Gość: Jan Podgorski Ukrucic niemoralnie wysokie oplaty notarialne IP: *.server.ntli.net 26.08.06, 13:22 ktore nie maja zadnego uzasadnienia. Nie ma powodu by zamknieta grupa notariuszy miala wyjatkowe przywileje zarabiania rocznie milionow zlotych, podczas gdy rownie wyksztalceni i zaradni ludzie zarabiaja nieporownywalnie mniej. Ci notariusze, ktorym sie to nie podoba, nie musza wykonywac tego zawodu. Ziobro zrob prosze latwiejszy dostep do zawodu to zastapia ich tabuny wyksztalconych absolwentow prawa, co nie moga znlaezc dobrej pracy bez ukladow. Ja bym jeszcze bardziej obnizyl oplaty niz Ziobro, tak by i w tej grupie zawodowej pojawili sie bezrobotni. Rzad ma dbac o dobro ogolu spoleczenstwa, a nie tylko waskiej grupy uprzywilejowanych notariuszy. Polskiemu spoleczenstwu obnizka wyjdzie na zdrowie. Brawo Ziobro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amelia Re: Ukrocic niemoralnie wysokie oplaty notarialne IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.08.06, 14:23 W ubieglym roku kupilam od dewelopera moje pierwsze mieszkanie - 45m2 z miejscem postojowym w garazu podziemnym.Zgodnie z podpisana umowa przy zakupie byl obowiazek podpisania dwoch aktow notarialnych.Plomba - maly budynek - 16 mieszkan i tylez miejsc postojowych.16 razy 2 = 32 akty notarialne notariusz uwinal sie w 5 dni.Moj metraz byl sredni,zaplacilam za akt notarialny mieszkania blisko 4800pln,a za miejsce postojowe ponad 1500 pln .Razem prawie 6500 pln.Wpis hipoteki zalatwialam i oplacalam sama oddzielnie.Koszt wszystkich aktow notarialnych okolo 6500 razy 16 osob = 104 000 pln/sto cztery tysiace zlotych w 5 dni./Notariusz wskazany przez dewelopera,wszystkie stawki maksymalne .Poniewaz jestem osoba przyjezdna zapytalam jaki bylby koszt zlozenia do sadu wniosku o wpis hipotek na mieszkaniu i miejscu postojowym;padla odpowiedz - jeden wniosek 500 pln x 2 = 1000pln.plus oplaty w sadzie.Podziekowalam,przyjechalam jeszcze raz i zlozylam sama,zaoszczedzilam 1000 pln- koszt podrozy = 940 pln.Kancelaria notarialna to 2 notariuszy plus 2 osoby, czynna do 16-tej.Grozby notariuszy ze pozamykaja kancelarie ,sa wrecz komiczne bo setki absolwentow prawa tylko na to czeka i to za duzo mniejsze dochody.Teraz wszystko zalezy od Ministra Sprawiedliwosci-aby mlodym ludziom ulatwic dostep do zawodow prawniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa a gazetka jak zwykle broni bogatych 26.08.06, 13:36 którzy wyzyskują innych. Lobbing na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ Poglądy frajera: trochę przyzwoitości! IP: *.19.165.34.osk.enformatic.pl 26.08.06, 13:45 Jestem frajerem, który wierzy, że prawo powinno służyć temu co słuszne i dobre. Przed kilku laty zmieniono przepisy dotyczące wynagrodzeń adwokatów i radców. Przed zmianą obowiązywała taryfa minimalna, której czterokrotność(!), przy zwrocie kosztów zastępstwa procesowego, właściwie nie podlegała kontroli sądu. Oczywiście niemalże wszyscy (ja też) żądali od przeciwnika czterokrotnej stawki minimalnej. Mimo, że korzystałem z dobrodziejstwa przepisów, wielokrotnie wypowiadałem się, że jest to pozbawione sensu i niesprawiedliwe dla stron. Rozporządzenie zmieniono. Dziś zasadą jest stawka minimalna (czyli 1/4 tego, czego dawniej żądano). Nie jest ona przesadnie wysoka (powiedziałbym nawet, że jest niska), ale jeszcze da się żyć. Pewnie notariusze zawyją z oburzenia, ale uważam, że ich dotychczasowe taryfy są nieprzyzwoicie wysokie i obniżenie ich o połowę jest koniecznością! Dlaczego Min. Sprawiedliwości powinien w zarobki ingerować? Tworzenie zamkniętej grupy zawodowej to przywilej danego zawodu. Jeśli ktoś korzysta z przywileju, musi godzić się z tym, że będzie miał odgórnie narzucone pewne ograniczenia. Dostęp do takich zawodów jak notariusz, adwokat, radca prawny powien być ograniczony koniecznością odbycia aplikacji i egzaminem (czy państwowym, czy samorządowym to kwestia warta poważnej dyskusji; dyskusje dotychczasowe były niepoważne). Nie można produkować adwokatów, radców i notariuszy metodą "na Gosiewskiego", ale nie można również tworzyć monopolu i pozostawiać go bez żadnej kontroli. Dobrze, że Ziobro ingeruje. Pora świadczyć fachowe usługi dla ludności w cenach dostępnych dla tej ludności. Pora także, by dopuścić do świadczenia tych usług wszystkich, którzy przebrną aplikację i zdadzą egzamin. Argument o narzucaniu limitów ilości kancelarii i ewentualnej pauperyzacji jest argumentem śmiesznym, a chyba nawet bezczelnym. Jestem bardzo krytyczny w stosunku do PiS, a właściwie jestem oburzony tym co PiS dziś wyczynia. Jestem bardzo krytyczny w stosunku do Ziobry (niektóre jego pomysły oceniłem jako idiotyczne). Ale jednemu nie mogę zaprzeczyć: zarówno za ministrowania Lecha Kaczyńskiego, jak i za ministrowania Ziobry w resorcie sprawiedliwości dochodzi do zmian na lepsze. Im jedynym "chciało się chcieć"! Nikt inny nie miał odwagi ruszyć tego udzielnego księstwa. Oby nad zwrotem "władza sądownicza" wziął górę zwrot "służba prawu". Oby prawo było ostoją Polski. Oby każdy z zawodów prawniczych miał w pamięci tekst przyrzeczenia(przysięgi), które składał. A może raz do roku warto żeby tę przysięgę przypomnieć? Jest co odbagniać... A teraz można się z frajera pośmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
charybdis Re: Poglądy frajera 26.08.06, 17:47 Repre$, Wcale nie jesteś żadnym frajerem - wręcz przeciwnie. Popieram wyrażone przez Ciebie opinie. Jednak jest jeszcze problem dopuszczenia młodych magistrów prawa do zawodów prawniczych - nie tylko notariusza, radcy czy adwokata, ale także sędziego i prokuratora. Otóż w tym roku - za kadencji ministra ZZ jest tylko 250 miejsc na aplikacji w sądach i 50 w prokuraturach. Na cały kraj! Kilkakrotnie mniej, niż w latach ubiegłych. Kto zatem ogranicza dostęp? Odpowiedz Link Zgłoś
leonlew1 przykład opłat 26.08.06, 13:59 W 1998 roku kupiliśmy mieszkanie i u notariusz zapłaciliśmy:2.250 zł opłata skarbowa 5% ,750 zł opłata notarialna, 52,50 podatek VAT (7%).100za 5 wipisów i 90 za i jeden odpis.Razem 3242,50 z czego pani notariusz wziela dla siebie 940 zł W styczniu 2005 roku sprzedaliśmy to mieszkanie i u notariusz zapłaciliśmy:900 zł opłata skarbowa-2% ,860 zł opłata notarialna, 189,20zł podatek VAT (22%).10zł za jeden wypis 2,20 podatek od wypisu .Razem 1961,40 zł z czego notariusz wzieł dla siebie 870 a reszt to podatki . W obu tranzakcjach zajeło to notariszom ok. 30 minut pracy . Odpowiedz Link Zgłoś
leonlew1 Re: przykład opłat 26.08.06, 14:17 leonlew1 napisał: > W 1998 roku kupiliśmy mieszkanie i u notariusz zapłaciliśmy:2.250 zł opłata > skarbowa 5% ,750 zł opłata notarialna, 52,50 podatek VAT (7%).100za 5 wipisów > i > 90 za i jeden odpis.Razem 3242,50 z czego pani notariusz wziela dla siebie 940 > zł > > W styczniu 2005 roku sprzedaliśmy to mieszkanie i u notariusz zapłaciliśmy:90 > 0 > zł opłata skarbowa-2% ,860 zł opłata notarialna, 189,20zł podatek VAT > (22%).10zł za jeden wypis 2,20 podatek od wypisu .Razem 1961,40 zł z czego > notariusz wzieł dla siebie 870 a reszt to podatki . > > W obu tranzakcjach zajeło to notariszom ok. 30 minut pracy . Jeszcze 650 zł opłata opłata sądowa zwniosek wieczystoksięgowy.Czyli razem 2611,40 zł .Państwo zabrało razem 1741,40 zł.Notariusz 870 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ Bez demagogii! IP: *.19.165.34.osk.enformatic.pl 26.08.06, 14:22 Szanowny leonlew1! Miałem nadzieję, że na tym forum toczy się poważna dyskusja, a ty podajesz demagogiczny argument, że transakacja zajęła notariuszowi 30 minut. Ta transakcja zajęła natariuszowi znacznie więcej czasu (ale ciebie przy tym czasie nie było). Mechanikowi nie płaci się za dokręcenie śrubki tylko za to, że wie, którą śrubkę dokręcić. Jako adwokat najbardziej dumny byłem ze spraw, które udało mi się wygrać pisząc jedno(!) zdanie. Bywały takie. Pisanie zajęło mi wtedy kilka minut. Wcześniej jednak musiałem wiedzieć jakie zdanie napisać. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
leonlew1 Re: Bez demagogii! 26.08.06, 15:04 Dobrze to ile czasu notariusz musi poświęcić na taki akt notarialny ?Ja uważam że opłat notarialne są za wysokie.I czy notariusz poświęci więcej pracy przy sprzedaży mieszkania wartego 50 000 zł a mieszkania wartości 150 000 zł .Opłata dla mieszkania za 50 000zł wyniesie 910 zł a dla mieszkania za 150 000 -1460 zł. Wynagrodzenie notariuszy powinno być uzależnione od jego pracy a nie wartości wpisanej w akcie notarialnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solistice Re: Bez demagogii! IP: *.gdynia.mm.pl 26.08.06, 15:04 smiechu warte..... przyganial kociol garnkowi notariusz musi umiec pisac, czytac oraz wiedziec gdzie znajduje sie wydzial ksiag wieczystych..... nic ponad to. Ma w komputerze gotowce, ktore drukuje tasmowo dla kolejnych klientow. Jak sie pomyli i zle przepisze dane do komputera z wyciagu z ksiag wieczystych to tez nic mu sie nie stanie bo jest ubezpieczony. A na dodatek jest czescia monopolistycznej korporacji, ktora cala swoja energie poswieca na utrzymanie monopolu. Odpowiedz Link Zgłoś
temen Re: Bez demagogii! 26.08.06, 17:39 > Jako adwokat najbardziej dumny byłem ze spraw, które udało mi się wygrać pisząc > > jedno(!) zdanie. Bywały takie. Pisanie zajęło mi wtedy kilka minut. Wcześniej > jednak musiałem wiedzieć jakie zdanie napisać. Ale notariuszom nie płaci się tyle za wiedzę, ale za utrzymywany przez nich monopol na swoje usługi (w przeciwnym przypadku ceny ich uslug bylyby zroznicowane). Stawki maksymalne nie tylko powinny zostać zmniejszone, ale powinno się ścigać notariuszy za zmowę monopolistyczną (tak jak sie to robi w przypadku innych firm) i wymusic takze w tym zawodzie wolna konkurencje. Wtedy dopiero mozemy mowic o placeniu za wiedze i wtedy moznaby zniesc stawki maksymalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krycha Re: Bez demagogii! IP: *.eranet.pl 26.08.06, 21:09 a czy sądy konkurują niższym wyrokiem? Wyrok musi być sprawiedliwy a obrót nieruchomości bezpieczny! Odpowiedz Link Zgłoś
temen Re: Bez demagogii! 26.08.06, 22:46 > a czy sądy konkurują niższym wyrokiem? Wyrok musi być sprawiedliwy a obrót > nieruchomości bezpieczny! Prywatne przychodnie lekarskie konkurują na wolnym rynku i wszystkim wychodzi to na zdrowie (sam z takiej korzystam). A zdrowie i życie to chyba cenniejsze wartości niż nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan z ciemnogro A jak sie nazywal ten minister nisprawiedliwosci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 14:18 ....ktory podniosl wam nieboraczki-bidaczki,naciagacze stawki: Iwinski,Iwanicki tak jakos....I czy byl z zawodu notariszem? i czy powrocil do tej niewdziecznej pracy CHWALA CI ZIBRO.Przejdziesz do historii.Zapiszesz sie zlotymi zgloskami w ksiegach pamieci notariuszy a w szczególnosci bezwzglednych zlodzei,ktorzy bekarnie ciagna kase...ADWOKATURY. Za morde TO cwane-szemrane towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Re:czy prawnik ziobro zlikwiduje mafie prawniczą?? 26.08.06, 22:43 ta mafia prawnicza to WIELKI FAKT w polsce. notariusze z pośrednikami nieruchomości i częścia sędziów tworza układ mafijny ,który praktycznie zmonop- olizował obrót nieruchomości. ziobro dobrze chce bo pozbawienie mafii jej oszukańczych dochodów znacznie ją osłabi . przyjda nowi notariusze .którzy zadowolą sie tymi ochłapami a stary ukła i tak pozostanie bo samo obniżanie stawej go nie zlikwiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_rudolf każdy by się gniewał 26.08.06, 14:20 każda grupa społeczna jeśli czuje się zagrożona to się buntuje i gniewa.juz sobie wyobrażam strajk notariuszy pod sejmem.buahahahh... zrelaksuj się na www.asiaq.pl Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelpiszczyk Niższe opłaty notarialne wywołują gniew notariusz 26.08.06, 14:25 Naprawdę, notariusze się gniewają? No nie, to przecież wiadomość na pierwszą stronę! Niesamowite, myślałem ,że powinni się ucieszyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac notariusze naprawde zarabiaja za duzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 14:50 czerpiac profity glownie z tego ze jest ich malo i moga narzucic drakonskie marze. Ziobro oszolom, ale chyba takich trzeba w tym kraju, zeby cokolwiek zrobic sensownego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złodzieje Niższe opłaty notarialne wywołują gniew notariusz IP: *.prenet.pl 26.08.06, 15:04 tak jak oni kasują,to nikt w świetle prawa nie kradnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mulinka Niższe opłaty notarialne wywołują gniew notariusz IP: 194.146.219.* 26.08.06, 15:09 chciałabym widziec te zamykane kancelarie notarialne. mysle ze nasz rzad daje kolejna nadzieje na nizsze opłaty ale pewnie nic z tego nie bedzie. A notarisze tacy biedni ze az mi ich szkoda co to bedzie jak obniza do połowy stawki które wg mnie sa wygórowane duuuuuuzo bardziej niz powinni. a jesli chodzi o sędziów to oni tez zarabiaja b duzo i moze tak rzad wezmie sie za pielegniarki i położne bo one naprawde zarabiaja bardzo mało. Tylko niech skresli lekarzy którzy nic nie potrafia tylko narzekac na swoje pensje. a zaden nie skala sie jazda autobusem nie wspominajac o tym ze prawie kazdy lekarz a luksusowe mieszkanie albo wybudowany dom. Tak samo jest z notariuszami. jestem za obnizeniem stawek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram Niższe opłaty notarialne wywołują gniew notariusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 15:12 a ja popieram jak najbardziej. Zawsze zostanie troche pieniedzu w kieszeniach zwyklych ludzi a nie garstki wybrancow, ktorym wydaje sie, ze moga brac niesamowite kwoty pieniedzy (dla przecietnego Polaka prawie niedostepne) wkladajac w to niewielki wysilek. Brawo Ziobro... trzymaj tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antynotariusz to niemożliwe IP: *.eranet.pl 26.08.06, 15:13 jak Ministerstwo tak może. To przecież niemoralne, aby każdy notariusz nie zarabiał co najmniej 90.000 zł mięcznie. Oni to powinni mieć zapisane w ustawie albo w Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Uważam, ze te stawki są stanowczo za niskie... 26.08.06, 15:19 Powinno się zapisać w ustawie, że notariuszami mogą byc jedynie potomkowie notariuszy. A za ich ciężką prace prowizję powinno sie podniść trzykrotnie. Wstyd Panie Ministrze. Jak można tak traktować elitę naszego społeczeństwa? Świat Pana za to rozliczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja brawo IP: *.eranet.pl 26.08.06, 15:19 bez adwokata się można obyć. w 99% nie ma przymusu korzystania z jego usług, ale bez notariusza niestety nie da się załatwić określonych spraw. Dlatego nie może być mowy o narzucaniu tak wysokich stawek w szczególności, że w większości nakład pracy jest minimalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Panie Ministrze IP: *.eranet.pl 26.08.06, 15:25 co Pan narobił najlepszego. Wszystkie kancelarie notarialne się zamkną, bezrobocie wzrośnie dwukrotnie, a przeciętny Polak z prowincji, który prawie coddzienie potrzebuje notarisza bo kupuje mieszkania, domy, działki, biurowce, udziały w spółkach sporządza testamenty, nie ma samochodu, nie będzie mógł dostać się do najbliższego notariusza. To będzie prawdziwa tragedia dla społeczeństwa, która może wywołać masowe protesty i pikiety pod MS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisarz kiepskie argumenty IP: *.eranet.pl 26.08.06, 15:27 jeśli notariusze maja tylko takie argumnety, to lepiej w ogóle niech nic nie mówią. nawet jak by mieli zarabiać 10.000 zł miesięcznie, to i tak za dużo w szeczólności np. do pielęgniarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Opłaty w Stanach notariuszy-usmiejecie sie-2dolce IP: *.daminet.pl 26.08.06, 15:30 Notaries in New York (aside from those on duty in a county clerk's office, as above) are permitted to charge a $2 fee for each act (except protests of promissory notes, which are 75 cents each, plus 10 cents per notice, and oaths to government officials and military officers, which are free) though in practice many notaries waive this (particularly for customers of their other services, as for instance a notary in a bank). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volf Niższe opłaty notarialne wywołują gniew notariusz IP: *.173.wmc.com.pl 26.08.06, 15:36 łatwo rozdawać z nie swojej kieszeni. Ja ma jeden argument: notariusz, który będzie zarabiał na czysto 2000,- zł łatwiej weźmie w "łapę" niż notariusz, który zarabia 20 tys. a tym samym - im taniej - tym mniejsza szansa, że te usługi będą wykonywane prawidłowo. A sens istnienia notariatów to ich wiarygodność. Min. 0 robi wszystko, żeby to zniweczyć,i tanim kosztem zdobyć popularność Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Byłem kiedyś na przyjęciu organizowanym przez... 26.08.06, 16:06 ...panią notariusz. Nie będę opowiadał o dekadenckim ochlaju jaki miał tam miejsce. Chcę tylko powiedzieć, że z rozmów których trudno było tam nie słyszeć wynikało, że ludzie ci robią przekret za przekrętem a w większość z nich przy pomocy własnie pani notariusz. Swoją droga biedna pani notariusz jakiś miesiąc temu kupiła pałac z ogrodem za bagatelka 1,5 mln złotych. Dodam jeszcze, że jest notariuszem 20 tys. mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: Niższe opłaty notarialne wywołują gniew notar 26.08.06, 18:53 czlowiek ktory ma duzo chce jeszcze wiecej. Notariuszowi za 2tys wystarczy przekrecik, temu za 20 bedzie potrzeba mega-walka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Niższe opłaty notarialne wywołują gniew notar IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 26.08.06, 15:37 To co zaproponował Ziobro, budownictwa nie ruszy, ono pozostanie potwornie drogie (sławne plany zagospodarowania) Ale to pozwoli odczuć jednak wyraźną ulgę przeciętnemu obywatelowi. Nie pomyślałem, że kiedykolwiek poprę kogoś z PiSu (głosowałem na PO) Trzymam kciuki za min. Ziobrę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iraha Re: Niższe opłaty notarialne wywołują gniew notar IP: *.cable.ubr02.smal.blueyonder.co.uk 27.08.06, 08:11 przecie Ziobro to same Dobro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony opłaty notarialne IP: *.eranet.pl 26.08.06, 15:47 na początku pewnie zarobki notariuszy nie były tak wysokie, ale ilość transakcji szybko rosła, a liczba kancelarii nie. zatem coraz większy strumień pieniądza zaczął pełynąć do tych nielicznych. ziobro powinien zrobić symulację z kilku ostatnich lat. moim zdaniem okazałoby się, że 5 lat temu dochody notariuszy były znaczenie niższe niż 50% tego co dziś, a mimo to i tak opłacało się robić ten biznes i nadal się będzie opłacało. prawnik, który chce zarobić, a niekoniecznie chce się napracować w sądach po całej Polsce powinien iść do notariatu. choć może okazać się, że jak zwiększy się jeszcze liczba kancelarii to nie będzie już kokosów. ale ci co już popracowali mogą spać spokojnie do końca życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Niższe opłaty notarialne wywołują gniew notariusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 15:57 w warszawie notariusze zaokraglaja do 100pln w gore bo nie maja drobnych, podpisow notarialnych (nie robia) / weksli nie chca robic ( a maja na to monopol ! ), banda bandytow, i niech nie wciskaja ze to dla mojego dobra czy w moim interesie te wyzsze oplaty Odpowiedz Link Zgłoś
neiden "bezczelnosc" ministra ziorbo! 26.08.06, 16:09 ze nie pozwala dla tego elementu okradac polskich obywateli.notarjusze w polsce to" chwasty" Odpowiedz Link Zgłoś
pansloik Niższe opłaty notarialne wywołują gniew notariusz 26.08.06, 16:29 Dostęp do zawodu notariusza powinien być ułatwiony dla młodych ludzi, ceny urynkowione. Panie i panowie notariusze przyzwyczaili się do kilkudziesięcitysięcznych zarobków, a przecież ich praca nie wymaga aż tak wielkiej wiedzy i doświadczenia w porównaniu np z chirurgiem. Wiadomo że będą protestować, wysuwać debilne argumenty jak np wczoraj szef tej całej rady notarialnej, który stwierdził ze zawod notariusza stanie sie nieoplacalny i trzeba będize zamykać biura. Widać od razu że Pan przewodniczący jest pieszczochem socjalizmu i w jego zamknięty, rejentowsi umysł nie dopuszcza czegoś takiego jak wolny rynek. Prosze bardzo zamykajcie kancelarie, na wasze miejsce powstaną nowe, tańsze i lepsze. Nie ma jak konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
rozowykot Re: Niższe opłaty notarialne wywołują gniew notar 27.08.06, 11:38 Chyba ,mimo studiów wyższych jestem za głupia, żeby to zrozumieć.Dotyczy to zarówno specjalizacji w medycynie ,jak i specjalizacji prawniczych.Człowiek skończyl studia. Jest oczywiste ,że doświadczenia nie ma żadnego. Szuka sobie pracy w zawodziena tzw stażu/ szpital, kancelaria zadwok,kancelaria not/ np na 2 lata . Po stażu zdaje państwowy egzamin/nie korporacyjny/ jak LEP w medycynie i szuka sobie specjalizacji. Specjalizację uzyskuje po przepracowaniu iluś np 3 lat pod kierunkiem fachowca i zdaje egzamin specjalizacyjny przed komisją, najlepiej w innym mieście niż pracuje. Ma doświadczenie , wiedzę i może samodzielnie : sądzić , leczyć , wpisywać do ksiąg wieczystych. Podejmuje pracę bądź w sektorze państwowym , bądź zakłada własną firmę . Jest dobry to będzie miał klientów , nie jest upadnie i albo zmieni zawód ,albo się dokształci. Po co te korporacje ,izby lekarskie , Związki Nauczycielstwa Polskiego/choć te ostatnie mają mniej uprawnień/Od jakości usług jest rynek i wolna konkurencje a nie korporacje. Jeszcze chwila i będziemy mieć korporacje zamiataczy ulic. O fachowości świadczy jakość usług a nie dyplomy na ścianach. Najlepszy pediatra ,jakiego znałam, a znałam wielu , bo dziecko cięzko chorowało, nie miał doktoratu, samochodu ale można go było wezwać "w środku nocy" i nie bal się powidzieć: nie wiem ,zrobimy badania, poradzimy się specjalisty , ale to on wyleczył mi córkę nie specjalista, który powiedzial ,że nic się nie da zrobić i trzba z tym żyć.To po diabła mi taki specjalista, który bierze pieniądze za niefachowość , tzn nie wiem czy jeszcze bierze , bo poinformowałam wszystkie zainteresowane matki o jego olewczym stosunku do pacjenta. Z prawnikami jest tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
666kgb a na wacka komu notariusz ?? 26.08.06, 16:31 same złodziejastwo i koniec, jak przyjdze co do czego to szukaj wiatru w polu, jako czwarty kupiłeś mieszkanie i kasa w lesie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Niższe opłaty notarialne wywołują gniew notariusz IP: *.echostar.pl 26.08.06, 17:06 chui im w pulpe Odpowiedz Link Zgłoś
titta Polska to nie tylko Warszawa 26.08.06, 18:03 Warszawcy notariusze i ci z duzych miast zarabiaja duzo. Moze i bardzo duzo. Ale Polska to nie tylo Warszawa. W malych miasteczkach nie ma drogich mieszkan, posiadlosci. Wiekszacc umow nie przekracza 10000 wartosci. Notariusze zarabiaja 10 razy mniej niz sie to ministrowi wydaje i musza jeszce utrzymac za to biuro. Przy wprowadzeniu jego pomyslow po prostu nie bedzie ich stac na prowadzenie kancelari. Moze obnizyc oplaty za duze umowy? Dlaczego sprzedanie nierychomosci za milion i za 100000 ma sie roznic cena? Odpowiedz Link Zgłoś
temen Re: Polska to nie tylko Warszawa 26.08.06, 22:51 >Notariusze zarabiaja > 10 razy mniej niz sie to ministrowi wydaje i musza jeszce utrzymac za to biuro. 10 razy mniej to wychodzi 9000PLN miesiecznie. Jak na małe miasta o których piszesz to ogromna kwota. Odpowiedz Link Zgłoś