Dodaj do ulubionych

Papierosy będą drożeć

IP: *.cg.shawcable.net 06.11.06, 02:13
"Kochani" palacze pamietajcie o jednym: OD WAS CUCHNIE I SMIERDZI! Nie ma nic
gorszego niz stanac w srodku masowej komunikacji kolo palacza. ODOR!.
A co na temat artykulu?. Lepiej uderzyc w palacza, najlepij podnoszac
stawke ubezpieczenia na zdrowie.
Szybciej przestanie palic placac wiecej za swoje zdrowie, niz mniej za
papierosy z przemytu.
Obserwuj wątek
    • Gość: palacz [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 03:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: markus Re: Papierosy będą drożeć IP: *.adsl.alicedsl.de 06.11.06, 06:22
        albo niech siedti w domu .
        • 4bani Albo niech siedti w domu 06.11.06, 08:16
          Od tej nikotyny to nawet pisac poprawnie nie potrafisz.
          • jimmyjazz Zakłamanie polityków. Akurat im chodzi o zdrowie 06.11.06, 09:54
            Co za zakłamanie i obłuda.

W całej akcyzie na fajki przecież nie chodzi o to aby ludzie mniej palili ale o
            to aby budżecik się wzbogacił i było na renciny i inne zasiłki za które trzeba
            kupowac głosy.

Jakby politykom zależało na zdrowiu to kase z akcyzy z fajek i alkoholu
            przekazywano by w całości na leczenie/zapobieganie palaczy i pijaków. A czy tak
            jest? No własnie.

Ale są plusy - przynajmniej mrówki prze granicy sobie zarobią.
    • Gość: zajunc Fajki są luksusem?Tak jak kiedyś papier toaletowy? IP: *.crowley.pl 06.11.06, 06:34
      Walczyć z palaczami? To może walczyć też ze skrytymi parówkożercami?
      Fajki = kasa z akcyzy i to duza wpadająca do skarbu państwa ale potem trzeba tych palaczy leczyć a służba zdrowia kwiczy :). Dlatego podnieść cenę to nie stracić dochodu a zmniejszyć liczbę palaczy-teoretycznie :).
      P.S Rzuciłem po 12 latach palenia, bez problemu. 2 dni tylko byłem zakręcony, jakby pijany. Później żadnych objawów uzależnienia ani chęci zapalenia nie było.
    • mishuggah Re: Papierosy będą drożeć 06.11.06, 07:22
      nie palę od 7. września 2007... rosnące ceny papierosów są dla mnie dodatkową
      motywacją!!!

Do "palacza" wyzywającego od pieprzonych estetów - skoro Twój własny smród Ci
      nie przeszkadza, to może jeszcze przestaniesz się myć?!
      • Gość: jamm tiaa... tylko rzuc! IP: *.idcpoland.pl 06.11.06, 09:34
        milego rzuacia palenia za 10 mieciecy :]

pety można rzucić w jeden dzien, nagle, bez zadnych wspomagaczy jak nicorete. To
        sama sciema zeby jeszcze ktos mogl sobie zarobic.
    • Gość: Pawel Papierosy będą drożeć IP: 62.233.168.* 06.11.06, 07:29
      I bardzo dobrze Lepiej żeby drożały używki niż benzyna
      • uwolnic_cyce Re: Papierosy będą drożeć 06.11.06, 08:46
        Pawel napisał(a):

> I bardzo dobrze Lepiej żeby drożały używki niż benzyna

Muszę cię zmartwić. Podrożeje i jedno i drugie, a przy tym jeszcze pare innych
        rzeczy np. chlebek.
    • m_arc_in Re: Papierosy będą drożeć 06.11.06, 07:41
      Szanowna Pani / Szanowny Panie. Jestem trzydiestoletkiem - palaczem. Od kilku
      ladnych lat. Pale dobre papierosy i zapewniam Cie, ze i podczas palenia i po
      nim, nie smierdza one tak, jak te najtansze - a tych w Polsce statystycznie
      rzecz biorac pali sie najwiecej. I bedzie sie ich sprzedawalo (czyt. palilo)
      coraz wiecej. Korzystam tez z odswiezacza oddechu minimalizujac tym samym
      uciazliwosc dla osob, ktore spotykam. Komunikacja miejska nie jezdze, nie pale
      przy niepalacych, na wlasny koszt, a nie Twoj - podatniku dbam o swoje zdrowie.
      I przyznam sie bez bicia - przy tych cenach papierosow przerzuce sie na
      cygaretki i cygara... I nadal bede palil, bo lubie... Najzwyczajniej w swiecie -
      lubie... Biorac jednak uwage jakie wplywy do budzetu generuje podatek akcyzowy
      nakladany na papierosy, obawiam sie, ze wszyscy to odczujemy... Chociazby, ze
      szmuglowane zza wschodniej granicy fajki sa tak marnej jakosci, ze smierdza na
      kilometr... Niekoniecznie zapalone...
      • Gość: Gosc Re: Papierosy będą drożeć IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.06, 07:43
        "Chcemy, aby cena papierosów w Polsce była taka jak na Zachodzie. Dzięki temu
        nie będzie przemytu z Polski do np. Niemiec. Oczywiście przemyt będzie ze
        Wschodu do naszego kraju. Z tym trzeba się liczyć - wyjaśnia jednak
        Rochnowska" - a myslalam, ze nie lubimy Niemcow.
      • Gość: darkonza Re: Papierosy będą drożeć IP: *.fkz.com.pl 06.11.06, 07:57
        m_arc_in napisał:

> estem trzydiestoletkiem - palaczem.
        ...
        > na wlasny koszt, a nie Twoj - podatniku dbam o swoje zdrowie.

no to zasunałeś stary...dbasz o swoje zdrowie paląc....
        podstawa to dobre samopoczucie no nie?
      • Gość: super_sonic Re: Papierosy będą drożeć IP: *.gwardii.osi.pl 06.11.06, 09:03
        palenie i dbanie o zdrowie sie wzajemnie wykluczaja wiec jest to tylko twoje
        pobozne zyczenie, na szczescie coraz wiecej ludzi w tym kraju wie ze palenie to
        glupota i od dluzszego czasu moge spokojnie stac na przystanku nie czujac tego
        smrodu
      • Gość: Mati Re: Papierosy będą drożeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 09:19
        > Szanowna Pani / Szanowny Panie. Jestem trzydiestoletkiem - palaczem. Od kilku
        > ladnych lat. Pale dobre papierosy i zapewniam Cie, ze i podczas palenia i po
        > nim, nie smierdza one tak, jak te najtansze

Wszystkie papierosy smierdza i truja, a wiec sa uciazliwe i szkodliwe dla
        otoczenia. Palenie to przezytek cywilizacyjny, cos, co na zdrowy rozum
        kompletnie odstaje od wszelkich norm wspolzycia spolecznego (wg. których nie
        nalezy smierdziec i szkodzic innym).

Ludzie narzekaja, ze bezdomny smierdzi w autobusie. Słusznie, też tego nie
        cierpię. Ale jak przy tym wygląda palenie? Bezdowny pewnie nie wybrał sobie
        takiego losu, a już na pewno do tego nie dopłaca. Bezdomny nikogo nie truje,
        palacze owszem. Autobusem jedzie się pół godziny, w klubie/pubie/kawiarni
        siedzi się kilka godzin.

Drugi przykład: niedopałki. Palacze uważają, że niedopałek jest naturalnym
        składnikiem środowiska, wyrzucenie niedopałka na chodnik czy przez okno
        samochodu to absolutnie normalna sprawa przecież. Robią to osoby o wysokiej
        kulturze, które pewnie zapytane, czy śmiecą, odpowiedziałyby, że nigdy.

Palenie to inwazyjny, egoistyczny nałóg, nawet, jeśli komuś się wydaje, że on
        tylko "pali, bo lubi". Widzę przecież, w co się zamieniają moi znajomi, kiedy
        mam problem z ich paleniem przy mnie.
        • maruda.r Re: Papierosy będą drożeć 06.11.06, 11:25
          Gość portalu: Mati napisał(a):

> Wszystkie papierosy smierdza i truja, a wiec sa uciazliwe i szkodliwe dla
          > otoczenia. Palenie to przezytek cywilizacyjny, cos, co na zdrowy rozum
          > kompletnie odstaje od wszelkich norm wspolzycia spolecznego (wg. których nie
          > nalezy smierdziec i szkodzic innym).

A co z narkotykami, alkoholem, hazardem? Są pożądane społecznie? I nieszkodliwe
          dla innych?

Co więc z alkoholikami i pijakami (kierowcami, operatorami maszyn itd.), którzy
          mają olbrzymią ilość ofiar na swoim koncie? Co z narkomanami, których w praktyce
          nie da się przywrócić społeczeństwu, a którzy obciążają swoje rodziny? Co z
          hazardzistami, którzy trwonią zarobki i rodzinny dostatek?

• Gość: Mati Re: Papierosy będą drożeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 09:24
        A, jeszcze to:

> na wlasny koszt, a nie Twoj - podatniku dbam o swoje zdrowie

Może nie zdajesz sobie sprawy, ale rak płuc zabija w Polsce więcej ludzi, niż
        WSZYSTKIE inne rodzaje raka razem wzięte, odsadza też je daleko, jeśli idzie o
        zachorowalność.

W 80%-90% rak płuc dotyczy palaczy.

I to nie jest jedyny nowotwór powodowany przez palenie.

Dbanie o swoje zdrowie i palenie w parze raczej nie idą.
        • onan_barbazynca Re: Papierosy będą drożeć 06.11.06, 09:33
          Gość portalu: Mati napisał(a):
          > Może nie zdajesz sobie sprawy, ale rak płuc zabija w Polsce więcej ludzi, niż
          > WSZYSTKIE inne rodzaje raka razem wzięte, odsadza też je daleko, jeśli idzie o
          > zachorowalność.
          >
          > W 80%-90% rak płuc dotyczy palaczy.

Źródło proszę
          • maruda.r Re: Papierosy będą drożeć 06.11.06, 11:17
            onan_barbazynca napisała:

> Źródło proszę

Źródłem są dane organizacji non-profit czerpiących profit z dotacji na
            zwalczanie palenia, które z kolei są dotowane z akcyzy płaconej przez koncerny
            tytoniowe. Czy widzisz słaby punkt w tym perpetuum mobile?

A jak wygląda wiarygodność tych danych? Najczęściej opiera się na pytaniu: czy
            kiedykolwiek paliłeś lub ktoś z bliższego otoczenia palił? Podobny wniosek można
            wyciągnąć na podstawie pytań o spożywanie pieczywa z mąki pszennej.

• onan_barbazynca Re: Papierosy będą drożeć 06.11.06, 11:19
              Stawiałem raczej na wyobraźnię autora postu, ale to co piszesz też ma swój sens.
              • maruda.r Re: Papierosy będą drożeć 06.11.06, 11:31
                onan_barbazynca napisała:

> Stawiałem raczej na wyobraźnię autora postu,

Ja natomiast postawiłem na wyobraźnię organizacji do walki z nałogiem. I nie
                zawiodłem się. Papierosy są produkowane i palone. Koncerny i akcyza mają się
                świetnie. Równie dobrze mają się organizacje żyjące z walki z nałogiem. Z czegoś
                trzeba żyć. ;)

• ita20 Brawo! 06.11.06, 10:34
        Wreszcie ktoś sensownie napisał nt palenia.Podpisuję się obiema rękami.I pozdrawiam palaczy z zamiłowania czystych i pachnących.Których stać na sprawianie sobie przyjemności.Tak jak mnie.
      • Gość: niepalący (już) Re: Papierosy będą drożeć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.06, 10:38
        Też tak myślałem jak paliłem. Też paliłem same papierosy z wyższej półki. I też
        myślałem, że nie śmierdzę. Od przeszło 4 lat nie palę i teraz widzę problem od
        drugiej strony. Powiem ci jedno - śmierdzisz, i to bardzo śmierdzisz. Problem w
        tym, że tego nie czujesz.
        • maruda.r Re: Papierosy będą drożeć 06.11.06, 11:00
          Gość portalu: niepalący (już) napisał(a):

też myślałem, że nie śmierdzę. Od przeszło 4 lat nie palę i teraz widzę problem od
          > drugiej strony. Powiem ci jedno - śmierdzisz, i to bardzo śmierdzisz.

Skoro po czterech latach dobija Cię zapach tytoniu, to oznacza, że nie uwolniłeś
          się od niego. Dlatego śmierdzi. Efekt powinien ustępować po roku lub dwóch.
          Efekt bezwiednego łapania się za kieszeń, w której nosiłeś fajki - tyle, ile lat
          paliłeś.

• bardzosztywny Re: Papierosy będą drożeć 07.11.06, 16:47
        do m_marc_in:gó..o prawda,od każdego palacza śmierdzi nikotyną
    • alex-alexander Papierosy będą drożeć 06.11.06, 07:45
      Najgorsze typy w spoleczenstwie to wlasnie palacze.
      • Gość: gość Re: Papierosy będą drożeć IP: *.e-wro.net.pl 06.11.06, 08:07
        Nie palę od miesiąca i już widzę poprawę zdrowia
      • Gość: bals Re: Papierosy będą drożeć IP: *.telpol.net.pl 06.11.06, 08:49
        Wytłumacz, dlaczego palący człowiek jest gorszy od nie palącego. również dobrze
        można powiedzieć, że pijący kawę, tłusto jedzący to najgorsze typy (też b.
        szkodzi), a jeżeli chodzi o zatruwanie innych, to Ty pewnie jaździsz na
        rowerze, bo używając auta też zatruwasz otoczenie.
      • Gość: aśka Re: Papierosy będą drożeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 10:40
        Najgorszym typem są zagorzali przeciwnicy palenia, najczęściej tacy, którzy kiedyś palili. Kultura obowiązuje każdego: i palacza i niepalącego. Tolerancja też mile widziana.
    • bratpitbull Nie pale juz 10 miesiecy 06.11.06, 08:08
      Polecam plastry nikotynowe.Po tygodniu juz ich nie potrzebowalem.Palilem paczke
      dziennie przez 10 lat.Teraz czuje sie swietnie.To bylo zadziwiajaco proste.
    • onan_barbazynca Re: Papierosy będą drożeć 06.11.06, 08:08
      Niedługo ten kraj będzie utrzymywany tylko przez palaczy i alkoholików.
      Biorąc pod uwagę wysokość akcyzy, to prawo wyborcze powinni mieć tylko:
      kierowcy, palacze (po okazaniu min. 100 banderolek), pijący (po okazaniu min.
      100 banderolek)
    • Gość: kuba Re: Papierosy będą drożeć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 08:21
      O ile sięgam pamięcią to już przerabialiśmy kiedyś.
      W czasach komuny fakt wypicia poł litra znakomicie uzdrawiał gospodaekę
      narodową.
      Teraz będzie to samo po wypaleniu paczki papierosów.
      Tyle że jest pewien problem - bez picia i palenia jak kto się zaprze to można
      się obejść, ale przecież rząd " się sam wyżywi" - że zacytuję ówczesnego
      rzecznika - nb pijącego i palącego - to co dalej?
      Będzie akcyza od benzyny, gazu, butów, chleba ....
      A co do szkodliwości palenia - w takom teście na narodowe IQ wyszło że palący
      nają średnią 107, a niepalący 101.

Pozdrawiam was matoły
      • Gość: gajowy Re: Papierosy będą drożeć IP: 213.199.195.* 06.11.06, 08:24
        Przemytnicy wszystkich krajów łączcie się!
    • Gość: o1 Re: Papierosy będą drożeć IP: *.acn.waw.pl 06.11.06, 08:40
      > "Kochani" palacze pamietajcie o jednym: OD WAS CUCHNIE I SMIERDZI!

Nie tylko od palaczy. Smierdzi takze od brudasow, milosnikow kielbasy i czosnku
      na sniadanie i wypucowanych panienek.
    • ciemny_typek_48 Co za problem, nie rozumiem 06.11.06, 08:41
      Kiedyś podnieśli drastycznie akcyzę na alkohol i co? W mojej 1 tys. wiosce przez
      dwa lata raz widziałem oryginalny alkohol na stole - gdy mój tata obchodził
      urodziny.

Co róg można było kupić spirytus i nie było z tym żadnego problemu.

Skoro wtedy nie poradzili sobie z przemytem to teraz będzie jakaś rewolucja?

Wycofali się z podwyżki.

Już widzę rynek zalany tanimi L&M made by Rusia albo Białoruś.

Nie tylko koncerny stracą na tym stracą. Cała Polska dostanie w d..e bo mniejsze
      wpływu do budżetu.
      • ciemny_typek_48 Re: Co za problem, nie rozumiem 06.11.06, 08:43
        Ucięło, no! "15 tysiecznej wiosce". haha. Ale to nie ma większego znaczenia.

pozdro
    • slmako No i bardzo dobrze bo dla emerytow 06.11.06, 08:47
      bedzie wiecej ?? o ile kartofle nie wymysla nowej blazenady(gosiewki dolne).
      Jak ktos je glupi to pali -sorki. wiec palcie wiecej tylko nie w sraczach na
      Okeciu-kurniku, wystarczy ze smierdzi tam szczyna.
    • Gość: gość Re: Papierosy będą drożeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 08:51
      A Twój oddech napewno jest świeży???Poczytaj sobie o HALITOSIS i zastanów się
      czy Cie nie dotyczy.Właśnie nie ma nic gorszego jak gościu z tą dolegliwością
      chuchający w twarz odorem o zapachu gó.na.Sto razy wolę fajkowy smród
      • Gość: super_sonic Re: Papierosy będą drożeć IP: *.gwardii.osi.pl 06.11.06, 09:05
        tak tylko ile raze spotykasz na ulicy jednego a ile drugiego
    • Gość: Agatka Re: Papierosy będą drożeć IP: 212.75.114.* 06.11.06, 08:56
      "Chcemy, aby cena papierosów w Polsce była taka jak na Zachodzie". To ja
      proponuję jeszcze, żeby pensje były takie jak na zachodzie
    • Gość: super_sonic Re: Papierosy będą drożeć IP: *.gwardii.osi.pl 06.11.06, 09:01
      dobrze ze podrozeja, nie widze powodu dla ktorego z moich podatkow mam oplacac
      leczenie balwanow ktorzy niszcza sobie pluca
      • Gość: Pat&Co Re: Papierosy będą drożeć IP: *.efm.bris.ac.uk 06.11.06, 10:26
        z Twoich podatkow? wplywy do budzetu z akcyzy na tyton sa wieksze niz skladki na
        ubezpiecznie zdrowotne razem wziete. To raczej palacze oplacaja wizyte u lekarza
        niepalacych
    • drakoniusz i bardzo dobrze :) 06.11.06, 09:07
      Niestety na przemyt ze wschodu trudno już coś poradzić :/
    • Gość: gosc Re: Papierosy będą drożeć IP: *.skrivanek.pl 06.11.06, 09:21
      trochę OT: czym, zdaniem szanownego Autora wątku, "cuchnie" różni się
      od "śmierdzi"...?
      • Gość: weszek Re: Papierosy będą drożeć IP: *.cg.shawcable.net 07.11.06, 03:56
        Cuchnie ubranie, a smierdzi skora i co najohydniejsze, smierdzi z.. buzi.
        Jak w znanym powiedzeniu o palaczu: oj, zeby nie te moje cztery zeby bylaby
        d.... z mojej geby.
    • Gość: waldi Papierosy będą drożeć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 09:25
      no cóż polscy politycy chcą zrobic powturke z prochibicji amerykańskiej tyle
      tylko ze to nie bedzie arkochol tylko wyroby tytoniowe i nie bedzie zakazu
      tylko drakońskie ceny.Co prawie na jedno wychodzi.Ja osobiście nie pale od pół
      roku, i nie powinno mnie to obchodzić.Ale nic bardziej mylnego bo obchodzi mnie
      to ze mafia przemytnicza rozrosnie sie do rozmiarów mafi amerykańskiej,mało
      tego msam wrazenie ze to ta mafia pocaga za sznurki władzy zeby takie ceny
      wprowadzic bo teraz ma spore zyski z przemytu ale ,,,,,po podwyzce bedą
      olbrzymie.Inie łudzmy sie ze przemyt to ci drobni przemytnicy w
      pociągach ./Żeka papierosów wpływa do polski tirami.
    • glomek Re: Papierosy będą drożeć 06.11.06, 09:32
      eee tam smrod od smierdziela w autobusie jest faktycznie okropny, ale mozna
      wymyslic gorsze rzeczy np:
      - zalamuje sie pod toba deska w latrynie i nurkujesz w bajorku kupy
      rozcienczonym moczem - mniam
      - ogarnia cie niczym niewytlumaczalny paraliz, padasz na dywan, a twoje zwierze
      domowe, np kot zaczyna cie po 2 dniach zjadac powoli, bo przeciez glodne
      zwierzatko - widzisz kochana mordke ktora zbliza sie zeby wygryzc ci oko bo
      smacznie wyglada
      - podrywasz kobiete marzeniea a kiedy zbliza sie cudowny moment zglebienia jej
      tajemnic ty nie stajesz na wysokosci zadania, co wiecej okazuje sie ze calosc
      zostala uwieczniona kamera przemyslowa i umieszczona na ogolnie dostepnym
      serwerze.

no dobra nie chce mi sie dalej myslec:)

ale mimo wszystko palaczom wysysajacym resztki smierdzacego papierosa przed
      drzwiami autobusu zeby potem wypuscic z siebie kleby dymu juz w srodku powinno
      sie robic krzywde i wyrzucac na pysk z pojazdu - wdychanie ich wyziewow
      przyprawia mnie o wymioty
      • Gość: jeb Re: Papierosy będą drożeć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 12:06
        Zgodzę się z kolegą. Można puścić pawia jak taki jeden z drugim ostatkiem sił
        wciąga ten dym, rzuca peta i zadowolny wydmuchuje wszystko po zamknięciu drzwi.
        Banda zasranych palantów.
    • Gość: pelen nienawisci k... solidarnosci wam sie zachcialo!! IP: *.cable.ubr13.edin.blueyonder.co.uk 06.11.06, 10:08
      Gaz do gory, fajki do gory, prad do gory, zarcie do gory, mieszkania do gory,
      alkohol do gory, poadatki lokalne do gory, opalty, licencje, zezwolenia tylko
      wyplaty w miejscu - niech was wszystkich krzykaczy pieklo pochlonie!!!!!
    • Gość: mx Papierosy po min. 10 / paczkę, benzyna po 1 zł !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 10:18
      x
      • Gość: Cinek Re: Papierosy po min. 10 / paczkę, benzyna po 1 z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 10:20
        HA HA HA Tak dobrze nie ma .. fajki po 10 a benzyna po 5 :) Styczen 2008
    • michalparadowski Papierosy będą drożeć 06.11.06, 10:32
      Oj, jak to dobrze, obroty mi wzrosną o 600%!
      Autor:
      Masa-Kiełbasa

Oj, jak niedobrze!! Dziura w budżecie murowana.
      Ogólnie rzecz ujmując, rząd leży.
      Autor:
      Minister Finansów
    • kevin_michnik podobnie zaczynała się prohibicja narkotykowa 06.11.06, 10:33
      w usa
    • Gość: :O) wreszcie!!! IP: 194.46.43.* 06.11.06, 10:35
      Ceny papierowsow w Polsce ciagle przypominaja o barbarzynskim charakterze
      naszego kraju!!! Mam nadzieje ze wplywy z wyzszego podatki przynajmniej po
      czesci skierowane beda na ochrone zdrowia - tak jak to jest w krajach
      normalnych.
      • mulatto1 Re: wreszcie!!! 07.11.06, 11:10
        ech... mam jedynie nadzieje, iz Twoje nadzieje beda plonne... Powiedz mi czemu i na jakiej podstawie wplywy z akcyzy maja isc na ochrone zdrowia, ktora w polsce wyglada jak wyglada a i to w wiekszosci te pieniadze trafia do prywatnych kieszeni.... Czemu ja jako palacz, mam wkladac w nia wiecej niz Ty? Ktos wczesniej wspomnial, ze dla palacza 'pety' sa integralna czescia srodowiska i rozrzucaja niedopalki po ulicach, chodnikach...."i sa to ludzie na poziomie"... przepraszam, na jakiej podstawie tak sadzisz? Jesli ktos wyrzuca smieci na ulicach, to moim zdaniem nie jest czlowiekiem na poziomie... chyba ze mowimy o poziomie dresa spod bloku... IMO czlowiek ktory wyrzuca puszke po piwie, czy durny woreczek z biedronki smieci w rownym stopniu co wyrzucajac papierosa, wiec prosze... przestan mowic jakoby smiecenie bylo bolaczka jedynie palaczy..Prawda jest taka ze jestesmy, i nie chce tu bron boze nikogo obrazic, narodem brudasow, ktorzy sadza chyba, iz kiedy pozbeda sie jakiegos smiecia z reki przestaje byc on problemem. To sprawa kultury osobistej i 'wychowania', tudziez odrobiny choc swiadomosci spolecznej, a nie tego czy ktos jest palaczem czy nie... Inna sprawa, ze podniesienie akcyzy pod plaszczykiem dbania o zdrowie palaczy jest po prostu zenujace i w zasadzie zmieni tylko to, ze zamiast palic papierosy 'lepszej marki' ludzie przerzuca sie na klubowe lub tez made in russia, ktore smierdola duzo bardziej.Co do zarzutow jakoby palacze przeszkadzali osoba nie palacym, to jest to IMO wierutna bzdura, w wiekszosci wymienianych knajp/pubow/restauracji jest podzial na sale dla palacych i nie palacych, wiec nie wiem gdzie tu owo przeszkadzanie ma miejsce. Jesli nie podoba Ci sie ze w danej knajpie jest duzo dymu, znajdz taka w ktorej sie nie pali, uwiez, nie bedzie to trudne... Ponadto jest niepisana zasada, iz w gronie ludzi nie palacych palacz musi sie do nich dostosowac i nie palic, znow wiec nie widze owego zatruwania ludzi niepalacych... No nic to, wiem ze i tak nie przekonalem do ludzi ktorzy wypowiadali sie na lamach tej strony, nie mniej jednak mam nadzieje ze jesli ktos przeczyta te wypociny, zastanowi sie choc przez chwile zanim znow poniesie transparent 'palacze do gazu'...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka