12:07
            No to się chyba zdziwisz ...
            • Gość: Slaw Re: Bo im nie odbierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 14:07
              Żeby tylko społeczeństwo się nie zdziwiło. Policja nie jest "normalną" firmą i jeżeli nie płaci się w niej odpowiedniego wynagrodzenia, trzeba "wynagradzać" przywilejami. Mówmy o kasie zwykłego sierżanta a nie Komendantów. A to są już duuużo mniejsze pieniązki. Kto z Was chciałby za 1.500-2.000PLN narażać swoje życie i zdrowie? Służyć w weekendy, święta i w nocy/ na 20 służb tak 14 nocek/? I nie mamy za to żadnych dodatków tak jak cywile. Czy to też jest "sprawiedliwość"? Hmm.. nie niektórych pewnie tak. A do tego ogromne niedofinansowanie działalności samego organu jakim jest Policja. Brak kasy na paliwa, papier, sprzęt biurowy, naprawy radiowozów i wogóle na całe funkcjonowanie. Niedługo nie będziemy mieli czym pracować. Wtedy dopiero zaczniemy się opier....ć:) Życzę miłego dnia.
              • Gość: podatnik Re: Bo im nie odbierze IP: *.uznam.net.pl 02.12.10, 07:11
                Przecież już się tak opie...cie, że głowa mała. To o czym mowa? Można JESZCZE BARDZIEJ się opie...ć? Wam nie emerytury się należą, tylko porządny wpie...niestety. Ta wasza "służba" psu na budę się zdaje. A o "narażaniu życia" mi tu nie ... Kto jest dla was taki grożny? Pijaczkowie, których zaczepiacie? Bo łysych kiboli się boicie i chowacie przed nimi, więc "narażanie życia" jest wtedy, jak was znajdą, co?
    • Gość: kas Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 08:06
      Chcieliście Tuska ,to macie i mordy w kubeł,a nie zagłądać komuś w przywileje,dalej głosujcie na tego kłamce ,który robi was w bambuko
      • billy.the.kid Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych 18.09.10, 08:40
        trak jakoś smiesznie odebranie tych "przywilejów" zapewni najjaśniejszej rz-plitej wszelaką szczęsliwość.
        jak tam tak miło to czergo brany nie idziecie wstepować w szeregi tej rozkoszy?????
        • Gość: zete Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 95.178.76.* 18.09.10, 10:33
          Oj widać że pan milicjant dorwał się do komputera... trudno to przeczytać, litery nieskładnie dobierane.
          Właśnie to "służba" stanęła na poziomie millerowskich czasów i maszyny do pisania z niemiecką czcionką:-) upoważnia to wielu z nich do wpisywania w rubrykę "znajomość języków obcych - niemiecki ", a kurs na strzelnicy traktują jak studia i tak też piszą w swoich biografiach. Nie żeby złośliwie.Po prostu nie mają świadomości, że studia to zupełnie inna bajka:-)
          Wiedzą natomiast bardzo dobrze , że do emerytury dobrze robi grupa inwalidzka od doktora psychiatry i większość skrzętnie z tego korzysta z sukcesem.
          • Gość: billy Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.10, 12:02
            przestań p...ć. ne milicjant a ZASŁUZONY EMERYT.
            POSZEDŁEM NA EMERYTURKE W WIEKU 35 wiosenek.i bardzo sobie chwalę.
            co do studiów-te na strzelnicy wiele więcje warte niż twoja wyższa szkoła dzwonków tramwajowych.
            • hooligan1414 buahahah hahah 18.09.10, 13:07
              widziałem te wasze "studia" na strzelnicy Akademii Obrony Narodowej w Rembertowie. Pewnego razy przyjechały coś ze 4 autobusy warszawskiej prewencji na ćwiczenia. powiem tylko tyle, ze takiego pokazu kalectwa, nieumności i strzeleckiej impotencji ze swiecą szukać. Normalnie latający cyrk monty pythona. nie dziwo, że jak strzelacie w tygrysa trafiacie weterynarza w oko. Albo jak w Magdalence 2 uzbrojonych, zdeterminowanych zakapiorów wysyła całe warszawskie AT na OIOM albo do kostnicy
              • billy.the.kid Re: buahahah hahah 18.09.10, 16:52
                eee tam.weterynarzowi się należało.
        • Gość: tom Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 109.243.117.* 18.09.10, 10:36
          już nikt nie wierzy, że takie przywileje utrzymają się, aż on przejdzie na emeryturę.
      • Gość: diagnostyk Zacznij myśleć niezależnie bo jestes zmanipulowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 16:27
        wpływem salonu(24).
    • Gość: policman Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.chello.pl 18.09.10, 08:32
      banda debili ! w ogóle rozwiążmy policje i brońcie się sami kretyni !! Zobaczymy czy wtedy będziecie tak skomleć ;)
      • Gość: rex pały sie odezwały... IP: *.globalconnect.pl 18.09.10, 10:22
        banda nierobow i migaczy, jedyne co potrafia to gadac o tym na jakiej sa grupie a z tramwaju wysiadaja gdy sa kanary bo przez przypadek moglby interweniowac... tacy sa odwazni.
      • Gość: Ja Chodzą do roboty by pracę mieć pewnie IP: *.171.196.157.static.crowley.pl 18.09.10, 10:38
        Niech lepiej siedzą w domu i bawią siepałą.
      • radon13 Uporządkujmy 18.09.10, 11:21
        Nie rozwiązmy tylko uporządkujmy płace i emerytury. Biedni mundurowi ciagle mało zarabiają ale nikt nie liczy ile kosztują ich emerytury. Podobnie górnicy !
      • Gość: KIEPSKI Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 95.108.68.* 18.09.10, 12:28
        pOWIEDZIAŁ KIEDYŚ ELEKTRYK WYSOKICH NAPIĘĆ :
        Wyeeebac was wszystkich w pizdddzieec !
    • Gość: glina Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.chello.pl 18.09.10, 09:30
      Nie ma to jak ktoś pisze o czymś o czym w ogóle nie ma pojęcia a potem ludzie mają "wyrobioną" opinię na temat mundurowych!!! Ciekawe na czyje zlecenie pisał ten ktoś taki propagandowy artykuł... Sprawdźcie najpierw suche fakty ilu 35 latków odeszło?? z emeryturą rzędu 800 900zł, jeśli już to tylko odchodzą nieudacznicy, czarne owce i Ci, którzy faktycznie znaleźli lepszą pracę. Takich jednak jest znikoma ilość ale o nich najgłośniej. Może niech do wyobraźni przemówi ludziom jak policjant w wieku 50 paru lat ma sobie poradzić z kibolem, młodym ABS-em?? lub niech ktoś z cywilów będzie potrzebował pilnej pomocy bo np. właśnie dostał w tytę ?? Już widzę jak 50 letnie gliny biegną mu na pomoc...
      Jeśli mają coś zmienić to proszę stosować w pełni kodeks pracy czyli dodatki za nocki, dni wolne w pracy z potrzeby służby, nadgodziny. COŚ ZA COŚ.
      • Gość: tom Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 109.243.117.* 18.09.10, 10:27
        dokładnie po 15 latach odchodzi 1/4 policjantów, po 15-20 latach odchodzi więcej niż połowa, średnia emerytura mundurowa po 15 latach wynosi 1800 zł brutto i jest większa niż średnia emerytura ZUS ( ok. 1600 zł ), dlatego, że ci, którzy zarabiają mało nie odchodzą po 15 latach na emeryturę.
        • Gość: Młotkowy Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.skarzysko.vectranet.pl 18.09.10, 11:44
          Kłamiesz tom.
          Mijasz się z prawdą.

Tak jak i wielu miejscach autorzy artykułu.
          Nic nie pisze się o tych co zginęli w służbie.
          Bo po co.
          Nic nie pisze się o tym, że co 4 policjanta (statystycznie) dożywa 65 lat.
          Bo po co.
          Jest wiele jeszcze takich danych.
          Ja je posiadam. Rządzący też o tym wiedzą, ale ludowi nie mówią.
          Ale jak przychodzi do mnie motłoch dziennikarski to gonie toto bo i tak wiem co toto napisze.

Oczywiście zapraszam wszystkich chętnych do służby, czy to w wojsku, policji.
          Tam jest tak fajnie jak w filmie.
          • Gość: MichalM Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.rwd.prospect.pl 18.09.10, 11:59
            A to moze podaj mi statystyki ile procent (czy raczej promili) policjantow zginelo na sluzbie wyjdzie ze pewnie wiecej nauczycieli zmarlo na zawal w czasie lekcji.
            • Gość: radar Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.10, 12:59
              Ginie faktycznie sporo, i nie tylko policjantów. Głównie w wypadkach po pijaku albo przez przypadkowe postrzelenie, też zresztą po pijaku.
          • Gość: maxi Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.chello.pl 18.09.10, 12:44
            j.w jest jak W11 ;)
          • Gość: dociekliwy Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 16:32
            Tak jak i wielu miejscach autorzy artykułu.
            Nic nie pisze się o tych co zginęli w służbie.

Nasłuchałeś demagogii Kaczyńskiego!
            Budowlańców ginie wielokrotnie więcej i nie pomstują.
      • Gość: zete Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 95.178.76.* 18.09.10, 10:46
        Żeby policjant potrafił pracować tak jak inne, wykształcone w swoim zawodzie grupy pracownicze , musi mieć wykształcenie, prezentować jakiś poziom> to co siedzi po komisariatach , to margines społeczny. Ci najlepiej wykształceni robili zaocznie maturę po kilka lat!!!! Często dostawali za wytrwałość, niestety. Dzisiaj ludzie w średnim wieku maja pokończone studia, czasem kilka fakultetów... na jakiej płaszczyźnie ma przebiegać rozmowa, porozumienie w tzw "władzą"???
        Co potrafi sprawny policyjny byczek na emeryturze? Stać na bramce, wyłapywać dziewczynki zza wschodniej granicy do pracy, pilnować tzw nocnych przybytków rozkoszy? NIGDY nie spotkałem policyjnego emeryta na prestiżowym stanowisku, a szukałem, dawałem pracę...
      • Gość: Tomek Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 10:47
        Może niech do wyobraźni przemówi lu
        > dziom jak policjant w wieku 50 paru lat ma sobie poradzić z kibolem, młodym ABS
        > -em??

Ano tak, jak z pracą na rusztowaniu musi sobie radzić 50 letni robotnik, wiesz!?
        Wtedy niech idą za biurko, szkolą młodych i wysyłają ich na takie akcje.. itp A nie w wieku 20 lat za biurko i potem 15 lat pierdzenia w stołek do emerytury!!
        • Gość: nauczyciel Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 13:07
          jestem informatykiem i nauczycielem, uczę przedmiotów informatycznych, czeka mnie praca do 65 roku życia,
          powiedz mi jak mam to robić za te kilkadziesiąt lat gdy technika idzie tak do przodu, gdy obserwuję 50-letnich kolegów już w tym momencie są strasznie zacofani i uczniowie się z nich śmieją, wiem, że mnie to też czeka bo nie ma możliwości abym nadazył za rozwojem tej dziedziny,
          sa zawody gdzie pracowac się powinno przez lat kilkanascie maksymalnie, ale po tym czasie państwo powinno zapewniac inna pracę, np. po studiach idziesz do szkoły, do policji, do wojska, a po klikunastu latach zostajesz przeniesiony do jakiegoś urzędu, a tam z kolei nie byliby zatrudniani pracownicy zaraz po studiach
      • Gość: xxx Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 13:02
        Może niech do wyobraźni przemówi lu
        > dziom jak policjant w wieku 50 paru lat ma sobie poradzić z kibolem, młodym ABS
        > -em?? lub niech ktoś z cywilów będzie potrzebował pilnej pomocy bo np. właśnie
        > dostał w tytę ?? Już widzę jak 50 letnie gliny biegną mu na pomoc...

już widzę jak 30-letnie gliny biegną, raczej odwrócą się aby tego nie widzieć
    • Gość: kaz Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.morag.vectranet.pl 18.09.10, 09:54
      'Przy całym szacunku dla trudów tej służby nie'-pisze autor,znam wiele zawodów gdzie ludzie bardziej zasługują na przywileje niż milicja.Chociiazby górnicy,hutnicy.Nawet wikidajło wdyskotecema bardziej stresująca i niebezpieczna pracę niż oni.Oni mają wsparcie w razie interw.kolejnych milcjantów wezwanych ,mają broń,pałki,mogą mieć gaz pieprzowy,itd,itd.Z jakim niebezpieczeństwem sie wiąże ta "służba"to jakoś tego nie widzę.
      A wiceszef mswia mówi ,żeby nie wylać dziecka z kąpielą,bo jak się zabierze przywileja ,to kto będzie chciał tam pracowac za słabą pensje.Proszę tylko pyśleć rozsądnie gdzie dziś jest pracodawca ,który nie robi "poślizgów"z wypłatą,nie wyrzuci,pracownika bo mu nie idzie chwilowo biznes,gdzie urlop dostaje się bezproblemów.A co do samej pensji to panie rapacki ona nie jest wcale taka mał-kto dziś przychodząc do firmy jako pierwszej pracy dostaje 2tys.zet?,dofinansoawnie do ubioru służb..dofinans.do wynajęcia mieszkania?Nikt tak nie ma jak Ci co poszli do milicji.Także wydłużyć im służbę do 65 lat ,to minimum na które muszą się zgodzić,i najlepiej ,żeby to bylo od przyszłego roku.
      • Gość: Pol Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.chello.pl 18.09.10, 15:09
        1. Przychodząc do policji dostajesz 1 200 zł na początek, po ok 7 miesiącach ok 1 800 zł i tak przez ok 3 lata....
        2. Przez te 3 lata nie masz żadnych dofinansowań do wynajmu mieszkania
        3. Dofinansowania o których mówisz do ubioru służbowego to ok 1 000 zł, to wystarczy na połowę letniego ubioru, a przecież są jeszcze inne pory roku....poza tym nie da się pracować codziennie w tych samych ubraniach...., a górnicy o których piszesz to może we własnym ubraniu pracują ?
        4. Górnicy zarabiają ok 3 tys. na start, więc troszkę więcej...
        5. Zanim napiszesz taki stek bzdur to sprawdź fakty...
    • jawo-rek Jaka niesprawiedliwość 18.09.10, 09:56
      na takich robimy, do roboty!
      jak reszta niech pracują uczciwie
      • Gość: Pustak Re: Jaka niesprawiedliwość IP: *.chello.pl 18.09.10, 10:37
        @ kaz dobrze napisałeś:
        Nikt tak nie ma jak ci co poszli do milicji.Także wydłużyć im służbę do 65 lat ,to minimum na które muszą się zgodzić,i najlepiej ,żeby to bylo od przyszłego roku.

@ kaz: do Policji, do policji

Tak jest: od przeszłego roku!!!
        A jak się któremu nie podoba to niech popróbuje swoich sił w kopalni,
        tam tylko dwadzieścia pięć lat...
        a po tych dwudziestu pięciu latach będzie zdrowy jak "rydz" i wtedy może dorabiać...
    • Gość: koondel@wo.pl Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.chello.pl 18.09.10, 10:15
      Po 15 latach otrzymujesz 40% ostatniego uposażenia i jeżeli jest tak super to zapraszam. Ja nie wypowiadam się na temat pracy górnika, bo jej po prostu nie znam.
      • Gość: tom Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 109.243.117.* 18.09.10, 10:30
        Z ZUSu będziesz miał 40% po przepracowaniu 35-40 lat. Jak ci tak ciężko to zapraszam do ZUSu.
        • Gość: Łukasz Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.aster.pl 18.09.10, 15:27
          Kto ci to powiedział? Z ZUS-u będziesz miał obecnie według danych oficjalnych 10%. Do tego się ZUS oficjalnie przyznaje. Inna sprawa, że te dane i tak są zakłamane. Człowiek który zrobił uczciwe wyliczenie, z którego wynikało że emerytury będą poniżej 100zł, został po prostu wyrzucony z pracy aby nie przeszkadzał w propagandzie.
    • Gość: Gosc Polska Mentalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 10:21
      Polska Menatalnosc zamiast kombinowac by bylo lepiej to kombinuja jak zrobic zeby innemu bylo gorzej ...

Podnoszenie wieku emerytalnego w ogole nie ma sensu, ludzi do pracy jest coraz wiecej a przy rosnacej mechanizacji i automatyzacji, defakto roboty mniej ! Trzeba tworzyc nowe miejsca pracy, no i musimy produkowac wiecej a nie outsource wszystkiego za granice.

ktos pisal ze to nie jest niebezpieczna praca, to zycze powodzenia na najblizsze 20-30lat z rosnacym pokoleniem JP .... i nie mam tu na mysli papieza Polaka.

Pozdrawiam
      • Gość: tom Re: Polska Mentalnosc IP: 109.243.117.* 18.09.10, 10:46
        W tym wypadku nie chodzi o to by było gorzej tylko by było tak samo.
      • Gość: kowalska Re: Polska Mentalnosc IP: 95.178.76.* 18.09.10, 10:53
        jaka podejście taki odzew. Młody człowiek tak sie zachowuje jak go traktujesz. Ja nie mam z nimi problemów, a pracuję z mocno "zasłużonymi". Wystarczy mieć wiedzę jak pracować ( mam na myśli głowę) i chcieć. To jest trudne, ale daje dużą satysfakcję finansową,. Jasno wytłumaczyłam?
    • Gość: wasyll11 400,250,200,150,120,100 tys i nie starcza IP: *.ztpnet.pl 18.09.10, 10:23
      tak niecałe 100 tys. wojska -ciągłe redukcje owszem zredukowały armie ale jakoś zaoszczędzone pieniądze nie popłynęły do wojska - dziś polska armie liczy niecałe 100 tys - jest jej chyba nawet mniej niż policjantów w Polsce i co dalej nie starcza pomimo zlikwidowania setek garnizonów i spowodowania że polska kadra żyje od 20 lat w dobie permanentnej niestabilności i ciągłej reformy która co dwa lata pzrwraca życie żołnierzy , budżety MON , plany zakupów , miejsca stacjonowania jednostek. Pan Rostowski za to ma inne zmartwienie jak przy pomocy bajeczek i kreatywnej księgowości okraść do końca resztki tego co zostało choć z coraz większym trudem będziemy kompletowali doświadczoną kadrę symulując jej uzupełnianie pseudo NSR BYLE CYFERKI dla społeczeństwa się zgadzały.
    • laure-sainclair pani Wielowieyska, panie Machajski 18.09.10, 10:35
      walcie się na ryj !!!
      • Gość: Max Re: pani Wielowieyska, panie Machajski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 14:34
        Popieram :).
    • sceptyk31 Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... 18.09.10, 10:39
      Znowu p[ropaganda, pani Wielowieyska zresztą nic nie robi. Radze sprawdzić gdzie to niby ci "mlodzi" emeryci, średni staż emeryta policyjnego to prawie 28 lat, zamiast bzdury wypisywac wystarczy zajrzeć na strony ZER MSWiA, tam sa te dane. A Wielowieyska niech np. raz podejmie interwencję wobec tej "pokrzywdzonej" z Jarosławia to zrozumie o co chodzi. Jej w pracy nikt po nogach nie kopie i nie znieważa, nie musi się siłowac z niczym oprócz długopisu. Dziennikarze w teren a potem dopiero do piór.
      • aimm Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych 18.09.10, 11:55
        Jeśli "pokrzywdzona" z Jarosławia rzeczywiście jest pokrzywdzona, to należałoby głównie zastanowić się nad sposobem rekrutacji i predyspozycjami do bycia policjantem...
        Decydując się na pracę w policji należy wziąść pod uwagę i kopanie po nogach i zniewagi...
        Zresztą śledztwo pokaże jak było naprawdę. Wierzę, że tak będzie.
        A wiek emerytalny? no cóż ...
        w mojej ocenie wszyscy, którzy przepracują ileś lat w policji są w jakiś sposób psychicznie okaleczeni...spotykając się z ciemną stroną życia i "bagnem"...
        więc nie wiem czy wcześniejszy wiek emerytalny nie jest uzasadniony.
        30 lat pracy to chyba wiek okres w miarę rozsądny...no, ale na pewno nie 15lat.
    • sceptyk31 Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... 18.09.10, 10:42
      Je4szcze jedna sprawa - za tym by wreszcie uregulowac problem kontroli zasadności zwolnień lekarskich są wszyscy uczciwi policjanci, którzy muszą pracowac za garstkę nierobów. Bo w tej chwili policjanta na zwolnieniu lekarskim nie ma prawa nikt skontrolować. Ale ten problem istnieje od lat i jakoś nikt się tym nie chce zająć.
    • Gość: szeregowy strażak Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.chello.pl 18.09.10, 10:43
      ciekawe czy [ani Wielowiejska tak mocno atakowałaby rzekome nieróbstwo służb mundurowych gdyby w jej oczy zaświecił czerwony kur, dom zaczęłaby zalewać woda, albo porwano jej córkę (jeśli ją ma)

ludzie pamiętają o nas tylko wtedy jak jest coś do zrobienia, jak mają spokój to zaczyna się knucie jakby tu ukarać nieroba strażaka i policjanta czy wojskowego

o nie płaceniu za nadgodziny, pracę w święta sylwestry i inne pani Dominika wspomina mimochodem, nie wspomina natomiast o tym jak wygląda człowiek odchodzący pionów "akcyjnych" mundurówki (nie piszę o urzędasach) - wyssany fizycznie i rozbity psychicznie bo naoglądał się okropieństw i tak dalej

pani Dominika proponuje też by starszych strażaków i policjantów przenosić do bliżej nieokreślonego "magazynu" gdzie spokojnie liczyliby mydło i papier do drukarek do emerytury: ile zatem należałoby tych "magazynów" utworzyć?

jestem strażakiem i co służba ryzykuję dla was moje życie i zdrowie byście czuli się bezpieczniej, chcecie mi zabrać te dziadowskie "przywileje"? proszę bardzo, ale sprawiedliwie:

zacznijmy jechać wg kodeksu: płatne nadgodziny, płatne święta i niedziele, rozliczanie czasu pracy co do minuty, wprowadzenie rachunków za bzdurne interwencje typu kotek na drzewie albo woda w piwnicy i tak dalej i tak dalej i wtedy zobaczymy co budżetowi i obywatelom się bardziej opłaci

aha i zapomniałbym: pracując w straży dorabiam sobie na pół etatu, płacę ZUS i tak dalej - jak myślicie drogie dzieci czy dostanę te środki kiedyś? otóż nie, dostaniecie je wy, bo ja do nich nie mam prawa! tak wygląda wasza sprawiedliwość

reasumując: chcecie oszczędności? proszę bardzo! corocznie do Kościoła Katolickiego dopłacamy 6-8 mld, zatrudnienie w administracji wzrasta o 10% co dwa lata (kolejne 5 mld), włościanie nie płacą ZUSU i podatków (nie wiem ile to ale też dozbierałoby się z 10 mld), przykłądy można mnożyć
      • Gość: szeregowy policjan Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.chello.pl 18.09.10, 15:15
        Bardzo trafna wypowiedź, proponuję jeszcze zabrać wszystkim urzędnikom długopisy i papier do drukarki, wtedy podobnie jak u nas w komisariacie będą musieli zorganizować to na własny koszt..... ciekawe co oni na to...
        • Gość: UKS Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 18.09.10, 23:21
          Oj, zdziwilbys se koles, jakbys odwiedzil moj urzed kontroli skarbowej (jeden z wielu w wawie). Tu juz od dluzszego czasu brakuje papieru i przyborow biurowych. W sensie, ze raz jest papier, pozniej go dlugo nie ma itp... Bieda moj drogi szeregowy policjancie jest w calej budzetowce, nawet w urzedach, ktorych zadaniem jest kontrola podatnikow.
    • Gość: gość z SG Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: 109.243.38.* 18.09.10, 10:45
      jak zwykle stronniczy artykuł mający pokazać funkcjonariuszy jako nierobów i mających postawę roszczeniową. Chyba PO nie ma pomysłu jak sobie poradzić z reforma emerytalną służb mundurowych i dlatego przedstawiają funkcjonariuszy w złym świetle, ponadto nie da się ukryć ze przyjmowane do służby mniej zaradne maja te same nazwiska co osoby piastujące wysokie stanowiska w komendach i wydziałach. Po 15 latach służby ma się zaledwie 40% ostatniej pensji bez dodatków czyli na stanowisku wykonawczym to nie jest nawet 1000 zl, wiec mało kto z tego przywileju korzysta.
    • anetaimarcin1 Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... 18.09.10, 10:46
      A ilu Policjantów lub wojskowych korzysta z emerytury po 15 latach ? I może autor artykułu odpowie na jaką emeryturę może liczyć policjant lub wojskowy ? Jeśli nie sprawdził tego to odpowiem. Niewielu mundurowych odchodzi na emeryturę po 15 latach ponieważ jest ona bardzo niska około 40 %. Z reguły zmuszeni są do odejść ludzie, którym stan zdrowia nie pozwala na dalszą służbę lub ci których policja lub wojsko bardzo dobrze wyszkoli a potem z braku dobrych procedur kadrowych nie potrafi ich wykorzystać w służbie. Dodam jeszcze, że za otrzymana emeryturę nie da się żyć. Dlatego "młodzi emeryci" idą do pracy a państwo zawiesza im emeryturę. Czy autor na pewno przygotował się. ;-)
      • Gość: Ala Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 95.178.76.* 18.09.10, 11:08
        jestem córka byłego milicjanta. Ojciec przeszedł na emeryturę w wieku 50 lat. Dostał 3.600 na rękę, dorabiał jako ochroniarz jakieś 1.500. Żyje jak paczek w maśle, nigdy nie dał grosza na rodzinę, wciąż były jakieś kobiety, rozwody, jazdy po Polsce i świecie, panienki, dziewczynki. W pracy był jednym z najbardziej szanowanych policjantów.Siostra skończyła studia, matka też. Edukacja ojca to strzelnica i kursy. Oczywiście wszystkim przedstawia się jako człowiek po studiach , pewnie ma na to jakieś dziwne dokumenty.
    • Gość: przyszły emeryt Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych em... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 10:47
      Pocałujcie mnie w dupe zawistne polaczki
      • Gość: kowalska Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 95.178.76.* 18.09.10, 11:10
        :-))) i to jest właśnie twarz prawdziwego policjanta. Ma się te argumenty no nie???
    • askifou Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych 18.09.10, 10:50
      Takie małe pytanko mam: dlaczego ci wszyscy, którzy tak zazdroszczą tych wielkich przywilejów służb mundurowych po prostu nie przyjdą do roboty do tych formacji? Przecież to taka lekka robota, a pensja wielka i emerytura po 15-tu latach. Ja nie twierdzę, że wszystkie przywileje trzeba utrzymać, ale trochę rozsądku tym wszystkim krytykom by się przydało. Najbardziej mnie cieszy jak ktoś się wypowiada na temat pracy w policji nie znając w ogóle realiów tej pracy. Od razu z góry pozdrawiam wszystkich JP.
      • Gość: Ja Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.171.196.157.static.crowley.pl 18.09.10, 10:57
        Bo wszyscy w policji pracować nie mogą. Chętnych nie brakuje.
      • Gość: zete Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 95.178.76.* 18.09.10, 11:13
        Bo my Panie po studiach, a komendant po kursie:-) , brak porozumienia na każdym polu. My rozmawiamy, a wy bijecie, my do teatru , a wy na wódę w wekend, my z rodziną na wczasy, a wy do kochanki. Rozumiesz?
        • Gość: Slaw Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 14:40
          Widzę zete, że studia ukończyłeś. A chwali się to, chwali:) Piszesz coś o kochankach itp. Hmm... a na studiach to zapewne tylko do kościółka chodziłeś a koleżanki to same siostry zakonne:))) Ja mam swoje zdanie o tych Twoich studiach i pewnie jeszcze gorsze niż Ty o mojej robocie.
          Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: zete Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 95.178.76.* 18.09.10, 21:34
            Cieszę się Slaw, że masz zdanie. Nie ważne jakie. Ważne , że masz, że przemawiasz. To dobry początek .
        • Gość: 997 Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: *.siec.idealan.pl 19.09.10, 17:30
          jak zwykle najwięcej krzyczą ci, którzy nie mają pojęcia o niczym. Studia studiom nierówne, dzisiejsza policja to nie milicja! większość glin też jest po studiach, już nikt nikogo nie bije, chyba, że w samoobronie i w celu odparcia zamachu na policjanta wywołanego tylko dlatego, że jest się policjantem! wy do teatru a my do domu żeby odespać nieprzespane noce kiedy ty spokojnie spisz, albo może czasem kochasz się ze swoją ... może koleżanką z firmy, wy z rodziną na wczasy a my nie mamy za co więc siedzimy w domu, niektórzy nie mają też rodzin bo mało która kobieta jest w stanie zgodzić się na takie "lekkie" życie żony psa, ty w święta i weekendy masz wolne a my pilnujemy żeby nikt ci w zęby nie dał kiedy wracasz z imprezy! myślicie, że jest tak lekko to wstąpcie w nasze szeregi i pogadamy za kilka lat. Jakie 3,7 tys. zł. pensji?! chyba brutto liczone ze średniej spośród całej formacji wliczając horendalne pensje nic nie robiących komendatów i naczelników zarabiających od 4 do 8 tys. zł w zwykłych jednostkach (nie mówiąc już o tych pracujących w KWP i KGP) i wliczając skromne pensje 1,8 - 2,5 tys. zł f-szy pracujących na ulicach. Jaka emerytura po 15 latach? 40 % pensji co daje 1-1,4 tys. zł! kto na nią odchodzi? a no skromne 5-8% f-szy, reszta chce pracować po 30 lat ale nie każdy wytrzymuje zdrowotnie i nerwowo więc i tak większość odchodzi po ok 20-25 latach! ale o tym wszystkim oczywiście nikt nie pisze. Nie wiecie co gadacie to nie zabierajcie głosu bo nie znacie realiów krzykacze pokrzywieni przez poprzedni ustrój polityczny, którzy zachłysnęli się źle pojętą demokracją. macie swoją irlandię! JP
          • Gość: zete Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 95.178.76.* 19.09.10, 22:23
            Może Ty jesteś uczciwy. Ja takich nie znam. Piszę, bo znam sprawę ( niestety) z autopsji.
      • Gość: KIEPSKI Re: Mundurowi do roboty! Nie stać nas na młodych IP: 95.108.68.* 18.09.10, 12:32
        Dlatego ,że nikt nie bedzie pracował w środowisku debili i kryminalistów w mundurach,jak pokazał Jarosław.
    • Gość: R A skąd mają znależc pracę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 10:50
      Przecież teraz jest bezrobocie 11-12% i często dotyczy młodych. Dodajmy 2mln osób które wyjechały i wyjdzie 20-25% bezrobocia w Polsce. Ciekawe gdzie ci ludzie mają znależć pracę(nie żebym bronił emerytur, ale po prostu absurdem jest mówienie że znajdą).
      Aha-do roboty to rusycyzm-ale pewnie w GW nikomu to nie przeszkadza.
      • Gość: kowalska Re: A skąd mają znależc pracę? IP: 95.178.76.* 18.09.10, 11:18
        Nie skąd znaleźć pracę, a "gdzie"
        Pozdrawiam
      • q-ku ale my - podatnicy nie jesteśmy od tego 18.09.10, 11:30
        żeby was utrzymywać bo nie macie pracy
        • Gość: Gość S Re: ale my - podatnicy nie jesteśmy od tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 14:43
          A stać Cię na to by Ośrodki Pomocy Społecznej rozdawały ludziom pieniędze. I to takie, których pracując w normalnej firmie nie zarobią. Niestety to jest patologia ale oni nie pracują więc nie są darmozjadami, prawda? :)))
      • Gość: asd bezrobocie jest nie większe niż 5% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.10, 11:35
        większość "bezrobotnych" pracuje na czarno
    • Gość: antypala w zusie po 40 latach ile jest?? tez 40%! i co? IP: *.globalconnect.pl 18.09.10, 10:52
      Roni i rowniejsi co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka