Dodaj do ulubionych

Pacyfka w kościele katolickim.

13.09.10, 15:00
Hej. Ostatnio na lekcji religii miałam na sobie naszyjnik z pacyfką. Niby nic, zwykły srebrny
wisiorek, jednak ksiądz od początku lekcji dziwnie się na mnie patrzył, p czym z czasem
stwierdził, że pacyfka jest to znak szatana i pod żadnym pozorem nie powinnam go
nosić, .
Zamurowało mnie. Zawsze je nosiłam i byłam świadoma, że jest to znak
pokoju, a tu ksiądz wylatuje mi z tekstem, że to znak szatana. W dodatku stwierdził, że na
następną lekcję przyniesie ze sobą tablicę znnaków satanistycznych. Z ciekawości zaczłam
w domu czytać różne artykuły na ten temat. Wszędzie pisało, że to znak pokoju,
rozsławiony przez hipisów etc... tylko na jednej strone znalazłam tekst, gdzie pisano, że
noszenie takiego znaczku wcale nie oznacza pokoju i że to on oznacza obecność szatana.
Znalazłam ten tekst właśnie na stronie jednego z kościołów katolickich. Doszłam więc do
wniosku, że coś takiego ty wymysł kościoła, jak i wiele innych rzeczy, np. muzyka
satanistyczna, lub twierdzenie na temat homoseksualizmu. A co wy o tym sądzicie.
Uważacie, że pacyfka to znak szatana, lub coś w tym stylu, czy to tylko wymysł? Piszcie.
^^
Obserwuj wątek
    • lieb_de_sekunde Re: Pacyfka w kościele katolickim. 13.09.10, 15:00
      .big_grin
    • nuskadee O tak u mnie tez tak było ;/ 13.09.10, 15:04
      Opowiadaliśmy o złych znakach koleżanka miała pacyfkę i ksiądz powiedział że to
      znak że jesteś za usunięciem katolicyzmu shock No ale mamy 21 wiek teraz pacyfka
      jest znakiem pokoju a księża są lekko przewrażliwieni (no chyba) Nie przejmuj się smile
      • lieb_de_sekunde Re: O tak u mnie tez tak było ;/ 13.09.10, 15:32
        po prostu zdziwiło mnie to .; / Co jak co, ale wydaje mi sie, że kościól ustanawia własne
        regóły, których wcale bóg nie potwierdził .; /
        • eyeliner... Re: O tak u mnie tez tak było ;/ 13.09.10, 15:37
          zgadzam sie z tobą!moim zdaniem kościół katolicki niedługo zabroni nam wszystkiego
          • luflee. to Twoja sprawa, co nosisz. 16.12.10, 19:07
            a nawet, jeżeli byłby to znak szatana (a o ile dobrze myślę, jest to tylko wymysł kościoła) to być może nosisz go, bo Ci się podoba, o. niedługo będzie, że wszystkie naszyjniki są znakiem szatana i księża zabronią nam ich nosić. śmiech na sali, naprawdę.
        • mary_ Re: O tak u mnie tez tak było ;/ 13.09.10, 15:38
          Głupota. Po prostu trzeba powiedzieć, że to znak pokoju, a nie żadnego szatana. Poza
          tym nikt zdrowy na umyśle nie chodziłby na lekcję religii ze znakiem szatana. :p
          • kari116 Re: O tak u mnie tez tak było ;/ 13.09.10, 15:45
            Moim zdaniem to tylko jakiś chory wymysł kościoła. Nie żebym miała coś
            przeciwko, bo sama jestem katoliczką, ale mówienie, że pacyfka czy np. tęcza
            (według kościoła też znak szatana) to coś złego ....
            • siem_sciem Re: O tak u mnie tez tak było ;/ 16.12.10, 18:24
              hah ktoś ci coś złego powiedział .
              przecież tęcza to znak przymierza Boga z ludźmi
              • siem_sciem Re: O tak u mnie tez tak było ;/ 16.12.10, 18:26
                o żesz ty , sorki teraz zobaczyłam ten plakat i nie wiem .
                może wisiorek to symbol.
                wolę nie nosić .
          • dominikax3 Re: O tak u mnie tez tak było ;/ 09.02.11, 14:17
            niektórzy księża przesadzaj i tyle, przecież to znak pokoju. Niedługo wszystko dla nich będzie związane z szatanem.
    • cukiereczek. _ 13.09.10, 15:39
      Zaciekawiłaś mnie.Zapytam jutro księdza o co z tym chodzi. ;3
    • indigo Re: Pacyfka w kościele katolickim. 13.09.10, 16:52
      W podstawówce wisiał jakiś plakat ze znakami satanistycznymi.
      była tam pacyfka i z tego co pamiętam ,że to niby oznacza upadek chrześcijaństwa.
      bo to jakieś złamane w dół ramiona krzyża.
      ja w to za bardzo nie wierzę.
    • lady_cat Re: Pacyfka w kościele katolickim. 13.09.10, 16:58
      u mnie np. w ksiązce od religi jest napisane, ze ac/dc to znaczy ' antychryst ' , czy jakoś
      tak.
      i, ze słuchanie tego to grzech .

dla ciebie pacyfka to znak pokoju, dla kościola szatana .

jesli chcesz, to w tym chodź. ale na religię lepiej nie . ; )
      • lady_cat Re: Pacyfka w kościele katolickim. 13.09.10, 17:01
        Anton Szandor LaVey, twórca współczesnego Kościoła Szatana, uważa ten symbol za
        znak od wieków wykorzystywany przez satanistów, którzy widzą w nim odwrócony do
        góry nogami i złamany krzyż, mający być symbolem klęski chrześcijaństwa.

Pacyfa (Pacyfka, do lat 60.-tych Pacyf) – symbol pacyfizmu, znak pokoju,
        zaprojektowany najprawdopodobniej przez lub na zlecenie lorda Bertranda Russella. Po raz
        pierwszy użyty w tym charakterze 1958 podczas demonstracji przed brytyjskim centrum
        rozwoju broni atomowej Aldermaston.

to sie nie trzyma ' kupy '. ktoś to zaprojektował, jako symbol pokoju. a jakiś koleś sobie
        wymyslił, ze to oznacza szatana. i w końcu co to ma znaczyc ?
        te piewsze jest raczej bardziej prawdopodobne. to czemu kościól uważa, ze to znak
        szatana ?
    • marffa Re: Pacyfka w kościele katolickim. 13.09.10, 17:09
      Taaaa ostatnio czepiają się wszystkiego...

Ostatnio moja katechetka przywlokła do szkoły ten oto plakat:
      https://www.obmawiamy.pl/wp-content/uploads/2010/05/katolik-tablica-425x567.jpg

To się spytałam czy ludzie piszący i ilustrujący książeczki dla dzieci są
      natchnieni przez szatana bo ich dzieła są nafaszerowane motylkami i tęczami?

Nie bardzo wiedziała co powiedzieć i zmieniła temat...
      • zuoxd oswiećcie mnie. 03.10.10, 20:53
        jednorożec? tęcza? drzewko szczęścia? motylek?
        co one złego symbolizują?
        o_____O
    • delicious Zależy co chcesz nią prezentować.Kościół przesadza 13.09.10, 17:10
    • coldprincess Re: Pacyfka w kościele katolickim. 13.09.10, 17:12
      Bo ten znak był kiedyś uważany za znak satanistyczny czy jakoś tak c;
    • angie_croft Re: Pacyfka w kościele katolickim. 13.09.10, 17:17
      Typowe. Oczywiście ksiądz wie wszystko, trzeba go słuchać itp. A jutro powie, że
      widział Jezusa na ulicy i wszyscy mu uwierzą, bo to osoba duchowna. Przez
      tysiąclecia Kościół z papieżem na czele (poza Janem Pawłem II, a przynajmniej
      tak myślę) rozpowszechniał różne głupoty o wszelkich symbolach, począwszy od
      krzyża Ankh, a skończywszy na pacyfkach. Właśnie on rozpowszechnił, że
      pentagram to znak Szatana, choć początkowo symbolizował harmonię. Według niego
      każdy symbol poza krzyżem łacińskim jest zły. Kościół zakazuje wszystkiego, co
      tylko nie spodoba się szanownemu papieżowi. Niedługo usłyszymy, że każdy, kto
      ubiera się na czarno jest satanistą. Nie słuchaj tego. Pacyfka była, jest i
      będzie symbolem pokoju. Ksiądz nie ma prawa zakazywać ci noszenia jej, tak samo
      jak nie może żądać, byś należąc na przykład do kościoła ewangelickiego przeszła
      na katolicyzm. To, ze skończył seminarium nie znaczy, że wie wszystko. Domyślam
      się, że ta tablica 'znaków satanistycznych' będzie wymyślona przez zagorzałych
      katolików?
    • tulipanowa_ * 13.09.10, 17:19
      wg mnie tęcza to symbol chrześcijański! Jest to symbol pokoju ludzi z Bogiem...
      A motyl? Jest stworzeniem Bożym, więc jak może być oznaką szatana? Czy to
      znaczy, że połowa małych dziewczynek noszących motylki wyznaje wiarę w
      szatana? To wszystko jest jakieś dziwne...
    • 2468 Re: Pacyfka w kościele katolickim. 13.09.10, 17:36
      A gdzie kupiłaś bo poszukuję. Przed krzyż się wybieram wink (sarkazm)
      • lieb_de_sekunde Re: Pacyfka w kościele katolickim. 13.09.10, 21:22
        generalnie twierdzenia ksiezy i te tablice mnie dobijaja. W srode podyskutuje sobie z ksiedzem
        na temat motylkow teczy i innych ciekawych zeczy wzorujac sie na tej tablicy znakow
        satanistycznych buhahahaha
        • diamond_girl12 Re: Pacyfka w kościele katolickim. 13.09.10, 21:27
          Ja też w końcu nie wiem co ten znak oznacza. Jedni mówią że pokój, a drudzy, że szatana.
          Z jednej strony to nie rozumiem dlaczego miałby oznaczać szatana. Przecież to zwyczajny znaczek... Księża przesadzają.
          • mweezy . 13.09.10, 21:33
            nie widziałam nigdzie w Biblii fragmentu, który mówiłby, że pacyfki to znak
            szatana. a co to oznacza? to wymysł kościoła. każdy uważa pacyfkę za co innego,
            ja się nie będę w to mieszać, dla mnie pacyfka to znak pokoju i tyle.
    • evanescence24 Re: Pacyfka w kościele katolickim. 13.09.10, 21:30
      hyhy, ja się tym nie przejmuję. niech sobie mówią co chcą, rany, chyba lepiej
      wiem, w co wierzę, i skoro pacyfka jest dla mnie symbolem pokoju, to nie znaczy,
      że jestem satanistką, proste.
    • frutella_xd 666! 13.09.10, 21:33
      https://republika.pl/blog_yf_4799764/7366103/tr/znaki1.jpg

Ich już do reszty poje.bało...
      • lace Re: 666! 15.09.10, 20:59
        Że jak tęcza jest zła? Kurde a co ma tęcza do zła?
        • anne05 @lace 15.09.10, 21:52
          Nie jestem jakąśtam gorliwą katoliczką, ale dla mnie tęcza to jest symbol przymierza Boga z
          człowiekiem....... wiadomo, po tym, jak Noe z rodziną wyszli na brzeg po potopie.
        • kardolina Re: tęcza 16.09.10, 22:47
          kolory homosexualizmu ;p a wszyscy dobrze znamy zdanie kościoła na ten temat.
      • anne05 drzewko szczęścia?! 15.09.10, 21:51
        HAHAHAHAHAHAHAHAHA POSRAŁO ICH?! Świetnie, koleżanka kupiła mi drzewko szczęścia
        na parapetówkę. O Boże, strzeż mnie, wpuściłam do domu szatana (celowo z małej litery)!
    • squash bzdury. 13.09.10, 21:36
      mam torbę wysadzaną ćwiekami na kształt pacyfki. I co, nie powinnam jej nosić? To
      grzech? Bzdury.
      Nie uczy cię przypadkiem jakiś przestarzały ksiądz?
    • vivianne witaj w klubie:/ 13.09.10, 22:03
    • nuna_ bzdura 13.09.10, 22:06
      W zeszłym roku koleżanka miała zeszyt z pacyfką, katechetka kazała napisać jej
      wypracowanie na temat "satanistycznej strony" pacyfki. Potem zrobiła nam kazanie na
      ten temat. Stwierdziła, iż pacyfka to znak pogardy dla kościoła, a ona sama oznacza krzyż
      do góry nogami z połamanymi ramionami. Osobiście uważam, że to totalna BZDURA !
      Pacyfka to znak pokoju i wymyślił ją jakiś rewolucjonista, który nie miał nic wspólnego z
      trawką i powiedzonkiem dzieci-kwiaty. To podobno są jakieś iniciały, ale nie powiem Wam
      dokładnie, ponieważ nie pamiętam.
      Bzdurą jest też zmuszanie młodzieży do myślenia i wymuszania na nich własnego zdania.
      Jesteśmy jest już w takim wieku, że możemy podejmować własne decyzje i mieć własne
      zdanie. Nie mamy już gąbek z mózgu i nikt nam nie wmówi, że dzieci biorą się z kapusty,
      a "chomiczek poszedł spać".
      Tak to zdecydowanie wymysł.
      • matsuri -.- 14.09.10, 22:04
      • domi_jb Re: bzdura 14.09.10, 22:12
        Pacyfka to znak poooooooooooooookoju który zospowszechnili hipisi!!!! smilesmilesmile A kosciół
        uważe to sa złamane boki krzyża i włanie dlatego uwazają ją za znak szatana.shockMiałam o
        takich znakach kiedys na rekolekcjachwink
      • lovesick Re: bzdura 15.09.10, 19:27
        Uważam , że pacyfka to znak pokoju. Kościół wymyślił sobie , że to znak szatana.
        + Nie mam pojęcia , czy ma to coś związanego z pacyfką , ale np. w kościele w
        Dębnie jest krzyż przypominający pacyfkę, więc krzyż w kościele jest znakiem
        szatana .?

Zdjęcie:https://www.google.pl/imgres?imgurl=http://artyzm.com/obrazy/nieznani-wyglad.jpg&imgrefurl=http://artyzm.com/obraz.php%3Fid%3D2237&h=994&w=760&sz=138&tbnid=xGSyoPIfdULwmM:&tbnh=149&tbnw=114&prev=/images%3Fq%3DKo%25C5%259Bci%25C3%25B3%25C5%2582%2Bw%2BD%25C4%2599bnie&zoom=1&q=Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82+w+D%C4%99bnie&usg=__XzvunpUyo2QeyWk2jOw6ib5Rwms=&sa=X&ei=2wCRTJy6FMGKswbD9vS1AQ&ved=0CC8Q9QEwBg
        • lovesick Re: bzdura 15.09.10, 19:28

> Uważam , że pacyfka to znak pokoju. Kościół wymyślił sobie , że to znak szatana
          > .
          > + Nie mam pojęcia , czy ma to coś związanego z pacyfką , ale np. w kościele w
          > Dębnie jest krzyż przypominający pacyfkę, więc krzyż w kościele jest znakiem
          > szatana .?
          >
          > Zdjęcie:https://www.google.pl/imgres?imgurl=http://artyzm.com/obrazy/niezna
> ni-wyglad.jpg&imgrefurl=http://artyzm.com/obraz.php%3Fid%3D2237&h=994&w=760&sz=
> 138&tbnid=xGSyoPIfdULwmM:&tbnh=149&tbnw=114&prev=/images%3Fq%3DKo%25C5%259Bci%2
> 5C3%25B3%25C5%2582%2Bw%2BD%25C4%2599bnie&zoom=1&q=Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82+w+D%C4
> %99bnie&usg=__XzvunpUyo2QeyWk2jOw6ib5Rwms=&sa=X&ei=2wCRTJy6FMGKswbD9vS1AQ&ved=0
> CC8Q9QEwBg

sory zły link:
          Tekst linka
    • anne05 Re: Pacyfka w kościele katolickim. 15.09.10, 14:34
      Wymysł kościoła, jak już bardzo dobrze napisałaś. Nic więcej nie muszę chyba dodawać
      oprócz tego, że w dzisiejszych czasach kk zachowuje się jak ciemnogród. Choć rzecz jasna
      nie chcę wyogólniać - moim zdaniem fanatyzm zarówno kościelny, jak i antykościelny
      powinno się tępić.
      • lieb_de_sekunde Re: Pacyfka w kościele katolickim. 15.09.10, 19:11
        a i jeszcze dziisaj Ksiądz stwierdził, że "kocham szatana bo słucham Marilyna
        Mansona"
        dosłownie... I zaczął pieprzyć coś O Kurcie Cobainie. że też byl satanista
        buahahah...
        • anne05 @lieb_the_sekunde 15.09.10, 21:42
          Jakbym usłyszała coś takiego od człowieka, który nie zna ani jednej z wypowiedzi Kurta,
          to bym wyszła. Wstała, powiedziała kilka słów na temat tego co myślę o Nirvanie i
          fanatykach kościoła, po czym po prostu opuściła klasę. I nigdy do niej nie wróciła -
          zmusiłabym rodziców do wypisania mnie z lekcji religii. Ja naprawdę mam to w nosie. Nikt
          nie będzie mi narzucał swoich poglądów nadinterpretacją Biblii, w której notabene nie ma
          nic o pacyfikach a tym bardziej Nirvanie. Więc niech się ksiądz .... Dobra, mniejsza. Poza
          tym wkurza mnie to. Kościół czepia się Cobaina, a toleruje w niejednym przypadku
          molestowanie dzieci przez duchownych, może nie tyle co toleruje, ale stara się sprawę
          wyciszyć. Czysta hipokryzja, a ja hipokrytów słuchać ślepo nie będę. Nie będą mi narzucać
          jakiej muzyki mam słuchac, jakie książki czytać.

Poza tym myślałam, że w religii chodzi przede wszystkim o drugiego człowieka, a nie o
          bronienie krzyża na Krakowskim Przedmieściu, jakieś oskarżanie ludzi których się nie znało
          o satanizm i o co jeszcze - Bóg raczy wiedzieć. Na pewno nie mieli takich rozkazów w
          Biblii, więc ja się pytam czym tacy ludzie się kierują? Czemu oskarżają Kurta, który potępiał
          homofobów, seksistów, rasistów o satanizm? Naprawdę tego nie rozumiem i pukam się w
          głowę, bo czasami to aż słów brakuje.

O Dżizas.
          • anne05 Re: @lieb_DE_sekunde, sorry :P 15.09.10, 21:48
            no tak, niemiecki. tongue_out

pomyśleć, że kiedyś bardzo lubiłam tą piosenkę wink
    • violet_ Re: Pacyfka w kościele katolickim. 15.09.10, 19:17
      bo to jest znak szatana, a co! rozbijamy cegłówki w imię kościoła, idę bronić krzyża. :<
    • desires. Re: Pacyfka w kościele katolickim. 15.09.10, 21:58
      miałam niemal tak samo. ksiądz mnie chciał za to wyrzucić z lekcji, ale ja dalej
      ją nosze smile
    • ruziq coś w tym jest. 15.09.10, 21:59
      'pacyfka' ma sporo znaczeń, ale jako wierząca katoliczka
      mimo wszystko nie powinnaś jej nosić, ponieważ kiedyś była
      używana jako pogański znak 'złamanego krzyża' i oznaczała
      symbol walki z pogaństwem, fakt faktem teraz już tak nikt na to nie patrzeć.
      Dla pogan służyłą też jako znak czarnej magii, w czasach drugiej wojny była również
      znakiem rozpoznawczym niemców SS, a w satanizmie była znakiem używanym podczas
      odprawiania czarnych mszy. Sooooł.. Wniosek jest taki, że jeżeli jesteś
      wierząca to zrezygnujesz z pacyfki. ; ))
    • littlex3 Re: Pacyfka w kościele katolickim. 15.09.10, 22:00
      też nosiłam i ostatnio koleś mi uwagę zwrócił , tak to prawda pacyfka to znak
      szatana ale to nie znaczy że noszą go tylko Ci z " sekty " ! bo to jest także
      pokój tylko pokój ! kościół katolicki nawciskał że pacyfka to krzyż ze złamanymi
      ramionami czy coś takiego ale to nie prawda ... brak słów normalnie ! nosi to
      wiele osób w tym gwiazdy zagraniczne np smile
      Moim zdaniem nie powinni się czepiać , no ale wiadomo jak będzie wredny ksiądz
      będzie się czepiał big_grin
    • blackout_ . 15.09.10, 22:03
      Wg. kościoła, to chyba tylko krzyż i wisiorek z Matką Boską nie jest znakiem szatana. Ksiądz
      na religii miał nawet coś do nazwy Nirvany... -,-
      Wg. mnie to jakaś durnota... Nawet tęcza to znak szatana, z tego co nam ksiądz pokazywał...
      Nie wiem, nie znam się na tym. Ja nie nosze żadnych takich znaczków- po prostu się boję.
      Zresztą, jakby szatan miał nawiedziac wszystkich co noszą jego znaki, to rady by nie dał...
    • kaley033 Re: Pacyfka w kościele katolickim. 15.09.10, 22:03
      Dla Kościoła ten symbol to symbol Nerona czyli prześladowcy chrześcijan. Bo w
      środku kółka jest krzyż takiego samego kształtu jak krzyż na którym palił
      chrześcijan. Mieliśmy o tym na religii. Sama zadecyduj co zrobisz z tą
      informacją.Wpisz w Google krzyż Nerona to wyjdzie ci pacyfka ale z innym opisem.
      • newborn. . 16.09.10, 19:37
        Kościół robi z igły widły.
        Chyba nie mają się już czego uczepić.
    • bellacullenx motyl, koza i tencza.. 16.09.10, 19:51
      to m.in. znaki szatana... sciana
      czyli podsumowując już jako mała dziewczynka ubrana w bluzki z motylkami byłam Z.U.E.M wcielonym...devildevil

a tu link do tablicy :www.obmawiamy.pl/08/wystrzegaj-sie-tych-znakow/

ave satan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka