paulinusia4 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 08:57 Tak! Ugh, wnerwia jak nie wiem co. Odpowiedz Link Zgłoś
kocham99 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 09:06 to niszczy język polski ale jak się mówi poprawnie to niszczy się też gwarę Odpowiedz Link Zgłoś
hepsio Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 09:16 zdarza się, ale nie mogę tego nigdy znieść, więc ich poprawiam ;.dd Odpowiedz Link Zgłoś
blondzia Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 09:28 Mnie najbardziej wkurza jak ktoś nie powie posuńcie się tylko posuń ta się to mnie denerwuję i zaraz mówię że to wieśniak bo inaczej nie da się nazwać Odpowiedz Link Zgłoś
leanne Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 09:35 Założyłaś wątek o poprawnej polszczyźnie, tak? To dlaczego do cholery jasnej piszesz o czymś, o czym pojęcia nie masz? :} Formy chłopaki i chłopcy są jak najbardziej dopuszczalne. Jednak ich nałożenie na siebie- chłopacy już nie. Warto wiedzieć. I nie widzę też potrzeby pisania normalnego wyrazu wielką literą, jak zrobiłaś to tu: Chłopcy - Chłopaki, albo zamiast > Wziąć - Wziąść? Strasznie mnie to wkurza. Z językiem polskim raczej nie mam problemów, ale krew mnie zalewa, gdy słyszę "pisze". Odruchowo wtedy poprawiam na "jest napisane". U kilku nauczycieli mam za to na pieńku. Ale, na Boga! Jak z ust polonistki można usłyszeć "pisze"?! I to przez takich matołów, takich leni język polski niedługo już takim nie będzie. Dlaczego? Bo podobno ludzie zastanawiają się, czy nie dać by takiego prostego, wyżej już wspomnianego "pisze". Szczerze mnie to oburza. Mówię wam: jeśli ludzie będą tak się zachowywali, nasz język będzie skarbnicą bełkotu i niezrozumiałego slangu. Nie moge się powstrzymać, podam jeszcze jeden przykład: mój brat nałogowo powtarza "wziełęm". Tłumaczę mu, tak na zdrowy chłopski rozum, że poprawnie jest "wziąłem". A on? "Przecież to tak głupio brzmi! Jak tak można mówić?". Ano widocznie można, jeśli komuś zależy na biernym posługiwaniu się językiem. Widocznie można, jeśli się chce i jeśli ktoś zechce przyswoić poprawną formę. Tutaj nie jest tak, jak z muzyką. W muzyce każdy słucha tego, co mu odpowiada. Co mu się żywnie podoba. W języku jednak jest inaczej. Jest poprawna forma? Jest. To dlaczego ludzie nawzajem sobie utrudniają życie i wymyślają coraz to dziwniejsze formy?! Tego chyba nie dane jest mi zrozumieć. Ale będę próbowała. I, do jasnej kurna Avady: będę próbowała i dociekała, i choćby Merlin miał mnie zapleść swoją brodą, kiedyś się dowiem*. W nawyk weszło mi poprawianie ludzi. Może nie tu, na forum, ale w świecie realnym, owszem. Na dwadzieścia ludzi w klasie, jeden tylko przyswoił poprawne formy. Tylko, a może aż jeden. Bo warto było choćby dla tego jednego. Gdy poprawiam, co słyszę? "Oj Kariiiina, daj spokój!". Nie dam spokoju. A może? Zobaczymy, jakie będzie ich słownictwo na maturze ustnej, jeśli w ogóle do niej dojdą. Jeśli ty, drogi czytelniku doszedłeś do tej części posta nie omijając żadnego wersu- gratuluję. I... cię rozczaruję. Za to nie ma żadnej nagrody! *za dużo Harry'ego Pottera. Odpowiedz Link Zgłoś
mila123x Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 09:38 widzę że lubisz j.polski Mnie to nie wkurza ja sama mówie chłopaki itp ale nie denerwuj sie Odpowiedz Link Zgłoś
quatrisso Hmm...Hmm....xDDDD 03.02.10, 09:49 Ja nie mam z tym problemu. No zasadniczo tylko z chłopaki i wziąść. A tak inaczej to sama nie wiem. Nie zastanawiałam się nad tym tak na poważnie ) Odpowiedz Link Zgłoś
ashleyka19 Re: Hmm...Hmm....xDDDD 03.02.10, 09:58 raczej mi to nie przeszkadza ,bo sama czasami robie błędy ;p xd Odpowiedz Link Zgłoś
chrupek Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 10:20 Nie. Sama gadam jak mi na język przyjedzie, więc wszyscy się przyzwyczaili, że zamiast chłopcy mówię chłopaki. :d Odpowiedz Link Zgłoś
zuza_12_ Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 10:20 chmm...coż raczej na takie szczegóły nie zwracam uwagi też mi się czasem zdarzy ale jak ktoś ostro przesadza to też się wkurzam Odpowiedz Link Zgłoś
colorova Re: Poprawna polszczyzna!! 03.02.10, 10:25 Wiesz nie ma ludzi idealnych i nie oczekuj że tacy będą! Ludzie sobie poprostu ułatwiaja sprawę. Mnie tylko wkurza jak ktos mówi tatowi zamiast tacie Odpowiedz Link Zgłoś
justaga Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 10:28 mi to nie przeszkadza . i tak rozumiem o co chodzi więc nie wnikam w to . x] Odpowiedz Link Zgłoś
honest_ Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 10:47 albo ostatnio dowiedziałam się, że zwrot 'posiadam (np. drugie imię)' lub 'nie posiadam (np. drugiego imienia)' jest błędne! bo posiadać można tylko i wyłącznie ziemię. w przypadku innych rzeczy mówi się 'mam' i 'nie mam'. c: Odpowiedz Link Zgłoś
rainbow_girl Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 10:33 Mnie denerwuje, kiedy ktoś mówi "proszę paniom" i "co tam pisze?". Odpowiedz Link Zgłoś
diamond.brandy Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 10:39 Uważam, że przykłady, które podałaś (Chłopcy - Chłopaki, albo zamiast Wziąć - Wziąść)nie są 'bardzo rażące', natomiast jeśli zamiast 'poszedłem' używa się 'poszłem', to już jest tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
demusz . 03.02.10, 10:40 moi rodzice zawsze mówią 'niepoprawną polszczyzną'. wkurza mnie to, ale przecież nie będę upominać rodziców. ;3 Odpowiedz Link Zgłoś
honest_ Re: . 03.02.10, 10:46 ja ostatnio na polskim UMIERAŁAM Z ROZPACZY z tego powodu -.- mieliśmy wybrać poprawną formę zdania, słowa, czasownika, przysłówka itp. nagle jedna z dziewczyn powiedziała 'okej tu będzie poszłem', myślałam, że żartuje! ale reszta dziewczyn 'tak, tak, też nam sie tak wydaje', okazało się, że choć od urodzenia im to wmawiają, że tak się nie mówi, ONE NAPRAWDĘ TAK MYŚLAŁY. boże, jaka narodowość rośnie z tego pokolenia... Odpowiedz Link Zgłoś
violet_ . 16.02.10, 17:56 irytuje mnie to. zawsze kiedy słyszę kaleczenie polszczyzny, mam ochotę wstawić im pałę z języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
natasia12341998 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 10:46 Mnie to trochę denerwuje Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_262 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 10:58 Hehe, ale ty też powinnaś sięgnąć po słownik masakra z tym, też mnie to wkurza, nie mówię , ze mi się to nie zdarza .. ale jak pisze koleś `czejść` to mam ochote walnąć telefonem grrr.. Odpowiedz Link Zgłoś
elliot Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 10:59 wkurza mnie i to bardzo. Najbardziej jak ktoś mówi `włanczać`, a nie `włączać` czasem poprawiam ludzi (raz nawet mi się wyrwało, że poprawiłam nauczycielkę, niechcący żeby nie było) bo wiele z nich robi błędy, nawet nauczyciele i ja też je robię choć staram się mówić poprawnie mi z polaka dobrze idzie więc nie mam większych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
roock Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 11:04 Ja też wszystkich poprawiam. Strasznie mnie wnerwia, jak ktoś błędnie mówi... Odpowiedz Link Zgłoś
zazdrosnakredka Ya. 03.02.10, 11:08 Tak, Tak, Tak! To jest MEGA wkurzające! Jeszcze jak ktoś się przejęzyczy to jest ok, ale bez przesady... ;| Odpowiedz Link Zgłoś
anusiakxdxd Re: Ya. 03.02.10, 11:12 czasem mnie to denerwuje ale raczej nikogo nie poprawiam a można mówić "pisze" nie trzeba"jest napisane" polonistka nam tak mowiła że mowić można ale trzeba pisać "jest napisane" dziwne to Odpowiedz Link Zgłoś
rosalie Re: Ya. 03.02.10, 11:41 poprawiam, niewiem jak można nie ogarniać paru słów po polsku. ; d ale bardziej mnie ktoś powala, jak pisze gury, rórze, równierz. ; D Odpowiedz Link Zgłoś
yellow Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 11:38 tak, wkurza. i jeszcze jak chłopak powie 'poszłem' zamiast 'poszedłem'. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka15 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 11:52 Obie formy są poprawne: i chłopacy i chłopaki. Co do wziąć, zgadzam się z Tobą. Tylko ta forma jest poprawna, a dużo ludzi robi niestety błąd mówiąć ''wziąść''. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka15 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 11:54 ''chłopcy'' oczywiście to też nie jest błąd językowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tayswift Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 11:52 Mnie wkurza jak ktoś pisze przed " ł " " o " . Odpowiedz Link Zgłoś
xo.diamond.ox Poprawna polszczyzna 03.02.10, 12:18 niektórzy mówią zamiasto 'wziąłem' - 'wziełem" albo do chłopaka "przyszłeś" lub zamiast "ciągle włączasz ten telewizor' to 'ciągle włanczasz ten telewizor' Odpowiedz Link Zgłoś
staceyann Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 12:20 A mnie to bardzo przeszkadza. Oczywiście, sama też czasami robię błędy, ale bliscy mnie poprawiają za co jestem im wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
roxy11 ;3 03.02.10, 11:59 mnie bardziej wkurza ortografia. jak widzę, że ktoś pisze 'muwi' to się gotuję ;ddd Odpowiedz Link Zgłoś
mika292 Re: ;3 03.02.10, 12:07 Jednak i tak najgorsze jest, gdy ktoś mówi "mi" na początku wyrazów albo "to jest gorsze, jak pies". Normalnie szlak trafia... Odpowiedz Link Zgłoś
maitee Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 12:17 OMG. Nie znoszę tego. U mnie w klasie osoby z koszar zamiast mówić chyba, używają słowa: chiba. Od czasu do czasu jak ich poprawię, to mówią np. Nie poprawiaj mnie, bo ci przy*ebie. Ale mnie to nie rusza. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 12:21 to jest tragiczne! albo jak słyszę jak chłopak mówi `poszłem` to mnie krew zalewa. poszedłem! albo też `co tam pisze`. to jest masakra. pisze to ktoś! powinno mówic się `co tam jest napisane`! tak samo właśnie z tym `chłopacy`. tragedia! przecież poprawnie jest chłopaki albo chłopcy! Odpowiedz Link Zgłoś
mika292 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 12:29 No to ty też się mylisz, gdyż "chłopaki" również nie powinno być formą dozwoloną. Co, te chłopaki? Myślałam, że to rodzaj męski ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
ewka15 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 12:30 Według aktualnie obowiązujących zasad języka polskiego forma "pisze" jest równie poprawna jak "jest napisane". (Forma ''pisze'' jest dopuszczalna tylko w języku potocznym) Odpowiedz Link Zgłoś
mika292 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 12:34 Moim zdaniem nie powinno tak być. Mówienie matemaTYka też jest poprawna potocznie, choć powinno się mówić mateMAtyka. Odpowiedz Link Zgłoś
amela Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 22:19 denerwuje mnie to strasznie . albo ' poszłem ' jaka masakra . oO poprawiam . i trudno , że kogoś to denerwuje . tak samo błędy ortograficzne . no jak można napisać , np . hoinka , słonice , mruwka ? ale bywają i takie przypadki . Odpowiedz Link Zgłoś