Gość: olo58 IP: 195.95.170.* 04.05.08, 20:44 Przestańcie mieszać Gazeta sama nawoływała do obniżki a teraz się martwi o cały kraj , żenada Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pluto Kto zapłaci za tańsze przejazdy autostradą pod .. IP: 78.114.3.* 04.05.08, 20:55 A kto powiedział, ze wpływy zmaleją. Może teraz mniej kierowców przestanie omijać tę autostradę ( no kawalek :) ) i wpływy wzrosną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otóż to otóż to ... poza tym 7 mln zl to sobie mozna IP: *.telprojekt.pl 04.05.08, 20:59 100 metrów porządnej ulicy zrobic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA w trosce o "miejscowych kierowców" ??? Wolę, żeby IP: *.gdynia.mm.pl 04.05.08, 22:11 te pieniądze zostały w kieszeni jakichkolwiek kierowców (ciekawe, czy zamiejscowi dalej płacą 6.70 ???), bo nowych dróg i tak nie buduje się, a podatki płacone w paliwie i tak nie idą na budowę dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Do autora artykułu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 22:11 ... kryjącego się pod literkami qub - JESTEŚ PAN TOTALNYM DEBILEM, który nie ma pojęcia o istocie zagadnienia, że o podstawowych zasadach ekonomii nie wspomnę, a którego jedynym celem przy tworzeniu demagogicznego artykułu było wyrobienie sobie "wierszówki". Istnieje coś takiego,jak krzywa popytu uzależniona od ceny. Od pewnego momentu wzrost ceny powoduje spadek przychodów, czyli przynosi efekt dowrotny od zamierzonego. Cos podobnego występuje również ze stawakimi podatkowym i nazywa się krzywą Lafera - gdzie obniżka podatków, może (o dziwo dla Pana autora artykułu) przynieść wieksze wpływy do budżetu, a podwyżka - spadek. Idę o zakład, że tutaj też będziemy mieli do czynienia z podobnym zjawiskiem. Dla zdecydowanej większości kierowców górną akceptowalną ceną było 3 - 3,5 zł. tak więc będziemy mieli do czynienia jeśli nie ze wzgostem poziomu przychodów to na pewno jego utrzymaniem. Te 7 mln wyszło z błędnego założenia, że wszyscy, którzy podróżują korytarzem komunikacyjnym DK1/A1 będą karnie bulić te 6,7. Zupełnie nie wzięto pod uwagę, że po kilku dniach po wprowadzeniu opłat (nie pierwszego, tylko wtedy, kiedy już wszyscy zainteresowani dowiedzieli się, że opłaty wprowadzono) liczba pojazdów ponoszących opłaty (tj. samochdów osobowych - ciężarówek w tym rachunku nie uwględniam, bo one z opłat za autostradę są puki co zwolnione) spadła grubo ponad połowę pierwotnej wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluto Re: Do autora artykułu... IP: 78.114.3.* 04.05.08, 22:22 Świetny komentarz, z przyjemnością przeczytałem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger qub to Kublik, znany kiepski motoryzacyjny pismak 05.05.08, 00:25 qub to Kublik, znany kiepski motoryzacyjny pismak. Latami wmawiał że droższe i gorsze nowe samochody są lepsze niż kilkuletnie auta wysokej klasy eksploatowane na doskonałych europejskich drogach. Na szczęście czytelnicy mają swój rozum i pukają się w głowy widząc wypociny Kublika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania sama chciałam to napisać... IP: *.nice.hnet.pl 04.05.08, 22:45 a tak to dzięki... podpisuję się oboma rękoma... może dla Pana z Gazety wersja obrazkowa: jak 100 kierowców będzie buliło dziennie po 6zł (dla jasności to 600zł) to jeśli po obniżce pojedzie np. 200 kierowców po 3zł (to znów 600zł) - to gdzie będzie ta strata, którą odczuje cała Polska? a jeśli zdecyduje się 300 kierowców to pociągniemy jeszcze jakąś dodatkową drogę??? Gratuluję poziomu wykształcenia dziennikarzom GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Do autora artykułu... IP: 84.38.26.* 04.05.08, 22:59 w pełni popieram przedmówcę. Autor artykułu to idiota, który nie wie o czym pisze. Oprócz ignorancji w zakresie ekonomii, o której autor - idiota wypowiada się ze znawstwem jeszcze kretyn próbuje zrobić pseudoproblem polityczny - sprawa rzekomo "załatwiona" prze gdańskich polityków dla lokalnych kierowców (w zamierzeniu durnego dziennikarza zapewne miało to sugerować jak to lokalni politycy grając pod publiczkę załatwiają sobie przychylność publiki kosztem całego kraju). No to idioto kryjący się pod pseudo qub informuję cię, że autostradą poruszają się głównie ZAMIEJSCOWI udający się do miejsca docelowego. Spocznij. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Do autora artykułu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.08, 23:27 bredzicie. Czy jeśli ktoś ma n.p. jedyny gabinet dentystyczny w promieniu powiedzmy 40 km i obniży ceny na usuwanie zębów to zamiast 100 klientów będzie miał 200-tu? Ch.. prawda, będzie miał tyle samo klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdansk proszę IP: *.nice.hnet.pl 04.05.08, 23:49 tylu chętnych, że się nie wyrabiają... www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=27930 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 00:23 nie wyrabiają się, bo: - W niedzielę po południu na siedem bramek działały dwie – relacjonuje nasz czytelnik, pan Wojciech. - To i tak dobrze, bo dla jadących na południe czynna była jedna bramka, a auta stały – na moje oko – w trzykilometrowej kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOLEK Re: Do autora artykułu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 09:38 Przecież to nie jedyny przejazd, tylko, że teraz kiedy taniej ruch znacznie się zwiększy. Nie można porównywać do monopolu z gabinetem dentystycznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kloss taa Admirale... Qub może tych krzywych o których IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 06:56 tak się mądrzysz nie znać bo jest tylko dziennikarzem ale z tego artykułu jasno wynika, że ekonomiści z tej prywatnej firmy GTC też ich nie znają bo dopiero po decyzji ministra zmienili cennik usług. To jest pierwszy taki znany mi przypadek gdy prywatna firma nie chce zarabiać pieniędzy..... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Do autora artykułu... 05.05.08, 07:54 ale być może dziennikarz wie coś czego szanowny Pan nie wie? o przekręcie przy liczeniu opłat i tym samym wysokości dofinansowania z budżetu? wszak to Polska właśnie, tu wszystko jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Przyjmuję zakład. IP: *.grupalotos.pl 05.05.08, 08:23 Jeśli przed po wprowadzeniu opłat, ruch spadł mniej więcej o połowę to oznacza to, że zmniejszenie opłat o połowę nie przywróci ruchu w całości , a tym samym wpływy będą miejsze. A tak naukowo to krzywa popytu, na osi XY może być przesunięta: - w pionie o wektor - w poziomie o wektor - miec inny kształ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Kto zapłaci za tańsze przejazdy autostradą pod - IP: *.d4.club-internet.fr 04.05.08, 21:35 Kto zapłaci za tańsze przejazdy autostradą pod - a co z cudami POprezia czyli Rudego Sloneczka Kaszub!? Przeciesz jego ministrant od drug zapowiedzial 2(slownie dwa!!) kilometry autostrad i drog ekspresowych dziennie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Kto zapłaci za tańsze przejazdy autostradą pod .. 04.05.08, 21:38 znaczy już wkrótce taniej na autostradzie a nie już wkrótce nowe drogi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 307 Kto to g... napisał??? IP: *.ip.netia.com.pl 04.05.08, 21:52 Tak stronniczej informacji to chyba jeszcze tu nie widziałem. 1. Przed remontem 1. stawka za przejazd A1 była maksymalna. Na innych "autostradach" też tak jest? Bo jeśli nie to, odwracając tytuł "artylułu" pomorscy kierowcy dofinansowywali budowę dróg w innych regionach kraju. 2. Rozumiem, że dla autora byłoby najlepiej, żeby remont jedynki trwał jak najdłużej, bo wtedy będzie więcej kierowców zmuszonych do korzystania z A1, więc więcej kaski będzie dla reszty Polski. 3. Na stronach Gazeta Trójmiasto dziennikarze wręcz apelowali do ministra o rabat na czas remontu. Nie uzgodnili linii programowej? 4. Za straty wnikłe z rabatu, o ile w ogóle będą bo tańszy przejazd = więcej płacących, to może sobie autor wyasfaltuje dojazd do garażu i śmietnika. No cóż Gazeta goni inne staczające się tytuły prasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyluzujcie Re: Kto to g... napisał??? IP: *.ucd.ie 04.05.08, 23:04 ad1) można tak powiedzieć. teraz dofinansują dwa razy mniej ;) ad2) myślę że autor ma gdzieś dk1 i "kaskę dla reszty polski" (no chyba, że często ich używa - jednak jako pracownika prywatnej firmy z innej części kraju, najpewniej ani jedno ani drugie bezpośrednio go nie dotyczą). ad3) chyba nie muszą ad4) kwota jest śmieszna to fakt. polityka w drogownictwie prowadzi do absurdu. a tak na marginesie: artykuł nie jest stronniczy, po prostu przedstawia fakty i oczywistą oczywistość: jeśli chcemy rozbudowywać sieć drogową, musimy na każdym kroku do tego dopłacać. opłaty będą wysokie, ale na tym polega INWESTOWANIE. aby kapitał się mnożył, trzeba się go pozbyć. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Jakie fakty? IP: *.chello.pl 04.05.08, 23:23 Nazywasz fakt założenie że przy cenie X będzie jeździć n kierowców a przy cenie Y(gdzie Y=1/2X) także n? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jakie fakty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.08, 23:33 a ilu, do diabła. Już oni tam dobrze policzyli skasowała tyle ile im państwo w lewej umowie gwarantuje. Będzie taniej - może i kilku kierowców niedzielnych więcej się pojawi, ale zapewne nie tylu, żeby się wyrównało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jakie fakty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.08, 23:35 Już oni tam dobrze policzyli na ilu mogą liczyć klientów i ile od nich skasować, żeby zarobić tyle ile im państwo w lewej umowie gwarantuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Przykro mi: GŁUPI jesteś IP: *.chello.pl 04.05.08, 23:36 Jechałeś tą autostradą chociaż raz przy tej kosmicznej opłacie 6,70? Ile tych samochodów osobowych jechało? Jakie to były samochody? I czy wpływy pokryją chociaż koszty obsługi bramek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Re: Przykro mi: GŁUPI jesteś IP: *.chello.pl 04.05.08, 23:37 Odpowiedziałeś sobie na te pytania? To były tak dobre obliczenia że 6.70 to tak cudowna opłata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Przykro mi: GŁUPI jesteś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 00:39 a ty ile razy jechałeś tą autostradą odkąd zmniejszyli ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Re: Przykro mi: GŁUPI jesteś IP: *.chello.pl 05.05.08, 08:16 W tym okresie jak obniżyli ceny jechałem raz (to na razie 5 dzień obniżki), w czasie gdy było 6,70 jechałem 1 raz autostradą a trasę tą -Gdańsk-Tczew pokonywałem około 50 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racja Re: Kto to g... napisał??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 09:41 zgadzam się w 100%. Gazeta schodzi na psy chcąc doścignąć FAKT, szkoda tylko, że w kraju myślą, że Pomorze strasznie skorzystało kosztem kraju, a to już jest niesprawiedliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Sam tytuł sugeruje autora DEBILA! IP: *.chello.pl 04.05.08, 22:33 Czyli lepiej żeby dziennie przejeżdżało 100 wypasionych fur za 6,70 niż 20 razy więcej za 3,50 ?? Stuknij sie autorze debilu w czoło!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sam tytuł sugeruje autora DEBILA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.08, 23:37 obniżmy jeszcze trochę ceny, a będzie przejeżdżało milion fur więcej!! A jak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk M: przypadek ciężkiego upośledzenia IP: *.chello.pl 04.05.08, 23:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kloss sam się stuknij w łeb... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 06:52 > Czyli lepiej żeby dziennie przejeżdżało 100 wypasionych fur za > 6,70 niż 20 razy więcej za 3,50 ?? z punktu widzenia prywatnej firmy jaką jest właściciel autostrady czyli GTC? To oczywista oczywistość; jeśli dochody mają być takie same to lepiej uzyskiwać je od mniejszej liczby klientów bo koszty ich obsługi są niższe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Re: sam się stuknij w łeb... IP: *.chello.pl 05.05.08, 08:27 Jakie są koszty obsługi gdy przejedzie przez bramkę 2 klientów na godzinę, a jakie gdy 100? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Kto zapłaci za tańsze przejazdy autostradą pod .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.08, 23:24 a jak Kaczory chciały - dla dobra finansów państwa - rozwiazać umowę na budowę kolejnego odcinka przez GTC to kwiczeliście jak zażynane barany. Wstyd, partykularne partyjniackie interesiki przedkładacie nad dobro finansów państwowych tylko po to, żeby swoich wsadzić do żłoba i zaraz potem zmieniać zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kto zapłaci za tańsze przejazdy autostradą po IP: 84.38.26.* 04.05.08, 23:45 No dobrze już napisałeś co miałeś napisać, ciśnienie spadło? jeżeli tak - możesz juz iść spać. Jeżeli jeszcze nie - napisz jeszcze post i do łóżka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kto zapłaci za tańsze przejazdy autostradą po IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 00:24 a ty idź sobie jeszcze PObiegaj, zamiast walić takie nonsensowne posty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hljknk cuda na autostradach IP: *.chello.pl 05.05.08, 06:34 >w związku z rozpoczętym w kwietniu remontem drogi krajowej nr 1 - >bezpłatnej alternatywnej trasy dla płatnej autostrady. Rok temu i dwa lata temu pisałem (na podstawie "cudow" na autostradzie miedzy katowicami i krakowem), że takie cuda się będę działy (a także inne: znikające znaki wskazujace bezplatne objazdy, dziwne remonty jedynych bezplatnych objazdow(kiedys taki sprawdzilem - przez miesiac staly tylko szlabany - 0 remontu). Sa tylko dwa rozwiazania: korupcja i mafia jest w tym kraju w niewyobrazalnej skali, albo ja nagle stałem się wróżką. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz kto taką sprytną umowę z GTC podpisał? 05.05.08, 06:35 niby prywatny właściciel autostrady a wali ich ilu tak naprawdę kierowców skorzysta z ich oferty bo Państwo zagwarantowało im stały dochód.... To ja też tak chcę; też pracuję w prywatnej firmie i też chcę mieć gwarancję stałęgo dochodu firmy niezależnego od tego co moi klienci o mnie myślą... Skoro im wolno to dlaczego nie mnie? Panie Tusk poproszę o takie gwarancje. Odpowiedz Link Zgłoś
ubudubu4 Re: kto taką sprytną umowę z GTC podpisał? 05.05.08, 09:05 Jak będziesz w "Układzie" to też dostaniesz taki profity Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: kto taką sprytną umowę z GTC podpisał? IP: 80.48.71.* 05.05.08, 09:14 Gdybym to ja miał taką umowę, to zależałoby mi na minimalizowaniu ruchu na zarządzanej przeze mnie autostradzie. Mniejszy ruch to mniej wypadków, mniej remontów, mniej kosztów pobierania opłat. Przychód zapewni mi Skarb Państwa, koszty zminimalizuję i będę szczęśliwy. Kierowcy niech sobie psioczą, w końcu nie od nich zależy mój byt... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Kto zapłaci za tańsze przejazdy autostradą pod .. 05.05.08, 07:51 Tuska zderzenie twarde z rzeczywistością. Zmotoryzowanym wyborcom PO (nie)korzystającym z autostrad gratulujemy. Tuskowi Premierowi przyszłemu Prezydentowi też gratulujemy. Wyjścia ze świata wirtualnego do realu. i uśmiech ... prosim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berbeć No skoro zysk idzie na prywatne konto spółki IP: *.chello.pl 05.05.08, 08:13 za przejazd austradą A1 !to fakt państwo musi stratę wyrównać spółce prywatnej bo czym sie podzieli z urzędasami państwowymi,przecież spółka strat mieć nie może,no nieee. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Kto zapłaci za tańsze przejazdy autostradą pod .. IP: *.dialog.net.pl 05.05.08, 08:23 Co to w ogole znaczy, ze za (pseudo)autostrady wybudowane za __nasze__ pieniadze sie placi? I jeszcze jedno: na co ida podatki drogowe w paliwie? Moze by tak wykopac kazda partie, ktora ma dla nas takie idiotyczne pomysly, w nastepnych wyborach? Dlaczego politycy sa tacy aroganccy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomorzanin Kto zapłaci za tańsze przejazdy autostradą pod .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 09:25 Konkluzja artykułu dowodzi, że pisała go osoba o mikrej znajomości ekonomii. Moim zdaniem, obniżenie ceny za przejazd A1 przyczyni się do znacznego wzrostu natężenia ruchu, a to pozwoli zrekompensować sugerowane "straty". I po co jątrzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOmek Kto zapłaci za tańsze przejazdy autostradą pod .. IP: 212.38.200.* 05.05.08, 10:18 Płatną autostradę A1 na Pomorzu eksploatuje prywatna firma Gdańsk Transport Company i obniżenie stawek mogłoby się odcisnąć na jej finansach. Jednak Aleksander Kozłowski z GTC tłumaczył, że rabat nie ma wpływu na przychody spółki. GTC ma uzgodnione z rządem wynagrodzenie za dostępność drogi, ale ryzyko finansowe związane z ruchem jest po stronie państwa. To po chol.... budowała prywatna spółka - mogło Państwo tak jak A2 z konina do łodzi a;lbo prawie cała piękna A4 na Ślasku!! Kto nas znowu zrobił w bambuko...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba A gdzie makroekonomia -relacja popytu do ceny? IP: *.pixs.philips.com 05.05.08, 10:21 Czy urzędas który wyliczył 7 mln strat wziął pod uwagę, że przy cenie mniejszej o 50% popyt na przejażdzki autostrada moze wzrosnac o 100% albo i wiecej? Przypuszczam ze nie, a w takim razie panstwo polskie moze tylko zyskac: -wiecej szczesliwych kierowcow (tanszy przejazd autostrada) -mniej wypadkow na jedynce -przypuszczam ze wplywy wcale nie zmaleja tylko beda na tym samym poziomie A tak na marginesie gratuluje bylemu rzadowi PIS podpisania wspanialej umowy z GTC, dzieki ktorej szefowie tejze spolki moga lezec i opalac sie popijajac wytworne drinki przez najblizsze kilkadziesiat lat. Gratuluje rowniez odwagi dla tych dzialaczy PIS , ktorzy protestowali przeciwko wysokim oplatom za autostrady ... kazdy myslacy Polak wie jacy z Was hipokryci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms A1 do Tczewa powinna być darnmowa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 10:38 Bo ożywia cały region, a opłaty na autostradę zwrócą się w formie podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Hurra już 20 lat po socjaliźmie mamy 694 kilometry 05.05.08, 11:12 Hurra już 20 lat po socjaliźmie mamy 694 kilometry autostrad! Polak potrafi! Obudźcie mnie za 50 lat jak będziemy mieli 10 razy więcej, bo tyle nam na pewno potrzeba; przykładowo Francja ma aktualnie ponad 10 tysięcy kilometrów a Niemcy mieli już przed wojną (!) 4 tysiące i akurat za tą pod Szczecinem i A4 możemy im podziękować, bo był teren i to co socjalizm zniszczył III RP wyremontowała i wybudowała. A jeśli ktoś uważa, że to za bogate dla nas państwa do porównań to może Hiszpania przekona: ponad 12 tysięcy kilosów autostrad i ekspresówek a my co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Autor artykulu to zadufany buc.. IP: 193.91.6.* 05.05.08, 12:34 Mieszkam w Trojmiescie i dla mnie placic za jedyny objazd drogi ktora normalnie sie jezdzi za darmo to skandal. Autor chce sklocic spoleczenstwo, ze to my z pomorza tyle kosztujemy i cale spoleczenstwo sklada sie dla nas (kiedys tam mowiono o stoczniach, ze niby nic nie robia a wszyscy za to placa). Artykul jest do bani. Ja nie wypominam, ze na poludniu PL za sto z hakiem km placi sie 6,5zl a u nas za 25km - 6,7. I kto tu kogo utrzymuje? Odpowiedz Link Zgłoś