Dodaj do ulubionych

Dziewczyny , pomożecie ? ;-)

28.09.10, 21:12
No więc <wiem , nie zaczyna sie zdania od 'wiec'> jestem w I klasie gim i
razem z koleżanką zgłosiłam się do gazetki szkolnej . Pani wzięła nas na próbe
i kazała napisać po dwa artykuły na wyznaczone tematy. I na tym polega moje
prośba , napisałam jeden z nich , ale nie wiem czy jest dobrze napisany .
Byłabym bardzo wdzięczna gdybyście przeczytały go i oceniły oraz wskazały
jakieś błędy językowe czy coś . Moge na was liczyć ?

Oto tekst :

Pierwszy miesiąc w gimnazjum
Minął już pierwszy miesiąc tego roku szkolnego. Dla jednych jest to kolejny
rok nauki w gimnazjum , a dla drugich nowe miejsce, szkoła i znajomości . Mowa
właśnie o uczniach klas pierwszych , do których też należę. Pierwszy miesiąc
nauki w nowej szkole minął dość szybko i nawet przyjemnie , również dzięki
nowo zawartym znajomością. Uczniowe starszych klas przyjęli nas w dosyć
serdeczny i wyrozumiały sposób. Przybyło nam nieco przedmiotów , więc trzeba
poświęcić więcej czasu na naukę w domu. Wielkim plusem tej szkoły jest jednak
to , że organizowana jest cała masa zajęć pozalekcyjnych . Od zajęć
wyrównawczych , poprzez dodatkowe wykraczające poza materiał , kończąc na
takich , które z przedmiotami szkolnymi nie mają nic wspólnego , a ich celem
jest po prostu rozwijanie zainteresowań uczniów jak np. zajęcia fotograficzne.
Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie i zachęcam do brania w nich udziału.
Szkoła naprawde zrobiła na mnie pozytywne wrażenie , choć przerwy mogłyby być
nieco dłuższe , to i tak plusy kowalewskiego gimnazjum przeważają.

kisskisskiss
Obserwuj wątek
    • insidelia Parę poprawek 28.09.10, 22:32

Minął już pierwszy miesiąc roku szkolnego 2010/2011. Dla jednych jest to kolejny rok nauki
      w gimnazjum, a dla innych nowe miejsce, szkoła i znajomości . Mowa właśnie o uczniach
      klas pierwszych, do których także należę.

Pierwszy miesiąc nauki w nowej szkole minął dość szybko i nawet przyjemnie, głównie dzięki
      nowo zawartym znajomościom. Uczniowie starszych klas przyjęli nas serdecznie i
      wyrozumiale. Przybyło nieco przedmiotów, więc trzeba poświęcić więcej czasu na naukę w
      domu. Wielkim plusem tej szkoły jest możliwość uczestnictwa w jednym z wielu zajęć
      pozalekcyjnych: wyrównawczych, wykraczających poza obowiązkowy materiał i również
      takich, które z przedmiotami szkolnymi nie mają nic wspólnego, a których celem jest po
      prostu rozwijanie zainteresowań uczniów (np. zajęcia fotograficzne). Na pewno każdy
      znajdzie coś dla siebie, a ze swojej strony gorąco zachęcam do brania w nich udziału.

Szkoła naprawdę zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Przerwy mogłyby być nieco
      dłuższe, jednakże plusy kowalewskiego gimnazjum przewyższają wady.

---
      Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam. wink
      • linda Re: Parę poprawek 28.09.10, 22:44
        ok wink u goty powyzej jest spoko , ladnie to wymyslilas smile
        • linda Re: Parę poprawek 28.09.10, 22:44
          gory *
    • pingwin mam kilka uwag 28.09.10, 22:51
      A mianowicie dwie, po pierwsze, jak na moje oko tekst jest zdecydowanie za
      krótki, po drugie, co prawda nigdy nie pisałam do gazetki szkolnej, ale z
      artykułów które w życiu przeczytałam wynika, że test do gazety powinien być
      pisany bezosobowo (piszesz o przeżyciach wszystkich pierwszaków, nie tylko
      swoim, to nie blog czy pamiętnik). Skoryguję ci lekko test, jednak nie mam w
      tym doświadczenia więc nie wiem czy będzie poprawnie.
      A i jak podsumowujesz, to przeprowadź ankietę wśród pierwszaków i zapytaj jak
      im minął pierwszy miesiąc- i wtedy napisz wnioski.

Minął już pierwszy miesiąc tego roku szkolnego (Napisałabym inaczej, ale może
      też być tak jak Ty to zrobiłaś, ja bym napisała- Pierwszy miesiąc rok szkolnej
      już za pasem- wydaje mi się, że to lepiej brzmi). Dla jednych jest to kolejny
      rok nauki w gimnazjum , a (po co to a?)dla drugich nowe miejsce, szkoła i
      znajomości . Mowa właśnie o uczniach klas pierwszych , do których też należę
      (napisałabym: Mowa o uczniach klas pierwszych. Należę do nich, więc doskonale
      wiem, co czuje taki pierwszak. Zapewne wielku syatszych uczniów też pamięta
      swoje pierwsze dni w nowej szkole, stach przed trudniejszymi zajęciami i nerwy
      przed nawiązaniem kolejnych przyjaźni). Pierwszy miesiąc nauki w nowej szkole
      minął dość szybko i nawet przyjemnie , również dzięki
      nowo zawartym znajomością. Uczniowe starszych klas przyjęli nas w dosyć
      serdeczny i wyrozumiały sposób. Przybyło nam nieco przedmiotów , więc trzeba
      poświęcić więcej czasu na naukę w domu. Wielkim plusem tej szkoły jest jednak
      to , że organizowana jest cała masa zajęć pozalekcyjnych . Od zajęć
      wyrównawczych , poprzez dodatkowe wykraczające poza materiał , kończąc na
      takich , które z przedmiotami szkolnymi nie mają nic wspólnego , a ich celem
      jest po prostu rozwijanie zainteresowań uczniów jak np. zajęcia fotograficzne.
      Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie i zachęcam do brania w nich udziału.
      (nie pisz, że zachęcasz, napisz, że warto brać w nich udział i
      dlaczego).Szkoła naprawde (naprawdę!) zrobiła na mnie pozytywne wrażenie ,
      choć przerwy mogłyby być
      nieco dłuższe , to i tak plusy kowalewskiego gimnazjum przeważają. (Szkoła
      zarówno na mnie jak i na większości moich znajomych zrobiła pozytywne
      wyrażenie [trochę głupio to brzmi, ale ok], jedynym zastrzeżeniem jest długość
      przerw, które są zdecydowanie za krótkie, jednakże przy tylu zaletach naszego
      gimnazjum, długość przerw nie robi większej różnicy).
      Poprawiłam jak potrafiłam, wiele zmieniać nie chciałam. jednak w dalszym ciągu
      uważam, że tekst powinien być dłuższy i bardziej ambitny (ale nie mogę przy
      tym zapominać, że jesteś dopiero w pierwszej gim, a jak na taki wiek, piszesz
      całkiem nieźle), na pewno wyrobisz się w pisaniu.
      A i jestem umysłem ścisłym więc, nie ręczę, że to co poprawiłam (moje zdanie
      jest w nawiasach), będzie napisane poprawnie.
      • kiniaa Bardzo dziękuje ;* 28.09.10, 23:11
        Dziewczyny naprawde dziękuje , że wykazałyście zainetresowanie moim <w gruncie
        rzeczy głupim> wątkiem.
        Z tego co mówiła nauczycielka wynikało , że mamy napisać artykuł nie w imieniu
        wszystkich piewszaków , ale według tego jak rzeczywiście to wygląda naszymi
        oczami . wink
        I nie , raczej nie musi być długi , ale i tak ogrooomne dzięki za wasze oceny .
        @insydelia , tobie szczególnie dziękuje bo rzeczywiście lepiej to brzmi po
        twoich poprawkach i napewno wezme je pod uwage .

kisskisskiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka