Dodaj do ulubionych

Sprawa Polańskiego.

29.09.09, 14:55
ostatnio dużo przeczytałam o aresztowaniu Polańskiego (wybitnego reżysera)
doszłam to wniosku, że jest to skandal.
moim zdaniem jest to żałosne, żeby przebrać swoją córkę za dorosłą i podstawić
reżyserowi... jeszcze do tego ta dziewczyna podała się na osiemnastolatkę.
chyba powinni zamknąć tą matkę, która zrobiła z córki szmatę i podstawiła
reżyserowi ją tylko po to, żeby zagrała w jakimś z jego filmów. ale nie wyszło
i co? gwałt tak?! dla mnie jest to żałosne. nie rozumiem takich ludzi. zrobią
wszystko dla pieniędzy...
a Wy co o tym myślicie? wiem, niektórzy mogą być pod wpływem pudelków itp...
ale nie wierzcie w te bzdury co oni piszą... rozumiem, że można mieć własne
zdanie możecie mówić, że ona miała tylko 13 lat, ale i tak to nie zmieni
faktu, że wyglądała na dużo starszą...
Obserwuj wątek
    • independent_ Re: Sprawa Polańskiego. 29.09.09, 15:26
      nie wypowiadam się w tej sprawie,
      bo nikt czy to ona mówi prawdę, czy on.
      • roseline Re: Sprawa Polańskiego. 29.09.09, 16:02
        Nie wiem w co wierzyć. Jeśli Polański ją zgwałcił, chcę żeby odpowiedział za to
        jak zwykły gwałciciel, a nie wybitny, wspaniały, polski reżyser, który przyniósł
        chwałę dla narodu. W tej chwili mógłby być dla mnie nawet królem, mam to w
        dupie, skrzywdził ją, niech za to odpowie.
        Ale prawda jest taka, ze to jedna z tych beznadziejnych spraw, których nigdy nie
        rozgryziemy do końca, nie bacząc na to jak bardzo byśmy się starali....sciana
        • blondi727 Re: Sprawa Polańskiego. 30.09.09, 16:14
          nie wiem co myśleć..
          • lilii_95 Re: Sprawa Polańskiego. 30.09.09, 16:25
            z jednej strony, gwalt to najwieksza krzywda dla kazdej z nas - po czyms takim
            nie mozna wgl dojsc do siebie. powinien za to odpowiedziec. i gown.o mnie to
            obchodzi ze jest slawnym polskim rezyserem
            .
            ale z drugiej strony... jak czytalam o tym to ta dziewczyna podawala sie za
            18nastolatke...
            nie wiem co myslec... ale jezeli ten gwalt mial na prawde miejsce to sadze ze
            polanski powinien byc ukarany.
    • dakota_ Re: Sprawa Polańskiego. 30.09.09, 16:26
      jedni piszą tak i inni inaczej .
      nie wiem komu wierzyć <
      nie wypowiadam się >
      • katsuumi_17 Re: Sprawa Polańskiego. 30.09.09, 17:01
        Nie gdybajmy nad tym, jak było. tak naprawdę nikt do końca nie wie, jedni piszą tak,
        drudzy tak.

Oczywiście, że gwałt to okropna krzywda i przestępstwo. I jeśli to naprawdę był gwałt, to
        reżyser powinien ponieść konsekwencje.
        Jeśli natomiast to nie był gwałt, bo i takie opinie widziałam, np. że sama pchała mu się do
        łóżka dla roli to... z jednej strony- jej wina. Z drugiej- Polański nie powinien w ten sposób
        załatwiać komuś roli.

Nie wiem, co o tym myśleć. uncertain
    • madziia Re: Sprawa Polańskiego. 30.09.09, 17:16
      ja tam nie wiem .
      • lolcia66 Re: Sprawa Polańskiego. 30.09.09, 20:15
        Taa ja już nie wiem co myśleć w zasadzie to nie ważne ile ta dziewczyna miała
        lat gwałt to gwałt i nic tego nie zmieni media nic nie wiedzą sobie to
        wymyślają... no ale takie są media tongue_out Nie wiemy jak to było na prawdę, ale
        słyszałam, że on miał też problemy z tym, że nie płacił podatków... wiem, że nie
        o to chodzi no ale jak już nie bd go mieli za co skazać to zawsze mają podatki xdd
    • kardolina . 01.10.09, 07:42
      ja jestem za jego zamknięciem. dopuścił się przestępstwa. a ciekawe co by powiedzieli Ci
      wszyscy jego obrońcy, gdyby to ich dziecko zgwałcił.
    • kardolina a jeszcze mam takie pytanie do autorki watku 01.10.09, 07:44
      jeśli masz 13 lat a wyglądasz na np. szesnastolatkę, to można Cię zgwalcic? bo tylko
      WYGLĄDASZ?!
      • independent_ Re: a jeszcze mam takie pytanie do autorki watku 01.10.09, 15:22
        bez względu na wiek, jeżeli jest zgoda ze strony oby storn - to to nie jest
        gwałt, to normalny seks.
        • kardolina Re: a jeszcze mam takie pytanie do autorki watku 01.10.09, 16:53
          seks z osobą nieletnią jest nielegalny. i jeśli ona poda do sądu to zostanie ukarany.
    • pinkpink ... 01.10.09, 11:31
      nie, nie można zgwałcić.
      ale czy nazwiesz gwałtem sex z dziewczyną, która ma osiemnaście lat... za ZGODĄ obydwu
      osób... ??!!
      • jane_ Re: ... 01.10.09, 12:47
        ta dziewczyna, obecnie kobieta, sama powiedziała, żeby go już nie ścigać.
        więc nie wiem, czemu uparcie to robią.

sama nie wiem co sądzić. to strasznie skomplikowana sprawa.
        • kardolina Re: ... 01.10.09, 16:56
          z mojego punktu widzenia (niekoniecznie w każdego) chociażby dla zasady. zeby nie było,
          że sławnym artystom wolno wsyztsko. no a pedofile na pewno o tym słyszeli i to, że nie
          ukaraliby Polańskiego, pedofile wzieliby za znak, ze im tez można wszytsko.
      • kardolina Re: ... 01.10.09, 16:55
        osoba osiemnstoletnia, kochanie, to już osoba pełnoletnia. nawet załużmy, że wyraziła
        tamta 13latka zgodę, to SEKS Z OSOBĄ NIEPEŁNOLETNIĄ JEST NIELEGALNY. ZAKAZANY.
        PRAWNIE.
        • jane_ Re: ... 01.10.09, 17:09
          jeżeli teraz chciałabym się z kimś kochać, to miałabym gdzieś prawo.
          a jeśli ona wyraziła zgodę, a później podała to do sądu, powinna się udac również do psychologa. tyle.
          • kardolina Re: ... 01.10.09, 18:47
            ja nie mówię, że każdy patrzy na prawo. ale w świetle prawa to jest przestępstwo. może i
            miała coś z głową (chcoiaz ja jestem po jej stronie, ale nie zaglebiajmy sie w to), ale ta
            sprawa wylądowała w sądzie i Polański popełnił w swietle prawa przestępstwo.
        • pinkpink Re: ... 02.10.09, 10:58
          ty chyba nic nie rozumiesz... ta TRZYNASTOLETNIA mała prostytutka podała się za
          OSIEMNAŚCIE lat dlatego pytam się czy sex z OSIEMNASTOLATKĄ za jej zgodą jest
          przestępstwem. nie. to zwykły sex. to tak jakbyś przespała się ze swoim chłopakiem
          mając osiemnaście lat.
          on myślał, że dziewczyna ma te OSIEMNAŚCIE lat, sama mu to POWIEDZIAŁA.
          teraz rozumiesz?
    • yourbadream O losie. 01.10.09, 17:29
      Ile osób niepełnoletnich to robi? Ile jest matek w wieku 14, 13 i 12 lat?
      Ciągle piszą, że albo to gwałt, albo sama mu wlazła do łózka, tego nie
      rozstrzygam. Tylko oni wiedzą jak było.

Jedno co mnie denerwuje, ta kobieta mu wybaczyła i nie chce aby go sądzić, więc
      się pytam: po kiego wała i tak to robią? Dla zasady? Bo takie jest prawo?
      "Ofiara" głosu już nie ma? W końcu państwo powinno ścigać w imieniu ofiary, a
      nie w swoim własnym. Niby jakim prawem sąd ma sądzić, gdy tego ona sama nie
      chce? Gdyby ona chciała, to nie ma sprawy. Posadźcie go i tyle, ale tak? Bez sensu.
      • independent_ Re: O losie. 01.10.09, 18:22
        yourbadream już w podstawówce zaczynają się puszczać.
        u nas w I i II gim już jest dużo dziewczyn po pierwszym razie.
        Świat schodzi na psy.
      • kardolina ehh.... 01.10.09, 18:50
        czy Wy tego nie rozumiecie? każe się ludzi za przestępstwa, bo za swoje postępowanie się
        płaci konekwencjami. musi byc tego kara. jeśli nie dostanie sie kary, to bedzie wrecz
        motywacja to kolejnych przestepstw. poza tym to jest osoba publiczna i inni pedofile jezeli
        widza, ze jemu sie upieklo to i oni nie zaprzestana krzywdzic dzieci.
    • anusia14 Re: Sprawa Polańskiego. 01.10.09, 18:55
      Nie wiem co mam o tym myśleć.
      Tylko ich dwoje wie tak naprawdę co się stało....
      • jane_ Re: Sprawa Polańskiego. 01.10.09, 19:27
        ale niby on jej nie skrzywdził, bo się zgodziła. może według amerykańskiego prawa to już gwałt, ale wiecie co, jestem chyba podobna do tej dziewczyny. zawyżałam kiedyś swój wiek, wyglądam starzej lol, i mam jeszcze trzynastkę. nie rozumiem w niej tego, dlaczego się zgodziła na to z kimś, kogo wręcz nie znała, poza tym był stary lol, a poza tym nie rozumiem, dlaczego poszła z tym do sądu, jesłi ponoć się zgodziła. bo jeżeli mu 'wybaczyła', to chyba ona jest tutaj 'brudna'.
        tak, bo jedno uniewinnienie człowieka, które powinno się zdarzyć już dawno spowoduje falę gwałtów na nieletnich. nie rozśmieszaj mnie.
        • lolcia66 Re: Sprawa Polańskiego. 01.10.09, 20:00
          Ja oglądałam takie wideo gdzie ona mówi, że ona tego nie chciała że mówiła że
          nie nie i że to jej matka dała to do sądu... A jeśli jest na tyle 'dobra' że mu
          to wybaczyła to raczej nie kłamie w tej sprawie że nie chciała tego...
        • nygus_95 Re: Sprawa Polańskiego. 01.10.09, 20:03
          ona się na to zgodziła, zawyżyła swój wiek, taką wersję słyszałam.
          jeśli tak naprawdę było, nie widzę w tym wszystkim winy polańskiego.
          przynajmniej nie tak poważnej na kilkadziesiąt lat w więzieniu.
          poza tym jej, to było 30 lat temu. wnoszono wniosek o umorzenie sprawy, ja tego
          nie rozumiem.

wikipedia:

W 1978 został oskarżony o zgwałcenie 13-letniej Samanthy Gailey (dzisiaj
          Samantha Geimer). Zawarł ugodę z prokuraturą, w której przyznał się do stosunków
          seksualnych z nieletnią. Sąd pozostawił Polańskiemu 90 dni na dokończenie
          projektu, ale przed ogłoszeniem wyroku Polański uciekł do Paryża, gdzie do
          dzisiaj mieszka. W swej autobiografii Roman by Polanski oskarżył matkę Samanthy
          o podsunięcie mu córki i szantaż w celu zdobycia angażu. W 2008 Samantha Geimer
          wystąpiła do sądu o umorzenie sprawy, co ma oszczędzić dalszych cierpień jej i
          jej rodzinie. Geimer twierdzi, że ponowne zainteresowanie prokuratury intymnymi
          szczegółami ma odciągnąć uwagę od błędów popełnionych wiele lat temu. W
          najnowszym filmie dokumentalnym o Polańskim ("Roman Polanski: Wanted and
          Desired") ujawniono kolejne dowody nierzetelnego prowadzenia ówczesnego procesu
          przeciw niemu. Z relacji ze sprawy wynika, że prowadzący ją sędzia Laurence J.
          Rittenband (zmarł w 1993) chciał skazać reżysera dla przysporzenia sobie
          popularności.

Geimer przyznała, że seks odbył się za przyzwoleniem, a kilka lat wcześniej
          oświadczyła, że wybacza Polańskiemu i chce, by mógł wrócić do USA. Na początku
          maja 2009 roku sąd w Los Angeles odrzucił wniosek Romana Polańskiego o umorzenie
          sprawy. 26 września 2009 został zatrzymany po przylocie na lotnisko w Zurychu.
          Podstawę do zatrzymania stanowił amerykański nakaz aresztowania wydany w związku
          ze sprawą Geimer.
          • nicky Re: Sprawa Polańskiego. 04.10.09, 12:09
            Ja juz nie wiem co mam o tym myśleć...sciana
        • kardolina Re: Sprawa Polańskiego. 04.10.09, 12:14
          nie mam zamiru rozsmieszac Cię, ale to prawda. spójrz na to z tej perspektywy: gdybyś
          była złodziejem i słyszała o aferze, że złapali jakiegoś artyste jak kradnie, ale go
          uniewinniają, to nie byłabyś pewniejsza swoich czynów? bo ja byłabym o wiele bardziej. i
          uwierz mi tak to działa.
          poza tym Polański przyznał się do tego, wiec jest winny i akre musi poniesc. tym bardziej
          on się UKRYWAŁ przez wymiarem sprawuidliwości, a to tez jets karalne.
          • jane_ Re: Sprawa Polańskiego. 04.10.09, 12:45
            nie, bo ja nie kradne, i nigdy nie będę, na pewno taka sprawa nie podważyłaby mojego zdania, bo się szanuję.

on się przyznał do uprawiania seksu, nie do gwałtu.
    • elisss92 Re: Sprawa Polańskiego. 04.10.09, 22:49
      w usa kontakt seksualny z osobą nieletnią jest odbierany jako gwałt, to raz.
      Dwa- powinien byc tak samo sądzony jak inni. Dużo ludzi się wydziera, że jak tak
      można posądzić reżysera, a jakby był to zwykły człowiek zostałby zlinczowany.
      Trzy- podała się za starszą czy nie, prawo jest prawem i każdy musi je respektować.
      cztery- jeśli w USA są takie więzienne realia jak w polsce dla takiego czynu jak
      Polańskiego, to ja mu współczuję wink
    • dakota_ Re: Sprawa Polańskiego. 05.10.09, 16:35
      przyznał się i tyle .
      ale facet ma teraz przechlapane .
      choć mówił , że żaluje ale ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka