06.09.10, 18:11
Mam problem . . . dostaje 500 zł alimentów miesięcznie ale ja ich wgl nie
widzę . Ja rozumiem , że w tym miesiącu bo książki i wgl . Ale na ogół ja
normalnie nie widzę tych alimentów . i mam pytanie czy jeżeli założe swoje
konto bankowe to może mi rodzic przesyłać te pieniądze na to konto . I
mogłabym wtedy sama nimi zarządzać , oczywiście dawałabym mamie pieniądze na
bilet miesięczny na autobus i inne koszty . Chociaż jest ich nie wiele .
Poradźcie co zrobić .
Obserwuj wątek
    • crezyyy Alimenty 06.09.10, 18:20
      Tak. Sądzę, że to wyjście jest najlepsze. Poproś, a nie krzycz i sprawę być może
      załatwisz. Tylko przedstaw rodzicowi, że będzie to on rozporządzał pieniążkami,
      ale ty chcesz też z tego korzystać . wink
      powodzenia kiss
      • allie. Re: Alimenty 06.09.10, 18:46
        Alimenty bez względu na wszystko trafiają w ręce Twojego opiekuna.
    • bad_alex szczerze to nie mam pojęcia, ale 06.09.10, 18:21
      porozmawiaj ze swoim opiekunem. możesz założyć takie konto. np . oszczędnościowe i wtedy rosnie ci dana wpłata. ja osobiście takie mam : 3 ale najpierw porozmawiaj o tym z opiekunem
    • urszulka2691 oszalałas!!!!!!! 06.09.10, 18:24
      Na żarcie samo wydajesz z 300 zł no i jeszcze ciuchy pewnie ze 100 czy nawet 200!!!Ty
      ich nie widzisz bo to sa pieniadze dla twojej mamy na twoje utrzymanie a nie twoje!!!!I
      dobrze że ma je twoja mama bo ty bys je wszyskie przepuściła...no i to jest tez kasa na
      twoja czesc rachunku typu prad i woda....a znajac zycie to ty najwiecej czasu w łazience
      spedasz!!!Byłabys guwniara gdybys to mamie wypominała!!!!
    • malcia tutaj 06.09.10, 18:24
      bo twoja mama zapewne ma je na koncie i niech te pieniądzę lepiej tam zostaną.w tym wieku przepierdzielisz to siano na byle gó... a twoja mama napewno dobrze je ulokuje i odłoży na czarną godzinę.
    • igusiaaa Re: Alimenty 06.09.10, 18:25
      twoja mama mogłaby założyć ci konto w banku i dostałabyś wtedy karte
      kredytową. Porozmawiaj z nią o tym.
      • anku tu. 06.09.10, 18:31
        według mnie pomysł z kontem bankowym jest bezsensu. te pieniądze owszem są na
        wydatki, ale nie na Twoje tylko na Ciebie. i to, że nie widzisz tych pieniędzy
        to nie oznacza, że Twoja mama 'przepuszcza' to. to 500 złotych Twoja Mama wydaje
        dosłownie na Ciebie, bo w końcu coś musisz jeść, w czymś chodzić, etc. dlatego
        uważam, że powinnaś pogadać z Mamą, że chcesz np. część tej kwoty dostawać na
        własne wydatki. jeżeli masz już kieszonkowe, poproś o większą kwotę. Twoja Mama
        nie zgodzi się na własne konto bankowe, ale na pewno na zgodzi się na
        kieszonkowe lub zwiększenie go. pozdrawiam. kiss
        • urszulka2691 alimenty sa na jedzenie itp. 06.09.10, 18:41
          a nie po to żebys ty wydała całe 500zł. nie dasz rady sobie sama kupowac jedzenia a tak
          pozatym wszysko bys przepusciła na ciuchy itp. i nawet bys nie wiedziął kiedys bys
          została kompletnie bez kasy....kieszonkowe możesz kiec i to koniec....
    • aniaaax3 Re: Alimenty 06.09.10, 18:28
      to raczej normalne, że ich nie widzisz bo przecież mama bierze ja na twoje
      utrzymanie ;p
    • magic.xd ty przynajmniej masz 500 , ja tylko 170 ; / 06.09.10, 18:29
    • renooo17 Re: Alimenty 06.09.10, 18:35
      miałam zamiar coś napisać ale już nawet nie chce mi sie tłumaczyć.
      ta kasa co dostaje twój rodzic nie idzie nie wiadomo gdzie. to na twoje
      utrzymanie. jedzenie, ciuchy no dosłownie wszystko czego potrzebujesz.
      nie myśl sobie że ty POWINNAŚ wydawać to na co tylko chcesz. to tak nie działa xD
    • majka1886 Re: Alimenty 06.09.10, 18:38
      ja mam swoje konto i tez dostaje 500zl alimentow ale nie chce tych pieniedzy dostawac na
      wylacznosc. wole mame odciazyc w ten sposob smile
    • ciastko_kremik Re: Alimenty 06.09.10, 18:42
      A ja nie zgadzam sie że konto bankowe to zły pomysł... Ale oczywiście uważam że nie
      powinnaś dostawać całej kwoty tylko cześć... Za reszte niech odpowiada mama...

Sory że troche bez sensu ale jakoś nie moge się skupic...

serceserceserce
    • karolcia741 Re: Alimenty 06.09.10, 18:50
      Mogłabyś założyć swoje konto bankowe ale musiałby być nad twoim kontem nadzór
      osoby dorosłej, czyli i byś je widziała tak jak do tej pory.
    • patina_13 Re: Alimenty 06.09.10, 19:00
      ja też dostaje alimenty ale dajeje mamie i mama kupuje za nie jedszenie , ksiązki itp.
    • olinka_12 Re: Alimenty 06.09.10, 20:18
      Tak się składa , że moja mama nawet nie kupuje mi ciuchów a jak ma mi dać na
      wyjście z koleżankami czy coś to ciągle mówi że nie ma pieniędzy a ja nie wołam
      nie wiadomo jak często to jest 2 razy na miesiąc . Tak to tata mi kupuje ubrania .
      a poza tym koszty książek lekarstw i tym podobne są na połowe .
      Ja nie chcę całej kwoty tylko jakąś część .
    • valhalla Re: Alimenty 06.09.10, 20:46
      pogadaj z mamą i zaproponuj jej, żeby założyła Ci konto w banku, na które co
      miesiąc będzie przelewać określoną kwotę - nie musi to być od razu 500zł, ale
      np. 100zł.

zobaczysz, czy umiesz rozporządzić kasą i udowodnisz mamie, że nie przepuszczasz
      kasy na głupoty.

a może przy okazji uda Ci się zaoszczędzić na coś fajnego? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka