variablee 27.04.10, 22:11 Podaj przyklady w ktorych dzialanie sil tarcia i sil oporu jest szkodliwe. Jesli ktoś wie to proszę o pomoc. Z góry dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
light Re: Fizyka 27.04.10, 22:13 Czy ja wiem... Tarcia, to chyba w silnikach mechanicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ashley. Re: Fizyka 27.04.10, 22:19 w góóglach nie ma? albo w podręczniku? wystarczy dobrze poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
reigai Re: Fizyka 27.04.10, 22:23 dostałam za tą pracę domową pięć, przepiszę ci kilka przykładów POZYTYWNE: - posypywanie solą chodników - poprzez tarcie powstaje dźwięk podczas gry na instrumencie smyczkowym - w budowie hamulców klocki hamulcowe są pokrywane specjalnym, porowatym materiałem zwiększającym tarcie - przekładnie prasowe - bez tarcia nie moglibyśmy utrzymać nic w dłoniach - specjalne buty dla alpinistów NEGATYWNE: - ścieranie się opon samochodowych o asfalt - niszczenie urządzeń mechanicznych (szybka eksploatacja) - opór powietrza w stosunku do szybko poruszających się ciał, żeby ułatwić przepływ powietrza nadaje się pojazdom aerodynamiczny kształt - tarcie podeszwy buta o podłoże Odpowiedz Link Zgłoś
variablee Re: Fizyka 27.04.10, 22:28 ashley, w googlach szukałam, nie ma. a to nie jest moja praca domowa tylko kol. i on ma inna ksiązkę a chce mu pomóc. ;D reigai, bardzo ci dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś