Gość: M_Miki IP: *.play-internet.pl 03.09.11, 07:54 I znowu jesteśmy pierwsi! My Polacy złote ptacy :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M_Miki Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.play-internet.pl 03.09.11, 08:56 Wniosek oczywisty - Wolska i Wolacy mocni w plotkarstwie! Odpowiedz Link Zgłoś
glowny_pasazer Ten koncern miał już kilka wpadek 03.09.11, 10:39 Ten koncern miał już kilka wpadek. Ot chociażby dodawanie do "zdrowej żywności" dla dzieci produkowanej pod nazwą Gerber, zmielonych ścięgien i resztek mechanicznie zmielonego mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clusteau Re: Ten koncern miał już kilka wpadek IP: *.subscribers.sferia.net 03.09.11, 11:20 a czy można mięso zmielić niemechanicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
kupaczewski Re: Ten koncern miał już kilka wpadek 03.09.11, 11:40 Nir rznij głupa, chodzi i NOM czyli zmielone kości i ściągna..... Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat Re: Ten koncern miał już kilka wpadek 03.09.11, 11:47 MOM, mieso oddzielone mechanicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arni crisis management...- a czym zajmuje sie GW? IP: *.plock.mm.pl 03.09.11, 19:13 jeśli plotka przekroczy masę krytyczną wówczas ...nie można jej już pomijać i trzeba podjąć działania public relations. Ukryć już się nie da tematu, trzeba zatem przekonać dziennikarzy by ci ujęli odpowiednio temat. To się nazywa crisis management w PR. czytamy że nie konsumenci padli ofiarą szkła w produktach żywnościowych ale firma której produkty szkło zawierały :) do tego dowiadujemy się o wpływie plotki jej szerzeniu się i zapobieganiu plotkom (a nie zapobieganiu szkłu w produktach). dowiadujemy się, że są firmy, które "potrafią też przesunąć w dół krytyczne opinie w wynikach wyszukiwania Google'a." a to ciekawe czyli wpływanie na algorytm wyszukiwarek by go zmylić i w sztuczny sposób prezentować wyniki, skoro dziennikarz pozyskał taka wiedzę to może powinien sie nią podzielić nie tylko z czytelnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: a to przypadkiem nie dzieci są ofiarą szkła? IP: *.finemedia.pl 04.09.11, 06:53 EEEtam dzieci. One (a raczej ich rodzice) są środkiem do osiągania celu, którym jest "rozwój firmy". Ofiarą bez wątpienia jest dobra opinia o koncernie, a co za tym idzie akcjonariusze i Pan Prezes, kto śmie twierdzić inaczej będzie tłumaczył się przed sądem. Odpowiedz Link Zgłoś
aqwertz Re: a to przypadkiem nie dzieci są ofiarą szkła? 07.09.11, 12:29 A więc to nie plotka, jak sugeruje nam tytuł artykułu! Szkło w jedzeniu było i w tym jest problem. Gdyby jakieś dziecko zmarło z tego powodu we Francji, też pisalibyście że wszystko jest w porządku? Bo to przecież to nie w Polsce i nie ta partia produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Ten koncern miał już kilka wpadek 03.09.11, 11:58 kupaczewski napisał: > Nir rznij głupa, chodzi i NOM czyli zmielone kości i ściągna..... O "NOM" czyli MOM (ty nie musisz udawać głupka, jesteś w tym po prosty autentyczny) dowiedziałeś się oczywiście z internetu. Oczywiście zielone dzieci-śmieci bez gruntownego wykształcenia piszą o MOM bazując na pisaninie innych niedorozwojów. Nie wiedzą, że po obraniu drobiu z mięsa (często też maszynowo) zostaje na szkielecie mnóstwo mięsa, które jest oddzielane mechanicznie i trochę masy z dużą zawartością kolagenu (ścięgna czy też skóra) dostaje się do MOM. Samo w sobie MOM jest _nieszkodliwe_, choć nie jest to mięso 1 klasy. Ale wciąż jest to mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wynajęta firma wynajęta firma już działa :))) IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.11, 12:08 wynajęta firma już działa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
aqwertz Re: wynajęta firma już działa :))) 07.09.11, 13:51 Nestle ofiarą... Dobre! A co na to miliony ofiar - dzieci z krajów trzeciego świata, które zmarły wskutek nachalnej podstępnej propagandy zniechęcającej do karmienia niemowląt mlekiem matki? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Ten koncern miał już kilka wpadek 03.09.11, 12:09 To nie o to chodzi, czy dowiedział się z internetu. Ja na przykład o tym, ze istnieje cos takiego jak MOM, wiedziałem od bardzo dawna, i mam zwyczaj czytania etykiet też od dawna, i nie kupowania niczego, w czym to jest. Moje bliźniaki akurat przez jakiś czas dostawały Hippa, a nie Gerbera, ale to przypadkiem, po prostu dlatego, że sklep internetowy z dostawą do domu miał akurat na Hippa korzystne ceny. I zresztą dostawały te słoiczki krótko, bo nie chciały tego jeść, i dawanie im słoiczków kończyło się tak, że nam wyjadały ziemniaki z talerza z naszego obiadu. Rzecz w tym, że mamy wszyscy zakodowane, że dziecko ma dostawać najlepsze rzeczy. A MOM, że sparafrazuję Bułhakowa, raczej jesiotrem pierwszej świeżości nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ała Re: Ten koncern miał już kilka wpadek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.11, 14:21 MOM - po ludzku ODPADEK. Zwizualizujcie sobie, że jecie kurczaka z grila. To, czego nie możecie lub brzydzicie się obrgyźć z kości, jeśli zostanie zeskrobane maszyną, można będzie nazwać MOM. Jak ktoś lubi mielone chrząstki - smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Re: Ten koncern miał już kilka wpadek 03.09.11, 20:09 Gość portalu: ała napisał(a): > ... zeskrobane ... Właśnie wiele osób wyobraża sobie, że jest to "zeskrobane" mięso i nie ma w nim nic specjalnie złego. W rzeczywistości producenci nie fatygują się skrobać - resztki mięsa są mielone razem z kośćmi ścięgnami, żyłami i czym tam jeszcze po czym wszystko przechodzi przez sito by oddzielić większe kawałki kości. Są jakieś normy, które mówią jak duże kawałki kości mogą być w MOMie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqwertz Re: Ten koncern miał już kilka wpadek 07.09.11, 12:32 A potem ten cały syf Nestle sprzedaje jako pełnowartościowe pożywienie dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm Ja bojkotuje Nestle za MOM IP: *.walbrzych.vectranet.pl 03.09.11, 13:18 Na przykład ja bojkotuje jedzenie tego koncernu za MOM w produktach dla najmłodszych. Gnoje na Zachodzie sprzedają pełnowartościowe produkty a polskim dzieciom wciskają g..wno! Po wybuchu afery z MOMem posypały się reklamy w TV jaka to kontrola jakości w Gerberze jest cudowna, och i ach - a tu proszę szkło w kaszce dla niemowląt - BRAWO! :( Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Re: Ja bojkotuje Nestle za MOM 03.09.11, 20:34 Ja bojkotuje Nestle z tego samego powodu. W całej historii cieszy mnie jednak to, że to Polacy dołożyli Nestle - może po prostu po aferze MOM jesteśmi bardziej na nich uczuleni. Zwróćcie też uwagę na hardą reakcję firmy w czasie afery MOM w Polsce i pokorną we Francji. Może teraz przestaną nast traktować jak ludzi drugiej kategorii. Jeszcze jedno - Nestle inwestuje chyba góry forsy w PR. W czasie afery MOM pojawiły się dwa może trzy krytyczne artykuły w GW i... koniec! Reszta to blogi, maile, znajomi. Na przykład ja jako ojciec niemowlaka usłyszałem ostrzeżenia od czterech różnych osób. Natomiast GW dalej już ciepło pisała o Nestle, reszta prasy w ogóle nie zauważyła tematu. Teraz dziennikarz GW nie bulwersuje się tym, że było szkło w słoiczku tylko tym, że za dużo rodziców się tym przejęło... aż trudno to skomentować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm GW wzięła kase za IP: *.walbrzych.vectranet.pl 04.09.11, 08:02 tekst "rozmywający" aferę szklaną+krótki pean na temat bidniutkiej, zaszczutej przez internautów firmy hehe Odpowiedz Link Zgłoś
aqwertz Re: Ha ha ha! 07.09.11, 12:38 Aj Waj! Trafiło na syjonistyczną firmę, więc Gazeta pomorze przewietrzyć ten smród, który narobili ci cholerni polscy internauci-antysemici. Dzięki temu artykułowi dowiedziałem się, że szkło w jedzeniu Nestle jednak było , a że trafiło do Francji to już g.. mnie to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kupaczewski Re: Ten koncern miał już kilka wpadek 03.09.11, 20:56 Sam jesteś ........... I do tego wynajętym oszustem. Stawka 10 gr za wpis co? Wiem jak wygląda proces produkcji mom i jak poszukasz to mozesz nawet znaleść filmik to obrazujący. Smacznego. Dorośli tego gówna nie powinni jeść bo kości są dla psów a nie co dopiero dzieci.... A życzę Ci abyś swoje dzieci cały czas tym g.... żywił ale nie wrabiaj w to innych. Odpowiedz Link Zgłoś
pijak.i.zlodziej Re: Ten koncern miał już kilka wpadek 03.09.11, 21:15 > Oczywiście zielone dzieci-śmieci bez gruntownego wykształcenia piszą A Ciebie gdzie wyksztalcili ? Na zebraniach antykryzysowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
kupaczewski Re: Ten koncern miał już kilka wpadek 04.09.11, 11:18 Produkcja MOM: supermarket.blox.pl/2011/01/Pseudo-mieso-w-produktach-Gerbera-dla-niemowlat.html Odpowiedz Link Zgłoś
aqwertz Re: Ten koncern miał już kilka wpadek 07.09.11, 13:47 MOM to pikuś w porównaniu do tego co Nestle wyprawiało w afryce w latach 70. Wystarczy poczytać co nieco o historii tej firmy np. ich natarczywej propagandy zniechęcającej do karmienia piersią w skutek której zmarło kilka milionów dzieci. Jak uczy nas historia tylko bojkot ich produktów jest w stanie wpłynąć na politykę tej korporacji. skrót o mleku pl.indymedia.org/pl/2003/08/2341.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
pluszsz Nestlé ofiarą własnej chciwości 03.09.11, 10:07 Na forach po informacji o szkle pojawiły sie inne prawdziwe kwiatki dotyczące Nestle. Bez obawy o własne bezpieczeństwo dodam, że im się NALEŻAŁO. Ta firma i jej marki powinna stracić miliony za to jak traktuje klientów. To Gerber (znaczy Nestle) daje niemowlętom zmielone ścięgna, włókna i błony z drobiu czym przerażeni są lekarze. Gerber tłumaczy, że to zdrowe - widocznie wie dla dzieci jakich krajów to zdrowe, bo robi to tylko w niektórych krajach, takich jak Polska. Polskie dzieci to są widocznie hardkory, które jedzą ścięgna na śniadanie, a na obiad głowę byka - z rogami. Nic dziwnego, że mamy takich twardych kiboli. supermarket.blox.pl/2011/01/Gerber-stosujemy-MOM-aby-dac-dzieciom-odpowienia.html Odpowiedz Link Zgłoś
kupaczewski Re: Nestlé ofiarą własnej chciwości 03.09.11, 11:42 Niezły tekst. Dla mnie to skur.... mimo że mnie nie dotyczy bezpośrednio bo mieszkam w Angli.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butapren Re: Nestlé ofiarą własnej chciwości IP: *.hsd1.tn.comcast.net 03.09.11, 15:29 Ten "swiatowy" koncern ma wiele na sumieniu.... ===================================================== The Bad Boys of Business: Nestle By Jordan Stein Sep 03, 2009 10:00 am If there’s a fine line between predator and capitalist, Swiss food maker Nestle toes it. Manufacturer of everything from chocolate to coffee to dog food, the only thing vaster than its product line is its string of public transgressions. Let’s start with the biggest: Baby formula. When the Baby Boom ushered in its widespread use as an alternative to breast milk, Nestle was both pioneer and world leader. Although imperfect, if mixed hygienically and administered properly, it could be remarkably effective. But in the Third World, where Nestle rolled out aggressive Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Po prostu trzeba ich bojkotować. 03.09.11, 11:57 "Zwielokrotniona przez serwisy społecznościowe plotka może stać się dla firmy nie lada kłopotem. Ale ci, którzy ją wywołali, już nie mogą czuć się bezkarnie - specjalne oprogramowanie bez problemu ustali, kto poruszył lawinę." Za to koncern usiłuje czuć się bezkarnie. Kiedy dodawali do słoiczków dla polskich dzieci mięso oddzielone mechanicznie, to było ok, i jeszcze bezczelnie tłumaczyli, że to normalna praktyka. Ja tym fiutom uwierzę, jak zobaczę ze słoiczki dla dzieci w Szwajcarii albo Izraelu, USA czy Niemczech składają się wyłącznie z MOM. Wtedy i tak bym tego nie kupił, ale przynajmniej bym się lepiej czuł. ;-) A póki co, to przestałem kupować wszystko, co ma cokolwiek wspólnego z Nestle, Gerberem, Winiarami, i innymi ich spółkami, i tego już zamierzam sie trzymać. A moje dwuletnie bliźniaki przestały dostawać soczki Gerbera, a zaczęły pić ten normalny mały Tymbark w butelkach. Chyba im nawet bardziej smakuje, a i tak nie uwierzę, że Gerber ma jakieś uprawy ekologiczne owoców na swoje soczki. Matce i znajomym też wytłumaczyłem, żeby nie kupowali Nescafe. I tyle w temacie, i niech mnie pozwą za ten wpis. Kartofel im w rure wydechową. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Po prostu trzeba ich bojkotować. 03.09.11, 13:36 asperamanka napisał: > "Zwielokrotniona przez serwisy społecznościowe plotka może stać się dla firm > y nie lada kłopotem. Ale ci, którzy ją wywołali, już nie mogą czuć się bezkarni > e - specjalne oprogramowanie bez problemu ustali, kto poruszył lawinę." > > Za to koncern usiłuje czuć się bezkarnie. Kiedy dodawali do słoiczków dla polsk > ich dzieci mięso oddzielone mechanicznie, to było ok, i jeszcze bezczelnie tłum > aczyli, że to normalna praktyka. Ja tym fiutom uwierzę, jak zobaczę ze słoiczki > dla dzieci w Szwajcarii albo Izraelu, USA czy Niemczech składają się wyłączni > e z MOM. Wtedy i tak bym tego nie kupił, ale przynajmniej bym się lepiej czuł. > ;-) > > A póki co, to przestałem kupować wszystko, co ma cokolwiek wspólnego z Nestle, > Gerberem, Winiarami, i innymi ich spółkami, i tego już zamierzam sie trzymać. A > moje dwuletnie bliźniaki przestały dostawać soczki Gerbera, a zaczęły pić ten > normalny mały Tymbark w butelkach. Chyba im nawet bardziej smakuje, a i tak nie > uwierzę, że Gerber ma jakieś uprawy ekologiczne owoców na swoje soczki. Matce > i znajomym też wytłumaczyłem, żeby nie kupowali Nescafe. I tyle w temacie, i ni > ech mnie pozwą za ten wpis. Kartofel im w rure wydechową. Wszystkie soki sa niezdrowe dla dzieci, bez względu na markę, chyba ze sama wyciśniesz sobie sok ze świeżych owoców w domu., Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwygagatek W tym niewątpliwie Sponsorowanym Artykule nie 03.09.11, 13:09 pozwolono sobie na rozważenie korzyści płynących z takiej plotki... Otóż, takie informacje, nieważne czy prawdziwe czy nie, wzmagają u klientów nie tylko chęć przyglądania się etykietkom, ale i zdobywaniu informacji o tym czym są żywieni... Międzynarodowe koncerny, jak wszyscy wiemy, zorganizowane są wg. reguły "dog eats dog", czyli walki na śmierć i życie - o klienta i ZYSK.. A wtedy każdy chwyt jest dozwolony.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ała Sponsorowane zastraszanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.11, 14:27 Wy wstrętni internauci, bójcie się! Jeśli napiszecie o śmieciach, że są śmieciami, jeśli napiszecie o gó...e, że śmierdzi WIELKI BRAT WAS WYŚLEDZI I ZNISZCZY. Ale ponieważ na razie WIELKI BRAT nie może was zniszczyć, chce was przynajmniej ZASTRASZYĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat Nestlé to zlodzieje 03.09.11, 10:48 Niszcza regionalne marki i uznane produkty, kantuja nawet swoich akcjonariuszy... wystarczy przypomniec 'zrownanie praw akcjonariuszy' szwajcarskich i miedzynarodowych, gdy to pewnego pieknego dnia akcjonariusze miedzynarodowi zaplacili za zwyzke cen akcji Szwajcarow... O miesie MOM w Gerberach i innych niecnych sprawach nawet nie wspomne. Ale kogo ma Nestle w Gazecie, to nie wiem, niemniej nie sadze, ze gazeta z dobrego serca pisze juz KOLEJNY artykul na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Nestlé to zlodzieje IP: 212.2.101.* 03.09.11, 16:23 dowiedz się ile Nestle zleca reklam w mediach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jandzban Re: Nestlé to zlodzieje IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.11, 23:18 Regionalne marki i uznane produkty wśród kaszek i papek dla dzieci? O czym ty biadolisz? Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat Re: Nestlé to zlodzieje 04.09.11, 01:26 Wszystko jest kwestia definicji 'regionu'. Nawet Winiary, Naleczowianke czy Bobo Frut ciezko uznac za marki globalne (bedace przeciwienstwem marki regionalnej), nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
aqwertz Re: Nestlé to zlodzieje 07.09.11, 13:59 > Ale kogo ma Nestle w Gazecie, to nie wiem, niemniej n > ie sadze, ze gazeta z dobrego serca pisze juz KOLEJNY artykul na ten temat... Jestem pewien, że im więcej gazeta pisze o Nestle, tym gorzej dla niej. I nie musi wcale wspominać, że w prawie 80 krajach prowadzone są akcje bojkotu produktów Nestle w odpowiedzi na zbrodniczą politykę tej korporacji. Odpowiedz Link Zgłoś
hegezjasz2 Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa 03.09.11, 10:57 Dzięki internetowi konsumenci mogą wreszcie się organizować i walczyć z nierzetelnymi firmami, ich całymi sztabami pearowców i szpeców od reklamy i wizerunku, mediami, które "sympatyzują" z firmami itp. Artykuł powinienien raczej zwrócić uwagę na poztywne aspekty wymiany opinii przez konsumentów na temat danych producentów i produktów. Internet staje się jedynym miejscem, w którym to właśnie najbliżsi mogą ostrzec najbliższych przed potencjalnym zagrożeniem ze strony tych, dla których największym priorytetem nie jest zdowie klientów, ale zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gitaroszewc Re: Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.11, 23:19 "Dzięki internetowi konsumenci mogą wreszcie się organizować i walczyć z nierzetelnymi firmami". Też poprzez nierzetelność? Brawo obrońcy sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.finemedia.pl 04.09.11, 07:20 Błędy tak jak w tej konkretnej sprawie się zdarzają - prawda. Faktem jest też to, że szkło było, tylko, że akurat w partii produktu z Francji. Faktem jest, że do polskich produktów dla dzieci koncern ładował zmielone resztki i nie widział w tym nic złego. Zmienił zdanie dopiero, kiedy o sprawie zrobiło się głośno... O tych dwóch sprawach słyszałem, mimo, że nie interesowałem się tym tematem. Ciekawe ile jeszcze podobnych rzeczy "mają na sumieniu"? P.S. Tłumaczenia koncernu byłyby dużo skuteczniejsze i bardziej wiarygodne, gdyby w przeszłości reagował szybciej i lepiej w podobnych sprawach. "Niestety" taki już los recydywisty - podejrzewa się go w pierwszej kolejności, mimo, że tym razem naprawdę nic nie zrobił... Odpowiedz Link Zgłoś
aqwertz Re: Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa 07.09.11, 12:58 Szkło w jedzeniu BYŁO! A wyborcza z uporem maniaka powtarza, że to tylko plotka rozpowszechniona przez wstrętnych, nieuczciwych, złych, podłych...polskich internautów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.ptr.magnet.ie 03.09.11, 10:59 nie lada klopot dla firmy???? ale to oni do jasnej ciasnej wypuscili partie towaru ze szklem!! teraz niech biora za to odpowiedzialnosc! skoro zdarzylo sie we francji to moze i u nas sie zdarzyc...pomijam fakt, ze sporo polakow jezdzi do francji, ze czesc ma male dzieci...o tragedie nie trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby dyzio Re: Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: 178.73.49.* 03.09.11, 11:11 > teraz niech biora za to odpowiedzialnosc! skoro zdarzylo sie we > francji to moze i u nas sie zdarzyc... I co z tego? "Moze sie zdarzyc"? A ty "mozesz byc idiota". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wynajęta firma wynajęta firma już działa :))) IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.11, 12:12 wynajęta firma już działa :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 213 Re: wynajęta firma już działa :))) IP: *.unused.derbynet.waw.pl 03.09.11, 22:13 Tia, bo kazdy ktory mysli inaczej niz Ty i kazdy kto wiedze o MOM czerpie z czegos wiecej niz FAKT i UWAGA TVN to juz wynajeta firma.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: wynajęta firma już działa :))) IP: 77.236.26.* 04.09.11, 23:57 Jedno pytanie: nakarmiłbyś tym swoje dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyra Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.11, 11:32 Ten artykuł jakoś pachnie sponsoringiem. Oj jakie biedne Nestle, internauci się uwzięli. Przypomnę, że ta firma truła dzieci w Chinach z pełna premedytacją dodając truciznę do mleka w proszku. Wydaje się, że dmuchanie na zimne jest całkiem uzasadnione bo albo kontrola u nich kiepska ale mają w strategii maksymalizowanie zysku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ała Artykuł śmierdzi smonsorowanym zastraszaniem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.11, 14:26 Wy wstrętni internauci, bójcie się! Jeśli napiszecie o śmieciach, że są śmieciami, jeśli napiszecie o gó...e, że śmierdzi WIELKI BRAT WAS WYŚLEDZI I ZNISZCZY. Ale ponieważ na razie WIELKI BRAT nie może was zniszczyć, chce was przynajmniej ZASTRASZYĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
tmkmk Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa 03.09.11, 11:34 To nie ma znaczenia czy to tylko plotka czy nie, jesli bedzie miala pozytywny skutek: nikt nie powinien jesc przetworzonych i przeslodzonych produktow jedzenio-podobnych, a zwlaszcza dzieci. Produkty Nestle, wlaczajac w to odzywki dla dzieci takie wlasnie sa. Miejmy wiec nadzieje ze czesc rodzicow sie przestraszy i zacznie zywic swoje dzieci prawdziwym jedzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Znaczy się, NESTLE chce pozywać do sądu za plotki? IP: *.static.akk.net.pl 03.09.11, 11:40 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm BOJKOT Nestle IP: 77.236.26.* 03.09.11, 16:33 za próbę zastraszania klientow. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa 03.09.11, 11:41 Firmom pozostaje jedynie zachowywać czujność, czyli codziennie przeczesywać internet, szukając w nim potencjalnych ognisk, i szybko je gasić. Zarobić na tym chcą producenci oprogramowania, którzy mnożą się jak grzyby po deszczu. Niektóre, np. Attentio, Brand24 czy NewsPointUGC, działają jak wyszukiwarki pokazujące firmom, jak o ich markach piszą internauci, i przedstawiające wyniki w postaci wykresów i analiz. Inne, jak Abeonet, potrafią też przesunąć w dół krytyczne opinie w wynikach wyszukiwania Google'a. Potrafią precyzyjnie ustalić, kto, gdzie i kiedy poruszył lawinę, podając krytyczną albo po prostu nieprawdziwą informację w sieci. Iwona Konstanty z biura prasowego Nestlé zapewnia, że na razie koncern nie zamierza podejmować kroków prawnych "w stosunku do kogokolwiek". Mimo to morał tej historii brzmi: żegnaj anonimowości, witaj odpowiedzialności. Czyli - za kasę ukryjemy twoje machlojki, wpadki, oszustwa :D ? Jeśli krytyczne opinie są prawdziwe to działalność takich firm jak Abeonet należy uznać za szkodliwą, wręcz jako przestępstwo i jej zabronić. Jeśli sklep X, czy producent Y celowo chciał np. oszukać klienta, a on napisze o tym temat na forum to na jakiej podstawie skoro wpis jest prawdziwy dana firma miałaby go ukryć?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadek Re: Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.11, 12:41 nie chodzi o ukrywanie czegokolwiek - chodzi o łagodzenie - tak aby firma wiedziała o tym co się dzieje na jej temat w sieci i mogła się podpinać pod dyskusje i przekazywać wyjaśnienia na bieżąco... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ała Re: Nestlé ofiarą siebie samej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.11, 14:33 Czyżby "firma łagodząca" właśnie wzięła się do pracy:>? Ciekawe ile taka firma dostaje od "posta łagodzącego"? Czy stawka jest uzależniona od stopnia kłamliwości posta? Czy "Post lekko łagodzący" jest niżej płatny niż "post bardzo łagodzący"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pkaczu Re: Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: 31.61.0.* 04.09.11, 03:22 Nie trzeba tego zabraniać bo to już jest zabronione tylko jeszcze nikomu nie przyszło do głowy uczepić się takiej firmy. Jak komuś przyjdzie do głowy to kary dla takich "usługodawców" katapultują ich do innej galaktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: 77.236.26.* 05.09.11, 00:07 Gość portalu: Pkaczu napisał(a): > Nie trzeba tego zabraniać bo to już jest zabronione tylko jeszcze nikomu nie pr > zyszło do głowy uczepić się takiej firmy. a możesz napisać coś więcej? jakaś podstawa prawna? Odpowiedz Link Zgłoś
k.janno Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa 03.09.11, 11:41 Ale przecież jakieś rok temu była w prasie oficjalna informacja, że Nestle wycofuje z handlu pewne gatunki kawy instant, z tej serii, co "Espresso" I Cap Colombie", właśnie z powodu podejrzenia o zawartość drobinek szkła w proszku kawowym. Właśnie wtedy zrezygnowałam z kupowania tej kawy Espresso. Więc obecna sytuacja, to albo "wstrząs wtórny", albo coś jest na rzeczy. Oto link do informacji na temat kawy: spoleczenstwo.newsweek.pl/nestle-wycofuje-czesc-kaw-z-rynku--moga-zawierac-szklo,58921,1,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciuniu Re: Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.home.aster.pl 03.09.11, 12:00 Pisałem do nich w sprawie szkła, które znalazłem. Zero reakcji było. W kawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.204.96.40.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.09.11, 12:20 nieprawda! dawno temu widziałam taki wpis u koleżanki Ormianki z Armenii. po angielsku i ormiańsku. może gdzieś faktycznie Nestle miało problem, tylko informacja poszła w świat dużo szerzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.09.11, 12:33 Nestle nie od dzisiaj ma tendencje do ignorowania sytuacji kryzysowych idziałania na zasadzie "jakoś tam będzie". Kilka razy się udało ale teraz już nie. Kierownictwo komunikacji powinno się nad tym zastanowić..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcus2 Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.11, 12:36 Po takim mocno sponsorowanym artykule zalecam wstrzymanie się od komentarzy w stylu "Gerber pakował do słoiczków NOM czyli zmielone kości i ściągna". Choć potwierdziło to Nestle to chyba zyski koncernu są ważniejsze niż życie jakichś tam dzieci? Nie komentować negatywnie Nestle nawet jeśli wybije połowę populacji. Nestle w tym przypadku powinno być anonimowe i komentarz powinien brzmieć "Firma produkująca żywność pakowała do słoiczków NOM czyli zmielone kości i ścięgna". Nie jest to szkodliwe a wręcz zdrowe i tylko zachodnie społeczeństwa błędnie wykreśliły ten produkt z diety dziecięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lump Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.centertel.pl 03.09.11, 12:55 Na próbach pociągnięcia kogoś do odpowiedzialności firmy przejadą się jeszcze bardziej bo mentalność jest taka, że obronę przez atak stosuje winny, a wieść o takich działaniach rozejdzie się szybciej niż błyskawica. Wyjdzie na to, że firma straci 10x więcej niż teraz. Do tego dochodzi fakt, że takie firmy nie mają żadnych podstaw do pociągania kogokolwiek do odpowiedzialności, a cały artykuł jest wyłącznie pretekstem do próbą zastraszenia społeczności internetowej na przyszłość. Co mogą udowodnić? Wypadek jest autentyczny, a to że zdarzył się we Francji nie świadczy, że nie może się zdarzyć gdzieś indziej. Dla sądu nie mają znaczenia pozorowane działania firmy w postaci wycofania jakiejś partii towaru ale fakt, że jakieś procedury jednakowe we wszystkich oddziałach firmy (tak przynajmniej firmy twierdzą) zawiodły i sytuacja może się powtórzyć wszędzie. Konsumenci mają prawo się o tym informować i wysuwać z tego wnioski ważne dla swojego bezpieczeństwa. Firmy wręcz mają obowiązek o informowaniu o takich sytuacjach w całej Unii co czynią zaciemniając sytuację i ukrywając ja gdzieś na swoich stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
arme Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa 03.09.11, 13:00 Sytuacja jest faktem i tłumaczenie, że to tylko w Francji nie ma znaczenia - obowiązuje nas wspólny rynek więc firma nie może nikogo pozwać bo wg prawodawstwa EU taka informacja i tak musi być podawana w całej Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
anemusek Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa 03.09.11, 13:09 To nie jest plotka, jak zresztą zdecydowana większość tego typu informacji. Koncerny przecież chwalą się ujednoliconymi wysokimi standardami produkcji i wystąpienie takiej sytuacji w Francji nie wyklucza wystąpienia ich na innych rynkach. Chciałbym zauważyć, że za rozpowszechnianie prawdziwych informacji nie grozi żadna kara, a wprowadzanie w błąd celem zastraszenia jest w Polsce karalne więc radziłbym autorowi tego tekstu jak i GW poważnie zastanowić nad sprostowaniem bo może się okazać, że jak ktoś już za plotki będzie pociągany do odpowiedzialności to oni - patrz prawo prasowe, kodeks cywilny i kodeks karny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.11, 13:19 Czytam te wpisy o tym szkle , ścięgnach rogach , kościach i innych rzeczach w tych zupkach i tak się zastanawiam kto normalny karmi tym swoje dzieci, przeciesz cena tego tez nie jest niska a same z tym problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Już widzę, jakie kroki prawne mogą podjąć. 03.09.11, 13:23 Było szkło w jedzeniu? Było. No i na tym sprawa się kończy, bo nikt nieprawdy nie napisał. Koncern niech się lepiej zajmie tym, żeby szkła nie było a nie straszeniem ludzi jakimiś "krokami prawnymi", które do niczego nie doprowadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
johanek4e Nowa odmiana "rasizmu"-"rasizm konsumencki".... 03.09.11, 13:31 Czyżby "Jutrzenka wolności" promowała programy "dyscyplinujące" internetową społeczność?Jak to się ma do MISJI programowej redakcji - DEMOKRACJI , WOLNOŚCI MEDIÓW etc,etc... Odpowiedz Link Zgłoś
glion Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa 03.09.11, 13:48 Moj dramat polega na tym ze zawsze lubilem majonez delikatesowy winiary. Teraz to jest produkt Nestle. Ja nie wiem czy oni cos zmienili w przepisie czy nie ale dawniej moglem sie zajadac a teraz moge zjesc tylko troche, jakis taki dziwny posmak w nim czuje i jak zjem ciut wiecej to robi mi sie niedobrze. Cholera chyba sie tylko na lokalne produkty przerzuce a majonez sam bede robil bo w tych "przemyslowych" nigdy do konca nie wiadomo czym czlowieka uszczesliwia. A co do artykulu to jakis dziwny. Co wy chcecie ludziom plotkowania zabronic i kontrolowac co im wolno mowic a co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzy Nie wiem jak bez żadnych dowodów można bezmyślnie. 03.09.11, 14:12 ... kopiować takie informacje. Trzeba mieć nie równo pod kopułką :) ---------- Szukasz oryginalnego prezentu? www.SwiatStarodrukow.pl Pikantne szczegóły: www.youtube.com/watch?v=V8V6NGXggCg Jak sprawić, żeby Twoi klienci Cię na zawsze zapamiętali? wyborca.blox.pl/strony/pergamena.html Facebook: www.facebook.com/SwiatStarodrukowPL Blog: www.Starodruki.wordpress.com Przykład reklamy: www.wyborca.blox.pl/resource/Polska_reklama.jpg Potrzebujesz skutecznego nośnika REKLAMY wizualnej? www.swiatstarodrukow.pl/190,Mapa-Europy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ała Re: Nie wiem jak bez żadnych dowodów można bezmyś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.11, 14:39 Było szkło w jedzeniu. Było. W Europie to było - no w Europie. Mamy w UE wspólny rynek? Mamy. To mi zagwarantuj, że żadne opakowanie ze szkłem z Francji nie trafiło do Polski. To niewykonalne. Więc lepiej ostrzegać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wynajęta firma PR Wynajęta firma PR już działa :))) IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.11, 14:41 Wynajęta firma PR już działa :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wynajęta firma PR Wynajęta firma PR już działa :))) IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.11, 14:40 Wynajęta firma PR już działa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koko Re: Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.11, 14:57 Nestle swiete nie jest! W Toruniu produkują mega nie zdrowe płatki, ogrom cukru, dodatków itp. Równie dobrze dzieci batony mogłby by jesc na sniadanie. Firma produkuje niezdrowe, masowe żarcie wiec nie zal mi ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SLONZOK forever Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.11, 15:18 Eeeetam, to nie problem zmylic trop. Wystarczy pisac z kafejki internetowej itp. No ale sa tez takie specjalne dynamiczne....tego...no....- zapomnialem. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
calidris Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa 03.09.11, 15:20 Facebook? Twitter? Przecież wiarygodne wiadomości na temat takich rzeczy otrzymuje się z komunikatów firmy. (I wtedy nie ma żadnego problemu.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butapren Re: Nestlé ofiarą szklanego szaleństwa? IP: *.hsd1.tn.comcast.net 03.09.11, 15:34 A tu nieco wiecej na temat polityki koncernu "Nestle" (wedlug "Wikipedia"): --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nestlé's perceived marketing strategy was first written about in New Internationalist magazine in 1973 and in a booklet called The Baby Killer, published by the British NGO War On Want in 1974. Nestlé attempted to sue the publisher of a German-language translation (Third World Action Group) for libel. After a two-year trial, the court found in favour of Nestlé because they could not be held responsible for the infant deaths 'in terms of criminal law'.[18] Because the defendants were only fined 300 Swiss Francs (just over US$400, adjusted for inflation[19]), and Judge Jürg Sollberger commented that Nestlé "must modify its publicity methods fundamentally", TIME magazine declared this a "moral victory" for the defendants.[20] The widespread publicity led to the launch of the boycott in Minneapolis, USA, by the Infant Formula Action Coalition (INFACT) and this boycott soon spread to Australia, Canada, New Zealand, and Europe. In May 1978, the US Senate held a public hearing into the promotion of breast milk substitutes in developing countries and joined calls for a Marketing Code. In 1979, WHO and UNICEF hosted an international meeting that called for the development of an international code of marketing, as well as action on other fronts to improve infant and early child feeding practices. The International Baby Food Action Network (IBFAN) was formed by six of the campaigning groups at this meeting.[15] In 1981, the 34th World Health Assembly (WHA) adopted Resolution WHA34.22 which includes the International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes. The Code covers infant formula and other milk products, foods and beverages, when marketed or otherwise represented to be suitable as a partial or total replacement of breast milk. It bans the promotion of breast milk substitutes and gives health workers the responsibility for advising parents. It limits manufacturing companies to the provision of scientific and factual information to health workers and sets forth labeling requirements.[21] In 1984, boycott coordinators met with Nestlé, which agreed to implement the code, and the boycott was officially suspended. In 1988 IBFAN alleged that formula companies were flooding health facilities in the developing world with free and low-cost supplies, and the boycott was relaunched the following year[4] In May 1999 a ruling against Nestlé was issued by the UK Advertising Standards Authority (ASA). Nestlé claimed in an anti-boycott advertisement that it markets infant formula “ethically and responsibly”. The ASA found that Nestlé could not support this nor other claims in the face of evidence provided by the campaigning group Baby Milk Action.[22] In November 2000 the European Parliament invited IBFAN, UNICEF, and Nestlé to present evidence to a Public Hearing before the Development and Cooperation Committee. Evidence was presented by the IBFAN group from Pakistan and UNICEF's legal officer commented on Nestlé's failure to bring its policies into line with the World Health Assembly Resolutions. Nestlé declined an invitation to attend, claiming scheduling conflicts, although it sent a representative of the auditing company it had commissioned to produce a report on its Pakistan operation.[23][24][25] [edit] Current status of the boycott The Nestlé boycott is currently coordinated by the International Nestlé Boycott Committee, the secretariat for which is the UK group Baby Milk Action.[26] Company practices are monitored by the International Baby Food Action Network (IBFAN), which consists of more than 200 groups in over 100 countries. In parallel with the boycott, campaigners work for implementation of the Code and Resolutions in legislation, and claim that 60 countries have now introduced laws implementing most or all of the provisions.[27] Many European universities, colleges, and schools have banned the sale of Nestlé products from their shops and vending machines. In the United Kingdom, 73 student unions, 102 businesses, 30 faith groups, 20 health groups, 33 consumer groups, 18 local authorities, 12 trade unions, education groups, 31 MPs, and many celebrities support the Nestle boycott.[28][29] Nestlé claims that it is in full compliance with the International Code.[30] According to Nestle CEO Peter Brabeck-Letmathe, "we also carry out annual audits on WHO Code compliance with a sample of Nestlé companies, and we investigate any substantiated claims made by those who believe we have broken the Code.... If we find that the Code has been deliberately violated, we take disciplinary action."[31] The company maintains that many of the allegations are unsubstantiated, out of date, or use IBFAN's own non-standard interpretation of the Code.[17] In May 2011, the debate over Nestlé's unethical marketing of infant formula was relaunched in the Asia-Pacific region. 19 leading Laos-based international NGOs, including Save the Children, Oxfam, CARE International, Plan International and World Vision have launched a boycott of Nestlé and written an open letter to the company. Among other unethical practices, the NGOs criticized the lack of labelling in Laos and the provision of incentives to doctors and nurses to promote the use of infant formula. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś