22.08.10, 17:45

Zastanawiam się czy kupić sobie gitare i zacząć uczyć się na niej grać .! xD.
Czy ktoś z was gra . ?
Czy bolą palce od gry ? ( słyszałam że podobno bolą. !)
Fajnie gra sie na gitarze ?
I czy trudno się uczy grać . ?
smile
Obserwuj wątek
    • kitty_ Re: Gitara :) 22.08.10, 21:47
      Tak, mam gitarę i gram, ale to tylko brzdąkanie, bo nie chodze póki co do szkoły
      muzycznej. C;
      Opuszki bolą, jak coś. Jeśli nie stracisz zapału po miesiącu to spokojnie kupuj.
      Ale dobrze by było, gdybyś poszła do szkoły muzycznej, bo sama to nie wiem ile
      się nauczyć. Ale dobrze by było, gdybyś sama też próbowała. C:
      • team_jonas Re: Gitara :) 22.08.10, 23:09
        Gram na Akustyku z metalowymi strunami więc opuszki trochę bolą , ale moja przyjaciółka
        ma klasyka ze strunami nylonowymi które sie aż tak nie wbijają w palce. POLECAM jak
        najbardziej. Gitara to świetna sprawa. Najwięcej nauczyłam się grać ze słuchu i filmów na
        YT. np. dzisiaj po miesiącu w końcu udało mi się zagrac idealnie całe CATCH ME-demi
        lovato i jestem z siebie dumna big_grin
        • vanell. Re: Gitara :) 22.08.10, 23:21
          uczę się gry na klasycznej. opuszki na początku bardo bolą, ale później skóra na opuszkach
          się tobie pogrubi. początki są trudne, ale to nie znaczy, że trzeba się zniechęcać. mam
          nadzieję, że się zdecydujesz, bo to naprawdę przyjemne uczucie zbudować sobie samotnię dla
          siebie i muzyki. może to dziwnie brzmi, ale wierz mi - wcale nie przesadzam.
    • karolcika2205 Re: Gitara :) 22.08.10, 23:16
      tato mnie uczył troszkę ;d . ale ogólnie to zajebiście ;*. polecam !
    • kajuchna Re: Gitara :) 22.08.10, 23:17
      ja gram kostką i dlatego mnie nie bolą a co do pytania czy trudno się uczy grać? to ja się
      szybko nauczyłam
    • kotek.bieberka Re: Gitara :) 22.08.10, 23:18
      Ja sie kiedyś uczyłam, ale zrezygnowałam bo nie mam do tego talentu, a palce
      wcale nie bolą, przynajmniej mnie c:
    • temptation Re: Gitara :) 23.08.10, 12:36
      Ja mam gitarę , chodziłam na parę lekcji ale potem gitara mi się znudziła . xD
      palce nie bolą , chociaż to zależy czy masz dobrze naciągnięte struny i czy
      dobrze paluchy trzymasz wink . Na lekcje też przestałam chodzić bo nie miałam
      czasu , głównie dla tego że była ta jebnięta szkoła sciana
    • delicious Prośba 23.08.10, 12:43
      Stawiaj jeden znak interpunkcyjny (tzn. wykrzykniki, kropki i takie tamwink) na
      końcu zdania, ok?
      • sander -,- 23.08.10, 12:47
        a ch.... nie znacie się.
        gram na gitarze od roku. palce boją na samym początku i jak długo nie grasz. gra
        się fajnie. jeśli u Ciebie w szkole mało osób gra to będziesz mogła szpanować. ;D
    • newborn. . 23.08.10, 12:46
      Tak,gram.
      To zależy.Mnie nie bolały.
      Zależy czy jest to Twoją pasją.
      Jeśli to kochasz i rzeczywiście chcesz grać - łatwo.
    • xxxaniskaxxx Chodziłam do Państwowej Szkoły Muzycznej... 23.08.10, 12:58
      tylko rok, a powinnam 4 lata, ale to ze względu na brak czasu na ćwiczenie itd.
      Ogółem kocham grać na gitarze. Początki są trudne i palce dopóki się nie
      przyzwyczają to bolą, ale później jest okey. I powiem ci, że dla początkujących
      dobra gitara to Hohner HC06. Miałam ją i jest w miarę dobra (wydatek 300 zł), a
      później możesz kupić lepszą.
    • lui Re: Gitara :) 23.08.10, 16:58
      1) Gram
      2) Bolą, szczególnie na początku. Ale spoko, przywykniesz.
      3) Jeśli masz naturę muzyka.
      4) Początki zawsze są trudne, ale efekty są niesamowite ^^
      • martynka13 Re: Gitara :) 23.08.10, 17:06
        Ja gram i gra się swietnie ale są takie fazy raz jest super a raz myslisz zeby
        dac sobie z tym spokój big_grinbig_grin palce bola na poczatku nauki potem sie
        przyzwyczajaszwinkkiss
    • eheehe Re: Gitara :) 23.08.10, 17:10
      jeśli interesujesz się muzyką ( tak jak ja ) to powinnaś na czymś grać .
      ja gram na pianinie i gitarze .
      palce bolą na początku, a potem to już nie . . .
      fajnie się gra .
      czy trudno się nauczyć ? to zależy ... jak ktoś ma talent to dla niego to jest
      nic, ale jak ktoś już nie ma takiego talentu to dość trudno .
    • hektor18 Re: Gitara :) 23.08.10, 17:14
      ja gram dwa lata i nie chwaląc się to nawet dobrze a tak wgl. to palce mnie raczej nie bolały
      ale bardzo dużo ćwiczyłam bo gram klasycznie i z akordów, ale powodzenia kiss ucz się bo
      warto piwo

www.youtube.com/watch?v=5IXa2pNGVj8
      looknij na to smile
    • misio Re: Gitarka ;*** ^^ 23.08.10, 17:15
      tak ja gram, co do twoich pytań:
      >palce bolą tylko gdy gra się bardzo długo, bez przerwy i gdy się nie ćwiczy.
      Gdy ćwiczysz sumiennie np. 30 minut to nie musisz się martwić o palce (zresztą
      nauczyciel wszystko by ci wyjaśnił)
      >na gitarze gra się super! xD można akordami lub po prostu nutami
      >oczywiste jest to że od razu się nie nauczysz grać, musisz chodzić na lekcje,
      ćwiczyć i tyle...

dobrze się zastanów nad tym czy chcesz rzeczywiście grać, bo taka zachcianka nie
      kosztuje mało: musisz kupić gitarę (to chyba jasne), pokrowiec, książkę (chyba
      że nauczyciel ci nie każe) itp, itd... myślę że warto, ale to od ciebie zależy
      smile big_grin
    • black_lena Re: Gitara :) 23.08.10, 17:16
      Kup sobie wink
      Ja osobiście jestem zadowolona. Palce na początku bolą, ale kwestia
      przyzwyczajenia. Trudno? Zależy od ciebie i od ćwiczeń.
    • urszulka2691 fajnie jest grac na gitarze 23.08.10, 19:30
      mnie palce aż tak nie bolały tylko przez pierwsze kilka dni ale później nic...i nie jest sie
      trudno nauczyc poprostu musisz chciec i codziennie cwiczyc bez tego moze byc trudno!
      mi na poczatku troche nudzila gitara bo uczysz sie takich różnych cwiczen i akordów ale
      jak juz sie nauczysz i bedziesz grac całe piosenki naprawde można miło spędzac czaswink
      • minaslia Re: fajnie jest grac na gitarze 23.08.10, 20:26
        1. Ja gram
        2. Z początku bolą, im dłużej ćwiczysz (tzn. nie chodzi mi, że 12h/dzień, tylko
        kilka dni > tygodni itd) to zaczynasz się pzryzwyczajać
        3. Tak wink
        4. Łatwo, tylko zacznij o tych łatwiejszych piosenek wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka