Dodaj do ulubionych

ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.08, 19:40
I tak by upadło... Indesit, Ariston, Ardo... jedno wielkie gó... należące do
Merloni. Ich lodówki rzadko kiedy wytrzymują dłużej niż 2 lata... nawet ich
topowe modele pod 3-5 tysięcy sypią się gorzej niż tanie modele elektroluksa
czy Aeg
Obserwuj wątek
    • mbrzozka Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD 31.10.08, 20:02
      ciekawe... w UK marka Ariston-hot Point to jedna z lepszych lodówek.
      :)
      • Gość: remik Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: 193.238.200.* 31.10.08, 20:28
        ardo mam ten sprzet i jestem zadowolony w 1oo%!marka swiatowa.
      • Gość: fsadgafdg Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.08, 22:26
        Może pod względem wyposażenia to i one są dobre, stylistyki. ale pod względem
        jakości dno i wodorosty. Nie wiem jak w UK, może tam co 2 lata się wymienia
        lodówki, ale jak ktoś chce kupić lodówkę na lata to nie z koncernu merloni.
        • Gość: qwe Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.org 01.11.08, 09:05
          mam zmywarke aristona, model wcale nie topowy. dziala juz 5 lat bez
          problemu.
          • raf-ber Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD 01.11.08, 12:44
            Gość portalu: qwe napisał(a):

> mam zmywarke aristona, model wcale nie topowy. dziala juz 5 lat bez
            > problemu.

Wporzo, ostatnio wyrzucilsmy kilkunastoletnia zmywarke zanussiego i dzialala bez
            problemu. Fakt ze glosno i nie zawsze dala rade umyc, za to spalic uchwyty do
            sztucow potrafila... teraz nie tykam sie urzadzen duzego agd innych niz AEG czy
            BSH. Tesciowie sie wyglupili i kupil sobie plyte smega - i to jest jedyne
            urządzenie które nawala (średnio raz na miesiąc).. bo reszta to siemens. Włosi
            to potrafią zrobić dobra kawę
    • hulahoop ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD 31.10.08, 20:16
      dlaczego piszą kryzys. Osoby które znają się na ekonomicznych spawach mówią
      raczej o zastoju gospodarczym. A media nagłaśniają całą sprawę, przez co sieją
      panikę, a na tej panice zarabia ktoś inny..i właściwie tak się to kręci...
      • nie-tak Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD 31.10.08, 21:12
        hulahoop napisała:

> dlaczego piszą kryzys. Osoby które znają się na ekonomicznych spawach mówią>
        raczej o zastoju gospodarczym. A media nagłaśniają całą sprawę, przez co sieją>
        panikę, a na tej panice zarabia ktoś inny..i właściwie tak się to kręci...

Ale co w Polsce nie ma kryzysu, "polska gospodarka" :-))) jest zdrowa i silny
        (sam prezydent takie wieści głosił), dziwne ze bezrobocie w krótkim czasie
        rapidynie poszło do góry?
        • Gość: warszawiak-nsz Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.subscribers.sferia.net 31.10.08, 23:37
          po pierwsze trzeba sie nauczyć pisać po polsku... po drugie: to nasz kochany
          rząd herr Tuska zapewnia że wszystko jest ok... więc radze zejść z prezydenta
          • Gość: misiaczek Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 07:07
            może w RM nie cytowali wypowiedzi prezia, ale juz inne stacje
            pokazały go jak o tym mamrocze i bulczocze. Trzeba słuchac innych
            tez.
    • krecik_dewastator Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD 31.10.08, 20:56
      W domu uzytkowano nastepujace pralki... Najpierw byl niesmiertelny Polar PS
      ktory po zmianie systemu i dalszej sluzbie poszedl na zasluzona emeryture.
      Zastapil go Bosch... pracuje juz osmy lub dziewiaty rok bez awarii. Mialem tez
      okazje przez pare lat uzywac Ariston - jakies lomotanie, szuranie, rzerzenie
      bylo na porzadku dziennym. Pralki nie dalo sie dobrze ustabilizowac - podczas
      wirowania "spacerowala" po lazience. Teraz od pewnego czasu uzywam innego
      Boscha, i znowu moge sie cieszyc praniem. Wrzucam, wlaczam, konczy prac to
      wyjmuje i wieszam pranie. Problemy: brak.

Jezeli chodzi o samochody to wloszczyzna jak najbardziej - Fiaty sa calkiem w
      porzadku. Jezeli chodzi o AGD, wloskie produkty bede omijal duzym lukiem.

Acha, i dla tych co zaraz to wyciagna - wiem ze Bosch produkuje w Polsce. Dla
      mnie to raczej zaleta, bo bardzo czesto to co robione w Polsce jest wyzszej
      jakosci niz to co z importu.
      • artctrl Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD 31.10.08, 21:49
        a ja mam whirpool'a od 96 roku. Pierze kazdego dnia co najmniej raz.
        Jest perfekcyjny, wiem ze najlepszy
      • Gość: olek Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.godula.net 01.11.08, 12:29
        tesz mam pralkę Boscha,po 9 latach musiałem w niej wymienić łożyska i okazało sie że ten niby Bosch jest właściwie Wirpoolem ale robionym w Polsce więc powodzenia w zachwycaniu sie nazwami sprzętu
        • Gość: asiat8 Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.as.kn.pl 01.11.08, 14:59
          zapewniam Cię, że Whirlpool z Boschem nie ma nic wspólnego
      • kukoc Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD 01.11.08, 15:20
        Ja posiadam w domu sprzęt Aristona, pralka działa bez problemu, podobnie
        lodówka, zestaw kuchenny (płyta, piekarnik, zmywarka, okap) wcześniej miałem
        sprzęt Electroluxa i Boscha różnicy nie widziałem żadnej w zasadzie wyglad coraz
        lepsza energooszczedność i dodatki typu no frost w lodówce.
    • Gość: rafvonthorn ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.08, 21:24
      "Znany w Polsce producent sprzętu domowego chce ochrony przed
      wierzycielami."

Czyżby to oznaczało, że już nie będzie trzeba być konkurencyjnym,
      mieć wizję, pomysły i być przewidującym, by osiągnąć sukces?
      Wystarczy być dużym (zatrudniać) brać kredyty milionami, bo przecież
      i tak podatnik zapłaci?

O tempora, o mores!!!
    • artctrl Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD 31.10.08, 21:46
      elektrolux tez jest wloski!:)
      • Gość: asdasd Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.08, 22:22
        co za brednie prawisz. electrolux jest szwedzki
        • Gość: anonim Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: 91.200.92.* 04.11.08, 20:38
          Szwedzkie jest logo,połowa sprzętu jest ciągnięta z włoch np:lodówko
          zamrażarka ERN 2925 nowy model ERN 29601 i tak mógłbym Ci wymieniać
          jeszcze długo.
          Koncern A.Merloni Spa prowadzi także produkcję dla odbiorców
          zewnętrznych - whirpool i elektrolux są jednymi z największych
          kontrachentów .
          Przy tej globalizacji produkcji konsument nie kupuje marki
          lecz "logo" producenta.
      • Gość: Yaro Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 04:36
        polecam: pl.wikipedia.org/wiki/Electrolux
    • Gość: watox@gazeta.pl ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.08, 21:47
      Ciekawe...miałem pralkę Indesit elektroniczne sterowanie cuda na kiju i padła
      bodajże rok po terminie gwarancji.Potem kuchenka
      Ardo,śliczna,nierdzewna...trochę rdzewieje ale to mały problem heheheh
      najfajniejsze jogi babi buu jest jak się włącza podgrzewanie piekarnika to
      wyskakuje przycisk kontrolki temperatury(na środek kuchni) a jak się wciska
      przycisk kontrolki to wyskakuje przycisk podgrzewania piekarnika.... też na
      środek kuchni.Kochani nie kupujcie takich wynalazków,ja kupiłem i żałuję ale
      próżny żal po szkodzie.
      • koloratura1 Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD 01.11.08, 17:21
        Gość portalu: watox@gazeta.pl napisał(a):

>
        > najfajniejsze jogi babi buu jest jak się włącza podgrzewanie piekarnika to
        > wyskakuje przycisk kontrolki temperatury(na środek kuchni) a jak się wciska
        > przycisk kontrolki to wyskakuje przycisk podgrzewania piekarnika.... też na
        > środek kuchni.

A dużą masz tę kuchnię? (Interesuje mnie jak daleko skacze...)
    • Gość: Jacek ARDO to pomyłka IP: *.acn.waw.pl 31.10.08, 23:10
      Ardo poraża fatalną jakością. Mam lodówkę tej firmy, hałasuje jak diabli, a
      serwis za samo obejrzenie chce absurdalne pieniądze. Rodzice mają pralkę Ardo -
      kompletna porażka. Co pół roku wymiana łożysk, bo nie są niczym chronione i
      korodują jak szalone. Przy pierwszej naprawie serwis skasował kwotę równą 30%
      nowej pralki, od tego czasu ojciec sam ją naprawia, bo inaczej by zbankrutował.
      Ardo to maksymalny badziew, kiepskie konstrukcyjnie i niedorobione. W tym samym
      czasie, co rodzice kupiłem sobie polską pralkę Amica - działa do tej pory bez
      najmniejszego problemu, zero awarii. To samo z kuchenką gazową. Nie ma co dać
      nabierać się na włoskie marki - to sprzęt na rok-dwa.
      • Gość: MGMA04 Re: ARDO to pomyłka IP: *.bannet.com.pl 01.11.08, 19:36
        Czytam wypowiedzi jakiej firmy sprzęt AGD jest najlepszy bo chcę kupić lodówkę i
        wydaje mi się teraz,że to od szczęścia czy czegoś innego zależy jak dany artykuł
        sprawuje się.
        Ja mam pralkę ARDO i żeby nie zapeszyć sprawuje się dobrze, a kuchenka
        gazowo-elektryczna Amica to prymityw, wszystko się sypie.
    • Gość: KR$ Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 00:12
      Kto kupil ARDO ten sam sobie winien.

Jak ktos kupuje sprzet do domu z gwarancja na 1 rok to jego problem.
    • dragon_fruit Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD 01.11.08, 00:33
      ciekawe rzeczy
      mam 5 rok lodowke Ariston z 5 letnia (przedluzoną za oplatą) gwarancją
      i wsjo ok-nic sie nie psuje
      • Gość: WitMgAr Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 13:28
        Ja mam Mińsk z 1982r.Nigdy się nie popsuła.Cichutka !!!
    • Gość: xyz ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.08, 09:00
      w mojej bardzo drogiej lodówce elektroluks prztyczek do uruchamiania
      światła poprysował drzwi już po tygodniu. I co. (źle zaprojektowany)
    • Gość: Ania ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.08, 09:02
      ARDO - pralka mojej mamy psuła się często, kiepsko prała, nie płukała jak
      należy. Szybko się jej pozbyła. ARISTON mój sprzęt do kuchni kupiony w 2004 roku
      (10 tys. zł) to dziś ciągle naprawiany szmelc z pourywanym wyposażeniem.
      Wymieniane panele sterowania - średnio 400 zł za każdy sprzęt. Dojrzałam
      (koszty) już do zmiany firmy.
    • Gość: yach ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.cust.tele2.pl 01.11.08, 09:25
      Po wpisach o kiepskiej jakości włoskiego agd poczułem się jakbym wygrał na
      loterii. Od 4 lat użytkuję pralkę, lodówkę i zmywarkę Indesit, przy małych
      dzieciach pralka robiła czasem 2 prania dziennie, do dziś nie widziały
      serwisanta i oby tak dalej.
    • Gość: ira ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: 78.8.137.* 01.11.08, 10:57
      Wszystko wszedzie spada, a w Polszy znowu cos urosło-tym razem rynek
      AGD o 10%.Robi u nas druga Irlandia czy jak?
    • Gość: gt Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 11:57
      nie prawda, moja lodowka ardo działa bez żadnych problemów od 11 lat
      • Gość: Agent Orange Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.aster.pl 01.11.08, 12:31
        > nie prawda, moja lodowka ardo działa bez żadnych problemów od 11 lat

Weź pod uwagę, że 11 lat temu robiło się znacznie solidniejsze AGD ;) Ja miesiąc
        temu kupiłem lodówkę, przed wyborem przjerzałem wszystkie fora serwisantów, itp.
        W czołówce pytań 'jak zreperować' były właśnie włoskie marki, Ardo, Ariston,
        Indesit.
    • Gość: Henryk ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.chello.pl 01.11.08, 13:52
      AGD - znaczy Artykuly Gospodarstwa Dmowego, a autor uzywa
      zwrotu "sprzet AGD", czyli "sprzet Artykulow Gospodarstwa Domowego" -
      bez sensu.
    • renifer77 ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD 01.11.08, 14:05
      Wiadomości o kłopotach Merloniego nie są jakąś szczególną
      niespodzianką. Branża jest mało atrakcyjna. Duża konkurencja,
      zwłaszcza z Chin, niskie marże, słaby popyt w wielu częściach świata
      i dosyć standardowe produkty z którymi można się przebić głównie
      dzięki niskim cenom i nakładom na marketing.

Ciekawe jak w tym kontekście potoczą się losy Amiki? Permanentnie
      kiepskie wyniki, malejące udziały w rynku, dosyć duża ekspozycja
      kredytowa, negatywne przepływy z działalności operacyjnej,
      niekończąca się historia z windykacją dużej należności…
    • Gość: n ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.gprs.plus.pl 01.11.08, 15:57
      W sprawie Amiki to moja opinia jest taka: kuchenki całkiem dobre, pralki
      beznadziejne, teraz też inwestuję w Boscha.
    • Gość: fff ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.elk.mm.pl 01.11.08, 17:24
      A Ja mam liebherr'a. Cudo
      • Gość: Swiss Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.dclient.hispeed.ch 01.11.08, 17:59
        A ja tam wole MIELE..ale w POlsce wiekszosci na to Porsze w sprzecie
        nie stac...ich pralki dzialaja 20 lat..bez problemu...
    • Gość: bella bellisima ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.11.08, 21:14
      Ardo w Polsce jeszcze parę lat temu szastało kasą na prawo
      i lewo, były osobne oddziały tej marki w różnych regionach
      kraju.Potem jakoś nagle ucichło ...
      • Gość: Spasiboy Re: ARDO pierwszą ofiarą kryzysu w branży AGD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 22:31
        Pracuję w jednej z fabryk włoskiej formy należącej do Merloniego i muszę
        powiedzieć, że dużo bomb (bubli) z niej nie wyjeżdża bo wszystko wyłapuje Dział
        Zapewnienia Jakości. Są tak upierdliwi że nienawidzimy ich do cna. Za
        najmniejsze wady, skazy, niedociągnięcia tak się czepiają, że kończy się to
        pozbawieniem premii kierowników linii oraz prostych pracowników produkcji, ergo,
        tak sprężamy poślady, że wszystko co wyjeżdża jest raczej nieskazitelne, bo nikt
        nie chce tracić tych kilku stówek, naprawdę zależy nam, żeby sprzęt który
        dostarczamy ludziom był w porządku bo sami nie chcielibyśmy kupować syfu.. A
        kryzys jest kryzysem ale to naturalny cykl ekonomiczny i zawsze będą góry i
        doły, boomy i recesje i nie ma co się sr... i nadmiernie ekscytować spadkami
        popytu, bo to zjawiska tak naturalne jak globalne zlodowacenia.
    • Gość: Glob Jak zwykle punkt widzenia... IP: *.chello.pl 01.11.08, 23:03
      Jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. A mój punkt jest następujący:
      Lodówka ARDO teściów działa bez problemów od 6 lat.
      Sam w tym roku lodówkę ARDO zakupiłem, problemów jeszcze nie było.
      Pralka ARDO teściów działa bez problemów od 4 lat.
      Ja kupiłem pralkę BOSCHA i od czasu zakupu (rok temu) serwisant miał okazję już
      przy niej grzebać.
      Wszyscy jadą np na notebooki ACERA. Komputer żony tej marki działa bez żadnych
      zgrzytów od czterech lat. Zresztą najtańszy model wtedy dostępny na rynku.
      W moim notebooku TOSHIBA (zachwalana marka), raczej z wyższej półki, kupiony rok
      temu w ramach gwarancji był wymieniany LCD oraz dysk twardy.
      Smartphone HTC, też wyższa półka, zakupiony pół roku temu, padł aparat
      fotograficzny, wizyta w serwisie.
      Telewizor SONY (2 lata użytkowania) - przestało działać jeden z gniazd HDMI
      (serwis), plus mam 2 bad piksele (gwarancja od 3).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka