kiciaa123 28.03.10, 17:57 Powiedzcie mi proszę czy jeżeli śpię na TWARDYM łóżku .. to czy to wpływa na to że jestem nie wyspana i cały dzień ziewam ?? Co zrobić aby tak nie było ?? Proszę o pomoc !! ;D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
selena_disney Re: sen ... łóżko .. pomocy !! ;* 28.03.10, 18:21 Nie musisz przed snem nie jeść, nie oglądać tv, nie męczyć oczu np. przy kompie i nie słuchać metalu przed snem poczytaj coś albo pomyśl o tym co będzie dobrego jutro i nie stresuj się np testem. Odpowiedz Link Zgłoś
selena_disney Re: sen ... łóżko .. pomocy !! ;* 28.03.10, 18:22 chodziło mi o to żebyś nie jadła oglądała tv i nie siedziała na kompie i o to że twarde łóżko nie wpływa na sen Odpowiedz Link Zgłoś
mika999 Re: sen ... łóżko .. pomocy !! ;* 28.03.10, 21:30 Jak masz twarde łóżko to weś pełno miękkich koców i połóż na łóżku gwarantuje miękkość Odpowiedz Link Zgłoś
razorlina Masz niskie ciśnienie....? 29.03.10, 13:38 Po prostu napij się kawy rano lub mocnej zielonej herbaty... może masz za niskie ciśnienie, a co do łóżka... Na twardym łóżku zwykle się właśnie lepiej wypoczywa niż na miękkim. Łatwiej się przewrócić i kręgosłup lepiej odpoczywa itp. Poza tym nie możesz za długo siedzieć przed kompem czy telewizorem, najlepiej staraj się iść spać o 22 i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
razorlina Re: Masz niskie ciśnienie....? 29.03.10, 13:47 a poza tym... ziewanie jest objawem małego dotlenienia mózgu... powinnaś po prostu pobiegać trochę na dworze i nawdychać się świeżego powietrza też to pomaga a oto jakiś tam artykuł o ziewaniu Sekrety ziewania Ziewanie - dotlenia i chłodzi mózg, poprawia koncentrację... Niepozorne ziewnięcie ma więcej zalet, niż Ci się wydaje. I wcale nie oznacza tylko tego, że w nocy kiepsko spałeś. Najczęściej ziewanie jest normalnym odruchem. Jednak jeśli towarzyszy Ci zbyt często, może być objawem choroby. Nagminnie ziewają osoby, które cierpią na migreny, padaczkę. Może to być też oznaką bezdechu sennego. Jeśli ten odruch zanika całkiem - to też źle. Osoby cierpiące na chorobę Parkinsona nie ziewają, za czym stoi niedobór dopaminy w mózgu. Nie dziw się, że mimowolnie otwierasz usta, kiedy widzisz ziewającego kumpla w pracy. Naukowcy potwierdzili, iż ta czynność u ludzi jest bardzo zaraźliwa. Ba, bardziej zaraźliwa niż katar! Poranne ziewnięcie zaczyna się od głębokiego wdechu. Ten łyk powietrza zaraz po przebudzeniu dodaje energii. Kiedy otwierasz usta, żuchwa opada, a niewidoczne części nosa i gardła rozszerzają się, by przepuścić jak największą ilość tlenu. Mięśnie klatki piersiowej stają się napięte, a płuca otrzymują dawkę powietrza. To sprawia, że w organizmie wzrasta ciśnienie krwi oraz tętno i czujesz lekkie pobudzenie. Potem przez kilka sekund siedzisz z otwarta buzią. Wtedy mięśnie szyi się napinają, a gardło i nozdrza rozciągają się. Dzięki temu na chwilę wyostrza się zmysł węchu. W ostatniej fazie ziewania robisz wydech. Powietrze uchodzi z Ciebie, jak z balonika. Mięśnie stają się rozluźnione, a usta się zamykają. Czasem rytuałowi ziewania towarzyszy dźwięk "aaa". Dzieje się tak dlatego, że powietrze, wędrujące do płuc, podrażnia struny głosowe, które zaczynają drgać i wytwarzać zabawne dźwięki. CIEKAWOSTKI: Lekarze zaobserwowali, że ludzie, którzy znajdują się w ciężkim stanie, np. po operacji lub wypadku w ogóle nie ziewają. Gdy zaczynają to robić, wracają do zdrowia. Niektórzy uważają nawet, że pierwsze ziewnięcie oznacza przełamanie kryzysu. Ziewają dzieci w 12 tygodniu życia płodowego mimo, że ich płuca nie miały i do chwili narodzin nie będą miały kontaktu z powietrzem. Przypuszcza się, że takie ziewanie ma powiększyć pojemność płuc i przystosować je do pierwszego samodzielnego oddechu. Odpowiedz Link Zgłoś
esy_folresy Re: Masz niskie ciśnienie....? 30.03.10, 22:49 do razorlina: to nie prawda, że osoby cierpiące na chorobę Parkinsnoa nie ziewają. Ktoś z moich bliskich ma tą chorobę i ziewa! xD Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula1997 selena_disney xD 30.03.10, 22:56 Buhaha, co do metalu to się nie zgadzam bo ja go słucham zawsze przed pójściem spać. I jakbyś nie wiedziała są różne rodzaje metalu - występuja także spokojne piosenki. A wracając do głównego problemu to twardy materac nie ma nic do rzeczy, a ziewanie to wcale nie jest zła rzecz z tego co słyszałam, bo dotleniasz mózg czy coś w tym stylu Ja także śpię na twardym materacu i się wysypiam, więc problem leży gdzie indziej. Mam nadzieję, że pomogłam choć troszeczkę Odpowiedz Link Zgłoś
happymoron_xdd Re: sen ... łóżko .. pomocy !! ;* 29.03.10, 12:53 nie mam pojęcia xD Ja tam cały czas chodzę nie wyspana , tak już mam xD Nawet jak śpię 11 godzin to mi sie wstać nie chce xDD Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek11 Re: sen ... łóżko .. pomocy !! ;* 29.03.10, 12:56 Nie wiem czy to jakoś wpływa na to ,ale idź za radą poprzedniczki i weź miękkie koce i sprawdź czy lepiej się wyśpisz ;> Odpowiedz Link Zgłoś
pretty_lady Re: sen ... łóżko .. pomocy !! ;* 29.03.10, 15:04 chyba tak.Żeby się dobrze wyspać musisz mieć mięciutkie i przytulne łóżko ; )) Odpowiedz Link Zgłoś
andziaxp Re: sen ... łóżko .. pomocy !! ;* 29.03.10, 15:10 podobno powinno sie spac na twardym łóżku ale ja wole miekkie Odpowiedz Link Zgłoś
reigai Re: sen ... łóżko .. pomocy !! ;* 30.03.10, 23:06 nie siedź na kotku, idź spać. gwarantuje ci, że nie będziesz ziewać. Odpowiedz Link Zgłoś