Dodaj do ulubionych

Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o p...

23.11.11, 19:22
Mam nadzieję, że te drastyczne zdjęcia nie będą widoczne dla osób postronnych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kagan Re: Australia kontra Philip Morris IP: *.play-internet.pl 23.11.11, 19:29
      Handlarze smiercia walcza o swe zyski...
      • Gość: wąsaty_analfabeta Re: Australia kontra Philip Morris IP: *.aster.pl 23.11.11, 22:14
        Na całym świecie władzy bije w dekiel.
        • Gość: Kagan Re: Australia kontra Philip Morris IP: *.play-internet.pl 24.11.11, 09:05
          Palacze powinni placic z wlasnej kieszeni za leczenie chorob wynikajacych z palenia tytoniu, albo tez powinni sie leczyc na koszt firm z branzy tytoniowej.,
    • slawnw Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o 23.11.11, 19:37
      Bez przesady z tymi "drastycznymi zdjęciami". Zazwyczaj są to stonowane zdjęcia (na tylnej ściance paczki), które nijak nie mogą odstraszyć. Bardziej odstraszający jest chyba widok publicznej popielniczki. Zresztą, można samemu porównać:
      marsobserver.blox.pl/2011/03/Jako-smakujesz-az-sie-zepsujesz.html
      • Gość: makabreska Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.11, 19:59
        ogólnie na świecie powinno się zakazać produkcji tego świństwa,
        gdy jadąc autobusem stanie obok mnie taki śmierdziel i dmucha we mnie
        to mnie na wymioty zbiera, fuj.
        • pytton Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o 23.11.11, 20:12
          zabronienie nic nie da. zabroniona jest produkcja heroiny i kokainy i tylko z tym problemy sa. poza tym jak ktos chce sie truc to jego sprawa. jak w autobusie obok mnie stanie bezdomny ktory od 3 miesiecy sie nie myl to tez smierdzi. tylko ze jemu to ja wspolczuje - i staram sie odsunac tak daleko jak to mozliwe.
          osobiscie na papierosy wydawalem 250 zl miesiecznie. rzucilem, po 10 miesiacach mialem 2500 zlotych na pierwsza wplate na kredyt. teraz za 250 zl miesiecznie mam dwa kolka z napedem - co prawda jest to troche bardziej niezdrowe niz palenie (zwichnieta noga, zlamany obojczyk) ale za to ile z tego radochy :D
          • Gość: najmądrzejszy Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o IP: *.centertel.pl 23.11.11, 20:43
            Ale tu chodzi właśnie o zmianę postrzegania papierosów. Heroinaa i kokaina jest kojarzona z narkomanią i generalnie potępiana przez społeczeństwo. A papierosy poprzez media są postrzegane przez młodzież jako coś 'cool' o małej szkodliwości. Z tego też powodu planuje się zakazać scen filmowych z aktorem z papierosem w ręku.

Postawmy sprawę jasno: to jest trucizna i do tego uzależnia. Koncern tytoniowy można porównać do dealera narkotyków. Ten drugi jest przynajmniej szczery i nie udaje, że zależy mu na twoim zdowiu.
            • pytton Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o 23.11.11, 20:58
              problem w tym, ze jak czegos zabronisz, to dla nastolaka staje sie to cos jeszcze bardziej 'cool'. delegalizowanie to 'pojscie na latwizne' ktore tylko problem nasila, a nie rozwiazuje. nikotyna jest legalna. gdyby byla nielegalna to calkiem mozliwe ze dalej bym palil, bo lubie sie buntowac i wkurzaja mnie wszyscy, ktorzy mi mowia, co mam robic.
              a nikotyne rzucilem dlatego ze w pewnym momencie zdalem sobie sprawe z tego, ze nikotyna przestala byc dla mnie, a ja zaczalem byc dla nikotyny. i dlatego, ze przeczytalem ksiazke napisana przez bylego palacza ktory wytlumaczyl mi, z jakiego powodu w ogole to swinstwo pale.
              • Gość: najmądrzejszy Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o IP: 31.62.6.* 23.11.11, 21:13
                Trzeba zabronić przy jednoczesnej intensywnej kampanii społecznej. Nie do końca jest tak jak mówisz, bo mimo iż heroina jest zabroniona to nikt z moich znajomych nie wpadł nawet na pomysł, aby próbować.
                Oczywiście, zawsze znajdą się tacy, którzy będą próbować, ale to byłaby garstka ludzi.

Gdyby była nielegalna to byłaby dużo droższa i mniej dostępna i mniej ludzi by po nią sięgało, a zażywający musiałby się z tym kryć.
                • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o 23.11.11, 21:15
                  A ciężko było by ukryć się z tym smrodem.
              • split-fire Można prosić 23.11.11, 22:26
                Można prosić tytuł tej ksiązki? :)
                • pytton Re: Można prosić 23.11.11, 23:05
                  Allen Carr "Easyway to quit smoking". Jest tez polskie tlumaczenie: "Jak skutecznie rzucic palenie". Jest tez ponoc jakas wersja napisana specjalnie dla kobiet.
        • Gość: wsiok Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o IP: *.cdma.centertel.pl 24.11.11, 08:22
          Proponuję tylko wodę ze źródełka , aniołki bezpłciowe i modlitwa : Jaki jestem szczęśliwy, Jaki jestem szczęśliwy , o ku...... jaki jestem szczęśliwy.
    • pytton I dobrze 23.11.11, 20:04
      Podobnie powinna byc pakowana marihuana i alkohol. W koncu nikotyna jest od marihuany bardziej uzalezniajaca. I podobnie ujemne skutki dla zdrowia widac dopiero po latach. Nie bede nikomu bronil robic ze swoim zyciem na co tylko ma ochote - wlacznie z jego niszczeniem. Sam rzucilem palenie 3 lata temu i nie mam nic przeciwko temu, by ktos inny palil w mojej obecnosci - 'biernego palenia' sie nie boje. Ale pozwalanie innym na czerpanie zyskow z zachecania w jakikolwiek sposob do niszczenia zycia moich znajomych to juz zupelnie inna sprawka. Jedyna roznica miedzy handlarzem trawki a Philip Morris czy BAT to to ze Ci ostatni maja lepsze wtyki w rzadzie i moga lobbowac legalnie.
      • Gość: lolek Co do marihuany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 20:16
        ...te "drastyczne zdjęcia" to chyba musiały by być podrobione. Zioło nie uszkadza pęcherzyków płucnych, nie powoduje raka ani ślepoty - tutaj wręcz odwrotnie, bo zapobiega jaskrze. Jakie więc drastyczne zdjęcia/obrazki miały by być na "opakowaniu" zioła? Roześmiana gęba?
        • Gość: juz nie palę Re: ...to robi "dziury" w mózgu, prócz IP: *.man.tk-internet.pl 23.11.11, 20:30
          swych niewątpliwych walorów leczniczych.
          każdy kij ma dwa końce...
          • amenominakanushi-pan-poczatku Spójrzmy prawdzie w oczy. 23.11.11, 21:12
            Mózgi niektórych pracują tak samo z dziurami czy bez.
          • Gość: lolek Jak paliłeś szit od mafii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 21:57
            ...nasączany pochodnymi z produkcji amfy i w dodatku robiłeś to często to cóż, takie są skutki. Są plemiona afrykańskie gdzie ludzie całe życie dzień w dzień to palą i dożywają późnej starości.
        • pytton Re: Co do marihuany... 23.11.11, 20:51
          Roznica miedzy nikotyna a marihuana jest taka, ze nigdy nie zostala zdelegalizowana, a marihuana jest nielegalna od bodajze jakis 50 lat. Tak wiec negatywne skutki nikotyny zostaly bardzo dobrze poznane i sprawdzone naukowo. Jesli chodzi o marihuane, to nie bylo szans na robienie badan na az tak duza skale jak w przypadku nikotyny. Tak wiec to nie jest tak, ze marihuana jest od nikotyny mniej szkodliwa - po prostu nie wiemy o negatywnych skutkach marihuany tyle co o negatywnych skutkach nikotyny. A te niewatpliwie sa i to bardzo powazne - przede wszystkim jesli chodzi o zmiany osobowosci i przytepianie emocji, jak i w niektorych przypadkach stany depresyjne. Nie wspominajac o tym, ze po nikotynie mozesz prowadzic samochod bez problemu, a po marihuanie mozesz kogos zabic (przytepia refleks tak samo jak alkohol).

Jedyna zaleta marihuany jest taka, ze jak czlowiek zda sobie sprawe, ze jest uzalezniony, to jest ja latwiej rzucic niz nikotyne.
          To ze jestem za legalizacja marihuany nie oznacza, ze aprobuje jej uzywanie - w koncu butapren tez jest legalny...
          • Gość: lolek Badań na temam marihuany jest bardzo dużo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 22:03
            ...także na temat skutków długotrwałych. Główne zagrożenia jak ktoś naprawdę dużo i długo pali: problemy z pamięcią krótkotrwałą, rozwój psychoz/schizofrenii o osób które są na te schorzenia podatne (niewielki procent). Jednak najważniejsze jest to, że nawet po długotrwałym paleniu, odstawienie na kilka miesięcy w dużym stopniu redukuje te negatywne skutki. Jeżeli chodzi o płuca - niewielkie zmniejszenie pojemności, możliwość wystąpienia PoChP szczególnie jeżeli jednocześnie paliło się papierosy (PoChP jest nieodwracalne) - jednak tak jak pisałem wcześniej tylko przy paleniu ogromny ilości i to długo. W porównaniu z papierosami które sprzyjają setkom ciężkich chorób iw tym wielu rodzajom raka to jest na prawdę "nic".
      • Gość: JoteM Re: I dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.11, 07:52
        tak samo z kawą, słodyczami, zupkami w proszku, wędlinami. to wszystko nie jest zdrowe więc niech straszy! luidzie jesteście po..........i!
    • Gość: nikt nic Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o p... IP: *.aster.pl 23.11.11, 20:11
      Skończyć z hipokryzją, zakazać produkcji i wprowadzania do obrotu wyrobów tytoniowych. To pewnie chwilę potrwa, ale taka jest przyszłość, sorry palacze. Z szybszych działań należy rozszerzyć zakaz palenia w miejscach publicznych, tak żeby obejmował części wspólne w obiektach mieszkalnych (klatki schodowe, itp).
    • tom.gorecki "Pani mi da te z rakiem." 23.11.11, 20:27
      "Minister zdrowia Australii Nicola Roxon oznajmiła, że podczas gdy koncerny tytoniowe "walczą, by ochronić swoje zyski", rząd "walczy, by ochronić życie"."

Pomysł, jak wszystkie rządowe, głupi i pewnie obliczony na łapówkę, ale p. minister ma cojones.

Nie to, co nasze trolle - sieroty po oficerach prowadzących.
    • Gość: Bert Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o p... IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.11.11, 20:31
      "Koncerny walczą, by nie stracić potężnego narzędzia"
      Kto Wam pisze te tytuły? Ludzie WHO?
    • Gość: sasza Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 21:01
      To ważne!
      Sytuacja jest tragiczna. Zapadła decyzja o likwidacji schroniska w Józefowie, 600 psów i 30 kotów ma być UŚPIONYCH! Błagam was rozpowszechniajcie te wiadomość. Może ktoś wziąłby na dom tymczasowy jakiegoś zwierzaka. Będziemy tez zbierać karmę, pieniądze na hoteliki, by choć trochę ich uratować Artur Starosz nr tel. 668249268 Ula Kurek 880822051 Proszę was wklejajcie to gdzie się tylko da
    • Gość: luki349 Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o p... IP: *.icpnet.pl 23.11.11, 21:05
      powinno się tytoń zdelegalizować, wtedy zamiast 12zł za paczkę płacił bym u dilera z 2-3zł i nie miał bym rozterek czy nie rzucić palenia z przyczyn czysto ekonomicznych !
      • pytton Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o 23.11.11, 21:13
        Co Ty gadasz?!? Przeciez juz teraz mozesz legalnie kupic tyton papierosowy w kiosku za 20-30 zl i robic sobie skrety. Starczy na karton fajek - czyli paczka wyjdzie Ci po 2-3 zl. Polowa Anglii tak pali bo nie stac ich na papierosy po 25 zl za paczke.....
        Tylko ze palenie skreta bo Cie nie stac na blyszczace pudelko z reklamy to juz troche obciach, co?
      • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o 23.11.11, 21:14
        Wówczas płaciłbyś u dilera 100 zł za paczkę.
      • Gość: najmądrzejszy Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o IP: 31.62.6.* 23.11.11, 21:17
        Nie wydaje mi się, aby ktoś za 2-3 zł ryzykował dostanie wyroku.
    • Gość: dkdjsalkdjaksl Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o p... IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.11, 21:24
      Krótko i na temat: korporacje to niech spie...ją szczególnie te które sprzedają gó... które szkodzi bezpośrednio nie tylko tym którzy chcą zażywać ich ścierwo. Niech się cieszą że mają zbity majątek przez te lata kiedy każdy w dupie miał to, że ludzie umierają przez ich gó.... Prezesi tych spółek nie palą/piją/zażywają tego ścierwa bo dobrze wiedzą że stać ich na coś więcej. Ja np nie paliłem nigdy(nawet nie próbowałem) ale moje zdrowie mimo to ucierpiało przez papierosy.
    • Gość: jaruga Boże czy wy macie wszyscy po 5 lat?!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 21:36
      jaruże was te rządy wiecznie muszą niańczyc? Ostrzegac ochraniac pilnowac - jezu jak za socjalizmu albo i gorzej. Dość wpieprzania sie rzadu we wszystko. Nauczcie sie pacany myslec samodzielnie bo jak tego nie bedziecie umieć to bez przerwy beda wchodzic z lapami we wszystko i was "poprawiać" twierdząc ze maja na to wasze przyzwolenie. W ten sposob socjalisci nigdy nie wymrą.
      • Gość: romek Re: Boże czy wy macie wszyscy po 5 lat?!!! IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.11, 21:48
        Zgadzam się w 100%. Niebawem rząd zacznie wydawać kartki na dupczenie i bony na sranie.
        Decyzję o paleniu należy pozostawić palaczom - to proste jak kij. Przecież nie niepalącym.
        Oprócz tego: nikt jeszcze nie zająknął się o alternatywie. A alternatywa istnieje: to papierosy elektroniczne. Nieszkodliwe, a przede wszystkim - nieobjęte akcyzą, więc krzywo na nie patrzą i koncerny tytoniowe i państwowi złodzieje.
        • Gość: najmądrzejszy Re: Boże czy wy macie wszyscy po 5 lat?!!! IP: 31.62.6.* 23.11.11, 22:08
          Za to ty i ta powyżej to jesteście samowystarczalni i wy już wszystko 'wymyśleliście'. Rolą cywilizowanego państwa jest dbanie o to, aby jakiś tam koncern nie truł i nie uzależniał obywateli. Koszty leczenia nałogu ponosi całe społeczeństwo jednak.

Gdyby nie działania rządu to koncerny tytoniowe przedstawiałyby papierosy z dodatkiem substancji uzależniających jako nieszkodliwy produkt, a reklamowaliby go sportowcy
          • Gość: romek Re: Boże czy wy macie wszyscy po 5 lat?!!! IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.11, 22:25
            Wolę, by obywatele sami decydowali o tym, czy chcą się sami truć i zresztą sami za to płacić.
            Jak wspomniałem, niedługo Twój zapobiegliwy rząd zaproponuje Ci talony na uprawianie seksu z własną partnerką. Skądinąd: dlaczego nie potępia się - tak jak palaczy - grubasów?
            Jaranie niezdrowe, ale zżarcie pizzy o średnicy koła autobusowego albo padliny z McDonald's jest zdrowe - tak? W każdym razie: rząd przed tym nie ostrzega. A otyłość - szkodzi.
            • Gość: najmądrzejszy Re: Boże czy wy macie wszyscy po 5 lat?!!! IP: 31.62.6.* 23.11.11, 22:55
              I po co to zaraz wyjeżdżać z jakimś absurdem? Walkę z paleniem i otyłością prowadzą państwa cywilizowane nie od wczoraj przecież.

To ja mogę również absurdem zripostować: po co obowiązkowe szczepienia w przypadku określonych chorób? Niech rząd zostawi to obywatalem, tak? Ci myślący się zaszczepią i będzie ok, tak?

Rząd walczy z nałogiem, który zabija i wyniszcza jego obywateli. I słusznie, bo od tego jest międyzy innymi.
    • Gość: bezrobotny Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 21:43
      ja robię papierosy i sprzedaje je bez pudełka a że są tańsze niż oryginalne to schodzą jak ciepłe bułeczki
    • rmiechowicz Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o 23.11.11, 22:25
      "Przeciwko nowym przepisom protestuje także British American Tobacco, które uznało, że naruszają one prawo do własności intelektualnej i wykorzystywania znaku towarowego."
      Prawo? A kto w Australii ustanawia prawo: AT, czy parlament? Jeżeli parlament ustanowi prawo, że znaku towarowego nie można wykorzystywać w określonych sytuacjach, to będzie to obowiązujące prawo.
      No, chyba, że to prawo narusza konstytucję. Ale to inna bajka.
      Poza tym, kto im broni umieszczania znaku towarowego na samym papierosie? skoro na pudełku nie można... to same papierosy mogą być kolorowe i atrakcyjne.
      Już nie palę ponad 10 lat. Jestem przeciwny zakazom i nakazom. Ale jeżeli już są, należy ich przestrzegać. Jeżeli warunki na rynku jakiegoś kraju firmie (np AT) nie odpowiadają, to firma może się z tego rynku wycofać. Albo dostosować do obowiązującego prawa.
    • kerkopithekion "smoking... 23.11.11, 23:04
      causes (?!) blindness (?!)"
      ejże, trochę to za stanowcze
      co najwyżej "may cause" i to bardzo malutkie "may" w przypadku ślepoty
      można by jeszcze dodać np halluksy...

nawet z rakiem nie jest to takie oczywiste - palisz więc umierasz na raka
      więc stwierdzenie "smoking causes (powiedzmy) lung cancer" - choć bardziej uzasadnione - też nie byłoby tak na 100% prawdą

złoszczą mnie te próby skłonienia ludzi do rzucenia palenia - jestem dorosła, palę, wiem co może mi grozić, sama sobie płacę prywatne ubezpieczenie, nigdy (do czasu studiów) niczego nie chciałam od ZUSu... więc dajcie mi spokojnie umrzeć na to, na co sobie zapracuję (a ja ze swej strony mogę obiecać, że nikomu nie zabiorę miejsca w NFZ-owskim szpitalu)
      • Gość: najmądrzejszy Re: "smoking... IP: 31.62.6.* 23.11.11, 23:14
        Słuchaj, jak chcesz być sobie sama 'sterem i okrętem' i niepotrzebne jest tobie w ogóle państwo to są kraje gdzie rząd nic nie zapewnia swoim obywatelom, np. Somalia. Powinno się tobie spodobać.

A teksty, że niepotrzebny tobie ZUS, to można usłyszeć od osób, którym do tej pory dobrze się wiodło. Wszystko fajnie pókiś młoda i zdrowa i masz pracę oraz oszczędności. Ale coś mi się wydaje, że jakbyś miała zabulić ze 300 tys. pln za leczenie to byś twierdziła, że to powinno pokryć państwo przecież. Mam rację?
    • ulanzalasem Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o p... 23.11.11, 23:25
      Wolność wolnością, ale tutaj nie chodzi o produkt jak spodnie czy długopis - papierosy są szkodliwe, tego żaden koncerny nie podważy, chcesz sprzedawać trutkę licz się z ograniczeniami bo potem podatnik płaci za leczenie obcych ludzi, nie mówiąc że bierne palenie uderza w osoby, które same się nie trują!
    • Gość: fg sól i cukier następne w kolejce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 23:29
      co za kretyni. sprzedają gó...aną żywność pełną chemii, która powoduje rozliczne choroby, a czepili się tytoniu.
    • itaparica11 Mieszkaniec Amsterdamu 23.11.11, 23:34

Też mieszkam i w Salvadorze Br. Papierosy kosztują od 2.4reala za 3.5r ma się kent,malboro, camele itd . Ja wybieram opakowania bez grożby impotencji, okrutne są fotki raka gardła. Osobiście palę tytoń fuba za 1.8reala w bibułkach ryżowych za 1 real 50 szt. , albo tych przezroczystych uzywam mixując wkład miejscowy za 100real 50g- oczywiście jak się tam mieszka i zna BRAZYLIJSKI (tak portugalski to Wy turyści używacie) . Bieda kręci cygara z jasnych tytoni, szlugi kupuje się na sztuki po 20-40 centauros . W Holandii drogo , też te napisy czarne na paczkach tytoniu wielkie i w ciągu lat € podrożał tytoń co najmniej 200% . Ukrywa się to pomniejszając wagę paczek z tytoniem do skrętów. Palę małe rizla niebieskie tylko , lub wszystkie duże bibułki i miejscowy wkład. Tytoń często kupuję w Belgii, gdzie 180g Camel 14.10€. W Wawa jak wpadam do rodzino-znajomych Druma żółtego i silver smoking krótkie.
      Jestem "fenomenem dopaminowym" i dzięki nikotynie+ THC mogę kontrolować ten alkaloid w mym ciele i mózgu. Abstynent alkoholowy.
      • Gość: Kagan Re: Mieszkaniec Amsterdamu IP: *.play-internet.pl 24.11.11, 09:13
        Jestes od srodka zezarty rakiem glupoty, 'itaparica11', podobnie jak cala Ameryka Poludniowa jest zezarta rakiem korupcji i katolicyzmu. A poza tym, to w Brazylii mowi sie po portugalsku. Roznica miedzy portugalskim mowionym w Portugalii a portugalskim mowionym w Brazylii jest bowiem mniejsza niz miedzy angielska a amerykanska wersja j. angielskiego...
        lech.keller@gmail.com
    • Gość: kroolik To jest bez sensu! IP: 77.236.28.* 23.11.11, 23:56
      Rząd powinien się zdecydować - albo zdelegalizować papierosy, albo się odczepić od koncernów je produkujących. Co to za gadanie, że walczy o życie? Każdy palacz powinien się martwić o siebie. Zabronione powinno być trucie osób niepalących i dzieci. Za leczenie osób chorujących z powodu palenia, powinny płacić po połowie koncerny tytoniowe i sami palacze. Jeśłiby się ktoś na takich warunkachj zdecydował na palenie - jego życie, jego wybór. Pytanie tylko czy finanse publiczne zniosłyby utratę wpływów z akcyzy od wyrobów tytoniowych
    • Gość: gość Papierosy to narkotyk. IP: *.ists.pl 23.11.11, 23:57
      W przeciwienstwie do marihuany, która jest w zasadzie przede wszystkim silnym lekiem antyrakowym /co nie znaczy, że należy ją polecać ludziom w pełni zdrowym/, papierosy są rzeczywiście bardzo szkodliwe, silnie uzależniają i niszczą zdrowie w wielu aspektach.

Z drugiej strony kokaina jest znacznie groźniejsza i zabija znacznie szybciej a uzależnie prawie za zawsze już po jednej działce.
    • Gość: drQ Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.11, 01:59
      No ale. Na przykład spalanie benzyny i ropy powoduje fekty cieplarniane, że o elektrowniach atomowych które mogą zawsze ulec awarii nie wspomnę. Dlaczego rząd nie walczy z koncernami paliwowymi w podobny sposób, hę?
      • pan_zielony Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o 24.11.11, 07:54
        A słyszałeś/łaś ty kiedyś o normach emisji spalin?
    • Gość: andel Norton... IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.11, 03:04
      ...Antivirus? Tak jakoś mi się te opakowanie kojarzy.
      No i fakt - oba powinno się zakazać.
    • Gość: . Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o p... IP: *.nyc.res.rr.com 24.11.11, 03:39
      Australijscy komuniści skończą jak Kadafi.
      • Gość: Kagan Re: Australia kontra Philip Morris. IP: *.play-internet.pl 24.11.11, 09:14
        A poza tym, to u ciebie w domu nikt poza toba nie choruje, KROPKO?
    • Gość: mila Re: Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o IP: 115.64.13.* 24.11.11, 05:08
      Zdjecia na paczkach sa okropne, zaczeto je umieszczac na pudelkach okolo 2003 roku, kilka lat pozniej zdecydowano, ze papierosy beda sprzedawane z pod tzw lady, np duza siec supermarketow Coles w NSW sprzedaje je w biurze obslugi klienta, papierosy sa schowane pod lada tak, ze w ogole ich nie widac. Ciekawostka jest to, ze w Australii sprzedaje sie glownie papierosy po 25 sztuk paczka, jak rowniez 30 i 50 sztuk paczka. Malboro to koszt ponad 10$ wiec chyba duzo, dokladnie nie wiem bo nie pale, a nigdzie tych papierosow nie ma wystawionych wiec tez czlowiek nie moze sie dowiedziec ile kosztuja. Ostatnio przybywa palaczy, szczegolnie wsrod mlodziezy, jeszcze 11 lat temu sporadycznie mozna bylo w Sydney zobaczyc kogos z papierosem na ulicy, a teraz bardzo czesto. Tak wiec akcje australijskiego rzadu przynosza skutek odwrotny.
      • Gość: Kagan Re: Australia kontra Philip Morris. IP: *.play-internet.pl 24.11.11, 09:16
        Palaczy przybywa wsrod bezrobotnej mlodziezy ze slumsow. Myslacy ludzie na ogol nie pala...
        • Gość: najmądrzejszy Re: Australia kontra Philip Morris. IP: 31.61.39.* 24.11.11, 13:58
          Dokładnie. Palenie to było modne z 50 lat temu, obecnie chyba tylko wśród niewykwalifikowanych robotników.
          • Gość: Kagan Re: Australia kontra Philip Morris. IP: *.play-internet.pl 24.11.11, 16:11
            Na Zachodzie to papierosy pali dzis tylko lumpenproletariat. Burzuje pala zas cygara hawanskie, ale nie na ulicy, a w eksluzywnych klubach dla dzentelmenow z duza kasa.
    • Gość: Leoś Zdelegalizować tytoń a idiotów uświadamiać ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.11, 06:07
      No i zabronić debilom obejmowania stanowisk innych jak sprzątacz psich kup.
      • Gość: krasz Re: Zdelegalizować tytoń a idiotów uświadamiać ;) IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.11.11, 06:43
        a ja sie zastanawiam. dlaczego na butelkach wódki nie ma zdjęć zdegenrowanej wątroby? dlaczego nas palaczy wszyscy się czepiają i uważają że mogą nas pouczać..? od czasu do czasu kupuję papierosy w sklepach z lakoholem otwartych 24h. jeden sklep na moim osiedlu, drugi sklep przy hotelu mercury w w centrum warszawy. i w jednym i drugim sklepie się zapytałam " na bogów wszelakich , po co ludziom dostęp do wódki 24h na dobę?" i co się dowiedziałam? '' pani nawet nie wie jak dużo ludzi codziennie kupuje przed pracą małpki, najpierw mamy ruch około godziny 5 rano potem od 7 rano do 9 rano.. i nie tylko panowie.. elegancko ubrane panie codziennie kupują przed pracą butelkę wódki a potem po 17 znowu ".. tak tylko do przemyślenia szanowni forumowicze.. i jeszcze coś.. obawiam że gdyby wszyscy palacze przestali palić np od jutra.. powstała by wieeelka dziura w budżecie.. około 10 zł z paczki zabiera państwo. to jest hipokryzja..
        • Gość: najmądrzejszy Re: Zdelegalizować tytoń a idiotów uświadamiać ;) IP: 31.61.39.* 24.11.11, 14:06
          Alkohol nie jest mniej szkodliwy niż nikotyna, nikt temu nie zaprzecza, tylko, ze to nie jest tematem artykułu.
          A dostęp do wódki 24h na dobę pewnie też zniknie, ale musi wymrzeć pewne pokolenie, które za normalne uważa bycie nawalonym 20 h na dobę.

Nikotyna to trucizna i nie ma na to kontrargumentów.
    • Gość: xxx Australia kontra Philip Morris. Wielki spór o p... IP: *.toya.net.pl 24.11.11, 07:43
      irma twierdzi, że wycofanie znaków towarowych z opakowań spowoduje zalew rynku przez podróbki i nieznane marki. Philip Morris zapowiedział, że jeśli prawo wejdzie w życie, będzie domagał się miliardów dolarów rekompensaty."

czyli pojawi się konkurencja i wielka firma legalnie produkująca jeden z narkotyków dostanie po tyłku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka