Dodaj do ulubionych

Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezrob...

21.08.12, 14:04
No comment:(
Obserwuj wątek
    • anty65 Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezrob... 21.08.12, 14:15
      Ale to nie o to chodziło? Urząd pracy ma czyste sumienie. Zrobił kurs wydał kasę, a że bezrobotni nie mogą znaleźć pracy? Jest kryzys.
      Przecież kursy nie są dla bezrobotnych tylko dla firm organizujących szkolenia.
    • sthoss Re: Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezr 21.08.12, 14:16
      Niestety. Temat szkoleń i podejścia urzędników do problemu zatrudniania bezrobotnych to bagno jakich wiele gdy styka się państwo z gotówką w ręku z rządnymi tej gotówki przedsiębiorcami. Jedyny pozytyw że ktoś te szkolenia prowadzi i dzięki temu może wyżywić siebie i swoją rodzinę. Aczkolwiek lepiej żeby takich szkoleń nie było (ich efektywność mieści się zapewne w błędzie statystycznym) a podatki byłyby niższe bo dzięki temu pan szkolący może robiłby coś bardziej pożytecznego dla budżetu państwa i rozwoju kraju w ogóle.
      • sthoss oczywiście "żądnymi" 21.08.12, 14:18
      • bezspokoju Re: Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezr 21.08.12, 15:33
        Na szkoleniach zarabiają firmy je przeprowadzające. Przypomnij sobie instruktora, który uczył kierowców TIR-a jak taranować "te małe osobówki". Wszelkie szkolenia, to WYPROWADZANIE publicznych pieniędzy przez cwaniaków. Jest określona ilość miejsc pracy, a tzw. "szkolenia" tych miejsc pracy nie zwiększą, pozwalają tylko paść się cwaniakom za friko i dają alibi urzędnikom, którzy mogą istnieć i "godnie" zarabiać. POGONIĆ te pijawki na SWOJE, a od razu okaże się, czy zasrańcy przedstawiają jakąś wartość i czy bili niezbędni ?.
    • etatowyszyderca Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezrob... 21.08.12, 14:19
      Socjalizm znowu wykrył i dzielnie walczy z problemami które sam stworzył. A może zamiast szukań nowych rozwiązań prawnych wystarczyło by przestać marnować publiczne pieniądze i udawać, że nie widzimy jak są one rozkradane w procesie redystrybucji.
      • cehaem Re: Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezr 21.08.12, 14:40
        etatowyszyderca napisał(a):

> Socjalizm znowu wykrył i dzielnie walczy z problemami które sam stworzył. A moż
        > e zamiast szukań nowych rozwiązań prawnych wystarczyło by przestać marnować pub
        > liczne pieniądze i udawać, że nie widzimy jak są one rozkradane w procesie redy
        > strybucji.

Opowiadasz glupoty. Szkolenia sa wlasie po to, aby uelastyczniac rynek pracy. Tylko ze w Polsce w szkoleniach nie chodzi o to, aby pomoc bezrobotnemu...
        • etatowyszyderca Re: Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezr 21.08.12, 14:59
          Aha.....
          Czyli pobieranie podatku od obywateli oraz wszystkich pracujących, co niechybnie zwiększa koszty pracy, następnie przepuszczanie tej kasy przez urzędy a następnie rozdawanie jej pseudo firmom nazywasz uelastycznieniem rynku pracy? Mhm.....

Pewnie... bo czemu niby obywatel miałby sam odkładać pieniądze na czarną godzinę i sam decydować jak przeznaczyć te pieniądze i na jakie szkolenia. Lepiej mu zabrać a Urzędnik i Państwo zrobią to za niego...
          • Gość: cehaem Re: Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezr IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 21.08.12, 19:30
            Na czarna godzine to sobie mozesz oszczedzac, jesli zarabiasz 5000 na reke. Przecietny obywatel jest goly i wesoly. A jesli zlikwiduje sie szkolenia placone przez panstwo, to wcale nie przybedze jemu gotowki w kieszeni.

Tak samo jak i w dziedzinie ubezpieczen spolecznych musimy dzialac na zasadzie solidaryzmu. Wszyscy placimy, chcociaz tylko niewielu korzysta. Ale to bezpieczenstwo musi byc.
            • lukilukk Re: Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezr 21.08.12, 20:27
              Gość portalu: cehaem napisał(a):
              > Na czarna godzine to sobie mozesz oszczedzac, jesli zarabiasz 5000 na reke. Prz
              > ecietny obywatel jest goly i wesoly. A jesli zlikwiduje sie szkolenia placone p
              > rzez panstwo, to wcale nie przybedze jemu gotowki w kieszeni.

Gdy przestaną zdzierać z ciebie kasę przez podatki bezpośrenie i pośrednie zaczniesz zarabiać nie 2 tyś nie wyśnione 5 tyś PLN ale 25. Nie przez przypadek Szwajcarzy zamawiają w salonach samochody w najbogatszych wersjach wyposażenia. W Szwajcarii podatek vat wynosi 8% a na spożywkę i lekarstwa bodaj 3%. Więcej kasy zostaje w kieszeni podatników którzy wydają rozsądniej.
              • uzix Re: Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezr 22.08.12, 18:10
                "> Gdy przestaną zdzierać z ciebie kasę przez podatki bezpośrenie i pośrednie zacz
                > niesz zarabiać nie 2 tyś nie wyśnione 5 tyś PLN ale 25."
                Jak na to wpadłeś Szerloku? Jeśli podatki zostaną obniżone to całą tą różnicę między 2 tyś a 5 tyś zbieże pracodawca co pewnie jako pracodawca powitałbyś z radością (zwłaszcza że twierdzisz, że te dochody wyniosły by nawet 25 tyś). Swoją drogą na czym opierasz te wyliczenia? Jeszcze się nie zdażyło żeby pracodawca stwierdził, że skoro państwo nie woła to kasa należy się pracownikowi. Twój pomysł nie zadziała, pracy może będzie więcej ale przecież nie o samą pracę chodzi, wszyscy pracujemy za/dla pieniędzy. Dość działalności charytatywnej na rzecz burżujstwa.
    • komcionauta Założyć firmę prowadzącą kursy dla bezrobotnych 21.08.12, 14:38
      Firma uczy co można by robić, urzędnicy patrzą w papiery, kogo można by tego nauczyć, bezrobotni uczą się i dalej nic nie robią.

A ja się pytam, kto do cholery zacznie w końcu coś robić?
      • anty65 Re: Założyć firmę prowadzącą kursy dla bezrobotny 21.08.12, 17:51
        Przecież robią, firmy szkolące. Dla bezrobotnych jedyna szansa to założyć własną działalność i szkolić.
    • Gość: Piotr "everybody knows" (L.Cohen) IP: *.kutno.mm.pl 21.08.12, 14:40
      Brawo! W końcu ktoś się zorientował! Proponuję sprawdzić jeszcze ile osób, z tych które dostały dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej, prowadzi dalej tę DG (dłużej niż rok).
      Podejrzewam, że to dopiero ujawni nam skalę marnotrawienia pieniędzy publicznych.
    • kawiusz Czy leci z nami korektor? 21.08.12, 14:41
      Ostrów MazowieckA!
      • toja3003 Szkoda pieniędzy na korektora 21.08.12, 15:07
        Szkoda pieniędzy na korektora. Korektę i tak zrobią za darmochę czytelnicy, bo ją właśnie zrobiłeś prawda? I jeszcze każą nam niedługo w inernecie zapłacić za to, bo to są „bardzo wartościowe teksty”. Ortografia to zresztą drobiazg, jest jeszcze stylistyka (tego nie wykryje automat komputerowy) czy błędy merytoryczne.

Np. obok czytam „Tak jakby nigdy nie oglądali krwistego zachodu słońca albo nie zastanawiali się, skąd się bierze błękit nieba” w kontekście promieniowania słonecznego gdzie dziennikarz uważa, iż to wystarczy aby odpowiedzieć na pytanie „czy Słońce emituje tylko światło jednej barwy – białej?”
    • uzix Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezrob... 21.08.12, 14:42
      Ja z kursu jestem zadowolona. Sama znalazłam, dostałam finansowanie z PUP, dużo się nauczyłam i..
      i w dalszym ciągu nie mam pracy bo pracodawcy nie byli zainteresowani:
      - osobą bez doświadczenia;
      - osobą bez działalności (szukajcie samobójców wśród swoich).
      W związku z tym wszystko czego się nauczyłam i za co zapłaciło państwo (ok. 4000) po 2 latach to mogę sobie wsadzić...
    • rekin.finansjery Marnowtrastwo w UE. 21.08.12, 14:52
      Tak sie wlasnie marnotrawi pienoiadze podatnika w EU.
    • marek1846 Mój typ na zwycięzcę w wyrywaniu kasy, 21.08.12, 15:13
      to szkolenie w Białymstoku. Kreatywni wymyślili, że bezrobotnym nic tak nie pomoże jak wpis w CV, że przeszli szkolenie w grę w minigolfa. Ponieważ pomysł był, kasa do wyrwania była, gorzej było z polami golfowymi, to poradzono sobie w ten sposób, że szkolenie było bardziej teoretyczne niż praktyczne. Pełne mistrzostwo.
    • net_artgraph Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezrob... 21.08.12, 15:17

O szkoleniach w PUP należy zapomnieć, w moim nie zaproponowano mi żadnego a nawet jeśli by jakiś był to pewnie bym się nie załapał. Złożyłem wniosek do PUP o pieniądze na rozpoczęcie działalności, przedstawiłem plan, koszty itp. O dziwo udało mi się dostać te fundusze ale nie w ilości jakie zkładał mój plan, nastepnie odbyły się negocjacje, i tam się dowiedziałem, że nie dostane kwoty o którą wnosiłem bo jakis fachowiec od nich stwierdził że kupując na Allegro używany sprzęt uda mi się z tymi fundaszami jakie przyznano mi. Negocjaji nie było, bierzesz albo nic nie dostaniesz. Na samym starcie zaproponowano mi, że będę pracował na sprzęcie z Allegro, czyli już nie byłem konkurencyjny na samym starcie, w grafice i druku starym sprzętem nie zdobędziesz świata. Czekając w sekretariacie na odpowiedź na pismo słyszałem jak kierownik PUP Gorzów powiedział do pracownicy, że go g... no obchodzi czy mi się uda czy zbankrutuje. (Nawet nie wnosiłem o maksymalną kwotę a tylko tyle aby starczyło na podstawowy sprzęt). Potem nieoficjalnie dowiedziałem się od pracownicy, że pragmatyka rządowa jest taka aby z jednej dotacji zrobić dwie - czyli z jednej dodatcji zrobić dwóch bankrutów a jaki wynik - pomogli dwóm bezrobotnym.... Dwa lata się męczyłem no i zbankrutowałem, mam tylko długi. Nadal nie mam pracy. Nikomu w PUP nie zależy na obywatelu, o szkoleniach należy zapomnieć. Oni tam są jedynie aby zarabiać pieniądze oraz wypisywać kolejne wezwania do PUP. Szkoleń w Gorzowie nie ma i pewnie nie będzie.... no chyba, że układanie bruku - dwa lub trzy lata temu słyszałem o takim szkoleniu. Teraz od stycznia nic nie ma dla mnie... całe szczeście, że nie polegam na tym państwie i sam się staram.
      • anty65 Re: Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezr 21.08.12, 18:14
        net_artgraph napisał:

> Czekając w sekretariacie na odpowiedź na pismo słyszałem jak kierownik PUP Gorzów
        > powiedział do pracownicy, że go g... no obchodzi czy mi się uda czy zbankrutuje. (Nawet nie
        > wnosiłem o maksymalną kwotę a tylko tyle aby starczyło na podstawowy sprzęt). Potem n
        > ieoficjalnie dowiedziałem się od pracownicy, że pragmatyka rządowa jest taka ab
        > y z jednej dotacji zrobić dwie - czyli z jednej dodatcji zrobić dwóch bankrutów
        > a jaki wynik - pomogli dwóm bezrobotnym.... Dwa lata się męczyłem no i zbankru
        > towałem, mam tylko długi. Nadal nie mam pracy. Nikomu w PUP nie zależy na obywa
        > telu, o szkoleniach należy zapomnieć. Oni tam są jedynie aby zarabiać pieniądze
        > oraz wypisywać kolejne wezwania do PUP. Szkoleń w Gorzowie nie ma i pewnie ni
        > e będzie.... no chyba, że układanie bruku - dwa lub trzy lata temu słyszałem o
        > takim szkoleniu. Teraz od stycznia nic nie ma dla mnie... całe szczeście, że ni
        > e polegam na tym państwie i sam się staram.

Przeczytałem Twój wpis kilka razy. Nie mogę się powstrzymać, żeby powiedzieć, że w Polsce mistrzostwo świata urzędnicy osiągnęli w działaniach pozornych. Nie ważne jakie są efekty działania urzędników. Liczy się, że coś robią.
        Szkolenie: "pedicure niedźwiedzi" i odfajkowane, że było, a że to głupota to przecież nikt nie wnika.
        Po co pomóc bezrobotnemu z pomysłem stanąć na nogi? Niech działa na sprzęcie z demobilu. Nie udało mu się? Zbankrutował? To niewidzialna ręka rynku. Urzędnik nigdy nie musi rozliczać się z efektów swojej pracy, ważne, że coś robi.
        Szczerze współczuję, chociaż wiem jak pusto brzmią takie słowa.
    • ubiquitousghost88 "Unia" nieprzypadkowo jest Europejska... 21.08.12, 15:48
      ...a nawet wychwala się "chrześcijańskimi korzeniami"...
      Przykład poszedł z Góry.
      Wyobrazilibyście sobie Unię Amerykańską, czy Azjatycką?
      Ale tam nie było 2000 lat Watykanu...
      Maksyma: "Zabierać komu się da i ile się da, ale dawać tylko cwaniakom, którzy się dorwą do kasy".
      Skąd my to znamy?
      Nie z UE przecież!
    • Gość: Hiszpan25 Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezrob... IP: *.briteline.de 21.08.12, 16:30
      Szkolenia to tylko kolejny sposob aby wyprowqadzic z budzetu kase... bezrobotny i tak po takim szkoleniu nie znajdzie pracy bo niby jako kto? psi fryzjer? psi manicurzysta? kto niby ma dac mu na tym zarobic? ale za to urzednik do spolki ze szwagrem zarobia organizujac szkolenie z "mniemanologii stosowanej" i za godzine szkolenia 3 osob na krzyz wystawia fakture na 5000PLN lub wiecej... a podatnik zaplaci... co najwyzej podniesie sie kolejny raz jakies podatki... Panstwo sie wyzywi... Partia sie wyzywi... a ze kosztem zywiciela.. ot tak to juz jest z pasozytami...
    • Gość: iskram Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezrob... IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 21:54
      Głupia nadzieja - i ten papier nikomu nie potrzebny , na kursach jedynie zarabia Urzad pracy i firma organizująca szkolenie , zadbaj człowieku o siebie sam !!!!!!!
    • Gość: Mobile Re: Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.12, 22:30
      Pieniądze wydane na te kursy w sporej części zmarnowały się zgodnie z planem. Można mieć poważne wątpliwości, czy ludzie o tym decydujący rzeczywiście chcą lub chcieli zmniejszyć bezrobocie. Powstało sporo firm, nieraz bardzo rzetelnych i profesjonalnych, komercyjnie prowadzących szkolenia osób niepracujących. Tyle, że z końcem szkolenia człowiek pozostawiony znów sam na sam z tzw. "rynkiem pracy" - znów spotykał się z zaciekłym oporem, cichym odrzuceniem bez najmniejszego wyjaśnienia (pracodawcy zastrzegają sobie prawo do nieodpowiadania na podanie o zatrudnienie). Po kolejnych próbach znalezienia zatrudnienia związanego z kursem, potem już jakiegokolwiek - znów stawał się osobą bez poczucia wartości, załamaną, popadającą w nędzę lub balansującą na krawędzi śmietnika. Bo jeśli ktoś potrzebuje przekwalifikowania, automatycznie powinien mieć w komplecie z kursem zagwarantowany staż 6 miesięcy związany z tematem kursu. Wówczas po tym mógłby się wykazać i wiedzą i doświadczeniem. Oczywiście to także nic nie da, nic nie pomoże, jeśli chodzi o osobę pięćdziesięciokilkuletnią, jeśli się nie zwalczy odmowy zatrudnienia takich kandydatów "z zasady".
      Dużo na ten temat:
      blogi.newsweek.pl/Tekst/spoleczenstwo/612073,moja-mala-retrospekcja-2.html
    • Gość: L. Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezrob... IP: 178.73.10.* 22.08.12, 10:22
      Z tym marnotrawieniem nie do końca jest tak. Autorka do jednego worka wrzuciła zarówno szkolenia finansowane z Funduszu Pracy, EFS i PFRON. Środkami tymi dysponują różni operatorzy i obarczanie winą za ich nie zawsze sensowne wydawanie tylko pośredniaków nie jest do końca uczciwe. Jeżeli aż 37% polskich pracodawców sygnalizuje że ma kłopot ze znalezieniem fachowca do pracy, to może warto zintegrować działania pracodawców, firm szkoleniowych i dysponentów publicznych środków na szkolenia, by działali wspólnie.
    • Gość: ww Ostrów MazowieckAAA IP: *.173.26.132.tesatnet.pl 22.08.12, 10:49
      Ostrów Mazowiecka, a nie "Mazowiecki". I GW chce, żeby płacić za czytanie takiego chałturzenia?
    • Gość: rencista- Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezrob... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.12, 10:51
      Kto to organizował , kto zlecał , kto wykonywał ,za ile , jak długo trwał ten cudny Interesik ?

Nalezy udzielić na powyższe pytania konkretnej odpowiedzi i mamy zamknięty Łańcuszek Twórców Polskiego Cudu Gospodarczego dla wybrańców Narodu !!!!A co z tego mamy , to wiadomo !!!!

Bezrobocie ciemnego luda , jakby sie kto pytał !!!
    • abes79 Re: Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezr 23.08.12, 08:02
      To się nazywa wyciąganie kasy z unii na siłę. A do tego urzędnik musi się czymś wykazać w pracy.
    • Gość: bezrobotny W Szczecinie żadnych ciekawych szkoleń IP: *.zchpolice.com 24.08.12, 09:14
      Nic zwiazanego z komputerami, programowaniem ani jezykami. Zadnej rachunkowości habdlu itp. Raz na jakiś czas mozna znaleźć strzyżenie psów, rzeźnika itp
    • Gość: pytek Miliony utopione w pseudoszkoleniach dla bezrob... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 20:30
      Dla urzednika cba co nie ma efektow w pracy podpowiadam pytanie.
      O jakich realnych kwalifikacjach wygrywają zlecenia firmy szkolace a jakie notorycznie przegrywaja - statystyka jest okrutna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka