Dodaj do ulubionych

Czy warto uczyć się języków obcych? Help..

10.10.09, 11:05
No więc mam napisać rozprawkę na ten "Czy warto uczyć się języków obcych?"
To będzie moja pierwsza..
Nie będę was prosić, żebyście napisali ją za mnie..
Ale chciałabym was poprosić, żebyście zgromadzili mi argumenty i
kontrargumenty na ten temat..
To dla mnie ważne, nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłam.
Czekam na pomoc smile
Obserwuj wątek
    • mileycyrus23 Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 10.10.09, 11:11
      Moim zdaniem bardzo dobrze.Teraz języki obce a zwłaszcza taki angielski są bardzo
      potrzebne bo praktycznie bez niegop nigdzie sie nie można ruszyć.Angielski i włoski jakby
      ktoś umiał to ma otwartą drogę(wiesz o co chodzi)

Wiem żę to żadne argumenty,ale zawsze coś.Chyba troszkę pomogłam ;*
      • wanilka Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 10.10.09, 11:15
        Myślę że nauka języków jest bardzo ważna!
        Bez takiego angielskiego daleko nie zajdziesz...
        • miley_cyrus12 Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 10.10.09, 11:23
          No warto !!
          a podstawa to angielski uwierz mi gdzie nie pojedziesz to zawsze ci się przyda
          ten język bo po polsku to nigdzie no jedynie w Polsce lol ja nie znam ang ale
          się go uczę, no troszkę umiem i to mój ulubiony przedmiot w szkole. Jak ja byłam
          za granicą we Francji to mój szwagier który zna ang rozmawiał z francuzami po
          ang o francuskiego nie zna w innych państwach też się dogadasz po ang !!
          ANGIELSKI TO PODSTAWA smile
        • 07tofik Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 16.10.09, 21:01
          Oczywiście bardzo ci polecam naukę języków obcych ja bardzo chcę się uczyć
          angielskiego, zdać studia i wyjechać do Ameryki.serce
          Zacznij już teraz polecamwink
    • bellatriks Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 10.10.09, 11:14
      No wiesz, może napisz tam też, że teraz ciężko jest dostać dobrą pracę bez
      znajomości obcych języków ;P.
      • roseline Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 10.10.09, 11:33
        Jeśli znasz jakiś język obcy dobrze, możesz łatwo nawiązać kontakty z osobami
        mieszkającymi w odległych zakątkach świata wink
    • beautiful_ Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 10.10.09, 11:47
      Argumenty:

1-kiedy uczy się języków obcych można wyjechać za granicę i łatwiej znaleźć pracę
      2-można znaleźć dużo zagranicznych przyjaciół (bo teraz prawie w każdym kraju
      mówią po angielsku)
      3-przydają się w życiu codziennym bo np, robisz coś przy kompie i wyskakuje ci
      komunikat w innym języku to nie musisz szukać w słowniku itp. tongue_out
      4-nawet przyda się w polsce w znalezieniu pracy ponieważ np, sekretarki muszą
      znać kilka języków albo spedytorzy big_grin
      Więcej nie wiem
      • paulinusia4 Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 11.10.09, 11:40
        O! Dzięki za wszystko, ale jakbyście mieli jeszcze jakieś pomysły to piszcie smile
        • selcia17 Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 11.10.09, 12:00
          No pewnie ja polecam angielski i niemiecki to dwa podstawowe języki moze i
          niemiecki jest trudny i strasznie go nie cierpię sama go wybrałam idzie się
          dogadac z ludźmi. Więc jeżeli wrózysz sobie wyjazd za granicę...wybierz te dwa
          języki....smile
    • green_lejdi13 Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 13.10.09, 11:57
      oczywiście że warto! Uczysz sie np angielskiego, wyjeżdżasz za granice i
      zarabiasz większą kase big_grin xD
    • miley_cyrus45 Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 13.10.09, 12:04
      Oczywiście,później bd mogła pracowac w obcych krajach,gdzie więcej może zarobisz
      niż w pls smirk
      • selcia17 Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 13.10.09, 12:53
        Oczywiście ,że warto...; ))
        Pomyśl nie dosyc ,że zdobędziesz wiedzę to jeszcze będziesz mogła dogadac się z
        obcokrajowcem. Mało Tego gdy wyjedziesz za granicę a uczysz się angielskiego
        jest to tak znany i światowy język ,że większosc osób go umie i nie będzie Ci
        trudno dogadac się z jakimś japończykiem!! Oni tez się uczą angielskiego. a
        znając ten język będzie Ci łatwiej. Wyobraź sobie taką sytuację Twój tata
        przywozi z zagranicy nowy komputer (tam sa o wiele lepsze i tańsze) a on nie
        umie angielskiego a masz tylko taką instrukcję...; ))...możesz zablysnąc w
        oczach rodziny. Ucząc się angielskiego nieświadomie poznajesz ich historię i
        kulturę.

Może byc?? ; PP
    • pauuli Tak ;DDD . 13.10.09, 13:24
      Zdecydowanie tak ;D . Tylko jeżeli nie chcesz nie rób tego na siłe . A lubisz angielski?
      Ja byłam w tym roku w lipcu na Malcie (kolonia językowa) . Mieszkałam w rodzinie i
      dobiero se zdałam sprawe jakie to jest ważne . Wcześniej się wstydziłam mówić , a
      teraz jakoś . Hym...zupełnie inaczej smile . Wiem troche napisałam nie na temat , ale mam
      nadzieje , że doradziłam .
    • quennsberry Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 13.10.09, 13:32
      Według mnie warto, ponieważ będą one mi potrzebne w przyszłości.
      Gdybym np. chciała wyjechać za granicę, to bardzo mi się przyda znajomość języka
      obcego.
      Jeśli bym chciała w przyszłości się zatrudnić w jakieś firmie zagranicznej, to
      tam znajomość języka z danego kraju jest niezbędna.
      Można też się uczyć dla własnej przyjemności samemu języków obcych.

Ale mądrze napisałam.../ ;DD
    • yourbadream Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 13.10.09, 13:56
      Warto.
      Dzisiaj jeśli nie uczysz się chociaż angielskiego to ciężko znaleźć pracę. Choć
      i on nie jest wystarczający.
      Im więcej języków znasz tym bardziej pracodawca będzie chciał, abyś została na
      swoim stanowisku (zachęca przez podwyżki, awanse i takie tam).
      Możesz wyjechać za granicę i z każdym się porozumieć.
      Możesz być tłumaczem.
      Możesz tłumaczyć książki/artykuły itd. (im mniej tłumaczy w danym języku, tym
      więcej bierzesz za jedną stronę xD).
      Plusów jest cała masa.
      • paulinusia4 Dzięki ;D 13.10.09, 14:01
        Ok, dzięki wam, dużo mi pomogliście ;P
        Wieczorem zabieram się za pisanie wink
    • seneka4 Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 13.10.09, 14:02
      Pierwszym argumentem jest to ,że w dzisiejszych czasach trudno znalezć pracę nie
      znając choćby podstaw jednego języka obcego. Najczęściej są to język angielski
      bądz niemiecki. Dlatego też watro uczyć się języków innych krajów już w
      dzieciństwie, gdyż są one bardzo przydatne w przyszłości. Argument ten też
      dotyczy pracy za granicą. Nie należałoby zapominać też o swobodzie
      podróżowania.jakbyśmy mogli podróżować bez znajomości języków obcych, a zarazem
      bez możliwości dogadania się z ludzmi zamieszkujące tamte państwa? Jakbyśmy
      choćby zamówili dla siebie posiłek w restauracji? Języki obce są też potrzebne w
      osiągnięciu kariery. np: polka Alicja Boratyn znana z zespołu Blog 27 ,bardzo
      dobrze posługuje się językiem angielskim dzięki temu może samodzielnie pisać
      piosenki.A Tola? Wyjechała do szkoły za granicą. Jakby mogłaby sobie poradzić
      nie znając j. angielskiego.? mam nadzieję ,że Ci chociaż trochę pomogłam. kiss
    • khaakii Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 13.10.09, 15:39
      Tak , jezyki obce są bardzo potrzebne w zyciu codziennym xd
      po pierwsze łatwiej mozesz znalezc prace , po drugie dogadasz sie z łatwoscia w ludzmi
      inego pochodzenia , a przy okazji dowiesz sie ciekawych rzeczy o ich kulturze ; o
      • nasti. Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 13.10.09, 15:49
        Argumenty za: łatwiejsza komunikacja z ludźmi, lepsze perspektywy pracy,
        Argumenty przeciw: nie mam xd

na twoim miejscu od razu wyraziłabym że języki są ważne i warto się ich uczyć.
        Wykorzystasz te pierwsze argumenty a z resztą będziesz mieć spokój,
        po co się przemęczać ;D Ja zawsze wybieram na początku xd
    • collage Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 13.10.09, 15:52
      Warto się uczyc j. obcych, ponieważ są one bardzo przydatne w przyszłości ..
      i wymieniasz w jakiej pracy itd .
      • paulinusia4 Dzięks ;P 13.10.09, 16:00
        Jeszcze raz dzięki, ale jak jeszcze coś macie to piszcie, bo wieczorem zacznę tą
        rozprawkę wink
    • xxmuffinekxx Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 13.10.09, 16:14
      No pewnie, że warto, niezależnie do jakiej pracy pójdziesz będą tego od Ciebie
      wymagali. Tak więc trzeba się ich uczyć by dostać się do dobrej pracy ; )
    • nici Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 14.10.09, 21:00
      hej
      jezyk to tych czasach naj wazniejze czym wiezej tym lepiej ja sie ucze teraz 4
      jezyka angielski, niemiecki, polski i laczina
      chodz nie zawsze jest latwo a naj gozej to z lacziny to jet wazne
      mozna sie dogadacz w innych krajach a w pracy pozniej ma sie wiecej kontaktow z
      innymi ludzmi a kto umie wieceej ma lepsze chance na zdobyczja sie do dobej
      pracy bo boczmi czezy ze nikt by nie wzial kogos kto umie mniej
    • elisss92 Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 15.10.09, 22:54
      miałam to w gim smile
      Argumetny: jadąc za granicę łatwiej jest się porozumieć
      łatwiej jest znaleźć pracę, gdyż nauka języków jest teraz wymagana
      można oglądać filmy bez lektora i napisów
      większość programów komp jest po angielsku
      itp ;] takie z życia wzięte ;]
      • happy_girl27 Re: Czy warto uczyć się języków obcych? Help.. 16.10.09, 09:12
        Ja ucze się angielskiego 6 lat i jestem z tego zadowolona wink
        Mogę się dogadać z obcokrajowcami
        itp. xD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka