mika999 Re: Cmentarze .. 13.07.10, 18:36 Gdy idę na cmentarz jest mi bardzo smutno gdy patrzę na te wszystkie groby... no ale miło jest zanieść kwiatki nad grób Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_malfoy nie bardzo... 13.07.10, 18:52 Oczywiście lubię czasem pobyć sama, ale wtedy na pewno nie idę na cmentarz. Ten w moim mieście jest spory, ale raczej nowy i nie ma tam takiego klimatu jak np. na Powązkach w Warszawie, których nie cierpię przez to, że kiedyś na wycieczce (były takie upały jak teraz) poszłam tam z rodzicami i nawet w pełnym słońcu robiło mi się tam strasznie zimno i nieswojo, wiałam stamtąd aż się kurzyło. Od tego czasu nie przepadam za starymi grobowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
koralowa . 13.07.10, 18:53 `Na cmentarzu nie czuje się zrelaksowana. W ogóle nie czuję tej całej 'bliskości zmarłych', nie wiem może jestem dziwna. Relaksuje się w swoim pokoju tam jestem odizolowana od całej rzeczywistości, która czasem mnie przytłacza. Odpowiedz Link Zgłoś
green_day_love moniquemichael 13.07.10, 19:06 Wiesz, mnie takie miejsca dają inspirację do pisania wierszy i opowiadań. Ogólnie moja..hm.. twórczość, że tak to ujmę opiera się na dramacie i cierpieniu nastolatki, która w dzieciństwie przeżyła już wiele, aż w końcu zaczyna do niej docierać, że nie może tak żyć i stara się odmienić. Nie będę się rozpisywać na ten temat. Wczoraj w internecie ot tak po prostu wpisałam sobie w googlach kaplicę Scheiblera, która znajduje się na cmentarzu, na którym jest pochowana cześć mojej rodziny w moim mieście. Zawsze tam jeździłam, ale jakoś specjalnie nie interesowałam się nią. Teraz nagle zapragnęłam się tam znaleźć, porobić ciekawe zdjęcia, poznać jej historię. Kiedyś nawet, jak byłam wieczorem na tym cmentarzu to widziałam, jak właśnie przy tej kaplicy kręcony był film. Tak więc, takie spokojne miejsca dają mi inspirację do pisania i również przemyślenia kilku spraw Odpowiedz Link Zgłoś
lov_aa Re: Cmentarze .. 13.07.10, 22:38 Ja jak mam się zrelaksować to w jakimś fajnym towarzystwie ;d a nie na cmentarzu ... ale wiesz każdemu należy się odpoczynek od przyjaciół Odpowiedz Link Zgłoś
leyla Re: Cmentarze .. 14.07.10, 12:24 ja też na cmentarzu czuję się spokojnie.nie napawają mnie strachem.no chyba że w nocy wtedy tak. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxnikusxxx Re: Cmentarze .. 14.07.10, 21:26 Szczerze powiem, że nie przepadam za takimi miejscami... zawsze chce mi się płakać.. Odpowiedz Link Zgłoś
lizzunia Re: Cmentarze .. 14.07.10, 21:31 ja uwielbiam bo nawet mieszkam na osiedlu koło cmentarza i ide do szkoły tez przez cmentarz więc bardzo lubie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
muzykomanka Re: Cmentarze .. 14.07.10, 21:32 Owszem lubie. Ale na tych starych. Sama. Jak zapada zmrok...;D Ale bardziej lubioie sama wieczorami chodzić do lasu. I oczywiście z telefonem i słuchawkami żeby słuchać muzy. Później zdejmuje słuchawki i tak sobie siedze na kamiś pniu i sobie myśle. Albo czytam książkę. ;D Ogólnie. Uwielbiam być sama w . I w domu. I na spacerach. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
koaal ... 14.07.10, 21:33 jak można czuć spokój i być zrelaksowanym w miejscu gdzie leży tyle zmarłych ciał?! nie, nie lubię cmentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gigi09 Re: Cmentarze .. 14.07.10, 21:37 Najbliższy cmentarz na którym mogłabym poczuć się samotna jest ponad 10 km od mojego domu, wiec odpada. Żeby się zrelaksować i pobyć sama ze sobą wieczorem kiedy robi się już ciemno siadam na huśtawkę na moim podwórku, słucham piosenek na mp3 i myślę o tak o niczym i o wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkowa0105 Re: Cmentarze .. 14.07.10, 21:41 ja niezbyt je lubię ja nie mam jednego miejsca które mnie uspokaja, to wszystko jedno tylko żebym była sama Odpowiedz Link Zgłoś
nick_jonas_jb Re: Cmentarze .. 14.07.10, 21:46 Relaksujesz się na cmentarzu ?! Nie masz koło siebie normalniejszych miejsc takich jak no nie wiem... park albo jakaś alejka ?! Odpowiedz Link Zgłoś
green_day_love nick_jonas_jb 15.07.10, 16:53 Tak się składa, że w moim mieście jest dość dużo parków itp, a cmentarz to jest jak najbardziej normalne miejsce. Nikt nie zabrania tam chodzić. A jeśli ktoś tęskni za swoją zmarłą rodziną to czy ktoś może tej osobie zakazać chodzenia tam, gdzie są pochowani tylko dlatego, że innym się to nie podoba i uważa za dziwne? Jasne, że nie. Wiele osób tutaj mówi, że na cmentarzu mogę wiele spraw przemyśleć, a ja szanuję każde zdanie i nie mam zamiaru kłócić się o takie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
coker Re: Cmentarze .. 15.07.10, 17:22 Lubię chodzić na cmentarze, ale NIE nocą. Czuję się zrelaksowana, odizolowana od świata i rzeczywistości kiedy zamykam się w swoim pokoju i włączam płytę Green Day'a. Robię to codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
iga18 Nie za bardzo... 15.07.10, 17:26 Nie, że nie lubię takich klimatów. Są nawet, ale ... ... mam daleko. Strasznie nie chce mi się tam chodzić. Ledwo wyciągają mnie na jakąś rocznicę umarcia/urodzin rodziny, którzy już leżą na cmentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
primas Re: Cmentarze .. 15.07.10, 18:18 Lubię chodzic na cmentarz, ale gdy jest dzień ; - ) Mnie akurat odpręża las. Nie wiem czemu, ale czuję się w nim bardzo swobodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
moniag spoko 15.07.10, 18:35 ja bardzo lubię sprawiają że jestem wyciszona i czuję się jak w innym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
iniaxd Re: emm... 15.07.10, 18:54 Nigdy nie chodze sama na cmentarze, zawsze albo z kumpelą albo z rodziną. Moim miejscem wyciszenia jest taki wieeelki opuszczony dom w moim rodzinnym mieście. Czuje sie tam dobrze i bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
inkny Re: Cmentarze .. 15.07.10, 20:14 Ja bardzo lubię przechadzać się z Pewnymi Osobami. Oczywiście wa nocy, gdy nie ma żywych i słońca. i tylko te stare, najlepiej opuszczone, gdzie jest sporo krypt do zwiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
oleksandra_xd Re: Cmentarze .. 15.07.10, 20:19 Ja w moim mieście nie mam takiego miejsca, nawet na cmentarzu czuję się nieswojo ; / ... ; d d , lepiej nie pytać ; PP Odpowiedz Link Zgłoś
cyrusmiley Re: Cmentarze .. 15.07.10, 20:27 Hmm gdy chodze na cmentarz to mam takie uczucie wewnętrznego spokoju ,wyciszenia i oczywiście poczucie tego ,że ta osoba która odeszła jest bliżej mnie Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
meerc c; 15.07.10, 20:30 jak byłam mała , to lubiłam z rodzicami przechodzić obok nagrobków małych dzieci . zawsze myślałam że te małe aniołki siedzą na swoich grobach i w nocy ze sobą rozmawiają i bawią się . c: ogólnie cmentarz jest mi obojętny . Odpowiedz Link Zgłoś
pauliska1212 Re: Cmentarze .. 15.07.10, 22:07 nie lubię ... święta zmarłych też nie lubię, tak jakoś przytłacza mnie widok, wszędzie groby itp. ale ogólnie cieszę się, że jest takie święto. Dzięki niemu nie zapominamy o naszych bliskich którzy odeszli i praktycznie cały dzień się ich wspomina . : dd Odpowiedz Link Zgłoś
slodkiporanek Re: Cmentarze .. 16.07.10, 10:01 Uwielbiam chodzić po cmentarzach, ale nie dlatego, że czuję się spokojna. Po prostu lubię czytać daty narodzin i śmierci, wyobrażać sobie jaki ktoś był, i w jakich okolicznościach zginął. Odpowiedz Link Zgłoś
temptation Hmm 17.07.10, 18:24 Dla mnie cmentarz jestem dziwnym miejscem... nie umiem się tam zrelaksować z myślą że wokół mnie są setki zmarłych ludzi... to odwrotne zjawisko zrelaksowania ( dla mnie ). Odpowiedz Link Zgłoś