Gość: starycynik Re: Kredyt umiera pierwszy IP: *.no.no.cox.net 25.10.08, 18:30 Przy okazji zauwazmy ze staly komentator GW pan Petru zostal wylany z roboty i zostal "niezaleznym" ekonomista. Dolaczy do towarzystwa "niezaleznych" murarzy, "niezaleznych" spawaczy i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasz Kredyt umiera pierwszy IP: *.pronet.lublin.pl 25.10.08, 18:36 Panie Krzysztofie Rybiński jak się jest ekspertem to trzeba było ostrzegać banki przed kryzysem, a nie wyciągać nasze pieniądze od rządu dla zabezpieczenia pożyczek bankom, niech się ubezpieczą. Jak nie potrafią sobie dać rady gdy mają trudności to niech bankrutują. Jak miałem problemy ze spłatą kredytu to w banku powiedzieli, że to jest mój problem a oni mogą zająć mój dom. Deweloperom nie pożyczają i słusznie, bo po co komu pustostany w dobie kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman ale nie ma strachu IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.08, 18:47 przecież znakomity fachowiec od finansów-niejaki Skrzypek nad wszystkim panuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: know your enemy Petru, Młodkowski, Mosz itd. itp. Ten kryzys to IP: 212.67.157.* 25.10.08, 18:58 świetna okazja by ograniczyć im ich żałosne medialne popisy... Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw1 Kredyt umiera pierwszy 25.10.08, 19:10 Ekonomista ze mnie żaden.Moim skromnym zdaniem mamy niezłe warunki by wg.zasady "co nas nie zabije to nas wzmocni" wyjść z tego kryzysu wzmocnieni w porównaniu do innych.Dolar i Euro poszły w górę już nasi ekporterzy zacierają ręce,ropa tanieje.Banki z tego co słychać w dobrej kondycji.Więc tylko spokojnie i dobrze rozegrać.Bardzo tego życzę naszemu rządowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo-1 Kredyt umiera pierwszy IP: *.centertel.pl 25.10.08, 19:13 Dać podwyżki prezesom i menedżerom bankowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostry zawodnik A ja na tym całym "kryzysie" koszę potworny szmal! IP: 119.42.149.* 25.10.08, 19:24 Naotwierałem masę krótkich kontraktów na wiga 20 między 2400 a 2100 i część już zamknąłem w piątek między 1510 a 1550. Do tego krótkie na ropie i na edku (kto nie wie to inaczej eur/usd) po 1.347 Kasiorę zarobioną wypłacam i właduję do skarbca w banku ha ha! Tylko frajerzy jak zwykle dostają w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slimak Re: A ja na tym całym "kryzysie" koszę potworny s IP: *.swietojanska.net 25.10.08, 20:34 masz łep na karku, pozazdroscic tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da silva kłamc trzeba umiec gamoniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 22:18 otworzyłem długie na dolarze jak był po 1,99 sprzdałem po 3,13 a zaraz potem za zarobione pieniadze kupiłem krótkie na wig i zaraz sprzedałem i majac kupe kasy kupiłem w koncu cos do rzarcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostry zawodnik Czy wyście szkoły kończyli? IP: 119.42.149.* 25.10.08, 23:59 Takie błędy! RZryć? ŁeP? Co to za słowa są w ogóle? Ja ruchu na złotówie akurat nie złapałem bo skupiłem się na edku ale nawet przeliczając zarobione złotówki na € albo na $ to i tak jestem okrutnie do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Czy wyście szkoły kończyli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 06:55 Gość portalu: ostry zawodnik napisał(a): > Takie błędy! RZryć? ŁeP? Co to za słowa są w ogóle? > Ja ruchu na złotówie akurat nie złapałem bo skupiłem się na edku ale nawet > przeliczając zarobione złotówki na € albo na $ to i tak jestem okrutnie d > o przodu. A Ty konczyleś? Nie RZryć tylko żrEć matołku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Kredyt umiera pierwszy-polskie banki? IP: *.elomza.pl 25.10.08, 19:46 jakie dofinansowanie banków, w Polsce? jakie gwarancje kredytowe dla banków, w Polsce? ludzie przecież ponad 80% to zagraniczne banki. jak może rząd RP dawać gwarancję bankom zagranicznym? Niemcy dofinansowały bank, ale swój, niemiecki. Można wspierać sektor ale tylko kiedy jest narodowy, lub z udziałem państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Kredyt umiera pierwszy-polskie banki? IP: *.171.22.242.static.crowley.pl 25.10.08, 20:34 Niech develo-oszuści padną albo obniżą marże ze 150% do 5-10%. Przy tak kiepskiej jakości wykonania - cena metra kw. nie przekracza 2,5 tys zł (plus działka). i to moge kazdemu develo-oszustowi wyliczyć. Panowie develo-oszuści płaczą, że metr kw. gruntu poszedł z 300 zł na 2 tys. zł wobec czego mieszkania zdrozały z 3 tys do 12 tys. A ja sobie panowie develo-naciagacze podzieliłem te 300 zł przez 5 pieter i 2000 z ł przez 5 pieter i wywszlo mi, że metr mieszkania winien zdrozec o 340 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Polskie zabezpieczenia IP: *.aster.pl 25.10.08, 20:37 bank ING wyprowadził fo firmy matki 8 mld. zł, mimo iż od rządu NL dostał 10 mld.€. Jeśli tak to dlaczego nie dzieje się to w drodze dywidendy, do której mają prawo również polscy posiadacze akcji ING BŚ. Pieniądze zarobione w Polsce na obywatelach polskich wsparły bolenderski bank. Co na to uczeni panowie i pan Petru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whoo Re: Polskie zabezpieczenia IP: *.acn.waw.pl 25.10.08, 21:15 > bank ING wyprowadził fo firmy matki 8 mld. zł, mimo iż od rządu NL > dostał 10 mld.€. Jeśli tak to dlaczego nie dzieje się to w drodze > dywidendy, do której mają prawo również polscy posiadacze akcji ING > BŚ. Pieniądze zarobione w Polsce na obywatelach polskich wsparły > bolenderski bank. Co na to uczeni panowie i pan Petru. nie wyprowadzil, tylko zlozyl na lokacie; lokowanie nadwyzek depozytow za granica nie jest zabronione; bank zdywersyfikowal swoje lokaty i cale szczescie, bo gdyby wszystko wlozyl w polskie obligacje, bolesnie ostatnio przecenione poniosl by straty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Ludzie i polskie firmy - klienci ING Bank Slaski IP: *.bb.sky.com 25.10.08, 22:04 powinni w odpowiedzi wycofac swoje oszczednosci/depozyty i przeniesc je do innego banku w Polsce, ktory nie wytransferuje pieniedzy za granice. Powinni to zrobic juz w poniedzialek!!! Szybko ING bedzie wracal z pieniedzmi, a inne banki dostana lekcje jakich malo. Taka wiadomosc to wystarczajacy powod by tak zrobic i wykazac sie solidarnoscia z wlasnym krajem, jednoczesnie dowodzac dbania o wlasne interesy. Plynnosc w gospodarce natychmiast by sie poprawila i JW Construction i inni nie musieliby publicznie tak plakac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Skrzypek dobrze powiedział: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 21:04 " a wy co,boicie się pożyczać pieniądze?" Ja to interpretuje tak: "Co jest-wy się boicie pożyczać pieniądze ludziom,to my się niby mamy podkładać,żebyście wy mogli generować gigantyczne zyski a my tylko się przyglądać i nadstawiać du*pę?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Kredyt umiera pierwszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 21:05 niestety tak jest. Pracuje w dużej renomowanej firmie w kierownictwie.Nasza firma zatrudnia ok 1000 ludzi w całym kraju.Mamy problemy z płynnością banki odmawiają nam kredytów. Załoga wie że będzie redukcja na razie w najbliższym miesiącu 200 osób zostanie zwolnionych. Na rok 2009 redukcja o dalsze 300 osób.Będzie ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Kredyt umiera pierwszy IP: *.toya.net.pl 25.10.08, 21:06 Kredyty powinny odblokować banki, same przecież twierdzą, że nie mają żadnych problemów, więc czemu nie chcą udzielać kredytów? co do spadku złotego, powinniśmy się cieszyć, znowu spadną koszty pracy dla inwestorów zagranicznych, wzrośnie konkurencyjność polskiej produkcji, nie jest źle, a że podrożeją telewizory i laptopy, to trudno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawełek42 Re: Kredyt umiera pierwszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 00:39 U mnie na osiedlu wisi pełno kartek firm kredytowych zachęcające do brania kredytów.Tylko brać kredyty.!! To podstępne zarządy "zagranicznych banków" sieją panikę żeby wyciągnąć kasę z polskiego budżetu.Już wytargowali większe Gwarancje bankowe z pieniędzy podatnika 50 tys. euro(gwarantują obcą walutę skoro w Polsce obowiązuje PLN !!!!!!!!!!!!! i jeśli już to w tej walucie powinny być gwarancje) . Coż taki jest skutek przekupnych osłów z parlamentu za parę euro gwarantują w obcej walucie.Jakoś Niemcy nie gwarantują depozytów w złotówkach czy Lirach.! A jak skoczy Euro do 10 czy 20 zł to będą gwarantować do 1mln zł ? !!!! Cały kilkuletni Budżet Państwa jest za mały na takie kwoty. Teraz łatwiej( większa pokusa) będzie "ukraść" kasę z banku, ogłosić upadłość i niech rząd się martwi o depozyty i płaci każdemu po 50 tys. euro z polskiego budżetu. Powinno to być chciaż związane z obostrzeniem że jak rząd będzie musiał interweniować to skonfiskuje majątki prezesów i ich pozamyka . Jak banki nie będą pożyczać to zwyczajnie upadną i ich miejsce zajmą inne banki.Interes banku polega na pożyczaniu. Upadł FSO ale weszły na rynek inne firmy. Bank nie potrafi prowadzić biznesu czy się boi pożyczać to tego nie robi i już . Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman jaki kryzys 25.10.08, 22:02 jaki kryzys przecież TUSK, rząd i Vincent Brytyjski mówią że żaden kryzys nam nie grozi kto zestawi wypowiedzi Witolda Orłowskiego z ostatnich pięciu lat o wspaniałych perspektywach ciągłego rozwoju gospodarki wolnorynkowej [nic nie było o zagrożeniach i raptem jak grom spadło na nas - kryzys u drzwi] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga PO nas okłamała mówiąc że kryzys nas nie dotknie IP: *.105.192.213.cable.satra.pl 25.10.08, 22:44 jesteśmy wydutkani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankier O jakie gwarancje chodzi? IP: *.dhcp.bluecom.no 25.10.08, 23:03 Banki się oszukiwaly nawzajem a placili klienci, teraz to klient dyktuje cene a banki się na to niezgadzają i niemogą tego przelknąć!!! Banki muszą paść!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marsianin Kredyt umiera pierwszy 25.10.08, 23:23 Gdyby tak prezesom banków , obńiżyć wynagrodzenie .... ,zarabiają przecież po 300-400 tys. msc. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 Na calym swiecie robia to rzady, w Niemczech tez.. 25.10.08, 23:57 To co pieprza tzw. specjalisci w pale sie nie miesci. Nierzad herr Tusk znowy pokazuje morde nieudolnego debila. Ciekawe, ze w GW nikt niemieckiego nie zna i slyszal o gwarancjach rzadowych ( tak, rzadowych a nie banku centralnego) opiewajace na 500 mld euro.. coz za nieprawdopodobni albo kretyni albo klamcy, we wszystkich zachodnich bankach. Skrzypek, nie daj sie wrobic. Ach, Skrzypek moze zaczac pozyczac ale z ... pominieciem bankow!!! To byloby super, wyrzucilby tych lobuzow z rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
red_adidas Kredyt umiera pierwszy 26.10.08, 00:02 bat_oczir napisał: > > Gospodarka nie potrzebuje więcej kredytów. Gospodarka dostała za dużo kre > dytów. > > Jak długo chcesz jechać na kredytach, kto je spłaci? Czas zacisnąć >p > asa misiu. > > przecież nie mówimy o kredytach konsumpcyjnych. Widziałeś kiedyś gospodarkę > pozbawioną kredytów na produkcję i rozwoj firm? Naiwnością można nazwać to co pan napisał, nie sztuka zrobić interes jak się ma pieniądze(tracąc przy tym). Polskich banków praktycznie nie ma, natomiast co do polskich pieniędzy w zachodnich bankach to są i to spore.:)) Polskie firmy na ogół są w tak dobrej kondycji , -jak "dobrzy" są menedżerowie lub jej właściciele. Banki nie są instytucją charytatywną i nikogo nie sponsorują tym bardziej firm,pieniądz jest towarem za który można dostać różną "cenę". Banki zarabiają nie tylko na udzielaniu pożyczek firmom czy osobom prywatnym,banki mogą ale nie muszą "pomagać" w gospodarce. Obecny "kryzys" to "czysta" spekulacja tj. ostatnio windowanie ceny ropy na rynku amerykańskim,kilku zarobi reszta straci. Życzę miłej nocy.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
red_adidas Kredyt umiera pierwszy 26.10.08, 00:06 art.usa napisał: > Z pustego to i Salomon nie naleje. Mądre słowa i jak aktualne dzis. > Kto by otym jeszcze wczoraj pomyslal. Takie mądre jak "pikietowanie" Chin przez GW, czy próbowanie wprowadzenia kapitalizmu na Kubie przez GW. Medialne bzdety bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
renifer77 Kredyt umiera pierwszy 26.10.08, 00:08 To co się od kilkunastu miesięcy dzieje na rynkach kredytowych pozbawione jest umiaru. Obecnie dominuje strach i inne negatywne emocje, które przesłaniają możliwość podejmowania jakichkolwiek sensownych decyzji. Jeszcze nie tak dawno temu wszyscy byli zgodni, że kasa leży na ulicy a banki prześcigały się w oferowaniu kredytów korporacyjnych z marżami na poziomie kilku czy kilkunastu punktów bazowych oraz godziły się na finansowanie akwizycji tworzących monstrualnych rozmiarów goodwill’e z balonową spłatą kapitału za kilka ładnych lat (ciekawe z czego?). Wystarczyło aby kilkanaście miesięcy temu upadło parę funduszy lokujących aktywa w ryzykowne przedsięwzięcia i stopniowo dotychczasowej euforii strach miejsce zajmować zaczął. Jedne co się nie zmieniło to korporacyjna chciwość- najpierw by jak najwięcej zarobić a teraz by jak najmniej stracić. Jak dotąd okazuje się, że niezależnie ile wpakuje się kasy w rynki kredytowe i jak bardzo zaklina się rzeczywistość, strach jest silniejszy. Najwyraźniej nie udaje się powstrzymać kryzysu na rynkach kredytowych, który coraz widoczniej wypływa na całą gospodarkę. A to z kolei odbije się na jakości aktywów banków. Kiepsko widzę najbliższe miesiące. Co będzie potem- tego nie wie nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ON Wywaliliscie Balcerowicza to teraz sobie placzcie IP: *.pool.einsundeins.de 26.10.08, 00:25 ja mam to w d... bo zarabiam w EUR! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RyszardPetru;-) chodzi o tego Balcerowicza? ;-))) IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.08, 00:43 news.money.pl/artykul/balcerowicz;to;tylko;problemy;a;nie;kryzys,120,0,371832.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Wywaliliscie Balcerowicza to teraz sobie plac IP: *.pruszcz.mm.pl 29.01.09, 14:54 balcerowicz aha to ten który usztywnił kurs dolara przy oprocentowaniu wkładów pln na poziomie kilkudziesięciu procent..... kumple made in usa zarobili ogromne pieniadze na podatnikach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko007 P.... kotka przy pomocy mołotka ... IP: *.chello.pl 26.10.08, 01:54 Krótko - nikomu nie trzeba pomagać. WC za zawsze jest na końcu korytarza. Odpowiedz Link Zgłoś
heheheheh Do autora artukułu 26.10.08, 02:19 Chłopie nie masz pojęcia o czym piszesz widać że nie wiesz co to jest kryzys i nigdy nie dilowałeś instrumentami rynku finansowego, jakbyś chciał się czegoś konkretnego dowiedzieć to pisz.... a jeśli nie to dalej wciskaj ciemnotę na ramach GW ;))) powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTENA Kredyt umiera pierwszy IP: *.cytanet.com.cy 26.10.08, 04:11 WYGLADA ZE NAJLEPIEJ JAKBY EMERYCI MOGLI SIE ZLOZYC I POMOC PRYWATNYM /UDZIALY ZACHODNIE / BANKOM.. WIEC MA BYC TAK ZE BRAKUJE NA SZPITALE A POZYCZA /GWARANTUJE SIE BANKOM ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speed Kredyt umiera pierwszy IP: *.chello.pl 26.10.08, 05:15 Przestańcie straszyć Polaków. i kto to jeszcze robi?? Wyborcza. Tusk i Rostowski zapewniają, ze kryzys na świecie nie ma żadnego przełożenia na Polskę. A ten zdrajca Petru jeszcze niedawno popierał PO, a teraz rzuca Tuskowi kłody pod nogi. Pisowskie lizusy, a nie ekonomiści Odpowiedz Link Zgłoś