Gość: Nikanor Czy jest tu jakis chemik? IP: 80.241.130.* 11.07.03, 11:20 Jest interes do zrobienia. Bo mnie sie marzy taka flaszeczka z odczynnikami. Do kupienia w supermarketach. Podjezdzam na stacje, wsadzam weza do buteleczki, wlewam troszke i potrzasam. Nie zabarwilo sie - kupuje caly zbiornik. Zabarwilo sie - place za swoje troszke i wiecej mnie na tej stacji nie zobacza. To nie musi miec legalizacji ani nic - tylko do mojego uzytku. Bo sonda lambda a potem katalizator to duzo kosztuja. Nikanor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zino Raport jest już dostępny. IP: 217.8.186.* 11.07.03, 11:30 Jestem w szoku po zapoznaniu się z raportem. Wynika z niego, że na ŻADNEJ ze skontrolowanych stacji nie można kupić jednocześnie dobrej benzyny i ON! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zino Re: Raport jest już dostępny. IP: 217.8.186.* 11.07.03, 11:32 Można go obejrzeć pod: www.uokik.gov.pl/lista.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martino Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: *.eflservice.pl / 10.10.10.* 11.07.03, 12:04 > dlaczego kontrole nie sa przeprowadzane ciagle? Bo zgodnie z ideologią gosparki rynkowej firmy oferujące gorszą jakość miały samoistnie ginąć. A jest na odwrót - gospoadrka rynkowa to przede wszystkim ilość, a nie jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.03, 12:14 W naszym państwie jest za dużo gatki a zamało czynów,papier dużo przyjmie,jaki jest efekt końcowy prac komisji,podać najgoesze stacje do publicznej wiadomości nie czekac Bóg wie na co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.03, 12:23 Im dalej na wschod tym gorzej, widac, ze stare podzialy sa ciegle aktualne, zachodzniej Polsce blizej do Europy zachodniej nie tylko w sensie geograficznym ale i cywilizacyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jekob Orlen, Statoil, Aral, Esso, BP, JET... Problemy IP: *.lxg.com 11.07.03, 12:24 Nie wiem jaki sens ma generalizowanie że, dajmy na to, "na stacjach Orlenu chrzczą paliwo". Ja starłem się kupować tylko w Orlenie i byłem zadowolony. Ale kiedyś kupilem paliwo na stacji Orlenu w Murowanej Goślinie i samochod zamiast 8litrów zaczął mi palić 18,5 litra benzyny na 100km. Mimo to nie jestem skłonny twierdzić, że Orlen oszkuje lub nie, lub że inne stacje oszukują lub nie. Zawsze robi to dzierżawca stacji, czy też właściciel. Jak ktoś słusznie napisał, prawie wszystkie stacje działają na zasadzie franczyzy (ang. franchising) i to, że danej stacji patronuje znaczek jakiegoś koncernu niczego nie gwarantuje. Najlepiej znaleźć (droga prób i błędów, poprzez znajomych czy jak się tam chce) na swoim terenie zaufaną stację i tam tylko tankować. Jedyna droga do zmuszenia właściciela stacji do uczciwości wiedzie przez kieszeń. Jak straci klientów to zacznie się starać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat dok Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: *.tele2.pl / 192.168.0.* 11.07.03, 12:28 do dobrze...a czy stacje nieprzestrzegajace przepisow so jakos karane? np. za kradziez moich pieniedzy, bo przeciez jestem okradany?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesymista Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: *.crowley.pl 11.07.03, 15:06 Gość portalu: mat dok napisał(a): > do dobrze...a czy stacje nieprzestrzegajace przepisow so jakos > karane? np. za kradziez moich pieniedzy, bo przeciez jestem > okradany?! Oczywiście że są -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konsument Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.03, 12:30 chcemy znać te najgorsze stacje i te trochę mniej złe też! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piopiu polak lubi oszukiwać i basta IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / 172.30.21.* 11.07.03, 13:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesymista Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: *.crowley.pl 11.07.03, 15:00 131 właścicieli stacji ewidentnie okradało nas,a w wykazie Urzędu jest tylko 61 -gdzie reszta ??? może to znowu SLD macza palce. Nałożono mandaty w ilości 76 -za co?? za brudne szyby ,czy brak papieru w WC. A ile odebrano koncesji ? A ile i jakiej wartości mienia tych Pseudo biznesmenów zabezpieczono??? Nic z tego nie będzie.Jesteśmy bezsilni; tyle naszego,że możemy sobie na tym forum ponarzekać!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: *.acn.pl 11.07.03, 15:05 Czy kupując na stacjach zagranicznych koncernów (BP, Shell itp) też mogę być oszukana ? Jak wygląda kontrola jakosci i odpowiedzialność koncernu za to co się na stacji z jego logo sprzedaje ? Czy ktoś wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesymista Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: *.crowley.pl 11.07.03, 15:23 Gość portalu: agatka_s napisał(a): > Czy kupując na stacjach zagranicznych koncernów (BP, Shell itp) też mogę być > oszukana ? > > Jak wygląda kontrola jakosci i odpowiedzialność koncernu za to co się na > stacji z jego logo sprzedaje ? Czy ktoś wie ? Tak wiem ! Nic im nie zrobią,a my możemy im co najwyżej "skoczyć". Czy znasz jeden ukarany solidnie przekręt??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podroznik Niestety tak... IP: *.nws.e 11.07.03, 15:29 .. juz nie raz osobiscie sie "przejechalem" na paliwie sprzedawanym w ajencjach zachodnich koncernow. Z tego co ludzie mowia, najczesciej oszustwa dotycza stacji Auchan, Shell, potem Aral, ale na innych tez sie zdarzaja. Zlych komentarzy nie slyszalem jedynie na temat Statoil, ale moze do mnie po prostu nie dotarly. Tak jak juz ktos pisal: Na dzien dzisiejszy jedyna metoda jest metoda prob i bledow znalezc godna zaufania stacje i tylko tam tankowac. Od czasu do czasu sprawdzic czy sie cos nie zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Niestety tak... IP: *.acn.pl 11.07.03, 15:48 O rany ale jak sprawdzić ? Ja nie mam o tym zielonego pojęcia. Jestem od kilku lat posiadaczką (tak baba...) dobrego samochodu, zawsze maksymalnie 3- lata starego, w którym od zawsze tylko dolewam płyn do spryskiwacza. Nie wiem nawet w jakim miejscu jest silnik tego samochodu, to jak ja mam to sprawdzać ??? Muszę bazować na zaufaniu, dlatego zawsze tankuje w BP i Shell, ale teraz już sama nie wiem ????.... Czy naprawdę na tych stacjach kantują, czy tylko Wam się tak wydaje ? A moze ktoś pracuje w którymś koncernie i wie jak to jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podroznik Re: Niestety tak... IP: *.nws.e 11.07.03, 16:06 Kobieta tez kierowca i ma inne rzeczy na glowie, na ktorych sie musi znac:) Jezlei wiesz gdzie sie leje paliwo, jak wygladaja kartka, olowek i kalkulator to sobie poradzisz:) Zakladam, ze jezdzisz glownie po miescie: 1. Dowiedz sie (np. z instrukcji samochodu lub na forum) ile w Twoim samochodzie jest rezerwy paliwa (kiedy zapala sie lampka) oraz jaka pojemnosc ma bak. 2. Jezdz samochodem tak dlugo az sie zapali i dopiero wtedy na stacje. 3. Zatankuj do pelna, zanotuj ilosc wlanych litrow oraz stan licznika kilometrow. Jezeli weszlo do baku wiecej niz jego pojemnosc minus rezerwa to zostalas oszukana. 4. Powtorz 2.-3. przynajmniej 3 razy. 5. Policz sredne spalanie na 100 km: spalanie=100 * ilosc litrow/ilosc przejechanych kilometrow 6. Zmien stacje i powtorz punkty 2-5. Po pierwszym tankowaniu na drugiej stacji zwroc uwage czy samochod jest mniej/bardziej zrywny niz na paliwie z pierwszej. 7. Porownaj wyniki. Albo po prostu popytaj co inni sadza o tej stacji i czy kiedys porownywali z innymi. Powodzena!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesymista Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: *.crowley.pl 11.07.03, 15:34 Przed chwilą w radiu RMF FM był reportaż z najgorszej w/wUOKiK stacji w Polsce w Zabrzu. I co? i nic !! to nie Oni, to hurtownik,a tak ogólnie to się Ich czepiają ,bo paliwo mają dobre i klienci chwalą. I taki babsztyl ma prawo jeszcze cokolwiek powiedzieć w radiu, zamiast szukać nowej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red ONET CENZURUJE WIĘC PISZĘ TUTAJ!!! IP: 217.153.116.* 11.07.03, 15:39 WSZYSTKIM ODRADZAM W WARSZAWIE STACJĘ JET NA ROKU POŁCZYŃSKIEJ I LAZUROWEJ, A MOJE PRZESŁANIE DO WSZYSTKICH OSZÓSTÓW BENZYNOWYCH BRZMI: OBY WASI SYNOWIE ZOSTALI BIERNYMI CIOTAMI I IMPOTENTAMI, A WASZE CÓRKI PUSZCZAŁY SIĘ Z PSAMI ! AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podroznik Masz okazje ostrzec wielu innych kierowcow... IP: *.nws.e 11.07.03, 15:47 ... wpisz sie tutaj: www.autocentrum.pl/index.php3?FF=267 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Masz okazje ostrzec wielu innych kierowcow... IP: 217.153.116.* 11.07.03, 16:12 moje posty już tam są Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podroznik Ok, dziekuje w imieniu swoim i reszty kierowcow:) IP: *.nws.e 11.07.03, 16:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDI Re: ONET CENZURUJE WIĘC PISZĘ TUTAJ!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 12.07.03, 14:52 leją lewe paliwo na stacji AUCHANA -KOMORNIKI koło POZNANIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podroznik Propozycja IP: *.nws.e 11.07.03, 15:44 Wszystko ladne gadanie tylko, ze na tym sie konczy. Nic nie mozemy zrobic? Bzdura! W 1999 roku na polskich drogach jezdzilo prawie 10 milionow samochodow osobowych. Dzis jest ich z pewnoscia 20-30% wiecej. Zakladajac, ze kazdy z nich zatankowal rocznie tylko 100 litrow, to biorac pod uwage oszustwo 2 groszy na litrze (bardzo optymistycznie), kazdy zostal oszukany na 2 PLN. 2PLN * 10 mln samochodow daje budzet 20 mln PLN rocznie! Za te pieniadze mozemy utworzyc komorke zajmujaca sie jezdzeniem po stacjach benzynowych i badajaca jakosc paliwa. Potrzebnych jest wiec kilku chemikow (najlepiej szukajacych pracy), troche aparatury do badania probek i paru prawnikow, ktorzy beda wytaczac procesy. Trzeba sie tez postarac o oficjany papierek uprawniajacy do kontroli paliwa i nadajacy im wartosc prawna. Przy dzisiajszym bezrobociu wszystko, poza tym ostatnim, jest latwe do zorganizowania. Ludzie! Po to sa prawa, zeby je egzekwowac, a nie zeby wsadzac glowe w piasek i biadolic. Przestanmy sie zajmowac tym co najbardziej lubimy: narzekaniem na wszystko i wszystkich dookola. Wezmy sie troche sami za porzadki w naszym kraju. Wykazmy troche wiecej inicjatywy niz zakladnie pizzerii, spozywczaka czy kafejki internetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 21 Lysomice k. Torunia IP: *.ipt.aol.com 11.07.03, 16:03 Lysomice kolo Torunia. Katalizator do wymiany momentalnie po tankowaniu bezolowiowej. Rafineria Gdanska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycek Poprosze o adresy tych stacji. IP: *.adlex.com 11.07.03, 15:58 Powinna byc stala lista w internecie pod nazwa zlodzieje. Ponadto nalezaloby poodbierac troche koncesji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podroznik CZARNA/ZLOTA LISTA STACJI, WPISUJCIE SIE! IP: *.nws.e 11.07.03, 16:08 www.autocentrum.pl/index.php3?FF=267 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED CZY TO NIE DZIWNE, ŻE MOŻNA WEJŚĆ NA OFICJALNE STRONY IP: 217.153.116.* 11.07.03, 16:16 NA KTÓRYCH OPUBLIKOWANE SĄ "OFICJALNE" CZARNE LISTY. W PRZYPADKU MOJEGO KOMPA BARDZO DZIWNE, RZECZY DZIEJĘ SIĘ, GDY PRÓBUJĘ WEJŚĆ NA STRONĘ URZĘDU OCHRONY KONSUMENTÓW I LINKU Z "GAZETY". CZY KOTŚ MA PODOBNE PROBLEMY? JEŻELI NIE, TO PO PROSZĘ O WKLEJENIE LISTY OSZUSTÓW NA TO FORUM. DZIĘKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REDZNOWU Re: CZY TO NIE DZIWNE, ŻE N I E MOŻNA WEJŚĆ IP: 217.153.116.* 11.07.03, 16:24 SORKI - MAŁA POPRAWKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykaz Re: CZY TO NIE DZIWNE, ŻE MOŻNA WEJŚĆ NA OFICJALN IP: *.crowley.pl 11.07.03, 16:38 Wykaz stacji paliw, gdzie w dniu kontroli stwierdzono paliwo o niewłaściwych parametrach Województwo dolnośląskie Kawice, pow.legnicki Województwo kujawsko-pomorskie Bydgoszcz, ul. Ołowiana 12 Bydgoszcz, ul. Fordońska 48/50 Bydgoszcz, ul. Filmowa 8 Raciążek, ul. Pole 16a, pow. aleksandrowski Waganiec, pow. aleksandrowski Łysomice, ul. Gdańska, pow. toruński Zelgno, pow. chełmżyński Województwo lubelskie Żabce, pow. bialski Gościeradów Ukazowy, pow. Kraśnicki Gościeradów Folwark, pow. Kraśnicki Wólka Gościeradowska, pow. Kraśnicki Gościeradów Ukazowy, pow. Kraśnicki Wólka Gościeradowska, pow. Kraśnicki Województwo lubuskie Otyń, ul. Nowosolska 22, pow. nowosoWojewództwo łódzkie Łódź, ul. Piotrkowska 256 Łódź, ul. Stryjowska 208 Łódź, ul. Węglowa 12 a Bełchów, pow. łowicki Borki 81, Łęczyca Województwo małopolskie Kraków, al. 29-Listopada 162 Województwo mazowieckie Warszawa, ul. Puławska 427 Radzymin, ul. Komunalna 8 Janki, ul. Mszczonowska 3 Brzostowiec, pow. grójecki Grójec, ul. Spółdzielcza 2 Ryczołek, pow. miński Stara Wieś, pow. miński Stanisławów, pow. miński Województwo opolskie Prószków, ul. Daszyńskiego, pow. niemodliński Opole, ul. Ks. J. Popiełuszki 6 Opole, ul. Plebiscytowa Szymiszów, ul. Ligonia, pow. strzelecki Błotnica Szczelecka, ul. Toszecka 3, pow. strzelecki Wrzoski, ul. Wrocławska 80, pow. opolski Dąbrowa, ul. Spółdzielcza, pow. opolski Województwo podkarpackie Rzeszów, al. Wyzwolenia 4 Ropczyce, ul. Robotnicza 1 Rzeszów, ul. Podkarpacka Widełka, pow. Kolbuszowa Kolbuszowa, ul. Towarowa 3 Rzeszów, ul. Armii Krajowej 4 Rzeszów, ul. Rejtana 69 . Rzeszów, ul. Boya-Żeleńskiego 18 Województwo podlaskie Gosie Małe, Kołaki Kościelne, pow. zambrowski Nowogród, ul. Łomżyńska, pow. łomża Województwo śląskie Zabrze, ul. Pyskowicka 11 Zabrze, Nad Kanałem 35a Katowice, ul. P. Kołodzieja Częstochowa, ul. Bohaterów Katynia 147 Koziegłowy, ul. Warszawska 42 Województwo świętokrzyskie Stąporków, ul. Piłsudskiego 1, pow. konecki Lubienia, ul. Iłżecka 5, pow. starachowicki Województwo warmińsko-mazurskie Nidzica, ul. Sienkiewicza 2 Działdowo, ul. Olsztyńska 7 Małe Bałówki 46, pow. nowomiejski Susz, ul. Piastowska 54, pow. iławski Kisielice, ul. Łasińska 7, pow. iławski + Gość portalu: RED napisał(a): > NA KTÓRYCH OPUBLIKOWANE SĄ "OFICJALNE" CZARNE LISTY. W PRZYPADKU > MOJEGO KOMPA BARDZO DZIWNE, RZECZY DZIEJĘ SIĘ, GDY PRÓBUJĘ WEJŚĆ > NA STRONĘ URZĘDU OCHRONY KONSUMENTÓW I LINKU Z "GAZETY". CZY > KOTŚ MA PODOBNE PROBLEMY? JEŻELI NIE, TO PO PROSZĘ O WKLEJENIE > LISTY OSZUSTÓW NA TO FORUM. > > DZIĘKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED CYSTERNY BP I SHELLA WIDZIAŁEM JAK STOJĄ W KOLEJCE IP: 217.153.116.* 11.07.03, 16:23 ...DO BAZY PALIWOWEJ PKN ORLEN - CHYBA TO SIĘ NAZYWA WÓLKA WĘGLOWA (ALBO GDZIEŚ W JEJ OKOLICACH - OCZYWIŚCIE WARSZAWA). TO JEST CHYBA NIE W PORZĄDKU, ŻE KONCERNY ZAPEWNIAJĄ NAS O NAJLEPSZEJ JAKOŚCI SWOICH PALIW (NP. V POWER 99+) A W RZECZYWISTOŚCI LEJEMY NA TAKIM SZELU TĘ SAMĄ WACHĘ, CO U PANA ŹDZISIA W JAKIMŚ JURKOWIE POD WARSZAWĄ (DLA PRZYKŁADU). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podroznik Zgadza sie... IP: *.nws.e 11.07.03, 16:28 ...z tego co wiem wszystkie paliwa 95 i ON pochodza z Orlenu lub RG. Jedynie niektore 98 (i moze 99+) sa importowane. Czesc 98 jest produkowana w Czechowicach. Odejdzmy od przekonania, ze co polskie to do d... W Polsce produkuje sie dobre paliwa, nie wiadomo jednak dokladnie co do nich sie dolewa potem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAC-uch! Dwie mazowieckie stacje to GEANT!!!! IP: 168.0.0.* 11.07.03, 16:44 Zawsze czułem że na tej benzynie mi samochód słabo ciągnie. Dziwi mnie tylko nieobecnośc Neste, po której samochód nawet czasem nie chce mi odpalić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Mapa zlodziei pokrywa w 90% z mapa polityczna!!! IP: *.geol.uni-heidelberg.de 11.07.03, 16:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dad Jakie stacje oszukują? IP: *.168. / 192.168.0.* 11.07.03, 17:10 Konkretnie. Dladzego nie podano adresów złodzieji. Kto ich chroni. Prawo??? Mandaty 1000 zł. Śmiechu warte. Mają więcej dziennie z oszustwa. Wystarczy podać adresy. To jest kara. Nikt u nich nie zatankuje. Złodziej padnie. 1000 zł. A dlaczego nie kryminał??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dad Re: Jakie stacje oszukują? IP: *.168. / 192.168.0.* 11.07.03, 17:14 Gość portalu: dad napisał(a): > Konkretnie. > Dladzego nie podano adresów złodzieji. > Kto ich chroni. Prawo??? > Mandaty 1000 zł. Śmiechu warte. > Mają więcej dziennie z oszustwa. > Wystarczy podać adresy. To jest kara. Nikt u nich nie zatankuje. > Złodziej padnie. > 1000 zł. A dlaczego nie kryminał??? Po co pytam? Sam sobie odpowiem: TO PAŃSTWO JEST PAŃSTWEM ZŁODZIEJI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginger Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: *.acn.pl 11.07.03, 17:12 A gdzie adresy tych stacji?Taka ogolna informacja i to za przekazane 2 mln zl na ten cel to wielka lipa za nasze pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar Ale odkrycie i sukces po latach! IP: *.waw.cdp.pl / 10.10.2.* 11.07.03, 17:15 A co to dopiero będzie z paliwami na spirytusie? Ile wody zaabsorbują rolne dodatki na bak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rys Re: Czy autogaz tez moze być chszczony? IP: *.proxy.aol.com 12.07.03, 04:19 Dd zapytaj sie o to swojego proborzcza, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cinkol Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: cobra:* / 172.20.6.* 12.07.03, 01:18 To co dzieje się na stacjach paliw, każdy może ocenić, gdy jego samochód kopci, nie przyspiesza, a silnik omal nie wysypuje się spod maski. Nałożono mandaty na nieuczciwych sprzedawców. Mam propozycję: a może by tak inspektorzy pozamykali stacje paliw, na ktorych stwierdzono nieprawidłowości? Do czasu ich ususnięcia. Bo dalej oszukując, na wspomniane mandaty można zarobić w 3 dni. A na naprawę zarżniętego silnika itp kierowcy czasem muszą pracować kilka miesięcy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rys Re: Mocno chrzczą, słabo leją IP: *.proxy.aol.com 12.07.03, 04:21 Gość portalu: Cinkol napisał(a): > To co dzieje się na stacjach paliw, każdy może ocenić, gdy jego > samochód kopci, nie przyspiesza, a silnik omal nie wysypuje się > spod maski. Nałożono mandaty na nieuczciwych sprzedawców. Mam > propozycję: a może by tak inspektorzy pozamykali stacje paliw, > na ktorych stwierdzono nieprawidłowości? Do czasu ich > ususnięcia. Bo dalej oszukując, na wspomniane mandaty można > zarobić w 3 dni. A na naprawę zarżniętego silnika itp kierowcy > czasem muszą pracować kilka miesięcy. Pozdrawiam To ty Cienkol niezle zarabiasz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.k Re: skandal IP: *.gdynia.mm.pl 12.07.03, 11:39 to jest skandal niech sobie do kawy dosypują piasku jak chca zaoszczedzic pieniadze dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś