Dodaj do ulubionych

aparat ortodontyczny

28.09.10, 22:17
hej kotki. mam pytanie do osob ktore noszą aparat. a własniwie dwa.
1. jak długo trzeba czekac na aparat? ide w piątek do ortodonty i ma mi zrobic przeswietlenie i takie rozne rzeczy.
ile czekałyscie na swój?

2. czy to prawda ze to az tak strasznie boli w pierwszych dniach ?

jak było: wiecie co robic. smile
Obserwuj wątek
    • zapachowa Re: aparat ortodontyczny 28.09.10, 22:22
      prosze, wypowiadajcie się.
      • zapachowa Re: aparat ortodontyczny 28.09.10, 22:31
        jest tu ktoś?
    • kidman Re: aparat ortodontyczny 28.09.10, 22:32
      ja długo nie czekałam ale dokładnie ile to ci nie powiem bo nosze juz rok i
      zapomniałam. A co do bólu to tak boli jak cholera ja przez tydzień byłam na
      samych tabletkach i jogurtach. Ale opłaca się ;D. Ja muzę nosić jeszcze rok, ale
      już mi się nie które wyprostowały i co dwa miesiące jeżdżę do ortodonty na wizytę.
    • temptation Re: aparat ortodontyczny 28.09.10, 22:32
      1.Nie wiem , nigdy nie miałam aparatu . Wgl. NIGDY nie byłam u dentysty ;O .

2.Nie mam pojęcia , poczytaj o tym na innych stronach wink
    • domaa Re: aparat ortodontyczny 05.10.10, 20:21
      Ale stały czy ruchomy(mozna go zciągać, i zakładać kiedy sie chce), ja mam ruchomy,
      hmmm... czekałam tak z 2 tyg., na poczatku niemożna sie przezwyczaić ale potem jest spoko
      smile
    • beemazzy Re: aparat ortodontyczny 06.10.10, 17:44
      Ja miałam. Jeśli idziesz na prześwietlenie to zależy od ortodonty. Jeden chce jak
      najszybciej mieć to z głowy, inny zaczeka na pacjenta. Ja byłam u ortodontki w lipcu a
      założyła mi aparat dokładnie 6 września. Chciała poczekać, aż wrócę z kolonii etc. Nie
      przeraź się, ale w pierwszych dniach aparat rzeczywiście boli, ale potem wszystko
      przechodzi. Znaczy, ja miałam wizyty co półtora miesiąca i za każdym razem przekręcała
      mi druty, żeby bardziej mi się prostowały zęby. Po każdej wizycie aparat bolał jakieś 2-3
      dni i potem wszystko przechodziło.
      • sunshine16 Re: aparat ortodontyczny 06.10.10, 17:50
        Ja na aparat też czekałam ok. 2 tygodnie.
        Boli.... ale później jak się już przyzwyczaisz to nie będziesz go nawet czuła.
        smile
    • aileen Re: aparat ortodontyczny 07.10.10, 16:46
      noszę już od 2 lat, ale nie pamiętam ile dokładnie czekałam. w każdym bądź razie
      nie za długo. czy boli... to zależy. trochę bolało w pierwszych dniach, no i
      byłam na samych papkach, ale opłacało się. widać efekty.
      • nikt. Re: aparat ortodontyczny 07.10.10, 20:28
        moja pierwsza wizyta polegała na zrobieniu odlewu. na drugiej, z powodu, iż nie musiała mi nic robić przy zębach, miałam od razu założony aparat. a następna wizyta ogólnie była jakiś miesiąc później ?

trochę boli, ale nie jest tak, że nie przeżyjesz. I NIE JEDZ BAKE ROLLS'ÓW! nie popełniaj tego błędu co ja. ; p na początku odpuść sobie bułki, twarde gumy i skórki od chleba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka