Dodaj do ulubionych

Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w k...

27.01.11, 12:58
analitycy zaczynają spekulować tyle że problemem jest iż żaden żyd nie zarządza finansami Chin tak jak w USA czy Europie więc nie maja jak sie obłowić i dlatego rozpoczynają zamęt
Obserwuj wątek
    • wmc-33 A skąd ten scenariusz? 27.01.11, 13:16
      Czemu w ciągu 5 lat, a nie 2 lub 12? Czemu kryzys taki jak w USA, anie zupełnie inny, skoro gospodarki są zupełnie inne? Oczywiście kiedyś kryzys w Chinach będzie i jest ku temu 1001 powodów, ale ta cała prognoza ma tyle sensu, co teoria o zamęcie wywołanym przez Żydów.
      • dyzio_marudziciel To bardzo proste 27.01.11, 13:57
        Poszukaj informacji, ile zbudowano pustych nieruchomości w Chinach, ile udzielono kredytów i jaka jest inflacja. Możesz się zdziwić i zacząć podejrzewać, że - ojejku, kto by się spodziewał - KC troszku kłamie...
        • 4krzych1 będę mieli tyle nadwyżki w PKB, co USA deficytu... 27.01.11, 14:20
          czyś nie proste i logiczne!?!?

Dziennikarzom GW i kretynom - NIE!
        • telesfor_szuwarek Re: To bardzo proste 27.01.11, 15:10
          No ile tych pustych nieruchomości? Wystarczy dla wszystkich robotników? Mnie się wydaje, że jeszcze za mało.
          • dyzio_marudziciel Tak tak, pierwszy sekretarz za darmo rozdaje 27.01.11, 15:16
            To może już zacznij się pakować na samolot do Pekinu. Może i Tobie za darmo dadzą ze trzy świeżo zbudowane klitki plus gratis jako dla imigranta dom z basenem.
            • nik-er tym analitykom nie dałbym moczu do analizy 27.01.11, 16:15
              u siebie nich burdelu pilnuja bo juz zaczynaja zdychać
              • dyzio_marudziciel Kolejny polaczek zawistnik 27.01.11, 16:19
                Co, życzy się po cichutki śmierci tym paskudnym bogaczom, co?
                • nik-er Re: pustak jesteś 27.01.11, 16:30
                  weź młotek i puknij się w łeb a może ci się rozjaśni choć wątpliwe złodziej zawsze broni złodzieja
                  • dyzio_marudziciel Mi też śmierci życzysz? 27.01.11, 16:35
                    Samobójczej do tego... co Ty, Palikot jesteś?
                    • nik-er oooooo Kaczyński jesteś, no proszę 27.01.11, 16:41
                      jak stalin wiecznie w strachu o swoje życie
                      • dyzio_marudziciel Ja się śmierci nie boję 27.01.11, 16:43
                        Największym strachem napawa mnie to, że po mojej śmierci średni poziom głupoty na świecie znacznie wzrośnie... a dzieci zostawię po sobie!
                        • nik-er Re: no cóż to ucz dzieci mądrości 28.01.11, 13:39
                          by były mądrzejsze od Ciebie
        • Gość: radiotelegrafista Radio Erewan vel Gazeta Wyborcza nadaje IP: *.cluster-j.websense.net 27.01.11, 16:32
          Nalezy tylko sprostowac pare informacji

Nie za 5 lat ale za 3.

Nie kryzys ale kompletny upadek.

Nie w Chinach ale USA.

• dyzio_marudziciel Si si 27.01.11, 16:38
            za to Polska jest zieloną wyspą, głosujcie na Donalda!!!
            • Gość: mo-mo Re: Si si ... IP: 173.233.197.* 27.01.11, 18:50
              Oczywiscie, polska gopodarke przyspieszyc moze wytrawny polityk, wybitny prawnik oraz ekspert od spraw lotnictwa Jaroslaw Kaczynski!
      • nik-er i tu się mylisz 27.01.11, 16:10
        jedyny kraj który zyskał na kryzysie to Izrael a najważniejszymi instytucjami finansowymi i bankami rządzą właśnie żydzi, no chyba że w/g twojej teorii kryzys wywołał ochroniarz z marketu
        • jwojnar Ty się mylisz 27.01.11, 16:56
          Instytucjami finansowymi rządzą masoni i cykliści (szczególnie w Holandii). Udowodnij mi, że nie mam racji.
    • kotek.filemon Inwestorzy są smutni i uprawiają wishful thinking 27.01.11, 13:28
      Głównie dlatego, że Chiny to nie byle kartoflandia i nie da się tam sprywatyzować majątku narodowego za złotówkę...
      • dyzio_marudziciel Taaa, jasne 27.01.11, 13:58
        Szczegół że inflacja im przyspieszyła do 10%, a stopy procentowe na rynku międzybankowym w ciągu 2-3 dni skaczą z 2 do 6% a potem z powrotem, potem znowu do 6%... tak tak, to jest ta super stabilna i rozwijająca się gospodarka centralnie sterowana.
        • asperamanka Re: Taaa, jasne 27.01.11, 14:19
          Chiny mają tonę problemów, i jeszcze trochę. Ale akurat kwestia inflacji wynika bezpośrednio z utrzymywania przez Ludowy Bank Chin praktycznie sztywnego kursu CNY/USD w celu wspierania eksportu. Konsekwencja jest prosta. Ceny głównych surowców mineralnych, rolnych, itp., wyrażone w USD poszły na rynkach światowych w górę w ciągu ostatniego roku o 50 - 100%, bo inwestorzy uciekając przed polityką FED-u coraz bardziej nakręcają te ceny, inwestując w "commodities" (a i nieurodzaj na świecie w 2010 swoją cegiełkę dołożył). W warunkach sztywnego kursu te zwyżki cen automatycznie przekładają się na inflację w Chinach. Tego nie da się zwalczyć żadną polityką stóp procentowych, trzeba byłoby odejść od sztywnego kursu i pozwolić na aprecjację CNY względem USD, ale to by walnęło w eksport. I mamy kwadraturę koła.

I proszę mi nie pisać że te ceny rosną w USD, a inflacja CPI jest w USA niska. To akurat wynika z dwóch okoliczności. Po pierwsze, z zupełnie innej struktury koszyka w Chinach, gdzie społeczeństwo jest ubogie, więc większą część dochodów przeznacza na żywność. W takich USA natomiast 25% wagi stanowi cena nieruchomości, która spada. Zresztą cena nieruchomości jest w koszyku od dwóch lat, właśnie dlatego że spada. Kiedy rosła, w koszyku był tak zwany "rent equivalent" który rósł znacznie wolniej. I to nas prowadzi do drugiej okoliczności. Mniej więcej od połowy lat 1980-tych USA zaczęły bardzo ostro manipulować danymi o inflacji (substytuty, "hedonic value", "rent equivalent" vs. ceny nieruchomości, etc.). Rzeczywista inflacja mierzona metodami stosowanymi przez USA przed 1980 rokiem wynosi obecnie około 6%.
          • dyzio_marudziciel Prawie masz rację 27.01.11, 14:44
            Różnica drobna jest taka, że podaż pieniądza w Chinach rośnie znacznie szybciej, niż w USA. Oj będzie się działo i wielu sinooptymistów obudzi się z ręką głęboko w nocniku!
      • Gość: humbok Re: Inwestorzy są smutni i uprawiają wishful thin IP: 212.160.172.* 27.01.11, 14:01
        lepiej Waść zapoznaj się jak gospodarowano finansami przy budowie "3 przełomów", o ile przekroczono budżet i ilu kacyków z KPCh się na tym obłowiło. W CHRL oficjalnie nie ma korupcji, bo oficjalnie nie wolno o niej mówić. Młode lemingi zachwycone ChRL, które zresztą widziały tylko ten kraj w TV, łykają grzecznie, co im propaganda z Pekinu poda na półmisku.
        • Gość: s Re: Inwestorzy są smutni i uprawiają wishful thin IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 14:06
          a Wasc byl w Chinach? ja bylem wielokrotnie i co moge powiedziec, ze w Chinach to komunizm moze byl za Mao, teraz trudno bylby kogokolwiek znalezc co wie co to slowo znaczy. Oczywiscie jest korupcja i mnostwo prolemow. Ale patrzec na Chiny przez pryzmat naszych doswiaczen z PRL to wielkie nieporozumienie.
          • dyzio_marudziciel A Waść widział bilanse banków w Chinach? 27.01.11, 14:08
            I zwrócił uwagę na taki mały "szczególik", jak 10% i ciągle rosnąca inflacja?
            • Gość: s Re: A Waść widział bilanse banków w Chinach? IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 14:29
              ta inflacja jest glownei importowana z USA jak dlugo jest powiazanie chinskiego yuana z dolarem. pod naporem tej inflacji chiny beda musialy zerwac to powiazania i wtedy ta inflacja wroci do swego "wlasciciela", ktory zrozumie co oznacza drukowanie pieniadza
              • dyzio_marudziciel Dlaczego miałaby wrócić? 27.01.11, 14:45
                W sensie co, Chiny zaleją... USA... dolarami??? WTF?
                • Gość: s Re: Dlaczego miałaby wrócić? IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 14:50
                  w sensie ze jak bedzie dziura w budzecie to bedzie ja czym zasypac. jak bedzie z czego dac ludziom jesc to nie beda szli na ulice robic rozroby
                  • dyzio_marudziciel A co to ma wspólnego z inflacją 27.01.11, 14:53
                    huh?
                • Gość: puch4cz A dlaczego nie? IP: *.tx.res.rr.com 27.01.11, 14:51
                  • dyzio_marudziciel Ale co, Hu Jintao przywiezie do USA 27.01.11, 14:54
                    kontener świeżo wydrukowanych dolarów statkiem? WTF?
                    • Gość: antyHipokryta Re: Ale co, Hu Jintao przywiezie do USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 14:57
                      czemu nie ?:D
                      • dyzio_marudziciel Na przykład może dlatego, że 27.01.11, 15:05
                        USA posiadają broń atomową, niewidzialne myśliwce i inną technologię militarną wyprzedzającą Chiny o 10-20 lat???
                        • Gość: s Re: Na przykład może dlatego, że IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 15:15
                          tyle ze jak w Afganistanie zginie jeden zolniez to CNN ma temat na 2 tygodnie i dyskutuje o wycofaniau sie itp. Jesli zginie jeden chinski zolnierz, to nadal pozostaja miliony gotowe go zastapic bez zbednego debatowania. Chiny co wiecej rowniez maja bron atomowa, nie w takiej ilosci co USA ale na tyle duzo ze USA powaznie sie zastanaowia zanim sami cos wystrzela.
                          • dyzio_marudziciel Myślisz że w wojsku ilość zastępuje jakość? 27.01.11, 15:17
                            Cholera, to chyba czas zacząć kuć miecze i stalowe zbroje! Po co nam te wszystkie głupie czołgi, samoloty, drony, pociski cruise... przecież wystarczy ich masą chołoty zalać!
                            • Gość: s Re: Myślisz że w wojsku ilość zastępuje jakość? IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 15:23
                              mimo swej potegoi militarnej, usa nei sa w stanie wygrac wojny konwencjonalnej w kraju liczacym ponad 1mld ludnosci i oddalonym o tysiace mil od USA. moglyby wygrac wojne nuklearna, ale nei sadze zeby ktos tam zdecydowal sie wystrzelic rakiete poza sytuacja zupelej ostatecznosci
                              • dyzio_marudziciel A nie pomyślałeś sobie tak kiedyś 27.01.11, 15:28
                                Gość portalu: s napisał(a):

> mimo swej potegoi militarnej, usa nei sa w stanie wygrac wojny konwencjonalnej

A nie pomyślałeś sobie tak kiedyś, że może nie chcą i nie muszą jej wygrywać... że może wręcz przeciwnie, chcą ją przeciągać jak najdłużej...

> moglyby wygrac wojne nuklearna

Albo "wyłączyć" Chiny, tak jak ostatnio wspólnie z Izraelem wyłączyli sporą część irańskiego przemysłu. Albo wysłać armię dronów z bronią konwencjonalną. Albo użyć jednej z miriady innych technologii, w których mają nieporównywalną przewagę nad Chinami...
                                • Gość: s Re: A nie pomyślałeś sobie tak kiedyś IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 15:38
                                  to wszystko o czym piszesz kosztuje fortune, ktorej USA nie maja.

jedno miec czolgi, samoloty, drugi miec pieniadze by kupic paliwo do nich i zaplacic ludzion ktorzy je operuja.

moze przypomne ze dlugie USA wynosza juz niemal 100% PKB
                                  • dyzio_marudziciel Chłopie, co ty palisz? 27.01.11, 16:08
                                    USA nie mają pieniędzy na paliwo... hahahahaa...
                                    • Gość: s Re: Chłopie, co ty palisz? IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 16:14
                                      skoro maja tyle pieniedzy, to powiedz mi po co kolejne drukuja? tak dla sportu?
                                      • dyzio_marudziciel Mało z tego rozumiesz 27.01.11, 16:18
                                        Poczytaj sobie ile ropy zużywa USA rocznie.

Raczej nie mają problemów z dostawami.
                                        • Gość: usraelita Samoltami i bombkami narodu nie wyzywisz IP: *.cluster-j.blackspider.com 27.01.11, 16:44
                                          A ludzi coraz trudniej oszukac i zmanipulowac do kolejnej grabiezczej wojny.
                                          • dyzio_marudziciel Ojejej 27.01.11, 17:09
                                            Jaka szkoda że w USA PKB per capita jest 11x większe, niż w Chinach... "Trochę" jeszcze żółci mają do nadgonienia.
                                  • Gość: klakier Re: A nie pomyślałeś sobie tak kiedyś IP: *.nyc.res.rr.com 10.03.11, 19:20
                                    Racja ! Chiny finansują amerykańskie wojny.
                                • Gość: bella96 Re: A nie pomyślałeś sobie tak kiedyś IP: *.3s.pl 27.01.11, 15:44
                                  Tyle, że Chińczycy są w stanie z sukcesem klonować jak leci.
                                  Niewiele szukając znajdziesz w sieci info, jak miesiąc temu Chińczycy pokazali niewykrywalny myśliwiec jak żywo rozwiązaniami przypominający F117A. Teza taka, że kupili od Serbów wrak zestrzelonego F w czasie wojny na Bałkanach.
                                  1,3mld ludzi ma jeszcze jedną przewagę - tam żeby jeść trzeba pracować, więc te 1,3mld kombinuje ile wlezie w przeciwieństwie do europejczyków czy amerykanów, którzy są leniwi, do pracy im się nie spieszy, a całość ciągną tylko nieliczni i do tego najczęściej są to skośnoocy, czarni lub śniadzi emigranci. Chiny nadrabiają dystans do USA i Euro w tempie znacznie przewyższającym rozwój Euro i USA do kupy razem.
                                  Teraz jeszcze budują twardą infrastrukturę, ale zauważ, że większość premier motoryzacyjnych, technologicznych a ostatnio i naukowych nie odbywa się już w Hannowerze, Californi tylko w Phenianie.

Dystans się zmniejsza, pytanie tylko, czy zdążą dogonić Euro / USA technologicznie zanim dobrobyt uderzy im do głowy. A przy tym ustroju politycznym jest szansa, że zamordyzm zrobi swoje i ludzie nieprędko odważą się na rewolucję.

Akurat KC w Chinach zdaje sobie sprawę z tego, że wprowadzenie demokracji i pozwolenie społeczeństwu na robienie tego, co uważa za stosowne przy takiej liczbie ludności spowodowałoby katastrofę... wyobraź sobie, że każdy Chińczyk chciałby mieć plazmę - same pudełka tekturowe zasypałyby powierzchnię Pekinu ;-).

Pozdrawiam,

P.
                                  • dyzio_marudziciel Re: A nie pomyślałeś sobie tak kiedyś 27.01.11, 16:13
                                    Gość portalu: bella96 napisał(a):

> Tyle, że Chińczycy są w stanie z sukcesem klonować jak leci.

Oczywiście. Zajmuje im to jednak średnio przy militarnym high techu bleeding edge ok. 10-20 lat i zawsze taki dystans je będzie dzielił od tych, którzy wymyślają te rzeczy.

> Niewiele szukając znajdziesz w sieci info, jak miesiąc temu Chińczycy pokazali
                                    > niewykrywalny myśliwiec jak żywo rozwiązaniami przypominający F117A.

Niewiele szukając znajdziesz w sieci info, ile lat temu był oblatany F117A.

> Teraz jeszcze budują twardą infrastrukturę

No, szczególnie twarde, puste miasta im dobrze wychodzą. Wot komunistyczne myślenie, centralne planowanie! A ile się nakradną przy tym znajomi królika z KC!

> Dystans się zmniejsza

No nie za bardzo. USA oblatały F-22 20 lat temu i mają ich dziś 168 sztuk. Chiny Swojego J-20 czy jaki toto ma numer oblatały parę mc temu i mają 2-3 sztuki prototypów, a technologia jest i tak w tyle za F-22 (tak gdzieś w połowie między F-117 - oblatanym w 1981! - a F-22).

> A przy tym ustroju politycznym jest szansa, że zamordyzm zrobi swoje i ludzie nieprędko odważą się na rewolucję.

Jak "ten ustrój" zapewnia długofalowy dobrobyt było widać na początku lat 90. w ZSRR.
                                  • 2cube-111 Re: A nie pomyślałeś sobie tak kiedyś 27.01.11, 19:08
                                    A wiesz gdzie kolego nastąpił największy w historii wzrost pkb per capita. W ... powojennej Europie.
                                • Gość: misio Re: A nie pomyślałeś sobie tak kiedyś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 16:17
                                  jak na razie to Chińczyki buszują po komputrach Pentagonu i innych ichniejszych instytucji i wywołują płacz Amerykańców, o Googlu podskakującym nawet nie wspomnę.
                                  Nawet ostatnio pokazali Jankesom jak ich mocno trzymają za kartofelki gdy na pewien czas przejęli cały światowy ruch internetowy na swoje serwery.
                                  No i kto kogo może straszyć ?
                                  Zaczyna się czas Państwa Środka, a kończy niby USA, ale wszyscy wiedzą kto nimi rządzi.
                                  Najgorsze w tym wszystkim jest to, że takie upadające imperium wywołuje zawsze coraz więcej wojen, bo myśli że w ten sposób się może jeszcze uratuje.
                                  • dyzio_marudziciel Tak, ja nawet słyszałem 27.01.11, 16:21
                                    że Obama jest kryptochińczykiem i rozkazy dostaje bezpośrednio od Jiabao.
                                    • Gość: benamuki Re: Tak, ja nawet słyszałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 17:19
                                      Bo Usa to kondominium chińsko-izraelskie.
                                      • dyzio_marudziciel Bardzo się mylisz! 27.01.11, 17:24
                                        Uważam, że masońsko-iluminackie.
                                        • Gość: hynczic stare chinskie przyslowie mowi : IP: *.ip.netia.com.pl 27.01.11, 17:30
                                          asfalt powinien leżeć na miejscu a czosnek wisieć gdzie trzeba.
                • Gość: s Re: Dlaczego miałaby wrócić? IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 14:59
                  nie nei zleja dolarami, USA zaczna sie dlawic wlasnym wydrukownym swiezo pieniadzem, bo nikt juz go lykac nie bedzie. co inflacja podniesie ceny w Chinach to juz takei zostana, nagle nei zmaleja, co najwyzej ceny importowanych produktow, gdy yuan zyska na wartosci.
                  • dyzio_marudziciel Taaa, takie gadanie 27.01.11, 15:07
                    Już się mają tak dławić od lat 70... mam wrażenie że zanim wystąpi w USA b. wysoka inflacja, to Chiny przeżyją gigantyczny krach.

Poza tym zawalenie się USA pod własną emisją pustego pieniądza - prawdopodobne w odleglejszej przyszłości - nie ma żadnego związku z tym, co zrobią lub nie zrobią Chiny, więc trochę nie na temat piszesz.

Juan zyska na wartości... to ciekawe... juan, który jest drukowany w znacznie szybszym tempie, niż USA... no pożyjemy zobaczymy, ale ja na aprecjację juana bym swojego domu nie postawił, hehe.
                    • Gość: s Re: Taaa, takie gadanie IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 15:20
                      nikt ci domu na to stawiac nei kaze. ja kupilem troche yuan'ow i jestem zadowolony z mojej inwestycji
                      • dyzio_marudziciel No jak na razie 27.01.11, 15:30
                        To masz wyniki dokładnie takie same, jak inwestorzy w dolara, hihihi :)

A ja kupiłem trochę złota i srebra.

Mam wrażenie, że mam trochę lepsze wyniki.

Ale to nie konkurs sikania. Tak jak mówię - poczekamy zobaczymy. Ale mam bardzo, bardzo głębokie wątpliwości, czy jajogłowi towarzysze z Pekinu będą w stanie opanować bardzo skomplikowaną sytuację, jaką sami stworzyli swoimi super genialnymi receptami na rozwój Chin.
                        • Gość: s Re: No jak na razie IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 15:39
                          rowneiz inwestuje w zloto i srebro, ale dewirsyfikuej moje protfolio troche bardziej
              • Gość: mo-mo Re: A Waść widział bilanse banków w Chinach??? IP: 173.233.197.* 27.01.11, 18:56
                "...ta inflacja jest glownei importowana z USA"

Nie tylko, nie tylko!
          • Gość: z Re: Inwestorzy są smutni i uprawiają wishful thin IP: *.tpnet.pl 27.01.11, 14:10
            Ptysiu, żeby zdiagnozować sytuację finansową danego kraju, nie trzeba do niego jechać - wystarczy mieć dostęp do rzetelnych źródeł przedstawiających wyniki finansowe i wiedzieć, jak je poprawnie interpretować. Zapewniam cię, że na ulicy tego nie znajdziesz, choćbyś łaził tam i z powrotem tysiące razy ;)
            • Gość: s Re: Inwestorzy są smutni i uprawiają wishful thin IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 14:16
              no coz, sprawa jest ewidentna kto ma kase a kto ja pozycza. Najeiwekszy "kapitalista" jest zadluzony po uszy, kiedy najwiekszy "komunista" ma coroczna nadwyzke ktora pozycza tem oto "kapitaliscie". sadze ze z prawie 3 bilionowym buforem dolarow jakie maja CHiny w postacie rezerw walutowych sa lepiej przygotowane na zalamania niz USA, ktore na oslep wydaje pieniadze ktorych nie ma. Oto fakty o ktorych mozemy mowic.
            • Gość: nieliniowy Re: Inwestorzy są smutni i uprawiają wishful thin IP: *.nyc.res.rr.com 27.01.11, 15:10
              Gość portalu: z napisał(a):

> Ptysiu, żeby zdiagnozować sytuację finansową danego kraju, nie trzeba do niego
              > jechać - wystarczy mieć dostęp do rzetelnych źródeł przedstawiających wyniki fi
              > nansowe i wiedzieć, jak je poprawnie interpretować. Zapewniam cię, że na ulicy
              > tego nie znajdziesz, choćbyś łaził tam i z powrotem tysiące razy ;)

Takich jak ty należałoby rozstrzelać dla przykładu. Ktoś kto dłubie w finansach i jest tak głęboko przekonany, że liczby nie kłamią należy do tego samego gatunku szkodliwych mutantów którzy myślą ze mapa to teren. Im mniej was będzie tym kryzysy rzadziej będą się zdarzały.
              • dyzio_marudziciel Cisną cie gacie 27.01.11, 15:20
                że mało zarabiasz? Zazdrościsz finansjerze, co, mały człowieczku?
          • Gość: mo-mo Re: Inwestorzy są smutni i uprawiają ... IP: 173.233.197.* 27.01.11, 18:54
            Faktycznie Chiny (te tzw. "Chiny Ludowe") to kraj kapitalistyczny rzadzony przez rezim wystepujacy za zaslona "partii komunistycznej"!
    • georges53 Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w k... 27.01.11, 14:01
      Chiny juz tuz tuz sie zalamia...
      Hmmm, od trzydziestu lat to slysze, jeden expert lepszy od drugiego.
      To juz nudne...
    • Gość: ABCDE Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w k... IP: *.aster.pl 27.01.11, 14:02
      Balcerowicz tam gore a ty nie pędzisz ratować, dyscyplinę finansową wprowadzać, bezrobotnych ekspertów zatrudniać. Człowieku fucha życia.
    • asperamanka Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w k... 27.01.11, 14:04
      Tja, jasne. Takie przewidywania to sobie ci "analitycy" mogą głosić ile chcą. Mają "ogólne wrażenie" że w ciągu 5 lat będzie w Chinach kryzys. Jakiś kryzys w jakimś czasie zapewne w Chinach będzie, bo to naturalne, ale z zupełnie innych powodów, i pewnie zupełnie kiedy indziej, bo to zupełnie inna gospodarka.

Za to jeżeli "Chiny czeka taki sam scenariusz, jaki miał miejsce w USA" to Chińczycy nie mają czym sie martwić. Jak od lat trąbi prasa mainstreamowa, w Stanach było lekkie tąpnięcie, ale dzięki mądrej polityce TARP, QE 1 i QE 2 FED-u udało się doskonale ograniczyć jego rozmiary, i teraz mamy pełne "recovery", choć troszkę "jobless", a kiedy - jak to zapowiedział w swoim orędziu dwa dni temu O-bambo - nadrukujemy już tyle dolarów żeby Ben Bernake mógł je zrzucać ze wszystkich helikopterów jakie są w USA, żeby robić inwestycje, to gospodarka USA dopiero wystrzeli w górę jak radziecka gigabomba wodorowa nad Nową Ziemią w latach 1960-tych. Wprawdzie jest mały problem, bo kilka tygodni temu okazało się że Stany nawet nowych studolarówek nie potrafią wydrukować, i banknoty o wartości $ 700 miliardów poszły na przemiał, ale nic to, zleci się ich produkcję w Chinach i będzie git.

Jak ja kocham czytać Amerykańskie wynurzenia o tym, jak to innym będzie gorzej.

• Gość: z Re: Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w IP: *.tpnet.pl 27.01.11, 14:16
        Przymiotniki piszemy z małej litery - to taka uwaga "przy okazji".
        Nikogo w USA nie cieszy zbytnio informacja, że za parę lat chińska gospodarka może zaliczyć załamkę. Nikt rozsądny na świecie nie powinien się cieszyć i nie cieszy się, to pewne.
        Natomiast to że rośnie tam potężna bańka spekulacyjna, wiadomo jest od dawna. Pytanie kiedy pęknie oczywiście trochę przypomina wrózenie z fusów, ale jest pewne jak 2+2=4 - wszystkie kryzysy wszędzie przebiegają tak samo. W Chinach będzie o tyle gorzej, że wybuchnie ogromne niezadowolenie społeczne i może być niezła zawierucha. Wszystko to są sygnały ostrzegawcze, żeby świat się na to przygotował - a nie "naśmiewanie" się z czyichś problemów.
        • asperamanka Re: Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w 27.01.11, 14:36
          Właśnie rzecz w tym, że nie wszystkie kryzysy mają te same przyczyny i przebiegają tak samo. Z całym szacunkiem, inne były choćby przyczyny i przebieg słynnego "kryzysu rosyjskiego" w 1997 roku czy "azjatyckiego" w 1998, a inne w USA w 2008. Całe tomy możnaby na ten temat napisać, ale to wykracza poza zakres tego forum. Rzecz w tym że istotnie Chiny zapewne zaliczą kryzys, i nikogo normalnego to nie powinno cieszyć, ponieważ istnieje duże ryzyko że na niestabilność gospodarczą nałoży się tam jeszcze niestabilność polityczna, i dopiero może być wesoło. Chiny to jednak nie USA z utrwalonym od przeszło 200 lat ustrojem i metodami rozwiązywania problemów.

Tylko druga kwestia jest taka, że trudno dyskutować o przyczynach i przebiegu przyszłego ewentualnego kryzysu w Chinach, skoro tak naprawdę bieżące dane statystyczne o PKB i jego wzroście o 9 - 10% rocznie są wysoce problematyczne i prawdopodobnie mocno zafałszowane, i to nawet nieraz sami Chińczycy przyznają. Przypomina mi sie publikowana kilka miesięcy temu wypowiedż pierwszego sekretarza partii z jednej z prowincji, który powiedział że on nie patrzy na statystyki, żeby wiedzieć o ile wzrosła mu produkcja w prowincji, tylko na dane o zużyciu energii elektrycznej, czy o wolumenie przewozów koleją i ciężarówkami, bo tego nie da sie sfałszować i dopiero wtedy wie, jaka jest naprawdę sytuacja.

Tam sytuacja przypomina trochę stary PRL-owski dowcip. "Rolnik wyhodował i oddał do skupu jedną świnię. W powiecie do statystyk dopisano drugą, a w województwie trzecią. W Warszawie w Ministerstwie Rolnictwa podjęto decyzję, żeby jedną świnię wyeksportować na zachód za wolne dewizy, eksport drugiej na wscho za ruble transferowe na razie wstrzymać, a tuszę zamrozić, a trzecią przeznaczyć na zaopatrzenie rynku krajowego". Efekt było widać w sklepach.
      • dyzio_marudziciel Zapominasz o tym, że 27.01.11, 14:48
        Pakiety stymulujące gospodarkę w Chinach od 2008, w relacji do PKB, są większe, niż w USA. Tak tak, będzie dobrze, zadłużają się Chińczycy i zadłużają, jak pokazuje historia to po prostu ŚWIETNY sposób na trwały wzrost.
        • Gość: s Re: Zapominasz o tym, że IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 15:03
          to ze laduja pakiety stymulacyjne (zgadza sie ze to bezcelowe) nie znaczy sie sie koniecznie musza zadluzac, maja spore rezerwy walutowe z ktorych moga takie rzeczy finansowac, nie musza polegac na rynku obligacji

poza tym inwestuja te pieniadze w infrastruktore ktorej nie maja a pilnie potzrebuja, a nie jak w USA "w mosty do nikad"
          • dyzio_marudziciel Buahahhaa 27.01.11, 15:09

> poza tym inwestuja te pieniadze w infrastruktore ktorej nie maja a pilnie potzrebuja

Mam wrażenie, że gdyby tak jej pilnie potrzebowali, to nie byłoby w Chinach tylu pustych, świeżo wybudowanych miast i łączących je dróg, co?

Hehehe, tak tak, centralne planowanie działa, jasne jasne, już niedługo komunzim wygra, jasne jasne, śpiewka znana od czasu powstania "dzieł" Marksa tylko coś ciągle wygrać nie może... ale może już za rok-za dwa, hehehe.
            • Gość: s Re: Buahahhaa IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 15:18
              te puste miasta powstaja nie dlatego ze partia kaze je zbudowac, one powstaja bo ludzie kupuja kolejne mieszkania. sa puste bo jak ktos ma kilka mieszkan to nie meiszka w nich na raz. chiczycy kupuja mieszkanai jako forme oszczedznia bo maja bardzo ograniczony dostep do tynkow finansowych by moc inwestowac na inne sposoby. oczywisice te mieszkania sa zbedne ze wszystkimi tego konsekwencjami. Ale w wiekszosci ci ludzie placa za nie gotowka, wiec nie ma sytuajci ze jak traca pieniadze to banki zostaja z trefnymi kredytami.

pieniadze ktore wydaje rzad nei ida na mieszkania ael na drogi, koleje i lotniska to czego nadal brakuje szczegolnie w interiorze.
              • dyzio_marudziciel Re: Buahahhaa 27.01.11, 15:26

> te puste miasta powstaja nie dlatego ze partia kaze je zbudowac, one powstaja b
                > o ludzie kupuja kolejne mieszkania

Chłopie, przejrzyj na oczy, jeszcze nie za późno. One powstają dlatego, że deweloperzy mają super łatwe środowisko kredytowe... a środowisko kredytowe jest w 100% kontrolowane przez bardzo mocne trzymanie za pysk i za jaja bankierów przez partię.

> chiczycy kupuja mieszkanai jako forme oszczedznia

Stary, mocno Ci się coś pomyliło. Chińczycy są biedni, tego Ci nie powiedzieli miłośnicy Mao? Nie wiesz, że zarabiają kilka razy mniej, niż amerykanie, a ceny nieruchomości w dużych miastach są często WYŻSZE, niż w USA? Nie powiedzieli Ci, że puste miasta są puste, bo albo nikt nie kupuje, albo ci nieliczni bogacze, którzy to robią, kupują na kredyt bo mają koneksje w bankach (sterowanych całkowicie ręcznie przez KC). To jest jedna wielka ściema, przy której amerykański rynek kredytowo-nieruchomościowy jest wzorem rzetelności i przejrzystości!

> maja bardzo ograniczony dostep do tynkow finansowych

Wzrost kredytu na poziomie rzędu 20-30% (brak dokładnych i wiarygodnych danych, taki przejrzysty jest ten super rynek komuchów) świadczy zgoła o czym innym.

> Ale w wiekszosci ci ludzie placa za nie gotowka

Płacą gotówką za mieszkania przy relacji cena nieruchomości do zarobków kilkakrotnie (!) wyższej, niż w Polsce. A świstak siedzi i zawija w sreberka...
                • Gość: s Re: Buahahhaa IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 15:41
                  poczytaj troche staytystk ktore tak abrdzo lubisz, w Chinach jest ponad 1mln osob ktore maja majatek ponad 1mln dolarow. nawet jesli 90% chinczykow to biedota to 10% == 130mln bogaczy czapkami przykrywa takie kraje jak Niemcy, Francja czy Wlochy, polski nie wspominajac. I to wlansie ludzie z ta kasa kupuja te kolejne mieszkania, a nie biedny rolnikz jakiego zapu..
                  • dyzio_marudziciel No i co 27.01.11, 16:16
                    Ten milion ludzi wykupił dziesiątki milionów mieszkań, tak?

Nawet jeśli to prawda (to możliwe!) to raczej nie widzę żeby to miało poskutkować długotrwałym dobrobytem...

130mln bogaczy... hahaha... stary, mniej czerwonej książeczki, więcej rzeczywistości!
      • dyzio_marudziciel Dodam, że 27.01.11, 14:52
        ceny nieruchomości w metropoliach chińskich - zarówno nominalnie, jak i szczególnie w przeliczeniu na dochody autochtonów - należą do najwyższych na świecie i zostawiają daleko w tyle USA czy Polskę.

To jest ta super stabilna i mająca świetlaną przyszłość, centralnie sterowana gospodarka.
      • Gość: klakier Re: Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w IP: *.nyc.res.rr.com 27.01.11, 15:16
        asperamanka napisał:

> Tja, jasne. Takie przewidywania to sobie ci "analitycy" mogą głosić ile chcą. M
        > ają "ogólne wrażenie" że w ciągu 5 lat będzie w Chinach kryzys. Jakiś kryzys w
        > jakimś czasie zapewne w Chinach będzie, bo to naturalne, ale z zupełnie innych
        > powodów, i pewnie zupełnie kiedy indziej, bo to zupełnie inna gospodarka.

Racja ! Nikt nie potrafi zarządzać masami tak jak Chińczycy. Nigdzie na świecie ludzkie życie nie ma mniejszej wartości niż w Azji. Nie ma również drugiej takiej kultury w której Czas odmierza się własną skalą.
        • dyzio_marudziciel Re: Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w 27.01.11, 15:32
          Gość portalu: klakier napisał(a):

> Racja ! Nikt nie potrafi zarządzać masami tak jak Chińczycy. Nigdzie na świecie
          > ludzkie życie nie ma mniejszej wartości niż w Azji. Nie ma również drugiej ta
          > kiej kultury w której Czas odmierza się własną skalą.

W jaki sposób miałoby to uchronić mocno przegrzaną gospodarkę przed krachem kredytowym? Co, towarzysz Jiabao zakaże bankructw?
          • Gość: klakier Re: Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w IP: *.nyc.res.rr.com 27.01.11, 16:32
            dyzio_marudziciel napisał:

> Gość portalu: klakier napisał(a):
            >
            > > Racja ! Nikt nie potrafi zarządzać masami tak jak Chińczycy. Nigdzie na ś
            > wiecie
            > > ludzkie życie nie ma mniejszej wartości niż w Azji. Nie ma również drug
            > iej ta
            > > kiej kultury w której Czas odmierza się własną skalą.
            >
            > W jaki sposób miałoby to uchronić mocno przegrzaną gospodarkę przed krachem kre
            > dytowym? Co, towarzysz Jiabao zakaże bankructw?

Pracujący w People Bank of China towarzysz Jiabao na każdą większą oznakę inflacyjną będzie reagował adekwatną aprecjacją yuana. Utrzymywana przez lata deprecjacja rzędu 30 - 40% realnej wartości da towarzyszowi Jiabao to duże pole do popisu a chińskiej gospodarce czas na restrukturyzacje przemysłu, rolnictwa i usług tak, by przejcie z produkcji na konsumpcje odbyło się bez większych społecznych kosztów i strat finansowych.
            • dyzio_marudziciel Re: Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w 27.01.11, 16:41
              Gość portalu: klakier napisał(a):

> Pracujący w People Bank of China towarzysz Jiabao na każdą większą oznakę infla
              > cyjną będzie reagował adekwatną aprecjacją yuana.

Zmusi ludzi do tego, żeby płacili więcej? I co, spowoduje zatrzymanie eksportu z Chin i spadek wzrostu PKB do żenującego poziomu typu USA (1-2%)?

> Utrzymywana przez lata deprecjacja rzędu 30 - 40% realnej wartości

Bzdura i mit.

> da towarzyszowi Jiabao to duże pole do popisu

Tak tak, ci komuniści to wszyscy tacy mądrzy i sprytni, jak historia pokazuje nigdy im się sytuacja z rąk nie wymyka, oni tacy mądrzy i wszystko ogarniają.

> a chińskiej gospodarce czas na restrukturyzacje przemysłu, rolnictwa i us
              > ług tak, by przejcie z produkcji na konsumpcje odbyło się bez większych społecz
              > nych kosztów i strat finansowych.

Konsumpcja przy PKB per capita na poziomie 4300$ (niższy, niż połowa krajów Afryki) może oznaczać w praktyce tylko jedno - konsumpcja ryżu.
    • Gość: 1516 Chiny dotknie kryzys 15 marca 2014 roku IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.01.11, 14:24
      Pewien analityk z Bratysławy jest przekonany,
      że kryzys dotknie Chiny dnia 15 marca 2014 o godzinie 12.06,
      niedługo wyartykułuje czas dokładniej tzn co do sekundy ale jeszcze przed nim do końca nierozpite pół litra.
      Gratuluję Gazecie tak wspaniałego przenikliwego artykułu na temat kondycji drugiej gospodarki świata. Niezły ubaw.
    • panbramkarz Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w k... 27.01.11, 15:18
      Jak my sie tymi Chinami martwimy jak nam to spedza sen z powiek ........... a w Polsce za 5 lat spelnia sie wyborcze obietnice Kononowicza ............ nic nie bedzie.
      • Gość: Michael Bloomberg Mike robi swoje IP: *.tvsat364.lodz.pl 27.01.11, 15:27
        > Prawie połowa inwestorów ankietowanych przez agencję Bloomberg jest zdania, że w ciągu pięciu lat Chiny dotknie kryzys finansowy.

Za Wikipedią:
        Bloomberg – największa na świecie agencja prasowa, specjalizuje sie w dostarczaniu informacji na temat rynków finansowych. Siedziba firmy znajduje się na Manhattanie. Bloomberg został założony w 1981 roku przez Michaela Bloomberga.

Michael Rubens "Mike" Bloomberg (ur. 14 lutego 1942) – amerykański przedsiębiorca i polityk, burmistrz Nowego Jorku...

---
        darmowe konta
        • Gość: petroCPN Mike Bloomberg IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 17:50
          Bloomberg najpierw rozwijał swoje imperium medialne i nie angażował się bezpośrednio w politykę. Dopiero po latach, gdy firma miała się dobrze i była stablina - dał się przekonać, by wystartować w wyborach na burmistrza NYC.
          Zostawszy Mayorem/burmistrzem, swoje akcje w firmie musiał zdeponować w specjalnym funduszu powierniczym. Od kiedy rządzi miastem, nie miesza się w zarządzanie firmą.
      • dyzio_marudziciel Trafna uwaga 27.01.11, 15:32
        Nie ma co patrzeć na innych, trzeba swoim burdelem się trochę zająć.
    • jedrol73 Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w k... 27.01.11, 15:47
      Caly ten system jest chory. Polecam obejzec Zeitgeist: Moving Forward.
      www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
      Od wczoraj obejzalo go 250tys ludzi, a to tylko jeden z uploads.

PIEPRZYC ICH!!!
      • lava71 Re: Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w 27.01.11, 16:09
        To nic nie da. Ciemny lud żyjący w kulturze cudów pierwsze co robi to odrzuca najbardziej oczywiste rozwiązania.
        Ludzie wierzą, że pieniądze są z mennicy, nie pojmują w jaki sposób kraje tak są pozadłużane i u "kogo". To są tematy nieosiągalne do zgłębienia jak "trójca święta".
        • dyzio_marudziciel No u kogo są pozadłużane kraje? 27.01.11, 16:24
          Powiedz, mądralo, kto jest głównym posiadaczem i beneficjentem z odsetek polskich obligacji skarbowych. Wiesz to?
      • dyzio_marudziciel Debilny filmik 27.01.11, 16:22
        zrobiony przez niedouczonych młodych napaleńców.

Do roboty jełopy a nie rewolucje wymyślać i kretyńskie teoryjki.
    • Gość: :D Co to za bzdura ? IP: *.spray.net.pl 27.01.11, 16:08
      Biorę ten artykuł do archiwum i jeśli od tego momentu za 5 lat Chiny nie będą pogrążone w kryzysie to będzie oznaczało, że Koszer Cajtung to banda pie...nych oszustów. Wyraziłem się jasno. Ip możecie sobie zapisać. Zegnam pajace.
    • Gość: chinczyk Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w k... IP: *.hsd1.il.comcast.net 27.01.11, 16:44
      dyziu nie masz co tutaj marudzic wiekszosc tych dyskutantow to PiSdowaci eksperci od wszystkiego ich fakty i liczby nie interesuja oni wiedza swoje podane przez jedyne sluszne zrodla i jezeli fakty i liczby nie zgadzaja sie z ich pseudowiedza tym gorzej dla faktow sa pewnie zmanipulowane przez zydow Tuska z Putinem et caetera....notabene masz calkowita racje narazie KC chin wszystko trzyma pod kloszem ale to jest nastepny NEP w ich wlanym wydaniu i w zwiazku z kryzysem w USA ktore zaczyna coraz mniej tego badziewia kupowac cala piramidka z hukiem sie zawali moze nawet wczesniej niz to przewiduja.
      • Gość: klakier Re: Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w IP: *.nyc.res.rr.com 27.01.11, 17:08
        Racja ! Prawdziwa praca zawsze wygra z fałszywym pieniądzem.
        • dyzio_marudziciel Pogadajmy o prawdziwej pracy 27.01.11, 17:12
          Na początek PKB per capita. W USA 47 tysięcy, w Chinach 4300. Nawet jeśli 3/4 GDP amerykańskiego jest "wirtualne" i 0% chińskiego, to różnica jest ciągle ponaddwuipółkrotna.

A może o innowacjach? Amerykański F-117 oblatany w 1981, F-22 w 1990; chiński J-20 w 2010/2011.
      • Gość: s Re: Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 17:35
        ja proponuje prosty ekperyment. prosze poprzestac zakupu jakichkolwiek produktow ktore zostaly wyprodukowane w chinach oraz produktow ktore podzespoly zostaly tam wykonane oraz te ktore zawieraja rzadkei metale wydobyte w chinach.

zobaczymy jak bardzo wtedy beda wszystkei dane sfalszowane
        • dyzio_marudziciel Ja proponuję inny eksperyment 27.01.11, 17:36
          Proszę zaprzestać zakupu rzeczy wymyślonych i wdrożonych po raz pierwszy w USA, Niemczech, UK, Francji... Coś mi się wydaje że nie samymi metalami ziem rzadkich człowiek.
          • Gość: s Re: Ja proponuję inny eksperyment IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 27.01.11, 17:52
            a czemu ja mialbym zaprzestac, ja tam nie podwazam amreykanskich statystyk, poza tym co ma za znaczenie gdzie bylo wymyslone.

za to gdzie wyprodukowane ma znaczeni, bo jak ktos przestanie sprzedawac to nei kupie, wymyslone natomiast zostanie

nowe pomysly maja jakos wartosc, stare sa wlanoscia wszystkich

za to dobra materianlne sa wlasnoscia tego kto je wyprodukuje i za nie zaplaci
            • dyzio_marudziciel Re: Ja proponuję inny eksperyment 27.01.11, 17:59

> poza tym co ma za znaczenie gdzie bylo wymyslone.

Jasne, ŻADNEGO znaczenia nie ma.

> za to gdzie wyprodukowane ma znaczeni, bo jak ktos przestanie sprzedawac to nei
              > kupie, wymyslone natomiast zostanie

Nie chcę Cię martwić, ale produkcja jest trochę prostszym zadaniem niż wymyślanie.

> nowe pomysly maja jakos wartosc, stare sa wlanoscia wszystkich

Spróbuj wyprodukować coś co wymyśliła dowolna amerykańska firma w przeciągu ostatnich 10 lat i ma na to patent. Dajesz!

> za to dobra materianlne sa wlasnoscia tego kto je wyprodukuje i za nie zaplaci

To jeszcze przypomnij nam jaki wpływ na produktywność ma technologia.
    • Gość: bumcyk Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w k... IP: *.range109-153.btcentralplus.com 27.01.11, 18:21
      "Prawie połowa inwestorów ankietowanych przez agencję Bloomberg jest zdania, że w ciągu pięciu lat Chiny dotknie kryzys finansowy."
      czyli ponad polowa jest zdania, ze chiny beda mialy sie dobrze.
      takie pytanie do redakcji: moze dalibyscie jakis sensowny artykul?
    • anka-biz Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w k... 29.01.11, 12:13
      Chiny mają się bardzo dobrze i nic nie powstrzyma ich rozwoju. Przedsiębiorczym polecam wyjazd na targi do HongKongu - tam widać potęgę rozwoju:

www.xn--forum-biuteria-idd.pl/viewtopic.php?f=11&t=565
    • Gość: KAROL Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w k... IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.11, 18:25
      JEST LEKARSTWO NA KRYZYS W CHINACH ... , WYEKSPORTOWAĆ BALCEROWICZA ,A LUDNOŚĆ CHIN ZMNIEJSZY SIĘ O POŁOWĘ !!! ,ZLIKWIDUJE IM ZAKŁADY PRACY ,ROLNICTWO, BĘDĄ IMPORTOWAĆ RYŻ ... , TAK JAK POLACY CUKIER Z NIEMIEC !!! . ZAFUNDUJE IM OFE , ABY PRYWATNE FUNDUSZE EMERYTALNE MOGŁY ZA DARMO DOBRZE ZARABIAĆ !!!
    • mmllmm Inwestorzy: Do 2016 r. Chiny będą pogrążone w k... 10.03.11, 23:09
      Wydaje mi sie że to Chiny będą rządzić
      lean-management.pl/
      quality-management.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka