Gość: kropa IP: *.acn.waw.pl 10.09.03, 19:56 A my na to, ze fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ox Byle szybciej do UNI IP: 62.233.151.* 10.09.03, 20:06 Tam ustawowo NIE wolno dofinansowywac panstwowych zakladadow i skonczy sie ta gospodarcza paranoja. Ciekawe dlaczego mnie nikt nie umozyl dlugu wobec ZUS-u? Pewnie dlatego,z e nie ma kto za mnie do WW-y jechac robic zadymy Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady tam tylko RFN czy Francja pomaga swoim 10.09.03, 20:42 nasze firmy zbancza i bedziemy wszyscy mieli repow handlowych,wyrobnice i hurtownie odziezy importowanej ! super ! taki kapitalizm popieram !!! PS jak zus zbanczy to bedziesz placil duuuzo za leki a emeryci zdechna szybko i cichutko. Gość portalu: Ox napisał(a): > Tam ustawowo NIE wolno dofinansowywac panstwowych zakladadow i > skonczy sie ta gospodarcza paranoja. Ciekawe dlaczego mnie nikt > nie umozyl dlugu wobec ZUS-u? Pewnie dlatego,z e nie ma kto za > mnie do WW-y jechac robic zadymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loco Re: tam tylko RFN czy Francja pomaga swoim IP: *.avalonia.dk 10.09.03, 21:17 Emeryci prócz ZUS-mają przecież wdzięczne, troskliwe dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: tam tylko RFN czy Francja pomaga swoim IP: *.proxy.aol.com 11.09.03, 00:36 Ja nie wiem czy Ty naprawde jestes "loco", ale poczucie humoru masz. BRAVO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sic Re: Byle szybciej do UNI IP: 212.160.72.* 11.09.03, 08:49 i o to właśnie chodzi Górnicy są dużą grupą pracowniczą i sporym elektoratem żaden polityk z własnej woli im się nie podłoży... Z całym szacunkiem dla górników wiem że ich praca jest ciężka niebezpieczna. Od czasów PRL są pod ochronką mam rodzinę na śląsku i wujka który był górnikiem więc wiem o czym mówie podczas gdy gdzie indziej się ludziom nie przelewało górnicy może nie mieli jak u pana boga za piecem to jednak byli traktowani lepiej przyszedł kapitalizm i okazuje się że nie da rady chronić dłużej tak dużej grupy bez szkody dla państwa... A tym czasem rząd i sejm boi się górników dodać do tego kilka p-oślątek które występują z hasłami nacjonalistycznymi typu śląsk wolnym państwem itp i że są prześladowani przez polską władze i konflikt gotowy... a reszta kraju będzie z własnej kieszeni dopłacać do upadających kopalni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miron Re: Piechota dla IP: *.kbnet.net 10.09.03, 20:35 Na drzewa Gornicy...kto za to placi - Pan placi Pani placi... Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: Piechota dla 10.09.03, 20:40 > Na drzewa Gornicy...kto za to placi - Pan placi Pani placi... a ci gornicy wydaja te pieniadze w prywatnych sklepach ktore zdechna jak oni pojda z torbami...i zechan uslugi i caly prywatny sektor wokol kopaln...wszyscy i wszystko. widze zes mocny z ekonomii i widziales co sie w UK dzieje w takich miasteczkach, nieee? to pojedz koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hatti Nie ma nic zlego w wydobywaniu wegla, tylko IP: 128.187.28.* 10.09.03, 20:59 Nie ma nic zlego w wydobywaniu wegla, tylko trzeba go przetworzyc w produkty, ktore sie oplaca sprzedac: surowce chemiczne, leki, polimery, wlokna weglowe, diament syntetyczny, produkty nanotechnologiczne. Tylko do tego potrzeba ludzi wyksztalconych a nie troglodytow, ktorzy z otwarta japa domagaja sie nowych fantow od panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet Re: Piechota dla IP: 213.199.198.* 10.09.03, 21:29 paw_dady napisała: > > Na drzewa Gornicy...kto za to placi - Pan placi Pani placi... > > a ci gornicy wydaja te pieniadze w prywatnych sklepach ktore zdechna jak oni > pojda z torbami...i zechan uslugi i caly prywatny sektor wokol > kopaln...wszyscy i wszystko. widze zes mocny z ekonomii i widziales co sie w > UK dzieje w takich miasteczkach, nieee? to pojedz koniecznie ty też jesteś mocna z ekonomii - marksistowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy PawDady - jesteś kompetnym głąbem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 00:13 stosując Twoją mylną argumentację można usprawiedliwić każdą utopiją dokrynę ekonomiczną (specjalizują się w tym wszystkie partie poza UPR). Pompowanie Naszych pieniędzy w górnictwo ma się nijak do załamania się popytu wewnętrznego w Bytomiu czy gdzieklwiek indziej. Poza tym mam tych sklepikarzy głęboko w Du.. bo to moje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Piechota dla IP: *.pseinfo.pl / localhost 11.09.03, 08:57 Wiesz, tylko tak mienj więcej dwa razy w roku jest przygotowywany plan restrukturyzacji czy też naprawy górnictwa, ale jak przychodzi do jego realizacji, czyli zmiejszenia kosztów wydobycia, zmniejszenia zatrudnienia czy zamknięcia totalnie nierentownej kopalni to mamy znowu protesty, manifestacje i jest przyjmowany nowy program. A jakby przyjąć i ZREALIZOWAĆ w końcu jeden z tych programów to CAŁA branża miałaby się lepiej. Teraz mają być zamknięte 4 kopalnie. Być może to pozwoliłoby pozostałym funkcjonować dalej bez powiększania zadłużenia. Za pół roku trzeba będzie zamnknąć 20 kopalni ale nikt nie mówi o tym głośno... Po prostu tańszy węgiel będzie importowany z zagranicy a nasze kopalnie zbankrutują . Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Piechota dla 11.09.03, 14:27 Przypominam, ze dzien wolnosci podatkowej wypada z roku na rok pozniej. Jednym z powodow jest gornictwo. Podajesz przyklad sklepow zaopatrujacych gornikow. To oznacza, ze wszyscy podatnicy skladaja sie rowniez na te sklepy. Pojedz sobie w bialostockie choc nie ma ta gornictwa. Uwazasz zapewne, ze tam sklepy nie padaja i masz slusznosc - wiekszosc juz padla, bo padly firmy zatrudniajace ludzi (rowniez PGRy). Wysokie podatki (m.in. na gornictwo) hamuja rozwoj calej gospodarki. Acha, zapomnialem dodac, ze kopalnie sa w katastrofalnej sytuacji, a jednoczesnie wystepuje tam najwieksza dymamika wzrostu plac. Za nasze, panie, pieniadze, wydawane chetnie komuszymi raczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Górnikwirtualny Sląsk Niemieckiej ospodarce oddac należy.. IP: *.gdynia.mm.pl 10.09.03, 20:54 Tak się stanie bo tego wymaga interes Zjednoczonej Europy. Tak myslę i najprawdopodobniej tak się stanie czy tego chca czy nie polscy gornicy, Kapitał to prawo a nie negocjacje.. Przypomnijcie sobie Anglie iPania Premier 'Zelazna damę" zlikwidowała gornictwo.Bo musiała. My tez musimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fenol Re: Sląsk Niemieckiej ospodarce oddac należy.. IP: *.devs.futuro.pl 10.09.03, 21:07 Przecież przez najbliższych 10 lat będzie taki burdel po to są potęzne pieniądze dla partyjnych kolegów , więc te skromne i głodowe 2.800PLN emerytury czy pensji przeciętnego górnika to pryszcz.Jak ktoś nie wierzy to proszę sprawdzić system komputerowy ZUS jest bardzo dziurawy i tam można to wszystko znaleść. Pozdrowienia dla emerytów z PGR-Ów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda A jeśli upadnie kilkadziesiąt kopalń? IP: *.gdynia.mm.pl 10.09.03, 21:47 To będziemy płacić 90% podatku, by utrzymać górników i organizacje związkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GRUBIORZ PIECHOTA, KOPALNIE I NIE TYLKO kropie i innym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 23:06 Gość portalu: kropa napisał(a): > A my na to, ze fajnie. Myślisz, że w Twoim Wrocławiu bedzie przez to lepiej????No to się dowiesz - likwidacja 1 miejsca pracy w górnictwie to utrata od 3 do 7 miejsc pracy (zależnie od skali zwolnień - im większe, tym gorzej)w firmach produkujących materialy i maszyny - myślisz, że Wrocławia to nie dotknie? A jak myślisz, skąd mamy np. śruby i liny???? Ja nie watpię, ze liberalowie w efekcie końcowym mają rację i jak wszystko, co w Polsce nierentowne polikwidujesz i skończysz dopłacać, to po JAKIMŚ czasie wszystko samoczynnie odżyje, i zacznie się wzrost gospodarczy...sedno jest w slowie "JAKIMŚ" - ŻADEN LIBERAŁ NIE ZAGWARANTUJE, ZE TEN CZAS TO NIE BEDZIE NP. 10-15 LAT "PRZEJŚCIOWEGO" GIGANTYCZNEGO BEZROBOCIA I NĘDZY, ktorego ludzie najzwyczajniej nie wytrzymają. Wiesz, jakie było bezrobocie w Europie w latach 1930- 33? Rekord wynosił 26% w Niemczech...i to wystarczyło, by Hitler ze swą tanią demagogią doszedł do władzy. Kto doszedłby do władzy w owym "okresie przejściowym" w Polsce i jakie byłyby tego konsekwencje i nie uważasz czasem, że te 26% to w Polsce wcale nie jest tak odległe?? Wracając do kopalń - zdjęcie 9 mln ton węgla z przewozów PKP Cargo, spowoduje, że ta dziś "rentowna" firma w strukturze PKP (przewóz tony węgla nad morze kosztuje dziś 50 zł, Deutsche Bahn przewiozłaby tę samą tonę za 6 Euro, a to jedne z droższych kolei w UE)przestanie być rentowna - tam też trzeba będzie zwolnić "nadmiar" ludzi - za chwilę będą więc redukcje w PKP, spowodowane tym faktem. To także zwolnienia w hutach i walcowniach - spadnie sprzedaż np. obudowy chodnikowej w Bumarze Łabędy i kontrakty na "Twardego" do Malezji mogą nie wystarczyć do utrzymania płynności finansowej.... Przykłady mogę mnożyć - nowosądecki Nowomag, piotrkowska Pioma, podkarpacki Glinik - tym wszystkim zakładom się pogorszy z powodu zamknięcia 4 kopalń i ich balansowanie na linie, jakie dziś prowadzą, może przerodzić się w plajty... Przemysł cięzki jest dla Polski za cięzki -TO FAKT, ale rozwiązania cząstkowe, takie jak to głupie zamykanie, nie likwidują problemu. Niestety w Ministerstwie Gospodarki nikt tak nie rozumuje. Nikt nie rozumie, że istnieją koszty społeczne (np. Bytomska Policja zwróciła się do MSWiA, by albo zamykać tylko jedną kopalnię w Bytomiu, albo zwiększyć obsadę o 100% - oni szacują wzrost przestępczości w mieście na 120% po zamknięciu 2 kopalń i wzroście bezrobocia w Bytomiu do ponad 40%, a przestępstw cięzkich -głównie rozbojów z użyciem niebezpiecznego narzędzia- nawet o 180%!!!! Doświadczenia z Wałbrzycha w tej materii już są....) PIECHOTA - ten facet powtarza tylko mantrę o znalezieniu miejsc pracy na kopalniach sąsiednich - orientowaliśmy się - np. KWK "Makoszowy", gdzie reklamują nam takie przeście, przyjmie...max 90 ludzi... a zwolnić mają 8600. KOMPANIA - Wybór 4 kopalń, jakie dokonała Kompania Węglowa oparto o sfałszowane i zmanipulowane dane - sprawa jest już w Katowickiej Prokuraturze, tylko pewnie jak zwykle u nas, nic z tego nie bedzie. Zamykane mają być wcale nie najgorsze kopalnie, tylko te ze środka kompanijnej tabeli, np. moja kopalnia przez 2 ostatnie miesiące była rentowna pomimo 60% eksportu, gdyby eksport od początku roku był na poziomie 30%, byłaby rentowna CAŁY CZAS... Ale co mieli zrobić Kompaniści, jesli kopalnię X, jedną z gorszych uratował swym wstawiennictwem w Warszawie arcybiskup Zimoń, a inną to, że jej dyrektor jest zięciem kogoś bardzo wysokiego w Ministerstwie Gospodarki (nazwisko znam, ale nie podam...)- na łapu capu wybrali więc średniaków. Tak to działa - więc nie dziwcie się temu, co zobaczycie w TV o górnikach w Warszawie - ZRESZTĄ RZĄD SAM EKSALACJĘ PROTESTÓW PROWOKUJE, PUSZCZAJĄC W ŚRODOWISKO SYGNAŁY, ŻE OBECNY PROTEST JEST SŁABY I TO POZWALA IM PRZYSPIESZYĆ Z PROGRAMEM "WYGASZANIA" - KTO SIEJE WIATR, ZBIERA BURZĘ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Grubiorz, co Ty na to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 00:17 Można by zrobić rubrykę w PITach pt. "Dofinansowanie nierobów" w której osoby o podobnych Tobie poglądach mogłyby zamieniać w czyn swoje humanistyczne idee sprawiedliwości społecznej. Bo ja na przykład nie mam ochoty być dalej okradany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: Andy - co Ty na to? IP: 81.* / 192.168.0.* 11.09.03, 06:03 Andy-jak Ci się nie podoba tu na Śląsku -to spierd.....tam skąd ześ przyszedł!!!!!!!!! Nieeee bęęędziesz miaaał teego pooblemuuuu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grubiorz Re: Grubiorz, co Ty na to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.03, 12:48 Gość portalu: Andy napisał(a): > Można by zrobić rubrykę w PITach pt. "Dofinansowanie nierobów" w > której osoby o podobnych Tobie poglądach mogłyby zamieniać w > czyn swoje humanistyczne idee sprawiedliwości społecznej. Bo ja > na przykład nie mam ochoty być dalej okradany. Dzieciątko drogie, a płaciłeś ty kiedykolwiek PIT, czy raczej tylko wyciągasz rączkę do tatusia, żeby dał na loda, a na forum grasz "bojowego liberała"? Nie nazywaj nierobem kogoś, zanim nie zobaczysz, jak pracuje. Idź na dół na jedną dniówkę i porzucaj drewno do ściany lub porób jako "władca pierścieni" (ponoś ringi na chodniku - zesrasz sie od ich cięzaru) a potem nazywaj ludzi nierobami, zgoda??? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Grubiorz, co Ty na to 11.09.03, 14:34 Jezeli to taka ciezka i marnie oplacana praca to skad tylu gornikow? Z reszta mogli sie pouczyc i doic obywateli juz jako dyrektorzy kopaln, a nie fizyczni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: PIECHOTA, KOPALNIE I NIE TYLKO kropie i innym IP: *.netspeed.com.au 11.09.03, 04:14 Grubiorz, ty wyraznie fedrujesz dla roznych biznesmanow, posrednikow, politykow i poprostu pospolitych kanciarzy. Mimo dobrych zepewne checi powtarzasz ich "balony", ktore nie sa argumentami za tym jak wyjsc z tego dolka, tylko jak przedluzyc te agonie i napedzic jeszcze troche pieniedzy ludziom, ktorzy ciebie uzywaja zebyc wyciagal wlasnymi rekami ich wegle z paleniska. Utrzymywania upadajacych kopaln przez budzet doprowadza do zadluzenia panstwa i dalszej rozsypki funkcji panstwa. Po nas bodaj potop....... Czy to o to chodzi? Wiadomo, ze ktokolwiek po obecnym rzadzie obejmie wladze bedzie musial uporzadkowac wydatki panstwa. Ale zanim to nastapi, twoi mocodawcy zarobia jeszcze spore pieniadze !! Ty moze tez stracisz prace. Pozdrowienia, A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubajaw Policzmy powolutku... IP: *.acn.pl / 10.72.3.* 10.09.03, 23:21 To pewnie zabieg nieco demagogiczny ale policzmy powolutku. W Polsce jest chyba jakies 200 000 gornikow. Akcja podtrzymywania zycia kopaln ma kosztowac 25 000 000 000 i na pewno na tym nie koniec. W kolejnych latach bedzie trzeba znowu dokladac. A jezeliby tak... dac kazdemu gornikowi 100 000 oczywiscie nie od razu. Wyplacac by mu mozna 2 500 miesiecznie przez 40 miesiecy bez wzgledu na to czy jest zatrudniony czy nie. Szacuje, zupelnie 'na wariata' ze pozostale 5 000 000 000 starczyloby na wszystkie techniczne operacje zwiazane z zamykaniem kopaln. Jezeli rzeczywiscie problem nierentownosci lezy w nieuczciwosci posrednikow to zamykane kopalnie szybko znajda nabywcow ktorzy stworza wlasna siec dystrybucji i gornictwo ruszy z miejsca. Reszta gornikow bedzie miala trzy lata i cztery miesiace na znalezienie zajecia. Co wiecej kazdy bank pod zastaw 100% pewnych bo gwarantowanych przez panstwo 2 500 miesiecznie udzieli im kredytu na zalozenie malego biznesu (tu wystarczy miedzy 20 000 a 50 000). Moze by sie udalo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Państwo czyli kto???? Oczywiście że my IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 00:20 Ja nie mam ochoty gwarantować żadnych kredytów udzielanym nierobom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwer Re: te 10 %... IP: *.bnet.pl / 10.10.34.* 11.09.03, 00:36 o ktorych wspomnial pan minister daje duzo do myslenia.Analizujac sytuacje kadrowa Kopaln moge stanowczo stwierdzic:iz Kopalniami zawiaduja Dyrektorzy (roznych rocznikow),ale finansistow zatrodniaja z ukladow znajacych jak sie kreci lody!Ci faceci z uprawnieniami dolowymi(schowanymi w dokumentacjach zatrudnieniowych)kreca te lody,bedac wdziecznymi dla swoich szefow.Raporty sporzadzaja jak nalezy,a konfitury sa dzielone.O te 10% jest naprawde warto walczyc.Przeciez Ci z-cy d.s finansowych nawet nie biora urlopow,bo Ktos Inny moglby Ich wykolegowac w ukladach(na czas zastepstwa),a to sa grube sumy!Do pomocy maja dzielnych dzialaczy zwiazkowych i tak karuzela sie kreci(gdzies zostaje gornik ktory bedzie strajkowal w imie...).Reforme w Gornictwie wprowadzali ludzie(premie za zmniejszenie stanu zalogi),a teraz staneli przed tym samym wymogiem odejscia(od konfitur).I CO TERAZ ZROBIC KIEDY MNIE TO DOTYKA? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Policzmy powolutku... 11.09.03, 14:43 A mozesz to wyliczenie uzupelnic o kwoty juz utopione. Pewnie wyjdzie, ze oplaciloby sie kolegow gornikow wywalic na pysk juz w 89 roku i placic im do dzis solidna pensje tylko za to, ze nie fudruja juz wegla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: Piechota dla IP: 81.* / 192.168.0.* 11.09.03, 05:50 Gratuluję wyuczonych odpowiedzi panie Ministrze. Kompania przyniosła straty? A po co ona wogóle powstała? Po co została stworzona? Przecież istniały i istanieją do dnia dzisiejszego spółki węglowe, które kopalniami zarządzały. Utworzenie Kompanii Węgłowej SA kosztowało.....kilka milionów złotych /ok. 5 mln PLN??, może więcej..../. Ci wszyscy, którzy siedzą na "stołkach" w tej instytycji-nie pracują za darmo, ani za pensje "górników"!!!!!!!!!! Ponado - osoby pracujące w spółkach węglowych- też mają pensje (proponuję przyjrzec się - jakie????). A podobno spółki te miały przestać istnieć?! Z własnych informacji wiem, że wynagrodzenia powyższe są nie takie jak "średnie wynagrodzenie w górnictwie". Poza tym, osłony, dodatkowe świadczenia-dlaczego tym na stołkach przysługują również? "Nikt nie staci pracy" - słowa Prezesa Klanka z KW SA. Bzdura. Ciekawe jak to zostanie rozwiązane w praktyce i ...życiu?. Czy Ustawa ..również to przewiduje, kiedy wiadomo, że nasze Ustawy - powodują powstawanie absurdów. Co tu dużo mówić-są idiotyczne. Mam propozycję-Panie Ministrze i ....paru jeszcze "ciekawych notabli z Warszawy" - 1 dzień pracy na kopalni. Tej prawdziwej pracy -na dole, w pyle, brudzie, pocie, niejednokrotnie na kolanach i we wszystkim tym co robi na codzień górnik - nie tej pracy na górze, na stołku i za biurkiem!!!! Pozdrowienia dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thor Re: Piechota dla IP: 193.109.115.* 11.09.03, 08:18 Zamknąc jak najszybciej, jeszcze do tego dorzucic ze 4 kolejne - banda nierobów. 14 pensji sie zachciewa - na bruk nieroby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zby Najlepiej wszytsko od razu zlikwidowac, rząd pierwszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 08:54 Jasne w dwa dni likwidujemy kopalnie to w naszym stylu. Tylko co w zamian? U nas nie ma już przemysłu. Tak trzymać, i Polska stanie się jedną wielką hurtownią, nic nie produkowac tylko sprzedwać majtki, sprowadzane z unii. Później zamykamy uczelnie, bo po co, z unii dosatniemy instrukcje obsługi gdzie jaki kabelek włożyć. POLSKA MURZYNY EUROPY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Piechota dla IP: *.pseinfo.pl / localhost 11.09.03, 08:50 Czemu nikt nie nazwie tego po imieniu? Tak zwane umorzenie to nic innego tylko zapłacenie zobowiązań firmy przez podatników, czyli wszystkich... Czemu mam płacić za te kopalnie? A może ktoś dałby mi 10 mln złotych ? Dlaczego mam się tego nie domagać? Wszyscy tak robią i ci pier#%$^@&!! politycy im ustępują i dają PUBLICZNE pieniądze to JA TEŻ CHCĘ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Piechota dla IP: *.knurow.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 08:58 A ja, ku..wa, tez pochodze ze slaska i w marcu, kwietniu prawdopodobnie zostane bez pracy, ale nawet mi przez mysl nie przychodzi, zeby liczyc na pieniadze podatnikow. Pozamykac wszystkie kopalnie nierentowne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Piechota dla IP: 217.97.130.* 11.09.03, 09:13 Kur..wa!!! Jacek!! A Szczecin?????? O Szczecin masz się szgólnie troszczyć!!!!! Skąd ty do cholery jesteś?? Już cię Warszawka wciągnęła. Od 14 lata pompujecie w Śląsk miliardy. MIałeś wspomóc autostradę A-3. Obiecywałeś to!!! I co? Znowu miliardy na Śląsk a dla Zachodniopomorskiego gówno. Za dwa lata wybory. Co ludziom powiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROM67 Do Andiego i jemu podobnych nierobów IP: *.telpol.net.pl / 172.16.7.* 11.09.03, 09:14 Słuchajcie mam dla was, którzy tak sie martwicie o swoją kase by nie dopłacac do nikogo i niczego propozycję!!!Załóżcie sobie działalność gospodarczą róbcie lewe interesy , zarabiajcie w szarej strefie a w Urzędach Skarbowych wykazujcie straty przez co najmniej 5 lat!!!Czysty zysk!!!Wtedy to wszystko co ukradniecie bedzie dla was,cwaniaczki z bożej łaski!!!A....może wy już tak robicie ??? A jesli mówimy o dopłacaniu do czegokolwiek to nie mam zamiaru dopłacać do ceny energi w Polsce, skoro wegiel jest taki tani to dlaczego energia jest taka droga...???Może gdyby była tania to nie począł by sie taki dupek jak Andy..?/ no cóż ale niestety stało się i jest wśród nas wiec musimy go tolerować....Cóż robić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Gdyby tak zamknac te kopalnie IP: *.fe.internet.bosch.de / 10.4.14.* 11.09.03, 09:24 to mozna by przeznaczyc kase na nauke, zdrowie, pomoc w rozkrecaniu prawatnych firm i wiele innych pozytecznych rzeczy. A tak bedziemy doplacac 25mld rocznie do trupa, ktory juz dawno nie zyje a porusza sie tylko dlatego, ze podgryzaja go robaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel-l Re: Gdyby tak zamknac te kopalnie IP: *.com.pl 11.09.03, 09:28 A płace w kopalniach wzrosły w tym roku o 7%. Czy wasze pensje w tym roku też wzrosły ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grubiorz Re: PŁACE NA KOPALNIACH... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.03, 12:03 Moja płaca stoi w miejscu od 3 lat - a pracuję właśnie na kopalni. Na mojej kopalni kombajnista ścianowy (elita wsród pracowników fizycznych, coś jak np. krojczy w zakładach odzieżowych) dostaje na rękę 1500 zł - od niego zależy, czy urobek bedzie zanieczyszczony czy nie (cena węgla i konieczność jego dodatkowego oczyszczania ze skały płonnej) i czy kombajn wart 2 mln złotych się nie zepsuje i nie wymusi postoju CAŁEGO ODDZIAŁU (ok. 80 ludzi). Jego płaca stoi w miejscu od 2 lat... Więc dużo to czy mało? Wiem, ze np. pani, wklepująca dane do komputera w jedenej z warszawskich spóldzielni mieszkaniowych dostaje 1800 zł na rękę plus extra premie.... Jeśli komuś rośnie płaca, to w Katowickim Holdingu Węglowym, gdzie kopalnie są całkowicie rentowne i we wszystkich "organach zarządczych" (tfuj...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martynek Re: Piechota dla IP: 10.120.31.* 11.09.03, 12:11 Czy Pan Minister wie, że na Śląsku kierowcy czekają 4 doby w kolejce pod kopalnią żeby kupić węgiel? Podobno węgla nie ma. O co tu chodzi? Spółki węglowe nie istnieją ale ich prezesi i rady nadzorcze tak. Może te pożyczki dla "ratowania górnictwa" idą do kieszeni bardzo dobrze opłacanych prezesów i rad nadzorczych ze spółek już niby nie istniejących? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Gornicy sa nie zadaja wlasciwych pytan ! Dlaczego? IP: *.netspeed.com.au 11.09.03, 13:39 Gość portalu: Martynek napisał(a): > Czy Pan Minister wie, że na Śląsku kierowcy czekają 4 doby w > kolejce pod kopalnią żeby kupić węgiel? Podobno węgla nie ma. > O co tu chodzi? Spółki węglowe nie istnieją ale ich prezesi i > rady nadzorcze tak. Może te pożyczki dla "ratowania górnictwa" > idą do kieszeni bardzo dobrze opłacanych prezesów i rad > nadzorczych ze spółek już niby nie istniejących? No wlasnie. Dlaczego gornicy nie zadaja swoim szefom "klopotliwych pytan", w rodzaju co sie dzieje z cenami wegla i do czyjej kieszeni ida te roznice ? Przeciez to student 2 roku biznesu czy ekonomii od badania cen zaczalby mala prace seminaryjna. Dlaczego gornicy o to nie pytaja ? Bo by ich zaraz wykopano za brame za zadawanie takich pytan !!!!! Latwiej jest przeciez posluchac szefow i zwiazkowcow i robic rozrobe w Warszawie. Pozdrowienia, A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Piechota dla IP: *.ne.client2.attbi.com 11.09.03, 14:29 "Decyzją o likwidacji kopalń zaskoczeni są wszyscy na Śląsku, zarówno z prawej, jak i lewej strony sceny politycznej." Co za chamska bezczelnosc. Od 12 lat wiadomo, ze gornictwo w Polsce musi byc ograniczone do tego, jakie przynosi zysk, czyli trzeba zamknac z 80% kopaln na Slasku. Trzeba przyznac, ze wszystkie rzady staraly sie dogodzic gornikom proponujac niebywale dobre jak na polskie warunki dzialania oslonowe. Ale to wszystko zwiazkowcow nie intetresuje bo to oni straca naicieplejsze stolki, z ktorych nie mozna ich ruszyc. To leniom i draniom ze zwiazkow zawodowych mozemy zawdzieczac te zadyme. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Piechota dla IP: *.netspeed.com.au 11.09.03, 15:02 Gość portalu: abc napisał(a): > "Decyzją o likwidacji kopalń zaskoczeni są wszyscy na Śląsku, > zarówno z prawej, jak i lewej strony sceny politycznej." > Co za chamska bezczelnosc. Od 12 lat wiadomo, ze gornictwo w > Polsce musi byc ograniczone do tego, jakie przynosi zysk, czyli > trzeba zamknac z 80% kopaln na Slasku. Trzeba przyznac, ze > wszystkie rzady staraly sie dogodzic gornikom proponujac > niebywale dobre jak na polskie warunki dzialania oslonowe. Ale > to wszystko zwiazkowcow nie intetresuje bo to oni straca > naicieplejsze stolki, z ktorych nie mozna ich ruszyc. To leniom > i draniom ze zwiazkow zawodowych mozemy zawdzieczac te zadyme. Gornictwo w polsce w duzej czesci jest i bedzie jeszcze przez wiele lat dochodowe. Problem polega na tym, ze balagan jaki istnieje jest na reke i zwiazkom i wielu innym, ktorzy z tego balaganu wyciagaja pieniadze. Bezradni i niedoinformowani gornicy sa przez nich nastawiani na robienie zadym w Warszawie i gdziekolwiek sie da. Przeciez to jest nic nowego. Dlaczego ludzie daja sie ciagle nabierac na tak naiwne chwyty !?!? Pozdrowienia, A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Piechota dla IP: 62.233.219.* 11.09.03, 16:36 Argumenty min. Piechoty są miażdżące - tylko czy starczy mu sił i czasu na realizację planu - Trzymam kciuki!!! Odpowiedz Link Zgłoś