IP: 62.241.150.* 29.10.05, 11:18
troche tak z innej beczki, ale nie znalazlam takiego forum zeby ten temat
pasowal dokladnie. jestem teraz za granica, musze jechac do polski i muz
eodnowic paszport, czy ktos zna przypadek i mozliwosc odnowienia paszortu w
tydzien lub 10 dni? gdy ma sie juz bilet powrotny?to bardzo wazne.
Obserwuj wątek
    • Gość: Polak Re: paszport IP: 193.194.68.* 29.10.05, 20:27
      Szanowna Marto (zakladam ze masz tak na imie, choc z niepojetej dla mnie
      przyczyny uzywasz proxy). Nie ma takich mozliwosci. W dwa tygodnie (piszesz
      o dziesieciu dniach) mozesz uzyskac w kazdej polskiej placowce konsularnej
      paszport wjazdowy (jednorazowy) po sprawdzeniu czy jestes narodowosci Polka,
      co wazne na swoje ryzyko. Jesli policja polska zechce juz do swego obecnego
      kraju nie wrocisz a o Polakow inne kraje dbaja jak o "dziure w moscie".
      Osobiscie mam podobny problem, chocby teraz. Jesli chce jechac do Polski
      musze zglosic do konsulatu gdzie po dlugim wykladzie 'za co nie odpowiadaja'
      dostaje jednorazowy paszport. W 1979tym zostalem skazany przez rezim
      komunistyczny za 'szpiegowstwo' (notatka dla RFE) i ten wyrok nadal na mnie
      ciazy. Nikt nie pomyslal by go ze mnie zdjac, mi wisza wyroki komunistycznych
      zbrodniarzy i ani mysle placic za ich kasacje. Czekam az oni dostana wyroki.
      Polska jest jedna. Nie jest czescia Zwiazku Sowieckiego.

Badzmy Polakami. Wszedzie. Choc to czasami bardzo trudne.
      • Gość: marta Re: paszport IP: 62.241.150.* 30.10.05, 23:01
        czesc! dziekuje za odpowiedz!moje pytanie jednak bylo inne, bo z powrotem do
        polski nie mam problemow!chce tylko wiedziecx co zrobic zeby odnowic paszport w
        10 dni bo tylko tyle mam czasy i juz musze wracac- a odnowic musze bo jest
        zniszczony!wiem ze normalnie odnowia sie w 3 tygodnie, ale ja nie mam tyle
        czasu/i bede odnawiac w polsce!
        • borrek Re: paszport 30.10.05, 23:10
          Nowy paszport mozesz odebrac w czasie nastepnej wizyty w Polsce po kilku
          miesiacach.Zapytaj jak dlugo bedzie czekal.
          • Gość: Polak Re: paszport IP: 193.194.68.* 31.10.05, 03:28
            Witajcie. Kolega odpowiedzial wedlug mnie dokladnie tak jak jest. Corka
            sasiadow tak samo wyrabiala Polski Dowod. Rodzice ubieglego lata zostawili
            bedac w Polsce potrzebne dokumenty tata pojechal jesienia odebrac gotowy
            dokument. Na pewno identycznie jest z paszportem. Moze na Ciebie poczekac
            a tymczasem jednorazowy ma Ci konsulat obowiazek wydac w kilka dni.
            Przepraszam ze Cie nie zrozumialem ale kazdy widzi swiat przez wlasne
            problemy. Moze ktos bedzie wiedzial czy w Polsce jest juz automatyczna
            kasacja wyrokow politycznych wydanych przez Sady Wojskowe przed 1981-szym?
            Nie mam ani czasu ani zdrowia na procesoswanie a polski konsulat poinformowal
            mnie ze tylko tak moge uzyskac kasacje i to nie na pewno.
            Czy to prawda i czy juz musze zapomniec o byciu Polakiem?
            Nasze dzieci nimi nie sa bo urodzily sie za wczesnie ale ja chcialbym spoczac
            w rodzinnej ziemi.
            Do tego mam chyba prawo?
            • Gość: marta Re: paszport IP: 62.241.150.* 01.11.05, 10:42
              dziekuje za odpowiedzi!moze to jest wlasnie sposob!bede w polsce juz za tydzine
              wiec okaze sie, czy mi sie uda!pozdrawiam, marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka