pinkax3 22.08.10, 17:45 Zastanawiam się czy kupić sobie gitare i zacząć uczyć się na niej grać .! xD. Czy ktoś z was gra . ? Czy bolą palce od gry ? ( słyszałam że podobno bolą. !) Fajnie gra sie na gitarze ? I czy trudno się uczy grać . ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kitty_ Re: Gitara :) 22.08.10, 21:47 Tak, mam gitarę i gram, ale to tylko brzdąkanie, bo nie chodze póki co do szkoły muzycznej. C; Opuszki bolą, jak coś. Jeśli nie stracisz zapału po miesiącu to spokojnie kupuj. Ale dobrze by było, gdybyś poszła do szkoły muzycznej, bo sama to nie wiem ile się nauczyć. Ale dobrze by było, gdybyś sama też próbowała. C: Odpowiedz Link Zgłoś
team_jonas Re: Gitara :) 22.08.10, 23:09 Gram na Akustyku z metalowymi strunami więc opuszki trochę bolą , ale moja przyjaciółka ma klasyka ze strunami nylonowymi które sie aż tak nie wbijają w palce. POLECAM jak najbardziej. Gitara to świetna sprawa. Najwięcej nauczyłam się grać ze słuchu i filmów na YT. np. dzisiaj po miesiącu w końcu udało mi się zagrac idealnie całe CATCH ME-demi lovato i jestem z siebie dumna Odpowiedz Link Zgłoś
vanell. Re: Gitara :) 22.08.10, 23:21 uczę się gry na klasycznej. opuszki na początku bardo bolą, ale później skóra na opuszkach się tobie pogrubi. początki są trudne, ale to nie znaczy, że trzeba się zniechęcać. mam nadzieję, że się zdecydujesz, bo to naprawdę przyjemne uczucie zbudować sobie samotnię dla siebie i muzyki. może to dziwnie brzmi, ale wierz mi - wcale nie przesadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcika2205 Re: Gitara :) 22.08.10, 23:16 tato mnie uczył troszkę ;d . ale ogólnie to zajebiście ;*. polecam ! Odpowiedz Link Zgłoś
kajuchna Re: Gitara :) 22.08.10, 23:17 ja gram kostką i dlatego mnie nie bolą a co do pytania czy trudno się uczy grać? to ja się szybko nauczyłam Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.bieberka Re: Gitara :) 22.08.10, 23:18 Ja sie kiedyś uczyłam, ale zrezygnowałam bo nie mam do tego talentu, a palce wcale nie bolą, przynajmniej mnie c: Odpowiedz Link Zgłoś
temptation Re: Gitara :) 23.08.10, 12:36 Ja mam gitarę , chodziłam na parę lekcji ale potem gitara mi się znudziła . xD palce nie bolą , chociaż to zależy czy masz dobrze naciągnięte struny i czy dobrze paluchy trzymasz . Na lekcje też przestałam chodzić bo nie miałam czasu , głównie dla tego że była ta jebnięta szkoła Odpowiedz Link Zgłoś
delicious Prośba 23.08.10, 12:43 Stawiaj jeden znak interpunkcyjny (tzn. wykrzykniki, kropki i takie tam) na końcu zdania, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
sander -,- 23.08.10, 12:47 a ch.... nie znacie się. gram na gitarze od roku. palce boją na samym początku i jak długo nie grasz. gra się fajnie. jeśli u Ciebie w szkole mało osób gra to będziesz mogła szpanować. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
newborn. . 23.08.10, 12:46 Tak,gram. To zależy.Mnie nie bolały. Zależy czy jest to Twoją pasją. Jeśli to kochasz i rzeczywiście chcesz grać - łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxaniskaxxx Chodziłam do Państwowej Szkoły Muzycznej... 23.08.10, 12:58 tylko rok, a powinnam 4 lata, ale to ze względu na brak czasu na ćwiczenie itd. Ogółem kocham grać na gitarze. Początki są trudne i palce dopóki się nie przyzwyczają to bolą, ale później jest okey. I powiem ci, że dla początkujących dobra gitara to Hohner HC06. Miałam ją i jest w miarę dobra (wydatek 300 zł), a później możesz kupić lepszą. Odpowiedz Link Zgłoś
lui Re: Gitara :) 23.08.10, 16:58 1) Gram 2) Bolą, szczególnie na początku. Ale spoko, przywykniesz. 3) Jeśli masz naturę muzyka. 4) Początki zawsze są trudne, ale efekty są niesamowite ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
martynka13 Re: Gitara :) 23.08.10, 17:06 Ja gram i gra się swietnie ale są takie fazy raz jest super a raz myslisz zeby dac sobie z tym spokój palce bola na poczatku nauki potem sie przyzwyczajasz Odpowiedz Link Zgłoś
eheehe Re: Gitara :) 23.08.10, 17:10 jeśli interesujesz się muzyką ( tak jak ja ) to powinnaś na czymś grać . ja gram na pianinie i gitarze . palce bolą na początku, a potem to już nie . . . fajnie się gra . czy trudno się nauczyć ? to zależy ... jak ktoś ma talent to dla niego to jest nic, ale jak ktoś już nie ma takiego talentu to dość trudno . Odpowiedz Link Zgłoś
hektor18 Re: Gitara :) 23.08.10, 17:14 ja gram dwa lata i nie chwaląc się to nawet dobrze a tak wgl. to palce mnie raczej nie bolały ale bardzo dużo ćwiczyłam bo gram klasycznie i z akordów, ale powodzenia ucz się bo warto www.youtube.com/watch?v=5IXa2pNGVj8 looknij na to Odpowiedz Link Zgłoś
misio Re: Gitarka ;*** ^^ 23.08.10, 17:15 tak ja gram, co do twoich pytań: >palce bolą tylko gdy gra się bardzo długo, bez przerwy i gdy się nie ćwiczy. Gdy ćwiczysz sumiennie np. 30 minut to nie musisz się martwić o palce (zresztą nauczyciel wszystko by ci wyjaśnił) >na gitarze gra się super! xD można akordami lub po prostu nutami >oczywiste jest to że od razu się nie nauczysz grać, musisz chodzić na lekcje, ćwiczyć i tyle... dobrze się zastanów nad tym czy chcesz rzeczywiście grać, bo taka zachcianka nie kosztuje mało: musisz kupić gitarę (to chyba jasne), pokrowiec, książkę (chyba że nauczyciel ci nie każe) itp, itd... myślę że warto, ale to od ciebie zależy Odpowiedz Link Zgłoś
black_lena Re: Gitara :) 23.08.10, 17:16 Kup sobie Ja osobiście jestem zadowolona. Palce na początku bolą, ale kwestia przyzwyczajenia. Trudno? Zależy od ciebie i od ćwiczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka2691 fajnie jest grac na gitarze 23.08.10, 19:30 mnie palce aż tak nie bolały tylko przez pierwsze kilka dni ale później nic...i nie jest sie trudno nauczyc poprostu musisz chciec i codziennie cwiczyc bez tego moze byc trudno! mi na poczatku troche nudzila gitara bo uczysz sie takich różnych cwiczen i akordów ale jak juz sie nauczysz i bedziesz grac całe piosenki naprawde można miło spędzac czas Odpowiedz Link Zgłoś
minaslia Re: fajnie jest grac na gitarze 23.08.10, 20:26 1. Ja gram 2. Z początku bolą, im dłużej ćwiczysz (tzn. nie chodzi mi, że 12h/dzień, tylko kilka dni > tygodni itd) to zaczynasz się pzryzwyczajać 3. Tak 4. Łatwo, tylko zacznij o tych łatwiejszych piosenek Odpowiedz Link Zgłoś