Dodaj do ulubionych

Finansowa zagadka

14.10.03, 20:48
Wojciech B. jest właścicielem małego gospodarstwa rolnego. Gospodarstwo było
mocno zadłużone w banku. Właściciel zabiegał o szybką spłatę zadłużenia. W
tym celu sprzedał posiadane zapasy zboża i część trzodu chlewnej,
przeznaczając w całości uzyskaną gotówkę na spłatę. Po sporządzeniu
inwentarza okazało się, że długi zostały spłacone, lecz kapitał własny
pomniejszył się. Właściciel nie mógł zrozumieć co było przyczyną tej
niekorzystnej sytuacji. Jakie wyjaśnienie przedstawiłbyś/-abyś?

Ciekawa jestem czy wasze wyjaśnienia są zgodne z moim :).
Obserwuj wątek
    • robisc Re: Finansowa zagadka 14.10.03, 21:44
      Co rozumiesz przez "kapitał własny" w przypadku rolnika?
    • Gość: gb Re: Finansowa zagadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 22:36
      sprzedał ze stratą?
      • magda_paw Re: Finansowa zagadka 14.10.03, 22:52
        Sprzedał, a gotówkę, którą uzyskał, przeznaczył na spłatę długu.
    • darr.darek Finansowa zagadka z puenta ... nielogiczna 15.10.03, 09:46
      magda_paw napisała:
      > Wojciech B. jest właścicielem małego gospodarstwa rolnego. Gospodarstwo było
      > mocno zadłużone w banku. Właściciel zabiegał o szybką spłatę zadłużenia. W
      > tym celu sprzedał posiadane zapasy zboża i część trzodu chlewnej,
      > przeznaczając w całości uzyskaną gotówkę na spłatę. Po sporządzeniu
      > inwentarza okazało się, że długi zostały spłacone, lecz kapitał własny
      > pomniejszył się. Właściciel nie mógł zrozumieć co było przyczyną tej
      > niekorzystnej sytuacji. Jakie wyjaśnienie przedstawiłbyś/-abyś?

Jedyna mozliwoscia zmniejszenia kapitalow wlasnych bylaby sprzedaz zapasow
      produkcji ponizej kosztow produkcji (uzyskanie straty/zmniejszenie
      wypracowanego zysku netto). Bez tego wrunku, sprzedaz skladnikow majatku nie
      moze zmniejszac kapitalow walasnych.

• Gość: A Re: Finansowa zagadka z puenta ... nielogiczna IP: *.netspeed.com.au 15.10.03, 12:38
        "Ksiegowo" to zaciagnieta pozyczka przeznaczona na materialy i zapasy
        produkcyjne podwyzsza kapital wlasny ale takze zwieksza zobowiazania.
        Odwrocenie tej operacji powoduje zmniejszenie zobowiazan ale takze zmniejszenie
        kapitalu. Czy to jest logiczne ?
        • darr.darek puenta ... nielogiczna, rozwiązanie ... bzdurne 15.10.03, 14:41
          Gość portalu: A napisał(a):
          >"Ksiegowo" to zaciagnieta pozyczka przeznaczona na materialy i zapasy
          >produkcyjne podwyzsza kapital wlasny ale takze zwieksza zobowiazania.
          >Odwrocenie tej operacji powoduje zmniejszenie zobowiazan ale takze zmniejszenie
          >kapitalu. Czy to jest logiczne ?

A gdzie Ty się uczyłaś księgowości ? Bo, księgowo, to pożyczka zaciągnięta na
          poczet czegokolwiek (kredyt ma celowe przeznaczenie a nie pożyczka) NIGDY nie
          staje się kapitałem własnym. ZAWSZE pozostaje kapitałem obcym.
          Zdanie : "podwyzsza kapital wlasny ale takze zwieksza zobowiazania", jest
          kompletnie bzdurne, bo i kapitał własny i kapitał obcy(zobowiązania) figurują
          po stronie pasywów. Wprowadzenie jednego składnika i tu i tu w pasywach,
          spowodowałoby ... podwojonej wartości ujęcie danego składnika.

• Gość: BRvUngern-Sternber Czlowieku czytataj uwaznie i nie pisz bzdur... IP: *.bg.am.lodz.pl 15.10.03, 15:51
            Inwentarz kupiony za pozyczke z banku nie jest kapitalem wlasnym?Co ty
            opowiadasz?Obcym?Kapital wlasny to pasywa???Czyli jak mam wlasny dom to mam
            pasywa czyli jestem na minusie?Wez ty sie zastanow.
            Aktywa to:
            a Majatek
            b Gotowka
            c Papiery wartosciowe i inne
            d zobowiazania w stosunku do mnie
            Pasywa to:
            a zaciagniete pozyczki
            b zobowiazania w stosunku do innych
            Proste.
            • Gość: robi Re: Czlowieku czytataj uwaznie i nie pisz bzdur.. IP: 62.111.248.* 15.10.03, 20:22
              Brv nie kompromituj się. Przegapiłeś wykłady z rachunkowości?
              • Gość: BRvUngern-Sternber Re: Czlowieku czytataj uwaznie i nie pisz bzdur.. IP: *.bg.am.lodz.pl 16.10.03, 13:24
                Czyli moj majatek to sa pasywa?
                • robisc Re: Czlowieku czytataj uwaznie i nie pisz bzdur.. 16.10.03, 20:07
                  Gość portalu: BRvUngern-Sternber napisał(a):

> Czyli moj majatek to sa pasywa?

Nie. Ala kapitał własny - to sa pasywa. Mylisz kapitał własny z majatkiem.
                  • Gość: BRvUngern-Sternber Re: Czlowieku czytataj uwaznie i nie pisz bzdur.. IP: *.bg.am.lodz.pl 17.10.03, 14:30
                    No wiec jestesmy w domu.
            • darr.darek Czlowieku ... DO NAUKI ... i nie pisz bzdur.. 17.10.03, 10:31
              Gość portalu BRvUngern-Sternber napisał :
              >Inwentarz kupiony za pozyczke z banku nie jest kapitalem wlasnym?

NIE ! Nie jest !
              Wiem, że wyznajesz hasło : "nie matura lecz chęć szczera zrobią z ciebie ...",
              jednak w dyskusjach, w któych wymagana jest wiedza nie powinieneś brać udziału.

>Co ty opowiadasz?Obcym?Kapital wlasny to pasywa???

TAK ! Pożyczka z banku to kapitał obcy.
              TAK ! Kapitał własny to pasywa.

>Czyli jak mam wlasny dom to mam
              >pasywa czyli jestem na minusie?Wez ty sie zastanow.

Do NAUKI !
              Przeczytaj dokładnie definicję pasywów, bo na razie masz o tym pojęcie na
              zasadzie : jak mały Kazio wyobraża sobie.

Dobra dam Ci definicję : "pasywa to źródła finansowania aktywów (majątku)" .
              Rozjaśniło ?

• Gość: BRvUngern-Sternber Re: Czlowieku ... DO NAUKI ... i nie pisz bzdur. IP: *.bg.am.lodz.pl 17.10.03, 14:34
                No wlasnie do nauki.Nie mialo czego rozjasnic bo to wystarczy wziac pierwszy z
                brzegu najslabszy podrecznik.I po prostu przeczytac.
                Stary jak dla ciebie swinie to pasywa to dzieki.Przeczytaj ty ten podrecznik.
                A slyszales o czyms takim pasywa=aktywa?
                To sa te same rzeczy tylko ujete od innej strony.
                Zreszta niepotrzebnie sie wdalem z toba w dyskusje ale zdenerwowalo mnie jak
                podchodzisz do tej osoby...
                • darr.darek Re: Czlowieku ... DO NAUKI ... i nie pisz bzdur. 17.10.03, 15:19
                  Gość BRvUngern-Sternber napisał:
                  >No wlasnie do nauki.Nie mialo czego rozjasnic bo to wystarczy wziac pierwszy z
                  >brzegu najslabszy podrecznik.I po prostu przeczytac.
                  >Stary jak dla ciebie swinie to pasywa to dzieki.

A gdzie ja napisałem , że świnie to pasywa ?
                  Stary, daj sobie spokój. Plotłeś na ten(i nie tylko) temat bzdury kompletne.
                  Czy Ty chcesz jeszcze raz "poodwracać" wszystko "po nowemu" ?
                  Weź się do nauki.

>Przeczytaj ty ten podrecznik.
                  >A slyszales o czyms takim pasywa=aktywa?

No cieszę się, że zmobilizowałem Cię do nauki, ale znajomość jedego wzoru nie
                  upoważni Cię jeszcze do dyskusji na tematy ekonomiczne.

• Gość: BRvUngern-Sternber Nie kompromituj sie... IP: *.bg.am.lodz.pl 17.10.03, 16:05
                    Jak widze ty nie odrozniasz roznych umownych klasyfikacji ktore sa dobre do
                    zaginania studentow na egzaminach natomiast nijak nie pomagaja zrozumiec zasad
                    ekonomii. Naczyc tabelki ksiegowosci mozna nawet przedszkolaka.Natomiast
                    zrozumiec ekonomie to juz zupelnie co innego jak widac.Dostepne dla
                    nielicznych.Co widac po tym forum...
                    • darr.darek Re: Nie kompromituj sie... 17.10.03, 18:07
                      Ty chcesz mieć koniecznie ostatni post "dowodzący racji" bez względu jakie
                      brednie pisałeś wyżej ?
                      Człowieku, poza tym "naukowym" wzorem (aktywa=pasywa), który wydłubałeś, gdy
                      zagoniłem Cię do podręcznika, WSZYSTKO co napisałeś przedtem było KOMPLETNĄ
                      BZDURĄ !
                      Nie tłumacz nikomu jak to "zrozumiałeś ekonomię" z "umownej klasyfikacji", bo
                      to jest żałosne. Nie rozumiesz ani standardów księgowości, ani ekonomii, ani
                      ekonomiki przedsiębiorstwa. Spójrz prawdzie w oczy.

Mam Ci znów odpowiadać, na zdumione pytania, cytuję :
                      "Inwentarz kupiony za pozyczke z banku nie jest kapitalem wlasnym?Co ty
                      opowiadasz?Obcym?Kapital wlasny to pasywa???Czyli jak mam wlasny dom to mam
                      pasywa czyli jestem na minusie?"

Przecież Ty nawet nie potrafisz odróżnić kapitałów od majątku. Zadziwiające
                      jest dla Ciebie ujmowanie kapitałów własnych w pasywach. Pasywa to dla
                      Ciebie "bycie na minusie".
                      TO JEST WRECZ PRZEGNĘBIAJĄCE ! Te próby robienia z siebie autorytetu naukowego
                      przy kompletnym dyletanctwie.

Zwykle nakładasz identycznie duży stek bzdur, ale w tej dziedzinie, wykazanie
                      Twojego dyletanctwa jest bardziej niż proste. Analogicznie : wyobraź sobie, że
                      robiąc z siebie wyrocznię matematyczną próbujesz udowadniać, że "2+2 nierówne
                      jest 4", a otoczony jesteś ludźmi, którzy te rozważania "już przeszli" w szkole
                      podstawowej. Czujesz ?

• Gość: BRvUngern-Sternber Jest tylko jedna mozliwosc. IP: *.bg.am.lodz.pl 15.10.03, 13:28
      Ze sprzedal inwentarz TANIEJ niz wynosila CENA po jakiej liczyl ten sam
      inwentarz sporzadzajac bilans kapitalu wlasnego.
    • Gość: Zbigniew To proste ! IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 15.10.03, 17:20
      Gość sprzedał część majątku a za uzyskane pieniądze spłacił długi w całości.
      Następnie zrobił inwentaryzację posiadanego majątku ( domyślnie według wyceny
      aktywów zgodnej ze standardami rachunkowości ) i okazało się , że kapitał
      własny się zmniejszył.Oznacza to ,że te składniki majątku jakie pozostały mu po
      spłacie długów zmniejszyły swoją wartość w stosunku do posiadanej wcześniej
      wartości . Jest to możliwe np. skutkiem zużycia , trwałej utraty wartości ,
      zniszczenia , spadku cen rynkowych itd.Kłania się zasada ostrożnej wyceny
      aktywów zawarta w UoR i MSR.
    • Gość: robi Czy trzoda to majątek trwały? IP: 62.111.248.* 15.10.03, 20:31
      Bo np. lochy sa aktywem trwałym, ale nie mama pojecia jak sie wycenia taka
      lochę, która przecież wyrasta z prosiaka wyhodowanego w gopodarstwie (chyba że
      została kupiona za konkretna cenę). Pewnie jakiś koleś z ODR-u mógłby
      rozwikłac zagadkę.
    • Gość: Rafik Sami ksiegowi tu odpowiadaja... IP: *.stp.ru.prserv.net 15.10.03, 20:53
      ... troche kreatywnosci, prosze (przynajmniej tutaj; nie na T-kontach;za to
      mozna siedziec)

Wersja 1 (Kubusia Puchatka)
      Wojciech B. sprzedal swoje plody rolne i pojechal do miasta. Wzial "na droge"
      nieco gotowki. Splacial dlug. Za reszte "na droge" kupil wino Herakles Clasic
      Plonsk Apperitiff(TM) i sie upil. Pomylil sie podczas liczenia inwentarza
      Wersja 2 (Zawiklana)
      To jest male gospodarstwo. Zajmuje sie trzoda chlewna. W takim wypadku zboze
      uprawia sie jako pasze i trzyma nad chlewem rozsypane na ziemi podlodze. Kto to
      policzy ile tego jest. Hint - napewno nie Wojciech B. Wniosek - sam nie wie co
      ma.
      Wersja 3 (czepialska)
      Hej, nigdzie nie powiedzialas ze zadluzenie w banku zostalo calkowicie
      splacone, tylko "sprzedal...na splate" i "dlugi zostaly splacone" - nie wiadomo
      czy dlugi wobec banku. Bank nalozyl kare za nieterminowe splaty kredytu
      Wersja 4 (fantazyjna)
      Wojciechowi B. myla sie stale pojecia "Aktywa", "Pasywa", "Debet", "Kredyt".
      Kapital wlasy to ten ktory jest we wlasnej kieszeni - a on sie zmniejszyl o
      dlug.
      Wersja 5
      A moze ktos cos jeszcze wymysli (do roboty ksiegowi)

Z calym Szacunkiem

Rafik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka