Gość: WICEK IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 24.03.05, 18:22 Cóż... w porównaniu z wyrobami Fieszka czy Solidarności, Fazer to przesłodzone gnioty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: balum Re: Fazer zwalnia 300 osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 19:05 Jak to dobrze że pracownicy Jutrzenki nie dali im się wykupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toudi Nasi mogli by sie od nich uczyc IP: 5.3.1R4D* / 170.252.72.* 25.03.05, 13:31 robienia slodyczy. Nasza Goplana, Solidarnosc czy Wawel robia tanie badziewie. A Fazer robi moje ulubione czekoladki Geisha oraz barylki z wodka i likierami - ktore sa doskonalymi prezencikami!!! Szkoda Fazera! t. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan produkty zostają, tylko produkcji nie będzie IP: *.chello.pl 25.03.05, 15:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak rodacy IP: *.chello.pl 07.04.05, 15:49 jesli mozesz przeslij to dalej.nie kupujcie wyrobu fazera niech sie obcy kapitalista sam swoimi cukierkami obzera. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzina_adamsow Goplana nie jest Polska :( 25.03.05, 18:51 Nie ma czegos takiego jak "... Nasza Goplana,...". Goplana juz dawno została wykupiona przez Nestle. GA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: Goplana nie jest Polska :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 11:29 Tyle ze kilka miesiecy temu Nestle sprzedalo Goplane polskiej firmie Ziołopex wlasciciela min.Jutrzenki,a Nestle zostawilo sobie tylko najcenniejsza marke Princessa. Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Może spada ogólny popyt na słodycze? 24.03.05, 19:12 Może Polacy mądrzeją i coraz częściej stosują zasady zdrowego żywienia? dobradieta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: ogolniejszy problem IP: *.hrl.com 24.03.05, 21:59 okazuje sie ze sa to zwiastuny niekorzystne dla Polski, jezeli Polska bedzie przegrywac konkurencje cenowa i jakosci to wiecej firm zacznie sie wycofywac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan nie, Fazer srednio sobie radził na rynku IP: *.chello.pl 25.03.05, 04:00 Bo to nie jest tak, że Polacy jedzą mniej słodyczy. Nawet jedzą wiecej lepszych słodyczy niż jakiegoś badziewia. Po prostu Fazer nie odnalazł się na rynku. Ale taki Wawel albo Jutrzenka albo Mieszko czy wiele innych pomniejszych jakoś się odnajduje. Szkoda tylko tej 300 osobowej załogi. Myśle ze jak im nie szło to mogli sprzedać zakład i się wycofać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijny Re: ogolniejszy problem - patrz Europa IP: 62.37.220.* 25.03.05, 10:42 Masz racje, jest to pierwszy "skowronek" na polskim rynku. Ostrzezenie! W calej Europie, "obce" firmy pjawaiaja sie i rowniez szybko "znikaja" z rynku - pozostawiajac poza soba setki bezrobotnych. Francja, Hiszpania, Niemcy - doskonale przyklady, kiedy amerykanskie, szwajcarskie, japonskie, koreanskie i inne koncerny otwieraja fabryki, pod "pozorem" stworzenia nowych miejsc pracy, tak cennych przy obecnym wysokim bezrobociu w Europie. Dostaja wszelkie udogodnienia, znizki podatkowe, nawet w niektorych przypadkach inwestycje kraju w , ktorym otwiera sie "jednostka". W momencie kiedy "zalapali" swoje zyski, albio maja trudnosci z powodu nieudajnego marketingu - HYC i likwiduja fabryke. Setki robotnikow, pracownikow sa na bruku. Musimy bardzo ostroznie podchodzic do tzw "tworzenia" preemyslu "oncego" nawet z Uni. Mozna to uzyskac przez drakonskie warunki przy negocjacjach "stworzenia" takiej jednostki produkcyjnej w Polsce. Dobrym przykladem sa francuskie zwiazki zawodowe (wiem, ze Francji nie lubicie, ale nalezy im przyznac racje - "od czasu do czasu"!!!), ktore staraja sie regulowac tego typu "przygody". Mimo ostrych i sprawdzonych warunkow , te "obce" koncerny - tez likwiduja produkcje i puszaczea setki (333, 500, 1000 ) pracownikow na bruk. Panstwo negocjuje odprawy, sad daje pozwolenie likwidacji, itd. Uwazam, ze nasze wladze powinny byc bardzo ostrozne i przede wszystkim bronic i chronic pracownika przed ewentalnoscia "znalezienia" sie na bruku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: io Re: ogolniejszy problem - patrz Europa IP: *.welnowiec.net 04.05.05, 15:31 Co jeszcze jest w naszych łapkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel22 Ludzi na bruk za niepowodzenia marketingowców!!! IP: *.retsat1.com.pl 25.03.05, 10:07 Wow konkurencja - akurat!! Fazer jest najmniej rozreklamowaną marką w Polsce i to was tu zgubiło, brak reklam! Ceny czekoad i tak są wyższe w porównaniu z konkurencją a tylko przez niższe ceny możecie przyciągnąć klientów i przyzwycaić ich do swoich produktów a wtedy podnieść ceną nieco powyżej konkurencji. Polacy to nie skandynawowie mają inną mentalność i z tym trzeba się liczyć. Nie zgodze się że są przesłodzone - to rzecz gustu. Zwolnienie 300 osób zrobi na tyle złą reklamę, że wątpie w większe sukcesy waszej firmy na polskim rynku. POWODZENIA! Ja się przeżucę na Wedla albo Mauxion mają lepszą reklamę i bardziej znaną markę, podobne ceny a smak ten sam :) ironia losu! GOOD LUCK IN FUTURE FAZER! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek K. Re: Fazer zwalnia 300 osób IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.05, 15:55 Miałem przyjemność pracować w Fazerze w okresie jego prosperity ale to co wyprawiał Prezes ze swoimi koleżkami musiało doprowadzić do tego co się stało tak że nie winmy Szwedów ale naszych pseudo menagerów i ich receptę na życie wiwat Kolesie J.K J.Z A.Ch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma-ryja Niech zyje kolesiostwo i pogarda IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.05, 21:12 Miałem przyjemność pracować w Fazerze w okresie jego prosperity ale to co wyprawiał Prezes ze swoimi koleżkami musiało doprowadzić do tego co się stało tak że nie winmy Szwedów ale naszych pseudo menagerów i ich receptę na życie > wiwat Kolesie J.K J.Z A.Ch Swiete slowa i podpisuje sie obydwoma rekami pod tym. Jezeli tylko spuscic oko z tzw. menedzerow z Polski od siedmiu bolesci, to wszystko potrafia rozwalic, bo to przeciez nie ich pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Fazer zwalnia 300 osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 21:43 ale to dziwne ze polska filia była mniej konkurencyjna od skandynawskich. Przeciez polski robotnik jest 10-15 krotnie tanszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MRGB Re: Fazer zwalnia 300 osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 18:26 Co tu mówić o wysokiej jakości produktów jak będąc przedstawicielem handlowym, wraz ze swoimi kolegami byłem zmuszany do przeklejania dat na opakowaniach. Wiadomym jest fakt że taki produkt niema racji bytu ZA TAKĄ CENE!!!! Zawsze zastanawiałem się czy psełdo kierownicy zdaja sobie z tego sprawe, że psując jakość pogrążają samych siebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedstawicielka Re: Kierownicy do bani! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 18:42 Jeszcze niedawno prcowałam w tej firmie na stanowisku przedstawiciela handlowego i powiem szczerze że, czekałam na ten moment bo nie wierzyłam, że z takim menagnentem firma może wogóle funkcjonować. Niekompetencja szefów, brak motywacji a przy tym ogólny chaos to była norma. O jakiej zyskowności tu mowa, jeżeli towar jeżdził z Gdańska na Sląsk i z powrotem do Gdańska, bo tak się bardziej opłacało. Jedni dystrybutorzy mogli dać upust 30% a inni 3%. Brak polityki cenowej, brak wsparcia marketingowego i całkowita samowolka wraz z kolesiostwem rozłożyły firme na łopatki. Aha! Ja też musiałam przeklejać terminy ważności, nawet już u dystrybutorów! Co trafiało na sklep? Wyobraźcie to sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BLOGI Re: Fazer zwalnia 300 osób IP: *.wild.de / *.wild-group.de 04.05.05, 15:29 ZAMYKAJĄ DLATEGO, ŻE PRODUKCJA W POLSCE JEST TAŃSZA I SZKANDYNAWOWIE NIE ZWOLNIĄ PRZECIEŻ SWOICH RODAKÓW I NIE ZAMKNĄ U SIEBIE ZAKŁADU. MAJĄ ZA DUŻĄ MOC PRODUKCYJNĄ WIĘC PADŁO NA NAS. PRZEMAWIAŁ PRZEZ NICH CZYNNIKI NARODOWE A NIE EKONOMICZNE. Odpowiedz Link Zgłoś