Dodaj do ulubionych

Wróćmy do

16.08.10, 10:46
historii!! Czy wasza babcia lub dziadek opowiadali wam kiedyś jak to było w czasach II
wojny światowej?? Mi babcia opowiadała kiedyś,że niemcy wysiedlali ludzi z domów,cytuje
babcie ,,wleźli nam do domu kazali wyjść oni tam siedzieli żarli,spali,pili,i za stodołom była
taka szopa w której tam składali miny,i w jedną noc dostali rozkaz żeby wywieść te miny i
za jedną noc potrafili wywieść całą szope tych min i porostawiali je po całym lesie i polach i
pojechali dalej,wynieśli sie z domów.Potem takie chłopaki w naszym wieku chodzili i zbierali
te miny zapalali ognisko,wrzucali je tam,uciekali i patrzyli.I to była taka głupota bo tam im
nieraz ręce,nogi urywało,a nieraz to ich nawet zabijało!! Potem po tej wojnie to nie było
nic. Po bochenek chleba trzeba było jechać z 30 km do wiekszego miasta.Na początku tej
wojny tam stalin i hitler podpisali jakąś umowe i jak hitler najechał na warszawe z tysiącami
żołnierzy to Polacy uciekli przez Ukraine do rusków bo mysleli że tam sie schronią a ruski
pod moskwą zaczeli ich prać,bić,i wyzabijali ich w tym lesie w Katyniu tysiące żołnierzy" no
ale się rozpisałam a u was opowiadali wam coś dziadkowie??
Obserwuj wątek
    • katsuumi_17 Re: Wróćmy do 16.08.10, 10:50
      Babcia mi powiedziała kiedyś, że jak była mała, w czasie II WŚ chowali się w bunkrach. Miała
      wtedy szmacianą lalkę, którą zakopała, by potem po nią wrócić. Kiedy po jakimś czasie tam
      poszła, odkopała lalkę. Okazało się, że zgniła.
      Opowiadała mi tylko tyle, resztę wiem z lekcji historii.
    • join_ Re: Wróćmy do 16.08.10, 10:51
      moja babcia jest jeszcze ' młoda ', nie było jej w czasach wojny.
    • nothing... Re: Wróćmy do 16.08.10, 12:33
      Trochę mi opowiadała, np. po wojnie Niemcy chcieli zabrać moją babcię do ich
      kraju. Była wtedy małą dziewczynką, na szczęście jakoś ubłagali (rodzice babci)
      ich by jej nie zabrali.
      • quelle Re: Wróćmy do 16.08.10, 12:38
        mi babcia mówiła że jak była 2 wojna to on jeszcze małym dzidziusiem była ;p
        nic nie pamięta .
        • quelle Re: Wróćmy do 16.08.10, 12:39
          ale za to prababcia coś tam opowiadała ,
          jak uciekali itp.
    • renooo17 Re: Wróćmy do 16.08.10, 14:49
      takich opowiadań nikt mi niestety nie opowiadał sad
      • roxy11 Re: Wróćmy do 16.08.10, 14:54
        moja babcia z koleżanką uciekła z obozu w Niemczech.
        pieszo.
        co zaskakujące, pomógł im właśnie niemiecki żołnierz.
    • ruby_ Re: Wróćmy do 17.08.10, 17:47
      no jasne. moja babcia, jej mama i tata (moi pradziadkowie), mieszkali u takiej rodziny
      niemieckiej w domu, ta rodzina akurat była dobra. prababcia i pradziadek sprzątali tam,
      gotowali itp, a babcia miała trzy latka, wtedy. pewnego dnia żołnierze niemieccy zawitali do
      tego domu i pytają się właścicieli, czy tu są jakieś polskie dzieci. pani i pan domu wiedzieli, że
      gdy powiedzą im, że tak, jest tu mała trzyletnia polska dziewczynka, to zabiją ją. więc
      powiedzieli, że jest trzyletnie dziecko, ale ich. i takim sposobem moja babcia nie zginęła.
    • pauluu nie mam babci a ni dziadka 18.08.10, 11:21
      jedna babcia zmarła gdy miałam 3 lata, reszty dziadków nie znałam
      • ashley_miley więc... 18.08.10, 12:01
        opowiadala 1 babcia, no bo to byly straszne czasy do dzis słabo znosze niemców.
        choc wszsyscy mowią ' czasy sie zmienily są tam juz inni ludzie' mimo tego
        jestem tak wychowana ze choc nie bralm udzialo w 1 i 2 wojnie swiatowej bardzo
        to przezywam to co się 'działo' Jedna hiostoria jest ciekawa. Moj dziadek wraz z
        kolegai z młodosci ukryli się w jakims starym domu na wsi '(pamietam troche
        tylko) ,ale niemcy weszli do tego domu kazdy sie pochowal do jakis kryjowek pod
        ziemię czy do jakis własnie starych szop a moj dziadek wlazł po łozko... xD no i
        z karabinem celowal w zołnierza niemieckiego dokladnie go widzial i takie tam,
        no ,ale nie strzelil niemcy wyszli z tego domu kilka dni pozniej moj dziadek byl
        na slubie jakiejs swojej kuzynki czy cos i byl tam ten zolnierz i rozmwiali i
        doszlo do tej sytuacji jak opowiadal o tym domu. Dla mnie to dosyc ciekawe no
        rozpisalm sie i tak pewnie uzna ,ze za 'duzo czytania' i nie przeczyta ,ale co
        mi tam suspicious
        ps. przepraszam za wszsytkie napotkane blędy suspicious
    • kazymuu Re: Wróćmy do 20.08.10, 13:39
      moja pani z historii mówiła, że chowali się w bunkrach.
      • misia_00 Re: Wróćmy do 20.08.10, 13:44
        A mi babcia mówiła , że jej też zabrali dom . Szukali domu , byli bezdomni tak jakby. WYjchali.Później znaleźli jakąś rozwalajającą się chałupę ale mój pradziadek ją odbudował i tam mieszkali. A mój drugi pradziadek walczył w drugiej wojnie światowej i przeżył a później dostał medal od prezydenta polski i ten medal leży w szafie u dziadków tongue_out
    • karolcika2205 Re: Wróćmy do 20.08.10, 14:08
      nie opowiadali mi crying . ale właśnie ciagle zapominam się spytac sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka