Dodaj do ulubionych

Młodzi i wykształceni nie wyjadą do Niemiec

• Gość: gość Młodzi i wykształceni nie wyjadą do Niemiec IP: *.chello.pl 13.10.10, 09:55
      Kto ma wyjechać ten wyjedzie. Myślę że wiele osób od dawna planowała wyjazd do Niemiec i starała się poprawić swoją znajomość niemieckiego. Czy młodzi wykształceni wyjadą. Pewna grupa taka bo istnieje dalej ogromna różnica w zarobkach ten sam zawód a pare razy więcej.
      Możliwość przemieszczania się dzięki samolotom to czasami mniej niz dwie godziny i jestem w Polsce.. Liczba połączeń lotniczych rośnie taka jak kiedyś na topie była Anglia teraz Niemcy.
      Stronna httpp:/www.airportsbase.com zaprasza
      Tysiące linków lotniczych, turystycznych , pogodowych , mapy , zdjędcia
      • Gość: jacuncao Re: Młodzi i wykształceni nie wyjadą do Niemiec IP: *.slubice.vectranet.pl 13.10.10, 11:19
        a po co samolot? z moich Słubic do Berlina jest może 40 minut jazdy nowoczesnym pociągiem :) a po drugiej stronie mostu pełno pustych mieszkań w blokach - Niemcy też wyjeżdzają za lepszym życiem, swoje robi też niż demograficzny...
    • Gość: Krakus Młodzi i wykształceni nie wyjadą do Niemiec IP: *.chello.pl 13.10.10, 09:56
      Strona www.airportsbase.com zaprasza
      Tysiące linków turystyka,lotnictwo,pogoda, mapy, zdjęcia
      Na prawdę nie musimy jechac do Niemiec
    • hollowcat Naiwne myślenie... 13.10.10, 09:59
      "Ale inżynierowie, informatycy, lekarze, budowlańcy czy pielęgniarki - jeżeli podejmą pracę - muszą już dość precyzyjnie wykonywać polecenia i porozumiewać się z otoczeniem."

No i akurat ta grupa nie ma problemów z nauką języków.
      Lekarze jak już to wyjadą młodzi - starzy nie muszą.

A inżynierowie u nas przeważnie nie mają "precyzyjnych poleceń" tylko nudną robotę na montowniach lub w IT. To samo mogą robić w Niemczech, ale za niebo lepsze stawki.
    • Gość: muterka Re: Młodzi i wykształceni nie wyjadą do Niemiec IP: *.piotrkow.pilicka.pl 13.10.10, 10:39
      Ich fahre sofort aus. Naturlich, ich spreche deutsch problemlos. Ich bin Bauingenieur und ich will in Polen nicht mehr wohnen. Wer fahrt mit?
      • Gość: autor Re: Młodzi i wykształceni nie wyjadą do Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.10, 11:00
        Herr Muterka, vielleicht problemlos, aber nicht besonders gut. Ich fahre sofort raus, oder noch besser - ich fahre sofort weg. Genauso deutsch wird nicht problemlos gesprochen, sonder gut oder schlecht, besser würde man sagen, ich habe mit deutsch kein Problem. Aber auf keiner Baustelle wird dies ein Problem sein, die Türken werden es sowieso nicht verstehen.
        • Gość: Tylko człowiek Re: Młodzi i wykształceni nie wyjadą do Niemiec IP: 109.243.211.* 13.10.10, 11:23
          Dlaczego Polacy muszą uczyć się angielskiego ,niemieckiego a Anglicy czy Niemcy nie uczą
          się polskiego języka.
    • gregsmile Młodzi i wykształceni nie wyjadą do Niemiec 13.10.10, 11:35
      a co to za wyższe wykształcenie bez znajomości kilku podstawowych języków? angielski, niemiecki i rosyjski biegle to dzisiaj jest konieczność.
      zgadzam się z komentarzem w artykule, że głównie do Niemiec i Austrii wyjadą ludzie do prac sezonowych i prac fizycznych. lub tzw. opieki domowej.
      polscy specjaliści, którzy chcieli już dawno siedzą w Niemczech.
    • Gość: Julian Korman Młodzi i wykształceni nie wyjadą do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.10, 12:38
      Zabieram ponownie głos w tej dyskusji nie uzurpując sobie absolutnie, że wiem coś lepiej.

Utrzymuję stały kontakt z Polską, co miesiąc jestem w kraju i znam Panie Redaktorze obszary biedy oraz bardzo trudny start zawodowy ludzi młodych z autopsji. Wielkie zakłady pracy to historia, szkoły zawodowe również... . Nigdy nie kwestionowałem tego, że my Polacy mamy w genach pęd do migracji zarobkowej za granicę (... USA, Wyspy, Skandynawia, Europa Zachodnia...). Sam wyjechałem, ale chcę teraz powrócić i nie wyobrażam sobie życia społeczno - kulturalnego poza krajem ojczystym... .

Intencją mojej tzw. „polemiki” z Gazetą Wyborczą było zwrócenie uwagi na takie problemy, które wystąpią po wyjeździe, z drugiej zaś strony zmobilizowanie organów państwowych do stworzenia systemu informacji dla wyjeżdżających zarobkowo, aby lekkomyślnie nie byli oni narażeni na skutki działania zagranicznych systemów podatkowo - socjalnych, a i organów kontroli (...np. w Niemczech 7.000 uzbrojonych celników wyspecjalizowanych w ściganiu pracy na czarno...). Wyjazdy zarobkowe - tak, ale nie za wszelką cenę... .

W tzw. „polemice” z tezami Gazety Wyborczej wyraźnie rozdzielałem to, co nas jako obywateli UE spotkało w RFN po 1 maja 2004 r., a więc swoboda podejmowania działalności, a „praca” tylko za zezwoleniami. Stąd wpadki. Administracyjna bariera dopuszczania do pracy inżynierów (do 01.05.2011) na poziomie 66 tys € to też fakt.

Kto po 1 maja 2011 będzie miał umowę o pracę z niemieckim pracodawcą - obojętnie z jakim wynagrodzeniem - ten oczywiście będzie korzystał z niemieckiego systemu socjalnego, bo tutaj zapłaci składki i podatki. Mnie chodzi tylko o to, żeby wszystko sobie skalkulował „przed”.

Szkoda, że wszyscy dyskutanci skoncentrowali się tylko na znajomości języka. Faktycznie - najważniejsza jest „fachowość”.

Niemcy potrzebują 400.000 fachowców, to fakt!
      Wyrażają jednocześnie obawy, że już za dużo jest u nich Muzułmanów, ergo meczetów i nie integrujących się Turków (oficjalnie 3 mln.). Tego oporu nie wyczuwamy my Polacy, bo się szybciej integrujemy. Oficjalnie od 1950 roku przesiedliło się w ciągu 60 lat 1,5 mln. Polaków, ale w tej liczbie są również przesiedleńcy niemieckiego pochodzenia z Ziem Zachodnich i Mazur. Wszędzie (sport, kultura, sztuka, biura architektoniczno - inżynierskie itd.) - są Polacy i do polskich nazwisk już się tutaj przyzwyczajono.

Niemieckie organa władzy nigdy jednak nie ukrywały, że zainteresowane są tylko fachowcami, np. rzecznik frakcji CDU /CSU w Bundestagu formułuje to następująco: „potrzebujemy najmądrzejszych głów a wjeżdżają analfabeci”. Stąd rosną wydatki socjalne i obciążenia dla systemu HARTZ IV.

Każdy kto wyjeżdża zarobkowo do Niemiec musi wiedzieć, że będzie pracował „dla nich” i „na nich”.

Społeczeństwo Niemiec dożywa o wiele starszego wieku i coraz mnie jest tych, którzy będą pracowali na ich emerytury i ich pielęgnowali. Szacuje się, że liczba osób zdolnych do pracy w RFN zmaleje z 44 mln obecnie do 26 mln w 2050 roku. Pomoce domowe będą oczywiście dalej poszukiwane.

Jeżeli jednak mamy pracować „na nich” to sprzedajmy swoją pracę na najwyższym możliwym poziomie. Niech więc nasze polskie władze wyposażają polskich emigrantów w odpowiednie informacje, zgodnie z zasadą „Polska bogata bogactwem obywateli”. Aby przez nieznajomość realiów nie zabierano im za granicą ciężko zarobionych pieniędzy.

W tym sensie stale piętnuję zaniechania w tym zakresie. One stały się bowiem jedną z przyczyn tak bolesnych na tym rynku zjawisk: odbieranie świadczeń rodzinnych, domiarów podatkowych, zaborów mienia, a nawet aresztów.

Nie dość, że nie umiemy w kraju rozwiązać problemów startu zawodowego ludzi młodych, to nie wyposażamy ich w potrzebne informacje w przypadku emigracji i nie ułatwiamy powrotu, gdy się nie udało. Ci, którym się nie udało nie przyznają się, często ze wstydu, do niepowodzeń, jakże często wywołanych przez niepoważnych pośredników grasujących w obu krajach. Nie pisałbym tego, gdybym nie znał losu setek, a nawet tysięcy polskich pracowników, którzy nie otrzymali swoich wynagrodzeń. Ich „wina” (?) polegała na tym, że nie znali niuansów prawnych (np. zatrudnienie, czy działalność na własny rachunek). W artykule GW i w wywiadzie z p. prof. Iglicką (27.09.br.) nie było tego rozróżnienia - stąd moja tzw. „polemika”.
    • begor Re: Młodzi i wykształceni nie wyjadą do Niemiec 15.10.10, 17:40
      Ktos tu napisal, ze w Niemczech robotnicy pracuja do 16:00. Dziwne, bo dochodzi 18:00 w piatek, a robotnicy pod moim budynkiem nadal wierca tak, ze nie mozna pracowac i dlatego zrobilem sobie krotka przerwe... Ja sam zostaja do godz. 20:00. Dodam, ze pracuje w Niemczech zachodnich i ludzie w centrach IT i naukowych pracuja tutaj bardzo dlugo, nawet 11-12 godzin dziennie.
    • Gość: hans kloss Młodzi i wykształceni nie wyjadą do Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.10, 20:35
      praca za max 1000 euro na reke to bedzie juz sukces obecne niemcy to inne niemcy niz 20 lat temu.wszystko sie powoli rozwala

www.dw-world.de/dw/article/0,,5891933,00.html
      sami niemcy pisza ze zamkniecie rynku pracy dla polactwa bylo bledem
      • Gość: brauni Re: roznice IP: *.pools.arcor-ip.net 19.10.10, 20:48
        -polaczenie ice z wyspami;)
        -odbudowa wyp...w powietrze przez komunistow zamku krolewskiego w srodku Berlina.....

a co zostalo Polsce - budowa stadionow, znaczacy politycy pogrzebani w kawalkach, czekanie na rynki pracy dla zebrakow....ciekawa ta spolegliwosc narodu
    • Gość: angrusz1 Młodzi i wykształceni wyjadą do Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.10, 12:28
      ale nie aż tak gremialnie , bo i tam nie ma pracy dla ludzi wykształconych .
      Owszem proste prace - typu hydraulik tak . Ale jakiś specjalista , inżynier to nie tak liczne będą przypadki . Mają swoich .
    • Gość: BrakU Młodzi i wykształceni nie wyjadą do Niemiec IP: *.centertel.pl 12.01.11, 18:35
      Nie zgadzam się z autorem tego tekstu. braku-dev.cba.pl Przecież w Niemczech pod wieloma względami jest lepiej niż w Polsce. A jak ktoś ma zawód, zna język i ma chęć do pracy to żaden problem aby mieć dobrze płatną pracę. W tym roku kończę Informatykę i przeprowadzam się tam na stałe.
    • Gość: angrusz1 Wyjadą , wyjadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 14:48
      muszą za coś żyć .
      Chcą się ożenić a tu nie ma za co choćby mieszkanie wynająć .
      Takie czasy .
      Lepszych nie będzie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka