Dodaj do ulubionych

ALTU, czy wątek trafi do red Gadomskiego?

IP: *.chello.pl 12.04.05, 21:58
Prosiliśmy Cie Altu o zachęcenie red. Gadomskiego do zapoznania się z wątkiem
w sprawie patentowania algorytmów. Coś w tej kwestii wiadomo???
Dzięki za odpowiedź.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=22140810&a=22188682
Obserwuj wątek
    • tebe Re: ALTU, czy wątek trafi do red Gadomskiego? 13.04.05, 11:19
      Witam

Śledziłem te dyskusje, od początku i za każdym razem wysyłałem linki do nich
      redaktorowi z rekomendacją i moją bardzo pozytywną oceną tej dyskusji.
      Redaktor zapewne z tego korzystał. Na ile wpłynęło to na jego ocenę problemu
      widać w ostatnim z felietonów.

Pozdrawiam
      P.S. Jakby co, to w Gazeta.pl odpowiadam za Forum, Blogi i inne serwisy
      społecznościowe.
      • vice_versa Re: ALTU, czy wątek trafi do red Gadomskiego? 13.04.05, 13:55
        Dzięki Tebe.
    • jorl patenty na software. tebe, v_v 13.04.05, 18:21
      Poczytalem troche ten watek patentowaniu software. Algorytmow. W USA juz jest
      (chyba od paru lat) i teraz dyskutuje sie aby wprowadzic cos takiego samego w
      EU.
      Jak widze, najwiecej jest przeciwnikow. Zwlaszcza z Polski. Sa informatycy
      ktorzy uwazaja ze sa specjalistami od tych spraw.
      Nie wiem dokladnie jakie beda przepisy aby dostac patent na software. Ale mysle
      ze podobnie bedzie jak w "starych" patentach. Tych dla "hardware". Coz Swiat
      zyje z patentami juz od dawna i w koncu zapewne lepiej ze sa. Przy jakis nawet
      pojedynczych negatywnych zjawiskach. Swiat idzie do przodu i dlatego i w
      zakresie software jest potrzeba cos tez zrobic. Albo i nie.
      Nie zauwazylem w postach wypowiedzi jakiegos PRAKTYKA od patentowania. W tych
      dotychczasowych patentach. Ja osobiscie mam patent europejski, bylem w sadzie
      patentowym aby go bronic. Firma w ktorej pracuje, a nie jest jakas wielka bo
      liczy 230 ludzi, ma patenty.
      W zwiazku z tym, w mojej pracy zawodowej, mam kontakty z adwokatami
      patentowymi, ktorym zlecamy odpowiednie pisanie do urzedu patentowego. Jak i
      czasami przy konstruowaniu nowego urzadzenia robimy badanie patentowe aby nie
      miec problemu. I ja naprawde wiem ze nie jest tak latwo cos opatentowac. Po
      pierwsze MUSI to byc, jak sie to urzedowo mowi "cos co przecietny fachowiec nie
      odkryje".
      Nastepna sprawa, jak sie sklada wniosek do urzedu patentowego, robia tam
      pierwsze badania i dostaje sie na biurko stosik czegos tam podobnego. Co
      zostalo opatentowane. I to z roznych krajow. Ja mieszkam w Niemczech a dostaje
      wtedy tez i z USA. I jak sie okaze, ze cos mniej wiecej podobnego bylo juz
      opatentowane, nie dostaje sie patentu. Nastepnie jest publikowany i wtedy moga
      sie rozni ludzie zglosic ze to nie jest nic nowego. Bo oni juz to od dawna
      stosuja. Np. Wszystko zalezy od waznosci patentu.
      Zreszta jest trudno opatentowac cos za szeroko bo wtedy zawsze sie cos
      podobnego znajdzie. A jak sie bardzo ograniczy, to inni moga wymyslec
      rozwiazanie tego samego problemu w dostatecznie odlegly sposob aby patentu nie
      naruszyc.
      Opisuje stan w tradycyjnych patentach. I sadze ze w software MUSI byc podobnie.
      Co ja uwazem? Ano czemu nie patentowac algorytmow? Wlasnie teraz koncze
      urzadzenie sterowania spora maszyna robocza gdzie oprocz zbudowania elektroniki
      napisalem software. I akurat w tym zastosowaniu, tak sobie mysle, i wlasciwie
      wiem co jest w tym zakresie rynku swiatowym, zastosowalem algorytm moze dobry
      nawet do opatentownia. I to prawo w EU byloby mi osobiscie na reke. Czy
      napewno to nie wiem, by sie okazalo w praniu. I naprawde nie widze aby
      patentowania i algorytmow nie mialo byc.
      Gadanie o wielkich korporacjach blokujacych patentami rozwoj to gruba przesada.
      Tak naprawde to wlasnie mniejsi moga, tak jak to i tradycyjnym patentowaniu,
      takie korporacje niezle zahamowac. Znam wiele przykladow czegos takiego.
      A koszty? Nikt nie kaze patentowac na calym Swiecie. Polska jest w EU i mysle
      (?) ze zaczelo
      i w kraju obowiazywac Europejskie prawo patentowe. Polski urzad patentowy chyba
      jak co nadaje patent Europejski. I to mysle po kosztach "polskich". I wazny w
      EU. A tu rynek duzy. Pilnowanie patentu? Coz w najgorszym przypadku w koncu
      wlasciciel patentu zobaczylby "swoj" ukradziony wtedy jak by wszedl na rynek
      polski. I moze wtedy ladnie zarobic. Ganianie gdzies po Swiecie jest
      zlodziejami naturalnie jest kosztowne. Ale napewno opatentowanie Europejskie
      atomatycznie blokuje na Swiecie opatentowanie tego samego.
      Naturalnie ten fakt patentowania algorytmow podnosi poziom odpowiedzialnosci.
      Ale czy to naprawde zle?
      Mysle tez ze te strachy o "podwojnym klick" itp. to troche na wyrost. I
      propaganda.
      I nie mysle ze oplaty patentowe beda plynely glownie do USA. Z EU. Bedzie sie
      to jakos rownowazyc. USA nie jest takie mocarstwo. Mikrosoft to nie wszystko.
      Ogromna ilosc software powstaj gdzie indziej. Zdolnego tez do patentowania. A
      tak naprawde to bardziej szkodliwa jest monopol na system operacyjny Billa z
      Okienka. I on powstal NIE z patentowanie.
      Widze ze opiekun forum tebe jest osobiscie tez sprawa zainteresowany. Na NIE
      mysle. Coz zapewne nie zna sie na patentach. Tych tradycyjnych. A byloby dobrze
      najpierw to poznac aby wiedziec co sie bedzie dzialo jak weszloby nowe prawo.
      Zreszta v_v tez taki sam. Niewiedzacy.
      Pozdrowienia
      • tebe Re: patenty na software. tebe, v_v 13.04.05, 18:41
        To ciekawy głos. Szkoda, że tu a nie tam.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka