Gość: jasio IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 15.11.04, 18:51 p.Giertych --należy powołać nową komisję która sprawdziła by dlaczego tak dobre są wyniki ORLEN-u i co to za przekręt i kombinacja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Portfel A TO WSZYSTKO KOSZTEM NASZYCH KIESZENI IP: *.softomasz.pl 15.11.04, 19:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: A TO WSZYSTKO KOSZTEM NASZYCH KIESZENI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 19:37 Zysk każdego normalnego przedsiębiorstwa jest "kosztem naszych kieszeni". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiek Tez mi sztuka jak ma monopol IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 15.11.04, 20:40 Tez mi sztuka jak ma monopol wspierany przez panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shower Re: Tez mi sztuka jak ma monopol IP: 193.59.95.* 16.11.04, 06:45 jaki monopol????? przecież jest tyle stacji koncernów zachodnich i to często w lepszych lokalozacjach. Trzeba docenić że firma się zmienia i nawet działąnia destrukcyjne posłów nie szkodzą spółce. Brawo Orlen oby więcej takich firm w Polsce!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik stacji Re: Tez mi sztuka jak ma monopol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 08:26 A jak myslisz, idioto, skad Shell bierze paliwo? Z Płocka głąbie. To samo Jet, Statoil, BP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Tez mi sztuka jak ma monopol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 08:46 Czyżby więc Orlen miał konkurencyjne ceny w porównaniu z rafineriami np. z Czech lub Niemiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shower Re: Tez mi sztuka jak ma monopol IP: 193.59.95.* 16.11.04, 14:16 To Ty jesteś głąb bo Statoil zaopatruje sie w Gdańsku i w Norwegii, Shell częśc paliwa sprowadza z Niemiec oczywiście część paliwa biorą z Płocka ale w dużej części sprowadzają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik stacji Re: Tez mi sztuka jak ma monopol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 14:28 Taaak??? A ile to sprowadzają? Tyle, żeby powiedzieć, że TO robią. Ot marketing i tyle... zapytaj na jakiejkolwiek stacji. Ja zawsze pytam, czy z Orlenu, czy z Grupy Lotos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Tez mi sztuka jak ma monopol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 19:55 Jeśli nie sprowadzają, to znaczy, że się nie opłaca sprowadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jukoss Co sie dzieje z Wroblem i Gmyrkiem ? IP: *.res.east.verizon.net 15.11.04, 22:16 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert (W-wa) "Ciecie kosztów" = zwalnianie ludzi IP: *.acn.waw.pl 15.11.04, 21:07 Z wyników finansowych jasno wynika że Orlen nie miał podstaw do podnoszenia cen paiwa. A cięcie kosztów zawsze wiąże sie z redukcją zatrudnienia. Nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: "Ciecie kosztów" = zwalnianie ludzi IP: 193.59.95.* 16.11.04, 06:47 W Orlenie nie było żadnych zwolnień!!!!!!!! ale faktycznie wprowadzono programy oszczędnościowe które przynoszą efekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blq do szanownych kretynow-kierowcow. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 21:20 Tym powyzej, i tym ponizej, i tym, co dopiero chca napisac. Kazde przedsiebiorstwo dziala m.i. po to, by maksymalizowac zysk. Orlen robi to samo i chwala mu za to. Nie dolaczajcie, prosze, do grona kretynow-politykow, niszczacych te szlachetna firme. Macie jeszcze troche przyzwoitosci, patriotyzmu? Powiedzcie, ktora inna polska firma ma 500 swoich punktow po zachodniej stronie Odry? Czy naprawde byscie chcieli parcelizacji Orlenu? Juz kiedys byly dwie smieszne firmy, CPN i Petrochemia Plock. Smieszny komunistyczny moloch stacji benzynowych i spora, przestarzala, komunistyczna petrochemia. Pomyslano troche, polaczono, szkoda ze nie dodano rafinerii Gdanskiej, byloby lepiej. Powstala silna, najlepsza polska firma. i najwieksza bo "&" znane kiedys jako "telekomunikacja polska" to juz jest francuska spolka. Nam zostal tylko Orlen. I nie pieprzcie, ze to kosztem naszych kieszeni. A co robi MC DOnalds? Wiecie, ile kosztuje wyprodukowanie hamburgera? z 10 groszy...? A oni to puszczaja po 2 zlote, czy nawet 5. A co robia koncerny muzyczne? Ilu z Was, popiera delegalizacje mp3? Ilu uwaza, ze to zlodziejstwo? A czy zlodziejstwem, o wiele wiekszym niz Orlen, nie jest wlasnie to, co robia darmozjady z Sony Music, czy inne BMG? U nich zysk siega 1000%, bo koszt wyprodukowania plyty, nawet z marzami, reklama, promocja, to moze z pare złotych... Miejcie troche przyzwoitosci, kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gn0m Re: do szanownych kretynow-kierowcow. IP: *.wroclaw.mm.pl 16.11.04, 03:42 Najlepsza polska firma? Ciekawe skoro do skarbu panstwa nalezy jakies 20-30% akcji Orlenu a reszta jest na gieldach (raczej w rekach zagranicznych niz polskich, OFE tu nie licze). Na cale szczescie kiedy jakis ograniczony umyslowo polityk tworzyl ten quasimonopol nie dolaczyl do niego RG. Dorzucilby jeszcze rurociagi i juz mamy firme ktora moze zazadac 10 zl za litr paliwa i nikt jej nie odmowi bo konkurencji nie ma ZADNEJ!!! Polska forma? Patriotyzm? Skoro jestes takim patriota to przeplacaj za benzyne, ogrzewaj sie polskim weglem (gaz bylo nie bylo jest rosyjski) i jezdz polskim (powiedzmy) polonezem. Ale ja nie bede cie nasladowal bo w d*** mam patriotyzm ktory sprowadza sie tylko do drenowania mojej kieszeni. Z blogoslawienstwem politykow i "patriotow" dla ktorych 'rachunek ekonomiczny' to tylko fraza zaczynajaca sie na 'r'. Aha, i jeszcze jedno. 500 punktow to zachodniej stronie Odry nie jest trudno otworzyc. Kiedy te punkty zaczna na siebie zarabiac wtedy to docenie. Na razie Orlen efekywnie do nich doplaca i jeszcze dlugo to potrwa (przypadkiem nie sa to stacje benzynowe najwyzszej klasy gdybys nie wiedzial). A na marginesie, jedno pytanie. Co powstanie jak polaczysz "Smieszny komunistyczny moloch stacji benzynowych i spora, przestarzala, komunistyczna petrochemia"? Bo na moj gust powstanie smieszny, spory, komunistyczny, przestarzaly, moloch petrochemiczno-dystrybucyjny czerpiacy swoja sila wylacznie z monopolistycznej pozycji na rynku. Od 15 lab PKN (wczniesniej PP) nie robi nic w kierunku restrukturyzacji (a przydalo by sie). A dlaczego? Bo nie musi - ma monopol na ponad polowe Polski i to w zupelnosci wystarcza na posadki dla krewnych i znajomych politykierow. Ech, szkoda slow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: do szanownych kretynow-kierowcow. IP: 193.59.95.* 16.11.04, 06:50 Człowieku nie znasz się zupełnie!! przestarzały moloch? obecnie to jedna z najnowszych i najefektywniejszych rafinerii w Europie (opinia zachodnich specjalistów) Najwięcej paliw sprzedaje się na Śląsku a tam więcej stacji posiadają koncerny zachodnie niż Orlen więc gdzie monopol? ALe Polacy to zazdrośnicy jakby nie było Orlenu to paliwa kosztowałyby 5 zł!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Totorino Do blq, gn0ma i haha IP: *.rafineria-trzebinia.pl 16.11.04, 09:27 Panowie (czy też panie)! Wszyscy macie rację, ale każdy po trochu! Po pierwsze: 500 stacji ORLEN Deutschland faktycznie nie tylko się nie zwraca, ale przynosi stratę. Tak naprawdę wymaga solidnego doinwestowania, co i tak nie gwarantuje efektu. Wynika to z tego, że niemieckie rafinerie są wyjątkowo nastawione na minimalizację kosztów przerobu, gdyż ropa naftowa loco Niemcy jest bardzo droga! Po drugie: transakcje SWAP, albo zakup paliwa w cudzej rafinerii to normalka na całym świecie. Każdy transport inny niż rurą skazuje paliwo na porachę. Po trzecie: opinie zagranicznych ekspertów o petrochemii dotyczą technologii, a nie zarządzania. Zakład w Płocku jest faktycznie jednym z lepszych w Europie, ale od 2 lat nie ustępują mu już niczym rafineria w Leunie (Niemcy) oraz Bratysławie (Slovnaft). Po za tym ta technologia ORLENU nie daje mu zbyt wiele, bo ma np. problemy żeby optymalizować produkcję przy benzynie 94 oktany. gdyby było u nas prawo takie jak w Niemczech, które dopuszcza paliwo 91 OKT, to optymalizacja produkcji pozwoliłaby na dodatkowe 200-300 mln zł netto rocznie. Po czwarte: każdy produkt ma taką marżę jaka gwarantuje zwrot kosztów stałych. Żeby wyrobić na pensję 1 pracownika trzeba sprzedać 10 lodówek z 15% marżą albo 2000 ołówków ze 100% marżą. Odwołanie do hamburgera i CD, to nadużycie, że aż d*pie szczypie! Po piąte: ORLEN ma w regionie Śląsko-Małopolskim 15% rynku i dostaje cięgi od wszystkich. I z pewnością nie ma żadnego wpływu na ceny w tym regionie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Doskonałe wyniki PKN Orlen IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.04, 08:20 interesujące że ta marża musi być procentowa i wzrastać wraz z ceną surowca choć koszty przerobu nie zmieniają się od drozszej ropy - w tym ukladzie jak tu oceniac pracę firmy gdy zysk decyduje się na rynkach ropy a nie w firmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Totorino I jak tu mówić o tajemnicy giełdowej! IP: *.rafineria-trzebinia.pl 16.11.04, 08:38 Każdy zna wynik ORLENu przed publikacją, winduje kurs, a po wynikach realizuje zyski. Proceder jest do tego stopnia duży, że kurs zachowuje się odwrotnie niż powinien! Paranoja! I jeszcze jedno: Strzelecki i cost cutting??? GW: Co wy opowiadacie??? Wynajmowanie Andersen Business Consulting, żeby wprowadził VBM to nie jest cost cutting! Jakby było tak wspaniale, to po co Maciejewicza zatrudniać specjalnie do tego??? Lepiej połączcie Strzeleckiego z PetroTankiem, to będziecie mieli cost cutting! Odpowiedz Link Zgłoś