Dodaj do ulubionych

Zakaz lichwy blisko

05.07.05, 03:15
Voodoo szamani, banki, posrednicy finansowi to prawdziwe pijawki.
Czterokrotnosc to i tak zbyt duzo 2-3 razy stopy lombardowej to i tak jeszcze
za wiele. Szkoda ze Voodoo szamani jeszcze nie przepowiedzieli konca Swiata i
II Przyscia Chrystusa.
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: Zakaz lichwy blisko IP: *.152.27.44.Dial1.Atlanta1.Level3.net 05.07.05, 05:49
      Tylko kompletni kretyni i debile albo wyjatkowo cwani s-syny moga byc
      przeciwnikami tej ustwy.
      • jawu Upadłość konsumencka 05.07.05, 08:23
        Oprócz ustawy antylichwiarskiej potrzebna jest ustawa o upadłośći konsumenckiej.
        • Gość: ziemia jest płaska Kolejny populistyczny amok, powtórka z biopaliw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 10:34
          • Gość: Nikosia szwagier A panowie z miasta" zacerają ręce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 10:39
            Bo dokąd pójdą te tłumy desperatów?
            A "panowie z miasta" pożyczą nawet na gębę.
            Z windykacją, jakby co, też sobie świetnie poradsą.
            • Gość: szkot Jak tu koledzy reddakktorzy lobbuja za lichwa IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 05.07.05, 11:32
              Jak sprzeda telewizor za trzysta zł bo jest na skraju rozpaczy to za miesiac
              odda 600??? Ty kolego tez czerpiesz kase z lichwy?
              • Gość: koszt Niech poszuka szczęścia w UK. A telewizja kłamie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 12:44
            • Gość: maks nie widze zadnej roznicy IP: *.sti.net.pl / 83.238.81.* 05.07.05, 16:23
              midzy bankami a mafią ... prawde mowiac to banki sa jeszcze gorsze bo okradaja
              w majestacie prawa i nie ma przed nimi zadnej ucieczki
              • Gość: Nikosia szwagier Jest jedna techniczna różnica - sposób windykacji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 20:32
                I jeszcze kilka innych - zapłakałbyś za Providentem. Gorzko.
      • abcdefghijk10 Re: Zakaz lichwy blisko 05.07.05, 08:40
        nie sądzę zeby jakakolwiek ustawa regulujaca stopy udzielania kredytow, czyli
        ingerujaca w rynek byla dobra, jezeli komus nie odpowiada stopa kredytu w
        Providencie, niech takiego kredytu nie bierze, ale ludzie biora, poniewaz banki
        im kredytu nie chca udzielic (nie maja stalych dochodow, itp.) wiec placa
        wieksze odsetki, takie sa prawa rynku, znam osobe, ktora wlasnie dzieki tym
        drogim odsetkom z bardzo kryzysowej sytuacji zyciowej wyszla obronna reka, bo
        dostala kredyt w ogole, takie sa prawa rynku, jezeli ktos jest "ryzykowny" dla
        kredytodawcy, musi oddac wiecej, kretynem jest ten, ktory twierdzi inaczej, to
        tak jakby ktos chcial ustalic, ze cena jablek nie moze przekraczac 2 zł, po co
        pytam sie, jezeli to ludziom przeszkadza, niech nie kupuja, a skoro kupuja, to
        najwidoczniej taka jest potrzeba rynku.
      • mike-great Re: Zakaz lichwy blisko 05.07.05, 13:05
        Kto nigdy nie miał żadnych kłopotów ze spłatą kredytów???
        • Gość: ja ja nigdy nie miałem żadnych kłopotów ze spłatą kr IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.05, 16:43
          ja nigdy nie miałem żadnych kłopotów ze spłatą kredytów.
          Bowiem ich nie miałem. I dlatego jestem ciągle i ustawicznie zamożnym człekiem.
          Co i innym polecam
      • Gość: Andrzej Re: Zakaz lichwy blisko IP: *.kosnet.pl / *.kosnet.pl 05.07.05, 17:34
        Nie masz racji. Opinia opracowana na zlecenie banków na pewno nie jest
        obiektywna. Niemniej jest w niej przynajmniej kilka ziaren prawdy. Faktycznie
        można chronić obywateli przed ich własną głupotą zabraniając podmiotom
        gospodarczym pozyczania na wysoki procent. Jezeli popadniemy w skrajnosc mozna
        zabronic ludzim jezdzic samochodami bo wiele osob jezdzi nieostroznie i rocznie
        na drogach ginie kilkadziesiat tysiecy Polakow. Skutecznym sposobem ochrony
        jest edukacja. Wiedza pomaga ochronic sie przed oszustami i naciagaczami.
        Dlatego o kredytach powinni uczyc juz w szkolach. Wyobraz sobie rowniez ze sa
        ludzie ktorzy w niektorych sytuacjach zaakceptuja kredyt na 32% jezeli moga go
        uzyskac w ciagu doby. Wyobraz sobie sytuacje w ktorej dzis potrzebujesz
        gotowki, bo musisz zaplacic za usluge medyczna ratujaca zycie twojej
        najblizszej osoby. Czy 32% to bedzie zbyt duzo? Dla mnie nie. Ta ustawa
        spowoduje ze takiego kredytu nie otrzymasz od reki. Wez pod uwage wszystkie
        konsekwencje. Ludzi przed zlymi decyzjami chronia doswiadczenia i wiedza.
        Ustawa tego nie zrobi. Powstanie nielegalny rynek kredytow na wysoki %.
        Prostytucja a dokladniej streczycielstwo jest zakazane ustawa. Myslisz ze
        ustawa wystarcza do tego zeby prostytucji nie bylo. Tak samo jest z kredytami
        na wysoki procent. Zawsze beda. Owszem ochronisz czesc ludzi przed oszustami
        ale pomysl o innych skutkach.
    • Gość: gargamel Co za bzdura... A wystarczyłby twardy... IP: *.icpnet.pl 05.07.05, 06:13
      ...(i surowo egzekwowany!) nakaz informowania (w placówkach i we wszelkich
      materiałach reklamowych) przez wszystkie podmioty oferujące pożyczki i kredyty o
      rzeczywistym oprocentowaniu tychże w skali rocznej...
      • Gość: piotr Re: Co za bzdura... A wystarczyłby twardy... IP: *.gpd.com.pl 05.07.05, 07:22
        o, o - właśnie to... Wczoraj dostałem pokaźną przesyłeczkę od GE Capital Bank (bom dobry klient).
        Wszystko pięknie opisane, wylizane i wychuchane. Jednego tylko nie wiem. Jakie jest oprocentowanie
        oferowanego kredytu (pożyczki hipotecznej). Pardon - wiem, że oprocentowanie będzie niższe o 3%.
        Od czego? Tego nie wiadomo. ;)
        • Gość: tgb Re: Co za bzdura... A wystarczyłby twardy... IP: *.tiger.com.pl 05.07.05, 12:08
          To mamy kolejny przykład na to, że instrumenty prawne są mocno ograniczone.
          Takie prawo już OBOWIĄZUJE. Kazdy pożyczko(kredyto)dawca ma obowiązek podać
          klientowi tzw. RRSP (Roczną Realną Stopę Procenotwą). Co więcej ten wskaźnik
          musi obejmować WSZYSTKIE koszty pożyczki.
          Żeby było śmieszniej... wszyscy (albo prawie) ten wskaźnik podają. Tylko... nikt
          go nie czyta.
          Wniosek - za pomocą prawa nie da się ludzi "uszczęśliwić" na siłę.
          Szkoda, że podczas takich dyskusji tak mało się mówi o EDUCKACJI społeczeństwa.
          Myślę, że Sejm dużo lepiej by zrobił gdyby pomyślał o przekazaniu środków na
          zoragnizowanie kampanii uczącej ludzi jak korzystać z już istniejącego prawa,
          czyli jak nie dać się zrobić w balona
    • Gość: Lykos Re: Zakaz lichwy blisko IP: 150.254.85.* 05.07.05, 08:10

Opracowanie IBnGR przygotowano na zamówienie sektora finansowego. To dużo
      tłumaczy. Artykuł sprawia wrażenie, że przygotowano go również na zamówienie
      sektora finansowego. To by także wiele tłumaczyło.

Przeciw ustawie jest PO i część SLD. To też dużo tłumaczy.
    • Gość: s WG BUSHA OŚ ZŁA=PRZECIWNICY LICHWIARSKICH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 08:18
      WG BUSHA OŚ ZŁA=PRZECIWNICY LICHWIARSKICH kredytów. Czyżbyśmy mieli jak Irak
      zaryzykować napaść armii bankierów świata. Lichwa jest potrzebna
      najbogatszym ,gdyż umożliwia dojenie najbiedniejszych
    • Gość: jack Balcerowicz - coś musi zrobić IP: *.icpnet.pl 05.07.05, 08:28
      >W krajach, które walczą z lichwą, odniesieniem są stopy rynkowe, a nie te
      ustalane arbitralnie przez bank centralny.<

A nasz najlepszy i nieomylny Balcerowicz to niby ustala oprocentowanie w
      oderwaniu od warunków rynkowych ??? Pierwszy raz Gazeta sugeruje że Balcerowicz
      musi odejść. !!!!

• Gość: gosc Re: Balcerowicz - coś musi zrobić IP: *.wip.pl 05.07.05, 11:42
        To nie Balcerowicz ustala stopy glabie, tylko kilkuosobowa Rada Polityki
        Pienieznej, a sam Balcerowicz ma w niej tylko 1 glos.
        Pozdrow ode mnie swego idola Leppera
        • Gość: maks Re: Balcerowicz - coś musi zrobić IP: *.sti.net.pl / 83.238.81.* 05.07.05, 16:27
          Stalin w sekretariacie partii tez miał tylko jeden głos baranie ! nie wazna
          jest ilosc głosów lecz wpływ na pozostałych którzy tymi głosami dysponuja
          • Gość: rozbawiony Re: Balcerowicz - coś musi zrobić IP: *.zab.nat.hnet.pl 05.07.05, 18:25
            dobre maks ;)
    • Gość: bankier szukasz kredytu? IP: 217.149.249.* 05.07.05, 09:40
      finansowe.toptrendy.com - wybrane najlepsze kredyty mieszkaniowe,
      gotówkowe i samochodowe. Bezpłatne doradztwo bezstronnego konsultanta. Również
      konta, karty kredytowe i lokaty. Polecam!!!
    • Gość: w Re: Zakaz lichwy blisko IP: *.3ap.net / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 09:57
      wszedzie ci antysemici!
    • aron007 Re: Zakaz lichwy blisko 05.07.05, 09:58
      Ludzie ktorzy poieraja ta ustawe nie wiedza co popieraja i jakie to przyniesie
      skutki dla tysiecy ludzi.Ustawa zostana objete tez m.in.lombardy.Prosze sie
      postawic w sytuacji ludzi ktorzy np.pod telefon dostaja pozyczke w kilka minut
      zeby(najczesciej) przezyc do kolejnej wypłaty/renty/emerytury.Kto im pozyczy ta
      kase?Banki??? Co miesiac (nawet jesli spełnia warunki) nikt nie bedzie wypełniał
      wniosków, po drugie na tak krótki czas.A tak w ogole - co za palant ma mowic
      jakie maja byc odsetki albo jakies np. ceny innych rzeczy.To ma ustalic ryneka
      nie jakis baran z rzadu.On bierze taka kase ze nie bedzie pozyczac.Pozdrawiam
      • eles55 Re: Zakaz lichwy blisko 05.07.05, 10:36
        Ludzie popierają, bo im się wydaje, że jak ustawa wprowadzi ograniczenie odsetek, to oni nadal będą mogli brać kredyt praktycznie "na gębę", lecz taniej. Nie potrafią zrozumieć, że po prostu tego kredytu zwyczajnie nie dostaną i tyle.Większość ludzi nie rozumie, że bank pożycza pieniądze, które nie są jego tylko deponentów i jest tu tylko pośrednikiem między tymi, którzy mają, a tymi, którzy potrzebują. Jeśli pożyczą pieniądze bez odpowiedniego zabezpieczeni to stracą na tym ci, którzy złożyli w tym banku pieniądze, a nie bank jako firma. Dlatego właśnie tak ważny jest nadzór nad bankami, który musi pilnować, aby banki pożyczały cudze pieniądze z należytą starannością. Jeżeli pożycza ludziom, którzy nie mają pracy, albo mało zrabiają, to musi się liczyć, że część tych kredytów nie zostanie spłacona i ta część np. 15% to jest koszt ryzyka kredytowego. Dlatego najtańsze są kredyty hipoteczne.
        A tak poza tym, warto się zastanowić dlaczego z ograniczenia oprocentowani wyłączone są tzw. chwilówki, czyli kredyty do 500 zł na krótki termin. Kredytów takich udzielają SKOK-i, a dziwnym zbiegiem okoliczności powiązany z nimi jest nie kto inny tylko parti sprawiedliwości i prawa czyli PiS. Dziwnym zbiegiem okoliczności głównym beneficjentem ustawy o upadłości konsumenckiej (prowadzenie rachunków osób, które ogłosiłyby taką upadłość) rownież byłyby SKOK-i, a to ustawę również chce wprowadzić PiS. Dziwne zbiegi okoliczności, jak na partię Prawą i Sprawiedliwą.
      • Gość: marszal Re: Zakaz lichwy blisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 11:45
        przedewszystkim banki nie udzielaja takich kredytow ludziom ktorzy nie maja
        odpowiednich dochodow, jak mi proboje ktos wmowic ze banki wczesniej
        wspanialomyslnie udzialaly kredytu, a teraz jezeli nie beda mogly dowalic
        efektywnego oprocentowania np na 35-40 procent to temu biednemu kredytobiorcy
        juz nie dadza, hm szczerze mowiac bzdury niesamowite, wiadomo ze banki nie
        zarabiaja na kredytach tylko na obsludze budzetu ktory ma ogromne potrzeby
        pozyczkowe, dlatego kredyty sa takie drogie, motloch pozostawia sie providentom
        i innym tego rodzaju instytucjom ktorym banki chetnie udzielaja kredytow
        pozbywajac sie drobnicy z ktora sa tylko same klopoty, wszystkie te
        przewidywania co do strat dla gospodarki uwazam za przesadzone, jedno moze sie
        sprawdzic ze niemcy wlosi amerykanie czy holendrzy troche mniej na nas zarobia,
        ale szczerze mowiac nie bardzo mnie to boli, odbija sobie gdzie indziej
        pozdr
    • Gość: SZCZERY SLD ,PiSuar = NSDAP IP: *.10.15.vie.surfer.at 05.07.05, 10:02
      • Gość: mnk Re: SLD ,PiSuar = NSDAP IP: *.fbx.proxad.net 05.07.05, 10:17
        aron, co Ty bredzisz?? uwazasz, ze to ok, ze Ci, ktorzy "nie maja do 1-szego",
        zadluzaja sie na wysokie oprocentowanie, by jakos przezyc??
        poza tym co to jest ten twoj "rynek"? dlaczego w naszym niby-demokratycznym
        kraju ciagle mowi sie o rzekomych niebezpieczestwach czyhajacych na godpodarke
        ;), a NIGDY (!!!) nikt nie wspomina o interesach obywateli? tak, jakby ten
        magiczny "rynek" byl sam w sobie wartoscia, do tego nadrzedna - a obywatele maja
        mu bic poklony
        • aron007 Re: SLD ,PiSuar = NSDAP 05.07.05, 10:40
          tak sie składa ze wiem co pisze bo sam pracuje w lombardzie:)I widze kto
          przychodzi, po jakie sumy itp. I zgadzam sie z teza ze to kolejny raz "wiedzacy
          lepiejz rzadu" chca sie przyczynic do powszechnej szczesliwości obywateli.Bo
          przeciez pan/pani poseł wie lepiej co jest lepsze dla obywatela.A ze w tym
          przypadku procent pozyczki jest za wysoki to trzeba podarowac szczęscie ludziom
          i procent obnizyc.w kolejce czeka wiele takich przykładów.tylko oczywiscie nikt
          sie nie przejmuje konsekwencjami, bo po co?W razie czego pani/pan poseł powie ze
          to nie on albo cos w tym stylu. Patrz:poseł Łapinski, ustawa zdrowotna i
          komentarze tego "lepiej wiedzącego" posła.Pozdrawiam
        • aron007 Re: SLD ,PiSuar = NSDAP 05.07.05, 10:47
          A po drugie myslisz ze głównie kto bierze kredyt w Providencie czy lombardzie?Bo
          chyba nie gośc który chce kupic samochod:)
          Pozdrawiam
      • maro29 Re: SLD ,PiSuar = NSDAP 05.07.05, 10:25
        Ludzie. Jak was czytam to aż mi się nóż w kieszeni otwiera. Zresztą nie
        powinienem się dziwić skoro kraj w którym mieszkam spłodził Leppera, Rydzyka i
        innych fałszywych proroków. Ktoś pisze że trzeba być kretynem aby być przeciwko
        takiej ustawie. A więc jestem kretynem i jestem przeciwko niej. Z tym że ja
        jestem kretynem myślącym a ten koleś mędrcem niedouczonym. Przecież ta ustawa
        dotknie przede wszystkim najbiedniejszych ludzi. Ja i tak w każdej chwili mogę
        wziąć kredyt na max 10-12 %. Bo mam wysoką zdolność kredytową. Ale taki
        przeciętny Kowalski może mieć z tym problem. I co wtedy? Kto mu pożyczy? Czy
        jakikolwiek poseł odpowie za to? Biedny Kowalski się nie zadłuży ale biedny
        Kowalski może też umrzeć z głodu.
        Jedyną rzeczą której szczerze nienawidzę to jest socjalizm. Socjalizm traktuje
        ludzi wszystkich jak baranki, którymi na siłę trzeba się opiekować. Przymusowe
        ubezpieczenia, zasady dotyczące mojego bezpieczeństwa, podatki na niewiadomo
        kogo. Ja nie chce aby mi ktokolwiek zaglądał do garnka. Jak chcę wziąć kredyt
        na 100% dzienie to moja sprawa i tym dupkom z rzędu nic do tego. Jak chcę
        jechać w niezapiętych pasach to moja sprawa i nic im do tego, jak jestem chory
        to sam się leczę a nie dostaję to co mi państwo zrzuci. Państwo traktuje
        obywateli jak bandę idiotów próbując sprawić aby wszyscy byli szczęśliwi. I co
        się okazuje? Największy odsetek samobójstw jest w Japonii, i Skandynawii.
        Krajach zamożnych i niezwykle przesocjalizowanych. A w takim bangladeszu nikomu
        nawet do głowy to nie przychodzi.

• Gość: mnk Re: SLD ,PiSuar = NSDAP IP: *.fbx.proxad.net 05.07.05, 10:35
          "ja
          jestem kretynem myślącym a ten koleś mędrcem niedouczonym"

brawo, brawo! :/ nie ma to jak obrzucanie sie epitetami i walka na slowa

drogi maro, nienawidz sobie socjalizmu ile wlezie, ale modl sie o to, by zycie
          nie zaskoczylo cie zadnymi wypadkami losowymi, jak np. ciezka choroba (twoja lub
          najblizszych), bezrobocie, bankructwo... cokolwiek.

rozwiazaniem dla ubogich nie sa super drogie (regulowane przez "rynek") kredyty,
          lecz odpowiednia polityka panstwa!!!
          • eles55 Re: SLD ,PiSuar = NSDAP 05.07.05, 10:45
            I oczywiście ty kolego rozwiążesz ten problem bez kłopotu. Tylko dlaczego jeszcz problemu ubogich nikt nie rozwiązał.
            A pozatym jeśli komuś się wydaje, że problem drogich kredytów zniknie to się grubo myli. Obsługę takich klientów przejmie prostu podziemie gospodarcz czyli mówiąc prościej gangsterzy. Życie nie znosi próżni, jeśli jest zapotrzebowanie, to znajdzie się ktoś kto je zaspokoi.
            • Gość: tgb Re: SLD ,PiSuar = NSDAP IP: *.tiger.com.pl 05.07.05, 12:53
              > A pozatym jeśli komuś się wydaje, że problem drogich kredytów zniknie to się gr
              > ubo myli. Obsługę takich klientów przejmie prostu podziemie gospodarcz czyli mó
              > wiąc prościej gangsterzy. Życie nie znosi próżni, jeśli jest zapotrzebowanie, t
              > o znajdzie się ktoś kto je zaspokoi.

święte słowa!
              Ale państwo przywyczaiło obywateli, że jest socjalistyczne i pomoże. I ludzie
              tego oczekują. A skoro oczekują, to na pewno znajdą się politycy, którzy na to
              zapotzrebowanie odpowiedzą (bo natura nie lubi próżni :D ).
              A skoro państwo pomoże, to ludzie nie muszą sami byc odpowiedzialni za to co
              robią...

Maro, popieram twój pogląd na temat socjalizmu.

BTW, już od dawna wiadomo, że wyręczanie dzieci w trudnych sprawach (ale również
              i w tych łatwych) jest kiepską metodą wychowawczą. Dlaczego ze społeczeństwem
              miałoby być inaczej?
    • Gość: bestia Re: Zakaz lichwy blisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 10:30
      Rozwazcie posłowie, czy nie lepiej po prostu ustalic 4% od wszyskich kredytów
      (jak własnie przeczytałam w innym artukule)i jeden bank - na razie nazywa się
      kasa sejmowa, ale potem nazwiemy go Państwowy Bank Polski. Oczywiście
      zlikwidujemy wszystkie inne banki i intytucje finansowe oprócz kilku filii
      naszego Państwowego Banku. Transakcje będzie można przeprowadzać również przez
      internet - w końcy jest postęp techniczny. A potem możemy rozwiązać ten sejm,
      bo wszystko samo się będzie pięknie kręcić. Może chcecie inne propozycje? Np.
      jak uzdrowić służbę zdrowia itp.? Polecam sie!
    • Gość: Stan Re: Zakaz lichwy blisko IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 05.07.05, 10:39
      Artykuł sponsorowany przeciwko społeczeństwu polskiemu !!!!
    • hotrod404 efektywna stopa!!! 05.07.05, 10:42
      wystarczy wprowadzić konieczność podawania efektywnej stopy oprocentowania jak
      w USA!!!
      • Gość: kk Re: efektywna stopa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 11:06
        hotrod404 napisał:

> wystarczy wprowadzić konieczność podawania efektywnej stopy oprocentowania jak
        > w USA!!!

Ależ w Polsce taki obowiązek od jakiegoś czasu istnieje.
    • feliks-50 Już dawno powinna być uchwalona ! 05.07.05, 11:27
      Bankowi złodzieje co prawda znajdą sposób aby nas dalej okradać, ale fajnie, że
      ktoś im popsuje trochę krwi.
    • Gość: szkot Jak tu koledzy reddakktorzy lobbuja zalichwa IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 05.07.05, 11:29
      Wolnosc gospodarcza to sprzedaz firm niemcom i kredyty dla zdesperowanych za 100
      proc, gratulacje
    • Gość: O-lexy KRETACZE SIE BOJA IP: 217.17.35.* 05.07.05, 12:51
      Najbardziej boja sie wszelkiego rodzaju kretacze i oszusci, w tym niektore
      banki.
    • Gość: koleś Re: Zakaz lichwy blisko IP: *.ais.pl 05.07.05, 12:52
      A kiedy Sejm ustali, że wszyscy będziemy zdrowi, młodzi i bogaci?
      To takie, proste - Sejm uchwala ... i jest :)
      • Gość: tgb Re: Zakaz lichwy blisko IP: *.tiger.com.pl 05.07.05, 13:00
        > A kiedy Sejm ustali, że wszyscy będziemy zdrowi, młodzi i bogaci?
        > To takie, proste - Sejm uchwala ... i jest :)

Wszystko w naszych rękach :))). Wystarczy projekt obywatelski + 100.000
        podpisów. Tylko trzeba sie pospieszyć, żeby się załapać na najbliższe
        posiedzenie sejmu. Przed wyborami (p)osłowie na pewno ochoczo poprą ten projekt...
        A potem to juz na pewno bedziemy w raju... Obowiązkowo - ci co nie chcą również
        ;). Taka szczęśliwość obowiązkowa, ustawowa...
    • bopin Mówiły jaskółki 05.07.05, 13:41
      Dobry zwyczaj - nie pożyczaj
    • Gość: czerem Re: Zakaz lichwy blisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:52
      kto protestuje najbardziej...ten kto moze najwiecej stracic... czyli posrednicy
      i parabanki. Moze wreszcie zwykłe banki zastanowia sie nad poluzowaniem wymogow
      co do kredytobiorców i dopuszcza jako klientów osoby ktore maja np. czasowe
      umowy o prace( takie umowy to dzis w sredniej wielkosci firmach prywatnych
      norma). Wszycsy ci ludzie sa dzis skazani na parabanki i posrednikow i placa im
      po min. 30 procent odsetek, utrzymujac przy tej okazji zastepy
      przesdstawicieli, windykatorów itd.... no i oczywiscie pozwalaja zarobic krocie
      cwaniakom ktorzy owe firmy posredniczace posiadaja.
      • heureka7 Re: Zakaz lichwy blisko 05.07.05, 14:16
        swieta prawda!
        • Gość: janosik Re: Zakaz lichwy blisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 15:03
          Jest w naszym kraju wielu ludzi nieodpowiedzialnych ,nieczytających też
          dokładnie umów, ludzie starsi itd. Naprawdę dla ich dobra trzeba ich odciąć od
          kredytów 100% i więcej. Póżniej zostają bez mieszkań .....w pętli zadłużenia.
          Chyba że ktoś lubi widok bezdomnych....
    • Gość: qq Re: Zakaz lichwy blisko IP: *.ydp.com.pl 05.07.05, 16:04
      "Z opracowania wynika też, że limity odsetkowe m.in. ograniczą rozwój sektora
      pośredników kredytowych specjalizujących się w obsłudze najmniej zamożnych
      Polaków, utrudniając im dostęp do kredytu"

Czyli oznacza to ze najmniej zamozni moga brac tylko najdrozsze kredyty.
    • Gość: bsc1 Re: Zakaz lichwy blisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 16:07
      Nie wypowiadam się w sprawie oprocentowania bankowego.Ale uprawianie lichwy
      przez prywatnych pożyczkodawców udzielającym pożyczki osobom podpisujacym
      nierozważne umowy trzeba postawic veto!Musi byc jakaś granica absurdu, aby
      ustrzec uczciwych a naiwnych przed utratą całego swego dobytku. Piszę o tym bo
      fakty o których donosiła prasa były tak przerażające, że takich lichwiarzy i
      krwiopijców trzeba zamykać do pudła i ustawowo Sąd powinien unieważniac takie
      lichwiarskie kontrakty.
    • Gość: Longislander Zabraniac jak najwiecej IP: *.dsl.invision.com 05.07.05, 16:28
      Polacy lubia zabraniac. Kazda ustawa, ktora czegos zabrania bedzie sie podobac
      wiekszosci.
    • Gość: les Re: Zakaz lichwy IP: *.aster.pl 05.07.05, 16:29
      i bardzo dobrze!

lichwiarskie odsetki na kredyty "spełniające Twoje marzenie" to kamień u szyji
      wielu niewykształconych niestety rodzin

wstydźcie się lichwiarze
    • Gość: theOne Zbieżność liczb nie jest przypadkowa... IP: *.knc.pl / 217.153.131.* 05.07.05, 17:01
      okolo 10% kredytobiorcow wpadlo w petle zadluzeniowa a po wprowadzeniu ustawy
      ok. 10% kredytobiorcom zostanie odmowione udzielenie pozyczki. Nie dostana jej
      najbiedniejsi, ktorzy i tak by jej nie splacili. Nie bedzie niepotrzebnych
      rozpraw sadowych o egzekucje niesplaconych naleznosci i nie bedzie
      niepotrzebnych wyrokow wiezienia dla ludzi, ktorych jedyna wina jest to, ze nie
      potrafia przewidziec, ze zaciagaja kredyty ponad wlasne mozliwosci.
      • grail Re: Zbieżność liczb nie jest przypadkowa... 05.07.05, 18:24
        tiaaa... bo teraz za niespłacone pożyczki to 10 lat kamieniołomów, a tych z
        pomorza na galery... Ustawa nie spowoduje, że wszyscy nagle staną się bogaci i
        przestaną pożyczać, albo nagle zaczną czytać to co podpisują. Spowoduje, że
        ryzyko udzielenia pożyczki będzie zbyt duże i po prostu nie zostanie wypłacona.
        Zamiast zakazywać wypadałoby edukować - o prawach konsumenta, o tym co znaczą te
        wszystkie trudne wyrazy i skomplikowane cyferki... ale to nie wygląda tak dobrze
        na plakatach wyborczych
    • Gość: Rooob Polityka durnych banków IP: *.chello.pl 06.07.05, 00:09
      Ryzykownemu klientowi, czyli jak rozumiem takiemu który może mieć problem ze
      spłaceniem dowala się wyższy procent. Gdzie tu logika?
      • grail Re: Polityka durnych banków 06.07.05, 21:01
        Gość portalu: Rooob napisał(a):

> Ryzykownemu klientowi, czyli jak rozumiem takiemu który może mieć problem ze
        > spłaceniem dowala się wyższy procent. Gdzie tu logika?

Bo jeśli pożyczasz komuś kaskę to w % uwzględniasz min. jakie jest ryzyko, że
        nie wróci. Logiczne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka