Gość: medyk IP: *.122.225.195.static.bait.pl 11.05.07, 03:09 gazeto! gdzie korektor! Anestezjolodzy! Czyżby po znajomości ktoś przyjęty do pracy? Jak coś się w Świat puszcza to warto przeczytać zanim sie okaże żę "polska język trudna jezyk" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pendrek_wyrzutek Mezczyzni i kobiety 11.05.07, 03:20 >60 lat dla kobiet i 65 dla mężczyzn Przeciez mezczyzni zyja krocej i starzeja sie szybciej! Moze byloby lepiej jesli nie odwrotnie to 62 lata dla i kobiet i mezczyzn. (62 a nie 63 bo wiecej jest kobiet po 60-ce) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Mezczyzni i kobiety IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 11.05.07, 06:12 A może jeszcze lepiej, gdyby to nie urzędnicy mówili kiedy i po ile na emeryturę? Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Mezczyzni i kobiety 11.05.07, 07:03 W ogóle sam pomysł emerytury jest bez sensu. Przez to tylko płacimy większe podatki. Uważam, że każdy powinien zapracować i zaoszczędzić sam na własną emeryturę, bez bawienia się w te wszystkie durne filary. Wówczas sami byśmy decydowali kiedy chcemy przestać pracować. Im mniej biurokracji tym lepiej. --- Tak nasz Jarosław obiera banana Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Powinni mieć prawo do wcześniejszej emerytury 11.05.07, 07:58 wiadomo, ogrodnik w hospicjum, przedszkolanka to b.trudne zawody. I zgoda! powinni miec prawo do wcześniejszej emerytury, tak jak KAZDY inny. Pod jednym wszak warunkiem - dostajesz TYLE emerytury ile wypracowałes! Górnik chce po 10 latach na emeryture? Prosze bardzo - 300zł uzbieranego i może siedziec. Chce 2000zł? To albo albo - albo składaj sobie ziemiogryzie na emeryturę wiecej albo dłuzej pracuj. WOLNY WYBÓR: pracy, zawodu i wielkości kwot odkładanych na emeryture i czasu pracy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Powinni mieć prawo do wcześniejszej emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 10:10 To zbyt proste, logiczne i uczciwe, żeby w socjalistycznym raju się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IDG Re: Powinni mieć prawo do wcześniejszej emerytury IP: 82.160.76.* 11.05.07, 11:18 Z twojego listu wynika, że jedyne dolegliwości, które na razie miewasz to katar lub kac. Zmienisz trochę poglądy jak stuknie Ci 40 lat i 1 listopada będziesz szedł na cmentarz zapalić świeczkę swoim rówieśnikom, którzy padli na zawał lub wylew. Powiesz pewnie, ze dla chorych jest renta. Owszem, jest właśnie w kwocie 400 zł czyli albo leki albo jedzenie. I co? Nic, zaciśniesz zęby i pracujesz dalej. Jak w końcu sie przekręcisz to chociaż twoje dzieci będą miały rentę. Oczywiście nie generalizuję, bo są starsi ludzie w świetnej formie, dużo jeszcze mogą zrobić, a siłą wywala się ich na emeryturę. Ale nie łudź się, takich będzie coraz mniej. Na koniec życzę każdemu, żeby do ostatnich swoich dni dotoczył się z kieliszkiem szampana w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej i z okrzykiem "ALE TO BYłA JAZDA!!!" :) Odpowiedz Link Zgłoś
e.day Re: Powinni mieć prawo do wcześniejszej emerytury 11.05.07, 20:58 > Na koniec życzę każdemu, żeby do ostatnich swoich dni dotoczył się z kieliszkie > m > szampana w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej i z okrzykiem "ALE TO BYł > A > JAZDA!!!" :) Cudowne życzenie, mam nadzieję, że się spełni - przynajmniej w moim przypadku. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
ezavv Re: Mezczyzni i kobiety 11.05.07, 10:15 Witam, sądząc po sposobie myślenia (vide tekst posta) pisząca osoba jest młoda - liberalne pomysły zacierają się z wiekiem - jestem młody i nie mam szacunku dla wieku - brak tzw. kindersztuby. Wypracowywanie emerytur samodzielnie przerabiano w 19 wieku - fakt, jako Polska wróciliśmy z 20 wieku, po bezkrwawej rewolucji, w 19 wiek miast być ewolucyjnie w 21. Dziki kapitalizm jest według osoby piszącej ok!. Jest taka anegdota: Od wstrzymywania gazów rodzą się posrane pomysły - być może w tym przypadku mamy z tym do czynienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esen2 Re: Mezczyzni i kobiety IP: *.tvp.pl 11.05.07, 12:47 Dorośli zawsze pytają dzieci "kim chcesz być, jak będziesz duży?" Ja na takie pytania od najmłodszych lat odpowiadałem niezmiennie: "emerytem!". Teraz mam 42 lata i nic się nie zmieniło. Nie znoszę swojej pracy i chcę na emeryturę natychmiast!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alba Re: Mezczyzni i kobiety IP: *.205.udn.pl 11.05.07, 15:06 Pomysł jest fajny, problemem jest tylko te kilka pokoleń, które już sobie "odłożyły" w zusie na emeryturę a ich pieniądze poszły na starszych od nich - teraz zostaliby zupełnie bez pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: Mezczyzni i kobiety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:10 Zrównać emerytury kobiet i mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bill G. Re: Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Sta IP: 194.175.243.* 11.05.07, 04:51 Pewnie skonczyla sie licencja na Word'a i nie ma jak sprawdzac tekstu. Bill G. znany jako Bidok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Sta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 05:47 Jeremi, były nauczyciel, obecny geniusz ekonomiczny, ma na wszystko recepty, z których każda wymierzona jest przeciwko emerytom. Za to dla pracodawców dalsze ulgi. Jeremi wiesz co, ja też byłbym za obniżeniem podatków dla prowadzących firmy, ale nie po to, żeby im fundować Hawaje a tylko dla tych, którzy rzeczywiście tworzą i utrzymują miejsca pracy. Ale to już nie mieści się w doktrynie Mordasewicza. Czy Twoje lewiatanowe sumienie pozwala Ci spokojnie spać po owocnym dniu "konsultacji" z rządem, któremu proponujesz wysłać ludzi na zasiłek miesięczny niższy od rachunku, jaki płacisz za kolację w restauracji ? Oto moralność nowych właścicieli Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jec Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Stać .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 06:58 Pan Mordasiewicz najchętniej usmierciłby wszystkich niedoszłych emerytów bo skldeczki przeszłyby dla nich. Dość już tych bredni panie M. Polacy żyją coraz krócej a nie dłużej jak wy przedstawiacie jak zwykle posługujecie się kłamstwem to jest pana dewiza i proszę nie wciskac ciemnoty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statystycy Jeremi JEmiola Mordasewicz mistrz manipulacji IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.07, 07:25 Nauczyciele zyja przecietnie dwa lata dluzej niz inne grupy i to znaczy, ze maja lzejsza prace. Pnie Jeremi nauczyciele po prostu sa lepiej wyksztalceni i bardziej o siebie dbaja. Duren Pan jestes i tyle. To tak jakby mowic, ze pracownicy administracji publicznej w Polsce dobrze zarabiaja bo ich pensej sa wyzsze niz srednia krajowa. Owszem tak, bo to sa w przygniatajacej wiekszoci ludzie lepiej wyksztalcenie niz przecietny pracownika sektora prywatnego. W koncu rzad nie zatrudnia murarzy, sprzataczek (nie bezposrednio) itd. Poza tym Pnai Pokretuchu Mordasewiczu, nie wiemy, czy np 30% nauczycieli nie konczy swojego zycia z jakimis ciezkimi chorobami zawodowymi, podczas gdy w reszcie poplacji udzial wynosi 5%. Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem emerytur/nauczycieli itp. OCzekuje pop prostu uczciwej dyskusji i pytam. Czemu 99% ucisnionych zdaniem Mordasewicza przedsieborcow placi skladke na ZUS przecietnie 200 zlotych nizsza niz pracoenik sektora przedsiebiorstw, czemu duza czesc ich wydatkow konsumpcyjnych idzie w kozty firmy, czyli jest znacznie nizej opodatkowana niz reszty pracjacego spoleczenstwa.Czy chce nam Pan powiedziec, ze wiekszosc firmy to firmy z dochodem 1500 PLN???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Jeremi JEmiola Mordasewicz mistrz manipulacji IP: *.205.udn.pl 11.05.07, 08:12 "Dzisiaj nauczyciele dostają dwa razy tyle, ile do niego wkładają." - misiu, daj im uczciwą pensję, to będą "wkładali" tyle co inni, a na rzaie to włóż sobie palec do doopy; "To znaczy, że połowę emerytur nauczycielskich muszą dopłacić wszyscy pozostali podatnicy - argumentuje Mordasewicz." taktyka skłócenia ze sobą ludzi, wywołania złości na (tych okropnych) nauczycieli i wywołania poczucia wstydu wśród nauczycieli (bo, jak oni mogą domagać się jakichkolwiek emerytur) mam nadzieję tym razem nie zadziała. "- Nie ma żadnego powodu, aby nauczyciele mieli prawo do przechodzenia na wcześniejsze emerytury. Badania wykazały, że żyją średnio dwa lata dłużej niż pracownicy w innych grupach zawodowych. To znaczy, że nie tylko nie są bardziej wyeksploatowani, ale wręcz przeciwnie - mówi Mordasewicz, w przeszłości wieloletni nauczyciel." - najlepiej, żeby z dniem przejścia na emeryturę natychmiast kopali w kalendarz panie Mordasewicz; a tak właściwie czemu pan już nie chciał być nauczycielem? Za trudna i kiepsko płatna praca czy wcześniejsza emeryturka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qronix Re: Jeremi JEmiola Mordasewicz mistrz manipulacji IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 09:15 A czym nauczyciele sie przepracowują? W czym ich praca jest bardziej ciężka, szkodliwa itp od innych zawodów jak chociażby kierowca (który w pewnym wieku po prostu nie nadaje się do pracy ze względu na stan zdrowia zagrażający innym, taki spawacz nie żyje długo nie ze względu na to że nie umie o siebie zadbać tylko taką ma prace). A jeśli chodzi o nauczycieli to szczytem bezczelności są roszczenia w-fistów, którzy kompletnie nic nie robią a też chcą wcześniejszych emerytur, tylko pytam sie za co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Jeremi JEmiola Mordasewicz mistrz manipulacji IP: *.205.udn.pl 11.05.07, 10:18 Szczytem bezczelności to jest cytowana przeze mnie powyżej wypowiedź; a co do w-fistów misiu; moja mama była w-fistką (jest na "normalnej" emeryturze), znam wielu w-fistów z wieloletnią praktyką i jedno ci powiem - niestety w-fista, który ma lat 60 to często porażka; oczywiście można wytłumaczyć dzieciom, jak zrobić przewrót w przód lub w tył; oczywiście można wytłumaczyć, jak ściąć piłkę w siatkówce, oczywiście można wytłumaczyć technikę skoku w dal itd - ale w-fista powinien to dzieciom pokazać. (i nie piszę to o w- fistach, którzy rzucą chłopakom piłkę i krzykną "no to grajcie" po czym idą na kawę do magazynku, tylko o tych którzy naprawdę chcą dzieci czegoś nauczyć) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była chemica Uczyłam - wolę sprzątać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 10:26 Nie rozumiem tej nagonki na nauczycieli - co ktoś chce osiągnąć. Wszyscy wiedzą, że z wiekiem traci się kondycję psycho-fizyczną, a potrzeba jej w każdej pracy. Problem w tym, że mała jest możliwość zmiany zawodu na mniej wyczerpujący psychicznie czy fizycznie po 50-tce. Byłam 10 lat nauczycielką - pracowałam minimum 40h w tygodniu. Nie płacili mi dodatkowo za zajęcia wyrównawcze, kółka zainteresowań, prowadzenie szkolnej kafejki internetowej i szkolnej strony www, przygotowywanie uczniów do olimpiad i konkursów - bo mam to w etacie, oprócz słynnych już 18h dydaktycznych. Nie jestem jakimś niedoukiem - skończyłam chemię, informatykę i technikę - aby mieć etat musiałam przygotowywać się do zajęć z 3 przedmiotów. Na bieżąco się dokształcałam (bez zwrotów i dopłat), bo w tych dziedzinach nie można "klepać z kartki" to samo przez lata. Nie do wytrzymania jest stres i hałas (wg pomiarów certyfikowanego laboratorium dochodzi na przerwach do 120 dB). Świadomość, że wiecznie musisz być jak robot bez emocji - nie wolno mieć gorszego dnia, krzyknąć na łobuzów, tylko z pokorą znosić wyzwiska i obelgi gimnazjalistów oraz roszczeniowych rodziców. To wykańcza. Tak jak bycie na dzwonek - ani sekundy nie można się spóźnić, a różnie w życiu bywa (awarie MPK, inne przypadki losowe). Ciągle tylko straszą odpowiedzialnością i prokuratorem. Miałam dość tego poniżania i braku szacunku - także ze strony dyrekcji. Mam chroniczne zapalenie krtani (mimo że ćwiczyłam pracę głosem pod okiem specjalistów), problem z nerkami i z sercem (nieraz 3x pod rząd miałam dyżur na przerwie - nie ma kiedy iść do wc ani się napić), poroniłam 3x (lekarz stwierdził przepracowanie i stres jako przyczynę), okropne bóle głowy. Poszłam po poradę jak sobie radzić ze stresem - usłyszałam, że mam jak najszybciej zmienić pracę, bo to 100% syndrom wypalenia zawodowego. Jako mianowany dostawałam na rękę najniższą kwotę z tabeli - 1242zł, bo miasto oszczędzało (zarobki zależą od zasobności samorządów, a my nie mieliśmy motywacyjnych, mieszkaniowych, wiejskich itp. za wychowawstwo 23zł brutto). Nie chodzi mi o pieniądze, tylko o atmosferę - zawiści i nieżyczliwości takiej jak tu na forum. Obrażają nas rodzice to i dzieci sobie pozwalają. Biurokracja jest powalająca - ze wszystkiego pisze się protokoły, sprawozdania i tony innych papierów. Nie mogłam wziąć nigdy urlopu, bo mam przymusowy. Nie miałam ferii, bo jest akcja"zima w mieście". Wakacje mają uczniowie, ja normalny urlop między 5 lipca a 20 sierpnia. Nie mogłam być ze swoimi dziećmi np. 1 września, bo byłam z cudzymi. Nie oglądałam występów córki, nie chodziłam na zebrania, bo musiałam organizować w pracy. Mąż był przy dzieciach - mi zostawały tylko zdjęcia i żal. Rzuciłam to i czuję się wolna, jakby mi ktoś kulę u nogi zdjął. Nikt na mnie nie wrzeszczy, nie obraża, nie wytyka rzekomych przywilejów. Zarabiam 2x więcej na rękę i mam święty spokój. Wykształcenie m.in.chemiczne przydaje mi się jako kierownikowi dużej firmy sprzątającej. Szef szanuje pracowników i nie ma mobbingu jak w szkole. Część dolegliwości ustąpiła i bez interwencji medycznej mogłam zajść w ciążę. Uprzedzam, że mam 35 lat i mnie żadne wcześniejsze czy pomostowe emerytury nie dotyczą. Uczniowie utrzymują ze mną kontakt przez gg i pocztę elektroniczną, nawet po latach od ukończenia szkoły jesteśmy w przyjaźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyczka Re: Uczyłam - wolę sprzątać. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:03 Bardzo żałuję, że nie rzuciłam szkoły wcześniej. Lubiłam pracę z młodzieżą, ale spotykając się z mobbingiem i złą atmosferą w szkole. Chciałam zmienić szkołę lub pracę, były to lata 80-te. Nie dało się, bo były telefony po wszystkich szkołach w okolicy aby nie przyjmować mnie do pracy- dziś się o tym dowiaduję. Teraz możesz zmienić pracę lub założyć własną firę i to jest wspaniałe. Troche późno dla mnie przyszły te zmiany. Młodzi nauczyciele nie bócie się zmian i nie pozwalajcie na mobbing, bo zniszczy wam zdrowie. O płace też trzeba walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była chemica Re: Uczyłam - wolę sprzątać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:40 Dlatego nie szukałam pracy w innej szkole. Nie uważam swojej pracy za gorszą, choć niektórzy się wyśmiewają, że mając 3 fakultety wolę sprzątać : ) Każdego nauczyciela, który miał inne zdanie i odchodził, dyrekcja tak obsmarowywała telefonicznie po całym mieście, że nigdzie pracy nie można było dostać, zwłaszcza w placówkach związanych z oświatą (nasza świetna germanistka musiała dojeżdżać na wieś, choć w mieście brakowało językowców - teraz jest w Niemczech i się śmieje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IDG Re: Jeremi JEmiola Mordasewicz mistrz manipulacji IP: 82.160.76.* 11.05.07, 10:44 Idź do gimnazjum na lekcje WF to zobaczysz dlaczego. Jak przeżyjesz dwie godziny, utrzymasz sale w nie zdemolowanym stanie, nie poleje się krew, nie spali się szatnia i zrealizujesz program to będziesz mógł pyskować. Twoje dziecko ci opowiedziało że nic nie robią? Zacznijcie należycie wychowywać swoje bachory zamiast zwalać te powinność na wszystkich dookoła a potem dopiero wysyłajcie nauczycieli na emeryturę w wieku 67 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Jeremi JEmiola Mordasewicz mistrz manipulacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:35 W szkole musi być dyscyplina na każdej lekcji i-to powinieneś wiedzieć, a za wandalizm karać ucznia i rodzica. Masz lepiej od innych nauczycieli, bo nie musisz zadarmo sprawdzać prac klasowych i nikt cie nie rozlicza za wyniki (egzaminy, matury), a to połowa roboty mniej a kasa ta sama. A może zmień dyrektora. Oczywiście, praca z ludźmi jest trudna, niszczy zdrowie i wymaga wcześniejszej emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez matematyczka Re: Jeremi JEmiola Mordasewicz mistrz manipulacji IP: *.aij.pl 11.05.07, 20:38 Praca w gimnazjum i zawodówce napewno nie może być porównywana z innym typem szkół.Także trochę inaczej wygląda praca muzyka,plastyka,bibliotekarza, psychologa.Oni nie mają wychowawstwa,więc unikają wywiadówek,kontaktów z policją,kuratorami,nie muszą organizować wycieczek,dyskotek itd.Także nie sprawdzają badania wyników nauczania,egzaminów próbnych, sprawdzianów.Nie organizują darmowego douczania.Trudno jest porównać pracę poszczególnych n-la. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo a chirurdzy sa gorzej wyksztalceni 11.05.07, 09:24 i dlatego zyja krocej? a dentysci w USA zyja krocej od budowlancow bo sa od nich glupsi? sam jestes duren bo statystyki trzeba umiec czytac. Co do przedsiebiorcow to jesli ktos otwiera firme to musi placic 700 zl na ZUS. To chyba k... troche sporo jesli czesto przez pierwszy rok czy dwa nie zarabia nic??? Odpowiedz Link Zgłoś
dejot7 Re: a chirurdzy sa gorzej wyksztalceni 11.05.07, 10:44 Masz nieaktualne informacje. Od paru lat przedsiębiorca przez pierwsze dwa lata prowadzenia firmy płaci na ZUS coś koło 250 zł miesięcznie. Zresztą organizacjom pracodawców nie chodzi o składki przedsiębiorców, ale o składki pracowników zatrudnianych przez przedsiębiorców. Tak naprawdę dla rozwiniętej firmy składka na ZUS płacona od firmy nie jest wielkim obciążeniem. Składka ta jest w praktyce ryczałtowa (teraz około 700 zł miesięcznie), wiec im większa dochodowość firmy, tym mniejszy udział procentowy tej składki w ogóle kosztów firmy. Organizacje przedsiębiorców reprezentują raczej interesy tych większych firm, więc taki system im bardzo pasuje. Taki system oskładkowania przedsiębiorców jest za to krzywdzący dla mini-firm, które z założenia mają przynosić miesięcznie kilkaset złotych dochodów (osiedlowe magle, punkty repasacji pończoch itp.). Takie firmy chcąc zgodnie z prawem płacić ZUS nie byłyby się w stanie utrzymać, więc imają się rożnych mniej lub bardziej legalnych sposobów, żeby obowiązek płacenia składek ominąć. No ale interesów tych firm organizacje pracodawców raczej nie reprezentują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Stać .. IP: *.aij.pl 11.05.07, 07:21 Jeremi Mordasewicz -mam pytanie jeśli/załóżmy /emeryci żyją 75 lat,to nauczyciele 2 razy dłużej,czyli 150 lat!To dobre,przeżyję pewnie własne wnuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statystycy mama lepszy pomysl dla Pana Jeremiego IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.07, 07:32 wymyslmy taki systrm, zeby przedsiebiorca przecietnie placil podobna skladke ZUS jak zatrudniony na etacie, a jako bonus od Panstwa zostwamy mu mozliwosc nabywania pewnych dobr, ktore konsumuje i odliczania ich od podatku firmy. Jak Pan sadzi Panie Jeremi, jakie beda roczne oszczednosci budzetowe z tego tytulu ( a dokldnie o ile wzrosna przychody Panstwa??? Powiem Panu, o jakies 15 mld PLN, ladny grosz i to w ciagu jednego roku Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: mama lepszy pomysl dla Pana Jeremiego 11.05.07, 09:26 szybko to obliczyles. juz teraz wiem dlaczego poslowie Samoobrony nie rozumieli jak sie konstruuje budzet i chcieli "wydac rezerwe walutowa". Odpowiedz Link Zgłoś
ezavv Re: mama lepszy pomysl dla Pana Jeremiego 11.05.07, 10:20 Podatki dla wszystkich takie same - wtedy musialby ulec obniżewniu - jest sporo grup społecznych, które praktycznie nie płacą takich podatków, jak ludzie pracy najemnej lub mikro przedsiąbiorcy. Rolnicy i służby mundurowe powinny płacić podatki, wtedy może zaczęłoby się lepiej w naszym bantustanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Stać .. IP: 213.76.149.* 11.05.07, 07:43 a kto ma na tych wcześniejszych emerytów pracować? Ja nie.Wyjeżdżam do Anglii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Sta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:18 Jak masz dobry fach, znasz język i masz prace w swoim zawodzie to jedź, będziesz wygrany. Polska dużo płaci za funta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Re: Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Sta IP: *.tkdami.net 11.05.07, 08:27 "Anestezjologowie" - Gazeto!!!Stać Was na to?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio sprawdź w słowniku czy masz rację IP: *.plock.mm.pl 11.05.07, 09:41 ich stać, ale ciebie na słownik chyba już nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Re: sprawdź w słowniku czy masz rację IP: *.tkdami.net 11.05.07, 18:57 Specjalnie wziąłem ten wyraz w cudzysłów.Ja napisałbym "anestezjolodzy".No ale Ty burak jesteś i nie załapałeś o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
trb74 sami sprawdzcie nieuki... 12.05.07, 12:36 an•este•zjo•log -ogiem; -odzy a. -ogowie, -ogów zrodlo: so.pwn.pl/lista.php?co=anestezjologowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx A stać nas na bezrobotnych absolwentów? IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.05.07, 08:39 Oni do emerytury znacznie dłużej będą pobierać zasiłki. A miejsca pracy się nie okocą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: A stać nas na bezrobotnych absolwentów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:08 Nie masz pracy, załóż własną firmę lub dokształć się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vero Oczywiście, że nas stać IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.07, 08:44 Oczywiście sobie na tę emeryturę odłożą. Przecież to można prosto wyliczyć. Niech huta za hutnika płaci wyższą składkę to i on sobie pójdzie wcześniej na emeryturę. Albo niech sam odkłada. Jest to sposób na powstrzymanie odpływu z zawodów finansowanych bezpośrednio (nauczyciele, mundurowi) czy pośrednio (górnicy, kolejarze) z budżetu. Wcześniejsza emerytura jest podobnym bonusem jak służbowe auto czy mieszkanie, tylko dużo droższym i finansowanym przez społeczeństwo, czyli wszystkich na prywatnych garnuszkach. Dlaczego nie wprowadzić prostej zasady - wcześniejsza = dużo mniejsza liczona rachunkiem aktuarialnym na podstawie zgromadzonego kapitału. Gdyby emerytura 40 - latka wyniosła 300 zł to by pokrzyczał i stwierdził, że przecież da radę. Poza tym należy przede wszystkim zrównać wiek emerytalny kobiet i mężczyzn i podnieść do 67 lat jak w Niemczech, zachowując możliwość wcześniejszego przejścia na emeryturę (za dodatkową dobrowolną składką), którą opłacałby pracodawca lub pracownik sam sobie. A dla schrowanych i spracowanych są renty.. Ja jednak poproszę kosmodrom i port we Włoszczowie - taniej wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
arv123 Bardzo dobry pomysł 11.05.07, 09:02 Niechże będą emerytury pomostowe, dodatkowe świadczenia dla najtrudniejszych zawodów. W sumie niech każdy idzie na emeryturę kiedy chce. Ale niech sobie najpierw na nią zapracuje. Skoro nauczyciel, pilot, kierowca autobusu, policjant to zawody tak wyczerpujące, że nie można kontynuować pracy mając np. 60 lat - w takim razie ich PRACODAWCA powinien ponosić koszty tego poświęcenia i płacić odpowiednio wyższe składki emerytalne. Pracodawca powinien ponosić REALNE koszty zatrudnienia pracownika, które obejmują składkę rentową i emerytalną. Gdybyż wszystkie ubezpieczenia (np. zdrowotne zwane składką NFZ, emerytalne, rentowe) działały na takiej samej zasadzie jak ubezpieczenia samochodowe: - kalkulacja składki w oparciu o RYZYKO (bardziej ryzykowny zawód - wyższa składka) - zniżki za "bezszkodową jazdę" (będzie się opłacało dbać o siebie, myc zęby, korzystać ze szczepień ochronnych, rzucić palenie, odchudzić się) Obecne ubezpieczenia działają raczej jak podatek. Wychodzi np. na to, że kto więcej zarabia ten bardziej choruje ;-). --- Arv. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Bardzo dobry pomysł!!!!! IP: 157.25.139.* 11.05.07, 14:08 Masz rację. Tylko górnicy do ZUS wszystkich składek nie odprowadziły tzn kopalnie. Powinny być indywidualne konta, dziedziczne. Odpowiedz Link Zgłoś
olcha11 Re: a pomyślcie co będzie jak przejdzie lustracja 11.05.07, 09:17 No i niech ta durna ustawa lustracyjna zadziała i prawo do wykonywania zawodu utraci duża grupa nauczycieli, w tym akademickich. Pójdą na emerytury wcześniej niż zamierzali - ciekawe czy ktoś to wliczył w koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio te medyk, sam potrzebujesz korekty IP: *.plock.mm.pl 11.05.07, 09:40 sprawdź w słowniku, czy oby na pewno masz rację, bo według mnie albo anestezjolodzy, albo anestezjologowie - do wybory do koloru i obie wersje poprawne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Re: te medyk, sam potrzebujesz korekty IP: *.tkdami.net 11.05.07, 19:03 Te Pio tworzysz nowa polszczyznę "do WYBORY do koloru":):)Raczej :"do wyboru do koloru".No chyba,że masz na myśli wybory prezydenckie, parlamentarne etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qweta0 a czemu nie dla lekarzy, mają średnią życia o 10 IP: *.icpnet.pl 11.05.07, 10:47 lat mniejszą niż przeciętna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czyt. Re: Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Sta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.07, 11:36 Teachers Pensions scheme w UK /teacher - nauczyciel/ www.teacherspensions.co.uk/employerToolkitSite/www/3_3.html www.teacherspensions.co.uk/employerToolkitSite/www/3_7.html dla wyjaśnienia podam: Lump Sum (3 x pension) = £45,789 tzn. wolna od podatku kwota równa 3 krotności rocznej emerytury /otrzymuje pracownik z chwilą przejscia na emeryturę/ Odpowiedz Link Zgłoś
hanklo Jedyny sposob 11.05.07, 11:50 Zyjemy w nowym komunizmie zwanym "globalizmem". Mamy wszyscy byc biedniejsi ale szczesliwsi bo mamy pod dostatkiem cocacoli. Ludzie zyja dluzej dzieki zmienie sposobu zycia, lepszemu odzywianiu sie i poziomowi medycyny. Pokolenie urodzone po wojnie ma zyc (jak czytalem sredio 90 lat). Tego nie wytrzyma zadna gospodarka systemu kapitalistycznego. Sa tylko trzy wyjsca. 1. Nieleczenie ludzi starych czyli prawo do naturalnej smierci. O to walczy juz np.PIS i LPR.Szpitale maja juz wytyczne np. w sprawie operacji ludzi starych czy najnowszych lekarstw. 2-wyjscie kazdy pracuje sam na swoja emeryture, sam sie ubezpiecza.Tak jest np. w Azji, USA czy w Szwajcarii. 3 wyjscie porzadna wojna swiatowa ktora zmniejszy liczbe ludnosci, wtedy pojawia sie miejsca pracy dla wszystkich i problemy znikna. System zdrowia nie wytrzmuje i nie wytrzyma obciazen finansowych gdy stare kobiety robia sobie z nudow spotkania u lekarza. Kiedy sie nie pojdzie do lekarza ciagle siedza tam stare baby ktorym i tak nikt i nic nie pomoze. Facetow tam nie ma. Oni sa juz dawno na cmentarzu. Fundusz zdrowia placi za te spotkania towarzyskie a lekarz nie moze odmowic pomocy. Naprawde chory musi miec zdrowie aby wysiedziec pare godzin np. z goraczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambi7 Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Stać .. IP: *.csk.pl 11.05.07, 11:59 "sprzedawcy biletów kolejowych, księgowi, (...), pracownicy Najwyższej Izby Kontroli" - ci to szczególnie pracują w cięzkich warunkach (w brudzie i pyle buhehehe) myślę, że bardzo się stanie, bo część z wykreślonych zawodów nie ma nic wspólnego ze "szczególnymi warunkami pracy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasta Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Stać .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:08 to jest tragiczne - zmuszać do pracy ludzi po 60 roku życia przy tak wysokim bezrobociu !!!!! To jest kosmicznie głupie !!!! Czy ktoś wie jak przyjemnie się pracuje po 60 roku życia ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Mam ich wymysły w d..... IP: 157.25.139.* 11.05.07, 13:41 Pójdę na rentę, będę chodził na chorobowe. A głupawe państwo i tak będzie mi płacić. Debile z Ministerstw obudźcie się wreszcie zanim jakiś zdesperowany dziadek nie wysadzi burdelu w którym podejmujecie takie decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczan Re: Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Sta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 09:45 Proponuje zamiast wypisywać głupoty poczytać trochę informacji ze Świata. Nie wierzyć w to co mówi Lepper i jemu podobni. Wystarczy spojrzeć na dane statystyczne z różnych krajów. Widać tam wielką korelację między liczbą zatrudnionych ludzi po 60 a liczbą osób młodych które pracują. Wbrew obiegowej opinii jest to korelacja pozytywna - a więc im więcej ludzi starszych pracuje, tym więcej pracuje ludzi młodszych. Bo pozwala to na zbieranie mniejszych podatków przez państwo. Przecież ktoś za to wszystko musi zapłacić. Pieniądze nie mnożą się same. Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Jak Mordasewicz to wyliczył? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:17 Jak Mordasewicz to wyliczył, przecież nauczyciel jest opłacany z budżetu, a nie z produkcji. Jeżeli tak nisko ceni pracę nauczyciela, to może planuje zrobić wszystkie szkoły prywatne? Wtedy będą dochodowe. Na pewno w szkolach jest nadmiar przedmiotów, nauczycieli, nieudanych pedagogów szkolnych i dyrektorów, oraz brak zróżnicowania pensum. I tu należy zrobić korektę. Zlikwidować ściąganie w szkołach, wypracowany fundusz socjalny przydzielić pracownikowi na odpoczynek. A dyrektorów rozliczać za patologie i wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Stać .. 11.05.07, 12:58 albo nie zrozumiałem albo ten dureń Mordasewicz się nie wyspał"nauczyciele żyją dwa razy dłużej niż inn......itd."czyli grubo ponad 100 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacjentka. Re: Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Sta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:30 Chirurdzy, chyba dałabym im wcześniejszą emeryturę za ciągły stres i stanie na nogach przy stole operacyjnym. Nie chcę być operowana przez 65 letniego trzęsącego się dziadka z bolącym kręgosłupem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Złodzieje wara od moich pieniedzy!!!! IP: 157.25.139.* 11.05.07, 13:35 To my mamy pracować aż zdechniemy nie biorąc ani grosza, a inni mogą się za moje pieniądze byczyć? Niech zrównają dla wszystkich wiek emerytalny, bez przywilejów. Jak ktoś chce to niech wybierze sobie inny zawód. Złodzieje z ZUS i rządzący, posłowie, prezesi niech sobie zapracują sami na siebie a nie kraść z naszych pieniędzy. Pierwsze dziedziczenie jak ja zdechnę niech moje pieniądze odziedziczą moi krewni a nie jakiś pilot lub kierowca, nauczyciel czy górnik. A może indywidualne konta. Ile uzbieram tyle moje. Ich dobrowolność składek. Złodzieje pośrednicy oraz politycy powinni iść do piachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Re: Złodzieje wara od moich pieniedzy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:52 a co z tynkarzami z wapnem, cementem, maja do czynienia w mokradłach pracują. Ten wiek to dla posłów jest dobry do 65-ciu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliza Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Stać .. IP: *.kaskada.net 11.05.07, 15:24 Dlaczego zabiera się ludziom przywileje?? Przecież dwa lata przed emeryturą są pod ochroną. Tego Pani Kalata i ten Rząd nie wie?? Rzeczniku Praw Obywatelskich ratuj ludzi, którzy przepracowali ponad 40 lat w warunkach uciążliwych i czekają w przyszłym roku na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Stać .. IP: 217.153.82.* 11.05.07, 16:51 Pan Mordasewicz ma rację,nauczycieli nie powinny obejmować wcześniejsze emerytury, ani pomostówki.Zgadzam sie z nim całkowicie.Nareszcie ktoś zauważył,że niczym sie nie różnią od reszty, oprócz niewielkim wkładem w składki emerytalna,a czerpią z nich naszym kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Emerytury pomostowe wciąż dla 40 zawodów. Stać .. IP: *.kaskada.net 11.05.07, 17:30 Odpowiedz Link Zgłoś