Gość: grr.. IP: *.centertel.pl 07.11.05, 21:41 to bylo do przewidzenia..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chmurka Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: *.ipm5.zwolen.net / *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 21:48 nie tylko to... butla gazowa do kuchenek miesiac temu kosztowala 32 zl a teraz juz 37 zl... i co dostawa to coraz drozej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 11:58 Gość portalu: chmurka napisał(a): > nie tylko to... butla gazowa do kuchenek miesiac temu kosztowala 32 zl a > teraz juz 37 zl... i co dostawa to coraz drozej Ale taki skok nastąpił także kilkanaście miesięcy temu. Potem ceny spadły. Oby tak było i tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka.dorna PO chcialo obnizki VAT'u na paliwa a PIS nie... 08.11.05, 20:16 sorki, tak wybral narod niewyksztalcony i ze wsi. plus reszta polinteligentow. Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez Pazernosc polaczkow jest przerazajaca wywindowali 07.11.05, 21:50 ceny i zaraz bedzie placz ze ludzie nie chca kupowac i by rzad cos zrobil... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Pazernosc polaczkow jest przerazajaca wywindo IP: *.77.classcom.pl 07.11.05, 23:29 A Ty nie jestes polaczkiem? Przeciez uzywasz pieknej polszczyzny :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ness Re: Pazernosc polaczkow jest przerazajaca wywindo IP: *.acn.waw.pl 08.11.05, 18:57 Ktoś kto używa pięknej polszczyzny i ocenia rożne zjawiska w szerszej perspektywie niż czubek własnego nosa to Polak. A reszta to Polaczki (lub jak kto woli plebs). Odpowiedz Link Zgłoś
pani.popiolkowa Re: Pazernosc polaczkow jest przerazajaca wywindo 08.11.05, 21:47 czy czubek własnego nosa to dbanie o własne, osobiste interesy? czyli chęć zmniejszenia wydatków z domowego budżetu na paliwo? proszę mi wytłumaczyć co oznacza ta "szersza perspektywa"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Jedyne co rzad powinien zrobic.... IP: *.tpgi.com.au 08.11.05, 01:50 ....to przestac tak pazernie opodatkowywac gaz i benzyne. w Australii gaz kosztuje kolo 50 centow za litr, benzyna podrozala w czasie kryzysu, do jakichs 1,1$ . Czyli odpowiednio 1.25 PLN i 2,75 PLN/litr Odpowiedz Link Zgłoś
0sa Re: Jedyne co rzad powinien zrobic.... 08.11.05, 01:59 Gość portalu: druid napisał(a): > ....to przestac tak pazernie opodatkowywac gaz i benzyne. > > w Australii gaz kosztuje kolo 50 centow za litr, benzyna podrozala w czasie > kryzysu, do jakichs 1,1$ . Czyli odpowiednio 1.25 PLN i 2,75 PLN/litr To wlasnie o to sie rozchodzi. Swiatowe ceny ropy, benzyny, i gazu spadaju raczej gwaltownie od lata. Cena barylki ropy w ostatnich 3 miesiacach spadla z $70 do $58 i nadal mamy trend spadkowy. W USA litr benzyny to srednio okolo 2 zl lub mniej i ceny ciagle spadaja. W Polsce albo rozchodzi sie o jakies ukryte podatki lub cos innego co w tym samym czasie podwyzsza ceny poniewaz firmy energetyczne w Polsce kupuja energie po tych samych spadajacych swiatowych cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieecio Re: Jedyne co rzad powinien zrobic.... IP: *.rochd3.qld.optusnet.com.au 08.11.05, 05:45 Bo wybraliscie sobie wspanialy rzad, ktory zapewni Wam dobrobyt przy pomocy taniej zlotowki i o dziwo bez Balcerowicza. Pretensje do wlasnej glupoty rodacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu66 Nowy rzad jeszcze nie zrobił NIC, bo nie może IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 10:10 przed uzyskaniem votum zaufania.Wiec nie pisz głupot aranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pielegniarka Re: Jedyne co rzad powinien zrobic.... IP: 217.153.174.* 08.11.05, 10:47 Mieciu-Rupieciu, zaordynuję Ci jakiś zimy okładzik na przegrzaną główkę... Odpowiedz Link Zgłoś
evald Re: Jedyne co rzad powinien zrobic.... 08.11.05, 12:54 To prawda. Kurs zlotowki bezposrednio wplywa na cene benzyny. Prawda jest tez ze akcyza na paliwo jest za duza w Polsce. ALe niestety socjalizm kosztuje. Teraz tez nic sie nie poprawi, bo obietnice PiSu sa nadmuchane do granic mozliwosci qwiec musza ciagnac kase od obywateli :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~~~~~~~~~~~~~ Re: Jedyne co rzad powinien zrobic.... IP: *.aster.pl 08.11.05, 17:52 A z czego pokryją pomysły i pensje w spółkach LPR-u i Samoobrony, przecież poparcie nie będzie za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
saikokila Re: Jedyne co rzad powinien zrobic.... 09.11.05, 00:05 Gość portalu: druid napisał(a): > ....to przestac tak pazernie opodatkowywac gaz i benzyne. > > w Australii gaz kosztuje kolo 50 centow za litr, benzyna podrozala w czasie > kryzysu, do jakichs 1,1$ . Czyli odpowiednio 1.25 PLN i 2,75 PLN/litr Kilka uwag: Gaz LPG w Australii nie jest objęty akcyzą (excise), benzyna i olej napędowy i owszem (gwoli ścisłśli to LPG jest objęty, ale nie ten dla samochodów, a także i ten będzie objęty zwiększającą się corocznie akcyzą od bodajże 2011 roku). Akcyza na benzynę to ponad 38 centów za litr. Australia co prawda sprowadza sporo gazu (~1/5 zużycia) ale produkuje o wiele więcej niż zużywa, i ponad 2/5 tego co produkuje sprzedaje za granicę. W razie kryzysu jest więc samowystarczalna pod tym względem, choć oczywiście w tych warunkach trzeba by było wprowadzic ograniczenia eksportowe żeby rodzimi producenci nie sprzedali wszystkiego do złaknionej Polski. ;) Ceny LPG są wolnorynkowe (nie regulowane przez rząd) i mają na nie wpływ ceny światowe. A ceny światowe gazu są odwzorowaniem średnich cen kontraktów saudyjskich, tymczasem ceny benzyny w Australii są odwzorowaniem ceny z rafinerii singapurskiej (Mogas 95 Unleaded), czyli innego rynku. Na olej napędowy ceny ustalane są inaczej ale też według cen singapurskich. To powoduje że ceny LPG, ropy naftowej, benzyny i innych (np. LNG, którego Australia jest ważnym producentem) niekoniecznie są ze sobą bezpośrednio związane, choć oczywiście wszystko jest jakoś powiązane, cudów nie ma. Jak gdzieś drożeje jedno źródło energii to ludzie interesują się drugim, które w wyniku tego też może zdrożeć. BTW mniej niż 1/4 LPG australijskiego LPG robi się bezpośrednio z ropy naftowej. Pomijając aspekty podatkowe trudno żeby ceny producenta były wyższe niż konsumenta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grze może byś tak wytłumaczył co masz na myśli !? IP: *.stat.gov.pl 08.11.05, 08:39 już nie mówiąc, że tekst jest obraźliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Smith a nie można produkować w Polsce ? IP: *.chello.pl 08.11.05, 13:06 Kwas podarował liniową stawkę19 % Kulczykom i innym przedsiębiorcom by inwestowali w rozwój Polski. Pieniądze więc są. Tylko chyba robić się nie chce. Mniej wysiłku sprawia importowanie wszystkiego a klient za wszystko zapłaci. Zostają pieniążki na zagraniczne wojaże.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: a nie można produkować w Polsce ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 13:10 > inwestowali w rozwój Polski. Pieniądze więc są. Tylko chyba robić się nie chce. Daj przykład. Zacznij robić pierwszy. Nie oglądaj się na innych. > Zostają pieniążki na zagraniczne wojaże.... Mnie nie interesuje co robisz ze swoimi pieniędzmi. Ty się nie interesuj co ja robię ze SWOIMI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Smith Re: a nie można produkować w Polsce ? IP: *.chello.pl 08.11.05, 13:21 Typowe podejscie samoluba ktory nikogo nie lubi i ktorego nikt nie lubi. Udlaw sie ta kasa. Przyjdzie jeszcze na ciebie czas !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haa haa Ja lubie rr-a, a nie lubię socjalu IP: *.mnc.pl 08.11.05, 17:23 > Typowe podejscie samoluba ktory nikogo nie lubi i ktorego nikt nie lubi. Udlaw > sie ta kasa. Przyjdzie jeszcze na ciebie czas !! Ja lubię rr i wszystkich logicznie myślących ludzi, którzy nie chcą okradać innych, głosząc przy tym jak są zarąbiście przyjacielscy. Osobiście sam wolałbym wybierać gdzie mają iść moje pieniądze. Nie zarabiam tak dużo, żeby rozdawać pieniążki bez sensu. Razi mnie kiedy te wszystkie socjale, obowiązkowe ubezpieczenia od niczego i składki idą na urzędy "bezrobocia". Już nie od dziś wiadomo jak nieefektywny jest pieniądz w państwowych rękach. Dlatego jednoczę się z takimi jak rr, w bólu. Bo wiem, że te akcyzy zostaną zmarnowane na "socjalny balon" PiS, Samoobrony i LPRu. Martwi mnie to również dlatego, że naprawdę biedni ludzie, którzy nie mają dostępu do oświaty są nieświadomymi ofiarami własnych nadzieji. Wielu z tych ludzi ma potencjał by zarobić na siebie (i to więcej niż daje opieka społeczna), tyle że socjaliści chcą ich koniecznie sprowadzić do roli żebraków i niewolników ZUSu. Bo jest taki paradoks, że najłatwiej zniszczyć człowieka poprzez złą pomoc. Dając niby-darmo wmawia się ludziom, że bez pomocy "dobroczyńcy" nie daszą sobie rady. I proszę cię Adamie Smith, żebyś nie wyzywał pochopnie od samolubów. Bo ja dobrze wiem, jak ludzie upodleni nędzą walczą ze sobą o 10 groszy. Wiem również, że wielu bogatych mając dobrze chce pomóc innym. I wśród tych pomagających bogaczy jest zaskakująco mało zolenników socjalu. Odpowiedz Link Zgłoś
sushi4004 Kto slyszal o peak oil, wie dlaczego... 07.11.05, 21:50 Niestety wszystko wskazuje, ze gaz i ropa moga tylko drozec, z niewielkimi korektami wynikajacymi z chwilowego spadku popytu. Wielu specjalistow od ropy przewiduje, ze w ciagu kilku lat osiagniemy szczyt jej wydobycia, co w polaczeniu ze stale wzrastajacym popytem ze strony Azji wywinduje ceny do takiego poziomu, ze obecne 4,50 PLN za litr benzyny bedziemy wspominac z lezka w oku. Doprowadzi to do poteznego kryzysu energetycznego (juz podczas kryzysu lat 70-tych w USA dochodzilo do strzelanin na stacjach benzynowych), wojen o surowce i zalamania gospodarki swiatowej, najwiekszego w krajach najbardziej uzaleznionych od ropy i najbiedniejszych. Podobnie bedzie z gazem, bo gaz i ropa to dobra substytucyjne. Nie chodzi o to, ze skoncza sie zasoby ropy i gazu. Wystarczy ich jeszcze na kilkadziesiat lat. Konczy sie natomiast era ich niskich cen, na co moga wskazywac chocby ostrzezenia wladz USA i Wielkiej Brytanii, ze w razie srogiej zimy moze zabraknac gazu dla przemyslu. Jesli tak sie stanie, gaz zdrozeje jeszcze kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
katinha Re: Kto slyszal o peak oil, wie dlaczego... 07.11.05, 22:09 > kryzysu energetycznego (juz podczas kryzysu lat 70-tych w USA dochodzilo do > strzelanin na stacjach benzynowych), W Chinach za kradzież paliwa obecnie grozi smierć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Jak nie LPG to CNG... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 21:51 ...w Poznaniu już można zatankować. Litr to ok. 2/3 ceny LPG. Instalacja co prawda droga (ok. 4 - 5 tys. zł) ale za to ceny paliwa stabilniejsze. A za parę lat benzyna z... Polski. Syntetyczna. Z węgla. Polska = Arabia Saud. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Jak nie LPG to CNG... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 12:00 CNG: kłopotliwe powolne tankowanie, dużo mniejszy zasięg z jednego tankowania Odpowiedz Link Zgłoś
at_work Wpadnij (na pomysł), by popedałować 07.11.05, 21:58 Europa, moja droga Europa. Tam, kto może jeździ na rowerze. Choć ogólnie, będzie drożej, to może chociaż weselej. Setki tysięcy pedałów każdego dnia pod oknami Pałacu Prezydenckiego, w Alejach Ujazdowskich. Ale obłęd. Czwarta Rzepa! ps Skąd to zaskoczenie, wiadomo było przecież, że miś przykręci kurka. _ Sztuczki suczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek_Olek Autogaz drożeje jak szalony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 22:00 Fajnie gdyby autorzy dodali jeden wykres z porównaniem cen benzyny i cen gazu - można byłoby porównać jak maleje korzyść z tankowania gazu. 3 lata temu cena litra gazu wynosiła 1/3 ceny litra bezyny, a teraz więcej niż 1/2 Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Autogaz drożeje jak szalony 07.11.05, 22:29 gaz zawsze drożeje na zimę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 23:22 Wreszcie odezwał się ktoś obeznany. Widać brachu, że jeździsz na gazie tak jak ja od wielu lat. Ale niech sobie pogadają. Ja pamiętam jeszcze jak tankowałem poniżej 1 zł. Pozdrawiam starych wyjadaczy LPG. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Autogaz drożeje jak szalony 07.11.05, 23:29 pamiętasz gaz po 1 zł a ja pamiętam benzynę po 1,80 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek.siekiera w 2000r tankowałem po 89gr koło Radomia IP: *.athome235.wau.nl 08.11.05, 01:02 a dziś koło Arnhem po 0,49 euro - czyli około 2 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chickenrun siadaj lepiej na velo IP: *.wil.pk.edu.pl 08.11.05, 13:21 to i tak będzie taniej. Aha a nie pada? Odpowiedz Link Zgłoś
maniek.siekiera do 15 km zawsze jezdze na jowejku.Dalej juz wozem 08.11.05, 15:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZEF_m Pamietam rope po... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 18:47 Pamiętam rope na stacji tansza niż dzis z lewego żrodła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: *.flatrate.dk 08.11.05, 22:57 aron2004 napisał: > pamiętasz gaz po 1 zł a ja pamiętam benzynę po 1,80 zł A ja pamietam po 5,00 zl (niebieska w latach 60') :( Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Autogaz drożeje jak szalony 07.11.05, 23:47 Gość portalu: bartek napisał(a): > Wreszcie odezwał się ktoś obeznany. Widać brachu, że jeździsz na gazie tak jak > ja od wielu lat. Ale niech sobie pogadają. Ja pamiętam jeszcze jak tankowałem > poniżej 1 zł. Pozdrawiam starych wyjadaczy LPG. skoro jeżdzisz od wielu lat to przypomnij mi kiedy ostatnio tak mocno podrożał na zimę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anselm Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 08:55 w Kielcach w zeszłym roku gaz kosztował nawet 2.05 ale potem ładnie spadł poniżej 1.5 zł/litr, LPG to mieszanina propanu i butanu, propan jest droższy ale lepszy, butan to prawie wypełniacz, zeby samochód jeździł przy ujemnych temperaturach musi mieszanka bogatsza w propan a co za tym idzie droższa, ten kto na gazie jeździ kilka-kilkanaście lat zna już te sezonowe zmiany cen, prawdą jest że w tym roku ceny poszły w górę dużo wcześniej niż zwykle ale to chyba ceny ropy wymusiły choć chyba latem akcyza skoczyła o kilkanaście groszy, nawet chyba 2 razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 12:07 > choć chyba latem akcyza skoczyła o kilkanaście groszy, nawet > chyba 2 razy O ile ja patrzę na najnowsze rozporządzenie MF, to akcyza na LPG do samochodów nie zmieniła się już dawno i ciągle wynosi 695zł/1000kg Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek jak mały Kazio wyobraża sobie "lepsze" 08.11.05, 16:41 Gość portalu: Anselm napisał(a): > poniżej 1.5 zł/litr, LPG to mieszanina propanu i butanu, propan jest droższy > ale lepszy, butan to prawie wypełniacz, zeby samochód jeździł przy ujemnych > temperaturach musi mieszanka bogatsza w propan a co za tym idzie droższa Butan to nie jest żaden "wypełniacz" a propan nie jest "lepszy". Więcej propanu w zimie dodaje się ze względu na to, że sam butan przy ujemnej temperaturze jest cieczą w ciśnieniu atmosferycznym i nie wypłynąłby ze zbiornika bez pompy paliwowej. Poza tym propan jest gorszy (nie "lepszy") energetycznie, ciepło spalania w przeliczeniu na litr jest niższe niż butanu, dlatego jeżdżący na LPG wiedzą, że wraz ze zmianą proporcji w paliwie zwiększa się jesienią zużycie paliwa na "zimowym" LPG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Gaz drożeje na zimę, bo sprzedawany jest w litrach IP: *.acn.waw.pl 07.11.05, 23:29 Gaz drożeje na zimę, bo sprzedawany jest w litrach a nie na kilogramy. A litr gazu zimą i latem to całkiem inny litr. Zwykle też gaz nie tanieje latem, bo po co obniżać ceny jak już się ludzie przyzwyczaili. No i popyt wzrasta. Na zachodzie jest mniejszy popyt to i cena mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Gaz drożeje na zimę, bo sprzedawany jest w li 08.11.05, 07:34 Gość portalu: abc napisał(a): > Zwykle też gaz nie tanieje latem, bo po co obniżać ceny jak już się ludzie przy zwyczaili. w tym roku na wiosnę staniał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Gaz drożeje na zimę, bo sprzedawany jest w li IP: *.flatrate.dk 08.11.05, 23:04 > Na zachodzie jest mniejszy popyt to i cena mniejsza. W Danii jest mniejszy popyt, a to z powodu zrownania akcyzy na paliwa. Teraz litr gazu kosztuje wiecej niz litr benzyny (ok 10 dkk = 5 zl) :( 20 lat temu gaz byl tak popularny jak teraz w Polsce, dzisiaj juz nikt (prawie) na tym nie jezdzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Co wy bredzicie??? Jedna wielka polska przewała!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 22:35 Tydzień temu tankowałem w Belgii za 0,35 Euro litr, w Holandii za 0,40 a najdrożej w RFN 0,51 Euro. Wszędzie taniej niż u nas!!! A porównajcie teraz zarobki i spróbujcie ułożyc jakąś proporcję. Śmiechu warte. Walą nas w rogi wszyscy. Od zidiociałej minister finansów z jej podatkami i akcyzą począwszy, poprzez nakręcające ceny koncerny BP i Shell aż do pana nalewającego gaz do zbiornika, który ma tak przekręcony dystrybutor, że do zbiornika mieszczącego 50 l wlewa spokojnie prawie 52 litry i życzy miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
leslaw_m Re: Co wy bredzicie??? Jedna wielka polska przewa 08.11.05, 00:53 zbiornik ze względów bezpieczenstwa wypełniany jest w 3/4 jak na shelu jakis kretyn ustawił odbijak,to ci sie miesci 52 litry:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek.siekiera Niemożliwe!! IP: *.athome235.wau.nl 08.11.05, 01:07 > Tydzień temu tankowałem w Belgii za 0,35 Euro litr, w Holandii za 0,40 a > najdrożej w RFN 0,51 Euro. Wszędzie taniej niż u nas!!! Nie masz racji - podajesz ceny z ubiegłego roku, koleś. Aktualnie ceny w Holandii oscylują od 49 do 59 (przy autostradzie) eurocentów, zaś w Niemczech między 63 a 67 eurocentów (przy autostradzie także). Ceny gazu w Holandii po 40 eurocentów były, ale w 2003 roku. W ubiegłym juz były pod 44-45 eurocentów, a ostatnio poszły w górę gwałtownie. Ale w stosunku do ich zarobków to i tak śmieszna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: *.ipt.aol.com 07.11.05, 23:41 W Belgii autogaz kosztuje srednio 0.40 Euro czyli 1.60 zl za litr. (stacje przy autostradach). Jak to jest mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grześ Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: *.topnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 00:05 Co kraj to inne ceny: 2 lata temu płaciłem w Austrii po 0.75 E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre le Per polecam olej rzepakowy! IP: *.jjs.pl 08.11.05, 00:55 Lidl jest tani :) 2 złote za litr, toyota corolla diesel 1987 rok jeździ znakomicie. Jeździłem latem, zimą trzeba założyć podgrzewanie instalacji. To jest przyszłość! Do tego pozwoli kmieciom zarobić uczciwie, bez krusu i dopłat rujnujących budżet UE. Zamiast pójść do ruskiego niedźwiedzia pieniądze zostaną w kraju. A Białoruś bardzo sympatyczny kraj i te paliw ceny... za jaką jednak cenę! Pozdrawiam Dawidgródek! Odpowiedz Link Zgłoś
0sa Re: Przestawic się na benzynę 08.11.05, 01:28 Normalnie ceny gazu na rynkach swiatowych drozeja przed zima ale w tym roku od konca lata ceny gazu na rynkach swiatowych spadly. Jeszcze bardziej spadly ceny ropy i benzyny w ciagu ostatnich 2-3 miesiecy. W wielu rejonach USA cena benzyny spadly o ponad 30% i w tej chwili za galon placi sie ponizej $2.20 (za litr jest to ponizej 2 zl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieecio Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: *.rochd3.qld.optusnet.com.au 08.11.05, 05:41 A wyborcy PiS nadal sie ciesza ze zlotowka tanieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: 157.25.139.* 08.11.05, 06:59 A ja w przeliczeniu na benzynę jestem do przodu z uzyskiem o 1 tys.zł. Moim zdaniem skoki takie są sprawką lobby paliwowego, bo odnotowują coraz mniejsze zyski. Zastanawiam się również nad ośmiorniczką. Zawsze to trochę grosza więcej. Mam nadzieje że PiS przeprowadzi odpowiednie kontrole co do zasadności podwyżki i wprowadzi rozwiązania alternatywne w większej skali. Mam na myśli sprowadzanie gazu z innych krajów. Produkcja paliwa z węgla. Zawsze możemy rozruszać przemysł węglowy i pootwierać kopalnie. I w końcu (o ile pamiętam) my chyba również posiadamy gaz i zaplombowane szyby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin zwiekszyć opodatkowanie gazu IP: *.egb.pl 08.11.05, 08:10 Oczywiście gaz jest za tani dokładajac większy podatek mozna zamknąć wydatki publiczne a nie ciagle tylko tym którzy mają kase.Może teraz dopier..ą tym golasom bez wykształcenia co na PiS głosowali .Cwaniaczki wszystko za darmo i od państwa trochę głową ruszyc i do roboty sie wziąść , no tak ale jak sie jest na bezrobociu bo sie podstawową szkołe skończyło to jest trudno ale to już wasz biznes . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: zwiekszyć opodatkowanie gazu IP: 157.25.139.* 08.11.05, 08:42 A dlaczego uważasz że na PiS głosowali tylko ludzie niedouczeni. Ja głosowałem na partię PiS do Sejmu i jakoś nie uważam się za matoła, a i papierki również posiadam. Gadasz głupoty że gaz jest za tani. Ciekawe jak będziesz skamleć jak polecisz z butlą do wymiany. Jak skamleć będziesz jak paliwo zdrożeje. Może nie posiadasz samochodu? Nic nie szkodzi, po nitce do podniesienia chleba i innych artykułów pierwszej potrzeby również dojdzie. Powinieneś się martwić raczej dlaczego przez tyle lat tzw. wolności (dla wybranych) tak mało zarabiamy względem kupowanych artykułów. Łacno wszyscy przeliczają i porównują koszty w Niemczech i na zachodzie. To niech porównają i płace. Ewidentny brak równowagi doprowadzić może do takich niezadowoleń jak obecnie we Francji. Bo Elita z PO+SLD (Po szwendało się po korytarzach przez 15 lat, sami potwierdzili) na czele ma nas wszystkich za tanią siłę roboczą i poganiaczy. PiS próbuje naprawiać te błędy i zrobić końcu porządek. Tylko trochę cierpliwości. Nie można mówić komuś na starcie, że nie wygra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: móóóóó???? Re: zwiekszyć opodatkowanie gazu IP: *.jjs.pl 08.11.05, 10:57 >Nic nie szkodzi, po nitce do podniesienia chleba i innych artykułów >pierwszej potrzeby również dojdzie. Powinieneś się martwić raczej dlaczego >przez tyle lat tzw. wolności (dla wybranych) tak mało zarabiamy względem >kupowanych artykułów. Dlatego, że socjalizm jest bardzo, bardzo kosztowny. Są kraje, które po prostu nie mają za co kupić ropy, a ceny są globalne. I nic nie pomoże tu numeracja Rzeczypospolitych, potrzeba normalnej gospodarki. Socjalizm nie udał się nigdzie. Wenezuela, jedno z najbardziej zasobnych państw w ropę, jest jednym z najbiedniejszych w rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leming Re: zwiekszyć opodatkowanie gazu IP: *.aster.pl 08.11.05, 13:00 > A dlaczego uważasz że na PiS głosowali tylko ludzie niedouczeni. Ja głosowałem > na partię PiS do Sejmu i jakoś nie uważam się za matoła Malo kto sam z siebie powie, ze za matola sie uwaza, prawda? Ale widzisz, matolectwo to zjawisko obiektywne, a nie kwestia subiektywnej oceny jednego czy drugiego matola. A w tym wypadku mamy wyjatkowy komfort, bo sytuacja jest jasna i klarowna: glosowal na PiS - znaczy idiota. Co tu kombinowac? Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster 3 zlote za litr jeszcze w grudniu... 08.11.05, 16:00 Po regulacji cen gazu przez Gazprom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olle Re: zwiekszyć opodatkowanie gazu IP: 156.17.105.* 08.11.05, 08:56 Ty , a moze to jeszcze sprawka lewaków.....dopir....asz sie do pisiorów a oni dopiero konstruuja rzad..... wiec niedouczonych polaczków komunisto szukaj sobie gdzie indziej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: zwiekszyć opodatkowanie gazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 12:22 Gość portalu: olle napisał(a): > Ty , a moze to jeszcze sprawka lewaków.....dopir....asz sie do pisiorów a oni > dopiero konstruuja rzad..... wiec niedouczonych polaczków komunisto szukaj > sobie gdzie indziej! Biorąc pod uwagę zapowiedzi PiS-u (oczywiście zrealizowane nie będą), to sytuują on PiS bardziej na lewo od wielu ugrupowań, które uznasz za lewackie. Odpowiedz Link Zgłoś
szkaminski Re: Autogaz drożeje jak szalony 08.11.05, 08:41 To normalne że gdy ropa drożeje to drożeje LPG. Przecież to produkt ropopochodny. Kierowcy muszą się z tym pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: 157.25.139.* 08.11.05, 08:44 Ale ropa na świecie staniała. A paliwo również przez zdjęcie akcyzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topek Langsam, langsam, ktos robi w konia IP: *.pools.arcor-ip.net 08.11.05, 08:55 Jak zakladalem instalacje 3,5 roku temu litr gazu w moim rodzinnym Belchatowie kosztowal 98 groszy. Benzyna 3zl. Teraz gaz kosztuje 2,20zl a benzyna 4zl. Wzrost ceny gazu okolo 120% wzrost ceny benzyny 33%. Wzrost ceny gazu jest 4x wyzszy od wzrostu ceny benzyny. A przeciez LPG wytwarzane jest z ropy jak benzyna. Czyli podstawa/surowiec, kosztuja dla obu paliw tyle samo. Czy ktos tu probuje zrobic mnie w konia? :-/ Kij w ryj tym z wiejskiej. Pietno. [moj post z pl.pregierz] topek -> jak zawsze pozdrawiajacy Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Lobby paliwowe działa. 08.11.05, 12:58 Sprzedaż benzyny spadła, no to gdzie kraść ano podnieść to, na co się przestawili na alternatywne paliwo, gaz. Dźwigać ile wlezie dopóki w końcu zrobi rzetelne obliczenia i skontroluje pośredników i producentów oraz paru polityków i Prezesów. I będzie Afera Gazowa, nowa Komisja i parę dupków-cwaniaków napiętnowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak30 Re: Autogaz-najwięcej aut 08.11.05, 09:38 artykuł podaje nieprawdziwe dane-największy udział aut zasilanych gazem jest w Belgii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topek Re: Autogaz-najwięcej aut IP: *.pools.arcor-ip.net 08.11.05, 10:07 > artykuł podaje nieprawdziwe dane-największy udział > aut zasilanych gazem jest w Belgi Udzial, czyli procent. My mowimy o bezwzglednej ilosci (sztuk) aut zasilanych gazem a nie procentowy udzial. Bo co z tego jesli w belgii nawet 100% aut jezdzi na gaz jesli to 100% belgijskie jest mniejsze od polskiego 25%. Zaraz mi sie przypomina dyskusja o nieuczciwosci podatku liniowego. Czy wy ludzie umiecie procenty liczyc? Dramat. topek -> jak zawsze pozdrawiajacy Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Autogaz-najwięcej aut 08.11.05, 13:01 A powinno się raczej przeliczać na procentowy udział. Wtedy można porównywać, nie inaczej kraj do kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mao Tse Tung Ten co pisze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 10:01 o imporcie gazu z Bialorusi niech przestanie pisac na te tematy bo sie blazni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autogaz... Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: *.dsl.speedlinq.nl 08.11.05, 11:48 W Holandii cena LPG to od 46 do 55 centów za litr... Złodziejska Polska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 12:19 > W Holandii cena LPG to od 46 do 55 centów za litr Średnia cena LPG w Holandii wynosi 58 ecentów/l. Najniższa - 44. Może napisz ile kosztuje benzyna w Holandii. > Złodziejska Polska... Nie, to tylko prawo popytu i podaży plus 695zł akcyzy za 1000kg . Czy po podaniu cen benzyny w Holandii napiszesz "złodziejska Holandia"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Smith popieram biopaliwa ! IP: *.chello.pl 08.11.05, 13:27 polski rolnik zasieje polski rzepak i bedziemy lac dobre bez obcych narzutów paliwo. Bez ingerencji, obcych wplywów, knowań. Jedyne co może wpłynąc to susza ale jeśli zasiany areał będzie duży ten wpływ się zminimalizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosika Re: popieram biopaliwa ! IP: 195.205.136.* 08.11.05, 13:43 Popirasz bo nie masz pojęcia o kosztach i warukach uprawy. Rzepak-gleba I-IIi klasy jakości o dobrej kulturze a na słabszych glebach rośliny na spirytus. Idfokrynacja polega na porównywaniu cem produkcji z detalicznymi obciążonymi kosztami sprzedaży i podatkami. Prawda jest taka: -eletrownia wiatrowa ma małe szanse wyprudukować w swym życiu prądu równej ilości energii zużetej na jej wytworzenie, Uprawa np. wierzby potrzebuje większego zużycia paliw i urządzeń niż można z niej uzyskać energii. TO JEST WYNIK BIOTERRORYZMU. Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: popieram biopaliwa ! 08.11.05, 13:55 Ale przecież z węgla można uzyskać paliwo. Choć przyznaje, że jest to inwestycja bardzo droga. Ale opłacalna na dłuższą skalę. Obecnie litr paliwa kosztowałby prawie tyle samo, ale przy zapowiadanych wzrostach tego surowca, nie byłoby lepiej pomyśleć trochę do przodu, a nie czekać aż wejdzie znowu jakiś obcy i nam będzie dyktował z naszego węgla warunki cenowe. Tak jak czyni to obecnie, również i energię elektryczną. Jak myślicie gdzie idzie zysk zostaje w Polsce czy idzie za granicę? I tak jest ze wszystkim. Rozszabrowali nas przez te paręnaście lat. Ten sam problem jest z Kiper-Super, i jeszcze ulgi im dano, niby dla zachęty. Odpowiedz Link Zgłoś
finish1 Re: popieram biopaliwa ! A ja nie 08.11.05, 19:08 Koszt produkcji 1 ltr biodiesla = 2,40PLN sprawdź / www.ekopaliwo.com/oszcz.html / dodaj do tego akcyzę paliwową podatki etc zobaczysz ile ci wyjdzie albo odwrotnie z normalnego diesla zdejmij akcyzę i podatki i wtedy porównaj ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrzyt Re: popieram biopaliwa ! A ja nie IP: *.acn.waw.pl 08.11.05, 20:44 a czemu ty nie byłeś łaskaw tego zrobić ale 2,40 zł zostaje w Polsce, natomiast za ropę kasa wyjeżdża z kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmtv Artykuł to prowokacja Rosjan - gaz zawsze drożeje IP: *.spray.net.pl 08.11.05, 14:57 jesienią. Chcią wzbudzić panikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol a jo zek se kupil mejbaha nba goz i mom sycko w d IP: 62.233.162.* 08.11.05, 17:13 ...i mozecie mi godac do życi:Pbede tankowal u śwagra a łun zaś ma toni goz bo kasik rurke niyrcił i ciungnie...ma chop smykołke:) Odpowiedz Link Zgłoś
homosexualista1 Jak bedzie tak dalej to sie przesiadziemy na rower 08.11.05, 17:31 Odpowiedz Link Zgłoś
fredrus PLYNNE PALIWO Z WEGLA 08.11.05, 18:10 Gość portalu: radek_sim napisał(a): >Ale przecież z węgla można uzyskać paliwo. Choć przyznaje, że jest to >inwestycja bardzo droga. Ale opłacalna na dłuższą skalę. Obecnie litr paliwa >kosztowałby prawie tyle samo, ale przy zapowiadanych wzrostach tego surowca, >nie byłoby lepiej pomyśleć trochę do przodu, a nie czekać aż wejdzie znowu >jakiś obcy i nam będzie dyktował z naszego węgla warunki cenowe. Tak jak czyni >to obecnie, również i energię elektryczną. >Jak myślicie gdzie idzie zysk zostaje w Polsce czy idzie za granicę? O tym paliwie z wegla mowino juz 25 lat temu podczas poprzedniego kryzysu paliwowego i jak do tej pory jakos go na rynku nie widac. Jesliby to bylo cos realnego to Chinczycy by juz to produkowali, bo sami sa zasobni w wegiel a za import ropy placa tak samo jak inni. Biorac pod uwage ich niske zarobki, to powinno im sie to oplacac, a jedak nic nie slychac aby sie brali za produkcje paliwa z wegla. Ja mysle, ze to takasama bujda jak up;rawa tej " cudownej " rosliny, co to daje wielka mase zielona z ha. i do tego nie wymaga zadnej pielegnacji i rosnie na kazdej glebie. Miala ona byc naszym wybawieniem na z niedostatku miesa, bo ponoc idealnie sie nadawala na pasze dla zwierzat. Zostala ona wychodowana...gdziezby indziej - w Zwiazku Sowickim, a nazywala sie - no czy ktos pamieta? Wlasnie - malo kto, to bylo "CHARAKLEUM" Mam pomysl: Skoro to CHARAKLEUM nie nadaje sie na pasze, to mozeby tak wytwarzac z niego biopaliwa? Pamietam jak pokazywali kiedys w TV, to roslo ono wyzej niz kukurydza i mialo mase wielkich lisci jak rabarbar. Zdajecie sobie sprawe o ile wiecej spirytusu moznaby wyprodukowac z 1 ha. tej rosliny w porownaniu do zyta.? :) --------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin Re: PLYNNE PALIWO Z WEGLA IP: *.chello.pl 08.11.05, 19:07 w RPA już od dawna produkuja płynne paliwo z węgla. Przez wiele lat na ten kraj było nałożone embargo handlowe i RPA musiało być samowystarczalne. Posiadając duże złoża węgla a małe ropy zaczęli produkować płynne paliwo z węgla. Ta technologia jest znana od wielu lat. Wykorzystywana była już w czasach II wojny światowej przez Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
ss85 A po co Ukraińcom autogaz??? 08.11.05, 20:13 Skoro 95 okt. jest od niego tylko troche drozsze, to jazda na gazie sie nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazownik Re: Autogaz drożeje jak szalony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 20:18 Pan Szczesniak jest głupi i ma pchły!! Dodatkowo jego wywód o sezonowej podwyżce jest bzdurą. U nas nie ma sezonowych podwyżek . Od wejścia do UNII i podwyżce na 1,60 , cena zasuwa w górę i nie spada po sezonach. Odpowiedz Link Zgłoś