Dodaj do ulubionych

Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w sy...

• tymon99 Re: Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w 10.02.11, 11:45
      tow. hausner, któremu rzucałem pieniądze na wyjazd do moskwy, dziś broni ofe?
    • top80 profesory 10.02.11, 11:49
      Ciekawe kto zamówił i opłacił (opłaca) usługi profesorów
    • 12.12a1 No i zielona wyspa zrobiła się nam mocno czerwona. 10.02.11, 11:53
      Dobrze było Donkowi chełpić się cudzymi zasługami bo ta zielona wyspa nie była jego zasługą tylko poprzedników.Dzisiaj jest syf totalny,a za trzy lata odbije się nam on potężną czkawką i nie chodzi tylko o to,że VAT będzie wynosił 25% bo wyższego Unia zakazuje,ale będą rządzący zmuszeni robić to co dzisiaj w Grecji i w dodatku niezależnie od tego kto będzie trzymał władzę.
      Dzisiaj lodziarze z PełO dogadali się z lodziarzami z PeeSeLu,żeby nie ruszać KRUS-u bo obywatel prowadzący pozarolniczą działalność albo będący na etacie zrekompensuje w części brakujące pieniądze coraz wyższymi składkami ZUS-owskimi.Nie widzą półidioci tego,że Polacy rejestrują swoją działalność w państwach w których te obciążenia są znacznie niższe a tu prowadzą swoją działalność i w tych państwach opłacają składki.Też zastanawiam się nad tym dlaczego budżetówka ma jakieś 13-te pensje,może jeszcze by poszli śladem Grecji i przyznali 13-te emerytury emerytom.
      Ten rząd to totalna porażka dla państwa,bredzi Donek,że nie ma z kim przegrywać wyborów i to jest dla tego palanta najważniejszym aspektem rządzenia.Trzeba im odebrać władzę jak najszybciej i od nowa odbudowywać państwo po tych barbarzyńskich (nie)rządach.
    • hanklo A ja mam wlasne zdanie 10.02.11, 12:10
      A ja mam własne zdanie-choć się z nim nie zgadzam. Po pierwsze ZUS jak sama nazwa sugeruje jest organizacja państwowa o charakterze socjalnym. Celem jej jest zabezpieczenie socjalne obywateli po zakończeniu aktywności zawodowej. Obywateli którzy nie nalezą do najbogatszych. ZUS wypłaca emerytury jako zabezpieczenie socjalne na starość po spełnieniu obowiązujących warunków. Do tej formy powinni należeć tylko ci których dochody nie przekraczają jakiejś tam wysokości. Np 5000 brutto .Bogatsi powinni sami sobie zabezpieczyć już nie emeryturę (bo to jest państwowa i socjalna) ale np. rentę na starość i to pasuje OFE gdzie ich pieniądze składkowe pomnażane są (lub nie) na giełdach. Nigdy nie będę słuchał przedstawicieli bankowych którzy będą mi wmawiać ze jak u nich będę lokował moje oszczędności to zarobie. Chyba ze ogłupieli.Za 20 lat powiedzą mi ze był krach bankowy i wszystkie oszczędności straciłem w tym moje zabezpieczenie na starość. W ZUSie jest to niemożliwie chyba ze rozwiąże się państwo polskie ci przy udziale tak głupich polityków jest teoretycznie możliwe. Zadanie każdego przedstawiciela banku jest dbanie o interesy banku a nie klienta.Dlaczego westerny są tak popularne???-bo tam co najmniej raz w jednym filmie napadało się na banki. Moja propozycja jest - nie słuchać mądrych profesorów bankowców bo oni szczególnie dla nas są niebezpieczni i tak potrafią pozmieniać przepisy dla nas korzystne ze my nic na tym nie zarobimy a ich dochody podwoja się. Jeżeli spotkasz kogoś kto pracuje w banku i możesz to daj mu kopa w dupę. On już będzie wiedział za co dostał. Banki to bandyckie działające zgodnie z prawem firmy z które należały stale omijać jak można. Skandaliczne jest również to ze związki zawodowo siedzą cicho i nie zabierają zdania w tym temacie. Związki zawodowe a szczególnie Solidarność powinna walczyć o prawa pracownicze do których należy również zabezpieczenie na starość. Musze kończyć bo właśnie prezes wrócił spod pałacu prezydenckiego , śmieje się ze aż podskakuje. Musze być przy nim bo uderzy jeszcze głowa w blat biurka od dołu. Ostatnio nie mógł się wysikać bo ktoś mu zabrał taboret z ubikacji.
    • uczciwy777 Re: PiS nie reformowało emerytur mundurowych 10.02.11, 12:11
      Uspokój się, bo za dużo krzyczysz.
      Tusk powoli, ale reformuje. Poprawia błędy poprzedników. Błędem było OFE.
      • Gość: SER$ Błędem było głosowanie na PO IP: 212.160.172.* 10.02.11, 12:31
        OFE to miała być gwarancja niezależności emerytury do rządu.
        Aby żaden populista i demagog nie zabrał ci jej, gdy zabraknie mu na rozdawanie kiełbasy wyborczej. Wszyscy baliśmy się SLD, PIS, LPR i Samoobrony - że ukradną fundusze z OFE i zmienią reformę.

A tu okazuje się, że ten, który mienił się największym jej obrońcą PO - kradnie składki bez wyrzutów sumienia. Ale daliśmy się wszyscy oszukać. Ale to już jest reguła:
        rząd Suchockiej i Bielecki podnieśli podatek PIT do 45% i zamrozili progi podatkowe.
        rząd Tuska i Bielecki podnoszą podatek VAT do 23%, 9% i ten najniższy z 3% do 5%.

A to rządy SLD (Miller) i PIS (Gilowska) obniżyli podatki.
        I gdzie tu jest logika?
        Jest - nie należy dawać się nabać na obiecanki cwaniaków! Zwłaszcza tych, ktorzy podają się za "liberałów", a w rzeczywistości są populistami i demagogami i złodziejami.
        • uczciwy777 Re: Błędem było głosowanie na PO 10.02.11, 12:46
          Nikt nic nie kradnie, zainteresuj się tematem i później się wypowiadaj.
          Nie wiem po co mi pośrednik OFE.
          I nie wiem po co lansujesz się na niePiSowca skoro jesteś 100% Pisowcem.
          Co z tego, że Gilowska obnizyła podatki jak nie przeprowadziła żadnej z reform.
          Każdy głupi potrafi obniżyć podatki, tylko nie o to w tym wszystkim chodzi.
          Widzę, że nie masz pojęcia o podstawowych sprawach, tylko klepiesz teksty z pamięci o obniżaniu podatków.
          • Gość: SER$ Re: Każdy głupi potrafi podnieść podatki! IP: 212.160.172.* 10.02.11, 16:54
            Każdy głupi potrafi podnieść podatki.
            Obniżyć podatki potrafią tylko ludzie bardzo mądrzy.

Patrz na Bielecki kontra Gilowska.
            Bielecki z Suchocką podnieśli podatek PIT do 45% i zamrozili progi podatkowe.
            Bielecki z Tuskiem podnieśli podatek VAT do 23%, 9% i 5%. Do tego kradną składki do OFE.

Miller obniżył podatek PIT z powrotem do 40% i wprowadził podatek liniowy 19% dla wybranych!
            Gilowska obniżyła podatek PIT do 32% i podniosła progi podatkowe.
            Po reformie rent, dzięki oszczędnościom w Funduszu Rentowym zmniejszyła składkę rentową.
            To przełożyło się na wyższe wpływy z podatku PIT.
    • Gość: ble Re: Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w IP: 198.178.236.* 10.02.11, 12:19
      Najbardziej rozwala mnie ta "umowa społeczna"!!! Co to za bzdura, nikt się ze mną nie umawiał. Ludzie musieli, albo zostali wylosowani. Co to za brednie z umową społeczną.
    • kociewiak2 Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w sy... 10.02.11, 12:34
      ..aby krytykwac nie trzeba byc profesorem ekonomi ale zrobic reforme trzeba miec odwage,,,
    • Gość: waldi_46 Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w sy... IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.02.11, 12:35
      dajcie tym debilom ekonomicznym po 2000 tysiące miesięcznie zobaczymy czy przeżyją . teorią którą propagują niech sami się nakarmią .
    • Gość: jott-ka Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w sy... IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 12:37
      "Przywołał też sondaże robione w momencie wprowadzania reformy. 78 proc. badanych Polaków nie czuło się bezpiecznie w starym systemie emerytalnym."

rok wprowadzenia reformy-1999(?)
      rok poprawienia(uaktualnienia) reformy-2011(?)
      sondaże aktualne w którym roku?
      jaki zakres wiekowy?
      ze wsi czy z miast?
      itd.itp.
    • Gość: Tola Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w sy... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.11, 12:50
      Ludzie urodzeni po 1968 r. nie mieli żadnego wyboru musieli przystąpić do OFE chcieli czy nie.
    • Gość: jml13060 Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w sy... IP: *.ite.waw.pl 10.02.11, 13:03
      Obrona obywateli przed (paskudnymi) OFE ma proste rozwiązania :
      1) pozwolic obywatelom na wybór instytucji emerytalnej ZUS, czy OFE, inne podmioty ? wspomagając to kampanią informacyjną : ile palm bedzie dawalo cien na slonecznej emeryturze w przypadku wybrania ZUS'u, a ile w przypadku wybrania OFE, a ile w przypadku oszczedzania w skarpecie ?
      2) okreslić w ustawie procentowo maksymalną stawkę, jaką ZUS, OFE, inne podmioty, będą mogły w przyszłości pobierać na swoją działalność i "wypasione brzuchy prezesów", najkorzystniej w proporcji do ich wyników finansowych, a nie zgromadzonego kapitalu,
      3) znieść limit inwestycji OFE w akcje - nie będzie zarzutu wykupywania obligacji skarbu państwa i działania na jego niekorzyść,
      4) uczynić z ZUS instytucję oszczędną, bez przerostów zatrudnienia na kierowniczo-prezesikowskich stanowiskach, skuteczną, szybką i sprawną, o jasnych i powszechnie znanych regułach funkcjonowania, z wydzielonymi kontami osobistymi dla każdego z "ubezpieczonych" i z dziedziczeniem zgromadzonych oszczędności.
    • czerwony.poll74 Powinni siedzieć w jednej celi 10.02.11, 13:09
      Dwóch złodziei korporacyjnych lobbystów. Dopóki Miller z Napieralskim nie przysięgną publicznie, że żadnemu Hausnerowi, Belce, Gronickiemu i innym neoliberalnym szujom nie pozwolą się zbliżyć do posad rządowych nie mają prawa nazywać się lewicą.
    • Gość: 8888 Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w sy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.11, 13:13
      Składki na emeryturę są moje i nie życzę sobie by jakikolwiek Rząd nimi dysponował a tym bardziej mówił, że na moją emeryturę będą pracowali inni. J a ją wypracowałem sam i wara od mojego. Może potrzeba rewolucji by zburzyć ten cały system zakłamania jaki mamy dziś prowadzony przez nieudaczników myślących tylko o sobie
      • wj_2000 Re: Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w 10.02.11, 15:06
        Gość portalu: 8888 napisał(a):

> Składki na emeryturę są moje i nie życzę sobie by jakikolwiek Rząd nimi dyspono
        > wał a tym bardziej mówił, że na moją emeryturę będą pracowali inni. J a ją wypr
        > acowałem sam i wara od mojego.

Czy podatek jaki płacisz (w części która idzie na szkoły) jest Twój? Zakładając, że jesteś i będziesz bezdzietny. Dopominaj się by ci go oddali.
        20% składki na ZUS, płacone od 3 pokoleń co najmniej, w tym moje za które dostawała emeryturę Twoja babcia i dziadek, a może też i rodzice, jest obowiązkowe. Jest rodzajem podatku. Żaden kraj cywilizowany nie zrezygnował z tego systemu.
        To, że jacyś cyniczni idioci wmówili Ci, że to co dostają w swoje łapska to "Twoje" więc nic Państwu do tych pieniędzy, to nie moja wina.
        Obudź się ze złudzeń.
        Jeśli składka w OFE jest Twoja (bo "wybrałeś" OFE), to gdzie jest analogiczna część skłądki twojego rówieśnika, który nie wybrał OFE? Myślisz, że razem z Górą i Lewicką okpiłeś jelenia? Płacicie tyle samo, Ty masz "swoje" a on nie ma nic!
        To się kupy nie trzyma.
        Wybór OFE to podjęcie pewnej gry. Ty sądzisz, że 1/3 Twojej składki przekazane przez Państwo do OFE (Państwo zrezygnowało z części należnego mu podatku, robiąc KRETYŃSKI interes) pod ich czułą opieką przyniesie za lat 30 czy 40 więcej niż składka w ZUS Twojego kolegi, co to OFE nie wybrał. I tyle. Ryzykujesz że zyskasz, ale możesz i stracić.
        Tyle, że w założeniu OFE miało inwestować w przedsięwzięcia przynoszące potencjalnie zyski, a kupowanie obligacji nie zapewni lepszego zwrotu niż ZUS, a generuje DŁUG jawny Państwa, którego nie tolerują ani rynki, ani Bruksela, kosztem tzw. długu ukrytego, który mają wszyskie państwa i który faktycznie długiem nie jest.
        • Gość: Mark09 Re: Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:13
          Tyle, że w założeniu OFE miało inwestować w przedsięwzięcia przynoszące potencj
          > alnie zyski, a kupowanie obligacji nie zapewni lepszego zwrotu niż ZUS, a gener
          > uje DŁUG jawny Państwa, którego nie tolerują ani rynki, ani Bruksela, kosztem t
          > zw. długu ukrytego, który mają wszyskie państwa i który faktycznie długiem nie
          > jest.

Co ty piep....sz Jaki dług? Co obywatela obchodzi dług państwa? Czy ciebie obchodzi ile długu ma twój sąsiad na mieszkanie? Dług to sprawa rządu i niech robi tak żeby nie było długu. Jeżeli Tusk przez 3 lata swoich rządów szastał kasą, że jedynym wyjściem według niego jest grabież mojej emerytury to jest to jawny rabunek. Dług można zmniejszać na tysiąc innych sposobów nie przez rabunek obywatelom: Podpowiadam: trzeba zabrać tym którzy dostają z budżetu nienależne im pieniądze., czyli: lewe renty, likwidacja Krus, likwidacja w trybie natychmiastowych wszystkich przywilejów emerytalnych. Są setki źródeł kasy.
          • golurad Re: Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w 10.02.11, 20:07
            Gość portalu: Mark09 napisał(a):

> Co ty piep....sz Jaki dług? Co obywatela obchodzi dług państwa? Czy ciebie obch
            > odzi ile długu ma twój sąsiad na mieszkanie? Dług to sprawa rządu i niech robi
            > tak żeby nie było długu. Jeżeli Tusk przez 3 lata swoich rządów szastał kasą,
            > że jedynym wyjściem według niego jest grabież mojej emerytury to jest to jawny
            > rabunek. Dług można zmniejszać na tysiąc innych sposobów nie przez rabunek obyw
            > atelom: Podpowiadam: trzeba zabrać tym którzy dostają z budżetu nienależne im p
            > ieniądze., czyli: lewe renty, likwidacja Krus, likwidacja w trybie natychmiasto
            > wych wszystkich przywilejów emerytalnych. Są setki źródeł kasy.

Widzę, że masz mentalność związkowca, który strajkuje dopóki zakład pracy nie padnie a potem się dziwi, że jest na bezrobociu.
    • Gość: txt Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w sy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 13:17
      te 10 lat temu balcerek, hausner i jeszcze paru innych krytykujacych obecne zminany wpadli na zajebisty cwaniacki pomysł.Stworzymy nowy system emerytalny, w którym do koryta dopuścimy naszych kumpli, tych od biznesu i kapitału zagranicznego,którzy chętnie za to nas bedą wynagradzać dlugie lata. Powiemy społeczeństwo ze dzieki inwestowaniu czesci skladek poprzez ofe beda mieli wieksza emeryture. Generalnie gdyby rynki finansowe nie cechowaly sie cięzkimi kryzysami to rzeczywiscie bylo by to możliwe.Problem polega na tym ze to było zbyt optymistyczne załozenie raczej nierealne. Bo uwzgledniajace te wszystkie kryzysy gieldowo-gospodarcze w dlugim okresie nie bedzie wiekszej róznicy miedzy emeryturami tylko z ZUS a tymi z ZUS + OFE po uwzglednieniu tych wszystkich prowizji dla przecietnego obywatela. Zapewne nasi cwani ekomonisci dla korzysci swojego biznesowego srodowiska i omamienia społeczeństwa przyjeli te utopijne założenia: tzn kiedys wszyscy bedziemy piękni i bogaci, a krachy na gieldzie to tylko nic nie znaczące korekty na drodze do dobrobytu.
      Przez 10 lat tzw hossy biznes sie swietnie kręcił. Niestety przyszedł kryzys, spadek zaufania do długów peryferyjnych państw i nasz kochany rząd zaczął szukac oszczedności. Powstaje pytanie dlaczego dane "cięcie budżetowe" jest lepsze od innego z punktu widzenia polityków, którzy są obecnie u władzy. Odpowiedź jest bardzo prosta: tniemy tam, gdzie najmniej stracimy wyborców. najważniejszym wskaźnikiem jest obecnie jest ilość zaoszczedzonych pieniędzy w budżecie na jednego straconego wyborce. Nadrzednym celem w polityce jest byc wybranym na nastepną kadencję. Jeśli tusk postanowiłby sie dobrac do krusu, górników, trzynastek dla pracownikow w urzędach , itp to straciłby duzo wiecej wyborców niz gdy dobierze się do do kilkuset krawaciarzy zarzadzajacych OFE. Krawacierze moga tylko protestowac przez paru dobrze oplacanych autorytetow, wątpliwe jest bedą walczyć o swoje w stylu górników.
      Druga sprawa, załózmy ze partia rządzaca ma dosc silne powiązania z biznesem i postanowi jednak zabrac ludowi a zostawic "byznesowi". Najpierw ta partia przegra wybory spora czesc posłow tej partii nie zostanie ponownie wybrana. Co sie z nimi stanie? Najprawdopodniej czesc z nich w ramach wdzieczności znajdzie zatrudnienie u zajprzyjaźnionych biznesmenów.Problem polega na tym ze u tych biznesmenów beda musieli z****** i byc efektywni, co jest duzo gorszą perspektywą, gdy juz sie wczesniej zsamakowalo cieplej posadki i roznych przywilei jako poseł.
      Oczywiscie nie twierdze ze wogole rządowi zalezy na ludziach kosztem korzysci biznesowych, ale tym przypadku z OFE, gdy rzad jest przyparty do muru tak to wyglada.
    • jkredman Hausner - ile dostałeś z rad nadzorczych OFE 10.02.11, 13:34

oni na OFE już zarobili - wy za to zapłaciliście [Gronkiewicz-Waltz była mądrzejsza nie zapisała się do OFE]

Ing Powszechne Towarzystwo Emerytalne S.A. Warszawa – Marek Góra, Jerzy Hausner,
      Powszechne Towarzystwo Emerytalne Warta S.A – Michał Boni,
      PTE Commercial Union [dzisiaj Aviva] – Michał Boni,
      PTE Bankowy – Andrzej Olechowski, Lena Kolarska-Bobińska,
      PTE Pioneer – Henryka Bochniarz,
      Izba Gospodarcza Towarzystw Emerytalnych [izba utrzymywana przez OFE ze składek ubezpieczonych] – Ewa Lewicka Banaszak,
    • a.ba Tusk, Hausner i Balcerowicz to jedna banda 10.02.11, 14:21
      rząd dopiero przejrzał na oczy i zobaczył że:
      5% składki do OFE to nie pieniądze tylko obligacje SP - czyli OFE dostają prowizję za zadłużanie się państwa a emerytury nadal będą finansowane przez państwo (jak w ZUS) przez sprzedaż kolejnych obligacji lub z bieżących podatków a nie z jakiegoś odłożonego kapitału ????????
      wcześniej o tym nie wiedzieli ?????
      Pozostałe 2,3% składki jest inwestowane w WiG - udział poszczególnych spółek w portfelu OFE to dokładnie WiG. Do takiego inwestowania nie potrzebny zasen fundusz ze słoną prowizją tylko kalkulator.
      Haracz dla obowiązkowych OFE za nic. Zwykłe fundusze inwestycyjne z takimi prowizjami już dawno by przestały istnieć.
      Cały przekręt został publicznie ujawniony tylko dlatego że Tusk nie robi żadnych reform i dług publiczny dochodzi do dopuszczalnej konstytucją bariery i nierobom z rządu najłatwiej jest zmienić zapisy w OFE zamiast zabrać się za reformy i zwalnianie kolesi (biurokracji).
    • Gość: a Re: Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 14:26
      Hausner to zlotousty debil, pracowalem z nim to wiem
      • Gość: Buba Re: Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w IP: 83.238.3.* 10.02.11, 14:33
        Ci chłopcy nas wpakowalli w to szambo z OFE więc broniąc tego systemu tak naprawdę siebie bronią.
    • Gość: Marek a jaki był mandat tow.tow.Hausnera i Balcera do... IP: *.ip.netia.com.pl 10.02.11, 14:31
      wprowadzenia reformy emerytalnej?
    • w.i.l Kanciarze z OFE biją się z jeszcze większymi 10.02.11, 14:38
      kanciarzami z rządu PO.
      Rząd Tuska przebalował 3 lata na niczym.
      Zero reform, tylko zaciąganie długów by przypodobać się wyborcom.
      Słupki sondaży rosły.
      Tak doszli do progu konstytucyjnego.
      Dziurę postanowili łatać rabując emerytury i powyższając i tak wysokie podatki.
      Żadnych poważnych oszczędności.
      Komorowski zablokował zwolnienia urzędników.
      W międzyczasie zatrudnili 100 000 nowych.
      Bal na Titanicu trwa!
      • golurad Re: Kanciarze z OFE biją się z jeszcze większymi 10.02.11, 15:00
        w.i.l napisał:

> kanciarzami z rządu PO.
        > Rząd Tuska przebalował 3 lata na niczym.
        > Zero reform, tylko zaciąganie długów by przypodobać się wyborcom.
        > Słupki sondaży rosły.
        > Tak doszli do progu konstytucyjnego.
        > Dziurę postanowili łatać rabując emerytury i powyższając i tak wysokie podatki.
        > Żadnych poważnych oszczędności.
        > Komorowski zablokował zwolnienia urzędników.
        > W międzyczasie zatrudnili 100 000 nowych.
        > Bal na Titanicu trwa!

Pragnę Cię poinformować, że 2008 padł Bank Lehman Brothers i od tego czasu mamy do czynienia z kryzysem. Reformy to można wprowadzać w czasie prosperity a nie w czasie kryzysu. Inaczej skończymy jak Wielka Brytania tj. -4 % PKB w IV kwartale br. Chyba nie chodziło Ci o takie reformy? Ja przynajmniej bym ich nie chciał.
        • w.i.l Crisis? What crisis? 10.02.11, 16:30
          Przecież jesteśmy zielonoą wyspą!
          PKB rósł u nas jako w jedynym kraju w Europie.
          A czy kryzys jest dobrą okazją do zatrudniania urzędników?
    • freeelance Myślałem, że jeszcze długie lata będę wyborcą PO 10.02.11, 14:59
      Niestety, ten numer kończy naszą sympatię. Zamiast zrobić cokolwiek z KRUSem, znowu zaczynają nie z tego końca, co potrzeba.

ZAGŁOSUJĘ NA KAŻDĄ PARTIĘ, KTÓRA PRAWDZIWIE ZREFORMUJE KRUS
      • golurad Re: Myślałem, że jeszcze długie lata będę wyborcą 10.02.11, 15:07
        freeelance napisał:

> Niestety, ten numer kończy naszą sympatię. Zamiast zrobić cokolwiek z KRUSem, z
        > nowu zaczynają nie z tego końca, co potrzeba.
        >
        > ZAGŁOSUJĘ NA KAŻDĄ PARTIĘ, KTÓRA PRAWDZIWIE ZREFORMUJE KRUS

Na pewno każda partia obieca, że zreformuje KRUS – za wyjątkiem PSL. Obecna koalicja niestety nie jest do tego zdolna ze względu na PSL. Ja tak kiedyś powiedziałem, że będę głosował na każdą partię która rozdzieli Ministerstwo Sprawiedliwości i prokuraturę. Poparz doczekałem się.
      • uczciwy777 Re: Myślałem, że jeszcze długie lata będę wyborcą 10.02.11, 15:14
        A z kim ma zreformować ten KRUS? Z PiSem? z PSLem? Z SLD? Podaj większość zamiast pisać głupoty.
        Tusk to jedyny gościu, który w ogóle chce reformować ten kraj.
        Źle zrobił z OFE? Bardzo dobrze zrobił. Zreformować nalezy zarówno OFE jak i KRUS, tak więc nie wiem o co Ci chodzi, o co te pretensje za dobranie się do OFE?
        • Gość: Mark09 Re: Myślałem, że jeszcze długie lata będę wyborcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:21
          Z której strony Tusk chce reformować kraj bo nie zauważyłem? Obudź się . Tusk chce się utrzymać przy władzy. To jest jego jedyny cel. On nas popycha w kryzys gorszy od greckiego czy argentyńskiego. Gdyby on naprawdę chciał reform to razem z tą z OFE rzucił by na stół pakiet ustaw reformujących finanse publiczne. ON tego NIE CHCE! Dopóki Tusk będzie przy władzy będzie nam podnosił podatki i grabił co się da aż padniemy.
    • Gość: ron Wcale sie nie dziwie, to to samo lobby,trzeba doić IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 16:06
      dalej przyszlych emerytow, bo niedługo juz takiej okazji nie bedzie. Zarabianie na akcjach jest duzo trudniejsze i zdecydowanie bardziej odpowiedzialne niż durne kupowanie obligacji i łojenie ludzi za ten prosty proceder.
    • Gość: ja Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w sy... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.11, 16:43
      Ale dlaczego nie pozwala nam się wybrać ZUS czy OFE ?
      • Gość: Mark09 Re: Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:27
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Ale dlaczego nie pozwala nam się wybrać ZUS czy OFE ?

A czy, popularny niegdyś, zbój drogowy pozwalał swoim ofiarom wybrać: czy oddać sakiewkę czy nie?
    • ambl Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w sy... 10.02.11, 17:08
      Wyłącz się Hausner,dobrze pamiętamy te twoje 'reformy' krótkie na szczęście,
      które do tej pory niektórym czkawką się odbijają
    • jqu Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w sy... 10.02.11, 17:13
      Jestem w OFE z wyboru. Ale gdybym wcześniej wiedział, że OFE bierze sobie do 7% w zasadzie za pośrednictwo w kupowaniu obligacji , zostałbym w 100% w ZUS. Obligacje to ja sobie mogę kupować sam.
      • golurad Re: Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w 10.02.11, 19:56
        jqu napisał:

> Jestem w OFE z wyboru. Ale gdybym wcześniej wiedział, że OFE bierze sobie do 7%
        > w zasadzie za pośrednictwo w kupowaniu obligacji , zostałbym w 100% w ZUS. Obl
        > igacje to ja sobie mogę kupować sam.

Niestety mnie też zrobili w konia. Obligacji sam sobie nie kupisz, bo to jest fundusz emerytalny tak jak nie wypłacisz tych pieniędzy. To taki fajny myk, że składką publiczną zajmują się prywatnie firmy, mają z tego krociowe zyski i teraz im się utną dlatego płaczą. Pewnie Mellera nawet zatrudniły. Ta reforma spowoduje tylko to, że zaoszczędzimy na prowizji OFE, bo wzrost gospodarczy w dłuższym czasie prawdopodobnie będzie podobny do oprocentowania obligacji.
    • Gość: waldi_46 Prof. Hausner krytykuje rządowy plan zmian w sy... IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.02.11, 17:27
      dwóch oszołomów ekonomicznych których reformy wyprawiły tysiące ludzi na tamten świat a żyjącym zafundowali cierpienia i poniżenia .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka