Dodaj do ulubionych

Polityka a młodzież.

27.06.10, 22:41
Zastanawia mnie, czy dzisiejsza młodzież interesuje się polityką.
Uważacie, że to co się dzieje tam "u góry" jest warte uwagi? Obchodzą was losy naszego
państwa, jeśli chodzi o politykę?
Moi rodzice od jakiegoś czasu uparcie twierdzą, że "to nie moja sprawa", co mi wydaje się
niedorzeczne! Jestem przecież obywatelką tego państwa, chcę wiedzieć jakie mam prawa i
obowiązki, kto sprawuje władze w moim kraju... I chcę móc o tym mówić! Wyrażać swoje
zdanie! W końcu za to 5 lat będę już pełnoletnia (chyba, że wybory będą przed 21 listopada
wink ) i to ja będę decydować o tym, kto zostanie prezydentem.

Czy wasi rodzice chcą słuchać waszej opinii co do polityki w naszym państwie? Moi niestety
nie...
I czy w ogóle interesujecie się polityką?
Obserwuj wątek
    • heyyeah _ 27.06.10, 23:07
      • zala95 Re: _ 28.06.10, 01:29
        Moi mnie słuchają. Są normalni. Mnie polityka raczej interesuje. I cieszę się,
        że ciebie też. Zdajesz się być inteligentną dziewczyną, jak na twój wiek big_grin W
        sensie, że mało takich osób jest.
        Istotne jest to, kto rządzi krajem. W końcu to my jesteśmy przyszłością. Aż
        strach się bać, że są nią także dzieci disneja. Ale z tego się wyrasta xD
        • alice.... Re: _ 28.06.10, 08:17
          mnie polityka nie interesuje, bo gdybym cos powiedziała na ten temat zawsze usłysze
          sprzeciw
    • zala95 Re: Polityka a młodzież. 28.06.10, 01:32
      Ależ dyskusja.. zawrzało xD
    • drama_queen Re: Polityka a młodzież. 28.06.10, 01:35
      moi rodzice wysłuchają co mam do powiedzenia, ale zazwyczaj kończy się to
      komentarzem "a ty gó.wno wiesz". więc ja już przestałam się do polityki mieszać,
      bo i tak dopiero w wyborach prezydenckich będę głosować za 8 lat.
      • zala95 Re: Polityka a młodzież. 28.06.10, 01:36
        Powinni się cieszyć, że się tym interesujesz -.-
    • zuuzaa12 Jaa 28.06.10, 08:11
      Ja ostatnio zainteresowałam się polityką, kiedy Ś.P Lech Kaczyński zmarł. Wtedy
      stanowczo byłam za panem Komorowskim i kiedy coś mówił telepatycznie dawałam mu
      piątkę wink . Rodzice mnie słuchają w trakcie polityki, bo poszli zagłosować w 1
      turze, i obydwoje pójdą zagłosować na wiadomo kogo. Losy jak najbardziej mnie
      obchodzą. Za 5 lat będę mogła już sama głosować - a kandecja bodajże się wtedy
      skończy, będą kolejne wybory.
    • softy_girl Zgadzam się. 28.06.10, 08:26
      Rodzice powinni mówić dzieciom o wydarzeniach politycznych związanych z krajem,
      bo już za parę lat będziemy mogli głosować, do tego czasu powinniśmy poznać
      wszystkie za i przeciw żeby dokonać dobrego wyboru. Czuję się obywatelką naszego
      kraju i chętnie poszerzam swoją wiedzę o polityce. Rodzice nie mają nic
      przeciwko, chodź mamę trochę dziwi że zajmuję się takimi sprawami.
    • chemically Re: Polityka a młodzież. 28.06.10, 08:28
      ja interesuję się polityką i moi rodzice cieszą się, że mam wyrobioną opinię i
      moja mama uważa, że będzie mi łatwiej na WOS'ie xD
    • jane_ Re: Polityka a młodzież. 28.06.10, 08:43
      chyba ja się najbardziej interesuje w domu polityką, troszkę mniej tata, ale zawsze mogę sobie z nim pogadać. moje zainteresowanie nie wykluło się nagle po pamiętnej katastrofie, to wszystko to lata starannej hodowli. :p
      bo która nastolatka rano ogląda tvn24, czyta newsweeki, gazetę wyborczą.
      mam własne zdanie, i mam z kim o nim pogadać. a rozmawiam również o tym, co dzieje się tutaj, jak wypowiadacie się na temat polityki, i już wiele razy słyszałam, 'dziewczyno, zostaw je, nie odpowiadaj na te tematy, po co'. bo jak ktoś pisze, że - oj, nie pamiętam - chyba tusk albo komorowski - to senator, a komorowski w dodatku jest komunistą i wprowadzi nam kartki na buty, to ręce opadają. moim zdaniem, nagłe zainteresowanie młodzieży tym tematem jest bardzo złe. i złe jest to, że większość bez słowa przejmuje zasłyszane od rodziców zdania, opinie. jak jeszcze raz tu przeczytam, że komorowski chce prywatyzować szpitale, to się chyba potnę.
      bo tak to tu jest - bez żadnej wiedzy, chcemy się wykazać znajomością. i nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.

i tak sobie przypomniałam: temat z marca, pis czy po.
      jej, to była dyskusja. <3.

więc, tak, interesuje się, i w moim domu nikogo to nie dziwi.
    • anne05 Re: Polityka a młodzież. 28.06.10, 09:40
      Wiesz, wydaje mi się, że to zależy od człowieka. Ja mam na ten temat takie zdanie - jestem
      obywatelką tego państwa, ale skoro dorośli uważają mnie za "nastoletniego gó...arza"
      (którego opinię btw kreują nasi czasami przerażająco niedojrzali rówieśnicy), to po co mam
      się produkować, skoro i tak nic nie wskuram? Polityką interesuję się bardzo umiarkowanie,
      praktycznie w ogóle - nudne są te całe o niej programy i proszę mi nie pisać, że to nasze
      państwo i powinnam się tym interesować. Wiem jedno - gdybym była dorosła,
      poszłabym na wybory i zagłosowała na tego, o którym mam najlepsze zdanie. Nie
      zostawiłabym tego, chociaż mówię - polityka jest dla mnie nudna. A póki co cieszę się
      młodością, bez tego typu problemów.
      • exam. Re: Polityka a młodzież. 28.06.10, 09:42
        interesuję się i to bardzo. nawet myślałam o politologi.
        często rozmawiam z tatą na te tematy i czasami on ma mnie serdecznie dość. : D
        za pięć lat przecież już będę mogła oddawać głos więc muszę się orientować. a
        kilka razy dziennie wiadomości + gazety to rytuał.
        • heyyeah ja siłą rzeczy się interesuję polityką : D 28.06.10, 10:01
          mój kochany tatuś ogląda TVN24 24h/7.
          • anne05 Re: ja siłą rzeczy się interesuję polityką : D 28.06.10, 10:36
            mój też. tongue_out
    • bellacullenx Re: Polityka a młodzież. 28.06.10, 10:01
      Ja się tym interesuje.
      Moi rodzice także.
      Dyskutują ze mną o tych sprawach gdyż lubimy wymieniać poglądy.
    • zuaona Re: Polityka a młodzież. 28.06.10, 10:05
      Oglądam programy polityczne i czytam gazety, szczerze mówiąc tylko dlatego, żeby
      wiedzieć co się dzieje. Mam własne poglądy i zdanie, nie rozmawiam o nim z
      rodzicami (mimo wszystko moja wiedza nie jest chyba wystarczająco duża),
      próbowałam z rówieśnikami, ale ich argumenty nie są za inteligentne
      (Głosowałabym za Korwinem-Mikke, bo chce zalegalizować marysię). c:
    • katsuumi_17 Re: Polityka a młodzież. 28.06.10, 10:22
      Nie jest to może moja dziedzina, ale polityką interesować się powinien każdy (choć trochę).
      Jeśli chodzi o podstawowe zagadnienia polskiej polityki, tj. partie, rząd, kto pełni
      najważniejsze funkcje, jakie mniej- więcej poglądy mają najważniejsze partie, to w miarę się
      orientuję.
    • plejowa Re: Polityka a młodzież. 28.06.10, 10:43
      mnie polityka niezbyt obchodzi . tongue_out
      • nevermind_ Re: Polityka a młodzież. 28.06.10, 10:50
        Właśnie to my- młodzież powinniśmy się tym interesować. Bo wszelakie zmiany, które mają
        zamiar wprowadzać i na temat których dyskutują będą dotyczyły naszego życia. Nie mówimy
        tu o dalekiej przyszłości, przecież to kwestia zaledwie kilku lat.
    • karina545 Re: Polityka a młodzież. 01.07.10, 20:50
      Ja się interesuje polityką smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka