Dodaj do ulubionych

Wenezuela da Chinom złoża odebrane Zachodowi?

26.03.07, 21:21
Ewentualne zdemokratyzowanie Wenezueli chyba oddala się e czasie po tych
decyzjach?
Czy jak już Chińczycy osiądą w Caracas, to łatwiej czy trudniej będzie kraj
ustabilizować?
Może jacyś znawcy-eksperci od na pewno nie-"updającego mocarstwa" coś
opowiedzą?
Obserwuj wątek
    • sven_b Re: Wenezuela da Chinom złoża odebrane Zachodowi? 26.03.07, 21:50
      No to masz problem Dżordż.
    • szefunio1 Re: Wenezuela da Chinom złoża odebrane Zachodowi? 26.03.07, 21:59
      Ciekawe, czy za kilka lat Wenezuela ogłosi "nacjonalizację złóż eksploatowanych
      przez Chińskie koncerny". I czy koncerny, których właścicielem jest rząd
      Chiński wycofają się wtedy "równie grzecznie" jak obecnie koncerny prywatne.
      • hohlik3 wiecie co mnie smieszy?ze Chawez ma racje 26.03.07, 22:44
        ze teraz praktycznie US-mancom pozostanie jedno zrodlo ropy(z wyjatkiem zasabow wlasnych) mianowicie region zatoki perskiej, a co tam moze sie urodzic z bardo duzym prawdopodobienstwem mozemy przewidziec
        Chawez ma racje to upadajace mocarstwo :))
        • Gość: cria_cuervos Re: wiecie co mnie smieszy?ze Chawez ma racje IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.03.07, 22:53
          No nie bardzo ma racje. Działania naftowych kacyków były akceptowane bo
          amerykańskie koncerny ciągnęły z tego interesu kasę. Teraz jest heca z globalnym
          ociepleniem, do tego takie zagrywki....
          Za parę lat może się okazać, że 'zachód' (USA) zmotywowany przejdzie na inne
          źródła energii (wszystko na to wskazuje). Chiny i inni nie będą miały wyjścia i
          podążą tym tropem (właściwie już nie mają wyjścia, a te akcje to konieczność
          chwili). Wtedy tacy kacykowie jak Chawez będą mieli 'malutki' problemik.
          • baby1 Re: wiecie co mnie smieszy?ze Chawez ma racje 26.03.07, 23:00
            Czekam na to przejście na inne źródła od wielu lat i nie mogę się doczekać.
            Nie pierwszy to kryzys naftowy i nie ostatni. Jakoś nic w tych "nowych
            źródłach" się nie dzieje, a szczególnie w USA.

Gość portalu: cria_cuervos napisał(a):

> No nie bardzo ma racje. Działania naftowych kacyków były akceptowane bo
            > amerykańskie koncerny ciągnęły z tego interesu kasę. Teraz jest heca z
            globalny
            > m
            > ociepleniem, do tego takie zagrywki....
            > Za parę lat może się okazać, że 'zachód' (USA) zmotywowany przejdzie na inne
            > źródła energii (wszystko na to wskazuje). Chiny i inni nie będą miały wyjścia
            i
            > podążą tym tropem (właściwie już nie mają wyjścia, a te akcje to konieczność
            > chwili). Wtedy tacy kacykowie jak Chawez będą mieli 'malutki' problemik.
            • hohlik3 Re: wiecie co mnie smieszy?ze Chawez ma racje 26.03.07, 23:08
              na dodatek dolar jest silnie uzalezniony od ropy
              do tego dochodza ukłądy rzadowo-korporacyjne ktore nasilniej zwiazane sa z ....ropa
          • hohlik3 Re: wiecie co mnie smieszy?ze Chawez ma racje 26.03.07, 23:01
            a jakie masz n mysli inne zrodla energii??
            przy wzrastajacym zuzyciu energii, nawet drastyczne zwekszenie energii odnawialnej nie odniesie istotnego wplywu na zuzycie energii tradycyjnej
            atom?, no tak tyle ze jest on towarem deficytowym, poza tym na zloza uranu zaczyna klasc lape Rosja w Kazachstanie czy Afryce
            według mnie stajemy powoli w obliczu ostrego deficytu energetycznego
            no chyba ze wezmiemy pod uwage urzadzenia typu "free energy"....
            • szefunio1 Re: wiecie co mnie smieszy?ze Chawez ma racje 26.03.07, 23:34
              > atom?, no tak tyle ze jest on towarem deficytowym, poza tym na zloza uranu
              zacz
              > yna klasc lape Rosja w Kazachstanie czy Afryce
              > według mnie stajemy powoli w obliczu ostrego deficytu energetycznego

Po zastąpieniu całej światowej energetyki (łącznie z produkcją paliw płynnych)
              energią z uranu-235 złóż wystarczyłoby przy dzisiejszym zużyciu na kilkaset lat
              (zakładając eksploatację złóż o zawartości uranu >0.03%).
              Do tego dostępne są już pierwsze komercyjne reaktory jądrowe mogące pracować
              nie tylko na uranie, ale również na torze (PBR'y - żadem komercyjny PBR jeszcze
              nie działa, ale kilka jest już w budowie).
              Średnia zawartość toru w skorupie ziemskiej to 8 gramów na tonę, przy czym z 8
              gramów toru moża wyprodukować w PBR'ze 35 MWh elektryczności. Oznacza to, że z
              tony zwykłego piachu można wytworzyć więcej energii niż z 15 ton węgla
              kamiennego.

PS: Jednak póki dostępny jest tani uran nikt nie będzie raczej w PBR'ach używał
              toru - przy pracy na torze PBR'y generują wyższe koszty niż przy pracy na
              uranie.
              • hohlik3 Re: wiecie co mnie smieszy?ze Chawez ma racje 26.03.07, 23:57
                tak teoretycznie to tak wyglada
                tyle ze na reaktory IV generacji musimy jeszcze poczekac, RPA i Chiny planuja
                ich wprowadzenie, Rosja rowniez jst w posiadaniu tej technologii
                przy tym sa wysoce bezpieczne(zagospodarowanie aktynowcow)
                nie jestesmy w stanie wprowadzic ich na masowa skale wczesniej niz za 20 lat,
                poza tym gospodarka swiatowa, zrodla napedu itd rowniez tego nie osiagna nie
                wczesniej niz 20

Mowa zreszta o Ameryce i jej uzaleznieniu od praktycznie jednego zrodla, dolara
                od ropy oraz destabilizacji regionu zatoki perskiej...
        • Gość: Marta50 Re: wiecie co mnie smieszy?ze Chawez ma racje IP: *.pools.arcor-ip.net 26.03.07, 23:00
          Warto przeczytac.
          ww6.tvp.pl/124,20070225464300.strona
          Dlaczego zatoka perska stawia na luksusowa turystyke?
          Ropa sie konczy, dlatego postawili klamstwami na Irak, powyzszy link mowi sam za
          siebie.
    • Gość: Miki Re: Wenezuela da Chinom złoża odebrane Zachodowi? IP: *.123.135.62.dyn.user.ono.com 27.03.07, 00:06
      W akcje wkroczy doktryna Monroe ktora nakazuje przeciwdzialanie jesli
      jakiekolwiek mocarstwo oprocz US pojawi sie na kontynecie amerykanskim.
    • olex5 USA to trup gospodarczy i polityczny 27.03.07, 00:09
      USA to trup gospodarczy i polityczny.Chiny swoim zachowaniem jednoznacznie
      potwierdziły swoje stanowisko przeciw USA.
      Przy tak ogromnym zadłuzeniu USA,utracie rynkow zbytu i wpływow istnieje
      niebezpieczenstwo,ze ten chory kraj moze rozpetac kolejną wojne globalna licząc
      w swojej głupocie,ze wygra.To moze tłumaczyc tak ogromne wydatki na zbrojenia
      kosztem niszczenia własnego kraju.Jednak Rosja ani Chiny nie spią i nie pozwolą
      sie bezkarnie zaatakowac.Przeciw tym 2 krajom USA nie ma najmniejszej szansy.
      Wytłumaczalne staje sie instalowanie w Polsce tarczy antyrakietowej.
      Jej charakter bedzie utajniony i agresywny.Bajką jest tłumaczenie,ze ma
      zabezpieczac przed atakiem z Iranu.Iran przez najblizsze conajmniej 15 lat nie
      bedzie miał rakiet balistycznych.Ta cała zagrywka ma charakter czysto agresywny
      i jest wykierowana przeciw Rosji i Chinom.
      • Gość: Cmok ....lub moze sie okazac, ze Chaves MOZE ma bron... IP: *.hsd1.nj.comcast.net 27.03.07, 02:49
        ... tzw 'masowego porazenia' mozgowego i jakis nowy Grzesiek Buszman wysle tam
        ekspedycje karna sprawdzic czy jest ta ropa, tzn bron czy nie. To blizej niz do
        Araku a populacja mowiacych po hiszpansku Amerykanow rosnie co noc kiedy gasza
        swiatlo nad poludniowa granica i potem co 6-7 miesiecy bo tyel trwa ciaza u
        niektorych prawie Amerykanek.
    • Gość: Waldek Wenezuela da Chinom złoża odebrane Zachodowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 09:36
      Polecam ciekawy serwis o Wenezueli: http:www.wenezuela.pl
      • hohlik3 pierwsza Białoruś dostała pola gazowe!!!!! 27.03.07, 15:55
        www.wnp.pl/chemia/22182_1_0_0.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka