sunlama 09.07.08, 11:38 Czekamy na komentarz eksperta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia Jeżeli jest tak "dobrze" to dlaczego jest tak zle? IP: *.bredband.comhem.se 09.07.08, 11:44 Ludzie głodują a przynajmniej 50% żyje na krawędzi min. socjalnego. Dlaczego rząd musi się coraz bardziej zapożyczać. PKB rośnie a wpływy z podatków maleją? Coś tutaj nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
primoratio Re: Jeżeli jest tak "dobrze" to dlaczego jest tak 09.07.08, 12:03 Jak to rząd musi się coraz bardziej zapożyczać jak wczoraj komisja europejska pochwaliła nas za ograniczenie deficytu budżetowego do 3%???? Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Jeżeli jest tak "dobrze" to dlaczego jest tak 09.07.08, 12:08 primoratio napisał: > Jak to rząd musi się coraz bardziej zapożyczać jak wczoraj komisja europejska p > ochwaliła nas za ograniczenie deficytu budżetowego do 3%???? Kasia PiSdzi, bo SMS-a dostala...;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 "kralil"obsrańcu ,pisz na temat. 09.07.08, 12:18 Jak nie potrafisz to zamknij paszczę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.resistance A ty na jaki piszesz? 09.07.08, 13:59 szlag trafia ciemnote z pisuaru? Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Właśnie w jaki sposób to zrobią? 09.07.08, 12:20 Kiedy lekarze, pielęgniarki. kolejarze, nauczyciele chcą więcej zarabiać. Cóż KE łatwo oszukać tym bardziej, że "polak potrafi". Odpowiedz Link Zgłoś
emterabel Re: Jeżeli jest tak "dobrze" to dlaczego jest tak 09.07.08, 12:26 "Ludzie głodują a przynajmniej 50% żyje na krawędzi min. socjalnego." Kasia w tej Szwecji to chyba ci się trochę pomieszało. Ludzi głodują, 50% zyje na krawędzi ?? Może ty o Sudanie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdfghjk Niestety. Polska to nie tylko Warszawa i Wrocław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 13:23 > Kasia w tej Szwecji to chyba ci się trochę pomieszało. Ludzi >głodują, 50% zyje > na krawędzi ?? Może ty o Sudanie piszesz. I tak jest. Pojezdzij po kraju, a nie tylko tv. Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 Megalomania polaków powala.Ci durnie wierzą w to 09.07.08, 13:39 co pisze GW lub bełkocze TVN24.Polska to naród biedaków obojętnie co się ytnelygencji z W-wy wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Megalomania polaków powala.Ci durnie wierzą w 09.07.08, 14:45 to fakt, ja jestem wwa ale wiem jak to wszystko w Polsce wygląda, wygląda barzdo źle, ale rządzących to nie obchodzi, ps bidoda nie wychodzi na ulice i się nie chwali, tak jak bogaci swoimi coraz to nowszymi samochodzikami w wawce, ale co ich biedni obchodzą, gdyby biedni nie byli tacy biedni to oni by mieli mniej, więc to nie w ich interesie Odpowiedz Link Zgłoś
emterabel Re: Niestety. Polska to nie tylko Warszawa i Wroc 09.07.08, 13:48 Jeżdże po kraju bardzo dużo i duzo widzę. Tak więc bajki o tym, że połowa Polski głoduje i jest na skraju nędzy zostaw dla Andrzeja Leppera Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Polska to nie cywilizacja zachodnia 09.07.08, 16:12 emterabel napisał: > Jeżdże po kraju bardzo dużo i duzo widzę. Tak więc bajki o tym, że > połowa Polsk i głoduje i jest na skraju nędzy zostaw dla Andrzeja > Leppera Chyba od niedawna masz prawo jazdy a do internetu podłączyłeś się w po wielkich obniżkach tj. po r. 2005. Lepper przynajmniej wiedział,że dzwonią. Ty natomiast nie wiesz nawet jak "rozwija" się i co to jest WIG i że do jego ratowania wyciąga się pieniądze takich jak ty,którzy widzą jedynie dachy i samochody. Gdybyś wyjaśnił innym o ile mld zł wzrósł polski dług publiczny w ciągu ostatnich 12 mcy i o ile wzrośnie on w następnych miesiącach mimo "sukcesu"(jak to pokrętnie lansują media)jakim jest obniżanie deficytu /PKB. Zainteresuj się jak liczy się PKB, doedukuj się i nie atakuj innych jeżeli nic nie masz ciekawego do powiedzenia. Lepiej uważaj na kolana - wystarczy jedna kraksa (rozwalona deska rozdzielcza i kolana) i nikt w Polsce ich ci nie naprawi a operacji w USA Wałęsa ci nie załatwi - chyba że masz na luzie 300tys zł . Spector Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Właśnie, jak się liczy PKB? 09.07.08, 17:04 No właśnie, jak się liczy PKB? Pytam, bo nie wiem. Ale Ty najwyraźniej wiesz, więc oświeć nas, proszę. Interesuje mnie np., czy liczy się w lokalnej walucie w cenach stałych (i co to są te ceny stałe - ceny z poprzedniego roku? Średnie? czy z 31. grudnia? A może sprzed kilku lat albo średnia wieloletnia?) czy może w euro i czy uwzględnia się zmiany kursu walut, a jeżeli tak, to według jakich zasad? Bo jeżeli PKB liczy Eurostat, to chyba w euro? A to by oznaczało, że w złotówkach byłoby znacznie mniej? Nie jestem ekonomistą i nie wiem, czy można w ogóle w skrócie wytłumaczyć to laikowi? Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Jeżeli jest tak "dobrze" to dlaczego jest tak 09.07.08, 12:41 Kasiu, tylko Tobie coś nie gra, ale czytając Twoje wpisy, to stan normalny (u ciebie). Przypomnę, że przy zwiększonej inflacji, z którą niejaki Skrzypek sobie nie radzi, wpływy z podatków zawsze są większe. No, ale o tym w sms-ach z PiS ani słowa. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
janunia6 Człeku marny, zastanów się co skrobiesz. 09.07.08, 12:54 Skrzypek nie radzi sobie z inflacją?Może mi wytłumaczysz jak ma on sobie poradzić balcerowiczowski kundlu? "wpływy z podatków są większe"? może i są ale nawet ze "wzrostem" PKB są dalece nie wystarczające co widać po ilości emisji nowych obligacji. Odpowiedz Link Zgłoś
emterabel Re: Człeku marny, zastanów się co skrobiesz. 09.07.08, 13:53 "Skrzypek nie radzi sobie z inflacją?Może mi wytłumaczysz jak ma on sobie poradzic?" Pytanie nie do mnie ale mogę ci wytłumaczyć - trzeba było głosować za podniesieniem stóp procentowych już w tamtym roku kiedy inflacja zaczęła rosnąć. Ci jak ich "intelygentnie" nazywasz balcerowiczowskie kundle przestrzegali, że inflacja będzie rosnąć ciągle i szybciej, ale wyznaczony przez NBP prezes Skrzypek udawał, że wie lepiej i był przeciw. Skończyło się tak jak przewidywali balcerowiczowskie kundle, inflacja rośnie, ceny rosną, siła nabywcza pieniędzy słabnie. Zwolennicy Pis-u znajomością ekonomii jak twoja przypominają Andrzeja Leppera Odpowiedz Link Zgłoś
janunia6 To Qwa SKanDAL!!"emterabel"przeczytałeś moją repli 09.07.08, 17:08 Wiesz co ja tam napisałem? Wierzysz jeszcze ośle w dobre intencje GW??????? To się w głowie nie mieści, że można wymazać post bez podania przyczyny. Post , który ani nie był ordynarny ani nie obrażał nikogo. Podawał jedynie w wątpliwość sens podnoszenia stóp procentowych. Może wreszcie uwierzysz , że z ta Polską jest coś nie tak. Że tym krajem rządzi jakaś pieprzona mafia, która nie pozwoli na jakiekolwiek odrębne opinie. W zasadzie zaczyna być niebezoieczne pisanie swoich opini albowiem po IP mogą się bandyci dowiedzieć kto się za tym kryje. Przede wszystkim zaczyna być niebezpieczne pisanie pejoratywne o OŚLE Balcerowiczu. Ten facet musi trzymać wielu w Polsce krótko za mordę? Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 Czytałem"janunia" to rzeczywiście skandal!! 09.07.08, 17:16 Zastanawiam się w czyicj łapach jest GW, jeżeli swobodnie nie można wyrażać swoich opini? Napisz coś na temat wykańczania polskiej gospodarki, to natychmiast cię skasują. Balcerowicz dla 'GW" to jakiś zakazany temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg wawa Nie 50% ale nawet 150% !1! IP: *.sgh.waw.pl 09.07.08, 13:08 A wczoraj to nawet widziałem konwój ciężarówek ONZ wiozący żywność dla tych twoich głodujących. Zatrzymali się w wielkim obozie dla uchodźców pod PKiN. Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 Poczytajcie durnie oficjalne dane GUSu!! 09.07.08, 13:13 Tam wyraznie można przeczytać , że głodujących i socjalu jest w Polsce mniej więcej tyle ile napisano. Trudno to przełknąć polskim mitomanom, mieszkańcom wielkiego gospodarczego i politycznego mocarstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Re: Jeżeli jest tak "dobrze" to dlaczego jest tak IP: 212.124.244.* 09.07.08, 13:54 Z całym szacunkiem, ale bzdury wypisujesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz B. PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.merida.pl 09.07.08, 11:48 Cholera to dobrze czy źle bo nie znam się na tym, ale skoro info na czerwono to chyba ważne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expert Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 11:54 czy to oznacza, że dostanę podwyżkę? kwartał do kwartału w końcu, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: querdemole Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: 92.0.235.* 09.07.08, 12:06 Gość portalu: expert napisał(a): > czy to oznacza, że dostanę podwyżkę? kwartał do kwartału w końcu, nie? Niestety, na podwyzke musisz sobie sam zapracowac pracujac na wlasny rachunek, jezeli ludzie zaczna dostawac teraz podwyzki, PKB w ciagu nastepnego roku zmaleje do 1-2%, nie mozna przezerac tego co musi sie odlozyc na przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 11:55 A czy przypadkiem w GUS-ie, który jakoś tak ochoczo prognozuje jak to gospodarka zwalnia nie siedzą pisuarki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. 09.07.08, 17:09 Czyżbyś był zwolennikiem teorii s-PiS-kowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspert Oczywiście to zasługa Donalda Tuska :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 12:43 Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Zasługą Donalda bedzie 2% za kilka lat. 09.07.08, 12:46 Na razie jeszcze gospodarka jest rozpedzona przez PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sexyhero Re: Zasługą Donalda bedzie 2% za kilka lat. IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 13:10 kur**, jak czytam posty takich debili, to mam ochote zamknac ten portal. Gospodarka rozpedzona przez PIS ? albo przez PO ? Obie te partie maja taki sam, zerowy, wplyw na obecna w miare dobra sytuacje. Ja nie wiem ludze czy wy jestescie tak ograniczeni sami z siebie czy siedzicie w sztabach popisu i tylko spamujcie fora glupotami, zeby wyprac umysl przecietnemu czlowiekowi. Pozdrawiam i prosze o myslenie, a nie pisanie glupot na pale. Odpowiedz Link Zgłoś
sexyhero Re: no pewnie ,wszystko zawdzięczymy Belce .. 09.07.08, 13:49 Wszystko zawdzieczamy pracowitym, obrotnym obywatelom. Przez ostatnie 3 lata oba rzady nie zrobily NIC, aby przyspieszyc nasz wzrost gospodarczy. Jezeli sie myle, to napisz mi zaslugi PIS lub PO (zaleznie z ktorej strony fanboyem jestes) na rzecz naszej gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Tak, mylisz się IP: *.chello.pl 09.07.08, 14:42 - obniżenie przez PiS podatku od pracy (składka rentowa) o 7 punktów procentowych ma duże znaczenie - zniesienie konieczności comiesięcznego składania PIT-5 też było krokiem w dobrym kierunku Nie wiesz tego prowadząc działalnośc gospodarczą? Czy nie chcesz tego wiedzieć bo PiS nie jest trendy? Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Tak, mylisz się 09.07.08, 14:49 o qrna, nie przepracowali się czasem? wylali siódme poty zapewne na tak wiele zmian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Zabrakło argumentów? IP: *.chello.pl 09.07.08, 15:26 Można po prostu przyznać, że się nie ma racji. To nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Zabrakło argumentów? IP: *.acn.waw.pl 09.07.08, 19:58 ja tam zawsze mam racje, i wiem że wszystkich ty obiboków na sybir trzeba wysłać, władzę przejąć i zacząć budować ten spier@@@dolony kraj od nowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk Re: no pewnie ,wszystko zawdzięczymy Belce .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 13:54 Wszystko zawdzięczamy Unii, a konkretnie - napływowi miliardów euro w różnego rodzaju dotacjach, otwarciu zachodnich rynków dla eksporterów i masowej emigracji, która poprawiła sytuację na rynku pracy i co roku przysyła do Polski sumy porównywalne z kredytami, które zaciągnął kiedyś Gierek. Trudno, żeby nie miało to wpływu na wskaźniki ekonomiczne Polski. Niestety, te pozytywne efekty nie potrwają długo, ponieważ system ekonomiczny jest tu z definicji nieefektywny, a jeśli silnik kiepski i bak przecieka, to samochód daleko nie zajedzie, nawet jeśli będzie się do niego lać hektolitry benzyny. A ponieważ rząd nie chce zrobić porządku nawet z KRUSem - chyba najbardziej szkodliwą ekonomicznie instytując w tym kraju, to należy się spodziewać, że ten "dobrobyt" skończy się podobnie jak gierkowska dekada. Odpowiedz Link Zgłoś
sexyhero Re: no pewnie ,wszystko zawdzięczymy Belce .. 09.07.08, 14:01 prawda, ale zawsze mozna pomachac choragiewkami z napisaem PO, PiS, LiD !!! Bo przeciez to dzieki PO/PIS/SLD/BELCE/MILLEROWI/BUZKOWI !!! wszyscy mieli chyba porownywalny wplyw na to, jak teraz prowadzi mi sie moj maly interes, ktory obciazony cholernymi podatkami daje mi niewielki (chociaz z kwartalu na kwartal wiekszy) zysk i wplywa na wzrost PKB. I krew mnie zalewa, gdy wychodzi taka mala pokraka (obojetnie z jakiej frakcji) w TV i smie twierdzic, ze to dzieki PO/PiS - niepotrzebne skreslic - rosna wskazniki. Odpowiedz Link Zgłoś
otumaniony.zomowiec Re: Oczywiście to zasługa Donalda Tuska 09.07.08, 15:24 No, skoro się tak upierasz... :-P Odpowiedz Link Zgłoś
dalton78 PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. 09.07.08, 12:59 czekamy jeszcze tylko na wzrost wynagrodzeń. Gospodarka gospodarką ale niech się to jeszcze przekłada na wynagrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. 09.07.08, 13:56 wynagrodzenia moga rosnac, jezeli wydajnosc pracy, nie tylko produkcja rosnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: 86.47.47.* 09.07.08, 14:16 jezeli wzrost wynagrodzen rosnie tylko gdy rosnie wydajnosc pracy to znaczy, ze w UK/IE ludzie robia 400% normy i pracuja po 90godzin na dobe i biegaja z predkoscia swiatla...wielkiego chooya robia a i tak co roku place rosna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bananowa PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.sol2.cable.ntl.com 09.07.08, 14:08 za donaldinia wszystko rosnie,ciemnota tez... Odpowiedz Link Zgłoś
marcelam Oto efekt nieudolnych rządów PiS-u 09.07.08, 14:22 Gdy PO dojdzie do władzy tak skandaliczne wzrosty nie będą miały miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzek z bagniska Re: Oto efekt nieudolnych rządów PiS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 16:01 No to czas sie obudzic bo juz po wyborach jest babciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 15:11 czyli realnie wyhamował ożesz te łobuzy z pisu GW dowalcie coś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi brawo premier Pawlak IP: 212.76.37.* 09.07.08, 15:27 to Pawlak odpowiada za gospodarkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.112.34.255.plusnet.ptn-ag1.dyn.plus.net 09.07.08, 16:06 to wylacznie roznica wynikla na SPEKULACJI wartoscia zlotego, pkb liczy sie w dollarach wiec niby rosnie, ja czekam na boom i czy to pis czy po i tak boom bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo5 Re: PKB w Polsce wzrósł o 6,4 proc. IP: *.dyn.optonline.net 10.07.08, 04:06 Brawo. Zobaczymy jak to tempo wzrostu uda sie utrzymac. Gospodarki krajow rozwinietych juz zwalniaja (USA, UK, Hiszpania, Wlochy, Dania, Francja, Japonia). Do tego dochodzi rekordowo silna zlotowka i rosnace stopy procentowe. Jezeli takie tempo wzrostu utrzyma sie przez nastepny rok to bedziemy mogli mowic o cudzie. Odpowiedz Link Zgłoś