Dodaj do ulubionych

Rodzice a przyjaciele

05.07.10, 10:09
Nawet,jeśli był taki wątek to proszę nie kasować tego,bo nie mam pojęcia,co robić.
Moja matka nie lubi moich przyjaciółek. Cały czas ''zwala'' na K. (jedną z moich
przyjaciółek),że przez nią przeklinam i pyskuję,a moja starsza siostra robi tak cały czas i jak
to mówię mamie,to ona na to,że to nie z jej powodu i nie chce ze mną gadać. Z kolei jak
raz zaczekałam na moją drugą przyjaciółkę,moja matka zaczęła nazywać mnie jej
giermkiem. Nie mogę już tego znieść. Ostatnio nie mogę nawet wyjść i pójść,np.,na rowery
z nimi przez mamę. Co mam robić ? Mam tego wszystkiego serdecznie dość ... Moja siostra
wszystko robi bezkarnie (bo ma 19 lat),a ja (13 lat) muszę być jak na jakiejś smyczy Nie
jeżdżę na kolonie,bo mi rodzice nie pozwalają (szczególnie matka),nie chodzę na koncerty
(to samo),ani na imprezy,bo moja siostra jak była w moim wieku ani razu nie była nawet
na dyskotece. Pomóżcie błagam ! crying(((
Obserwuj wątek
    • mells Re: Rodzice a przyjaciele 05.07.10, 10:15
      Tak samo mam. Moja siostra też ma 19 lat, ja 13. Ona może wszystko- ja nic. Czasami
      zamykam się w pokoju i płaczę, bo to jest nie do zniesienia. Ale z klnięciem ma trochę racji.
    • negative Re: Rodzice a przyjaciele 05.07.10, 10:42
      Może po prostu porozmawiaj z rodzicami i uświadom im, że fakt, że jesteś młodsza, nie
      oznacza, że tym samym gorsza od starszej siostry. Jesteś zupełnie inna i powinni to
      uszanować.
      Co do koncertów: poproś ich o zgodę na wyjście na koncert odbywający się blisko
      twojego miejsca zamieszkania. Skąd mogą wiedzieć, jak się zachowasz? Obiecaj im, że jeśli
      zrobisz coś głupiego i zachowasz się nieodpowiedzialnie, uszanujesz ich decyzję co do
      dalszych wypadów (ewentualny zakaz). Pokazuj im na każdym kroku, że mogą ci ufać i
      umiesz o siebie zadbać.
      Nie dziw się, że podejmują takie, a nie inne decyzje jeśli zachowujesz się jak rozwydrzona
      małolata. Unikaj więc sytuacji, które stawiają cię w takim właśnie świetle.
      Życzę powodzenia wink
      • diamond_girl12 Re: Rodzice a przyjaciele 05.07.10, 10:55
        Po pierwsze - nie porównuj się do siostry. Jest dorosła. I o 6 lat od Cb starsza. Nie dziw się, że twoja mama traktuje ja inaczej.
        Po drugie - porozmawiaj z mamą.
        • diamond_angel Re: Rodzice a przyjaciele 05.07.10, 11:28
          zgadzam się z diamond_girl12 .
          i do jej wypowiedzi chcę jeszcze dodać:
          twoja 19 letnia siostra ma prawo już przeklinać! jest dorosła!
      • casssaxd Re: Rodzice a przyjaciele 05.07.10, 11:07
        negative napisał(a):

> Może po prostu porozmawiaj z rodzicami i uświadom im, że fakt, że jesteś młodsz
        > a, nie
        > oznacza, że tym samym gorsza od starszej siostry. Jesteś zupełnie inna i powinn
        > i to
        > uszanować.
        > Co do koncertów: poproś ich o zgodę na wyjście na koncert odbywający się blisko
        >
        > twojego miejsca zamieszkania. Skąd mogą wiedzieć, jak się zachowasz? Obiecaj im
        > , że jeśli
        > zrobisz coś głupiego i zachowasz się nieodpowiedzialnie, uszanujesz ich decyzję
        > co do
        > dalszych wypadów (ewentualny zakaz). Pokazuj im na każdym kroku, że mogą ci ufa
        > ć i
        > umiesz o siebie zadbać.
        > Nie dziw się, że podejmują takie, a nie inne decyzje jeśli zachowujesz się jak
        > rozwydrzona
        > małolata. Unikaj więc sytuacji, które stawiają cię w takim właśnie świetle.
        > Życzę powodzenia wink

Dzięki za radę,ale w tym właśnie problem,że ja jestem odpowiedzialna,co moi rodzice
        niechętnie przyznają. Poza tym,rozmawiałam z nimi,ale do nich nie trafiają żadne
        argumenty. sad
    • mervelous Re: Rodzice a przyjaciele 05.07.10, 10:52
      Ja mam mlodsza sis.
      I mam lepiej od niej, bo moge wiecej, faktycznie...
      No ale coz, nie wiem jak Ci pomoc.
      3maj sie! kiss
    • kikunia Re: Rodzice a przyjaciele 05.07.10, 10:54
      pogadaj może z siostrą. Niech przekona rodziców, że zna twoje przyjaciółki że są
      odpowiedzialne itd. Może też zasugerować, że jesteś bardziej dojrzała i mogą cie puszczać
      na imprezy itd.
      A może wybierz się na jakiś koncert z siostrą? wtedy rodzice powinni pozwolić ; )
      • casssaxd Re: Rodzice a przyjaciele 05.07.10, 11:09
        kikunia napisał(a):

> pogadaj może z siostrą. Niech przekona rodziców, że zna twoje przyjaciółki że s
        > ą
        > odpowiedzialne itd. Może też zasugerować, że jesteś bardziej dojrzała i mogą ci
        > e puszczać
        > na imprezy itd.
        > A może wybierz się na jakiś koncert z siostrą? wtedy rodzice powinni pozwolić ;
        > )

Dzięki,ale nie znasz mojej siostry ! Ona nienawidzi wszystkie moje kumpele,nawet jak ich nie
        zna. Ona mnie nawet nie lubi,cały czas mnie przezywa. W ogóle patrzy cały czas na swoje
        korzyści,często wyzywa nawet mamę,ale po pół godzinie wszystko jest ok,a jak ja przeklnę
        na moją siostrę od razu mam szlaban na komputer na jeden dzień.
    • jonas_lover Re: Rodzice a przyjaciele 05.07.10, 11:21
      Mam pomysł, ale nie wiem, czy pomoże.
      Pomyśl naprawdę, co może być powodem niecheci Twojej mamy. Potem sporządź listę
      swoich argumentów, dlaczego lubisz swoje koleżanki i dlaczego jesteś godna zaufania,
      żeby np. wyjść na imprezę. Któregoś dnia zawołaj mamę do swojego pokoju (w każdym
      bądź razie do takiego, który da się zamnknąć na klucz) i zasuń Was w pokoju na klucz.
      Wtedy nawet, jeśli mama nie będzie chciała słuchać, powiedz, że nie otworzysz drzwi
      dopóki cię nie wysłucha. Wtedy przedstaw swoją listę i zapytaj, dlaczego tak się
      zachowuje. Powiedz, że Ty jesteś zupełnie inna niż siostra i chyba dlatego, że jesteś
      młodsza, dostajesz wszelkie możliwe zakazy, a ona żadnego, wytłumacz jak się z tym
      czujesz i zmuś mamę, żeby wyjaśniła, o co naprawdę jej chodzi.
      Życzę powodzenia. wink
      • laurus Re: Rodzice a przyjaciele 05.07.10, 11:31
        ja mam rok starsza siostre i rodzice traktuja nas mniej wiecej na rowni (nie
        wiem jak sie tak mowi chyba po rowno tongue_out) i wgl pozwalaja nam na wiele
        rzeczy... a co do ciebie... to sprobuj porozmawiac z rodzicami i spytaj o co
        im tak naprawde chodzi bo wykrecanie sie ciagle to nie jest dobre rozwiazanie. w
        szczegulnosci ze nic nie zrobilas tongue_out a co do kolezanek to powiedz im ze on ich
        nie znaja wiec niech nie osadzaja big_grin zycze powodzenia! big_grin
    • timestealer rozmowa.rozmowa.rozmowa.rozmowa.rozmowa.rozmowa. 07.07.10, 09:20
    • outcast Re: Rodzice a przyjaciele 07.07.10, 09:26
      Wiem że to nie łatwe ale porozmawiaj z nią, ale tak poważnie.
      Powiedz co myślisz, powiedz że jesteś nieszczęśliwa.
      Wyznaj prawdę, ale tak żeby nie zranić mamy.
    • nicola1313 Współczucie ale może... 07.07.10, 09:36
      porozmawiaj z nią tak poważnie że nie jesteś jak siostra że też masz uczucia i
      że przyjaciółki są ci bardzo ważnie itp. wszystko pokoleji jej wytłumacz
      • casssaxd Re: Współczucie ale może... 07.07.10, 13:21
        Myślicie,że tego nie robiłam ? U mnie w domu,mimo wielu,naprawdę wielu rozmów,moja
        siostra rządzi. Kiedy rozmawiam z rodzicami,to odpowiadają,że wcale tak nie jest,ale kiedy się
        pokłócimy ostrzej czy coś,to ją pouczają spokojnie,a na mnie krzyczą. Nawet,kiedy to ona
        zacznie,np. raz po prostu szłam przez kuchnię,a ona mnie przezwała,albo zaczyna zaczepkę
        od przezywania moich przyjaciółek,a moja mama się z tego raz nawet śmiała. Na razie jest
        trochę lepiej,ale moja siostra już pokazuje swoje. Ma jechać z papierami do uczelni do
        pewnego miasta,dużego i na drugim końcu Polski. Chciałabym się z nią i mamą zabrać,ale ona
        już kręci nosem. Na szczęście mama jest w tej sytuacji chyba po mojej stronie,ale to wyjątek.
        ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka