07.05.10, 18:00
Dziś dowiedziałam się, że mam skoliozę ; / tj. skrzywienie kręgosłupa ale to
nie jest od noszenie torby na jednym ramieniu czy coś, chyba nie wiadomo
dlaczego tak jest. ja mam skrzywienie na lewą podobnie jak mój brat, ale on
ma lekką i prostuje plecy i mu się poprawia. ale boję się, że moja będzie
poważna ; / tzn. chyba będę musiała chodzić na korekcyjne, moja mama też miała
ale wyleczyła. ciągle mój tata mówi/krzyczy, że się krzywię
: / problem w tym, że to prawda. i mam zamiar się wybrać do lekarza rodzinnego
czy coś, chyba, że rodzice powiedzą, że jak zwykle przesadzam, ale ja nie
przesadzam. nie chcę mieć totalnie zniszczonego kręgosłupa po 20. wiem, że są
o wiele poważniejsze choroby, ale ja się potwornie boję : |
chorowaliście na tę chorobę, albo znacie jakieś osoby które na nią chorowały,
może wiecie jakie ćwiczenia trzeba wykonywać, albo co ogólnie myślicie?
Obserwuj wątek
    • nieosiagalnaxd Re: Skolioza. 07.05.10, 18:38
      Ta.. Ja mam skoliozę i kifozę(czy jakoś tak ;p ). ;/
      Wybieram się do lekarza rodzinnego i ciekawe co mi powie. I albo bd miała jakieś
      ćwiczenia w domu, albo korekcyjne.
    • laseczka54 Re: Skolioza. 07.05.10, 19:02
      współczucie smile
      • nevermind_ Re: Skolioza. 07.05.10, 19:05
        to zaraz, zaraz... ty masz tę skoliozę? zatwierdzoną przez lekarza, etc? bo nie
        zrozumiałam.
    • nusska tuuu. 07.05.10, 22:29
      nie_jestem_zla napisał(a):

> Dziś dowiedziałam się, że mam skoliozę ; / tj. skrzywienie kręgosłupa ale to
      > nie jest od noszenie torby na jednym ramieniu czy coś, chyba nie wiadomo
      > dlaczego tak jest. ja mam skrzywienie na lewą podobnie jak mój brat, ale on
      > ma lekką i prostuje plecy i mu się poprawia. ale boję się, że moja będzie
      > poważna ; / tzn. chyba będę musiała chodzić na korekcyjne, moja mama też miała
      > ale wyleczyła. ciągle mój tata mówi/krzyczy, że się krzywię
      > : / problem w tym, że to prawda. i mam zamiar się wybrać do lekarza rodzinnego
      > czy coś, chyba, że rodzice powiedzą, że jak zwykle przesadzam, ale ja nie
      > przesadzam. nie chcę mieć totalnie zniszczonego kręgosłupa po 20. wiem, że są
      > o wiele poważniejsze choroby, ale ja się potwornie boję : |
      > chorowaliście na tę chorobę, albo znacie jakieś osoby które na nią chorowały,
      > może wiecie jakie ćwiczenia trzeba wykonywać, albo co ogólnie myślicie?

ja choruję.
      Mam wykonywać codziennie cwiczenia ( z kąd wiem jakie? chodzę do lekarza na
      ćwiczenia )
      i radzę żebyś Ty tez sie wybrała ;] .
      Mi to naprawdę pomaga..
      • twilight_6 ja mam trochę skrzywiony. ale to od zawsze i ... 12.05.10, 21:03

jak byłam mniejsz ato na te zajęcia korekcyjne chodzłam.
        a mój tata tak samo krzyczy że mam się nie krzywić i wgl.
    • balon123 Re: Skolioza. 08.05.10, 08:21
      ja mam skoliozę. i chodzę na rehabilitacje (na takie ćwiczenia) pomaga. wink
      nie ma sie czego bać. głowa do góry. smile
    • nie_jestem_zla Re: Skolioza. 08.05.10, 09:43
      dzięki ; *
      • majson Re: Skolioza. 08.05.10, 11:04
        moja siostra nosiła gorset smile
        • ultra_fiolet Re: Skolioza. 12.05.10, 20:22
          Mam coś podobnego , ale co innego ; ) Jedź do lekarza rodzinnego on da ci
          skierowanie, poleci jakiegoś rehabilitanta. Ja jeżdżę na rehabilitację od 4 lat
          z przerwami. Za każdym razem jak przyjeżdżam mam coś innego. Skrzywienie bioder,
          przestawione kręgi bla bla bla. Nie martw się jak trafisz na kogoś obeznanego z
          takimi przypadkami to będzie spoko.

Pozdrawiam i życzę powrotu kręgosłupa do poprawnego stanu kiss
    • emily. Re: Skolioza. 12.05.10, 20:31
      Moja, pożal się, Boże "siostra" też ma skoliozę, chociaż nie stwierdził tego lekarz, a wszyscy dookoła. Garbi się jak Dzwonnik z Notre Dam. Po prostu trzeba nosić plecak na dwie szelki, pilnować i chodzić prosto.
    • aivelen wiem coś o tym z doswiadczenia 12.05.10, 20:34
      nie chodz na zajęcia korekcyjne, bo to nic ci nie da. jakies tam motylki, kocie grzbiety, czy japońskie ukłony sa gówno warte. jesli tak bardzo sie boisz, zacznij chodzić na basen, pojdz do jakiegos dobrego rehabilitanta- on ci da cwiczenia. mozesz też jechać do sanatorium np do buska lub czarnieckiej gory, ale skierowanie moze wypisać tylko ortopeda.
      w busku byłam dwa razy, mam zalecone cwiczenia, a teraz siedze w gorsecie ortopedycznym. cholerne skrzywienie kręgosłupa ;/
    • madziolap.owa Re: Skolioza.ja mam skoliozę galopującą od 6 lat;( 12.05.10, 21:09
      tak jak w temaciee tak nie dość że jest ta skolioza to i przez nia mam coraz większe
      problemy ze stopami crying(
    • paulusia098 Re: Skolioza. 12.05.10, 21:16
      ja mialam , ale zaczęłam chodzić na basen i w rok się wyleczyłam ; ))
      polecam tobie też basen ; PP
    • vemisia Re: Skolioza. 12.05.10, 21:18
      Skolioza,Ja mam skoliozę.będę musiała robić codziennie jakieś ćwiczenia,chodzić
      na korekcyjną i na basen,żeby nie mieć gorsetu.Moja siostra nosi i i wiem że to
      nie jest fajne ;p
      Nie martw się aż tak bardzo,jeśli się przyłożysz,i będziesz robiła jakieś tam
      ćwiczenia to wszystko możesz naprawić.
      • dzaga Re: Skolioza. 12.05.10, 21:35
        skolioza to NIE JEST CHOROBA i tego nigdy do końca NIE WYLECZYSZ. mogę cie
        zapewnić ze nie masz jej od jakiegoś czasu tylko dokładnie od 2 roku życia. nie
        wiedziałaś tego wcześniej bo ona zazwyczaj ujawnia się w okresie dojrzewania
        kiedy to twój organizm rośnie. twoja jest prawdopodobnie wadą genetyczna skoro
        w twojej rodzinie występuje. ja polecam ci świetnego profesora Karskiego z
        Lublina. bierze on 110 zł za wizytę ale naprawdę warto. ja miałam 33 stopnie
        skrzywienia (to dużo) w odcinku piersiowym i 20 w lędźwiowym a po 2 latach jego
        ćwiczeń mam 10 w piersiowym i zero w lędźwiowym. jesteś w takim wieku że można
        to łatwo skorygować. według tego profesora (a powiem ci z doświadczenia że ma
        rację) ćwiczenia korekcyjne jeszcze pogorszą twój stan (ponieważ dają wszystkim
        ze skrzywieniem te same zestawy a przecież każdy ma coś innego skrzywionego) a
        poza tym to siedź normalnie i nie prostuj się na zawołanie bo to również krzywi
        twój kręgosłup. polecam Karskiego poczytaj o nim na necie i powodzenia
        • dzaga Re: Skolioza. 12.05.10, 21:38
          PS. basen trochę pomaga ale lepiej zacznij chodzić na karate to rozciągnie twoje
          mięśnie i pomoże ci zminimalizować skoliozę
    • timestealer Re: Skolioza. 12.05.10, 21:19
      witam w klubie ;C

jedyne co, to nie możesz dopuścić, żeby bardzo to zaniedbasz, bo jeśli tak się stanie, to
      już zbytnio tego nie wyprostujesz.

rób, co w Twojej mocy, a na pewno będzie dobrze.

musi być.
      • diamond_girl12 Re: Skolioza. 12.05.10, 21:42
        Nie mam.
        Ale współczuję. Pewnie to rodzinne, skoro twój brat i mama też to mieli.
    • kamila_1355 musisz wybrać się do ortopedy. 12.05.10, 21:43
      ja spadłam z krzesła i coś mi w szyi strzykło i moja pediatra wysłała mnie do naprawdę
      dobrego ortopedy. i Ty też powinnaś tam pójść. w Warszawie w Wojskowym Instytucie
      Medycznym jest kobieta ortopeda-jedna z naj w Wawie. przyjedź do Warszawy z
      rodzcami a gwarantuję Ci,że ona Ci pomoże. smile
      • nikt. Re: musisz wybrać się do ortopedy. 13.05.10, 21:26
        super. też mam skoliozę, lewostronną. chodziłam na jakieś zajęcia, gimnastykę, czy coś, chodziłam 2 tygodnie, nie oczekuję zmian, żyje z tym, ale kiedyś to wyleczę.
    • a_vie Re: Skolioza. 14.05.10, 18:43
      nie nie wiadomo, tylko od niewłaściwej postawy, od torby złego siedzenia.
      uczyliśmy się o tym ostatnio. teraz musisz nosić torbę na drugim ramieniu i
      rozkładac równomiernie ciężar, siedzieć zawsze prosto i mieć odpowiednią
      poduszką i niezapadający się, nie za twardy materac.
    • linda Skolioza. 14.05.10, 18:53
      ja mam ogromna skolioze i tez sie boje lecz niestety cwiczenia ktore zeczywiscie pomagaja robisz w klinice idziesz do lekarza i pytasz o cos w stylu rechabilitacji ja mam po drodze ze szkoly i 6 dziewczyn z mojej klasy tam chodzi i to te z ktorymi chodze ze szkoly i do szkoly i masz tam pare dni w tygodniu i godzine sobie ustalasz sama kiedy ci pasuje hehe i te cwiczenia sa ciezkie jeszcze zalezy jaka bedziesz miala rechabilitantke ja mam straszna jedze aczej mialam bo mi sie juz skonczyly rechabilitacje i mialam sie znow zapisac ale nie chce bo to jest strasznie wyczerpujace a dziewczyny z mojej klasy tez juz nie chodza to paaa aha i to nic nie kosztuje
    • dragonica Re: Skolioza. 14.05.10, 19:05
      Mam skoliozę i muszę cię pocieszyć, bo z tym da się zupełnie normalnie żyć.
      Pójdziesz do specjalisty, zapisze ci odpowiednie ćwiczenia. Obowiązkowo muszę
      pływać, bo to bardzo pomaga, ale uwielbiam pływanie, więc to dla mnie
      przyjemność. Przez całą podstawówkę chodziłam na korekcyjne. Poznałam tam fajne
      dziewczyny i nadal utrzymujemy kontakt smile Teraz jest już o wiele lepiej. big_grin
      Tylko kiedy długo stoję, np. w kościele czy w szkole na apelu to boli mnie
      kręgosłup. A przez resztę życia w ogóle nie pamiętam, że mam coś takiego jak
      skolioza big_grin
      Trzymaj się i powodzenia przy zwalczaniu skoliozy smirk
    • diana_rose Re: Skolioza. 14.05.10, 19:24
      mam skoliozę a także sztywniejący odcinek lędźwiowy kręgosłupa. Zgłoś się do
      ortopedy przepisze ci jakieś ćwiczenia.
    • werka197 Re: Skolioza. 14.05.10, 19:32
      luzik ja tez mam trochee krzywe plecy i sie nierez prostuje przed kompem i tyle , zadna
      tragedia . Jak bylam mala chodzilam na korekcyjne ... duuzo pomogo bo juz prawie mam
      proste plecki . Tylko ze torebke do szkoly noszee ..
    • princessm Re: Skolioza. 15.05.10, 15:06
      ja mam niestety skoliozę. musisz iśc do ortopedy ale oczywiście najpierw do
      rodzinnego po skierowanie. dalej to już zabiegi rehabilitacyjne
    • zuza_12_ wejdź tu ;) 15.05.10, 15:16
      musisz pójść do doktora i takie różne ćwiczenia wykonywać ,
      chodź na basen ,
      dobrym rozwiązaniem będzie też kupno pajączka wink
    • trufla Re: Skolioza. 15.05.10, 18:24
      Nie do lekarza rodzinnego tylko do ortopedy. Ja mam lekkie skrzywienie i dostanę od
      lekarza specjalne zestawy ćwiczeń do domu i powinno pomóc...
    • demcia_ Re: Skolioza. 15.05.10, 19:02
      Ja też mam skoliozę.Od jakiś 2 lat chodzę na gimnastykę/korektę i to mi chyba pomaga. 2
      razy w tygodniu chodzę na te ćwiczeniasmile Najlepszą radą jakią mogę ci dać to PROSTUJ
      SIE,PROSTUJ!!! no bo chyba nie chcesz sobie całego życia pogorszyć,niemiejąc chłopaka
      dlatego że się garbisz...?confused
    • rosaliee. Skolioza. 15.05.10, 19:12
      też mam . i żyję .
    • blair206 Re: Skolioza. 26.07.10, 21:20
      Ja mam skoliozę i noszę gorset ortopedyczny. Takze wykonuję ćwiczenia, które zalecił mi
      ortopeda. Dobrze myślisz, żeby wybrać sie do lekarza, bo ci to na dobre nie wyjdzie z
      kilkanaście lat. Tak samo mi mówili rodzice, gdy mówiono mi, ze bedę nosić gorset. U mnie
      zaczęło sie od tego że miałam jedną krzywą łopatkę i jeśli ty nie zadziałasz w tej sprawie to
      to będzie sie pogłębiać. Ja miałam podobnie.

• rosalie Re: Skolioza. 26.07.10, 21:23
        też mam, i powinnam mieć ćwiczenia korekcyjne, ale nie chcę mi się na nie chodzić.
        • ooonanaooo Re: Skolioza. tu 27.07.10, 10:30
          To ic strasznego,też mam. Chodź na ćwiczenia,ja chodziłam 20 razy,pomaga. Ale
          jak się nie ćwiczy dalej w domu to dalej to samo,a ja nie ćwiczę bo mi się nie
          chcę, chyba,że czasami...wink
    • golden_star Re: Skolioza. 27.07.10, 11:14
      Skrzywiony kręgosłup ma duuuuużo ludzi na świecie, więc to nie jest nic
      poważnego. Ja od 4,5 roku chodzę na zajęcia korektyczne, mam to i jakoś żyję z
      tym normalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka