Dodaj do ulubionych

Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie

17.12.11, 07:24
Ale właściwie kto zyskuje na sprzedaży nowych samochodów?Międzynarodowe koncerny?Mylę się?
Obserwuj wątek
    • koloratura1 Co nas różni... 17.12.11, 07:46
      Polacy wiedzą, że w kryzysie należy oszczędzać. Choćby dlatego, żeby nie zostać drugą Grecją.

Grecy nie przyjęli do wiadomości, że - wskutek własnego sposobu życia przez dziesięciolecia - znaleźli się na granicy bankructwa i dalej - radośnie kroczą naprzód, do przepaści.
      I - szczęść im, Boże! Mam nadzieję, że więcej chętnych do ich ratowania - wyciągania za uszy z tej przepaści - już nie będzie.
      • asperamanka Re: Co nas różni... 17.12.11, 08:07
        To jest właśnie południowa mentalnośc, a mówi się że to cechą Polaków jest "zastaw się, a postaw się". W warunkach kryzysu i niepewnej przyszłości normalny człowiek wkłada kasę do skarpety, a nie kupuje nowe bryki. Oni po prostu nie zasługują na żadną pomoc.

Cały ten ruch miałby jeszcze jakiś sens gdyby Grecja miała jakiś przemysł motoryzacyjny, który by na tym zarobił, albo gdyby zastosowano metodę znaną z PRL-u - gdy ktoś kupił auto, wzywano go do Urzedu Skarbowego żeby wyjaśnił, skąd wziął kasę.

Grecy by rozsądniej zrobili, gdyby dofinansowywali zakup osiołków mających zastąpic te 12-letnie rzęchy. Miejscowi rzemieślnicy zarobiliby na wytwarzaniu sznurów do ich prowadzenia, no i mniej trzebaby importowa ropy, na którą Grecy też nie mają kasy, i nikt z wyjątkiem Iranu już im nie chce sprzedawac na kredyt.
        • kzworskaop.pl Re: Co nas różni... 17.12.11, 08:36
          faktycznie , w tym kontekście grecy nie zasługują na żadną pomoc!!! zwłaszcza ze strony tych krajów , które potrafią zacisnąć pasa -jak polska czy anglia , szkoda by było gdyby nasze wysiłki przeżarła grecja i jej banki
        • antekguma1 Re: Co nas różni... 17.12.11, 09:26
          asperamanka napisał:

> To jest właśnie południowa mentalnośc, a mówi się że to cechą Polaków jest "zas
          > taw się, a postaw się". W warunkach kryzysu i niepewnej przyszłości normalny cz
          > łowiek wkłada kasę do skarpety, a nie kupuje nowe bryki. Oni po prostu nie zasł
          > ugują na żadną pomoc.
          >

Żeby móc odkładać trzeba odpowiednio zarabiać. Problem polega na tym, że w polandi mało kto kupuje nowy samochód za gotówkę odkładaną latami do skarpety, tylko kupuje na raty. Ale żeby kupić na raty to trzeba mieć tzw. zdolność kredytową. A zęby mieć tzw. zdolność kredytową trzeba mieć odpowiednie dochody. A że od ponad dwudziestu lat budowania kapitalizmu w Polsce lansuje się model minimalnej płacy przy maksymalnych cenach efekt jest widoczny w branży samochodowej.
          • Gość: Piotr Re: Co nas różni... IP: *.183.135.16.dsl.dynamic.t-mobile.pl 17.12.11, 10:47
            Nikomu do kieszeni nie zaglądam ale tu biedy rząd grecki dokłada do samochodów. I to jest skandal .
            Niektórzy grecy napewno mają kasę ale grecki rząd nie dalej jak miesiąc wstecz prosił MFW o kolejną transzę pomocy bo za .... tydzień kończyły się pieniądze i nie byłoby z czego wypłacać emerytur!!
            • Gość: gość Re: Co nas różni... IP: 178.73.48.* 18.12.11, 01:20
              Wcale się nie zgadzam. Grecy postępują bardzo mądrze. Kupując na gwałt samochody, wyprowadzają z kraju pieniądz. W dodatku wyprowadzają go do kraju, który produkuje małolitrażówki. Dodam, że małolitrażówki produkuje się w kraju na P...
              Bardzo mi się Grecja podoba. Można im pożyczać, te pieniądze i tak do nas wrócą, a w dodatku napędzą nam produkcję:)
              • Gość: adamski Re: Co nas różni... IP: *.as13285.net 18.12.11, 02:56
                Kasę wyprowadzaja ale nie do kraju na P tylko do krajów na I, F, D... - bo tam mają siedziby koncerny które małolitrażówki produkują.
                Jedyne co zyska kraj na P to PIT ściągany od wypłat pracowników którzy pracują w fabrykach tych aut. A to nieporównanie mniej, bo i wypłaty malutkie...
                • Gość: www Re: Co nas różni... IP: *.static.anuson.net 18.12.11, 04:54
                  Akurat Fiat polska placi tu podatki!! Do tego masa polskich firm jest poddostawcami... sprawdz np hamulce, automaty do otwierania drzwi, opony, pompy, szyby... wszystko polska produkcja...

Grecy wydaja pieniadze na dobro, ktore traci na wartosci bardzo szybko... to nie ma sensu...

Czy nie lepiej zbudowac kolejna linie metra? To by przynajmniej dalo prace robotnikom, nie mowiac juz o mniejszym imporcie paliw i efekcie dla srodowiska...
                  • szeregowy_agent Poznaj Tusku mądre stanowisko premier Słowacji 18.12.11, 11:17
                    W pełni popieram premier Słowacji, która zajęła stanowisko, że Słowacy pomogą Grekom, ale dopiero wtedy, gdy słowacki emeryt będzie miał taką emeryturę jak grecki.
                    • eu_ropejczyk Re: Poznaj Tusku mądre stanowisko premier Słowacj 18.12.11, 22:17
                      Polacy nie pomagaja Greci a el pozycaja i do tego nie Grecji ale calej strefie EURO,
        • hanishl Re: Co nas różni... 17.12.11, 16:17
          asperamanka napisał:
          >
          > Grecy by rozsądniej zrobili, gdyby dofinansowywali zakup osiołków mających zast
          > ąpic te 12-letnie rzęchy. Miejscowi rzemieślnicy zarobiliby na wytwarzaniu sznu
          > rów do ich prowadzenia, no i mniej trzebaby importowa ropy, na którą Grecy też
          > nie mają kasy, i nikt z wyjątkiem Iranu już im nie chce sprzedawac na kredyt.

Nie mogę , wręcz muszę przyznać Ci rację . Dalej jednak jak czytam co tam się dzieje to jeszcze mniej rozumiem . Nie mając nic straciłem zdrowie ale walczyłem o swoją Rodzinę .
          Uważam że osiągnęłam cel.Dalej jednak niewiele rozumiem.
          Dlaczego nikt nie chce pozwolić im zbankrutować . Dalej nic się nie zmieniło.
          W mojej małej gminie ( < 8 tyś m ) , ja sam znam 12 mieszkańców zarabiających w Grecji .
          Nie znam wszystkich stąd uważam że jest ich więcej . Wszyscy których znam pobudowali domy , mają Audi itd. Gdzie qrwa ten kryzys ?
          www.polityka.pl/rynek/gospodarka/1521424,1,jak-sie-marnuje-dotacje-z-ue.read
          • koloratura1 Re: Co nas różni... 17.12.11, 17:55
            hanishl napisał:

> Dlaczego nikt nie chce pozwolić im zbankrutować .

Podejrzewam, że tak się to skończy...

> ja sam znam 12 mieszkańców [mojej gminy] zarabiających w Grecji .
            > Wszyscy których znam pobudowali domy, mają Audi itd.

Może oni pracowali/pracują, a Grecy - nie - skoro przez ostatnich kilkadziesiąt lat im się należało...
        • eu_ropejczyk Totalne bzdury 17.12.11, 18:54
          Ten dziennikaz i jego artykol jest kompletnie glupi i niezgodny z prawda - niestety.
          1. Zalamanie rynku sprzedarzy samochodow w ostatnich 2 latach jest ponad 50%
          2. Ta "dotacja" czyli w rzeczywistosci obnizna jakis tam zasranych podatkow jest do 1000 euro, a nie 2800 euro.
          3. Co ciekawsze ci co oddali do recyclingu, stare samochody, do teraz placza bo zbankrutowane panstwo od trzech lat nikomu nic nie wyplacilo (mowie o tych zasranych 1000 euro)
          4. Wszystki samochody, ponad 1.8 L ten wspanialy niemiecki premier Papandreu opodatkowal, oplata drogowa w wysokosci 1200 euro rocznie. Normalna oplata drogowa wynosi srednio 250 - 350 euro rocznie
          5. Samochody na calym swiecie kupuje sie na raty, a przynajmniej tak bylo dotychczas w Grecji. Od pocztku kryzysu, banki nie daja zadnych rat, kto ma gotowke kupuje, kto nie nie kupuje.
          Artkol jest totalnie klamliwy, podobnie jak ta glupia GW

Co sie tyczny Poludniowej mentalnosci, to nim ja okreslisz, i wylejesz cala zolc ze zwojego zycia na inne nacje, to najpierw sprawdz czy aby nie opierasz sie na blednych danych

Powoli acz z solnym zalem zaczynam rozumiec Rosjan i Niemcow, co do ich polityki w stosunku do twoich wspolplemiencow - przynajmniej tych co maja twoja mentalnasc. Gdyby Rosjanie byli troche sprawniejsi to problem z osobnikami twojego poziomu byl by rozwiazxany od wielu lat.
          • asperamanka Re: Totalne bzdury 17.12.11, 22:03
            eu_ropejczyk napisał:
            >
            > Powoli acz z solnym zalem zaczynam rozumiec Rosjan i Niemcow, co do ich polityk
            > i w stosunku do twoich wspolplemiencow - przynajmniej tych co maja twoja mental
            > nasc. Gdyby Rosjanie byli troche sprawniejsi to problem z osobnikami twojego po
            > ziomu byl by rozwiazxany od wielu lat.

Nerwy ci puszczają, i dyskutujesz na poziomie inwektyw. Do tego poziomu się nie będę zniżał, ale powtórzę jedynie, że nic do Greków nie mam. Bankrutujcie tylko na własne konto.
            • eu_ropejczyk Re: Totalne bzdury 18.12.11, 00:23
              Jak na razie to wy zescie zbankrutowali na cudze konto w 1989 roku, i jak na razie to grecja jeszcze nie zbankrutowala. Nawiasem mowiac, to wnioskuje ze to byl powod dla ktorego oplulas wlasna ojczyzne i z niej wyjechales, z tego co piszesz. Co do reszty to vice versa.
              • Gość: www Re: Totalne bzdury IP: *.static.anuson.net 18.12.11, 05:06
                Grecja od XIX wieku zbankrutowala juz 12 razy... nie porownuj tego do Polski, ktora wyszla z komuny!!

Wez tez pod uwage, ze dlugi, po ich zmniejszeniu, splacilismy so co grosza!!!
                • eu_ropejczyk Re: Totalne bzdury 18.12.11, 22:13
                  te 10% co zostalo, bo hair cut byl na 90%, czyli umorzono 90% zadluzenia ktore Polacy po prostu (tak jak Grecy) prz\ejedli w czasach gierkowskich. I wszystkie framazony o komunie to typowe latanie., Niezapominaj tez ze zaraz po bankructwie, polacy narobili zadluzenia w niecale 20 lat na wysokosc 55% PKB. Nie tak zle jak na zycie za cudze.... .

O ile pamietam, to Polska tez zbankrutowala w latach 33 albo w tych okolicach. Dawniej tego panstwa po prostu nie bylo wiec nie moglo bankrutowac.

Nie zapominaj ile wojen miala grecaj (lokalnych - wyzwolenczych) ktore byly winansowane, z pozyczek.
              • asperamanka Re: Totalne bzdury 18.12.11, 08:49
                eu_ropejczyk napisał:

> Jak na razie to wy zescie zbankrutowali na cudze konto w 1989 roku, i jak na ra
                > zie to grecja jeszcze nie zbankrutowala. Nawiasem mowiac, to wnioskuje ze to by
                > l powod dla ktorego oplulas wlasna ojczyzne i z niej wyjechales, z tego co pisz
                > esz. Co do reszty to vice versa.

Kompletnie ci się pokiełbasiło.
                1. Jestem facetem i to widac z postów, choc nie po nicku;
                2. Nigdzie nie wyjechałem, mieszkam w Polsce, i Polski nie opluwałem w żadnym poście;
                3. Pisząc "bankrutujcie na własne konto", miałem na myśli, że nie należy "throw good money after bad", czyli dokładac Grecji kolejne pieniądze na stracenie, poza tymi, które Grecja już przejadła, i nie spłaci. Przejedzono, stracono, cześc, nowych nie dokładac. A to się właśnie dzieje;
                4. Polska owszem, zbankrutowała. W 1980 roku przestała spłacac i kapitał, i odsetki, bo nie było z czego, a formalną redukcję otrzymała w 1993 bodajże;
                5. Polacy za to bankructwo zapłacili mocno. Ciekaz jestem, jak reagowaliby Grecy, gdyby dziś mieli takie warunki życia, jak Polska po tym bankructwie w latach 1980-tych?
                • Gość: ibnalqq Re: Totalne bzdury IP: *.tktelekom.pl 18.12.11, 15:09
                  Facet o nicku aspermanka - cierpisz na zaburzenia identyfikacji płciowej? Ja na siebie nie mówię Piotrusia.
                  • asperamanka Re: Totalne bzdury 18.12.11, 15:14
                    Nick, drogi kolego, jest wzięty z pewnej dośc znanej trylogii SF Briana Aldissa o Helikonii, i jest jak najbardziej męski. Co więcej, sporo osób na forum to kojarzy.

Taki dośc słynny rzymianin, Katylina, też był facetem, wbrew końcówce nazwiska.

Natomiast twój wpis świadczy o tym, że ty cierpisz na zaburzenia grzeczności i kindersztuby.
                    • eu_ropejczyk Re: Totalne bzdury 18.12.11, 22:15
                      A ja muslalem ze to cos od spermy, a przedrostek "a" oznaczajacy negacje wiazal sie z jakas nienawiscia do spermy lub urazy jakiegos gwaltu
                      • krzysiozboj Re: Totalne bzdury 19.12.11, 17:57
                        Jeśli wszystko zaczyna się ze spermą kojarzyć to chyba pora ... jakiegoś lekarza odwiedzić, dobra wiadomość taka że to chyba uleczalne.
                    • redix68 w dodatku dla mnie jego nick 06.02.12, 15:03
                      jest jak najbardziej żeński. Tylko z formy wpisu mniemamy, że to może jednak facet
                • eu_ropejczyk Re: Totalne bzdury 18.12.11, 22:18
                • eu_ropejczyk Re: Totalne bzdury 18.12.11, 22:21
                  W starszych postach, pisales (as) ze mieszkasz za granicami Polski, nie chce mi sie teraz szukac, o ile pamietam w RPA. A niby dlaczego Grecja jezeli zbankrutuje ma byc na tym samym poziomie co Polska, jakis kompleks ze wszycy musz cierpiec czy co...

PS. Czy Ty sie ubierasz w jakies ciuchy damskie i wysokie obcasy. Glowe daje ze we wszystkich postach byl wyrazny odcien damskiej osobowsci, szkoda ze mi sie nie chce szukac..
        • Gość: grek znad wisły PCC IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.11, 17:17
          "albo gdyby zastosowano metodę znaną z PRL-u - gdy ktoś kupił auto, wzywano go do Urzedu Skarbowego żeby wyjaśnił, skąd wziął kasę"

Widzę, że albo nie masz auta, albo mężuś Ci kupił i nie wiesz co to podatek od czynności cywilnoprawnych. Składasz papier w US i płacisz podatek. Pieniążki idą na becikowe ludzi z listy 100 najbogatszych albo na emeryturę księdza, a papierek jest porównywany z Twoim zeznaniem - nie martw się, jak się nie zgada to też Cię wzywają.

Podobnie jest z zakupem auta w salonie.
    • 1zorro-bis "Auta z kratka"..... 17.12.11, 07:49
      to najwiekszy idiotyzm "made in Poland"....:D
      To tylko w Polsce mozna bylo wymyslec.
      PORSCHE "z kratka".....Kafka by tego nie wymyslil. Polski urzednik - TAK.
      • Gość: gość Re: "Auta z kratka"..... IP: *.elartnet.pl 17.12.11, 10:05
        Idiotyczny to był zakaz odliczania pełnego VAT-u od samochodów osobowych na firmę. Dlatego hydraulik domowy czy właściciel biura rachunkowego czy pośrednik w obrocie nieruchomości kupował półciężarówkę, czyli osobowy z kratką. I niech mi ktoś wyliczy, że te miliony ton papieru na wyjaśnienia i komentarze przepisów, tysiące urzędników i przedsiębiorców miesiącami główkujących nad autami z kratką czy bez, nie zjadły tych rzekomych "oszczędności" państwa w postaci tych kilku % VAT, które jednak przedsiębiorca od auta musiał zapłacić.
    • Gość: klakier Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie IP: *.nyc.res.rr.com 17.12.11, 08:23
      Mądrzy ludzie. Pojeżdżą trochę nowymi autami a później je sprzedadzą polskim biedakom.
      • koloratura1 Re: Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie 17.12.11, 08:38
        Gość portalu: klakier napisał(a):

> Mądrzy ludzie. Pojeżdżą trochę nowymi autami a później je sprzedadzą
        > polskim biedakom.

Już widzę te dzikie tłumy polskich biedaków, co to lecą kupować greckie rzęchy! ;)
      • asperamanka Re: Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie 17.12.11, 08:42
        Przekładasz amerykańskie realia na Europę. Tu się nie finansuje samochodów tak jak w Stanach, że jeździsz nim dwa-trzy lata, płacisz stałą ratę, a potem oddajesz dealerowi który sprzedaje Murzynowi albo innemu Meksykaninowi, a ty bierzesz nowy wózek.

Na to auto w Grecji, jeśli go się nie kupi za cash, trzeba wziąc kredyt, płacic raty co miesiąc do banku, i potem po okresie kredytowania sprzedac samemu auto, ponoszac koszty spadku jego wartości. W tej sytuacji mądrzejszy byłby Polak, który od tego Greka by to auto odkupił za pół ceny po dwóch-trzech latach.
        • koloratura1 Masz rację; teoretycznie. 17.12.11, 09:04
          asperamanka napisał:

> Na to auto w Grecji, jeśli go się nie kupi za cash, trzeba wziąc kredyt, płacic
          > raty co miesiąc do banku, i potem po okresie kredytowania sprzedac samemu auto,
          > ponoszac koszty spadku jego wartości.

Albo nim jeździć przez sto lat, aż do całkowitej śmierci technicznej...

> W tej sytuacji mądrzejszy byłby Polak,
          > który od tego Greka by to auto odkupił za pół ceny po dwóch-trzech latach.

Tylko wątpię, czy wielu Greków zechce sprzedawać auta za pół ceny po dwóch-trzech latach.
          • eu_ropejczyk Poza komplekasami aspermanki 17.12.11, 18:59
            to teraz w grecji mozna kupic bardzo tanio samochody duzych pojemnosci z drugiej reki - urzywane.
            Samochody, ktore dawniekosztowly jako nowe 30 i 40 tysiecy euro, teraz spokojnie monza kuoic za 5- 8 tysiecy, mam na mylsi te o pojemnosci 3.7 litra i wiecej. Po prostu ilosc podatkow na nie nalozonych powoduje ze nei sa one oplacalne
        • tornson Re: Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie 19.12.11, 11:27
          asperamanka napisał:

> Na to auto w Grecji, jeśli go się nie kupi za cash, trzeba wziąc kredyt, płacic
          > raty co miesiąc do banku, i potem po okresie kredytowania sprzedac samemu auto
          > , ponoszac koszty spadku jego wartości. W tej sytuacji mądrzejszy byłby Polak,
          Po okresie kredytowania? To jakieś 3-5 lat, mało kogo w Polsce stać na tak nowe samochody, Polacy zwykle kupują nastoletnie samochody, a kupno takiego samochodu to ogromne ryzyko, tym bardziej że jak ktoś się auta pozbywa to zwykle dlatego że zaczyna się psuć.
    • Gość: omega gdzie jest koza? IP: 109.95.200.* 17.12.11, 08:44
      przeczytałem gdzieś historyjkę, która być może jest zmyślona, ale posiada jednak znamiona prawdopodobieństwa :)
      Po kolejnej butelce wina Grek żali się turyście: dostałem z Unii pieniądze, żeby ze swoje stadko 15 kóz powiększyć do 150. Wprawdzie tych nowych kóz nie widziałem, ale weterynarz potwierdził, że moje nowe stado padło. Za pieniądze kupiłem córce mieszkanie w Atenach i samochód dla syna. Poszedłem znowu po kasę na nowe kozy, ale urzędnicy powiedzieli mi, że nie mają już pieniędzy na nowe stado. Proszę, powiedz mi , jak żyć? ;)
      • Gość: Siemak Re: gdzie jest koza? IP: *.trans.net.pl 17.12.11, 09:09
        W dalszym ciagu zarobki w GR sa wyzsze niz w PL, a roznca kosztow zycia do zarobkow niebotyczna. Wystarczy sprawdzic, ile litrow paliwa Grek kupi za srednia pensje. Dlatego tez w krajach starej UE samochody sie kupuje i wymienia tak jak u nas gąbki do szorowania naczyń.
        Podsumowując, takie porownanie jak w artykule nie ma wiekszego sensu.
    • Gość: remont Polacy! Jesteśmy ślepi IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.11, 09:08
      Bo kryzys w Gracji to zmiana z kupy kasy za nic (13 i 14 pensja i morze dodatków) na mniejszą kupę kasy za nic. Natomiast wzrost gospodarczy w Polsce to z dużego gówna na duże gó.... Zobaczycie! Z naszych pieniędzy będziemy Grekom pomagać... bo u nich jest ciepło i muszą mieć siestę.
    • mt7 Skutek większej szarej strefy w Grecji 17.12.11, 10:12
      Państwo jest bankrutem, bo obywatele nie płacą podatków, wiec mają więcej pieniędzy na konsumpcję. I tyle.
      Bardzo dobrze, że p
      rzestano kratkami oczy mydlić.
    • Gość: homer Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 11:19
      Zadziwiające, że gazeta dopuszcza na swoich łamach tak ewidentny i bezczelny lobbing ze strony Andrzeja Kublika. Ten sam wątek i te same absurdalne "argumenty" podpierane opiniami "ekspertów" ze stowarzyszeń dilerów i producentów samochodów wałkowane w nieco zmienionym układzie czytam od 2-3 lat średnio co miesiąc. Czy nikt w redakcji gw tego nie czyta, czy co?
      • Gość: dkw Re: Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.11, 17:22
        Masz Homerze rację, szczególnie w sytuacji kiedy, np ja nie spotkałem się z uzasadnieniem merytorycznym, dlaczego 26 krajów UE troszczy się krajem stanowiącym tylko 2,5% Unii, którego mieszkańcy mają wszystkich "zatroskanych" w doopie istraszą strajkami i protestami.
        O co, tak naprawdę, w tym wszystkim chodzi, Panie redaktorze Kublik ? Kiedy Pan ostatnio był w Grecji ?
    • Gość: qqq Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.11, 11:27
      Dlaczego każdy artykuł red. Kublika brzmi tak samo i mówi o zapaści rynku nowych samochodów w Polsce ? I nie tylko dziś, rok temu, dwa lata temu, cały czas to samo. Brzmi to wręcz jak propaganda.
    • ubiquitousghost88 Wniosek: Pożyczyć UE te 20 mld € czym prędzej... 17.12.11, 11:38
      ...bo jak nie, to będzie jeszcze gorzej...
      • gostom1 Grek i Polak 17.12.11, 16:20
        System UE jest w ten sposób skonstruowany, że Polakowi i Grekowi tylko na papierze idzie gorzej niż np.: Niemcowi. Dlatego też ten ostatni finansuje tych dwóch największych pasożytów w Europie. Skończy się ta feta dopiero jak Niemiec będzie splajtowany. A to już chyba w krótce. Historia lubi się powtarzać.
        • eu_ropejczyk Re: Grek i Polak 17.12.11, 19:12
          Ten artykol jest klamliwy.

co do ostatniego zwrotu
          "A to już chyba w krótce. Historia lubi się powtarzać."

Gratuluja panstw granicznych z lewej i z prawej strony, no i oczywiscie mocy uzbrojenia.. .
      • hanishl Re: Wniosek: Pożyczyć UE te 20 mld € czym p 17.12.11, 17:43
        ubiquitousghost88 napisał:

> ...bo jak nie, to będzie jeszcze gorzej...

Cholera to brzmi jak szaleństwo . Jednak nie można temu oddać logiki !
        Nawet nie silę się na swoje wnioski. Mogą one wyglądać nie salonowo ale ja sam tak w doopę dostałem i z tego wyszedłem że dziś nie mam litości dla nikogo .
        Nigdzie tak nie widać abstrakcji jak w małej gminie.Przeżyjesz ! Spoko ! Opiekuńcze dla rodziców lub dziadków - 500 zł . Pomoc gminy - obiady . ( i jeszcze możesz opie...ć wszystkich ... 2 razy w tygodniu zupa [pomidorowa ) . Zusammen do koopy ca 1000 zł !
        Po jasną cholerę pracować ?
        Tusk - to co ? Liberał , socjalista czy chadek ?
        Jeszcze nie jestem tak stary żeby nie wyjechać z Polski .
        • ubiquitousghost88 Jak stąd zmiatać, to tylko śladem naszych 20 mld 17.12.11, 18:07
          ...a nuż człek naleci na jakieś €-PL, błąkające się po UE?
        • Gość: Refleksja Re: Wniosek: Pożyczyć UE te 20 mld € czym p IP: *.adsl.alicedsl.de 18.12.11, 05:09
          Dostales w doope i nie masz litosci dla nikogo... Ja tez dostalam w doope i dlatego potrafie zrozumiec czlowieka w potrzebie i potrafie sie zlitowac! Nie odpowiadaj nienawiscia na nienawisc - badz madrzejszy.
    • beaumonter Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie 17.12.11, 16:15
      Dawny premier Wielkiej Brytanii Disraeli powiedział „są kłamstwa, przesadne kłamstwa i statystyki”. Mamy tu przykład z tym ostatnim idolem mediów. Czy ktoś na przykład sprawdził ile jest kilometrów linii kolejowych w Grecji (jest „całe” 2.500 km – porównajcie z Polską – 22.600 km)? Czy, mieszkając w Warszawie i dojeżdżając do centrum samochód jest naprawdę takim doskonałym pomysłem na codzień? Czy ktoś zastanowił się czy Grecy „kupili” te samochody za gotówkę i skąd by ją mieli w środku kryzysu, a może na raty godząc się na wysoki stopień procentowy? Czy te samochody zostały zakupione przez indywidualnych użutkowników czy przez firmy wynajmu? I wreszcie – Grecja nie produkuje samochodów, więc w jaki sposób miałoby to pomóc greckiej gospodarce?
      „Lies, darn lies and statistics...”
    • Gość: Jan Polak to w porownaniu biedak IP: *.unitymediagroup.de 17.12.11, 16:35
      nie moze sie rownac nawet Grekowi,
      bi.gazeta.pl/im/8/10079/z10079208X,Bezrobocie-i-zarobki-w-Europie-.jpg
      ceny samochodow w Polsce sa podobne do zachodnich a zarobki??? niektorzy wciskaja ciemnote ze Polacy oszczedzaja bo kryzys!Oswzczedzaja do biedni.
      • Gość: Refleksja Re: Polak to w porownaniu biedak IP: *.adsl.alicedsl.de 18.12.11, 05:11
        Oszczedzaja bo biedni i dlatego, ze sa surowo wychowani... Przed Polakami trzeba czola chylic!
    • noel1 Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie 17.12.11, 17:59
      Chciałbym wreszcie wiedzieć w którym to miejscu jeżeli chodzi o gospodarkę jesteśmy czy tuż za Irlandią czy przed czy może za Grecją albo przed Albanią. Ze schizofrenicznych wypowiedzi polityków i ekspertów mam tylko zamęt w głowie. Jeżeli jest tak dobrze jak sugerują politycy to czemu jest tak żle. Do tej mówiono że w Grecji jest żle, ale kogel mogel z tą polską gospodarką.
      • eu_ropejczyk Nie wiez temu artykolowi to sa bzdury 17.12.11, 19:04
        Po pierwsze grecja nie ma swojej motoryzacji, samochdy sa importowane. Miala, wiele lat temu, cos ala polska, montownie Nissana w miescie colos, taj jak jest w tychach, ale niemcy sie postarali i zostala zamknieta, co najmniej 10 lat temu, aby zwikszyc import z niemiec.
        Po drugi artkol podaje klamliwe fakty, rynek samochodowy w GRECJI JEST W KOMPLETNYM ZASTOJU, MOWIMY O SPADKU CO NAJMNIE O 50% W OSTATNICH DWOCH LATACH.

I ostatnie co do tego artykolo, grecja nie wywolala kryzysu w UE, grecja byla pierwsz co ja dotchnal dzieki nieodpowiedzialniej polityce, jej wielu rzadow. Grecja ma PKB 1.8% strefy euro, to jest nic aby wywolac kryzys. Po prostu, ze wzgledu , na jej rzady, tutaj padlo pierwszy raz stwierdzenie - krol jest nagi - dotyczce strefy euro.

• miroslove nie dotacje są przyczyną 17.12.11, 18:51
      Po prostu u nas jak ktoś się spodziewa kryzysu to zaciska pasa.
    • eu_ropejczyk Najwyrazniej GW potrzebuje "zydow" 17.12.11, 19:09
      tak jak w latach trzydziestych niemcy potzrebowali ich, teraz role ta pelnia grecy. Ciekawe kiedy ropocznie sie znowu robota w polskich obozach koncentracyjnych, wyglada mi na to ze nie bawem. Szciem ze nie ma grekow w Polsce, bo przy tych zakopleksionych wpisach, to pewno kominy w tych polskich obozach koncentracyjnych ruszyly by pelna para .... .Tak jak Gebels mowil, a GW wraz jej wpisami na forum powtarza, mow, mow, ile wejdzie klamstw cos zawsze zostanie. Taaaak, aspermanko, to nie nalezy to poludniowej mentalnosci, to nalezy do twojej mentalnosci. ztad tez te twoje pelne rzczowosci wpisy.....
      • asdyx Re: Najwyrazniej GW potrzebuje "zydow" 17.12.11, 22:05
        eu_ropejczyk napisał:

> tak jak w latach trzydziestych niemcy potzrebowali ich, teraz role ta pelnia gr
        > ecy. Ciekawe kiedy ropocznie sie znowu robota w polskich obozach koncentracyjny
        > ch, wyglada mi na to ze nie bawem. Szciem ze nie ma grekow w Polsce, bo przy ty
        > ch zakopleksionych wpisach, to pewno kominy w tych polskich obozach koncentracy
        > jnych ruszyly by pelna para .... .Tak jak Gebels mowil, a GW wraz jej wpisami n
        > a forum powtarza, mow, mow, ile wejdzie klamstw cos zawsze zostanie. Taaaak, as
        > permanko, to nie nalezy to poludniowej mentalnosci, to nalezy do twojej mentaln
        > osci. ztad tez te twoje pelne rzczowosci wpisy.....
        HALO HALO ty europejczyk za ktorego sie podajesz widac zes nie europejczyk tylko DEBIL
    • wiedzacy_ziemianin Podwyżki - dźwignią PKB - polskie realia !!!!!!!!! 18.12.11, 07:19
    • wiedzacy_ziemianin Im większa armia biurokratów - wyższe PKB - ulubie 18.12.11, 07:23

niec pinokia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • hit.and.run Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie 18.12.11, 13:46
      Panie Premierze

Mysle ze w Polsce czas na nowy podatek.

I to w takiej wysokosci aby to chamstwo ze starymi samochodami zaczelo myslec i kupowac nowe (np 5 tysiecy rocznie za samochod powyzej 6 lat, 8 tysiecy za 10 lat itp)

To jedyna droga panie D.
      Zreszta w podwyzszeniu podatkow macie solidne doswiadczenie wiec nie obawiam sie o pomysly!! Alleluja i do przodu panie premierze!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka