Dodaj do ulubionych

Rodzice + marzenia=?

24.11.09, 21:27
Macie marzenie, jak każdy nastolatek. Marzenie czasem bardziej, a czasem mniej realne.
Ale wasi kochani rodzice cały czas coraz bardziej was do tego marzenia zniechęcają. Macie
tak? Ja tak mam. Odkąd pamiętam chciałam być piosenkarką lub aktorką, więc kształcę
się w tym celu. Uczę się grać na gitarze, na pianinie i często śpiewam. Ale jest moja mama.
Gdy gram zawszę słyszę ‘PRZESTAŃ’ gdy śpiewam to samo. Moja mama mówi że to nie
dla mnie bo to bo tamto, skąd wie?! A może to dla mnie! Więc poszłam na ‘ugodę’.
Zostanę dziennikarką. A co na to moja mama ‘nie dasz sobie rady’, znowu. Moja rodzicielka
uważa że najlepszym zawodem dla mnie jest bycie księgową. Mój tata bardziej ‘wierzy’ w te
moje muzyczne zainteresowania, woli bym była muzykiem niż dziennikarką (nie wiem
dlaczego). Macie tak że rodzice zniechęcają was do marzeń i starają się ‘zepchnąć’ na
zawód w którym sami pracują?
Z góry dzięki za odpowiedzi! smile
Obserwuj wątek
    • wyobraznia Re: Rodzice + marzenia=? 24.11.09, 21:30
      ja tak nie mam ,
      mam własne plany ,
      a właściwie jeszcze ich nie mam : )
      ale rodzice powinni dzielić
      i liczyć się z twoim zdaniem .
      może czeka Cię szczera rozmowa z nimi ?
      powiedz , że to ty decydujesz
      kim chcesz być w przyszłości ,
      a ich zdanie jest również ważne ,
      ale nie aż tak .
      powodzenia i porozumienia ; D
    • elisss92 Re: Rodzice + marzenia=? 24.11.09, 21:31
      Nie. Moja mama zachęca mnie właśnie do znalezienia jakiejś pasji.
      Powiedziałam jej kiedyś, że moim marzeniem jest wyjechac w przyszłości do Szwajcarii, a ona mi odpowiedziała, że jesli czegoś się bardzo chce i dąży do tego, to nie ma rzeczy niemożliwych.
      Wspiera mnie, ale czasem musi też mnie zgasić. Mam słomiany zapał, więc gdyby tak spełniała każdą moją zachciankę (w stylu nauka gry na 50 instrumentach itp ;], to by zbankrutowała big_grin
      • hellokiciara Re: Rodzice + marzenia=? 24.11.09, 21:38
        Nie mam tak
        Też chcę zostać piosenkarką
        patrzę , że te marzenie dziewczynki
        od nocnika ; ]
        Zobaczę , może kiedyś będzie o mnie głośno , nie wiadomo ; xx
    • lorente Re: Rodzice + marzenia= O taak. 24.11.09, 21:40
      a mnie rodzice wspierają.. ;P Gram na pianinie i na gitarze, śpiewam.. I od kat pamiętam
      rodzice zawsze byli przy mnie.. smirk
      • saphirka Re: Rodzice + marzenia= O taak. 24.11.09, 21:48
        Mimo tego że rodzice konieczie chcieli mnie zniechęcić do gry na gitarze, dąrzłam do tego,
        co prawda zajeło mi to 3 lata, ale się udało. Dostałam gitare i ucze się grać. big_grin
    • jane_ Re: Rodzice + marzenia=? 25.11.09, 09:08
      do niczego mnie nie zniechęcają.
      bardziej właśnie zachęcają do tego, co sobie obrałam.
      bo będę dziennikarką, muzyczną. już nią jestem, w jakiejśtam części.
      więc rodzice wożą mnie na koncerty, kupują 83764957834 gazet miesięcznie, są niezadowoleni, że nie zabrali mnie na warsztaty z panami ze spina i pitchforka.
      poza tym potrafią posłuchać o tym, co mówię, co komentuje, co mi się podoba, jeśli enpe gdzieśtam leci jakaś muzyka.
      i mamie strasznie się podoba mój styl pisania.
      więc mam z górki.

a zachowania Twoich rodziców nie rozumiem. przykro mi.
    • ruby_ Re: Rodzice + marzenia=? 25.11.09, 18:50
      nawet jesli nie podoba im się wybrany przezemnie zawód , to nie komentują tego , potrafią
      z uśmiechem mi powiedzieć `napewno dasz sobię radę!` i to strasznie motywuję .
      choć zmieniam swoję dalsze zawody co setną sekundy , nic mi niemówią . zachęcają ,
      pomagają i radzą . napewno woleli by bym była jakimś sławnym adwokatem , sędzią
      itpepe itede , ale mówią , że to mój wybór . i z teog się cieszę . może twoi rodzice
      mają inne poglądy? pewnie dobrze Cię znają . nie skreślaj ich odrazu . pogadaj na
      spokojne , powinno pomóc . ( :
    • stefaa Re: Rodzice + marzenia=? 25.11.09, 18:56
      no nie mam..
      chociaż jak byłam mala to chcialam byc piosenkarką..
      mama się z tego śmiała,,
      a jak mnie usłyszała zmieniła zdanie/..
      bo wiesz tu chodzi o to że w rodzinie nie ma żadnego artysty itp..
      ale to nie znaczy ze sie nie narodzi ^^/..
      u mnie tak było..
    • incredible Re: Rodzice + marzenia=? 25.11.09, 22:02
      Mam dokładnie to samo ! ; D
      • antiic Re: Rodzice + marzenia=? 26.11.09, 14:39
        Przynajmniej nie jestem sama wink
    • hepsio Re: Rodzice + marzenia=? 26.11.09, 14:49
      ` niee ja tak nie mam. moi rodzice nigdy nie wtrącają się w to co chcę robić, bo
      wiedzą że to moje życie i powinnam sama o sobie decydować. szanuję ich za to. na
      twoim miejscu powiedziałabym dla mamy, że czujesz się przez nią nie doceniana i
      nieszczęśliwa. musisz dać jej do zrozumienia, że aby być szczęśliwą chcesz
      śpiewać ! myślę, że zrozumie ( ;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka