Dodaj do ulubionych

PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc.

09.07.08, 11:38
Czekamy na komentarz eksperta
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Jeżeli jest tak "dobrze" to dlaczego jest tak zle? IP: *.bredband.comhem.se 09.07.08, 11:44
      Ludzie głodują a przynajmniej 50% żyje na krawędzi min. socjalnego.
      Dlaczego rząd musi się coraz bardziej zapożyczać. PKB rośnie
      a wpływy z podatków maleją?
      Coś tutaj nie gra.
      • primoratio Re: Jeżeli jest tak "dobrze" to dlaczego jest tak 09.07.08, 12:03
        Jak to rząd musi się coraz bardziej zapożyczać jak wczoraj komisja europejska pochwaliła nas za ograniczenie deficytu budżetowego do 3%????
        • kralik111 Re: Jeżeli jest tak "dobrze" to dlaczego jest tak 09.07.08, 12:08
          primoratio napisał:

> Jak to rząd musi się coraz bardziej zapożyczać jak wczoraj komisja europejska p
          > ochwaliła nas za ograniczenie deficytu budżetowego do 3%????

Kasia PiSdzi, bo SMS-a dostala...;DDD
          • mark6 "kralil"obsrańcu ,pisz na temat. 09.07.08, 12:18
            Jak nie potrafisz to zamknij paszczę!!!
            • jedyny.resistance A ty na jaki piszesz? 09.07.08, 13:59
              szlag trafia ciemnote z pisuaru?
        • mark6 Właśnie w jaki sposób to zrobią? 09.07.08, 12:20
          Kiedy lekarze, pielęgniarki. kolejarze, nauczyciele chcą więcej
          zarabiać.
          Cóż KE łatwo oszukać tym bardziej, że "polak potrafi".
      • emterabel Re: Jeżeli jest tak "dobrze" to dlaczego jest tak 09.07.08, 12:26
        "Ludzie głodują a przynajmniej 50% żyje na krawędzi min. socjalnego."

Kasia w tej Szwecji to chyba ci się trochę pomieszało. Ludzi głodują, 50% zyje
        na krawędzi ?? Może ty o Sudanie piszesz.
        • Gość: sdfghjk Niestety. Polska to nie tylko Warszawa i Wrocław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 13:23
          > Kasia w tej Szwecji to chyba ci się trochę pomieszało. Ludzi
          >głodują, 50% zyje
          > na krawędzi ?? Może ty o Sudanie piszesz.

I tak jest. Pojezdzij po kraju, a nie tylko tv.
          • kali23 Megalomania polaków powala.Ci durnie wierzą w to 09.07.08, 13:39
            co pisze GW lub bełkocze TVN24.Polska to naród biedaków obojętnie
            co się ytnelygencji z W-wy wydaje.
            • 4g63 Re: Megalomania polaków powala.Ci durnie wierzą w 09.07.08, 14:45
              to fakt, ja jestem wwa ale wiem jak to wszystko w Polsce wygląda, wygląda barzdo źle, ale rządzących to nie obchodzi,

ps bidoda nie wychodzi na ulice i się nie chwali, tak jak bogaci swoimi coraz to nowszymi samochodzikami w wawce, ale co ich biedni obchodzą, gdyby biedni nie byli tacy biedni to oni by mieli mniej, więc to nie w ich interesie
          • emterabel Re: Niestety. Polska to nie tylko Warszawa i Wroc 09.07.08, 13:48
            Jeżdże po kraju bardzo dużo i duzo widzę. Tak więc bajki o tym, że połowa Polski
            głoduje i jest na skraju nędzy zostaw dla Andrzeja Leppera
            • spector1 Polska to nie cywilizacja zachodnia 09.07.08, 16:12
              emterabel napisał:

> Jeżdże po kraju bardzo dużo i duzo widzę. Tak więc bajki o tym, że
              > połowa Polsk i głoduje i jest na skraju nędzy zostaw dla Andrzeja
              > Leppera

Chyba od niedawna masz prawo jazdy a do internetu podłączyłeś się w
              po wielkich obniżkach tj. po r. 2005.
              Lepper przynajmniej wiedział,że dzwonią. Ty natomiast nie wiesz
              nawet jak "rozwija" się i co to jest WIG i że do jego ratowania
              wyciąga się pieniądze takich jak ty,którzy widzą jedynie dachy i
              samochody.

Gdybyś wyjaśnił innym o ile mld zł wzrósł polski dług publiczny w
              ciągu ostatnich 12 mcy i o ile wzrośnie on w następnych miesiącach
              mimo "sukcesu"(jak to pokrętnie lansują media)jakim jest obniżanie
              deficytu /PKB.

Zainteresuj się jak liczy się PKB, doedukuj się i nie atakuj innych
              jeżeli nic nie masz ciekawego do powiedzenia.

Lepiej uważaj na kolana - wystarczy jedna kraksa (rozwalona deska
              rozdzielcza i kolana) i nikt w Polsce ich ci nie naprawi a
              operacji w USA Wałęsa ci nie załatwi - chyba że masz na luzie
              300tys zł .

Spector

• canisparvus Właśnie, jak się liczy PKB? 09.07.08, 17:04
                No właśnie, jak się liczy PKB? Pytam, bo nie wiem. Ale Ty
                najwyraźniej wiesz, więc oświeć nas, proszę.

Interesuje mnie np., czy liczy się w lokalnej walucie w cenach
                stałych (i co to są te ceny stałe - ceny z poprzedniego roku?
                Średnie? czy z 31. grudnia? A może sprzed kilku lat albo średnia
                wieloletnia?) czy może w euro i czy uwzględnia się zmiany kursu
                walut, a jeżeli tak, to według jakich zasad?

Bo jeżeli PKB liczy Eurostat, to chyba w euro? A to by oznaczało, że
                w złotówkach byłoby znacznie mniej?

Nie jestem ekonomistą i nie wiem, czy można w ogóle w skrócie
                wytłumaczyć to laikowi?
      • q_vw Re: Jeżeli jest tak "dobrze" to dlaczego jest tak 09.07.08, 12:41
        Kasiu, tylko Tobie coś nie gra, ale czytając Twoje wpisy, to stan normalny (u
        ciebie). Przypomnę, że przy zwiększonej inflacji, z którą niejaki Skrzypek sobie
        nie radzi, wpływy z podatków zawsze są większe. No, ale o tym w sms-ach z PiS
        ani słowa. :)))
        • janunia6 Człeku marny, zastanów się co skrobiesz. 09.07.08, 12:54
          Skrzypek nie radzi sobie z inflacją?Może mi wytłumaczysz jak
          ma on sobie poradzić balcerowiczowski kundlu?

"wpływy z podatków są większe"? może i są ale nawet ze "wzrostem"
          PKB są dalece nie wystarczające co widać po ilości emisji nowych
          obligacji.
          • emterabel Re: Człeku marny, zastanów się co skrobiesz. 09.07.08, 13:53
            "Skrzypek nie radzi sobie z inflacją?Może mi wytłumaczysz jak
            ma on sobie poradzic?"

Pytanie nie do mnie ale mogę ci wytłumaczyć - trzeba było głosować za
            podniesieniem stóp procentowych już w tamtym roku kiedy inflacja zaczęła rosnąć.
            Ci jak ich "intelygentnie" nazywasz balcerowiczowskie kundle przestrzegali, że
            inflacja będzie rosnąć ciągle i szybciej, ale wyznaczony przez NBP prezes
            Skrzypek udawał, że wie lepiej i był przeciw. Skończyło się tak jak przewidywali
            balcerowiczowskie kundle, inflacja rośnie, ceny rosną, siła nabywcza pieniędzy
            słabnie. Zwolennicy Pis-u znajomością ekonomii jak twoja przypominają Andrzeja
            Leppera
            • janunia6 To Qwa SKanDAL!!"emterabel"przeczytałeś moją repli 09.07.08, 17:08
              Wiesz co ja tam napisałem? Wierzysz jeszcze ośle w dobre intencje
              GW??????? To się w głowie nie mieści, że można wymazać post bez
              podania przyczyny. Post , który ani nie był ordynarny ani nie
              obrażał nikogo. Podawał jedynie w wątpliwość sens podnoszenia stóp
              procentowych.
              Może wreszcie uwierzysz , że z ta Polską jest coś nie tak.
              Że tym krajem rządzi jakaś pieprzona mafia, która nie pozwoli na
              jakiekolwiek odrębne opinie. W zasadzie zaczyna być niebezoieczne
              pisanie swoich opini albowiem po IP mogą się bandyci dowiedzieć
              kto się za tym kryje.
              Przede wszystkim zaczyna być niebezpieczne pisanie pejoratywne o
              OŚLE Balcerowiczu.
              Ten facet musi trzymać wielu w Polsce krótko za mordę?
              • kali23 Czytałem"janunia" to rzeczywiście skandal!! 09.07.08, 17:16
                Zastanawiam się w czyicj łapach jest GW, jeżeli swobodnie nie można
                wyrażać swoich opini?
                Napisz coś na temat wykańczania polskiej gospodarki, to natychmiast
                cię skasują.
                Balcerowicz dla 'GW" to jakiś zakazany temat.
      • Gość: mg wawa Nie 50% ale nawet 150% !1! IP: *.sgh.waw.pl 09.07.08, 13:08
        A wczoraj to nawet widziałem konwój ciężarówek ONZ wiozący żywność
        dla tych twoich głodujących. Zatrzymali się w wielkim obozie dla
        uchodźców pod PKiN.
        • kali23 Poczytajcie durnie oficjalne dane GUSu!! 09.07.08, 13:13
          Tam wyraznie można przeczytać , że głodujących i socjalu jest w
          Polsce mniej więcej tyle ile napisano.
          Trudno to przełknąć polskim mitomanom, mieszkańcom wielkiego
          gospodarczego i politycznego mocarstwa?
      • Gość: Behemot Re: Jeżeli jest tak "dobrze" to dlaczego jest tak IP: 212.124.244.* 09.07.08, 13:54
        Z całym szacunkiem, ale bzdury wypisujesz..
    • Gość: Łukasz B. PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.merida.pl 09.07.08, 11:48
      Cholera to dobrze czy źle bo nie znam się na tym, ale skoro info na czerwono to
      chyba ważne
      • Gość: expert Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 11:54
        czy to oznacza, że dostanę podwyżkę? kwartał do kwartału w końcu, nie?
        • Gość: querdemole Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: 92.0.235.* 09.07.08, 12:06
          Gość portalu: expert napisał(a):

> czy to oznacza, że dostanę podwyżkę? kwartał do kwartału w końcu, nie?

Niestety, na podwyzke musisz sobie sam zapracowac pracujac na wlasny rachunek,
          jezeli ludzie zaczna dostawac teraz podwyzki, PKB w ciagu nastepnego roku
          zmaleje do 1-2%, nie mozna przezerac tego co musi sie odlozyc na przyszlosc.
    • Gość: toja PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 11:55
      A czy przypadkiem w GUS-ie, który jakoś tak ochoczo prognozuje jak to gospodarka
      zwalnia nie siedzą pisuarki? :)
      • canisparvus Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. 09.07.08, 17:09
        Czyżbyś był zwolennikiem teorii s-PiS-kowej?
    • Gość: ekspert Oczywiście to zasługa Donalda Tuska :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 12:43
      • zdr1 Zasługą Donalda bedzie 2% za kilka lat. 09.07.08, 12:46
        Na razie jeszcze gospodarka jest rozpedzona przez PiS.
        • Gość: sexyhero Re: Zasługą Donalda bedzie 2% za kilka lat. IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 13:10
          kur**, jak czytam posty takich debili, to mam ochote zamknac ten portal.

Gospodarka rozpedzona przez PIS ? albo przez PO ? Obie te partie maja taki sam, zerowy, wplyw na obecna w miare dobra sytuacje.

Ja nie wiem ludze czy wy jestescie tak ograniczeni sami z siebie czy siedzicie w sztabach popisu i tylko spamujcie fora glupotami, zeby wyprac umysl przecietnemu czlowiekowi.

Pozdrawiam i prosze o myslenie, a nie pisanie glupot na pale.
          • sunlama no pewnie ,wszystko zawdzięczymy Belce .. 09.07.08, 13:17
            no nie ?
            • sexyhero Re: no pewnie ,wszystko zawdzięczymy Belce .. 09.07.08, 13:49
              Wszystko zawdzieczamy pracowitym, obrotnym obywatelom. Przez ostatnie 3 lata oba rzady nie zrobily NIC, aby przyspieszyc nasz wzrost gospodarczy. Jezeli sie myle, to napisz mi zaslugi PIS lub PO (zaleznie z ktorej strony fanboyem jestes) na rzecz naszej gospodarki.

• Gość: moki1 Tak, mylisz się IP: *.chello.pl 09.07.08, 14:42
                - obniżenie przez PiS podatku od pracy (składka rentowa) o 7 punktów
                procentowych ma duże znaczenie
                - zniesienie konieczności comiesięcznego składania PIT-5 też było
                krokiem w dobrym kierunku

Nie wiesz tego prowadząc działalnośc gospodarczą?
                Czy nie chcesz tego wiedzieć bo PiS nie jest trendy?
                • 4g63 Re: Tak, mylisz się 09.07.08, 14:49
                  o qrna, nie przepracowali się czasem? wylali siódme poty zapewne na tak wiele zmian
                  • Gość: moki1 Zabrakło argumentów? IP: *.chello.pl 09.07.08, 15:26
                    Można po prostu przyznać, że się nie ma racji.
                    To nie boli.
                    • Gość: 4g63 Re: Zabrakło argumentów? IP: *.acn.waw.pl 09.07.08, 19:58
                      ja tam zawsze mam racje, i wiem że wszystkich ty obiboków na sybir trzeba wysłać, władzę przejąć i zacząć budować ten spier@@@dolony kraj od nowa
            • Gość: kruk Re: no pewnie ,wszystko zawdzięczymy Belce .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 13:54
              Wszystko zawdzięczamy Unii, a konkretnie - napływowi miliardów euro
              w różnego rodzaju dotacjach, otwarciu zachodnich rynków dla
              eksporterów i masowej emigracji, która poprawiła sytuację na rynku
              pracy i co roku przysyła do Polski sumy porównywalne z kredytami,
              które zaciągnął kiedyś Gierek.

Trudno, żeby nie miało to wpływu na wskaźniki ekonomiczne Polski.
              Niestety, te pozytywne efekty nie potrwają długo, ponieważ system
              ekonomiczny jest tu z definicji nieefektywny, a jeśli silnik kiepski
              i bak przecieka, to samochód daleko nie zajedzie, nawet jeśli będzie
              się do niego lać hektolitry benzyny.

A ponieważ rząd nie chce zrobić porządku nawet z KRUSem - chyba
              najbardziej szkodliwą ekonomicznie instytując w tym kraju, to należy
              się spodziewać, że ten "dobrobyt" skończy się podobnie jak
              gierkowska dekada.
              • sexyhero Re: no pewnie ,wszystko zawdzięczymy Belce .. 09.07.08, 14:01
                prawda, ale zawsze mozna pomachac choragiewkami z napisaem PO, PiS, LiD !!! Bo przeciez to dzieki PO/PIS/SLD/BELCE/MILLEROWI/BUZKOWI !!!

wszyscy mieli chyba porownywalny wplyw na to, jak teraz prowadzi mi sie moj maly interes, ktory obciazony cholernymi podatkami daje mi niewielki (chociaz z kwartalu na kwartal wiekszy) zysk i wplywa na wzrost PKB.

I krew mnie zalewa, gdy wychodzi taka mala pokraka (obojetnie z jakiej frakcji) w TV i smie twierdzic, ze to dzieki PO/PiS - niepotrzebne skreslic - rosna wskazniki.
      • otumaniony.zomowiec Re: Oczywiście to zasługa Donalda Tuska 09.07.08, 15:24
        No, skoro się tak upierasz... :-P
    • dalton78 PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. 09.07.08, 12:59
      czekamy jeszcze tylko na wzrost wynagrodzeń. Gospodarka gospodarką ale niech
      się to jeszcze przekłada na wynagrodzenia.
      • mara571 Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. 09.07.08, 13:56
        wynagrodzenia moga rosnac, jezeli wydajnosc pracy, nie tylko produkcja rosnie!
        • Gość: ss Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: 86.47.47.* 09.07.08, 14:16
          jezeli wzrost wynagrodzen rosnie tylko gdy rosnie wydajnosc pracy to znaczy, ze
          w UK/IE ludzie robia 400% normy i pracuja po 90godzin na dobe i biegaja z
          predkoscia swiatla...wielkiego chooya robia a i tak co roku place rosna
    • Gość: bananowa PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.sol2.cable.ntl.com 09.07.08, 14:08
      za donaldinia wszystko rosnie,ciemnota tez...
    • marcelam Oto efekt nieudolnych rządów PiS-u 09.07.08, 14:22
      Gdy PO dojdzie do władzy tak skandaliczne wzrosty nie będą miały miejsca.
      • Gość: juzek z bagniska Re: Oto efekt nieudolnych rządów PiS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 16:01
        No to czas sie obudzic bo juz po wyborach jest babciu
    • Gość: hans Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 15:11
      czyli realnie wyhamował
      ożesz te łobuzy z pisu
      GW dowalcie coś
    • Gość: hihi brawo premier Pawlak IP: 212.76.37.* 09.07.08, 15:27
      to Pawlak odpowiada za gospodarkę
    • Gość: hahaha PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.112.34.255.plusnet.ptn-ag1.dyn.plus.net 09.07.08, 16:06
      to wylacznie roznica wynikla na SPEKULACJI wartoscia zlotego, pkb
      liczy sie w dollarach wiec niby rosnie, ja czekam na boom i czy to
      pis czy po i tak boom bedzie
      • Gość: wowo5 Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.dyn.optonline.net 10.07.08, 04:06
        Brawo. Zobaczymy jak to tempo wzrostu uda sie utrzymac. Gospodarki
        krajow rozwinietych juz zwalniaja (USA, UK, Hiszpania, Wlochy,
        Dania, Francja, Japonia). Do tego dochodzi rekordowo silna zlotowka
        i rosnace stopy procentowe. Jezeli takie tempo wzrostu utrzyma sie
        przez nastepny rok to bedziemy mogli mowic o cudzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka