Dodaj do ulubionych

od bloga do… “Vogue’a” - szafiarki.

01.01.10, 03:37
Jesteś dobra w… ubieraniu samej siebie? Pokaż to światu! Brzmi niepoważnie? Nie szkodzi.
Szafiarki nieraz czytają w sieci niepochlebne opinie na swój temat. A jednak ich blogi mają
tysiące fanów, stając się wyzwaniem dla całej modowej branży.
Marta Dziekanowska

Mechanizm jest prosty. Spódnicę kupujesz w sieciówce, sweterek znajdujesz w second
handzie, a odjazdowy szal – u babci na strychu. Do tego wygrzebany w pawlaczu stary
koszyk, bluzka przerobiona ze starej sukienki i buty z górnej półki. Kolczyki à la łowickie
wycinanki upolowane na Allegro, ale i bez tego się obejdzie. Nakładasz to na siebie, potem
pstrykasz kilka fotek i wrzucasz na bloga. To wszystko. Właśnie zostałaś szafiarką. Jeśli
masz do tego smykałkę i lekkie pióro, którym potrafisz dowcipnie opisać swoje modowe (i
nie tylko) przygody, to już wkrótce możesz stać się prawdziwą konkurencją dla
redaktorów pism o modzie.

Zabawa w Armaniego
Wszystko zaczęło się od pewnej sukienki na wesele. Ryfka (vel Sztywniara), 28-letnia
tłumaczka z Krakowa, wrzuciła swoje zdjęcie na internetowe forum, gdzie dziewczyny
rozmawiały o modzie. Potem pokazała kolejny wygrzebany w second handzie ciuch, i
jeszcze jeden.
– Spodobało mi się, że ktoś to ogląda i komentuje, ale ponieważ ja jestem sztywniarą i
lubię mieć wszystko uporządkowane, postanowiłam założyć własnego bloga, gdzie zdjęcia
i teksty będę miała poukładane
w jednym miejscu, według dat i tematów – mówi prekursorka polskiego szafiarstwa.
Tak powstała Szafa Sztywniary (szafasztywniary.blogspot.com), pierwszy szafiarski blog w
Polsce, który Ryfka prowadzi od dwóch lat. Mniej więcej raz w tygodniu nowa sukienka,
spódniczka, bluzeczka. Dziewczęco i z wdziękiem.
– Nie zawsze tak było – opowiada Ryfka. – Kiedyś miałam kompleks, że jestem za chuda, i
nosiłam tylko luźne szarobure swetry. Uważałam, że bez sensu tak się stroić, że ważne jest
to, co się ma w głowie, a nie na sobie. Wciąż tak sądzę, ale teraz wiem również, że modą
można się świetnie bawić.
Szafiarce nie wypada ubrać się od stóp do głów w markowe ciuchy, bo, jak wyjaśnia
Ryfka, to potrafi każdy. Sztuką jest ubrać się tanio, ale oryginalnie i z klasą.
– To dobry sposób, żeby się wyżyć artystycznie – dodaje Sztywniara.

Nad jej wirtualną szafą wyżywa się nie tylko ona, ale i jej chłopak. Łukasz od początku jest
fotografem pierwszej szafiarki. Wcześniej nie znał się ani na modzie, ani na robieniu zdjęć. I
choć dziś potrafi już zwrócić swojej dziewczynie uwagę, że rajstopy, które założyła, źle
wyjdą na zdjęciach, to wciąż robi je zwykłą „małpką” kodaka…

jest to fragment styczniowego wydania magazynu cosmopolitan. ( : trochę tego dużo. ale
myślę że ktos kto jest zainteresowany - przeczyta. jeśli chcecie więcej kupcie sobie nowy
numer cosmo.

ja pierwszy raz o szafiarkach dowiedziałam się właśnie przez cosmo. właściwie
przypadkiem. nawet dokładnie nie pamiętam jak to było że ten numer trafił mi w ręce. ale
mniejsza. co o tym myślicie? ja uważam że to bardzo fajny pomysł. te dziewczyny
naprawdę kochają modę - i to widać. ja je podziwiam. a wy, co o tym myślicie? poniżej
znajdziecie adresy blogów szafiarek (tych o których była mowa w cosmo) :
- www.aifowy.blox.pl/html
- www.rozneladnerzeczy.blogspot.com
- www.rurzowa.blogspot.com/
- www.styledigger.blogspot.com/
- www.villka.blox.pl/html
- www.szafasztywniary.blogspot.com

to już koniec. teraz możecie pisać co o tym myślicie ; > tak wiem. dużo do czytania. ale
dacie radę. wierzę w was. : q
Obserwuj wątek
    • michelle_ Re: od bloga do… “Vogue’a” 01.01.10, 19:24
      czyżby nikomu nie chciało się tego czytać ? : d
      • mileyanddemi Re: od bloga do… “Vogue’a” 01.01.10, 20:14
        ja przeczytałam.
        niwktór stylizacje bardzo mi sie podobaja , są bardzo fajne i wogle oryginalne
        • meryll Re: od bloga do… “Vogue’a” 01.01.10, 20:47
          ja nie dałam rady.. ;'( Przykro mi , za dłuuugie jak na mnie. ; ]

Ale pewnie jest fajnie.; ) cool
      • nonamed Re: od bloga do… “Vogue’a” 01.01.10, 21:14
        wizja brzmi fantastycznie, sam temat ciekawy. sęk w tym, że ja nie mam odwagi do czegoś takiego. chciałabym, wiem co nosiłabym, ale poprostu sie boje, reakcji innych sciana ja jestem strasznie podatna na zdanie innych, ale podziwiam osoby, które nie przejmują się i dążą do bycia sobą. są dla mnie wzorem.
        • michelle_ Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 02:31
          rozumiem cię. dużo osób tak ma. ja na szczęście nie przejmuję się opinią innych i muszę
          przyznać że jestem z tego powodu dumna. :d ogółem mam nadzieję że kiedyś uda ci się
          przełamać. powodzenia ;*
          • livv. Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 08:57
            ja przeczytałam; ).
            bardzo ciekawy pomysł, niektóe stylizacjie naprawdę łądne. Ale nie wiem czy sama
            bym sie nie bała;]. Moze kiedyś...
            • kewpiedoll Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 09:49
              fajny pomysł i mimo,że lubię modę to nie wiem czy mi by się chciało tak dbać o
              tego bloga żeby co tydzień dodać jakieś zdjęcie wink
              • natixdd Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:02
                To jest ich wielka pasja . Podobają mi się niektóre stroje
              • greengirl Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 21:17
                Oglądałam ich blogi one są świetne naprawde trzeba mieć talent żeby tak dobrać
                ciuchy....Brawka wink
          • smog Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 21:34
            Ja jestem sama szafiarką i prowadzę fashion bloga. Staram się oryginalnie
            ubierać. Uwielbiam to. W ostatnim 'Elle' jest ciekawy artykuł na temat fashion
            bloggerów.
        • stop_it Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:59
          po pierwszym akapicie odpadam xp
        • klaugia od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:11
          powiększenie swoich szans na światową kariere .
        • natka41 odrobine uwaag ... 02.01.10, 21:03
          jaak dla mniee too zadługie xdd ale napewno masz talen pisarski itp ęęd itd xPP
          rada na przyszłość streść to jakoś x DD beez urazy ...
      • ollciia Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:53
        smile
      • rumianek_xd Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 21:34
        ten tekst mnie natchnął xdd .
        chyba sama założę takiego bloga xDD .
    • camp_rock Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:05
      http://www.kotehttp://wwhttp://www.kotek.pl/i/emoticons/choinka.gifw.kotek.pl/i/emoticons/prezentwww.kotek.pl/i/emoticons/kiss.gif.gifk.pl/i/emohttp://www.kotek.pl/i/emoticons/serce.gifticonshttp://www.kotek.pl/i/emoticons/big_grin.gif/santa.gif
    • nonamed Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:06
      dzięki, dzięki michelle ;* jeśli to było skierowane do mnie. ojoj to może ty kiedyś sprezentujesz takiego bloga? wrazie czego miałabym kontakty w świecie mody big_grin
    • owad Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:09
      to fajnie,że ludzie mają takie hobbysmile
    • angela_96 Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:10
      Fajna sprawa big_grin
      • mrahah. ;ddd 02.01.10, 22:06
        nieźlee .;ddkiss
    • mineczka88. Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:17
      fajnie ze maja swoj pomysl na zycie wink
      • karmel_ Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:29
        fajny pomysł . :
      • pinky_love Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:30
        Fajne takie cuś xD
    • lila_roz Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:29
      ja bloga nie mam ale też sie tak bawie. mieszkam w domu więc mam duuużą piwnicę, a w
      niej duuużo miejsca na różne rzeczy więc cześto znajduje tak ciekawe żeczy. ostatnio np.
      siedziałyśmy tak z kumpelą i znalazłam spudniczke prawie identyczną do takiej jednej z
      ostatniej kolekcji w `Cropp town` haha. do niek dokomponowałam bluzkę(juz ze swojej
      szafy) i dokupiłam w cropp`ie buty i jakąś biżuterię w orsay`u. musze powiedzieć ze
      bardzo fajnie to wyszło a ile było zabawy przy przegrzebywaniu tej pownicy. i za każdym
      razem cos fajnego znajde.
    • alinek95 Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:34
      Myślę ,że ubiór to cos czym możemy wyrazić siebie,pokazać kim naprawdę jestesmy.
      Jak najbardziej popieram i uważam ,że to strasznie fajne przedstawiac światu
      swoje własne orginalne stylizacje . ; D smirk
    • justinkowa Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:36
      ; DDD .
    • shizo_candy Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:38

Czytania wcale nie jest dużo.. przynajmniej moim zdaniem. big_grin

Szczerze mówiąc podzielam Twoją fascynację modą, ja sama głównie interesuję się
      modelkami ( śledząc ich kariery ) i fotografią. Co prawda przez naukę i inne
      rzeczy mam zbyt mało czasu by prowadzić takiego bloga.. ale uważam, że to
      naprawdę fajna sprawa.
    • seline_ szafiarki . 02.01.10, 17:41

Już dawno o nich słyszałam i niektóre kreacje dziewczyn są olśniewające.
      ja to chyba też mam coś z szafiarki . ;D
      Łącze stare z nowym, tanie z drogim i wgl. rzeczy na pozór do siebie nie pasujące xd.
      Uwielbiam przerabiać różne rzeczy by wyszły niepowtarzalne cudeńka. xd
      a w przyszłości zamierzam na poważnie się zająć modą xd. <3.
    • kama.xd Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:49
      Pomysł dobry smirk
    • dontignoreme Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 17:53
      czytałam ten numer ;D. I odwiedziłam kiedyś kilka blogów. Moim zdaniem te
      dziewczyny mają swoją pasję, czyli modę big_grin. Potrafią się nią bawić i dobrze
      wyglądać ^^
      • michelle_ Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:08
        ja jesze podziwiam je za sam pomysł. osobiście chyba nigdy nie wpadłabym na coś
        takiego. : 3 serdeczne gratulacje dla dziewczyn. widać że to ich prawdziwa pasja.
    • jo. Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:09
      noo, niektóre są świetne! kiedyś próbowałam coś takiego zrobić, ale wychodziło
      mi to marnie... rispekt dla szafiarek.
    • nika23231 Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:09
      podoba mi się. big_grin
      • michelle_ Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:12
        one są talenciarami : 3 kurcze, mega. ciągle jak wchodzę na ich blogi to mówię to co na
        początku 'omg. podziwiam je'.
      • lady_cat szafiarki . 02.01.10, 18:13
        jeju, jaki talent .
        podoba mi się. < 33.
    • britneyxd moje zdanie: 02.01.10, 18:19
      No tego akurat nie prrzeczytałam, bo za dłuugie... wybacz.x D
      Ale czytałam inne artykuły na ten temat i twierdze, że może to wszystko być fajne ale nie
      dla mnie.... mi wystarczy pójść do Butiku czy Croppa i kupić jakiś ciuch....szafiarki
      wymieniają się ciuchami, mają blogi w necie.... to wszystko nie dla mnie.. xDxD
      • opaopa Re: moje zdanie: 02.01.10, 18:28
        Swietna sprawa, tylko szkoda, że nigdy bym się na coś takiego nie odważyła. ;x
    • slodki_carmell Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:24
      Ja uwielbiam szafiarki!
      Szczególną sympatią darzę blod SzafaSztywniary.blogspot.com Polecam wink
      • michelle_ Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:30
        Britneyxd, słonko. rozumiem twoje zdanie, ale pozwolę sobie tutaj zacytować jedną z
        szafiarek "nie sztuka ubrać się od cała w markowych ciuchach. to potrafi każdy". i ja
        całkowicie podzielam ich zdanie < 69
    • yarrow sea of shoes 02.01.10, 18:31
      Nawiązując do wypowiedzi: kojarzycie może blog seaofshoes.typepad.com? Jego
      autorka, Jane, zaczynała podobnie i... wylądowała w Vogue!
    • lena_ . 02.01.10, 18:32
      ja je uwielbiam! niektóre stroje są naprawdę świetne, no i przede wszystkim
      oryginalne ;d Ale niekiedy trzeba mieć odwagę, żeby się w tym pokazać big_grin
    • ruby_ Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:34
      szafirki mi się strasznie podobają! z niczego potrafią zrobić coś, i są kretywne, pomysłowe i
      mają przeważnie świetny gust, a ponadto widać, że serio lubią modę, a może styl, bo
      każda go w jakiś sposób tworzy, moda umiera, styl pozostaje ^^
      • michelle_ Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:37
        zgadzam się z tobą całkowicie :3
    • aivelen Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:39
      myśle ze aby zostać szafiarką trzeba 4 rzeczy: 1) wyczucia stylu, umiejstnosci zgrania
      barw itp. 2) kasy- mimo wszystko kazdego ciuszka nie kupisz w lumpeksie i trzeba nowych
      i nowych rzeczy, zeby nadązyc za trendami, albo po prostu samemu je szyć, ptrzerabiac,
      albo wymieniac sie z ludzmi 3) czasu- trzeba polatac po sklepach, zrobic zdjecia, wstawic
      na bloga... 4) chęci. To może być praca na etat xD podziwiam te dziewczyny
      • michelle_ Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:46
        ja również je podziwiam. ale nie wystarczą tylko te cztery rzeczy. :d zresztą jedna z
        szafiarek (Sztywniara - o ile się nie mylę) ostatnio napisała co jest potrzebne. i jest tego
        dużo więcej. ;x
    • zjem_ci_kota Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 18:54
      uff...przeczytałam ;]
      no mają sposób ma wolny czas wink
      • vanell. Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 19:03
        Mają niepowtarzalny talent i pasję, podziwiam je za to. Ale ja nie wiem czy sama
        odważyłabym się na coś takiego.. cóż, może kiedyś się przełamie. xdd
    • slodkiporanek Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 19:04
      To w zasadzie talent, tak wykorzystywać pozornie bezużyteczne ubrania. Ja
      osobiście czasami coś kupię w second handzie, ale wezmę od mamy jakiś stary
      ciuch, ale w raczej kupuje nowe ubrania.
    • monik4 Re: od bloga do… “Vogue’a” 02.01.10, 19:08
      lala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka