Gość: Dziadek Mróz IP: *.acn.waw.pl 05.08.03, 18:08 Hura! kupie sobie kalipsiaka jak dożyje 60-tki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grzegorz Polak potrafi IP: 62.233.202.* 05.08.03, 18:15 Czyli jak będę oszczędzał na koncie mojego ojca (ma powyżej 60 lat), to będę mógł wypłacić (tzn. mój ojciec moje pieniądze) w każdej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Polak potrafi IP: *.acn.waw.pl 05.08.03, 18:49 A ja im nie wierzę. Coż stać będzie na przeszkodzie ,żeby zmieniono ustawę .Pomimo,że prawo niby nie może działać wstecz to dziś są projekty zmiany ustawy o wieku emerytalnym,Sytuacja w sumie analogiczna,zmienia się coś tłumacząc bardzo ważnymi powodami:) Ps.To wszystko i tak się zawali jak domek z kart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Emerytura wolna od podaktu coraz bliżej IP: *.parkowe.pol 05.08.03, 19:48 Znów manipuluje przy emeryturach, człowieka krew zalewa.Biznes - złodzieje myślą jak dobrać się do emerytow, szukanie pieniędzy w ich kieszeniach.To jest czystej wody kurewstwo..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emes Re: Emerytura wolna od podaktu coraz bliżej IP: *.studiokwadrat.com.pl 06.08.03, 09:36 Gość portalu: robol napisał(a): > Znów manipuluje przy emeryturach, człowieka krew zalewa.Biznes - > złodzieje myślą jak dobrać się do emerytow, szukanie pieniędzy w > ich kieszeniach.To jest czystej wody kurewstwo..... Zlociutki, a co k... nedzy ma biznes do emerytow???!!! Aaaa... ma! Emeryt dostaje jeszcze emeryture TYLKO dlatego, ze PRYWATNY biznes jeszcze sie kreci i placi drakonskie podatki i ZUSy!!! A przyszly emeryt bedzie mial tym wiecej kasy, im wiecej da do zainwestowania. Ale nie ZUSowi (tym zlodziejom)!!! Hm... no to pozostaje mu BIZNES :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba jaga Re: Emerytura wolna od podaktu coraz bliżej IP: *.toya.net.pl 05.08.03, 20:17 a co przeszkadza aby obecne emerytury byly bez podatku? przeciez ci ludzie praktycznie sa 2 razy opodatkowani. Pierwszy jak pracowali i byli zmuszeni przez system placic na ZUS i teraz drugi raz. Przeciez to bandytyzm. A teraz niby bez podatku a jak sie za pare lat okaze to bedzie jak ze zbozem. Nie wirzcie im ! Lobuzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat 4 złote rocznie wynosi ulga w podatku IP: *.chello.pl 05.08.03, 20:50 jaką rząd zaplanował w ustawie o indywidualnych kontach emerytalnych. Szanowna Gazeto! Może byście łaskawie zerknęli do uzasadnienia ustawy, tam jest podana zakładana przez rząd strata dla budżetu (tak określa fiskus to, czego nam nie zabierze)i liczba kont emerytalnych. Wychodzi cztery złote na łba. A co gorsze to znaczy, że tej kozy, czyli podatku od faktu, ze człowiek nie przepił a zaoszczędził, juź nie cofną. Zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka Re: Emerytura wolna od podaktu coraz bliżej IP: 217.97.140.* 05.08.03, 23:29 Baba Jago nie masz racji. My jesteśmy opodatkowani TRZY RAZY I - raz przy wypłacaniu nam wynagrodzeń kiedy musieliśmy płacic podatki od wynagrodzeń II - raz teraz gdy wypłacaja nam emerytury lub renty III- raz kiedy to dla bezpieczeństwa przelewaja nam na konta emerytury lub renty. Bank nalicza nam lichusieńkie odsetki od kwoty na koncie,by potem od tych odsetek pobrać 20% podatku. Fakt,że są to grosze ale w skali kraju jest to napewno niezła sumka. Ciekawe co by było gdyby tak wszyscy zrezygnowali z uslug bankowych i brali forse do reki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROB Re: Emerytura wolna od podaktu coraz bliżej IP: *.ipt.aol.com 05.08.03, 21:02 dlaczego nie wprowadza nieopodatkowanej lokaty bankowej z gwarancja procentu 2.5 procent powyzej inflacji? bylo by prosciej ,jasniej i bez ryzyka straty pieniedzy. wole sam moja kase inwestowac i miec kiedy chce a do tego wolny wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Emerytura wolna od podaktu coraz bliżej IP: *.umcs.lublin.pl 06.08.03, 11:59 A dlaczego nie wprowadzą prostego podatku liniowego bez zwolnień (czytaj matactw). Odpowiedź jest jedna: ZŁODZIEJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: August Re: Emerytura wolna od podaktu coraz bliżej IP: *.nest.gliwice.pl 05.08.03, 21:53 Tylko niestety znów jest masa bzdurnych ograniczeń, żeby emeryci za dużo nie zyskali. Zwykły komunistyczny szwindel... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WandaC. Re: Emerytura wolna od podaktu coraz bliżej IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 06.08.03, 02:00 Pierwszy wniosek z tego taki, że te wszystkie kapitały początkowe, to tylko sztuka dla sztuki, no i może jeszcze po to, abyśmy wiedzieli, ile NIE dostaniemy, chociaż wypracowaliśmy sobie... Drugi - że liczyć możemy tylko na siebie i najlepiej na skrytkę w bieliźniarce albo w skarpecie, trzeci - teoria równych potrzeb i żołądków nadal jest "trendy", przynajmniej na szczytach władzy, czwarty - zapobiegliwość nie popłaca, kto nie wierząc w system ZUS + OFE już wcześniej, zanim nasz rząd jaśnie się oświecił w tym zakresie, począł wpłacać gdzieś jeszcze, to dostanie figę ulgowo - podatkową; pomimo, że wpłaca nadal... - tamto do tej pory jest "be" i "be" pozostanie, i tylko to, co teraz powstanie będzie "cacy", piąty - cieszmy się - znowu możemy być dumni: rząd kolejny raz wybrał nas do roli królików doświadczalnych systemu emerytalnego i gospodarczego... Niewiadomą pozostaje oprocentowanie tych lokat, być może niższe niż normalne... A dla władającego pieniędzmi, będzie to świetny interes - świadomość możliwości obracania gotówką do określonego w projekcie wieku posiadacza konta - obniża znacznie konieczność posiadania określonej kwoty wolnych środków jako zabezpieczenia ryzyka zerwania lokaty i szybkiej wypłaty gotówki... Biorąc pod uwagę pogarszającą się nieustannie kondycję służby zdrowia i coraz trudniejszy dostęp do bezpłatnego leczenia (ilościowy i jakościowy)oraz pogarszające się warunki życia codziennego, to może można będzie liczyć na to, że umieralność ludzi wzrośnie i nie trzeba będzie tylu emerytur wypłacać, więc budżet zaoszczędzi i za lata świetlne zwróci coś tam naszym zstępnym, ktorzy oczywiście będą musieli zapłacić podatek od spadku (a ten można przecież zwiększyć )... Oszczędzanie, uczciwość i praca jeszcze się nie opłaca! Odpowiedz Link Zgłoś
wpich Re: Emerytura wolna od podaktu coraz bliżej 06.08.03, 08:37 Na emeryturę będzie można oszczędzać w: - Firmach ubezpieczeniowych - Funduszach powierniczych broń Boże w normalnym banku Te namaszczone doliczą sobie swoją prowizję i koszty, tak ze zapewne skarpeta (bez odsetek) będzie równie zyskowną lokatą. Będę mógł zaoszczędzić około 3000 rocznie. Przez minimalne 5 lat da to kwotę 15 000 zł. Istotnie niebotyczny kapitał rozłożony na przewidywany czas trwania pobierania emerytury pozwoli mi kupić sobie paczkę krakersów ale za to co miesiąc. Kolejny hałas o nic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jans Re: Emerytura wolna od podaktu coraz bliżej IP: *.zeto.bydgoszcz.pl 06.08.03, 08:30 Najpierw wprowadza się złodziejski podatek od uzyskanych nędznych odsetek z lokat moich zarobionych i opodatkowanych pieniędzy, a następnie pozwala,żeby niewielka część moich oszczędności na czarną godzinę uniknęła pazerności fiskusa. Rzeczywiście wspaniały gest w stronę naiwnych. Rozsądni ulokują swoje oszczędności w banku normalnego kraju, który odsetek nie opodatkowuje. Są jeszcze takie. Od 1 maja 2004 będzie to chyba nawet legalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary byk Re: Byle nie za duzo oszczędzić... IP: 195.187.86.* 06.08.03, 09:25 Niby to ułatwienie w oszczedzaniu, ale oby nie "za dużo"! 150% miesięcznego wynagrodzenia to ok. 3000 zł rocznie. I co to za oszczędność, szczegolnie dla "starego byka", który może popracuje jeszcze rok lub pięć? To ma mu poprawić emeryturę? To może mieć sens, ale dla 20-latków. A jeszcze okaże się, że IKE będą dawać odsetki niższe niż na lokatach bankowych o dokładnie 19% i okaże się, że nie ma zadnej korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maddrake Re: Emerytura wolna od podaktu... i co z tego?!? IP: 62.148.86.* 06.08.03, 09:52 ... skoro większość ludzi zarabia tak kolosalne pieniądze, że powoli wyprzedaje swój majątek lub zaciąga kredyty, żeby przeżyć od wypłaty do wypłaty... Do momentu kiedy średnia płaca w Polsce nie będzie w stanie zaspokoić podstawowych potrzeb pracującego, nikt nie będzie myślał o emeryturze. Pradopodobnie przed osiągnięciem wieku emerytalnego i tak delikwent wykorkuje z powodu nadmiernego stresu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulatrop ćśog Ale rzad sie rzucil 30 zł rocznie daje !!! IP: 217.153.60.* 06.08.03, 10:58 Kurcze to jest dopiero ulga wplacam rocznie 3000 zł z tego odsetki zarobie powiedzmy 5% czyli 150zł Rzad w swej laskawosci pozwala mi nie odprowadzac podatku w wysokosci 30zł od tych odsetek O kurna ale kasa !!! jak bede oszczedzal przez 40 lat to sie zbierze astronomiczna kwota ... uwaga... lepiej usiadzcie ... 1200zł !!! tyle mi moj rzad laskawy da ... to rzeczywiscie dla mnie ogromny bodziec do oszczedzania na emeryture ... dziekuje Leszkowi i jego ekipie ze mnie tak gorąco zachecaja i daja mi te 1200zł ktore se bede mogl za 40 lat wyplacic !!! ja se tak mysle ze ja chyba nie zasluguje na tak wspanialomyslny rzad ... kurcze i dla tych 30zł miesiecznie oni przez pol roku nad jakas ustawa pracowali ??? co oni nie maja kurna co robic? a tak sobie pomyslcie ze sa rozwiazania na swiecie ze skaldki na emeryture sa odliczane od podstawy podatku dochodowego ... hmmm... to jest dopiero zacheta prawda ale my cieszmy sie z tych 30zł miesiecznie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skok Robią dziennikarzom wode z mózgu. IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 06.08.03, 11:56 I żaden głębiej nie zbada tematu tylko pisze głupoty i jeszcze sie cieszy jak to będzie wspaniale. Przeciez były reklamy jak to z OFE emeryci tabunami jeżdzą na Hawaje a teraz gadają że trzeba jeszcze zrobić nową ustawę bo emerytury będą za małe. Dlaczego tej kasy co idzie do fundudzy emertyalnych nie mozna płacic do banku i obyło by się bez posredników i kolosalnych prowizji. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Ile emeryt zaoszczędzi IP: *.zabki.net.pl / 10.4.3.* 06.08.03, 12:16 Wyliczenia mojego poprzednika nie są poprawne. Zapomniał on o czymś co Albert Einstein określił jako najlepszy wynalazek ludzkości (procent składany). Poprawne wyliczenia wyglądają mniej więcej tak: Jeżeli oszczędzać będziemy przez 40 lat, to odkładając 3000 zł rocznie, gdyby rachunek nie był w ogóle oprocentowany, zaoszczędzilibyśmy 120000 zł. Przy założeniu zysku z inwestycji na poziomie 5%, oraz tego, że podatek od zysków nie będzie pobierany, po 40 latach oszczędzania na naszym koncie będzie 362399,32 złotego (można to obliczyć w arkuszu kalkulacyjnym). Róznica między tą kwotą a 120000 zł, czyli 242399,32 zł, to nasz zysk, który normalnie podlegałby opodatkowaniu (19%). A zatem kwota podatku wyniosłaby 46055,87 zł. Do sprawy można podejść jeszcze inaczej. Jeśli lokowałbym moje oszczędności w banku na lokacie rocznej, to co roku moje zyski byłyby pomniejszane o 19%, a zatem przy oprocentowaniu nominalnym konta na poziomie 5%, realne (po odjęciu podatku) oprocentowanie wyniosłoby 4,05%. W konsekwencji zamiast w ciągu 40 lat zarobić 362399,32 zł, zarobiłbym jedynie 288460,65 zł (znowu przydaje się tu arkusz kalkulacyjny). Różnica to 73938,67 zł. To jeszcze lepszy wynik dla przyszłego emeryta. Ja nie pogardziłbym żadną z tych dwóch kwot. Wbrew opiniom wszystkich malkontentów myślę, że to dobry pomysł. Piotr Gość portalu: ulatrop ćśog napisał(a): > Kurcze to jest dopiero ulga > > wplacam rocznie 3000 zł z tego odsetki zarobie powiedzmy 5% czyli 150zł Rzad w > swej laskawosci pozwala mi nie odprowadzac podatku w wysokosci 30zł od tych > odsetek > > O kurna ale kasa !!! > jak bede oszczedzal przez 40 lat to sie zbierze astronomiczna kwota ... uwaga.. > . > lepiej usiadzcie ... 1200zł !!! > > tyle mi moj rzad laskawy da ... to rzeczywiscie dla mnie ogromny bodziec do > oszczedzania na emeryture ... dziekuje Leszkowi i jego ekipie ze mnie tak > gorąco zachecaja i daja mi te 1200zł ktore se bede mogl za 40 lat wyplacic !!! > > ja se tak mysle ze ja chyba nie zasluguje na tak wspanialomyslny rzad ... > > kurcze i dla tych 30zł miesiecznie oni przez pol roku nad jakas ustawa > pracowali ??? co oni nie maja kurna co robic? > > a tak sobie pomyslcie ze sa rozwiazania na swiecie ze skaldki na emeryture sa > odliczane od podstawy podatku dochodowego ... hmmm... to jest dopiero zacheta > prawda ale my cieszmy sie z tych 30zł miesiecznie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś