Dodaj do ulubionych

matura, studia..

26.10.10, 16:11
hej. poważnie myślę o studiach medycznych. wiem, że trzeba zdać maturę z roz. biologii i
chemi, roz. fizyka nie na wszystkich studiach medycznych jest wymagana (dzięki Bogu ;D)
a co z matematyką?
z czego trzeba zdać maturę, aby dostać się na studia medyczne, kierunek stomatologia?
roz. chemia, biologia.. pewnie język polski i obcy..? ile przedmiotów trzeba zdać?
Obserwuj wątek
    • il_whatever Med 26.10.10, 16:17
      Mature z matmy zdac musisz bo jest obowiązkowa. A w rekrutacji przyda się (o ile niczego nie zmienią do czasu jak skonczysz liceum) w Krakowie - tam jest do wyboru trzeci przedmiot fiz rozszerzona alabo matma podstawowa (z oczywistych wzgledów bardziej sie opłaca zdawac matematyke).
      P.S. Warto zagladac na strony uczelni na które chcesz aplikowac - tam jest wszystko napisane.
    • katsuumi_17 Re: matura, studia.. 26.10.10, 16:23
      Na polski, matmę i język w sumie prawie nie patrzą, ważna jest rozszerzona
      biologia, chemia i fizyka (fizyka nie wszędzie). No i przydałoby się powyżej 80%
      ze wszystkiego mieć, żeby myśleć o dostaniu się, ale progi są różne na różnych
      uczelniach.
      Życzę powodzenia i gratuluję ambicji- studia medyczne są bardzo wymagające.
      Na stomatologię tak, jak na medycynę- biol, chem, fiz.
    • scarletrose Re: matura, studia.. 26.10.10, 16:30
      Języki "nie są ważne". Matematyka i tak jest obowiązkowa + biologia, chemia, fizyka.
      • vivienne. Re: matura, studia.. 26.10.10, 16:46
        Zalozycielka tematu doslownie mnie ubiegla (: Tez mialam zamiar dzis zalozyc
        watek o praktycznie tym samym temacie.

Podobnie jak ty, w przyszlosci pragne dostac sie na medycyne. Zdaje sobie sprawe
        z tego, ze kierunek ten jest bardzo wymagajacy. Ale ja chce. I mam nadzieje, ze
        moja ambicja pomoze mi w dazeniu do wyznaczonego przez siebie celu.

Ty wolisz stomatologie, ja kierunek lekarski. Wiem, ze biologia i chemia to
        podstawa. Chce znalezc uczelnie gdzie fizyka nie bedzie wymagana xd podobno u
        mnie w Lublinie zniesiono w tym roku fizyke.. Mam jeszcze czas do poszukiwania.
        Jeszcze okolo 3 lat.

Mam pytanie, ktore pragne skierowac do starszych uzytkowniczek kotka - czy jesli
        na stronie danej uczelni wyzszej podanych jest przykladowo 38 przedmiotow, sa
        one rozlozone na cale 6 lat (w przypadku medycyny) ? No bo chyba nie na jeden
        rok :o Przepraszam za tak idiotyczne pytanie, ale jestem zielona jesli chodzi o
        takie zagadnienia.
    • scarrlet Re: matura, studia.. 26.10.10, 18:33
      Najlepiej pisać wszystkie przedmioty rozszerzone, wtedy jest większe
      prawdopodobieństwo dostania się na wymarzony kierunek, zwłaszcza ze na studia
      medyczne,jest dużo chętnych
    • insidelia Szukaj na stronach uczelni 26.10.10, 18:38
      Tak naprawdę nikt nie ubiegający się na podobne studia nie da Ci pewnej odpowiedzi. Co roku
      wymogi ulegają zmianom. Proponowałabym przede wszystkim zaglądać na strony uczelni Cię
      interesujących - to powinno być Twoje pierwsze źródło wiedzy.
      --
      Insidelia.pl
    • karolcia741 Re: matura, studia.. 26.10.10, 18:49
      To zależy, aby dostać się na takie studia to biologia i chemia rozszerzone to
      podstawa bo inaczej od razu odrzucą twoje podanie. Musisz zdać wszystkie
      przedmioty podstawowe czyli polski, matematykę i wybrany przez siebie język
      obcy, na podstawie. I dodatkowo na rozszerzeniu musisz wziąć biologię i chemię,
      ale aby nabić punktów i zwiększyć szanse dostania się, weź na podstawie historię
      lub fizykę do wyboru co chcesz.
      Podsumowując aby dostać się na takie studia musisz mieć zdane : język polski,
      matematyka, język obcy, biologia, chemia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka