09.09.10, 17:10
Jestem katoliczką. I ciekawi mnie na czym polega wiara mułzumanów. smile Wiem, że modlą
się w kierunku Mekki. Ale nie rozumiem tego czy oni zawsze wiedzą gdzie jest Mekka? Jak?
Przepraszam jeśli źle napisałam Mekka czy popełniłam jakiś inny błąd wink
Obserwuj wątek
    • azi1002 Re: Islam 09.09.10, 17:13
      Mają specjalne kompasy, które nie wskazują północy, a właśnie Mekkę.
      A jeśli nie mają, to ja im wynajdę.
      • gabi_989 Re: Islam 09.09.10, 17:21
        Też mnie to interesuje smile
        • maddie2909 Re: Islam 09.09.10, 17:29
          wikipedia
      • kurczak569 Re: Islam 09.09.10, 17:31
        KOMPASY KTÓRE WSKAZUJĄ MEKKĘ?! jaja sobie robisz? kompasy zawsze
        wskazują(niedokładnie oczywiście) północ! a to, że wiedzą gdzie jest Mekka
        zawdzięczają na przykład sprawdzeniu na mapach, satelitach(o ile są tak bogaci),
        nawigacjach lub google maps bądźteż innych powszechnych źródłach
        informacji<facepalm>
        • azi1002 @kurczak569 10.09.10, 17:27
          To, że nie daję 'uśmieszków', nie oznacza, że zawsze mówię śmiertelnie poważnie.
          Zasady działania kompasu są mi znane.
          Chyba sądzisz, że jestem idiotką (wnioskuję po facepalm) - nic bardziej mylnego.
          Nie moja wina, że mam tak wysublimowane poczucie humoru. Choć... może odrobinę...
    • cukiereczek. . 09.09.10, 17:24
      Pielgrzymka do Mekki – muzułmanin musi ją odbyć przynajmniej raz w życiu, jeśli
      pozwala mu na to sytuacja materialna. Często na podróż składa się cała lokalna
      wspólnota lub rodzina, która deleguje jedną osobę. Niektóre autorytety religijne
      uważają, że w razie braku możliwości odbycia pielgrzymki do Mekki, można ją w
      pewien sposób zastąpić pielgrzymką do innego ważnego centrum islamu (ich liczba
      waha się od 7 do ponad 100).
    • inna1 Re: Islam 09.09.10, 17:58
      Ludzie którzy wierzą w Islam modlą się 5 razy dziennie w kierunku Wschodu ; )
      Wyjątek stanowią ludzie chorzy , kobiety w ciąży i dzieci , one modlą się 3 razy
      dziennie.
      Według muzułmanów Bóg (arab. Allah) jest wszechwiedzący, doskonały, jest źródłem
      wszelkiej wiedzy i sprawiedliwości, ma znajomość prawa doskonałego. Jest
      niepodobny do nikogo i niczego nie można z nim porównywać (islam zabrania
      przedstawiania go w jakiejkolwiek postaci).Aby zostać muzułmaninem czyli
      "poddanym Allahowi", należy posiadać intencję oraz wypowiedzieć wyznanie wiary
      tzw. szahadę, która brzmi: "(Oświadczam, że) nie ma bóstwa prócz Boga (Allaha) i
      oświadczam, że Mahomet (Muhammad) jest wysłannikiem Boga". 1. Wyznanie wiary
      (شهادة, szahada) – Oświadczam, że nie ma boga prócz Allaha, a Mahomet (Muhammad)
      jest Jego prorokiem (arab. "Aszhadu an la ilaha illa Allah wa aszhadu anna
      Muhammadan abduhu wa rasuluhu"); (u większości szyitów także: Ali jest
      przyjacielem Boga). Jest ona również aktem włączenia do wspólnoty muzułmańskiej
      i w razie przyjęcia islamu na łożu śmierci jest powszechnie uważana za warunek
      wystarczający do uznania za pełnoprawnego muzułmanina.
      2. Modlitwa (صلاة, salat) – odprawiana pięć razy dziennie, z twarzą zwróconą
      w stronę Mekki (do 627 roku w stronę Jerozolimy) – dzieci i osoby chore mogą
      odmawiać 3 razy dziennie.
      3. Jałmużna (زكاة, zakat) – określoną część swego majątku, nie dochodu
      (najczęściej 2,5%) muzułmanin ma obowiązek oddawać biednym. Uważana jest za
      jeden z pierwszych "nowoczesnych" podatków socjalnych, pobierany od określonego
      progu majątkowego.
      4. Post (صوم, saum) – w ciągu dziewiątego miesiąca roku muzułmańskiego
      (ramadanu), muzułmanie muszą powstrzymywać się od jedzenia i picia (nie dotyczy
      kobiet w ciąży lub karmiących, małych dzieci, osób ciężko chorych oraz
      odbywających długą i wyczerpującą podróż) a także palenia tytoniu i uprawiania
      seksu od wschodu do zachodu słońca. Wahhabici unikają nawet przełykania śliny.
      5. Pielgrzymka do Mekki (حج, hadżdż) – muzułmanin musi ją odbyć przynajmniej
      raz w życiu, jeśli pozwala mu na to sytuacja materialna. Często na podróż składa
      się cała lokalna wspólnota lub rodzina, która deleguje jedną osobę. Niektóre
      autorytety religijne uważają, że w razie braku możliwości odbycia pielgrzymki do
      Mekki, można ją w pewien sposób zastąpić pielgrzymką do innego ważnego centrum
      islamu (ich liczba waha się od 7 do ponad 100).
      To było 5 filarów Islamu .
      Skopiowałam nie które wypowiedzi z Wikipedii gdyż było tam tłumaczenie z
      Arabskiego.
      Bardzo ciekawi mnie ta wiara ale jestem katoliczką tak jak angie2. Choć ich
      wiara zbytnio nie różni się od naszej ... Gdyż w Islamie wierzy się w jednego
      Boga (tego samego co my) i też się tam wieży w DZIEŃ OSTATECZNY , anioła
      Dżibrila (Gabriela) lub Michalia (Michała).
      No i w : Jezusa , Mojżesza , Adama i wielu innych ; )

Mam nadzieje że zrobiłam mało błędów i pomogłam ; ) smile
      • angie2 Re: Islam 09.09.10, 19:53
        Bardzo wam wszystkim dziękuję za to, że chciało wam się wejść na ten wątek i
        odpowiedzieć smile A także za informację (najbardziej inna1). Widzę, że islam nie tylko mnie
        wydaje się interesujący wink
    • trufla Ja wiem... 10.09.10, 18:37
      Otóż byłam na wakacjach w Turcji i sporo o tym wiem dzięki uprzejmości pań
      przewodniczek wink.
      Otóż kiedy muzułmanie są w trudno dostępnych miejscach np. w górach ustalają sobie
      gdzie może być Mekka i właśnie tam się zwracają. Nie ważne czy to północ czy południe
      muzułmanin takie rzeczy po prostu czuje. Jeśli odwróci sie źle jest mu to wybaczone
      przez Allacha, ponieważ liczy się to, że chciało mu sie modlić. Wszędzie w krajach
      muzułmańskich są meczety, które mają specjalne wgłębienie nazywane mihrab i to
      właśnie one wskazują kierunek Mekki.
      Mam nadzieję, że pomogłam...
    • szaman Re: Islam 10.09.10, 22:48
      Islam jest religią miłości, tylko niestety, wiele osób źle interpretuje koran.
      no i mamy straszydło w worze, w postaci zagorzałych wierzących.

lepiej poznać ich religię.
      potem ewentualnie komentować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka