Dodaj do ulubionych

Słońce na ziemi za miliardy euro

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 00:49
no nie wiem-ITER to po lacinie, to takze skrot ktory rozwija cos po angielsku-
nie wiem czy francuzi sobie z tym wszystkim poradza, zwazywszy ze i pewnie
wszystkie przyciski tez beda oznakowane w jezyku angielskim. ze tez oni
jeszczenie oprotestowali ze chca miec wszystko p o francusku!!!
swoja droga fajna sprawa taki reaktor tyle ze strasznie dlugo czasu zejdzie
na uruchomienie go
Obserwuj wątek
    • Gość: exm Re: Słońce na ziemi za miliardy euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 01:43
      niebawem Ruskie zrobią to pod Moskwą i za parę lat wszystko pier..lnie -
      będziemy mieli uklad podwójny w Ukladzie Slonecznym ...
      • Gość: polskiedison A wszystkoo ma trwać niecałe 3 minuty IP: 195.116.27.* 22.11.06, 06:18
        ..bo plazma topi każdy materiał
        • Gość: BekaS Re: A wszystkoo ma trwać niecałe 3 minuty IP: *.wikings.pl 22.11.06, 09:10
          Dlatego też będzie utrzymywana w bardzo silnym "worku" pola magnetycznego, tak
          jak jest to w reaktorze termojądrowym JET. Gorąca plazma jest utrzymywana w
          ogromnym polu elektromagnetycznym. Różnica pomiędzy reaktorami JET, a ITER jest
          taka, że ten drugi ma być pierwszym, którego nadwyżka energii będzie wyższa niż
          to co pobierze do samopodtrzymywania reakcji.
      • Gość: maniak Re: Slonce na ziemi za miliardy euro IP: *.risp.pl 22.11.06, 10:18
        My na szczescie nie musimy sie przejmowac zadnymi elektrownaimi.. za 30 lat
        bedziemy dostawac prad po preferencyjnych cenach jako republika Rosji. Ew.
        siedziec przy swieczkach.
    • Gość: K Ryzyko jest spore IP: 62.233.249.* 22.11.06, 08:43
      IMHO ryzyko jest spore. To jest eksperyment na dużą skalę, który może się nie
      powieźć. Jeżeli nie powiedzie się w tą stronę, że naukowcy nie opanują reakcji
      termojądrowej, to wybuch będzie ogromny - niewiele zostanie z Francji.
      • Gość: sik Re: Ryzyko jest zadne, nie liczac $ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 09:09
        w pulapce elektromagnetycznej co najwyzej wygasnie plazma i na ponowny zaplon
        trzeba bedzie wydac miliony to co moze eksplodowac to tradycyjny reaktor ktory
        na pewno bedzie towarzyszem sluzacym wlasnie do wyprodukowania energii zaplonu -
        akurat na klasycznych reaktorach to sie francuzi znaja dobrze bo ich maja
        kilkadziesiat obecnie dzialajacych
    • Gość: aqw w polsce przymiezamy sie do budowy reaktorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 09:11
      klasycznych ktore na calym swiecie funkcjonuja od lat 50tych, jestesmy pol
      wieku do tylu :/
    • Gość: x Słońce na ziemi za miliardy euro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 11:08
      a mi się podoba ten fragment artykułu: "ten sam sposób co w jądrach gwiazd. Czyli w drodze kontrolowanej fuzji termojądrowej."
      To ja się pytam, co/kto kontroluje fuzję w jądrach gwiazd?
      • the_real_kris Re: Słońce na ziemi za miliardy euro 22.11.06, 12:22
        grawitacja...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka